Criminaliteit grensregio Limburg aangepakt

anoniem_22072019025900

De internationale aanpak van grensoverschrijdende criminaliteit in Limburg wordt opgeschroefd. De Nederlandse, Belgische en Duitse opsporingsdiensten gaan nog intensiever samenwerken. Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) heeft daarover maandag in Maastricht afspraken gemaakt met zijn Duitse en Belgische collega's.

Politie en justitie van Nederland, België en Duitsland werken al samen in de grensregio. Daarvoor is het Bureau voor Euregionale Samenwerking (BES) opgericht. Afgesproken is om deze samenwerking te 'optimaliseren'. Dan gaat het onder meer om het beter delen van informatie en ervaringen, zodat sneller kan worden opgetreden.

Verder is afgesproken dat de aanpak van rondtrekkende criminele groepen, woninginbraken, drugscriminaliteit, mensenhandel, 'car- and homejacking' en criminele motorbendes prioriteit heeft.

Ook is besloten om rechtshulpverzoeken voortaan via goed beveiligde e-mail te versturen. In de regio gaan jaarlijks vele duizenden rechtshulpverzoeken rond, maar die worden nu nog steeds per post verstuurd, wat met de nodige administratieve handelingen gepaard gaat.

Volgens de drie ministers leent de regio zich 'bij uitstek' als ideale proeftuin voor verdere grensoverschrijdende samenwerking. Op basis van de ervaringen in Limburg zal worden bezien of deze werkwijze in het hele grensgebied met België en Duitsland kan worden ingevoerd.