Poch bepleit onschuld in rechtbank

Voormalig Transavia-piloot Julio Poch grijpt maandag zijn kans om de rechtbank in Buenos Aires ervan te overtuigen dat hij onschuldig is. Naar eigen zeggen komt hij ook met bewijsmateriaal. Volgens zijn Argentijnse advocaat Gerardo Ibañez neemt Pochs pleidooi minimaal vijf uur in beslag.

De verdediging van de voormalige vlieger, die sinds september 2009 vastzit, dient deze week opnieuw een verzoek in tot voorlopige invrijheidstelling. Dat wordt ondersteund door Nederland. Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) bevestigde zondag dat hij een verzoek tot voorlopige invrijheidstelling op humanitaire gronden ondersteunt. Eerdere verzoeken om vrijlating waren vruchteloos.

De 60-jarige Poch zit al bijna 3,5 jaar in voorarrest omdat hij een rol zou hebben gespeeld bij de dodenvluchten tijdens de laatste Argentijnse dictatuur (1976-1983). Bij die vluchten werden tegenstanders gedrogeerd uit vliegtuigen in zee gegooid. Poch zou deze vliegtuigen hebben gevlogen.

De rechtszaak gaat om 10.00 uur Argentijnse tijd van start. Door de lengte van de verklaring moet Poch zijn betoog mogelijk in een volgende zitting afmaken. Na Pochs verklaring krijgt advocaat Ibañez tijd om de onschuld van de piloot aan te tonen.

Het proces ging eind november van start en duurt vanwege het grote aantal verdachten en getuigen vermoedelijk jaren. In totaal staan 68 verdachten, vooral oud-militairen, terecht voor 789 zaken die verband houden met mensenrechtenschendingen. De in 2009 in Spanje opgepakte Poch wordt aangeklaagd in 27 zaken. Hij vreest een politiek en dus oneerlijk proces.


Julio Poch bepleit onschuld in rechtbank (Foto: Novum)