FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 12 juli 2012

Noisia laat de Devil May Cry-soundtrack horen

De Nederlandse drum and base-groep Noisia heeft een nummer van de soundtrack voor Devil May Cry geüpload. Deze is nu gratis te downloaden vanaf hun Facebook-pagina. De reboot komt op 15 januari naar Xbox 360 en PlayStation 3, en later in 2013 ook naar pc.

Over de samenwerking met Ninja Theory is Noisia alleen maar lovend. Het maken van de soundtrack was een uitdaging opzich: "We had great freedom but were also bound by certain criteria typical in the game world, these are challenging boundaries (for example; consistency in sonics over 180 minutes of music) but also lots of space in terms of dynamics & progression and instrumentation, being able to create soundscapes without having to worry about holding the attention of a dancefloor."

Over het team van Ninja Theory en de game zelf is Noisia ook positief: "Also, their music director was great to work with, good vibes. It's great when you get to play to your strengths. And the game kicks ass."

Het nummer is hier te beluisteren. Noisia was al eerder te horen in games zoals DJ Hero, Gran Turismo en WipeOut.

Lek kerncentrale België wekt zorgen

Diverse Belgische media berichtten donderdag dat er in de kerncentrale Tihange, ten zuidwesten van Luik op ongeveer 45 kilometer van Maastricht, al zeker zes jaar een lekkage van radioactief besmet water is. Verschillende partijen hebben hun zorgen geuit over deze berichten. Dat meldt De Telegraaf.

Het lek is al in 2006 gemeld door het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle. Volgens een rapportage gaat het om twee liter vervuild water per dag, dat in de centrale wordt opgevangen.

De Belgische groenen eisen van de minister van Binnenlandse Zaken zo spoedig mogelijk een nieuwe inspectie van de centrale. Ze wijzen de regering erop dat vorige week is besloten dat de 37-jarige kernreactor nog tot 2025 open blijft. Ook vragen ze waarom de stresstest na de kernramp in het Japanse Fukushima dit lek niet onder de aandacht heeft gebracht.

Ook GroenLinks reageert bezorgd op het nieuws. Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren heeft minister Verhagen (Energie) om opheldering gevraagd. Volgens Van Tongeren moet Verhagen bij zijn Belgische collega aandringen op een snelle reparatie van het lek. Daarnaast zou Verhagen de Belgen moeten vragen de centrale, waar GroenLinks al eerder haar twijfels over uitsprak, 'spoedig te sluiten'.

In Limburg uit gedeputeerde voor milieu en energie Bert Kersten (PvdA) zijn zorgen. "Transparantheid en volledige openheid van zaken is van het allergrootste belang. Ik wil precies weten wat er aan de hand is en welke eventuele gevolgen dat heeft voor mensen en het milieu."

Greenpeace noemt het lek een 'voorbeeld van de incompetentie van de nucleaire industrie'. "Het lukt niet eens om in 6 jaar een simpel lek te dichten, laat staan dat de veiligheid van de oude centrale in Tihange kan worden gegarandeerd. Het is ongelofelijk dat deze stokoude centrale vorige week 10 jaar levensduurverlenging heeft gekregen. Dat kernenergie nooit veilig is, is hier wederom op zorgwekkende wijze bewezen", zegt campagneleider Rolf Schipper.

Koeman: "We hebben goed gewerkt"

Feyenoord won donderdagavond met 1-6 van een selectie uit Nieuwsleusen. Trainer Ronald Koeman zag een gretige ploeg. Hoewel de trainer strijd zag, had de score wel wat hoger mogen uitvallen. "Tegen amateurploegen moet je eigenlijk dubbele cijfers halen", vertelt Koeman op de clubsite van Feyenoord. "Als je dan bij rust op 1-1 staat, klopt er iets niet."

De ploeg had moeite met de kleine ruimtes. "Op die momenten moet je vaker via de zijkanten doorkomen, maar de bezetting op het veld was niet altijd goed. Wij zijn op ons best als we veel ruimte krijgen, maar wat betreft voetballen in de kleine ruimte is er verbetering mogelijk. Dan gaat het voornamelijk om details in de uitvoering."

Het trainingskamp van Feyenoord zit er bijna op. "We hebben goed gewerkt. Aan de andere kant draait het niet alleen om inzet, maar ook om kwaliteit. Wat dat betreft neem ik wedstrijden als vandaag ook mee. We gaan steeds meer naar een vast team toewerken."

Megaschikking discriminatiezaak bank VS

Wells Fargo betaalt 125 miljoen dollar aan klanten met een Spaanse of Afrikaans-Amerikaanse afkomst die de bank meer liet betalen voor hypotheken dan zijn blanke cliënten. Daarnaast draagt de bank 50 miljoen dollar bij aan een hulpprogramma voor huizenkopers. Dat maakte het Amerikaanse ministerie van Justitie donderdag bekend.

Het is de op één na grootste schikking in dergelijke zaken. Vorig jaar betaalde Bank of America 335 miljoen dollar voor discriminatie door dochterbedrijf Countrywide Financial.

Wells Fargo is de nummer 5 in de Amerikaanse bankensector en is goed voor ruim een derde van de hypotheekverstrekking in de VS. Het bedrijf wilde niet zeggen of het geld voor schikking al eerder opzij werd gezet. De bank presenteert vrijdag de tweedekwartaalcijfers.

Weer megaschikking discriminatiezaak bank VS
Megaschikking discriminatiezaak bank VS (Foto: ANP)

D66 en GL: gelijke rechten voor lesbo-moeders

GroenLinks en D66 gaan werk maken van gelijke rechten voor lesbische stellen die een kind krijgen via spermadonatie. Getrouwde heterostellen die op die manier een kind krijgen worden automatisch allebei aangemerkt als ouder. Bij lesbische echtparen wordt de niet-biologische moeder niet vanzelf ook op papier moeder.

Met de openstelling van het huwelijk voor mensen van hetzelfde geslacht zouden lesbische echtparen dezelfde rechten moeten krijgen als heterostellen. GroenLinks en D66 ergeren zich eraan dat bij ouderschap niet zo is. Lesbische stellen met een kinderwens krijgen nu te maken met allerlei juridische rompslomp.

Ineke van Gent (GroenLinks) en D66-leider Alexander Pechtold kondigden donderdagavond na een uitzending van Nieuwsuur over het onderwerp Kamervragen over het onderwerp aan. Ze willen een spoeddebat zodat er nog voor de verkiezingen van 12 september over wordt gesproken.

Wit-Rusland arresteert 'Litouwse spionnen'

De Wit-Russische autoriteiten hebben een onbekend aantal mensen opgepakt die ervan worden beschuldigd te hebben gespioneerd voor buurland Litouwen. Dat werd donderdag bekendgemaakt door de veiligheidsdienst KGB.

Volgens de KGB zijn de gearresteerden personen met de Wit-Russische nationaliteit die bekend hebben een poging te hebben gedaan om informatie over Wit-Rusland en Rusland met betrekking tot de veiligheid en defensie te bemachtigen. Het Litouwse ministerie van buitenlandse zaken ontkent de aantijgingen.

Reizigers brengen eigen stationsklok mee

Een groep reizigers in Gent heeft zelf een klok bij een station opgehangen omdat de stationsklok al 7 weken stuk is. De pendelaars ergeren zich aan het uitblijven van de reparatie.

Dat meldden Vlaamse media donderdag. De reizigers die elke dag in Gent-Dampoort de trein naar Brussel nemen, hesen met een touw een klok omhoog. Ook deelden ze snoephorloges uit om het probleem aan te kaarten. De oude klok werd aangereden door een vrachtwagen.

Spoorwegbeheerder Infrabel liet aanvankelijk weten de klok niet te vervangen, om te besparen. Maar de zaak wordt opnieuw bekeken.

Reizigers brengen eigen stationsklok mee
Reizigers brengen eigen stationsklok mee (Foto: ANP)

'Vechtpartij Sensation was zonder aanleiding'

Miljonair Koen Everink heeft niets gezegd dat aanleiding was voor de zware mishandeling waarvan hij bij dancefeest Sensation slachtoffer werd. Dat verklaarde zijn advocaat, Alexander de Swart, donderdag in RTL Boulevard. Everink zou kickbokser Badr Hari hebben herkend als een van de daders.

Eerder suggereerden getuigen dat Everink werd aangevallen na een ongelukkige opmerking over een van de aanwezigen in de skybox van de Amsterdam ArenA. Het slachtoffer liep gecompliceerde beenbreuken en ernstig letsel aan zijn gezicht op.

"Het was eenzijdig, zinloos, en zeer fors geweld tegen mijn cliënt", zei de raadsman van het slachtoffer. "Er is geen aanleiding geweest door middel van een misplaatste opmerking."

De politie heeft Badr Hari nog niet als verdachte aangemerkt, maar een woordvoerder zei in de uitzending dat wel bekend is dat hij wordt genoemd als dader. Een theedoek die Badr Hari volgens getuigen na de mishandeling om zijn hand had gewikkeld is gevonden en wordt volgens de zegsvrouw onderzocht.

Badr Hari ontkent elke betrokkenheid bij de vechtpartij.

McClaren: "Hadden meer moeten scoren"

FC Twente won donderdag eenvoudig met 0-3 van UE Santa Coloma. Trainer Steve McClaren was niet geheel tevreden.Een week eerder won de ploeg van McClaren met 6-0 en was eigenlijk al zeker van de tweede voorronde van de Europa League.

Donderdag stond de eindstand al in de rust op het scorebord. "Het tempo was zeker aanwezig, maar het aantal goals had hoger kunnen zijn vanavond. We hadden meer moeten scoren", zegt de oefenmeester op de officiële website van FC Twente.

"Doordat de tegenstander zoals verwacht met tien spelers voor het doel speelde, was het lastig om daar door heen te komen. Na de eerste helft was de wedstrijd natuurlijk gespeeld. Santa Coloma heeft er hard voor gewerkt vandaag, ze brachten meer dan vorige week en daarmee hebben ze het ons lastiger gemaakt", besluit de Engelsman.

Luis Miquel Aloy, traner van de Andorrezen was trots op zijn ploeg. "Dit is voor ons een fantastische prestatie. Woensdag zei ik dat we voor het beste resultaat gingen en dat was dit ook zeker. We hebben het goed gedaan. Deze wedstrijden waren een prijs voor ons als team. Iedereen heeft meegespeeld en we hebben er allemaal van genoten."

Noodweer Japan eist negen levens

Zware regenval heeft in Japan geleid tot overstromingen en aardverschuivingen. Ten minste negen mensen verloren het leven en achttien mensen worden vermist.

Volgens lokale autoriteiten is er vooral veel schade in de prefectuur Kumamoto en de naburige prefectuur Oita op het eiland Kyushu. De meeste slachtoffers waren bejaarden.

Het noodweer verwoestte huizen en tienduizenden mensen moesten huis en haard achterlaten. Reddingswerkers en het Japanse leger zijn ingezet om hulp te bieden.

[EL] Uitslag UE Santa Coloma - FC Twente

FC Twente heeft ook de return in de eerste voorronde van de Europa League gewonnen. Uit bij Santa Coloma uit Andorra werd het 3-0. De thuiswedstrijd werd vorige week al met 6-0 gewonnen. In Andorra la Vella scoorden Willem Janssen, Peter Wisgerhof en Glynor Plet alledrie voor rust.

Net als in Enschede beperkte Santa Coloma zich tot verdedigen. Twente had daardoor de volledige controle in de wedstrijd, maar kwam maar niet tot kansen. Na een kleine twintig minuten werd Wout Brama door de Andorrese doelman neergelegd en kreeg Twente een strafschop. Janssen schoot die onberispelijk raak.

Tien minuten later tikte Wisgerhof de 2-0 binnen. Dat deed hij van dichtbij uit een vrije trap. Plet rondde weer vijf minuten later een goede aanval van Twente af voor de 3-0. Het plukje meegereisde supporters van de Tukkers kreeg na de thee weinig waar voor zijn geld meer.

Volgende week neemt Twente het in de tweede voorronde op tegen het Finse Inter Turku. De eerste wedstrijd is dan opnieuw thuis. Ook Vitesse stroomt in de tweede voorronde in. De Arnhemmers gaan eerst op bezoek bij Lokomotiv Plovdiv uit Bulgarije.

Uitslagen oefenduels 12 juli

De profclubs zijn bezig met de voorbereiding op het nieuwe seizoen. Daarbij horen ook oefenduels. FOK!sport zet dagelijks de uitslagen voor je op een rijtje.

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
FC Presikhaaf AZ
Gudmundsson (2), Elm, Reijnen, Falkenburg, Berghuis, Luckassen, Haye 
0-8
Topamateurselectie Nieuwleusen Feyenoord
Fernandez (2), Cissé, Immers, Vilhena, Manu 
1-6
SVI PEC Zwolle
Benson (3), Eloisghiri, Cicek, Gravenbeek, Koenders, eigen doelpunt 
1-8
Wilhelmina '08 Vitesse
Reis, Chanturia, Cziommer, Berends, Qazaishvili, Bony
1-6
VV Heeswijk FC Den Bosch
Bilgin (2), Buitenhuis, Boldewijn, Seuntjens, Boddaert, Van den Hurk
0-7

Jubilerende Rolling Stones repeteren weer

The Rolling Stones hebben de koppen weer bij elkaar gestoken. Gitarist Keith Richards vertelt aan de BBC dat de rockers, die donderdag hun vijftigjarig jubileum vieren, weer aan het repeteren zijn.

"We zijn met iets bezig, ik denk dat het gaat lukken", vertelt Richards aan de BBC. "Maar wanneer? Daar kan ik nog niets over zeggen. We hebben een idee en hebben een paar keer gerepeteerd. Dat voelde goed."

Geruchten over een jubileumtournee van de Stones doen al maanden de ronde, maar worden keer op keer ontkend. Gitarist Ronnie Wood zei in april nog dat hij graag weer een plaat wil maken met de Stones, maar dat nog niet aan nieuw materiaal wordt gewerkt.

The Rolling Stones stonden op 12 juli 1962 voor het eerst op de planken. Een jaar later scoorden ze hun eerste hit Come On, een cover van Chuck Berry. De laatste plaat van de rockers, A Bigger Bang, stamt uit 2005. Twee jaar na het verschijnen van dat album traden de heren voor het laatst op in Nederland.


Jubilerende Rolling Stones repeteren weer (Foto: Novum)

FIA verduidelijkt regels defensief rijden

Autosportfederatie FIA heeft naar nu blijkt de regels omtrent het defensief rijden verduidelijkt, zo meldt Autosport. De nieuwe regels volgen op enkele incidenten tussen de Formule 1-coureurs eerder dit jaar.

De regels waren al aangescherpt na het verdedigen van Michael Schumacher ten opzichte van Lewis Hamilton vorig jaar op Monza. Dit jaar trok Nico Rosberg in Bahrein de aandacht voor zijn acties jegens Hamilton en Fernando Alonso. Toen werden er geen straffen uitgedeeld, maar vlak voor de Grand Prix van Groot-Brittannië heeft de FIA toch gemeend alles te moeten verduidelijken.

FIA-directeur Charlie Whiting gaf volgens Autosport de instructies uit. "Elke coureur die zijn positie verdedigt mag bij zijn eerste actie de volledige breedte van de baan gebruiken, tenzij de inhalende rijder al met een aanzienlijk deel van zijn auto naast de wagen van zijn voorganger rijdt."

"Op deze manier in het defensief mag geen van de coureurs zonder gerechtvaardigde reden het circuit verlaten. Om twijfel te voorkomen, als de voorvleugel van de achterligger naast de achterwielen van de voorste man is, dan beschouwen wij dat als een aanzienlijk deel."

Berlusconi: "Zlatan en Thiago verkocht"

Zlatan Ibrahimovic en Thiago Silva komen volgend seizoen uit voor Paris Saint-Germain. Silvio Berlusconi, clubeigenaar van AC Milan, heeft gezegd een akkoord te hebben bereikt met de Franse topclub.

De Italiaanse grootmacht heeft een formeel bod op de spits en verdediger geaccepteerd van, naar verluidt, 62 miljoen euro. "Ja, we hebben Zlatan Ibrahimovic en Thiago Silva verkocht aan Paris Saint-Germain", vertelde Berlusconi aan La Gazzetta dello Sport.

Het tweetal ontving jaarlijks enorme salarissen. Volgens Italiaanse media verdiende Ibrahimovic twaalf milljoen euro en Thiago Silva zes miljoen, plus bonussen. Alvorens de transfer officieel kan worden beklonken moet zaakwaarnemer Mino Raiola met PSG nog een akkoord bereiken over de persoonlijke voorwaarden van Ibra. Thiago Silva is naar verluidt al rond met de steenrijke club.

Piratenpartij op één zetel in peiling

De Piratenpartij zou als er nu verkiezingen worden gehouden één zetel in de Tweede Kamer behalen. Dat blijkt donderdag uit een peiling van actualiteitenprogramma EenVandaag.

De VVD is vergeleken met de vorige peiling een zetel gestegen en komt nu uit op 33, hetzelfde aantal als de SP. PvdA en PVV leveren allebei een zetel in en komen uit op respectievelijk achttien en zestien zetels. Het CDA blijft steken op dertien.

De verkiezingen lijken een strijd te worden tussen Mark Rutte en Emile Roemer. Rutte is voor de meesten nog steeds de beste keuze als premier: 52 procent vindt hem geschikt of zeer geschikt. Roemer staat tweede met 41 procent.

Het idee van Geert Wilders als minister-president kan slechts op de goedkeuring van acht procent van de kiezers rekenen. Maar liefst 76 procent acht hem ongeschikt.

Fossiele resten mosasaurus in CT-scan Maastricht

Onderzoekers van het Natuurhistorisch Museum Maastricht gaan vrijdag de fossiele resten van een mosasaurus in een ultramoderne CT-scanner plaatsen. De onderzoekers hopen te achterhalen waarom de staart van de prehistorische zeereptielen vergroeid raakte.

Het gebied rondom Maastricht was 66 miljoen jaar geleden zee en het leefgebied van de mosasaurus. De resten van de dinosaurussen die zijn gevonden vertoonden vaak vergroeiingen, meestal aan de staart. Onderzoekers vermoeden dat dit te maken heeft met overbelasting van de wervels. Walvissen vertonen vandaag de dag soms vergelijkbare vergroeiingen.

De fossiele resten werden dertien jaar geleden al eens gescand, maar de apparatuur die daarvoor werd gebruikt was niet geavanceerd genoeg om uitsluitsel te geven over de vergroeiingen. De apparatuur van de Universiteit Maastricht die vrijdag wordt gebruikt kan scans maken tot tachtig micrometer nauwkeurig. Ook kan de scan driedimensioneel in beeld worden gebracht.

De scanner van de Maastricht Studie, een onderzoeksproject van de Universiteit Maastricht, wordt normaliter gebruikt voor onderzoek naar chronische aandoeningen zoals diabetes type 2 en botziektes.

Het Natuurhistorisch Museum heeft een expositie over onderzoek naar de 'maashagedis' gepland staan voor december en hoopt de resultaten van de scans dan te kunnen tonen.

Massale vissterfte in Overijssel

In Overijssel is afgelopen week op verschillende locaties in totaal ongeveer vijfduizend kilo dode vis opgeruimd. De vissterfte werd vooral veroorzaakt door de overvloedige regenval van vorige week, meldt waterschap Groot Salland donderdag.

Zo'n 3500 kilo werd uit het Overijssels Kanaal in en nabij Lemelerveld gehaald en de rest bij Nieuwleusen, Luttenberg, Haarle en Kampen. Medewerkers van het waterschap en vrijwilligers van Hengelsport Oost hebben de opruimactie woensdag afgerond. Destructiebedrijf Rendac gaat de vis vernietigen.

Op de genoemde locaties viel vorige week donderdag binnen een uur zestig tot meer dan honderd millimeter neerslag, volgens het waterschap een zeer uitzonderlijke hoeveelheid. Daarnaast werd de vissterfte veroorzaakt door het warme weer, aldus het waterschap.

Door de hevige regenval traden riooloverstorten in werking en kwamen mest- en organische stoffen in het water terecht. Bij extreme buien stroomt sowieso al veel zuurstofloos regenwater in het buitenwater. Dit alles leidde ertoe dat het zuurstofgehalte in het water tot bijna nul was gedaald, met de vissterfte tot gevolg. Het zuurstofgehalte is inmiddels weer op een redelijk goed niveau.


Massale vissterfte in Overijssel (Foto: Novum)

WikiLeaks boekt succes in strijd tegen VISA

Klokkenluiderswebsite WikiLeaks heeft een succes geboekt in de strijd tegen creditcardbedrijven VISA en MasterCard. De beide bedrijven hebben WikiLeaks een financiële blokkade opgelegd, maar de rechter in IJsland heeft de IJslandse partner van de bedrijven nu opdracht gegeven binnen twee weken de betalingen te hervatten, aldus de advocaat van WikiLeaks.

Volgens Sveinn Andri Sveinsson kan de lokale partner van VISA en MasterCard, Valitor, een boete van 800.000 kroon (ruim vijfduizend euro) tegemoet zien als het zich niet aan het vonnis houdt.

Valitor kan nog tegen het vonnis in beroep gaan.

Boer dumpte piepers in bos bij Almere

De politie in Flevoland heeft achterhaald wie deze week duizenden kilo's aardappelen en uien in een bos bij Almere heeft gedumpt. De boosdoener bleek een lokale boer te zijn. De politie kwam hem door tips op Twitter op het spoor. De politie twittert dat de boer de piepers en rode uien zelf gaat opruimen.

De zeventig kubieke meter voedsel werd dinsdagmiddag door een verbaasde boswachter gevonden. "Er moet minstens zeven keer op en neer zijn gereden met een volle kiepwagen waar enkele tonnen ingaan", zei boswachter van Staatsbosbeheer Thijmen van Heerde woensdag.

Bijna honderd doden na explosie tankauto Nigeria

Bij de explosie van een tankauto in Nigeria zijn donderdag minstens 95 mensen om het leven gekomen en vijftig gewond geraakt. Tientallen mensen waren op de tankauto toegestroomd nadat die was verongelukt, in de hoop goedkoop brandstof te kunnen scoren. Maar zoals wel vaker is gebeurd vatte het voertuig vlam en volgde een explosie.

Het ongeval speelde zich af in de omgeving van Okogbe in de zuidelijke Nigerdelta. Hoewel in het gebied al tientallen jaren olie wordt gewonnen is de lokale bevolking straatarm en verkeren de wegen er in slechte staat.

Vier extra spoorlijnen gedecentraliseerd

De NS raakt mogelijk vier spoorlijnen kwijt. Uit een advies van een onafhankelijke commissie onder leiding van oud-senator Eric Janse de Jonge (CDA) blijkt dat vier lijnen regionaal kunnen worden aanbesteed. De commissie deed onderzoek naar verdere decentralisatie van het spoornet in opdracht van het ministerie van Infrastructuur.

Minister Melanie Schultz van Haegen (VVD) neemt de aanbevelingen van Janse de Jonge over. Daardoor kunnen de lijnen Zwolle - Groningen, Zwolle - Enschede, Maastricht Randwyck - Roermond en Sittard - Heerlen door andere spoorvervoerders worden overgenomen.

De commissie zag wel nog een aantal beren op de weg. Zo blijkt de verdere decentralisatie niet in alle gevallen goedkoper of beter voor de reiziger. Ook zien lokale bestuurders nog knelpunten, onder meer bij de voorgenomen timing van de decentralisatie. Daarnaast zijn er problemen met overstappende reizigers van de ene naar de andere vervoerder.

De commissie keek samen met twee onafhankelijke onderzoeksbureaus naar het alternatieve spoorplan van de Federatie Mobiliteitsbedrijven Nederland. De vervoerders Arriva, Connexxion, Syntus en Veolia zijn daarin verenigd. De plannen voor twee andere lijnen, Eindhoven - Weert en Apeldoorn - Enschede, worden later opnieuw bekeken.

SP en GroenLinks zien in het rapport van Janse de Jonge bevestiging voor hun standpunt dat decentralisatie overbodig is. SP'er Farshad Bashir noemt het een 'duur speeltje van neo-liberale politici'. GroenLinks-Kamerlid Ineke van Gent vindt dat snel moet worden besloten dat de NS over het hele hoofdspoornet mag rijden.

Kapitein Kroon gaat 'ver over pijngrens' heen

Kapitein Marco Kroon gaat zich volledig richten op zijn nieuwe functie als commandant van zo'n 150 pantserinfanteristen. "Ik zal me inzetten voor jullie tot aan de pijngrens en ver daar voorbij", beloofde hij donderdag. "We gaan er iets moois van maken."

De 41-jarige Kroon nam dondermiddag het commando over van een compagnie van het 17e Pantserinfanteriebataljon in Oirschot. Er was volgens het ministerie van Defensie veel belangstelling voor de man die in 2009 als eerste in 55 jaar de Militaire Willemsorde kreeg opgespeld vanwege zijn 'uitzonderlijke daden' in Afghanistan. "Hier heb ik lang op gewacht", zei de zichtbaar geëmotioneerde Kroon. "Ik ben ontzettend trots dat ik deze mooie club mag leiden."

De militair kwam kort na zijn huldiging in opspraak vanwege vermeend cocaïnebezit. Daarvan werd Kroon vrijgesproken, wel werd hij veroordeeld tot een boete van 750 euro en een voorwaardelijke werkstraf van tachtig uur voor het bezit en verstrekken van stroomstootwapens.


Kapitein Kroon gaat 'ver over pijngrens' heen (Foto: Novum)

Havenwerker vast voor cocaïne-import

Een 28-jarige Rotterdammer die in de haven werkt is vorige maand opgepakt voor de invoer van cocaïne. De raadkamer van de Rotterdamse rechtbank heeft zijn hechtenis dinsdag met een maand verlengd, meldt het OM donderdag.

De aanhouding vloeide voort uit onderzoek naar een drugsvondst in de Tholenstraat in Rotterdam-Charlois, een maand geleden. Daar vonden agenten twintig kilo cocaïne en vuurwapens. Die nacht werden al zeven verdachten aangehouden, twee Rotterdammers, drie Albanezen en twee mannen uit Ecuador. De harddrugs zijn in beslag genomen en vernietigd.

Uit onderzoek is gebleken dat de drugs uit een container in de Rotterdamse haven waren gehaald, en dat de verdachten daarbij van binnenuit hulp moeten hebben gekregen. Bij de aanhouding van de havenwerker werd geld, een Mercedes en een flatscreentelevisie geconfisqueerd.

Alle acht verdachten zitten nog vast. Dinsdag werd een negende verdachte aangehouden. Hij is na verhoor vrijgelaten, maar blijft nog wel verdachte. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten, meldt het Openbaar Ministerie.

Ruim vijf miljoen extra voor hongersnood Mali

Nederland trekt 5,3 miljoen euro extra uit voor de door honger getroffen Sahel-regio in Mali. Ruim vier miljoen mensen hebben daar te kampen met voedselgebrek. Bovendien zijn er door een conflict in het land 160 duizend mensen ontheemd en 180 duizend gevlucht naar buurlanden, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken donderdag.

Vier miljoen euro gaat naar VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR. Het geld is bedoeld om ontheemden en vluchtelingen op te vangen. Hulporganisatie Oxfam Novib krijgt 1,3 miljoen euro om de hongersnood in de regio Kayes in het westen van Mali te bestrijden. Een deel is bestemd voor acute hulp, de rest voor verbetering van eigen mogelijkheden.

Nederland gaf eerder al 4,9 miljoen euro aan landen in de Sahel. De directe financiële steun aan Mali is vanwege de onrust in het land eigenlijk opgeschort, maar Nederland probeert via ontwikkelings- en hulporganisaties wel nog te helpen.


Ruim vijf miljoen extra voor hongersnood Mali (Foto: Novum)

Treinen iets minder vaak door rood

Treinen hebben vorig jaar 8,3 procent minder vaak door rood gereden dan het jaar ervoor. Het aantal keer dat machinisten een rood sein negeerden daalde van 169 naar 155. Dat blijkt uit cijfers van de Inspectie Leefomgeving en Transport die door verkeersminister Melanie Schultz van Haegen (VVD) naar de Tweede Kamer zijn gestuurd.

De lichte daling is te danken aan automatisering op het spoor. Zo is het systeem waardoor treinen automatisch remmen bij een rood sein uitgebreid.

Het ging vooral fout doordat machinisten het traject niet goed kenden, afleiding door externe factoren (zoals storingen), onjuiste verwachtingen over de route, technische defecten of slecht zicht op het sein. In mei is door de minister al een verbeterplan opgesteld.

Ziedende Barça-fans eisen B-opstelling

De fans van FC Barcelona willen dat hun ploeg in een B-team aantreedt in de strijd met Real Madrid om de Spaanse Supercopa. De fans van de Catalaanse club zijn ziedend nadat Real Madrid-trainer José Mourinho werd vrijgesproken door de Spaanse voetbalbond RFEF.

Tijdens één van de El Clásico's van het afgelopen seizoen stak de Portugees een vinger in het oog van assistent Tito Vilanova, die nu hoofdtrainer van Barcelona is. De voetbalbond heeft besloten om de twee duels schorsing die Mourinho eerder kreeg opgelegd, om te zetten in een waarschuwing.

Daarnaast kreeg Vilanova ook één duel schorsing opgelegd, maar ook die werd kwijtgescholden. Het bestuur van Barcelona ging akkoord met die beslissingen en de fans zijn daarom woedend.

Het bestuur ging onder protest akkoord met de beslissing. Zes supportersgroepen roepen het bestuur van de club nu op om actie te ondernemen. Ook eisen ze dat FC Barcelona in de twee Supercopa-duels in een B-formatie aantreedt.

[Tour] Mollema: "Doorrijden had geen zin meer"

Bauke Mollema koos vandaag eieren voor zijn geld en kneep tijdens de elfde etappe van de Tour de France definitief in de remmen. De wielrenner van Rabobank bleef last houden aan zijn verwondingen van de valpartij van vorige week vrijdag.

"Ik kwam gewoon niet vooruit. Doorrijden had geen zin meer", liet Mollema aan RTV Noord weten. De renner stapte vlak voor aanvang van de beklimming van de Col de la Madeleine af. "Als ik de hoop had gehad dat het de komende dagen beter zou worden, was ik wel doorgefietst."

Mollema blijft echter niet bij de pakken neer zitten en richt zich op de komende wedstrijden. "Ik ga nieuwe doelen stellen en er komen nog meer mooie wedstrijden dit jaar", liet hij strijdlustig weten.

Ook zijn ploeggenoten bij Rabobank, Mark Renshaw en Robert Gesink, zijn inmiddels uit de Tour de France gestapt. Hierdoor is het aantal renners binnen deze formatie teruggelopen naar vier.

'Regime Assad zet clusterbommen in'

Het Syrische regime heeft clusterbommen ingezet na een poging de opstand in de stad Hama de kop in te drukken. Dat heeft mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch gezegd.

Volgens HRW is op amateurbeelden duidelijk te zien dat er clustermunitie wordt gebruikt. Lokale activisten hebben bovendien verklaard dat dergelijke munitie al wekenlang wordt afgevuurd op de rebellen.

Als clustermunitie explodeert komen er tientallen kleine kogeltjes vrij. Het gebruik van clustermunitie in dichtbevolkte gebieden is omstreden, omdat een precisiebombardement niet mogelijk is en er een groter risico is dat er onschuldige slachtoffers vallen.

A. Schleck mist na Tour ook de Spelen

Andy Schleck moest de Tour de France, na een valpartij in het Critérium du Dauphiné, al aan zich voorbij laten gaan. Daar komen nu ook de Olympische Spelen bij. Dit heeft Team RadioShack-Nissan vandaag laten weten.

Bij monde van ploegleider Johan Bruyneel liet de wielerploeg weten dat het herstel van Schleck slechts langzaam vordert. "We zijn ervan overtuigd dat Andy tijdens het huidige seizoen zijn rentree zal maken, maar het nog is onduidelijk waar en wanneer. Eén ding is wel zeker; de Olympische Spelen komen te vroeg", aldus de Belg.

Schleck reageerde uiteraard teleurgesteld op het bericht, maar bleef wel positief. "Ik stapte voor het eerst in drie weken op mijn fiets, maar stapte vrijwel direct ook weer af", liet hij weten. "Het herstel gaat niet zo snel als ik gehoopt had, maar de onderzoeken van gisteren hebben laten zien dat het de goede kant op gaat."

Eerste testdag Silverstone (12/7/2012)

Valtteri Bottas was vandaag op het circuit van Silverstone veruit de snelste tijdens de young-drivers-test. De Fin bleef de nummer twee, Max Chilton, ruim vijf seconden voor. Deze Brit deelde zijn auto met Rio Haryanto, die derde werd. De Chinees Ma Qing-Hua reed de minst snelle tijd.

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 V. Bottas Williams 1:31.436 -.--- 120
2 M. Chilton Marussia 1:36.558 +5.122 34
3 R. Haryanto Marussia 1:37.404 +5.968 19
4 Q. Ma HRT 1:37.829 +6.393 82

Hannibal houdt Mads Mikkelsen uit Thor 2

De Deense acteur Mads Mikkelsen heeft geen tijd voor superheldenfilm Thor 2. "Dat gaat helaas niet door", zegt de acteur voor de camera van Novum Nieuws. "Ik had een gesprek met de filmmakers, maar het kwam een beetje te laat." Hij moet de film laten schieten vanwege zijn rol in de Amerikaanse tv-serie Hannibal.

Mikkelsen kwam in mei in beeld als slechterik in Thor 2. "Alles kwam tegelijk en nu gaat het voor mij niet door." Chris Hemsworth keert voor het vervolg op de superheldenfilm terug in de hoofdrol van de Noorse dondergod.

De Deen, bekend als slechterik uit de Bondfilm Casino Royale, verheugt zich op zijn rol als Hannibal Lecter. "Ik vind hem niet psychotisch, ik vind hem aardig", aldus de 46-jarige Mikkelsen, die de kannibaal niet echt een slechterik vindt.

"Het is maar hoe je hem bekijkt", zegt hij cryptisch. "Je moet je personage verdedigen op een bepaalde manier. Je hoeft hem niet aardig te vinden, maar ik vind hem wel aardig." Toch zou Mads geen biertje met Hannibal gaan drinken. "Ik zou niet graag naar zijn diners gaan, nee."

De carrière van de Deense acteur zit flink in de lift. Hij won dit jaar de prijs voor Beste Acteur van het Filmfestival van Cannes voor zijn rol in het drama Jagten en heeft nog twee Hollywoodproducties in de planning.

Mikkelsen is in Nederland voor de opnames van de internationale roadmovie Move On, die wordt geregisseerd door Asger Leth. Ook Yolanthe Sneijder-Cabau heeft een rolletje in die film, die nog dit jaar in ieder geval op internet te zien zal zijn.


Hannibal houdt Mads Mikkelsen uit Thor 2 (Foto: Novum)

Stybar sprint naar ritwinst Polen

Zdenek Stybar heeft donderdag de derde rit van de Ronde van Polen op zijn naam geschreven. De Tsjech van Omega Pharma-Quick-Step, die vooral als veldrijder bekendheid geniet, klopte in Cieszyn Francesco Gavazzi (Astana) en Sacha Modolo (Colnago). Stybars ploeggenoot Michal Kwiatkowski werd vierde voor Moreno Moser.

Liquigas-renner Moser bleef de leider in het algemeen klassement. De Italiaan heeft vier tellen voorsprong op Kwiatkowski. Lars Boom (Rabobank) staat derde en geeft zes tellen toe op Moser.

De vierde rit vrijdag is bijna 128 kilometer lang. Het peloton rijdt dan van Bedzin naar Katowice.

'Geen herseninfarct of beroerte Mladic'

De Bosnisch-Servische oud-legerleider Ratko Mladic heeft donderdag geen herseninfarct en geen beroerte gehad. Dat is gebleken uit een hersenscan in het ziekenhuis. Uit andere onderzoeken kwam wel naar voren dat Mladic een hoge bloeddruk heeft, maar het is niet zeker dat hij daardoor onwel is geworden. Dat zei Mladic' advocaat Branko Lukic tegen het ANP.

Mladic blijft in elk geval tot en met vrijdag ter observatie in een niet nader genoemd Nederlands ziekenhuis. Het is nog niet bekend wanneer het proces bij het Joegoslavië-Tribunaal verdergaat .

Q toch in nieuwe Bondfilm Skyfall

Ben Whishaw gaat de rol van Q spelen in de nieuwe Bondfilm Skyfall. Dat laten de producenten donderdagavond weten. De 31-jarige Brit, bekend van Perfume, The Tempest en I'm Not There is hiermee de vierde acteur die de rol van de excentrieke wapenmeester en uitvinder op zich neemt. Geruchten over Q's eventuele terugkeer doen al sinds de aankondiging van de 23e Bondfilm de ronde.

Peter Burton was als Major Boothroyd de eerste Q in Dr. No uit 1962, gevolgd door Desmond Llewelyn die tussen 1963 en 1999 in zeventien Bondfilms speelde. John Cleese verscheen als Q's assistent R in The World is Not Enough uit 1999 en werd later gepromoveerd tot Q in Die Another Day uit 2002.

"Het is een enorme kick om de terugkeer van Q, gespeeld door de zeer getalenteerde Ben Whishaw, in Skyfall te kunnen bevestigen", laten producenten Michael G. Wilson en Barbara Broccoli weten. "Het is geweldig om dit personage terug te hebben in de film."

Voor Daniel Craig, die de rol van James Bond vertolkt, is Whishaw geen onbekende. De twee speelden beiden in Layer Cake. Whishaw is vanaf 29 november te zien in Cloud Atlas, waarin ook onder anderen Tom Hanks, Halle Berry, Hugh Grant en Susan Sarandon de revue passeren. Skyfall verschijnt 1 november in de Nederlandse bioscopen.

Ben Whishaw als Q in Skyfall
Ben Whishaw als Q in de nieuwe Bondfilm Skyfall. (Foto: 007.com)

CC2012: Gone Girl wordt verfilmd

Op Comic Con werd zojuist bekend gemaakt dat 20th Century Fox de rechten heeft gekocht voor het verfilmen van het laatste boek van Gillian Flynn, Gone Girl. Hoeveel er precies voor betaald is werd niet bekend gemaakt, echter volgens Deadline heeft 20th Century Fox een bedrag van 7 cijfers neergelegd voor de rechten. Blijkbaar zijn de verwachtingen hoog voor 20th Century Fox.

Het boek centreert zich om het geliefde stel Nick en Amy. Tijdens hun vijfjarig huwelijksjubileum verdwijnt Amy en wijzen alle bewijsstukken in de richting van Nick, die vervolgens moet zien te achterhalen of hij daadwerkelijk iets met de verdwijning te maken heeft.

Reese Witherspoon is aangetrokken als één van de producenten, of ze echter ook te zien zal zijn in de film is niet bekend. Het script zal worden geschreven door Gillian Flynn.

Gone Girl

[Tour] Gesink verlaat de Tour

Robert Gesink heeft besloten de Tour de France te verlaten. De beoogde kopman van de Rabobank voor deze ronde heeft teveel last van zijn ribben als gevolg van een valpartij eerder in de Tour.

Gesink ging in de etappe van vandaag direct na de start in de aanval, maar moest al snel het peloton laten gaan. Hij kwam nog wel binnen de tijdslimiet binnen, maar besloot na de etappe in overleg met de ploegleiding eruit te stappen. Na vorig jaar wil hij niet nog een keer lange tijd onder zijn niveau rijden.

Door de opgave van Gesink is de ploeg van Rabobank nog verder uitgedund. Eerder vandaag gaven ook Bauke Mollema en Mark Renshaw al op. Eerder verlieten Maarten Wynants en Maarten Tjallingii al de Tour.

Steam Sale weer begonnen

Het 'evenement' waarbij gamende mensen net zo gek worden als vrouwen bij de uitverkoop van de H&M is er weer. De Steam Sale is begonnen. Vanaf vandaag zullen twaalf dagen lang behoorlijk veel games voor weinig over de digitale toonbank gaan.

Ze trappen direct af met een paar grote titels. Wat te denken van 75% korting op Shogun 2 of 50% op Modern Warfare 3. Nieuw dit keer is dat er elke acht uur nieuwe sales zullen komen. Je kunt zelf via Steam stemmen op welke games er in de sale zullen verschijnen.

Je kunt de sale hier checken of gewoon via de Steam-client.

steam

Liesveld fluit voorrondeduel Europa League

Scheidsrechter Richard Liesveld fluit volgende week een wedstrijd in de tweede voorronde van de Europa League. Dat meldt de KNVB donderdag. Liesveld krijgt het duel tussen het Israëlische Bnei Yehuda Tel Aviv en FC Shirak uit Armenië onder zijn hoede. Liesvelds assistenten zijn Wilco Lobberts en Dave Goossens. Rogier Honing is de vierde official.

Voor Liesveld is het zijn 21e internationale wedstrijd. Daarvan floot hij er zeven in de Europa League. Liesveld is ingedeeld in groep 2 op de lijst van de internationale arbiters van de UEFA.

Apothekers in de knel door medicijnendip

Veel kleine apotheken ondervinden financiële problemen doordat het medicijngebruik dit jaar lager ligt dan verwacht. Brancheverenigingen ASKA en BG Pharma klaagden donderdag dat inmiddels zo'n 30 tot 40 procent van de in totaal 1900 apotheken in Nederland verlies draait.

Bij het vaststellen van de medicijnprijzen voor 2012 gingen apothekers en zorgverzekeraars nog uit van een toename van het medicijngebruik, waardoor veel medicijnen relatief laag werden geprijsd. Volgens de brancheverenigingen maken apothekers daardoor nu te weinig omzet.

Omdat de markt per 1 januari is geliberaliseerd, kunnen de apothekers dit jaar voor het eerst niet rekenen op overheidscompensatie.

Apothekers in de knel door medicijnendip
Apothekers in de knel door medicijnendip (Foto: ANP)

De Bakker kwartfinalist in Scheveningen

Thiemo de Bakker heeft donderdag de kwartfinale van het challengertoernooi in Scheveningen bereikt. Op het gravel in de badplaats had hij weinig moeite met de als zesde geplaatste Fransman Kenny de Schepper: 6-2 en 6-4. De Bakker staat momenteel 262e van de wereld, maar heeft de weg omhoog ingezet.

Door de zege van De Bakker staat er in ieder geval een Nederlander in de halve finale in Scheveningen. De Westlander treft bij de laatste acht de winnaar van het duel tussen Thomas Schoorel en Matwé Middelkoop. Ook Boy Westerhof kan de kwartfinale halen. Hij moet dan wel afrekenen met Jerzy Janowicz (1) uit Polen.

De Belg Yannick Mertens plaatste zich donderdag ook al voor de laatste acht. Hij klopte Jan Mertl uit Tsjechië met 6-3, 6-7 (5) en 6-1.

[Tour] Rolland wint slijtageslag, Evans verliest tijd

De elfde etappe van de Tour de France, van Albertville naar La Toussuire, is gewonnen door Pierre Rolland. De Fransman van Europcar kwam solo over de meet. Cadel Evans verloor anderhalve minuut op geletruidrager Bradley Wiggins en zakte in het algemeen klassement.

Gelijk vanuit de start was Robert Gesink erg attent en probeerde weg te komen met een groot aantal renners. Er ontstond een kopgroep van dertien man maar het bleef onrustig. Achter de kopgroep reed nog een groep met daarin Kruijswijk en uiteindelijk wist die groep, met daarin ook Hoogerland en Koen de Kort, zich bij de kopgroep aan te sluiten.

Na 14,5 kilometer begon al de Col de la Madeleine, een berg van buitencategorie. De beklimming was 25.3 kilometer lang en had een gemiddeld stijgingspercentage van 6.2. De kopgroep begon aan de beklimming met een minuut voorsprong. De slechtere klimmers uit de kopgroep moesten al snel lossen. Gesink kon het tempo van de kopgroep niet meer bijbenen en liet zich terugvallen tot in het peloton. Het verschil tussen de koplopers en het peloton was niet meer zo groot.

Uiteindelijk onstond er een nieuwe kopgroep met daarin ook Kruijswijk, Hoogerland en Weening. Tussen het peloton en de kopgroep reed nog een groepje van vier man met Laurens ten Dam dat later bij de kopgroep wist aan te sluiten. Na 32 kilometer was het verschil tussen de kopgroep en het uitgedund peloton ruim anderhalve minuut. De kopgroep viel bij de zwaarste gedeeltes van de Madeleine uit elkaar en de Nederlanders konden niet volgen. Velits was als eerste boven voor Kessiakoff. Het peloton volgde op drie minuten. Uiteindelijk werden Velits en Kessiakoff weer bijgehaald door Scarponi, Rolland, Valverde, Velits, Kiserlovski, Trofimov, Kessiakoff, Kirijenka. Daarachter reed de rest van de oude kopgroep met daarin Ten Dam, Hoogerland en Weening.

Aan de voet van de tweede berg van de dag, Croix de Fer, had de kopgroep een halve minuut voorsprong op de achtervolgende groep. Uiteindelijk ontstond er een kopgroep van 22 man met Ten Dam en Weening. Leipheimer, Scarponi, Basso, Valverde en Vinokourov moesten lossen uit de kopgroep waar de Fransman Kern het tempo bepaalde. Er bleven tien man over waaronder Laurens ten Dam. Uit het peloton was het Cadel Evans die demarreerde en hij wist Van Garderen bij te halen die vlak voor hem op avontuur ging. In het peloton, dat nog maar een klein groepje was, bleef Sky rustig tempo maken.

Ten Dam kon het tempo in de kopgroep, die was teruggebracht tot zes man, bijbenen in de beklimming van de Croix de Fer. Daarachter had Evans de kracht niet meer en werd een paar kilometer onder de top teruggepakt door de groep Wiggins. Rolland kwam als eerste boven op de Croix de Fer voor Kessiakoff. de kopgroep had een voorsprong van twee minuten op de groep met de gele trui.

De kopgroep begon met een voorsprong van ruim twee minuten aan de voorlaatste klim, Col du Mollard van de tweede categorie. Horner moest gelijk lossen en ook Ten Dam kon het tempo niet bijbenen. Kiserlovski en Rolland kwamen alleen aan de leiding te liggen.Even later voegde Kirijenka zich bij het duo. De groep gele trui, waar Weening in reed, reed op bijna drie minuten van de koplopers. Chris-Anker Sörensen voegde zich vlak onder de top ook bij de koplopers waar Rolland als eerste boven kwam. De groep Ten Dam zat daar een minuut achter. Vooraan kwam Rolland in de afdaling ten val en hij deed er alles aan om weer terug te keren
bij de koplopers en daarslaagde hij uiteindelijk ook in.

Aan de voet van de slotklim naar La Toussuire, een col van de eerste categorie, hadden de koplopers een kleine vier minuten voorsprong op de groep Wiggins. De vier koplopers bleven bij elkaar al probeerde Kirijenka wel weg te rijden. Zo'n dertien kilometer voor de streep is de voorsprong van het viertal op de groep Wiggins een kleine drie minuten. In de groep Wiggins was het Brajkovic die wegsprong, Pinot en Van den Broeck counterden en sloten bij Brajkovic aan. Vooraan was het Rolland die demarreerde en hij kreeg Kiserlovski mee. Het groepje Brajkovic haalde ten Dam bij. De volgende die uit de groep Wiggins wegging was Nibali, maar ook nu reageerde team Sky niet.

Tien kilometer voor de meet plaatste Rolland wederom een demarrage en nu kon Kiserlovski niet antwoorden. De groep Brajkovic kwam dichterbij Rolland terwijl Nibali werd teruggehaald door de groep Wiggins. Even daarna probeerde Nibali wederom weg te komen en hij sloot aan bij Van den Broeck, Pinot en Brajkovic. Wiggins versnelde vervolgens en alleen Froome, Evans, Van Garderen en Schleck konden volgen. Evans kon het tempo niet meer bijhouden en Van Garderen bleef bij zijn kopman. Wiggins en Froome wisten zich weer bij de groep Van den Broeck aan te sluiten terwijl Evans meer tijd verloor.

Helemaal vooraan was het Rolland die als eerste over de finish kwam een dag na de ritzege van zijn teamgenoot Thomas Voeckler. De groep Wiggins kwam een kleine minuut na Rolland over de meet. Evans verloor uiteindelijk bijna anderhalve minuut op Wiggins.

Uitslag elfde etappe

# Naam Ploeg Land Tijd
1 Pierre Rolland EUR FRA 4.43,54
2 Thibaut Pinot FDJ FRA +0.55
3 Chris Froome SKY GB z.t.
4 Jurgen van den Broeck LOT BEL +0.57
5 Vincenzo Nibali LIQ ITA z.t.
6 Bradley Wiggins SKY GB z.t.
7 Chris Sørensen SAX DEN +1.08
8 Janez Brajkovic AST SLO +1.58
9 Vasil Kirijenka MOV WRu +2.13
10 Fränk Schleck RSh LUX +2.25

Algemeen klassement

# Naam Ploeg Land Tijd
1 Bradley Wiggins SKY GB 48.43.53
2 Chris Froome SKY GB +2.05
3 Vincenzo Nibali LIQ ITA +2.23
4 Cadel Evans BMC AUS +3.19
5 Jurgen v.d. Broeck LOT BEL +4.48
6 Haimar Zubeldia RSh SPA +6.15
7 Tejay van Garderen BMC VS +6.57
8 Janez Brajkovic AST SLO +7.30
9 Pierre Rolland EUR FRA +8.31
10 Thibaut Pinot FDJ FRA +8.51

'Geen draagvlak voor vuurwerkverbod'

Het draagvlak voor het instellen van een vuurwerkverbod blijft klein. Meer dan de helft van de bevolking (59 procent) wil zelf vuurwerk kunnen blijven afsteken. Voor het centraal afsteken van vuurwerk als alternatief bestaat echter ook steun, blijkt uit onderzoek dat staatssecretaris van Milieu Joop Atsma (CDA) heeft laten uitvoeren.

Aanleiding voor het onderzoek is de suggestie die begin dit jaar in de Kamer klonk dat er een toenemende roep uit de samenleving is voor een vuurwerkverbod, schrijft Atsma. Zo legde GroenLinks een verbod onlangs nog vast in het verkiezingsprogramma. De cijfers wijzen anders uit: 37 procent van de ondervraagden is tegenstander en wil stoppen met de manier waarop het nieuwe jaar nu wordt ingeluid.

Hoewel een meerderheid niets wil veranderen aan de huidige situatie, bestaat er ook een ruim draagvlak voor het centraal afsteken van vuurwerk als alternatief voor de huidige situatie of een totaalverbod: zestig procent van de ondervraagden is positief daarover.

Atsma is echter niet van plan om iets te veranderen. "Vuurwerk hoort bij oud en nieuw en zolang het verantwoord wordt gebruikt, beleven veel mensen er plezier aan. Het kabinet ziet op dit moment geen reden om dit standpunt te herzien en een vuurwerkverbod voor consumenten in te stellen. Binnen de samenleving is hier onvoldoende draagvlak voor.''

Het kabinet liet in 2008 de stemming onder de bevolking ook al peilen. Uit het nieuwe onderzoek blijkt dat Nederlanders in twee jaar iets negatiever zijn gaan staan tegenover het afsteken van vuurwerk, maar dat is niet significant te noemen. Vijftig procent is positief, 49 procent negatief. Twee jaar geleden was dat nog 53 procent tegenover 45 procent.

Ecclestone: "Plannen race Londen zijn serieus"

De plannen voor een Formule 1-race in het hartje van Londen moeten volgens F1-baas Bernie Ecclestone serieus worden genomen. De ideeën werden in de aanloop naar de race op Silverstone bekendgemaakt door de sponsor van de GP van Groot-Brittannië Santander.

Er werd een video van het circuit getoond en McLaren-coureurs Jenson Button en Lewis Hamilton werden ingezet voor de promotie. Ecclestone heeft in The Guardian laten weten achter de plannen te staan en zelfs de kosten voor de race, die rond het olympisch gebied gehouden moet gaan worden, op zich te willen nemen. "We zijn ermee bezig. Dit is honderd procent geen grap. We zullen zien of we iets kunnen realiseren."

Sonic & All-Stars Racing Transformed komt 16 november

SEGA heeft vandaag bekendgemaakt dat Sonic & All-Stars Racing Transformed op 16 november uit zal komen. De game komt dan vóór PS3, Xbox 360, PS Vita en Nintendo 3DS uit. De Wii U- en Windows-versie hebben nog geen releasedatum gekregen.

In Sonic & All-Stars Racing Transformed gaan Sonic en zijn vrienden racen over verschillende racebanen. Hun voertuigen kunnen zich aanpassen naar een boot, vliegtuig of gewoon een racewagen.

Hulk ontkent transfer naar Engeland

Ondanks eerdere geruchten die hem in verband brengen met een transfer naar Chelsea zit een overgang van Hulk nog niet in de pijpleiding. De Braziliaan wordt al tijden in verband gebracht met een overgang naar de Premier League. Vooral de naam van Chelsea passeert geregeld de revue als mogelijke nieuwe bestemming. De aanvaller van FC Porto, zelf momenteel in voorbereiding op de Olympische Spelen in Londen, ontkent gesproken te hebben met een delegatie van de Champions League-winnaar.

"Ik heb niks gedaan met Chelsea of welke club dan ook", tekende het Braziliaanse Lancenet op uit de mond van de krachtige aanvaller. "Ik heb nog vier jaren resterend op mijn contract bij FC Porto en focus me nu op het nationale team. Ik heb met niemand gesproken. Zoals iedereen weet volg ik de onderhandelingen nooit van dichtbij. Dan verlies ik mijn focus. Ik laat die zaken aan mijn zaakwaarnemer over."

Ook bij zijn huidige club zegt men geen weet te hebben van een officiële kandidaat voor de handtekening van de Braziliaan, al wordt er wel aan andere spelers getrokken. "We zijn wel benaderd voor andere spelers, maar tot nu toe is er niets voor Hulk binnengekomen", aldus preses Pinto da Costa.

Werkcoach

“Goedemorgen Robert. Ik wil je laten weten dat de workshops ‘marketing van het product u’ die zouden starten op 12 juli aanstaande niet doorgaan, wegens te weinig aanmeldingen. Jij was hiervoor aangemeld door Tjitske Achternaam. Vriendelijke groet, Marianne Achternaam-Achternaam, Werkplein Veendam, contactgegevens.” Deze mail kreeg ik afgelopen week in mijn inbox, uiteraard met andere tekst waar nu ‘Achternaam’ of ‘contactgegevens’ staat. Ik had geen flauw idee waar het over ging.

Nog geen contract voor Nürburgring

Het is nog onzeker of volgend seizoen de Nürburgring op de Formule 1-kalender te zien zal zijn. Het contract met het circuit liep eind vorig jaar af en is nog altijd niet vernieuwd. Dit jaar wordt er in Duitsland geracet op de Hockenheimring.

De oorzaak van het niet vernieuwen van het contract is dat grootaandeelhouder van de Nürburgring, de Duitse deelstaat Rijnland-Palts, het pachtcontract heeft opgezegd met Nürburgring Automotive GmbH. De NAG zegt een niet ondertekend contract tot 2021 met Formule 1-baas Bernie Ecclestone in bezit te hebben. Het contract wordt door de deelstaat echter niet erkend. Ecclestone zou daarom met Rijnland-Palts om tafel moeten om te onderhandelen, maar de kans dat er dan een akkoord komt is klein omdat regeringspartij Die Grünen geen geld wil investeren in de verlieslijdende race.

Voor de autosportliefhebbers is het nu hopen dat Rijnland-Palts een nieuwe pachter vindt die de Formule 1 weer wil ontvangen. Minister Roger Lewentz van Binnenlandse Zaken, Sport en Infrastructuur zegt dat 2013 hierdoor onhaalbaar lijkt en dat 2015 weer de eerste mogelijkheid is.

GTA V-screenshots laten het leven zien

De allereerste screenshots van GTA V zijn uitgegeven. Het gaat hier om twee plaatjes die Los Santos, de stad waar GTA V zich afspeelt, laten zien. Een shot vanuit de lucht en de ander gezellig bij een meertje.

Rockstar heeft ook nog gezegd dat ze hard bezig zijn met de game en dat er binnenkort meer video's en screenshots zullen komen. GTA V heeft voor de rest nog geen releasedatum, dus we moeten het voorlopig weer even doen met onderstaande plaatjes. 

GTA v

GTA v

Kamer achter steun aan Spaanse banken

Een ruime Kamermeerderheid van VVD, PvdA, CDA, GroenLinks en D66 steunt de Europese redding van Spaanse banken. PVV, SP, ChristenUnie, SGP, PvdD en de nieuwe fractie Kortenoeven/Hernandez zijn tegen.

Dat bleek donderdag in een Kamerdebat met minister Jan Kees de Jager van Financiën. De eerste 30 miljard euro moet voor het einde van deze maand al richting de Spaanse banken gaan en de hulp kan in totaal oplopen tot 100 miljard.

Kamer achter steun aan Spaanse banken
Kamer achter steun aan Spaanse banken (Foto: ANP)

Dunst vlucht met Mortensen voor Griekse politie

Kirsten Dunst heeft getekend voor de vrouwelijke hoofdrol in de thriller The Two Faces of January. Ze speelt hierin de echtgenote van Viggo Mortensen die op de vlucht slaat voor de Griekse politie. Dat schrijft het Amerikaanse tv-blad Variety.

Mortensen speelt een Amerikaanse bedrieger die tijdens zijn verblijf in Griekenland een politieman ombrengt, wellicht per ongeluk. Zijn vrouw en een hun onbekende Amerikaanse leraar, gespeeld door Drive-acteur Oscar Isaac, helpen hem naar de Griekse eilanden en later naar Istanbul te vluchten.

De film is naar het scenario van Hossein Amini, die hiermee ook zijn regiedebuut maakt. Eerder schreef hij onder meer de scenario's van Drive, Shanghai en Snow White and the Huntsman. Volgend jaar komt 47 Ronin, ook van zijn hand, in de bioscoop met Keanu Reeves in de hoofdrol.

"Eerlijk, dit heeft niet zozeer te maken met regisseren op zich, maar met het regisseren van deze film", laat Amini weten. "Ik wil deze film al vijftien jaar maken, het is mijn enige echte obsessie."

The Two Faces of January verschijnt volgend jaar in de bioscoop.


Dunst vlucht met Mortensen voor Griekse politie (Foto: Novum)

Di Grégorio aangeklaagd

Wielrenner Remy Di Grégorio wordt door de Franse justitie aangeklaagd voor bezit en gebruik van verboden middelen. Afgelopen dinsdag, op de rustdag van de Tour de France, werd de renner van Cofidis opgepakt en voor verhoor meegenomen naar Marseille.

Aanklager Jacques Dallest heeft gezegd dat een 75-jarige natuurgenezer uit Marseille heeft bekend dat hij vorige maand een aantal keer 'verrijkt' bloed heeft toegediend aan Di Grégorio.

Overigens ontkent Di Grégorio dat hij zich met verboden praktijken heeft beziggehouden.

Overlastgevende steenmarter duikt steeds vaker op

De steenmarter komt op steeds meer plaatsen in Nederland voor. Zo'n dertig jaar geleden kwam het kleine roofdier op nog maar drie plaatsen voor, inmiddels gaat het mogelijk om meer dan tienduizend dieren in bijna het hele land, meldt Gerard Muskens van de Wageningen University donderdag. De steenmarter zorgt geregeld voor overlast.

De opmars van de steenmarters is al een aantal jaren gaande, stelt medewerker van Landschapsbeheer Friesland Gerrit Tuinstra. In de provincie Friesland werd in 2009 een speciaal meldpunt voor steenmarters opgericht. In dat jaar kwamen 36 meldingen binnen, het jaar erop 74 en vorig jaar waren dat er al 113. Dit jaar is tot nu toe zo'n zestig keer melding gemaakt van overlast door steenmarters.

Dertig jaar geleden kwamen de dieren vooral op het platteland voor, in de buurt van stallen. "Daar was het toen warm en in huizen koud", zegt Tuinstra. Inmiddels zijn de huizen juist warm en door hun goede aanpassingsvermogen overleven marters prima in de stedelijke omgeving.

"Met name in deze tijd van het jaar wordt veel overlast veroorzaakt door jonge marters die het nest verlaten", meldt Tuinstra. "Steenmarters zijn alleseters; ze eten fruit, afval maar ook kippen of andere kleine huisdieren. Ook kruipen de dieren regelmatig onder motorkappen van auto's, waar ze gevaarlijke situaties kunnen veroorzaken wanneer ze kabels doorbijten.

De marter is een bedreigde diersoort, dus de beesten doodmaken mag niet. De kleine roofdieren komen via gaten van zo'n vijf centimeter huizen binnen. Het meldpunt steenmarters raadt aan die gaten te zoeken en af te sluiten om te voorkomen dat de steenmarters binnenkomen.

Stagiair OM verdacht van overval

Een 19-jarige stagiair van het Openbaar Ministerie in Arnhem is maandag aangehouden omdat hij wordt verdacht van betrokkenheid bij een overval. Dat meldt justitie donderdag. Toen de man uit Apeldoorn binnenkwam als stagiair was nog niet bekend dat hij verdachte was in de zaak.

Bij zijn start als stagiair moest de Apeldoorner een verklaring omtrent gedrag inleveren en een geheimhoudingsverklaring ondertekenen. De verdachte had volgens justitie beperkte toegang tot gegevens van het OM, doordat hij alleen beschikte over de basisautorisaties.

De rechter-commissaris besliste donderdag dat de man veertien dagen vast mag worden gehouden. Omdat het onderzoek nog gaande is, doet de politie geen verdere mededelingen over de verdachte en de overval.

Geknapte staalkabels mogelijk oorzaak 'trilgebouw'

Knappende betonstaalkabels lijken de oorzaak te zijn van de trillingen in het Rijkswaterstaatgebouw Westraven in Utrecht. De Rijksgebouwendienst bevestigt donderdag aan actualiteitenprogramma EenVandaag dat de spankabels in de betonconstructie onder in het gebouw momenteel worden onderzocht.

Volgens experts die ingeschakeld werden door het actualiteitenprogramma komen knappende staalkabels zelden voor, maar kan dat niet uitgesloten worden als oorzaak."Wanneer een zogeheten spananker het begeeft, schiet een kabel los. Je hoort dan een knal en voelt een trilling", meldt hoogleraar en expert op het gebied van betonconstructie Joost Walraven van de TU Delft. De knappende staalkabels beïnvloeden de veiligheid van de constructie.

Volgens Walraven is het terecht dat de vijftienhonderd medewerkers tijdelijk het gebouw niet meer in mogen. "De vloeren bevatten veel staalkabels. Als er eentje knapt is er geen probleem, maar bij meerdere mag je geen risico nemen." Volgens de betonconstructie-expert moet nu met röntgen- of radarapparatuur gekeken worden hoeveel kabels geknapt zijn.

Het pand van Rijkswaterstaat langs de A12 stamt uit 1975 en werd in 2007 gerenoveerd. Volgens de Rijksgebouwendienst zijn er in Nederland nog tien gebouwen die volgens dezelfde methode zijn gebouwd, maar is daar geen nader onderzoek nodig.

Medewerkers meldden twee weken geleden hevige trillingen te hebben gevoeld, waardoor kopjes van tafels trilden en computerschermen heen en weer gingen. Daarop werd het gebouw geëvacueerd en begon de Rijksgebouwendienst een onderzoek naar de oorzaak van de mysterieuze trillingen.

Cloverfield scenarist herschrijft World War Z

Scenarist Drew Goddard heeft de taak op zich genomen om het einde van zombieblockbuster World War Z te herschrijven. Lost-bedenker Damon Lindelhof krijgt de credits voor het bedenken van het nieuwe plot, zo schrijft Total Film.

De zombiefilm, die de eerste moet zijn van een trilogy, stond eerder gepland voor een release in December. De vele reshoots en last-minute wijzigingen aan het script, hebben ervoor gezorgd dat de $170 miljoen kostende film (hopelijk) in juni 2013 in de bioscoop zal draaien.

World War Z is gebasserd op het gelijknamige boek van auteur Max Brooks en gaat over een VN-medewerker Gerry Lane (Brad Pitt) die probeert de verspreiding van een zombie uitbraak te stoppen.

Twee jaar cel voor beroven eigen geldwagen

Fikri el H. is donderdag tot twee jaar cel veroordeeld voor het beroven van zijn eigen geldwagen. Tevens moet hij zijn voormalige werkgever Brink's een schadevergoeding van 637 duizend euro, de buit van de roof, betalen. Dat heeft de rechtbank in Rotterdam bepaald. Het OM had tweeënhalf jaar geëist.

El H. maakte 25 oktober in Ridderkerk samen met een kompaan 637 duizend euro buit. Op camerabeelden was te zien hoe El H. de deur van de geldwagen opende voor zijn handlanger. Op dat moment waren de collega's van El H. een partij geld aan het ophalen. Binnen tien minuten waren El H. en zijn trawant er met de buit vandoor.

De politie hield El H. zes dagen later aan. Hij bekende enkele weken later, maar zei gedwongen te zijn door een Nigeriaan bij wie hij gokschulden heeft. Het OM vond geen enkel bewijs voor deze verklaring en noemde El H. volstrekt ongeloofwaardig. Van de buit en de handlanger van El H. ontbreken ieder spoor.

[Upd][Tour] Ruijgh,Westra en Mollema stappen af

Vacansoleil moet het in de Tour de France met twee man minder doen. De Nederlanders Lieuwe Westra en Rob Ruijgh zijn in de elfde etappe afgestapt. Beide renners kwamen deze Tour ten val.

Na het eerder uitvallen van Wout Poels deze Tour, rijdt Vacansoleil nu nog met zes man waaronder de Nederlanders Johnny Hoogerland en Kenny van Hummel.

Update 14.33 uur

Ook Bauke Mollema is in de elfde etappe afgestapt. De renner van Rabobank kwam afgelopen vrijdag zwaar ten val en had sindsdien last van de verwondingen die hij daarbij opliep. 

Update 15.01 uur

Vacansoleil moet het met nog een man minder doen. De Zweedse tijdrijder Gustav Larsson is in de elfde etappe ook afgestapt.

Update 15.30 uur

En Rabobank moet het weer met een man minder doen. Mark Renshaw is zojuist ook afgestapt.  Rabobank rijdt nu nog met vijf man rond in de Tour.

Update 15.41 uur

Volgens Vacansoleil had Larsson last van rugproblemen en is hij met het oog op de Olympische Spelen daarom afgestapt. Westra en Ruijgh waren leeggereden en konden gewoon niet meer.

Maik de Boer en Gerard Joling in romantische komedie

Maik de Boer en Gerard Joling hebben rolletjes in de romantische komedie Leve Boerenliefde. De twee bekende Nederlanders spelen zichzelf, laat regisseur Steven de Jong weten aan Novum Nieuws. Oud-schaatser Erben Wennemars speelt in de film een ijsboer, wat hij in het dagelijks leven ook is.

De Jong heeft een hele reeks BN'ers weten te strikken voor de film, die zich deels afspeelt in Hilversum. Ook Frans Zwaagstra, bekend als geitenboer Frans Anders uit Man Bijt Hond, heeft een rolletje in Leve Boerenliefde. De Jong geeft de sterren een spoedcursus acteren. Naar acteurs voor de hoofdrollen in de film wordt nog gezocht.

De film, waarvan de opnamen in september beginnen, wordt door De Jong omschreven als Notting Hill meets Boer zoekt Vrouw. In de plattelandskomedie wordt een boer tijdens een televisiegala verliefd op een Hilversumse presentatrice. Het scenario van Leve Boerenliefde is geschreven door Dick van den Heuvel.

Stylist Maik de Boer speelde vorig jaar zichzelf in de bioscoophit Gooische Vrouwen. De 52-jarige Joling moest zich eerder inleven in zichzelf in films als Sinterklaas en het Pakjes Mysterie en Theo en Thea en de Ontmaskering van het Tenenkaasimperium. Joling zingt ook de titelsong van de film, die is geschreven door Ronald Schilperoort.


'Het is toch om te gieren!' (Foto: Novum)

Wilders zet De Mos niet op lijst PVV

Richard de Mos komt definitief niet op de lijst van de PVV. Partijleider Geert Wilders laat donderdag per sms weten dat de kandidatenlijst ongewijzigd blijft.

Kamerlid De Mos startte donderdag een campagne om hem alsnog op de PVV-lijst te krijgen. "Naar aanleiding van de publiciteit rond de heer De Mos deelt de PVV-selectiecommissie mede bij haar besluit te blijven hem niet op de kandidatenlijst te zetten", reageert Wilders.

De PVV maakte zaterdag haar kandidatenlijst bekend. De Mos stond daar niet op, naar verluidt omdat Wilders zijn lijst wilde 'vernieuwen en verjongen'. De Mos liet weten teleurgesteld te zijn en lanceerde een site waarop hij om steun vraagt. Donderdag aan het begin van de middag had hij naar eigen zeggen al 2200 steunbetuigingen binnen.

Met de campagne wilde hij Wilders overhalen om hem op de vijftigste plaats van de kandidatenlijst te zetten. "Als Wilders mij op plek vijftig van de PVV-kandidatenlijst zet, dan kan de kiezer zich op 12 september uitspreken." Dit kan de 36-jarige De Mos nu dus vergeten, al houdt hij zelf moed, laat hij in een reactie weten. Of hij in de Haagse gemeenteraad blijft is nog onbekend.


Wilders zet De Mos niet op lijst PVV (Foto: Novum)

Spartacus Legends in aantocht

Fans van gladiatoren kunnen binnenkort aan de slag met Spartacus Legends. De vechtgame gebaseerd op de gelijknamige televisieserie laat spelers in een arena vechten tot ze erbij neervallen. Dat maakte uitgever Ubisoft donderdag bekend.

In Spartacus Legends spelen wapens een belangrijke rol, er zijn meer dan duizend verschillende wapencombinaties te maken. Daarnaast kunnen spelers hun vechter allerlei speciale vaardigheden leren. Het spel heeft tevens een multiplayermodus die zowel lokaal als via internet kan worden gespeeld.

Spartacus Legends verschijnt begin volgend jaar op de online netwerken van Xbox 360 en PlayStation 3.

Concert: Alabama Shakes in Tivoli

De hit van afgelopen SXSW festival, Alabama Shakes, deed na een show op Rock Werchter ook Nederland aan. Tivoli was de gelukkige popzaal die de hype mocht ontvangen. Bijkomend fenomeen van een hype is dat een concert binnen no-time is uitverkocht, dus stond de grote zaal van de Oudegracht helemaal vol gisteren. De jonge enthousiastelingen van Mozes and the Firstborn mochten de inleiding verzorgen in Utrecht. Hun energieke indierock was een mooie warm-up voor de bluesrock die het vijftal uit Alabama zou gaan brengen, in tegenstelling tot de huis-DJ die I Can Fly van R Kelly instartte gedurende de break. 

Dinamo Moskou haalt Kroaat Schildenfeld

Dinamo Moskou blijft zich roeren op de transfermarkt. Na Otman Bakkal, voormalig PSV en Feyenoord, maakte de Russische club  ook de komst van Gordon Schildenfeld openbaar. De 27-jarige Kroaat komt over van Eintracht Frankfurt en tekende voor drie jaar.

Dinamo's nieuwe coach Slaven Bilic zal ongetwijfeld een belangrijke rol gespeeld hebben bij de transfer. De trainer en de verdediger kennen elkaar van het Kroatisch nationaal team. Onder Bilic kwam Schildenfeld alle duels op het EK volledig in actie. Na de uitschakeling in de groepsfase diende Bilic zijn ontslag in.

Schildenfeld is met Dinamo alweer toe aan zijn zevende club. Naast Frankfurt speelde de vijftienvoudig international ook voor Sibenik, Dinamo Zagreb, Besiktas, MSV Duisburg en Sturm Graz.

Penélope Cruz in verwachting van tweede kind

Penélope Cruz en Javier Bardem krijgen over een paar maanden een tweede kind. Dat beweert een ingewijde althans in het Spaanse televisieprogramma Espejo Público. Cruz zou zo'n drie maanden zwanger zijn.

Penélope en Javier verwelkomden hun eerste spruit vorig jaar. Zoon Leonardo zag in januari het levenslicht. De 38-jarige Spaanse actrice beloofde in juli 2010 trouw aan de eveneens Spaanse Bardem. Het acteurskoppel is sinds 2007 samen, ze leerden elkaar in 1992 kennen tijdens de opnamen van Jamón, Jamón.

Zowel Penélope als Javier heeft nog niet gereageerd op de zwangerschapsgeruchten. De twee laten doorgaans niet veel los over hun privéleven. Hun bruiloft vond in het grootste geheim plaats, Penélopes eerste zwangerschap werd pas na bijna vijf maanden bevestigd.

'Penélope Cruz in verwachting van tweede kind'

Jaarlijkse Oranjemarsen in Belfast van start

Tienduizenden Noord-Ierse protestanten nemen donderdag in Belfast deel aan de traditionele Oranjemarsen. De marsen zorgen elk jaar voor veel spanningen in Noord-Ierland.

Uren voor de start van de marsen, die de hele dag duren, werden acht Ierse nationalisten opgepakt. Tientallen mannen en jongens hadden woensdagavond in het katholieke westen van Belfast de confrontatie met de oproerpolitie gezocht. Er werd met stenen en flessen gegooid en verscheidene agenten raakten lichtgewond. De onrust laaide op toen tienduizenden Noord-Ierse protestanten woensdagavond bijeenkwamen bij de vreugdevuren die de nacht voor de marsen worden ontstoken.

De politie zet zich schrap als later donderdag de mars door Ardoyne gaat, een traditioneel IRA-bolwerk waar splintergroeperingen de afgelopen jaren hebben geprobeerd protestantse parades aan te vallen. Vorig jaar raakten zestien agenten gewond toen honderden mannen en jongens gedurende twee nachten vochten met de politie. Ze vielen de politieagenten aan met stenen en molotovcocktails.

De Noord-Ierse protestantse Oranjeorde houdt jaarlijks op 12 juli parades door Belfast. De Oranjemannen herdenken hiermee de zeventiende-eeuwse overwinning van de Nederlandse protestant Willem III op de Engelse katholieke koning Jacobus II. Bij de Noord-Ierse katholieken wekken deze marsen veel wrevel, omdat zij deels door katholieke wijken voeren.

Dit jaar heeft een door de Britse regering aangestelde commissie geprobeerd de confrontaties tot een minimum te beperken door de Oranjeorde drie uur eerder dan normaal door de wijk te laten lopen. Ook begint een tegendemonstratie door inwoners van Ardoyne anderhalf uur later.

De leiders van de mars zeiden in eerste instantie dat het logistiek onmogelijk was om eerder door de wijk te trekken, maar woensdagavond meldden ze dat ze een oplossing hadden gevonden om confrontaties te vermijden. Ze wilden niet zeggen wat hun oplossing inhoudt, wat bij veel katholieken voor een ongemakkelijk gevoel heeft gezorgd.

"Niemand weet zeker wat hun vreedzame oplossing inhoudt. Hun vreedzame oplossing is misschien wel iets wat het nog erger maakt", zei Dee Fennell, woordvoerder van de groep inwoners van Ardoyne die een tegendemonstratie heeft gepland.

Gerry Adams, leider van de Ierse nationalistische partij Sinn Fein, heeft beide kampen opgeroepen om gevechten met de politie te vermijden. Hij zei dat de kern van het probleem de weigering is van de leden van de Oranjeorde om rechtstreeks te onderhandelen met de tegenstanders uit de katholieke wijken.


Jaarlijkse Oranjemarsen in Belfast van start (Foto: Novum)

Nederlanders laten licht aan voor huisdier

Mensen die het licht aanlaten als ze van huis gaan, doen dat ook wel eens voor hun huisdier. De katten, honden en konijnen die thuis achterblijven worden anders eenzaam gevonden. Dat concludeert Stichting Lightrec donderdag in een onderzoek onder 662 mensen naar het gebruik van verlichting.

Ongeveer zestig procent van de ondervraagden laat het licht wel eens aanstaan. Vaak wordt dit gedaan als inbraakpreventie, maar zo'n twintig procent heeft het huisdier daarbij in gedachte.

Uit het onderzoek blijkt verder dat tachtig procent van de Nederlanders spaar- en ledlampen gebruikt. Ook komt naar voren dat mannen vaker kapotte lampen vervangen dan vrouwen.

In de jungle van Borderlands 2

De makers van Borderlands 2 willen ons graag een liedje de rest van de dag laten neuriën door de Wimoweh-trailer op ons los te laten.

Het lijkt ons sterk dat een leeuw blijft slapen met het geweld uit deze nieuwe gameplaytrailer, maar maakt ons het uit? Herladen en schieten maar! In Borderlands 2 speelt een speler met een van de vier nieuwe hoofdpersonen (een commando, siren, gunzerker of assassin). Het spel speelt zich vijf jaar af na het verhaal van het eerste deel. De vier helden hebben destijds Pandora bevrijd, maar Handsome Jack is er met de eer en de beloning vandoor gegaan. Inmiddels heeft Jack zich uitgeroepen tot dictator van Pandora en houdt met een leger robots de planeet in bedwang. De helden gaan op pad om Handsome Jack te stoppen en Pandora opnieuw te bevrijden.

Borderlands 2 komt 21 september uit op PlayStation 3, Xbox 360, Windows en Mac OS.

Ventoso vervangt Freire op Spelen

Francisco Ventoso zal Oscar Freire in de Spaanse selectie voor de wegwedstrijd bij de Olympische Spelen in Londen vervangen. Freire kwam vorige week zwaar ten val in de Tour de France en liep daarbij drie gebroken ribben en een geperforeerde long op. Hierdoor kan hij deelname aan de Spelen op zijn buik schrijven.

Er is een kans dat ook José Joaquin Rojas en Samuel Sánchez in de Spaanse selectie voor de Spelen moeten worden vervangen. Beiden liepen botbreuken op in de Tour, maar houden hoop op Londen.

Ed Helms in nieuwe versie komedie Vacation

Ed Helms wil graag een rol in de komedie Vacation. De acteur, bekend van The Hangover, is in gesprek voor de rol van Rusty Griswold, schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter. In de originele film is zijn personage de zoon van Clark Griswold, de bekende rol van Chevy Chase.

Rusty Griswold is in de reboot van de Vacation-films volwassen en neemt zijn eigen gezin mee op vakantie. De film wordt geregisseerd door John Francis Daley en Jonathan Goldstein. Chevy Chase speelde Clark Griswold voor het eerst in 1983 in National Lampoon's Vacation. Daarna volgden European Vacation, Christmas Vacation en de laatste film Vegas Vacation uit 1997.

De opnamen van Vacation zijn gepland in de lente, als de 38-jarige Helms klaar is met zijn werk voor de komedieserie The Office. De acteur heeft ook nog The Hangover Part III in de planning.

Natte 96e Nijmeegse Vierdaagse verwacht

Veel regen en bewolking, dat staat de wandelaars van de Vierdaagse te wachten. De weersverwachtingen zijn niet rooskleurig voor het Nijmeegse wandelevenement volgende week, laat weeronline.nl donderdag weten.

Zowel op startdag dinsdag als de dagen erna zijn er waarschijnlijk geregeld buien. Een regenpak en droge sokken in de rugzak is de 45 duizend wandelaars dan ook aan te raden.

Het zomerweer blijft wat de temperatuur betreft ook nog achter. Als de eerste wandelaars in de ochtend vertrekken is het dinsdag vermoedelijk rond de 11 en 12 graden. Later op de dag staat de thermometer op ongeveer 20 graden en in de avond koelt het weer af naar 14 graden.

Alle supporters en feestvierders die dit weekend al naar Nijmegen gaan voor de Vierdaagsefeesten kunnen ook regen verwachten. Zaterdag wordt het in de loop van de dag wel droger. Zondag blijft het ook niet droog, maar valt er minder neerslag dan zaterdag. De temperatuur blijft in het weekend steken op ongeveer 18 graden.

Geen hivbesmetting in Utrechtse privékliniek

Bij 543 van de 876 patiënten die privékliniek Medisch Centrum Biltstraat (MCB) in Utrecht heeft opgeroepen zijn geen virusbesmettingen gevonden. De kliniek verwacht niet dat nog veel van de resterende 333 patiënten zich laten testen. Dat heeft Leo Querido, secretaris van de raad van bestuur, donderdag gezegd.

De Inspectie voor de Gezondheidzorg ontdekte in maart dat operatie-instrumenten mogelijk niet altijd steriel waren. Daarop werden twee operatiekamers gesloten en tweehonderd patiënten opgeroepen zich te laten testen, omdat ze mogelijk besmet waren met hiv of hepatitis B of C.

Na een tweede telling van het aantal 'verdachte' operaties stuurde de kliniek aan nog eens 650 voormalige patiënten een brief. "Omdat de kliniek veel verschillende operaties uitvoert, was het een complexe berekening", legt Querido uit. Daarom hebben we in tweede instantie in totaal 876 patiënten gevraagd zich te laten onderzoeken."

Het bestuurslid is opgelucht over de resultaten."Er bestond een zeer minieme kans dat patiënten een via bloed overdraagbare ziekte hebben opgelopen. Om alle ongerustheid weg te nemen, zijn we dit onderzoek gestart."

Querido verwacht niet dat veel mensen van de resterende 333 patiënten zich nog melden."Sommigen zijn op vakantie en velen maken zich kennelijk niet zo druk."

In de kliniek kunnen mensen terecht voor onder meer plastische chirurgie, abortussen en kaakchirurgie. Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) schreef op 2 juli dat het MCB zijn zaakjes weer op orde heeft. Het officiële rapport komt over twee maanden uit.

In 2007 kwam het MCB in het nieuws toen een 21-jarige vrouw na een liposuctiebehandeling overleed. Het cosmetische instituut Aestheticare dat de operatie uitvoerde, had de operatiekamer bij dit medisch centrum ingehuurd.

Bleker bezoekt Winterswijk voor Aziatische boktor

Staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker (CDA) reist donderdag af naar Winterswijk vanwege de recente vondst van de Aziatische boktor in de gemeente. Bleker praat daar met gemeentemedewerkers en inspecteurs die het gebied rond de vindplaats van de boktor onderzoeken.

Een inwoonster maakte maandag melding van een mogelijke boktor in haar tuin, de dag erop stelde de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit vast dat het inderdaad om de Aziatische boktor gaat. Daarop is de aangetaste boom gekapt en meegenomen voor onderzoek.

Inmiddels voert de gemeente de maatregelen uit die Bleker heeft opgelegd om de boktor uit te roeien. Tot en met zaterdag worden alle bomen en struiken in een straal van honderd meter rond de vindplaats geïnspecteerd en verwijderd. Ook wordt voorkomen dat eventueel besmette planten rondom de aangetaste boom in de handel worden gebracht of dat snoeihout wordt weggevoerd.

Verder worden particuliere tuinen in een straal van een halve kilometer onderzocht. Omwonenden binnen een straal van honderd meter rond de vindplaats zijn inmiddels op de hoogte gebracht.

De Aziatische boktor kan aanzienlijke schade aanrichten aan bomen en struiken. Daarnaast vormt de boktor een risico voor de teelt en handel in boomkwekerijproducten.

Nieuwe clip uit The Dark Knight Rises

In de aanloop naar de release van The Dark Knight Rises doen de castleden hun verplichte rondjes langs de Amerikaanse talkshows. Gisteren was Morgan Freeman bij de Tonight Show en hij bracht een fragmentje mee.

In de scène zien we een langere versie van enkele shots uit de trailers. Het is de scène waarin Lucius Fox aan een met een wandelstok lopende Bruce Wayne het nieuwe vliegende voertuig "The Bat" laat zien. De clip toont het vliegtuig niet, waardoor de scène beperkt is tot dialoog en weinig spoilt.

The Dark Knight Rises gaat over ruim een week draaien.

Slibverwerker neemt stappen tegen Volkskrant

Slibverwerkingsbedrijf SNB sleept de Volkskrant voor de Raad voor de Journalistiek vanwege een voor het bedrijf onwelgevallige publicatie in die krant. Dat liet een woordvoerder van de rioolslibverwerker donderdag weten.

De Volkskrant schreef donderdag dat SNB een acuut financieel risico loopt doordat het een verlies van honderden miljoenen euro's heeft geleden op derivatencontracten met Deutsche Bank. "De berichtgeving is tendentieus en er wordt ten onrechte de suggestie gewekt dat SNB concrete financiële risico's loopt", vindt de woordvoerder.

De zegsman geeft wel toe dat het risico bestaat dat SNB als gevolg van de derivatentransactie dit jaar een fors verlies moet inboeken waardoor het eigen vermogen van de organisatie negatief wordt. "Wat dat betreft klopt de berichtgeving van de Volkskrant wel."

"Maar het gaat slechts om een administratieve situatie, want het negatieve eigen vermogen heeft geen directe gevolgen", weet de woordvoerder. SNB heeft volgens het derivatencontract, dat in 2017 afloopt, namelijk geen tussentijdse betalingsverplichtingen aan Deutsche Bank. Woningcorporatie Vestia, dat eerder dit jaar in de problemen kwam door derivatenconstructies, had zo'n bijstortingsverplichting wel.

Twee opleidingen Inholland niet in orde

De opleidingen commerciële economie en media- en entertainmentmanagement van hogeschool Inholland voldoen nog steeds niet aan de eisen van de Nederlands-Vlaamse Accreditatie Organisatie (NVAO). De opleidingen kunnen niet garanderen dat de afgestudeerden alle eindkwalificaties hebben gerealiseerd. Dat schrijft staatssecretaris van Onderwijs Halbe Zijlstra (VVD) aan de Kamer.

De opleidingen bedrijfseconomie en vrijetijdsmanagement scoren wel een voldoende op alle zestien standaarden. Commerciële economie en media en entertainment krijgen op vijftien standaarden een voldoende, maar omdat de 'standaardtoetsing en gerealiseerde eindkwalificaties' niet in orde is krijgen de opleidingen als geheel een onvoldoende.

De NVAO adviseert Zijlstra om de accreditatie desondanks niet in te trekken, maar Inholland tot september volgend jaar de tijd te geven om verbeteringen door te voeren. De organisatie vertrouwt erop dat de opleidingen dan weer volledig in orde zijn. Er moeten dan onder meer extra docenten komen die zich met de afstudeertrajecten bezighouden en studenten die aan hun afstudeerfase beginnen moeten extra geschoold worden in 'methodologische vaardigheden'.

Zijlstra laat weten het advies van de NVAO te volgen. InHolland ligt al zo'n twee jaar onder vuur vanwege het te lage niveau van sommige opleidingen en het onterecht afgeven van diploma's. De hogeschool werkt sindsdien aan verbeteringen.

Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) is positief gestemd over het donderdag gepubliceerde rapport van de NVAO. "We zijn blij met de uitkomsten van dit rapport," stelt ISO-voorzitter Thijs van Reekum. "Inmiddels heeft Inholland alle nodige stappen genomen om te voldoen aan alle criteria en krijgt nu de tijd die hiervoor nodig is."

Wel waarschuwt het ISO dat zittende studenten niet de dupe mogen worden van de aangescherpte regels. "Het mag niet zo zijn dat studenten die bij Inholland gestart zijn met een bepaald niveau en een bepaalde verwachting nu niet meer in staat zijn hun opleiding met succes af te ronden", stelt Van Reekum.


Twee opleidingen Inholland niet in orde (Foto: Novum)

Schotse oud-international McBride overleden

De Schotse voetballegende Joe McBride is overleden. De oud-international bezweek gisteren aan de gevolgen van een beroerte. Hij werd 74 jaar.

McBride maakte deel uit van de gouden generatie van Celtic, die in 1967 de Europa Cup 1 won. De aanvaller maakte dat seizoen 35 goals in 26 wedstrijden, maar moest de hele tweede seizoenshelft toekijken met een blessure. McBride miste daardoor de met 2-1 gewonnen finale tegen Internazionale.

Celtic-manager Neil Lennon noemt het verlies van Joe "verschrikkelijk nieuws". McBride kwam tussen 1965 en 1968 voor Celtic tot 86 goals in 94 wedstrijden. Hij speelde ook voor Motherwell en Hibernian.

Verdachte dubbele moord pleegt zelfmoord

De 29-jarige man die verdacht wordt van de moord op zijn twee ex-schoonouders heeft woensdagnacht zelfmoord gepleegd. Donderdag zou de rechtbank in Middelburg uitspraak doen tegen Fred B. Tegen de Belg was levenslang geëist.

B. zat vast in het huis van bewaring in Vught. De recherche doet onder leiding van het Openbaar Ministerie in Den Bosch onderzoek naar het overlijden van de verdachte. De Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) doet ook onderzoek naar de zelfmoord.

Volgens het OM vermoordde B. zijn ex-schoonouders om zijn ex-vrouw zo veel mogelijk pijn te doen. Hij vermoordde de 59-jarige man en zijn vier jaar jongere vrouw vorig jaar juli in hun woning aan de Hooge Meestraat in Middelburg. Na een nachtelijke klopjacht van de politie werd hij aangehouden op een nabijgelegen begraafplaats.

Later bleek dat de man zijn voormalige schoonfamilie al langer terroriseerde. Hij mishandelde zijn ex-vrouw in 2010 en stak twee weken daarna haar huis in brand, aldus het OM. Bij de brandstichting liep de verdachte zelf ernstige brandwonden op. Hij lag vervolgens maandenlang in het ziekenhuis.

De rechtbank in Middelburg heeft het Openbaar Ministerie donderdag niet-ontvankelijk verklaard. Een overledene kan niet worden vervolgd voor strafbare feiten.

Sony wees Kama Sutra-game voor EyeToy af

Het had niet veel gescheeld of PlayStation 2-bezitters hadden een heuse Kama Sutra-game aan hun collectie EyeToy-games toe kunnen voegen. Een niet nader genoemde gamestudio zag enkele jaren geleden wel brood in een seksgame voor de bewegingsgevoelige camera van de PlayStation 2.

"Dit spelconcept is serieus aan ons gepitcht", onthult Sony Computer Entertainment-producent Pete Smith tegenover de website Eurogamer. "Een man kwam ons kantoor binnen en legde uit hoe spelers met behulp van zijn EyeToy-game Kama Sutra-standjes zouden kunnen leren."

Het spelconcept van de gamestudio was erg uitgebreid. "Hij vertelde ons dat de standjes op de televisie zouden verschijnen en dat spelers zich dan binnen een arcering van een man- en de vrouwfiguur moesten plaatsen. Toen hij ons dat vertelde, hebben we zijn presentatie onderbroken."

Sony gaf geen toestemming voor het project en de game is er nooit gekomen. Volgens Smith was dat maar goed ook. "Moet je voorstellen dat we deze game aan onze interne testers zouden moeten geven. Twee behaarde mannen die mogen uitvechten wie deze keer het vrouwtje is."


Sony wees Kama Sutra-game voor EyeToy af (Foto: Novum)

Karzai vraagt Taliban wapens neer te leggen

De Afghaanse president Hamid Karzai heeft donderdag wederom een oproep tot de Taliban gedaan om de wapens neer te leggen. Ook vroeg hij Taliban-leider Mullah Omar om deel te nemen aan het politieke proces in Afghanistan.

Karzai heeft een dergelijk pleidooi de afgelopen tijd vaker gehouden, zonder resultaat. De Taliban weigeren rechtstreeks met Karzai over vrede te praten, met het argument dat hij slechts een marionet van de Verenigde Staten is. Zij hebben wel direct overleg met Amerikaanse vertegenwoordigers gevoerd.

Dat overleg werd eerder dit jaar door de Taliban afgebroken omdat de VS zich volgens hen niet aan hun belofte hadden gehouden om Afghanen die in Guantanamo Bay gevangen zitten vrij te laten.

Gratis online game Ultima Forever aangekondigd

De langlopende Ultima-serie krijgt een grootschalige gratis te spelen onlinegame. Ultima Forever wordt gemaakt door rollenspelgrootmeesters Bioware. Dat heeft uitgever Electronic Arts donderdag aangekondigd.

Ultima Forever maakt, net als Battlefield Heroes, deel uit van het Play 4 Free-label van EA. De gratis games onder dit label zijn gericht op gamers die slechts af en toe een spelletje spelen. De uitgever verdient geld aan microtransacties in de games door onder andere nieuwe wapens en kleding tegen betaling aan te bieden.

De Ultima-serie is één van de langstlopende gameseries ooit. Ultima I: The First Age of Darkness werd uitgegeven in 1981 en wordt gezien als het eerste succesvolle rollenspel van westerse bodem. Sindsdien zijn er nog negen games in de serie uitgebracht.

Op de website van Ultima Forever kunnen gamers zich inschrijven voor de bètatest die binnenkort van start gaat.

Twintig miljoen van EU voor infrastructuur

Nederland krijgt twintig miljoen aan subsidies van de Europese Unie voor de financiering van negen infrastructuurprojecten. Dat heeft het ministerie van Infrastructuur en Milieu donderdag bekendgemaakt. De totale subsidiepot voor alle lidstaten bevat tweehonderd miljoen euro.

Het geld is bedoeld voor projecten op de weg, het spoor, waterwegen en in de luchtvaart. Zo wordt vijf miljoen euro beschikbaar gesteld om de tunnelveiligheid op de A2 bij Maastricht te verbeteren en enkele afslagen te bouwen. Ook wordt 1,2 miljoen euro uitgetrokken voor onderzoek naar het gebruik van waterstof in het verkeer en voor de bouw van enkele waterstoftankstations.

De rest van het geld wordt onder meer gebruikt voor de bouw van een terminal en binnenvaartkranen op de Tweede Maasvlakte, planstudies op het gebied van watervervoer en deelname van Schiphol aan een project van Eurocontrol, het Europese radarsysteem voor de luchtvaart.

Minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen (VVD) gaf aan blij te zijn met de subsidies. "Een goede internationale bereikbaarheid van Nederlandse main-, brain- en greenports en de stedelijke regio's waarin zij liggen is van enorm belang voor onze economische kracht", zei Schultz. "Ik ben daarom zeer verheugd dat de EU-lidstaten deze belangrijke Nederlandse infrastructuurprojecten financieel willen ondersteunen."

The Witcher bereikt mijlpaal

De in 2007 begonnen spelserie The Witcher heeft de mijlpaal van vier miljoen verkochte spellen bereikt. Dat heeft de Poolse gamestudio CD Projekt Red donderdag bekendgemaakt.

"We zijn nog steeds verbaasd over het succes van onze spelserie", aldus een woordvoerder van de gamestudio. Het aantal is gebaseerd op de gecombineerde verkoop van The Witcher voor pc's en Mac-computers en The Witcher 2: Assassins of Kings voor pc en Xbox 360.

The Witcher werd in 2007 geprezen om zijn diepgang, maar gehekeld om de vele programmeerfouten. Zo liep het spel geregeld vast en zorgde de installatie vaak voor problemen. De game viel op doordat dames van lichte zeden volledig naakt werden getoond.

Het vervolg verscheen vorig jaar op pc en kreeg vrijwel alleen positieve recensies. Er werden in de eerste week meer dan vierhonderdduizend exemplaren verkocht. Begin dit jaar verscheen het spel ook op Xbox 360.

Failliet Eurocommerce kondigt doorstart aan

Vastgoedbedrijf Eurocommerce is donderdag failliet verklaard. Het bedrijf laat weten een doorstart te maken. Volgens Eurocommerce is de oorzaak van het bankroet dat het verdienmodel niet meer werkte. Vorige week werden twee voormalige directieleden opgepakt. Ze worden verdacht van fraude.

Eurocommerce exploiteerde geen vastgoed maar verkocht panden met winst door. Door de crisis op de huidige vastgoedmarkt is het niet meer mogelijk op die manier geld te verdienen. "Wij hebben de conclusie getrokken dat het bedrijfseconomische fundament onder Eurocommerce is weggeslagen", zegt directeur Coen van der Bijl.

Bijna alle onderdelen van het vastgoedbedrijf maken naar verwachting een doorstart. Het vastgoed van het bedrijf wordt overgeheveld naar nieuwe vennootschappen.

Vorige week woensdag werden de voormalig algemeen directeur en de commercieel verantwoordelijke van het bedrijf opgepakt. Eurocommerce zou op basis van valse gegevens tientallen miljoenen euro's aan leningen hebben gekregen.

Piratenpartij hoopt op Thieme-effect

De Piratenpartij hoopt dat haar aanwezigheid in de Tweede Kamer ertoe leidt dat alle partijen meer aandacht gaan besteden aan burgerrechten. Dat zei lijsttrekker Dirk Poot donderdag tijdens de presentatie van het verkiezingsprogramma.

Hij vergeleek zijn partij met die van de Partij voor de Dieren. De partij van Marianne Thieme heeft sinds 2006 twee zetels in de Kamer en haar komst heeft ertoe geleid dat dierenwelzijn bij alle partijen hoger op de agenda is komen te staan. Dat is voor de speerpunten van de Piratenpartij ook noodzakelijk. "In ons eentje kunnen we het niet", zei Poot.

De lijsttrekker ziet al dat andere partijen reageren op de Piratenpartij. Het valt Poot op dat bijvoorbeeld D66 zich opeens in het openbaar uitspreekt over regels voor online demonstreren. De Piratenpartij blijft niettemin nodig, omdat volgens Poot standpunten over burgerrechten bij andere partijen sneuvelen zodra ze mogen aanschuiven bij de formatietafel. Dat zal bij hem niet gebeuren, stelde Poot.

Het verkiezingsprogramma bevat zeven kernpunten, waarvan privacy van burgers en internetvrijheid nog steeds de belangrijkste vormen. De privacy is nog steeds in het geding. De overheid lijkt niet te beseffen hoe belangrijk dat onderwerp is, zei Poot. Door de toegenomen elektronische communicatie komt de privacy van burgers meer en meer in het geding, omdat alles wordt opgeslagen.

De overheid is echter niet in staat de privacy te garanderen. Als voorbeeld noemde Poot het elektronisch patiëntendossier voor centrale opslag van medische gegevens. Daar stak het parlement weliswaar een stokje voor, maar intussen maakt het systeem dankzij private partijen een doorstart. En de overheid 'vergeet' haar burgers daarover te informeren, aldus Poot.

Andere kernpunten zijn de verdediging van de burgerrechten in een informatiesamenleving en de noodzaak voor een transparantere overheid. Verder moeten het auteursrecht en patentensysteem worden hervormd om zo het delen van informatie te bevorderen, en daarmee de innovatie.

De partij is niet tegen Europa, maar wel tegen de Europese samenwerking in haar huidige vorm. Het Europees Parlement moet meer te zeggen krijgen. Ook kan de democratie in Nederland directer. De Piratenpartij experimenteert zelf met een zogeheten liquid democracy feedback system, waarbij de leden van de partij direct kunnen bijdragen aan de besluitvorming.

Tijdens de komende verkiezingscampagne zal de Piratenpartij haar naam eer aandoen. Aangezien kleine partijen niet voor alle verkiezingsdebatten worden uitgenodigd, gaat de partij deze bijeenkomsten 'enteren', door zich vanuit het publiek te mengen in de discussie.

Ook Nederlandse vlag op stadhuis Amsterdam

Op het stadhuis van Amsterdam wappert voortaan ook elke werkdag de Nederlandse driekleur. Dat heeft het college besloten nadat woensdag ophef was ontstaan omdat elke dag de Europese vlag zou worden gehesen naast die van Amsterdam.

Woensdag leidde het nieuwe protocol van de hoofdstad tot verbaasde reacties. PVV-leider Geert Wilders schoot uit zijn slof en vroeg premier Mark Rutte om opheldering. Hij noemde het besluit 'volledig absurd' en eiste dat de Europese vlag van alle openbare gebouwen verdwijnt.

Volgens een woordvoerder van de gemeente 'is het plaatje nu compleet'. Of Amsterdam is bezweken onder druk van de heftige reacties of dat er een andere reden is dat de Nederlandse vlag nu ook wordt gehesen op de Stopera, wilde hij niet zeggen. Tot nu toe mocht de Nederlandse vlag alleen de lucht in op officiële momenten, zoals de verjaardag van de koningin of Bevrijdingsdag.


Ook Nederlandse vlag op stadhuis Amsterdam (Foto: Novum)

Vervolg op Magic Mike in de maak

Na de verovering van de bioscopen door alle bekende striphelden, nemen nu ook onbekende striphelden het witte doek over. Alleen gaat het hier over striphelden van een heel ander kaliber. Channing Tatum heeft namelijk zojuist via een twitter-interview bekend gemaakt dat er een vervolg op stripper-film Magic Mike in de maak is.

Magic Mike is deze zomer een onverwacht kassucces in de bioscopen. Met een budget van slechts 7 miljoen dollar heeft de film inmiddels alleen in de VS al 77 miljoen dollar opgehaald. Een gigantisch succes dus! De film gaat over een stripper die een jongere collega alle geneugten van het vak laat zien.

Een Broadway-versie is ook al enkele weken in de maak, die in 2013 in première zal moeten gaan. Verdere informatie over het vervolg op de film is op dit moment nog niet bekend.

Zeiler Van Rijsselberghe vlaggendrager in Londen

Zeiler Dorian van Rijsselberghe zal bij de openingsceremonie van de Olympische Spelen in Londen op 27 juli de Nederlandse vlag dragen. Dit is vandaag bekendgemaakt.

Vorig jaar werd de 23-jarige zeiler wereldkampioen windsurfen in de klasse RS:X. Ook in Londen wordt hij gezien als een kanshebber voor olympisch goud. Overigens is het windsurfen in Londen voor het laatst olympisch. Over vier jaar in Rio de Janeiro maakt de sport plaats voor kitesurfen.

Tijdens de Spelen van 2008 in Beijing droeg hockeyer Jeroen Delmee de Nederlandse vlag tijdens de openingsceremonie.

Saudische vrouwen naar Olympische Spelen

Saudi-Arabië stuurt twee vrouwelijke sporters naar de Olympische Spelen in Londen. Daarmee komt een einde aan de traditie van het zeer conservatieve moslimland om alleen mannen aan de spelen te laten deelnemen.

De twee vrouwen zullen uitkomen op de onderdelen judo en atletiek. Ook zullen er dit jaar voor de eerste keer vrouwelijke officials deel uitmaken van de olympische delegatie, zeiden twee functionarissen die anoniem willen blijven.

Qatar en Brunei sturen dit jaar ook voor het eerst vrouwen naar Londen. Niet eerder in de geschiedenis van de Olympische Spelen stuurden alle deelnemende landen naast mannen ook vrouwen.

Saudi-Arabië is door het Internationaal Olympisch Comité (IOC) en mensenrechtenorganisaties herhaaldelijk onder druk gezet om vrouwen te laten deelnemen. Het IOC heeft maanden met Saudi-Arabië onderhandeld over de waarborging van de veiligheid van de vrouwen.

Politie zoekt getuigen in zaak-Badr Hari

De politie in Amsterdam is op zoek naar mensen die meer weten over de ernstige mishandeling van een 38-jarige man zaterdag tijdens Sensation in de Arena. Bij het incident is mogelijk vechtsporter Badr Hari betrokken geweest.

Bij de mishandeling in een van de skyboxen liep het slachtoffer, zakenman Koen Everink, ernstig letsel in zijn gezicht en een gecompliceerde beenbreuk op. Onderzoek van een rechercheteam leverde tot nu toe weinig op.

De politie is nog bezig met enkele verhoren. Ook wordt de kleding van Hari onderzocht en camerabeelden van de Arena bekeken. Volgens de politie hebben getuigen mogelijk video- of beeldmateriaal van de mishandeling of van de minuten daarvoor. De politie roept hen op zich te melden.

Volgens De Telegraaf wordt ook een theedoek onderzocht, die na het incident is gevonden. De theedoek zou tijdens de vechtpartij volgens verschillende betrokkenen om de handen van Hari zijn gewikkeld. De kickbokser ontkent alle aantijgingen.

Geen nieuwe films van DC Comics tot 2015

Na The Dark Knight Rises volgende week en Man of Steel volgende zomer is het even gedaan met de speelfilms voor DC Comics. Tot 2015 zal Warner Brothers geen nieuwe films uitbrengen. Dat schrijft de LA Times.

De krant meldt dat geen van de onlangs aangekondigde films echt van start kunnen, omdat het nog ontbreekt aan producers, regisseurs en cast. Als gevolg daarvan kan het wel drie jaar duren voordat één van deze films, zoals een Justice League of Wonder Woman-film, de bioscopen bereikt.

De krant meldt dit te hebben gehoord van anonieme bronnen binnen Warners. Volgens hen heeft Christopher Nolan, die van de week aangaf echt niet betrokken te zullen zijn bij een Justice League film of te helpen bij een reboot van Batman, wel gesprekken gevoerd over het vervolgen met DC-films. "Het was een gesprek dat we hadden," aldus Warner Bros. president Jeff Robinov. "Natuurlijk is het geweldig om Chris ergens bij betrokken te hebben."

DC Comics, de grote rivaal van Marvel op het gebied van comics, zal de komende jaren hun personages wel blijven gebruiken in afgeleide media, waaronder games, speelgoed en televisie. Zo zal Rocksteady, de maker van de twee succesvolle Batman-games Arkham Asylum en Arkham City, een prequel-game uitbrengen met ook andere Justice League-leden in de cast. De wat minder bekende held Green Arrow krijgt vanaf dit najaar een televisieversie in de vorm van Arrow, op tv-zender The CW.

Zowel Marvel als DC hebben een aantal tv-series met hun helden op zenders als Cartoon Network, en brengen ook animatiefilms op speelfilmlengte uit, zoals Batman: Year One van DC. Marvel is echter veel succesvoller met hun titels in de bioscoop. Niet alleen hebben ze zelf een sterke line-up met de Avengers-titels; hun grotere namen, zoals Spider-Man en X-Men, zijn in actieve ontwikkeling met reeds meerdere films bij andere filmmaatschappijen.

"Ik hoop dat we ergens in de komende maanden het plan voor de volgende DC-films uiteen kunnen zetten," verklaart Robinov. In recente jaren heeft DC steeds één (grote) film per jaar uitgebracht tegenover gemiddeld drie Marvel-titels. Ook volgend jaar zal dat weer zo zijn, met nieuwe films voor Iron Man, Wolverine en Thor tegenover Superman. Niet bekend is of de kleinere titels, zoals R.E.D. en The Losers in recente jaren, nog wel op zullen duiken.

Amnesia: A Machine for Pigs uitgesteld

Dan Pinchbeck, creative director bij ontwikkelaar Thechineseroom, heeft in een interview bekendgemaakt dat hun horrorspel Amnesia: A Machine for Pigs niet volgens planning op Halloween 2012 gaat uitkomen. De release is nu uitgesteld tot 2013.

"The quality of the game is the absolute first, last, and always with this development, and we felt it could do with a few more months’ work to make sure that’s really going to happen", aldus Pinchbeck.

American High School

Op je zestiende getrouwd zijn, een vader die seks heeft met je klasgenoten en een schoolhoofd dat ook niet vies is van studentes, dat is het leven van Gwen (Jillian Murray) in de niet-grappige sekskomedie American High School. Gwen is het meest onpopulaire meisje op school dat getrouwd is met de meest populaire jongen. Deze jongen, Holden (Talan Torriero), kickt erop om op openbare plekken seks te hebben. Als hij het kantoor van het schoolhoofd als nieuwe plek heeft aangewezen is dit is het begin van een zware laatste week voor Gwen op de middelbare school.

Jeugdbende opgepakt in Doetinchem

Een groep jongeren die de Doetinchemse wijk De Huet onveilig maakte is opgepakt. De afgelopen weken zijn elf jongeren van 13 tot 17 jaar aangehouden, meldt de politie donderdag.

De groep wordt verdacht van bedreigingen en mishandelingen, het ingooien van ruiten, het beschadigen van auto's en diefstal van telefoons, fietsen en scooters. Ook hebben twee jongens van 15 en 16 jaar een 23-jarige man uit Gaanderen mishandeld met een mes. De man raakte daarbij gewond.

De jongeren moeten voor de rechter verschijnen. Twee van hen zijn onder voorwaarden vrijgelaten. Vier anderen hebben een contactverbod opgelegd gekregen. De rest van de groep moet nog worden verhoord. Volgens de politie gaat het om de 'meelopers'.

De politie deed onderzoek naar aanleiding van verschillende voorvallen afgelopen voorjaar in de Doetinchemse woonwijk. Om meer overlast van de groep te voorkomen tijdens de zomervakantie, werd geprobeerd de groep snel te stoppen.

Zes doden bij lawine Franse Alpen

Bij een lawine in de buurt van Chamonix in de Franse Alpen zijn donderdagochtend ten minste zes mensen om het leven gekomen. Dat hebben de Franse autoriteiten bekendgemaakt.

Reddingswerkers konden zes mensen die gewond waren geraakt bij de lawine op de Mont Maudit redden. Er worden nog mensen vermist. Aan de klimexpeditie namen ongeveer 28 mensen uit verschillende landen deel. Het is nog onduidelijk welke nationaliteit de klimmers hebben.

De Mont Maudit ligt in de buurt van de Mont Blanc.

Oorzaak fatale brand Amsterdam blijft onduidelijk

De oorzaak van de woningbrand die vorige maand in het centrum van Amsterdam twee mensenlevens eiste blijft onduidelijk. Technisch onderzoek heeft geen antwoord gegeven over het ontstaan van de brand, meldt de politie donderdag. Ook zijn er geen sporen van brandstichting gevonden.

Bij de brand op 10 juni aan de Nieuwezijds Voorburgwal kwamen een 28-jarige man en 30-jarige vrouw uit Litouwen om het leven. De man was uit het raam gesprongen toen de brand uitbrak, waarna hij even later aan zijn verwondingen overleed. Het lichaam van de vrouw werd een dag later in het pand teruggevonden. Een derde slachtoffer raakte lichtgewond.

Kort na de brand werd gespeculeerd dat het vuur zou zijn ontstaan door brandbare schoonmaakmiddelen die vlam vatten. Onderzoek daarnaar heeft niets opgeleverd. Na de brand werd een 36-jarige Poolse medebewoner van het pand aangehouden. Hij is inmiddels geen verdachte meer.


Oorzaak fatale brand Amsterdam blijft onduidelijk (Foto: Novum)

Proef met asfaltverwarming in Woerden

Asfaltverwarming is een oplossing voor problemen op de weg bij vriestemperaturen. Dat stelt een aannemer in Woerden donderdag. Een nieuwe weg op een industrieterrein in die plaats wordt momenteel bij wijze van proef voorzien van 150 meter verwarming.

Volgens initiatiefnemer van de proef Frank Kleywegen kan zijn verwarming helpen om ongelukken te bestrijden als het een paar graden vriest. "Veel mensen verwachten bij die temperaturen juist geen gladheid en daardoor ontstaan veel ongelukken", zegt hij.

Tegen lagere temperaturen dan -3 graden biedt de verwarming geen weerstand en moet er toch gestrooid worden. Kleywegen benadrukt dat het ontstaan van scheuren in de weg dan al wel is voorkomen en dat het asfalt daarom minder snel kapotgaat.

Het asfalt wordt verwarmd via warme lucht uit het riool. Die lucht wordt via buisjes naar het asfalt geleid, dat een constante temperatuur van achttien tot twintig graden heeft. "Het is een soort vloerverwarming, maar dan buiten", zegt de aannemer.

Kleywegen hoopt dat de proef, die vijf jaar duurt, slaagt en hij zijn systeem ook op andere plekken kan aanleggen. Volgens hem hebben spoorbeheerder ProRail en de gemeente Alphen aan den Rijn al interesse getoond.

Valverde laat Vuelta schieten

Alejandro Valverde doet dit jaar niet mee aan de Ronde van Spanje. De Spanjaard vindt dat de Vuelta niet past in zijn voorbereiding op het WK, dat eind september in Limburg verreden wordt. "Na de Olympische Spelen concentreer ik mij op het wereldkampioenschap", tekent de Belgische krant Het Nieuwsblad op uit zijn mond.

Valverde ziet het belang van rust nemen in. "Ik heb er dit jaar al bijna vijftig wedstrijddagen opzitten. Na de Spelen kan ik mijn goede vorm niet langer rekken", verklaart Valverde.

De 32-jarige klimmer won de Vuelta bij zijn laatste deelname in 2009. Valverde zat vervolgens een tweejarige schorsing uit wegens betrokkenheid bij het dopingschandaal rondom sportarts Eufemiano Fuentes. Begin van het jaar maakte hij zijn rentree. Momenteel is Valverde actief in de Tour de France.

Voordeeljagers stranden op weg naar Luxemburg

Nederlandse vakantiegangers die goedkoop willen tanken in Luxemburg stranden niet zelden langs de Belgische snelweg. Ze willen met een zo leeg mogelijke tank aankomen in het groothertogdom maar verkijken zich op de afstand. De ANWB raadt voordeeljagers aan het er niet op aan te laten komen en tijdig te tanken.

Vorige zomer belden 66 automobilisten de ANWB Alarmcentrale met de mededeling dat ze zonder benzine langs de Belgische snelweg stonden. Op de route van Brussel naar Luxemburg liggen niet meer dan drie tankstations. Ook langs de route van Luik naar Luxemburg is het aantal stations beperkt. Bovendien is niet iedere automobilist zich ervan bewust dat een zwaar bepakte auto meer brandstof verbruikt.

Het is zeer slecht voor de motor als een auto zonder benzine komt te staan. Bij benzinemotoren bestaat het risico dat de elektrische brandstofpomp de geest geeft als er geen brandstof wordt toegevoerd. Moderne dieselmotoren moeten worden ontlucht als ze zonder brandstof hebben gereden.

Tanken in Luxemburg loont wel. De prijs van een liter euro 95 ligt daar ruim 24 procent lager dan in Nederland. Voor lpg ligt de prijs 33 procent lager dan in Nederland, voor diesel zestien procent.


Voordeeljagers stranden op weg naar Luxemburg (Foto: Novum)

Krang, Bebop en Rocksteady in Ninja Turtles

Een tijdje geleden maakte regisseur Michael Bay zichzelf ongeliefd bij fans van de Teenage Mutant Ninja Turtles door het oorspronkelijke verhaal extreem te veranderen. Zo heten de vechtjassen in de aankomende film simpelweg Ninja Turtles en zijn ze een buitenaards ras in plaats van door chemische slijm gemuteerde schildpadden. Vooral met het laatste maakte Bay zich onpopulair.

De regisseur blijkt de fans nu hier en daar enigszins tegemoet te willen komen. Zo is bekend geworden dat superschurk Krang de hoofdvijand is in de film, en dat ook Bebop en Rocksteady in het verhaal voorkomen. Of hun leider Shredder ook in de film voorkomt is echter vooralsnog onduidelijk. Daarnaast komen ook bekende locaties als de Technodrome (mobiel hoofdkwartier van Krang en Shredder) en Dimensie X (thuiswereld van Krang) in de film voor.

Ninja Turtles zal vanaf 29 mei 2014 in de Nederlandse bioscopen draaien.

Ninja Turtles

Man bedreigt moeder met slagersmes

Een 18-jarige man uit Utrecht heeft woensdagnacht zijn moeder met een slagersmes bedreigd omdat ze hem geen geld wilde lenen. Dat heeft de politie donderdag gemeld.

De politie kreeg rond 01.10 uur een melding van het incident in de Dichterswijk. De man wilde geld van zijn moeder om sigaretten te kopen. Toen hij dit niet kreeg greep hij een slagersmes en dreigde hij zijn moeder neer te steken. De vrouw sloeg op de vlucht en belde de politie.

Toen agenten bij het huis aankwamen bleek de man de deur te hebben ingetrapt en het huis overhoop te hebben gehaald. De man was inmiddels vertrokken, maar werd later in de nacht in het huis van een vriend aangehouden. Tegen de man is proces-verbaal opgemaakt.

Mladic in ziekenhuis opgenomen

Ratko Mladic is in het ziekenhuis opgenomen. Dat gebeurde nadat hij tijdens de zitting van donderdag in zijn proces voor het Joegoslaviëtribunaal had verklaard zich onwel te voelen. Dit heeft een woordvoerster van het tribunaal bekendgemaakt.

Nerma Jelacic zei dat de 70-jarige voormalige Bosnisch-Servische legerleider bij het tribunaal door een verpleegkundige was onderzocht en dat toen besloten was hem 'uit voorzorg' naar het ziekenhuis over te brengen.

De zitting van donderdag in het proces tegen Mladic, die terecht staat op elf aanklachten wegens genocide, oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid, werd door de rechters voor de rest van de dag verdaagd.

Regisseur reboot Fantastic Four aangekondigd

Het superheldennieuws stroomt binnen de laatste weken. Na het succes van The Avengers wil natuurlijk elke grote filmstudio een graantje meepikken en ook Fox gaat zich weer toeleggen op het maken van superheldenfilms. Regisseur Josh Trank is aangekondigd als dé man voor de nieuwe Fantastic Four film.

Er zijn reeds twee films in de Fantastic Four serie, maar deze waren zowel creatief als financieel niet écht een groot succes. Fox is dus van plan om de strategie van Sony na te gaan: het maken van een reboot. Josh Trank is dus de man die dit project in goede banen moet gaan begeleiden. Trank heeft al ervaring met het vastleggen van mensen met krachten, zoals we onlangs hebben kunnen zien in Chronicle.

Dit betekent echter nog niet dat we deze vier helden al in de volgende Avengers-film kunnen zien. Net als bij Spider-Man liggen de rechten bij een andere filmstudio, en zullen Marvel, Disney en Fox nog goede afspraken met elkaar moeten maken om hieruit te komen. Een releasedatum voor deze film is nog niet bekend. Eerst zal Fox de films The Wolverine en het vervolg op X-Men: First Class uitbrengen.

[Tour] Cancellara stapt af

Fabian Cancellara gaat vandaag niet meer van start in de elfde etappe van de Tour de France. Zijn team RadioShack laat weten dat de vrouw van de Zwitser op het punt staat te bevallen van hun tweede kind.

Eerder deze week liet de winnaar van de proloog al weten dat hij de Tour niet zou uitrijden dit jaar. Hij vertrekt nu naar zijn familie en zal zich daarna voorbereiden op de Olympische Spelen.

'Kopietje paspoort' in beginsel verboden

Bedrijven maken vaak kopieën of scans van identiteitsbewijzen, zoals paspoorten, terwijl dit wettelijk niet is toegestaan. Dat meldt het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP), dat donderdag richtlijnen heeft gepubliceerd voor het zogenoemde 'kopietje paspoort'.

Het kopiëren van een identiteitsbewijs in de private sector is in beginsel niet toegestaan, aldus het CBP. Diverse soorten bedrijven moeten wel in staat zijn bepaalde persoonsgegevens te kunnen tonen aan de autoriteiten, zoals hotels. Een kopie van een identiteitsbewijs maken is echter niet toegestaan.

Het CBP geeft in de richtlijnen een aantal voorbeelden van situaties waarin mensen vaak om een kopie van hun identiteitsbewijs worden gevraagd, terwijl dit niet is toegestaan. Zo mag een kopie niet als voorwaarde worden gesteld voor het lidmaatschap van een sportclub. Ook telecom- of internetbedrijven mogen niet zomaar een kopietje maken van een paspoort of id-kaart.

Het CBP stelt dat er wel bepaalde uitzonderingen zijn. Zo zijn werkgevers verplicht de identiteit van een nieuwe werknemer te controleren en een kopie van het identiteitsbewijs in hun administratie te bewaren.

Ook mogen autoverhuurbedrijven, die vaak worden geconfronteerd met crimineel gedrag van klanten, tijdelijk een kopie bewaren. Daarbij moeten dan wel de pasfoto en het burgerservicenummer worden afgeschermd. Als de auto weer wordt ingeleverd dienen verhuurbedrijven de kopie te vernietigen.

De pasfoto en het burgerservicenummer mogen sowieso onder geen beding worden opgeslagen, aldus het CBP. "Het zijn gevoelige persoonsgegevens die extra risico's met zich meebrengen, zoals discriminatie of uitsluiting van de betreffende persoon voor een bepaalde dienst of product". Het opslaan van een pasfoto kan bijvoorbeeld discriminatie op basis van ras in de hand werken, stelt het CBP.

PSV jaar langer door met routinier Bouma

Wilfred Bouma speelt ook komend seizoen voor PSV. De 34-jarige verdediger heeft zijn aflopende contract met een jaar verlengd, melden de Eindhovenaren vandaag. Bouma gaat daardoor aan zijn dertiende seizoen beginnen bij PSV. Hij heeft inmiddels 223 competitiewedstrijden en 22 doelpunten achter zijn naam staan.

Bouma keerde twee jaar geleden terug van Aston Villa, waar hij vijf jaar onder contract stond. PSV wilde hem graag nog een jaar behouden. "Wilfred heeft een goed seizoen gedraaid, is een echte PSV'er en hij kan met zijn ervaring nog van toegevoegde waarde zijn", stelt technisch manager Marcel Brands.

Bouma begint met zijn contractverlenging op zak donderdag aan de voorbereiding op het nieuwe seizoen. Omdat de 37-voudig international tot de EK-selectie behoorde, mocht hij later instromen. Bouma kwam op het eindtoernooi in Polen en Oekraïne geen minuut in actie. De Helmonder diende in zijn carrière ook nog MVV en Fortuna Sittard.


PSV jaar langer door met routinier Bouma (Foto: Novum)

CC2012: poster voor Marvels Item 47

Met de one-shots die op de Blu-rays van Thor en Captain America: The First Avenger verschenen lijkt Marvel een traditie te zijn gestart. Ook de release van The Avengers krijgt een korte film, onder de titel Item 47.

De one-shot vertelt over een Chitauri-wapen dat na de veldslag in New York door een stel wordt gevonden. Twee S.H.I.E.L.D.-agenten moeten dit wapen vervolgens proberen terug te krijgen. De one-shot duurt wat langer dan de eerdere video's en toont ons Maximiliano Hernández die de rol van agent Jasper Sitwell opnieuw vertolkt (na The Consultant en The Avengers) en Titus Welliver als een nog onbekende S.H.I.E.L.D.-agent.

In het kader van San Diego Comic-Con 2012 is er deze week een poster bekendgemaakt. Deze toont het wapen en laat de context zien: een grote bende na de slotscènes van The Avengers.

Marvels Item 47: poster.

The Avengers, met Item 47, is eind augustus in de winkels te vinden.

Parasiet vernoemd naar Bob Marley

Een bioloog heeft een door hem ontdekte parasiet annex schaaldier in het Caribisch gebied vernoemd naar reggaelegende Bob Marley. De wetenschapper beschouwt dat als een "eerbetoon" aan de in 1981 overleden artiest die in de jaren '70 de reggaemuziek uit Jamaica wereldberoemd maakte.

De gnathia marleyi is een schelpdier dat zich voedt met bloed van vissen en leeft in het koraal in het oostelijke deel van de Cariben. "Ik heb deze soort, die werkelijk een wonder is, naar Marley vernoemd uit respect en bewondering voor zijn muziek", zei bioloog Paul Sikkel van de Arkansas State University.

Parasiet vernoemd naar Bob Marley
Parasiet vernoemd naar Bob Marley (Foto: ANP)

Gok- en loterijreclames aan banden

Misleidende reclame bij gokken wordt aangepakt. Staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie heeft hiervoor donderdag een voorstel naar de Tweede Kamer gestuurd. Het nieuwe beleid moet onder meer gokverslaving tegengaan.

Zo mag er in de toekomst geen reclame meer worden gemaakt gericht op kwetsbare groepen zoals minderjarigen. Ook wordt koppelreclame verboden. Dit betekent dat er bijvoorbeeld niet meer geadverteerd mag worden voor optredens van artiesten in casino's.

De Kansspelautoriteit gaat toezicht houden op naleving van de regels.

'Trijntje Oosterhuis jarenlang bedrogen'

Het huwelijk van Trijntje Oosterhuis verkeert volgens ingewijden in zwaar weer. De zangeres, die in 2002 trouwde met Sander van den Eeden, zou al jaren worden bedrogen. Sander heeft volgens de bronnen een affaire met een van zijn collega's.

"Iedereen wist het, iedereen praatte erover", klapt een bron uit de school in De Telegraaf. "Er werd bepaald geen geheim van gemaakt." Volgens de ingewijden weet Trijntje al langer dat haar echtgenoot een minnares heeft. "Hoe het nu voor hun huwelijk gaat aflopen, vraag ik me af", zegt een vriendin van de zangeres. "Ik denk dat Trijntje oprecht heeft gehoopt dat de verliefdheid een bevlieging zou zijn."

Nu de relatie van Sander en zijn collega Larissa bekend is geworden, moet Trijntje een knoop doorhakken. "Ze gaat dit nu niet meer tolereren", weet haar vriendin. "Publiekelijk een vrouw aan haar zij laten bestaan, dat gaat ze niet doen."

De 39-jarige Trijntje trouwde in 2002 in intieme kring met de negen jaar oudere Sander. Trijntje en Sander hebben twee zoons, Jonas (7) en Marijn (5).

[Tour] Etappe van vandaag

Een korte maar loodzware etappe vandaag in de Tour de France. De renners krijgen in de 148 kilometer lange etappe vier cols voorschotelt. De aankomst is op La Toussuire, een klim van de eerste categorie

Albertville
De start van de etappe is in Albertville, een plaats van een kleine 20.000 inwoners en bekend als een wintersportplaats. De stad kreeg slechts één keer eerder de Tour de France op bezoek.

De stad organiseerde in 1992 de Olympische Winterspelen. Op die Spelen wist Nederland slechts één gouden medaille te behalen; Bart Veldkamp was de sterkste op de 10.000 meter bij het schaatsen.

La Toussuire
La Toussuire is een wintersportgebied in Fontcouverte. De aankomst lag één keer eerder op de top van de berg. In 2006 won Michael Rasmussen de rit, maar dat was niet het belangrijkste wat er die etappe gebeurde.

Geletruidrager Floyd Landis zakte in de etappe door het ijs en moest zijn gele trui weer afgeven aan de Spanjaard Oscar Perreiro Sio. De Amerikaan Landis herpakte zich de volgende dag door een lange solo succesvol af te ronden en werd uiteindelijk alsnog als eindwinnaar bejubeld in Parijs. Helaas had Landis van de dopingpot gesnoept en moest daags na zijn eindwinst zijn gele trui afstaan.

Samenvatting van de aankomst in 2006. (Bron: nos.nl) 

Etappebeschrijving
De renners krijgen vandaag een loodzware rit voor de kiezen. Na vijftien kilometer doemt als eerste de Col de la Madeleine op. De klim van buitencategorie is 25,3 kilometer lang en kent een stijgingspercentage van 6,2%. Na de afdaling volgt een kleine tien kilometer vlakke weg, wat tevens de laatste van de dag zal zijn.

Daarna volgt de klim naar het dak van de Tour de France. De top van de Col de la Croix de Fer is op 2067 meter en volgt na een klim van 22,4 kilometer aan een kleine zeven procent. Na een korte afdaling krijgen de renners eerst nog een kuitenbijter van de tweede categorie voorgeschoteld, waarna nog een afdaling van zeventien kilometer volgt naar de voet van de klim van La Toussuire.

De klim is achttien kilometer lang en is gemiddeld 6,1% steil. De klim is vrij regelmatig, zonder echter uitschieters. Het lastigste deel is in het begin met gemiddeldes tot 9%. Vanaf de tiende kilometer vlakt de col wat af en is er zelfs een deel vlak te vinden.

Profiel

Overzicht en bergprofiel etappe 11 Tour de France 2012 (Bron: letour.fr)

Algemeen klassement na etappe tien
 

# Naam Ploeg Land Tijd
1 Bradley Wiggins SKY GB 43.59.02
2 Cadel Evans BMC AUS +1.53
3 Chris Froome SKY GB +2.07
4 Vincenzo Nibali LIQ ITA +2.23
5 Denis Menchov KAT RUS +3.02
6 Haimar Zubeldia RSh SPA +3.19
7 Maxime Monfort RSh BEL +4.23
8 Jurgen v.d. Broeck LOT BEL +4.48
9 Nicolas Roche AG2 IER +5.29
10 Tejay van Garderen BMC VS +5.31


FOK!sport favorieten voor de etappe
***** Cadel Evans, Jurgen v.d. Broeck
**** Bradley Wiggins, Chris Froome
*** Denis Menchov
** Bauke Mollema
* Robert Gesink

Dean Saunders ook te horen in Asterix & Obelix

Dean Saunders gaat de stem inspreken van de Britse Megacursus van de Franse film Asterix & Obelix bij de Britten. De oudere broer van Ben Saunders heeft zin in zijn nieuwe baantje als stemacteur. "Voor mij is dit een geweldige kans om in een andere discipline toch mijn stem te gebruiken," zegt hij in een verklaring van distributeur Cinéart.

Saunders wil met de film een andere kant van zichzelf laten zien. "Ik hoop in de toekomst mijn horizon te kunnen verbreden met soortgelijke activiteiten." De zanger won in 2011 Popstars.

Ook zanger en acteur Jeronimo van Ballegoijen gaat een stem inspreken. Hij is te horen als Hippix, het ijdele neefje van Heroix. Obelix klinkt in de 3D-film als Youp van 't Hek. De menhirbouwer wordt in de film gespeeld door Gérard Depardieu. Patrick Martens spreekt de stem in van Asterix.

In de film probeert Julius Caesar de macht in Groot-Britannië over te nemen. De Britse koningin vraagt in Gallië om hulp en komt uit bij Asterix en Obelix. De film draait vanaf 17 oktober in de bioscopen.


Dean Saunders ook te horen in Asterix & Obelix (Foto: Novum)

[Tour] Breukink verlaat Ronde met nekhernia

Niet alleen de wielrenners van Rabobank hebben te maken met pech tijdens de Tour de France die momenteel bezig is. Erik Breukink, technisch directeur van de bankploeg, heeft een nekhernia. De oud-renner had al een aantal dagen last van lichamelijke klachten. Gisteren is hij terug naar Nederland gegaan.

Maarten Tjallingii brak bij een valpartij in de derde etappe zijn heup. Maarten Wynants liep bij een val in de zesde rit twee gebroken ribben en een geperforeerde long op. Kopmannen Robert Gesink en Bauke Mollema liepen bij een andere valpartij flinke achterstand op in het algemeen klassement en daarnaast kwamen ze niet ongehavend over de streep.

Ouya nadert vier miljoen

De Android-console Ouya had binnen 12 uur zijn benodigde kickstarterdoel van $950.000, een nieuw record. Nog geen 24 uur later staat de teller al op $3.767.847 en nadert het project de vier miljoen.

De console moet $99 gaan kosten en kan gewoon aangesloten worden aan je televisie. Omdat er meer interesse is in het project dan de ontwikkelaars hadden gedacht willen ze hun doelen aanpassen aan het bedrag dat ze nu ophalen. Kijk op de kickstarterpagina voor meer informatie en hoe je jouw idee kan voorstellen.

Joling noemt Anouk buitenkans voor Nederland

Gerard Joling vindt het geweldig dat Anouk heeft voorgesteld naar het Eurovisie Songfestival te gaan. "Zij is van ongekend groot kaliber, een rasartieste", zegt de Topper in het AD over Anouk, die eerder deze week aangaf een 'killersong' klaar te hebben liggen. "Haar deelname is voor Nederland een buitenkansje."

Joling, die zelf in 1988 deelnam aan het liedjesfestijn en als negende eindigde, vindt Anouks actie geweldig. "Fantastisch dat zo'n topstrot als Anouk zichzelf in de aanbieding gooit en kwetsbaar opstelt."

Ook Songfestivalkenner Cornald Maas is blij met Anouks voorstel. "Dat een artiest als Anouk haar nek uit durft te steken en zich niet te goed voelt voor het festival: that's the spirit", jubelt Maas in de krant. "En die hebben we lang gemist in Nederland."

Struikelblok voor Anouks deelname lijkt vooralsnog het Nationaal Songfestival. De Haagse zangeres heeft geen zin om deel te nemen aan een voorronde, maar de TROS wil vasthouden aan het nationale muziekfestijn. Maas vindt dat Anouk gewoon mee moet doen aan het Nationale Songfestival. "Ze wint dan met gemak, op haar Haagse sloffen, de nationale finale."

Ook Joling vindt dat Anouk 'moet durven overleven tussen haar concurrenten'. Hij voelt echter ook wel iets voor een Nationaal Songfestival waarbij het publiek een nummer voor Anouk moet kiezen. "Maar dan moet de TROS bereid zijn de opzet van de voorronden aan te passen en haar alle eer te gunnen in deze toch unieke situatie. Wat mij betreft is Anouk dat zeker waard."

Joling kan bovendien niet wachten op 'gedoe' rond Anouks deelname. "Anouk is best een lastige tante met veel noten op haar zang en ze heeft een gigantisch grote mond."

'Miljoenenverlies slibverwerker door derivaten'

Het overheidsbedrijf Slibverwerking Noord-Brabant (SNB) heeft ruim tweehonderd miljoen euro verloren met riskante beleggingen in derivaten. Dat schrijft de Volkskrant donderdag, die een reconstructie maakte.

SNB is het grootste rioolslibverwerkingsbedrijf van Europa en is eigendom van zes waterschappen. Het bedrijf sloot in 2006 bij Deutsche Bank voor 270 miljoen euro aan renteverzekeringen af, die door de gedaalde rente inmiddels nog maar zestig miljoen euro waard zijn. Het eigen vermogen, dat volgens de jaarrekening van vorig jaar 91 miljoen euro bedroeg, is daardoor in één klap negatief geworden.

SNB is in gesprek met zowel zijn accountant als met Deutsche Bank over de afwikkeling van de derivatencontracten. Directeur Marcel Lefferts van SNB zegt tegen de Volkskrant nog steeds uit te gaan van een goede afloop. "Er is geen reden te twijfelen aan de liquiditeit en de solvabiliteit van SNB."

'Ajax verlegt aandacht naar Muniesa'

Ajax heeft zijn oog laten vallen op Marc Muniesa. Dat meldt De Telegraaf vandaag. De 20-jarige Spanjaard geldt als een goedkoper alternatief voor AZ-verdediger Niklas Moisander. Beide spelers zijn in beeld om de naar Tottenham Hotspur vertrokken aanvoerder Jan Vertonghen te vervangen. Muniesa speelt in Barcelona B en kwam viermaal uit voor de hoofdmacht.

"Het klopt dat we interesse hebben in Muniesa, maar er is nog niets beslist", zegt de nieuwe directeur voetbalzaken Marc Overmars. Op voorspraak van Johan Cruijff zou Muniesa in beeld zijn gekomen. Moisander staat nog altijd boven aan het verlanglijstje, maar Ajax zou aanhikken tegen de vraagprijs van naar verluidt zes miljoen euro.

Peiling: Ouderen ontevreden over politiek

Veel ouderen zijn ontevreden over de huidige politiek. Bijna negentig procent zegt zich machteloos te voelen tegenover Den Haag, 78 procent vindt dat de huidige politieke partijen te weinig doen voor ouderen.

Dat blijkt uit een peiling van Maurice de Hond onder kiezers boven de 50 jaar in opdracht van ouderenpartij 50Plus. De groep maakt in september ongeveer de helft uit van de totale kiezers die gaan stemmen. Zeven op de tien ondervraagden denken dat de eigen financiële situatie in de komende vijf jaar achteruitgaat.

Acht procent van de ondervraagden zegt misschien op de 50Plus te stemmen. Dat is ongeveer vijf zetels. Een procent zegt zeker op de ouderenpartij te stemmen, iets wat een zetel gaat opleveren, verwacht De Hond. Op het gebied ouderenbeleid wordt de SP overigens voor 50Plus genoemd. Daarna volgen PVV en PvdA.

Marcelo: "Zou doodgaan voor Brazilië"

Marcelo heeft er veel voor over in het shirt van het Braziliaanse elftal te mogen spelen. De verdediger treedt met de Seleçao aan op de Olympische Spelen.

De 24-jarige speler van Real Madrid behoort tot de drie dispensatiespelers die naar Londen afreizen. Hij kreeg in de voorbije periode kritiek te verwerken dat hij zich teveel zou laten leiden door emoties, maar hij vindt niet dat dat hem dwars zit.

"Als ik op het veld sta geniet ik", zegt Marcelo op een persconferentie. "De nationale ploeg maakt mij nog gelukkiger. Of ik een heethoofd ben? Alleen mensen die op het veld staan weten hoe het is als er een ruzie op het veld ontstaat. Mensen zeggen veel, maar ze krijgen me niet kapot. Ik zou doodgaan voor Brazilië".

Brazilië maakt na het EK geen deel meer uit van de top tien ranking van de FIFA. Marcelo wil de Olympische Spelen aangrijpen om daar verandering in te brengen. "Winnen is de enige manier om onze reputatie te herstellen. Ik zal er alles aan doen om de mensen in Brazilië trots te maken".

Kamerdebat met De Jager over steun aan Spanje

De financieel specialisten van de fracties in de Tweede Kamer komen donderdag terug van hun reces voor een debat met minister Jan Kees de Jager van Financiën over de Europese steun aan Spaanse banken. De eerste 30 miljard euro moet eind deze maand al richting de Spaanse banken gaan en de hulp kan in totaal oplopen tot 100 miljard.

De Jager had dinsdagochtend in Brussel meteen een voorbehoud gemaakt toen hij het met zijn collegaministers van andere eurolanden eens was geworden over de steun en de voorwaarden. Hij wilde het voor definitieve instemming voorleggen aan de Kamer.

Dat gebeurt donderdag in een debat dat om 13.30 uur begint. Veel problemen worden er niet verwacht voor De Jager. De voorstanders VVD, CDA, PvdA, D66 en GroenLinks hebben een ruime meerderheid in de Kamer. De positie van De Jager is bovendien versterkt doordat de eurolanden hebben afgesproken dat de Spaanse banken de vaste salarissen maximeren en dat bonussen taboe zijn.

In het debat kunnen nog geen moties worden ingediend. Daarvoor moet de hele Kamer worden teruggeroepen van reces en dat kan alleen bij een verzoek van minimaal 30 Kamerleden. Dat aantal wordt alleen gehaald als de partijen die tegen hulp aan Spanje zijn samenwerken. PVV en SP zouden zo'n verzoek met hun 36 zetels samen kunnen indienen.

Kamerdebat met De Jager over steun aan Spanje
Kamerdebat met De Jager over steun aan Spanje (Foto: ANP)

Awesomenauts krijgt gratis nieuwe personages

De Nederlandse game Awesomenauts krijgt binnenkort een gratis update die naast een patch voor de balans ook twee nieuwe personages zal bevatten. De personages heten Coco Nebulon en Derpl Zork.

Coco is de eerste dame in het gezelschap van de Awesomenauts en zal veel gebruik maken van bliksemaanvallen. Ze is goed tegen personages die veel rondlopen en springen maar minder goed tegen personages die veel blijven staan. Derpl kan zichzelf veranderen in een kanon en al hoewel hij dan niet kan bewegen kan hij wel zorgen dat zijn vijanden dichtbij blijven door vallen te plaatsen.

Naast de twee personages komen er ook enkele skill- en item-veranderingen die nog niet bekend zijn gemaakt. Er zullen ook vijf extra prestigelevels toegevoegd gaan worden.

Ghana verdenkt Nederlandse miljonair van ontucht

Justitie in Ghana verdenkt de Nederlandse vastgoedmiljonair Arthur P. van een zedenmisdrijf. P., sinds 2001 'koning' van de Ghanese regio Somey, is middelpunt van een strafrechtelijk onderzoek naar vermeend seksueel misbruik van een minderjarig meisje. Dat bevestigt het Openbaar Ministerie in Ghana. Ook hebben het meisje en haar voogd een civiele zaak tegen hem aangespannen.

P. ontkent de aantijgingen. Volgens hem hebben het meisje en de echtgenoot van haar voogd de beschuldigingen verzonnen om hem te belasteren. De civiele zaak is volgens P. aangespannen om geld van hem los te krijgen. De Nederlandse echtgenoot van de voogd heeft zakelijke geschillen met P.

De in Limburg geboren zakenman P. die beweert dat hij in juli 2001 in Somey in het oosten van Ghana is gekroond, laat zich voorstaan op liefdadigheidsactiviteiten in het West-Afrikaanse land. Hij kwam in juli 2009 in het nieuws toen hij naar eigen zeggen betrokken was bij terugbrengen van het hoofd van de vermoorde Ghanese koning Badu Bonsu II naar Ghana. Het hoofd was in 2007 teruggevonden in het Leids Universitair Medisch Centrum.

Het meisje dat P. beschuldigt van seksueel misbruik, trad op tijdens de kroningsceremonie van P. in 2001. Volgens het officiële feitenrelaas van de Ghanese justitie, dat is ingezien door Novum Nieuws, was het meisje destijds jonger dan tien jaar. P. wierp zich volgens het relaas op als beschermeling van het meisje, onder meer door haar schoolgeld te betalen. Het relaas vermeldt dat P. in ruil hiervoor regelmatig seks verlangde van haar. Volgens het meisje had P. ook seks met minstens twee andere minderjarige meisjes. Dat zou onder meer zijn gebeurd in het hotel dat P. bezit nabij Accra.

P. beweert dat er geen strafrechtelijk onderzoek naar hem loopt en dat de civiele zaak tegen hem is stopgezet. Beide beweringen worden weersproken door het OM in Ghana en door de advocaat van het meisje. "Als P. het land betreedt, wordt hij aangeklaagd en vervolgd", zo citeerde de Ghanese journalist Anas Aremeyaro op de website Modern Ghana afgelopen vrijdag de waarnemend directeur van het Ghanese OM, Gertrude Aikins.

Het OM in Ghana laat wel onderzoek doen naar een video waarin het meisje zegt dat zij haar aantijgingen tegen P. intrekt. Het meisje zegt in de video dat zij 'onder druk stond' om de Nederlander te beschuldigen. Inmiddels zegt het meisje echter dat juist haar ontlastende videoverklaring is afgelegd onder druk. Hangende het onderzoek naar de video blijft P. gewoon verdachte, aldus het OM tegenover Novum Nieuws.

Het meisje zegt volgens haar advocaat dat zij na haar ontlastende videoverklaring over P. omgerekend 825 euro op haar bankrekening gestort kreeg, hetgeen onderbouwd wordt door een bankafschrift van haar rekening. Het geld kwam volgens het meisje van een Ghanese advocaat die de video met haar had opgenomen. Deze advocaat trad kort na de video-opname in dienst van P.

Novum Nieuws heeft de ruwe opname van de videoverklaring van het meisje gezien. Daarop is te horen hoe de Ghanese advocaat het meisje voorzegt hoe ze haar beschuldigingen aan het adres van P. moet intrekken. P. zegt dat hij niks te maken heeft gehad met de video-opname en met de overmaking van het geld aan het meisje.

Kindersekstoerisme in het buitenland is vervolgbaar in Nederland. Het landelijk parket van het OM laat weten de kwestie rond P. te kennen maar vooralsnog geen aanleiding te zien de man strafrechtelijk te onderzoeken.

Tweede Kamerlid Tofik Dibi (GroenLinks) stelde op 28 juni Kamervragen over de kwestie naar aanleiding van berichtgeving in het tijdschrift voor ontwikkelingsvraagstukken Oneworld. Dibi vroeg aan de ministers van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) en van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) of het klopt dat P. ondanks de verdenkingen tegen hem 'ongestoord' heen en weer kan reizen tussen Nederland en Ghana. De ministers moeten nog antwoord geven op de Kamervragen.

S. Williams blijft winnen

Serena Williams heeft in het Amerikaanse Stanford zonder problemen de derde ronde bereikt. De Amerikaanse tennisster, die afgelopen weekend het toernooi van Wimbledon won, versloeg haar landgenote Nicole Gibbs met 6-2 en 6-1.

Williams was vrijgeloot voor de eerste ronde. In eigen land had ze wel een beetje last van een jetlag. "Ik werd midden in de nacht al om twee uur wakker. Ik kon me eigenlijk niet voorstellen dat ik al weer moest tennissen. Gelukkig ging het redelijk."

Veel mis bij vastgoedfondsen

Bij veel vastgoedfondsen die niet beursgenoteerd zijn gaat nog te veel mis. Dat concludeert de Autoriteit Financiële Markten (AFM) donderdag na onderzoek onder 46 fondsen. Consumenten worden onder meer misleid en bestuurders zijn soms niet integer.

De toezichthouder zag onder meer tekortkomingen op het gebied van productaanbod, de informatievoorziening en de bedrijfsvoering. De klant stond vaak onvoldoende centraal, zo staat in het rapport.

De AFM heeft tussen 2009 en 2011 in totaal 67 maatregelen genomen, waaronder het intrekken van vergunningen, het wegsturen van bestuurders en het benoemen van curatoren. Ook is er in sommige gevallen aangifte gedaan.

De AFM wil dat er een extra onderzoek komt naar mogelijke aanvullende wetgeving om alle niet-beursgenoteerde beleggingen onder haar toezicht te brengen. De markt telt nu ruim zestigduizend particuliere beleggers. Zij beleggen in totaal een bedrag van 5,5 miljard euro.

'Miljarden aan crimineel geld teruggevorderd'

De overheid heeft vorig jaar voor ruim 4,5 miljard euro aan illegaal en crimineel geld teruggevorderd. Het gaat onder meer om misdaadgelden en onterecht opgestreken uitkeringen en subsidies, schrijft De Telegraaf donderdag.

De Belastingdienst haalde met naheffingen, navorderingen en boetes ruim vier miljard terug. De rest komt onder meer uit de inzet van het strafrecht. Volgens de krant blijft het totaalbedrag achter bij 2010, maar werd er wel voor tweehonderd miljoen euro meer aan boetes uitgeschreven.

Het ministerie van Veiligheid en Justitie heeft de cijfers voor het eerst over de hele linie in kaart gebracht. Minister Ivo Opstelten (VVD) stuurt ze later donderdag naar de Tweede Kamer. Volgens hem is 'het rijksbrede beleid erop gericht illegaal geld af te pakken' en 'daarmee te laten zien en voelen dat het overtreden van de regels niet loont.'

De Mos wil terug op lijst PVV

PVV-Kamerlid Richard de Mos gaat een poging doen om toch opnieuw in de Tweede Kamer te komen. Hij wil via een campagne een plaats op de kandidatenlijst van de partij afdwingen, nadat hij vorige week aan de kant werd geschoven door PVV-leider Geert Wilders.

Wilders maakte toen bekend dat hij niet op de landelijke kieslijst van de partij is gezet. Ook Jhim van Bemmel en Eric Lucassen kregen te horen dat ze niet terugkeren in de Kamer. Van Bemmel splitste zich daarop van de partij af.

De Mos noemt de beslissing van Wilders 'een gigantische mokerslag' en zegt het te ervaren als 'een motie van wantrouwen tegen zijn functioneren'. Hij twijfelt daarom om überhaupt nog wel door te gaan voor de PVV. De Mos is naast Kamerlid ook raadslid in Den Haag.

De Mos hoopt door de campagne op plaats vijftig op de lijst te komen. "Als Wilders mij op plek vijftig van de PVV-kandidatenlijst zet, dan kan de kiezer zich op 12 september uitspreken", zegt hij in een reactie. "Dan zal duidelijk worden of mijn werk als Kamerlid gewaardeerd wordt en of ik door kan gaan als raadslid in Den Haag."


De Mos wil terug op lijst PVV (Foto: Novum)

Verkeer rond Amsterdam weer vast door regen

Het verkeer van en naar Amsterdam staat donderdagochtend opnieuw compleet vast door de regen. Op de A4, A7, A8 en A9 staan tientallen kilometers file door de fikse onweersbuien die over de regio trokken. Ook zijn op verschillende plaatsen ongelukken gebeurd, zegt een woordvoerder van de ANWB.

Op de A7 staat vanaf Purmerend richting Amsterdam ruim zestien kilometer file, de aansluitende A8 zorgt voor nog eens tien kilometer. Op de A4 staat vanaf Zoetermeer zo'n veertien kilometer na een ongeluk. Vanuit Haarlem en Beverwijk staat het verkeer vast over nog eens tien kilometer.

Behalve het weer zorgen ook de dichte IJ-tunnel en het feit dat het noorden van het land nog geen zomervakantie heeft voor langere files. Ook op de alternatieve routes als de N235 en de N247 lopen de wegen compleet vast.

Weggebruikers moeten rekening houden met flinke vertraging. De ANWB verwacht dat de meeste files rond 09.00 uur zullen oplossen.

Blizzard zoekt guildmentoren

Blizzard zoekt voor hun MMORPG World of Warcraft guilds die willen dienen als mentoren voor nieuwe spelers in het spel. De guilds zullen nieuwe spelers onder hun hoede nemen en klaarstomen voor content in hogere levels.

Om als guild in aanmerking te komen moet de guild hoger dan level zes zijn, actief zijn en drie tot vier maanden meewerken aan het programma. Daarnaast moet de guild ook toestaan dat de naam in die periode aangepast gaat worden. De dienst wordt beschikbaar gemaakt op enkele servers. Benieuwd welke dit zijn en wil je iets meer informatie kijk dan op de FAQ van Blizzard.

USADA geeft Armstrong meer tijd

Het Amerikaanse antifopingbureau USADA geeft Lance Armstrong dertig dagen extra de tijd om zich te verweren. USADA heeft de Amerikaan vorige week officieel beschuldigd van het gebruik van doping. Aanvankelijk had Armstrong tot zaterdag de tijd.

Gisteren spande Armstrong voor de tweede maal een kort geding aan. Hij is van mening dat USADA het grondwettelijk recht op een eerlijk proces schendt. Volgens Armstrong ligt de jurisdictie in de zaak bij de UCI en niet bij het antidopingbureau.

Afgelopen maandag wees de burgerrechter een soortgelijke aanklacht van Armstrong nog af.

De meiden van Yakuza 5

SEGA heeft in Japan een wedstrijd georganiseerd waarbij meiden uit verschillende steden een rol konden bemachtigen in Yakuza 5. Daarnaast worden ze ook ingezet voor commerciële doeleinden zoals televisiereclames. Gisteren hebben er uiteindelijk vijf meiden gewonnen.

De vijf meiden komen uit de vijf steden die in het spel zullen zitten: Tokyo, Osaka, Sapporo, Nagoya en Fukuoka. In het spel zullen ze ook een rol krijgen en niet als hostess. Yakuza 5 moet eind dit jaar in Japan uitkomen als PS3-exclusive.

Yakuza 5De meiden van Yakuza 5 (FOTO: Andriasang)

De Boer: "We begonnen slordig"

Frank de Boer is tevreden met de 5-1 overwinning van Ajax op SC Veendam, maar zag zijn ploeg slordig beginnen. "We begonnen slordig, vooral in de passing", reageerde De Boer kort na het duel.

"Uit zo'n slordigheid kon Veendam ook scoren. Toen ons spel wat zuiverder werd, zag je dat ook terug in de passing. Vanavond is genoeg arbeid verricht. Een tegenstander als Veendam past ook in de fase waarin we nu zitten. Wat dat betreft was het een nuttige wedstrijd."

Invaller Jody Lukoki kwam als invaller binnen de lijnen en zorgde voor veel dreiging. "Ik krijg ook vleugels als het publiek mijn acties begeleid met gejoel; wat dat betreft ben ik een publieksspeler", aldus de vleugelspeler, die in de belangstelling staat van ADO Den Haag.

"Extra lekker als je dan vanavond je eerste doelpunt maakt in deze voorbereiding. Ik heb hier een lekker gevoel aan overgehouden en richt me op een plek bij de eerste achttien Ajacieden. Dit geeft vertrouwen en smaakt zeker naar meer", besluit hij.

Vrouw draagt vlag Qatar bij Olympische Spelen

De Qatarese vlag wordt tijdens de openingsceremonie van de Olympische Spelen gedragen door schutter Bahiya al-Hamad. Dat heeft het olympisch comité van de Golfstaat bekendgemaakt. De stap is opmerkelijk, want Al-Hamad is een van de eerste drie Qatarese vrouwen die naar de Spelen gaat.

Samen met Saudi-Arabië en Brunei had Qatar voor dit jaar nog nooit vrouwen naar de Spelen gestuurd. Van de drie islamitische landen heeft alleen Qatar vrouwen aangewezen voor de Spelen. Naast Al-Hamad vertegenwoordigen ook zwemster Nada Arkaji en sprinter Noor al-Malki het land.

Alles is anders

Ik moet wachten bij het stoplicht. Naast mij komen twee meisjes staan. Ze hebben prachtige lange haren en dragen spijkerbroeken en een kort jasje. Ik kijk. Mooie meisjes, hoor. Zij kijken naar mij. 'Hallo,' giechelen ze. Ik knipper met mijn twee ogen. 'Hoi,' zeg ik met een grijns. Ze moeten nog harder giechelen. Vinden ze me leuk of gek? Ik hoop het eerste, maar vrees het laatste. Het is niet erg. Nog steeds dat ene liedje in mijn hoofd.

Huis van Afgevaardigden stemt tegen Obamacare

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden stemde woensdag tegen Obamacare. Dat is de wet die regelt dat alle Amerikanen vanaf 2014 een ziektekostenverzekering moeten hebben.

244 van de afgevaardigden waren tegen de wet, 185 stemden voor. De Republikeinse Afgevaardigden, die een meerderheid hebben in het Huis, probeerden al vaak de zorgwet omver te werpen, elke keer zonder succes. Ook dit keer zullen hun pogingen tevergeefs zijn. De wet komt nu bij de Senaat, waar de Democraten van president Barack Obama in de meerderheid zijn. Mochten ook die onverwacht de wet verwerpen, dan is er altijd nog het vetorecht van de president. Daarmee kan hij het intrekken van zijn eigen wet ongedaan maken.

Huis van Afgevaardigden stemt tegen Obamacare
Huis van Afgevaardigden stemt tegen Obamacare (Foto: ANP)

Kyteman Orchestra in het najaar weer op toer

The Kyteman Orchestra gaat ook dit najaar een clubtoer verzorgen. Het ensemble van trompettist Colin Benders trapt de tournee op 4 oktober af in het Amsterdamse Carré, maakte concertorganisator Mojo woensdag bekend.

Daarna is het gezelschap onder meer te zien in Nijmegen, Den Haag en Rotterdam. De clubtoer wordt op 21 december afgesloten in Groningen. Kyteman ging in april ook al het land in met een aantal shows, nadat hij eind maart een nieuw album had uitgebracht. Ook stond het orkest op Pinkpop.

De kaartverkoop voor de eerste vier shows is al begonnen. De voorverkoop voor de overige concerten start zaterdag.

Rellen bij demonstratie Spaanse mijnwerkers

Een protestmars van duizenden Spaanse mijnwerkers in Madrid is woensdag uitgelopen op rellen. Bij het gebouw van het ministerie van Industrie raakten betogers en de politie slaags. De kompels protesteren onder meer tegen een bezuiniging van 63 procent op de subsidies voor de steenkolensector.

Tijdens de protestmars staken de mijnwerkers vuurwerk af. Sommigen gooiden vuurwerk naar politiebusjes, waarop de politie waarschuwingsschoten loste. Toen de demonstranten daarop meer vuurwerk, stenen en flessen naar de agenten begonnen te gooien werd met rubberkogels het vuur geopend.

De meeste betogers vluchtten weg door zijstraten. In totaal moesten 22 betogers en tien agenten worden behandeld aan hun verwondingen. Zes betogers en twee agenten werden in het ziekenhuis opgenomen.

De politie heeft zeven arrestaties verricht.

Dragon's Lair

Soms lijkt het wel alsof er net zo veel games opnieuw uitgebracht worden als dat er daadwerlijk nieuwe games ontwikkeld worden. De meest recente heruitgave van een game die ik gespeeld heb is het enorm oude Dragon's Lair dat oorspronkelijk in 1983 verscheen op een laserdisc voor de toen hippe arcades. Tegenwoordig download je de game gewoon voor een tientje op je Xbox 360.

Civilization V: Gods & Kings

Het is alweer bijna twee jaar geleden dat het vijfde deel van de Civilization-serie uitkwam, een mooi moment voor een uitbreiding volgens de makers. Civilization V: Gods and Kings is een uitbreiding die religie terugbrengt naar de game, iets waar de fans naar zaten te smachten. Ook kunnen we nu als Nederland de wereld gaan veroveren. De game was twee jaar geleden geweldig, maar had zijn mankementen. Zijn ze nu opgelost?

Need for Speed: Most Wanted

Gespeeld op pc. Ook beschikbaar op Xbox 360 en PlayStation 3.

Handschoenen aan, helm op, sleutel bij de hand. It’s racing time! Need for Speed is terug. Na het succes van Need for Speed: Hot Pursuit komt Criterion Games met een nieuwe titel in de serie. Alhoewel, helemaal nieuw is de titel niet. Need for Speed: Most Wanted is een titel die in 2005 ook al uitkwam. Op de E3 heb ik voor FOK!games de multiplayer mogen uitproberen.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.