Fossiele resten mosasaurus in CT-scan Maastricht

Onderzoekers van het Natuurhistorisch Museum Maastricht gaan vrijdag de fossiele resten van een mosasaurus in een ultramoderne CT-scanner plaatsen. De onderzoekers hopen te achterhalen waarom de staart van de prehistorische zeereptielen vergroeid raakte.

Het gebied rondom Maastricht was 66 miljoen jaar geleden zee en het leefgebied van de mosasaurus. De resten van de dinosaurussen die zijn gevonden vertoonden vaak vergroeiingen, meestal aan de staart. Onderzoekers vermoeden dat dit te maken heeft met overbelasting van de wervels. Walvissen vertonen vandaag de dag soms vergelijkbare vergroeiingen.

De fossiele resten werden dertien jaar geleden al eens gescand, maar de apparatuur die daarvoor werd gebruikt was niet geavanceerd genoeg om uitsluitsel te geven over de vergroeiingen. De apparatuur van de Universiteit Maastricht die vrijdag wordt gebruikt kan scans maken tot tachtig micrometer nauwkeurig. Ook kan de scan driedimensioneel in beeld worden gebracht.

De scanner van de Maastricht Studie, een onderzoeksproject van de Universiteit Maastricht, wordt normaliter gebruikt voor onderzoek naar chronische aandoeningen zoals diabetes type 2 en botziektes.

Het Natuurhistorisch Museum heeft een expositie over onderzoek naar de 'maashagedis' gepland staan voor december en hoopt de resultaten van de scans dan te kunnen tonen.