Massale vissterfte in Overijssel

In Overijssel is afgelopen week op verschillende locaties in totaal ongeveer vijfduizend kilo dode vis opgeruimd. De vissterfte werd vooral veroorzaakt door de overvloedige regenval van vorige week, meldt waterschap Groot Salland donderdag.

Zo'n 3500 kilo werd uit het Overijssels Kanaal in en nabij Lemelerveld gehaald en de rest bij Nieuwleusen, Luttenberg, Haarle en Kampen. Medewerkers van het waterschap en vrijwilligers van Hengelsport Oost hebben de opruimactie woensdag afgerond. Destructiebedrijf Rendac gaat de vis vernietigen.

Op de genoemde locaties viel vorige week donderdag binnen een uur zestig tot meer dan honderd millimeter neerslag, volgens het waterschap een zeer uitzonderlijke hoeveelheid. Daarnaast werd de vissterfte veroorzaakt door het warme weer, aldus het waterschap.

Door de hevige regenval traden riooloverstorten in werking en kwamen mest- en organische stoffen in het water terecht. Bij extreme buien stroomt sowieso al veel zuurstofloos regenwater in het buitenwater. Dit alles leidde ertoe dat het zuurstofgehalte in het water tot bijna nul was gedaald, met de vissterfte tot gevolg. Het zuurstofgehalte is inmiddels weer op een redelijk goed niveau.


Massale vissterfte in Overijssel (Foto: Novum)