Need for Speed: Most Wanted

Gespeeld op pc. Ook beschikbaar op Xbox 360 en PlayStation 3.

Handschoenen aan, helm op, sleutel bij de hand. It’s racing time! Need for Speed is terug. Na het succes van Need for Speed: Hot Pursuit komt Criterion Games met een nieuwe titel in de serie. Alhoewel, helemaal nieuw is de titel niet. Need for Speed: Most Wanted is een titel die in 2005 ook al uitkwam. Op de E3 heb ik voor FOK!games de multiplayer mogen uitproberen.


Ondanks dat de titel al eerder in de Need for Speed-serie voorkomt is Need for Speed: Most Wanted volgens de makers geen reboot. In plaats daarvan hebben zij de formule van het oorspronkelijke spel genomen en deze aangepast en verbeterd. Eén van de kleinere verschillen is bijvoorbeeld dat er in de singleplayer nu ook een blacklist met racers is, maar dat het er nu tien zijn in plaats van vijftien.

Het spel wordt gespeeld in een open wereld, een behoorlijk grote open wereld. Nu kan ik mij indenken dat dit in de singleplayer ook heel tof is, maar voor de multiplayer is het dat in ieder geval. Overal in de wereld vind je verschillende soorten races waar je aan kunt deelnemen. De races zijn er in vele varianten. Zo is er een vrij standaard tijdrace waarbij je als eerste aan het eind van een route moet verschijnen. Daarnaast zijn er ook verschillende skillchallenges. Hierbij moet je bijvoorbeeld denken aan een wedstrijd wie er geflitst wordt met de hoogste snelheid of een potje om wie er de verste sprong kan maken over een gigantische ramp.

 

Je selecteert de race waaraan je wilt meedoen en op je minimap verschijnt waar je je moet melden voor de start. Hierin schuilt ook gelijk een nadeel van de multiplayer. Deze begint namelijk pas als iedereen is gearriveerd op het startpunt. Besluit iemand dus om niet alleen de toeristische route te nemen, maar zich ook nog eens netjes aan de verkeersregels te houden, dan sta je dus een tijd op die persoon te wachten. Gelukkig kun je in de tussentijd jezelf vermaken met het crashen in de tegenstanders en hen alvast wat schade toedoen. Dat maakt het wachten dan wel weer enigszins dragelijk. Want laten we eerlijk zijn, carnage is fun. De multiplayer is overigens te spelen met maximaal twaalf personen, dus genoeg kapot te maken.

 

Dit is overigens ook een leuke twist aan het eind van een race. Ben je als eerste geëindigd? Dan kun je je auto omdraaien en ervoor zorgen dat je eerste blijft door jouw auto in die van de tegenstander te parkeren. Onderweg kun je ook nog eens extra skillpoints verdienen door bijvoorbeeld rakelings langs andere auto’s te rijden. Dit alles om jouw beruchtheidstatus zo hoog mogelijk te krijgen. Al deze stats worden in Need for Speed: Most Wanted bijgehouden in het autolog. Hiermee kun je zien hoe jouw status zich ontwikkelt in het spel, maar vooral ook hoe die zich verhoudt ten opzichte van al je vrienden.

Het geheel ziet er, zoals we gewend zijn van de franchise, heel mooi en goed uitgewerkt uit. De auto’s zien heel realistisch uit en de spelwereld is prachtig. Nee, grafisch gezien is er bijzonder weinig op het spel aan te merken. Ook in de gameplay loopt alles heel vloeiend met zeer toegankelijke controls. Ik heb me in de speelsessie dan ook meer dan prima weten te vermaken met dit spel.

Wat mij betreft kan Criterion Games trots op zichzelf zijn. Zij hebben na Hot Pursuit wederom een uitermate prima Need for Speed-spel weten te maken. De multiplayer is heel gevarieerd, zeker vanwege de skillchallenges. Daarbij ziet het er schitterend uit en speelt het spel heerlijk weg. Dit gaat, als de singleplayer ons niet teleurstelt, een spel worden waarbij zowel single- als multiplayer toppers zijn. Racefans van de wereld verzamelt u! Need for Speed is in aantocht. Need for Speed: Most Wanted komt 30 oktober uit op Xbox 360, PlayStation 3 en pc.