Proef met asfaltverwarming in Woerden

Asfaltverwarming is een oplossing voor problemen op de weg bij vriestemperaturen. Dat stelt een aannemer in Woerden donderdag. Een nieuwe weg op een industrieterrein in die plaats wordt momenteel bij wijze van proef voorzien van 150 meter verwarming.

Volgens initiatiefnemer van de proef Frank Kleywegen kan zijn verwarming helpen om ongelukken te bestrijden als het een paar graden vriest. "Veel mensen verwachten bij die temperaturen juist geen gladheid en daardoor ontstaan veel ongelukken", zegt hij.

Tegen lagere temperaturen dan -3 graden biedt de verwarming geen weerstand en moet er toch gestrooid worden. Kleywegen benadrukt dat het ontstaan van scheuren in de weg dan al wel is voorkomen en dat het asfalt daarom minder snel kapotgaat.

Het asfalt wordt verwarmd via warme lucht uit het riool. Die lucht wordt via buisjes naar het asfalt geleid, dat een constante temperatuur van achttien tot twintig graden heeft. "Het is een soort vloerverwarming, maar dan buiten", zegt de aannemer.

Kleywegen hoopt dat de proef, die vijf jaar duurt, slaagt en hij zijn systeem ook op andere plekken kan aanleggen. Volgens hem hebben spoorbeheerder ProRail en de gemeente Alphen aan den Rijn al interesse getoond.