Piratenpartij hoopt op Thieme-effect

De Piratenpartij hoopt dat haar aanwezigheid in de Tweede Kamer ertoe leidt dat alle partijen meer aandacht gaan besteden aan burgerrechten. Dat zei lijsttrekker Dirk Poot donderdag tijdens de presentatie van het verkiezingsprogramma.

Hij vergeleek zijn partij met die van de Partij voor de Dieren. De partij van Marianne Thieme heeft sinds 2006 twee zetels in de Kamer en haar komst heeft ertoe geleid dat dierenwelzijn bij alle partijen hoger op de agenda is komen te staan. Dat is voor de speerpunten van de Piratenpartij ook noodzakelijk. "In ons eentje kunnen we het niet", zei Poot.

De lijsttrekker ziet al dat andere partijen reageren op de Piratenpartij. Het valt Poot op dat bijvoorbeeld D66 zich opeens in het openbaar uitspreekt over regels voor online demonstreren. De Piratenpartij blijft niettemin nodig, omdat volgens Poot standpunten over burgerrechten bij andere partijen sneuvelen zodra ze mogen aanschuiven bij de formatietafel. Dat zal bij hem niet gebeuren, stelde Poot.

Het verkiezingsprogramma bevat zeven kernpunten, waarvan privacy van burgers en internetvrijheid nog steeds de belangrijkste vormen. De privacy is nog steeds in het geding. De overheid lijkt niet te beseffen hoe belangrijk dat onderwerp is, zei Poot. Door de toegenomen elektronische communicatie komt de privacy van burgers meer en meer in het geding, omdat alles wordt opgeslagen.

De overheid is echter niet in staat de privacy te garanderen. Als voorbeeld noemde Poot het elektronisch patiëntendossier voor centrale opslag van medische gegevens. Daar stak het parlement weliswaar een stokje voor, maar intussen maakt het systeem dankzij private partijen een doorstart. En de overheid 'vergeet' haar burgers daarover te informeren, aldus Poot.

Andere kernpunten zijn de verdediging van de burgerrechten in een informatiesamenleving en de noodzaak voor een transparantere overheid. Verder moeten het auteursrecht en patentensysteem worden hervormd om zo het delen van informatie te bevorderen, en daarmee de innovatie.

De partij is niet tegen Europa, maar wel tegen de Europese samenwerking in haar huidige vorm. Het Europees Parlement moet meer te zeggen krijgen. Ook kan de democratie in Nederland directer. De Piratenpartij experimenteert zelf met een zogeheten liquid democracy feedback system, waarbij de leden van de partij direct kunnen bijdragen aan de besluitvorming.

Tijdens de komende verkiezingscampagne zal de Piratenpartij haar naam eer aandoen. Aangezien kleine partijen niet voor alle verkiezingsdebatten worden uitgenodigd, gaat de partij deze bijeenkomsten 'enteren', door zich vanuit het publiek te mengen in de discussie.