Jaarlijkse Oranjemarsen in Belfast van start

Tienduizenden Noord-Ierse protestanten nemen donderdag in Belfast deel aan de traditionele Oranjemarsen. De marsen zorgen elk jaar voor veel spanningen in Noord-Ierland.

Uren voor de start van de marsen, die de hele dag duren, werden acht Ierse nationalisten opgepakt. Tientallen mannen en jongens hadden woensdagavond in het katholieke westen van Belfast de confrontatie met de oproerpolitie gezocht. Er werd met stenen en flessen gegooid en verscheidene agenten raakten lichtgewond. De onrust laaide op toen tienduizenden Noord-Ierse protestanten woensdagavond bijeenkwamen bij de vreugdevuren die de nacht voor de marsen worden ontstoken.

De politie zet zich schrap als later donderdag de mars door Ardoyne gaat, een traditioneel IRA-bolwerk waar splintergroeperingen de afgelopen jaren hebben geprobeerd protestantse parades aan te vallen. Vorig jaar raakten zestien agenten gewond toen honderden mannen en jongens gedurende twee nachten vochten met de politie. Ze vielen de politieagenten aan met stenen en molotovcocktails.

De Noord-Ierse protestantse Oranjeorde houdt jaarlijks op 12 juli parades door Belfast. De Oranjemannen herdenken hiermee de zeventiende-eeuwse overwinning van de Nederlandse protestant Willem III op de Engelse katholieke koning Jacobus II. Bij de Noord-Ierse katholieken wekken deze marsen veel wrevel, omdat zij deels door katholieke wijken voeren.

Dit jaar heeft een door de Britse regering aangestelde commissie geprobeerd de confrontaties tot een minimum te beperken door de Oranjeorde drie uur eerder dan normaal door de wijk te laten lopen. Ook begint een tegendemonstratie door inwoners van Ardoyne anderhalf uur later.

De leiders van de mars zeiden in eerste instantie dat het logistiek onmogelijk was om eerder door de wijk te trekken, maar woensdagavond meldden ze dat ze een oplossing hadden gevonden om confrontaties te vermijden. Ze wilden niet zeggen wat hun oplossing inhoudt, wat bij veel katholieken voor een ongemakkelijk gevoel heeft gezorgd.

"Niemand weet zeker wat hun vreedzame oplossing inhoudt. Hun vreedzame oplossing is misschien wel iets wat het nog erger maakt", zei Dee Fennell, woordvoerder van de groep inwoners van Ardoyne die een tegendemonstratie heeft gepland.

Gerry Adams, leider van de Ierse nationalistische partij Sinn Fein, heeft beide kampen opgeroepen om gevechten met de politie te vermijden. Hij zei dat de kern van het probleem de weigering is van de leden van de Oranjeorde om rechtstreeks te onderhandelen met de tegenstanders uit de katholieke wijken.


Jaarlijkse Oranjemarsen in Belfast van start (Foto: Novum)