'Kopietje paspoort' in beginsel verboden

Bedrijven maken vaak kopieën of scans van identiteitsbewijzen, zoals paspoorten, terwijl dit wettelijk niet is toegestaan. Dat meldt het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP), dat donderdag richtlijnen heeft gepubliceerd voor het zogenoemde 'kopietje paspoort'.

Het kopiëren van een identiteitsbewijs in de private sector is in beginsel niet toegestaan, aldus het CBP. Diverse soorten bedrijven moeten wel in staat zijn bepaalde persoonsgegevens te kunnen tonen aan de autoriteiten, zoals hotels. Een kopie van een identiteitsbewijs maken is echter niet toegestaan.

Het CBP geeft in de richtlijnen een aantal voorbeelden van situaties waarin mensen vaak om een kopie van hun identiteitsbewijs worden gevraagd, terwijl dit niet is toegestaan. Zo mag een kopie niet als voorwaarde worden gesteld voor het lidmaatschap van een sportclub. Ook telecom- of internetbedrijven mogen niet zomaar een kopietje maken van een paspoort of id-kaart.

Het CBP stelt dat er wel bepaalde uitzonderingen zijn. Zo zijn werkgevers verplicht de identiteit van een nieuwe werknemer te controleren en een kopie van het identiteitsbewijs in hun administratie te bewaren.

Ook mogen autoverhuurbedrijven, die vaak worden geconfronteerd met crimineel gedrag van klanten, tijdelijk een kopie bewaren. Daarbij moeten dan wel de pasfoto en het burgerservicenummer worden afgeschermd. Als de auto weer wordt ingeleverd dienen verhuurbedrijven de kopie te vernietigen.

De pasfoto en het burgerservicenummer mogen sowieso onder geen beding worden opgeslagen, aldus het CBP. "Het zijn gevoelige persoonsgegevens die extra risico's met zich meebrengen, zoals discriminatie of uitsluiting van de betreffende persoon voor een bepaalde dienst of product". Het opslaan van een pasfoto kan bijvoorbeeld discriminatie op basis van ras in de hand werken, stelt het CBP.