Boek: Het Mysterie van de Goudkoerier

Ooit een boek gelezen waar je daadwerkelijk een schat mee kunt winnen? Nee, niet een kruiswoordpuzzelboek maar een echt leesboek. Bij Het Mysterie van de Goudkoerier kan dat dus. Naast een leuk verhaal staat het ook nog eens barstensvol (on)opvallende puzzels en raadsels waarmee je uiteindelijk een schat met gouden dukaten kunt vinden.

Het Mysterie van de Goudkoerier begint net voor Koning Lodewijk Napoleon in 1810 Nederland ontvlucht. Vlak voor zijn vlucht heeft hij op de Koningstafel een ontmoeting met drie koeriers die hij ieder op een eigen missie stuurt. Deze drie zijn Luc, een arts uit het Antwerpse, de visser Johan uit Leersum en een jongeman genaamd Marck uit Rhenen. Alle drie moeten ze een buidel munten naar een bepaald persoon brengen.

Op hun tocht moeten alle drie de koeriers het los van elkaar of af en toe samen tegen de soldaten van keizer Napoleon Bonaparte en dan vooral kapitein Desfiancy opnemen, die als een bloedhond jacht maakt op de koeriers. Iedere keer weten ze hem echter weer te ontsnappen waardoor hij het steeds kwader krijgt.
Als los verhaal is dit boek zeker de moeite waard om te lezen. Het geeft je een stukje inzicht in hoe de Hollanders het in die tijd opnamen tegen de bezetter. Het is aan de literatuurlijst achter in het boek te zien dat de schrijvers Ton Nennie en Pim van Arnhem veel aandacht besteed hebben om alles zo realistisch mogelijk te maken. Hier en daar is er wat Latijn of Frans gebruikt maar de betekenis wordt altijd uit de tekst wel duidelijk en is nergens hinderlijk, hoogstens leuk om uit te zoeken wat het nu exact betekent. De tekst leest heel vlot weg en met 231 bladzijdes is het boek dan ook binnen no-time uit.

Over de raadsels kan ik helaas niet al te veel zeggen aangezien er nog geen tijd is geweest om daar diep in te duiken. Mede door de grote hoeveelheid foto’s, tekeningen, kaarten en duidelijke raadsels weet je ook nooit wat nu wel een raadsel is en wat puur voor de entertainmentfactor toe is gevoegd.

Ben je benieuwd naar Het mysterie van de goudkoerier dan kan je op www.degoudkoerier.nl kijken voor wat meer informatie.

Boektrailer: