Overlastgevende steenmarter duikt steeds vaker op

Redactie

De steenmarter komt op steeds meer plaatsen in Nederland voor. Zo'n dertig jaar geleden kwam het kleine roofdier op nog maar drie plaatsen voor, inmiddels gaat het mogelijk om meer dan tienduizend dieren in bijna het hele land, meldt Gerard Muskens van de Wageningen University donderdag. De steenmarter zorgt geregeld voor overlast.

De opmars van de steenmarters is al een aantal jaren gaande, stelt medewerker van Landschapsbeheer Friesland Gerrit Tuinstra. In de provincie Friesland werd in 2009 een speciaal meldpunt voor steenmarters opgericht. In dat jaar kwamen 36 meldingen binnen, het jaar erop 74 en vorig jaar waren dat er al 113. Dit jaar is tot nu toe zo'n zestig keer melding gemaakt van overlast door steenmarters.

Dertig jaar geleden kwamen de dieren vooral op het platteland voor, in de buurt van stallen. "Daar was het toen warm en in huizen koud", zegt Tuinstra. Inmiddels zijn de huizen juist warm en door hun goede aanpassingsvermogen overleven marters prima in de stedelijke omgeving.

"Met name in deze tijd van het jaar wordt veel overlast veroorzaakt door jonge marters die het nest verlaten", meldt Tuinstra. "Steenmarters zijn alleseters; ze eten fruit, afval maar ook kippen of andere kleine huisdieren. Ook kruipen de dieren regelmatig onder motorkappen van auto's, waar ze gevaarlijke situaties kunnen veroorzaken wanneer ze kabels doorbijten.

De marter is een bedreigde diersoort, dus de beesten doodmaken mag niet. De kleine roofdieren komen via gaten van zo'n vijf centimeter huizen binnen. Het meldpunt steenmarters raadt aan die gaten te zoeken en af te sluiten om te voorkomen dat de steenmarters binnenkomen.