FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 13 juli 2012

[Tour] Wiggins spreekt zich uit tegen doping

Bradley Wiggins heeft in zijn column in The Guardian laten weten nooit doping te zullen gebruiken. De leider in de Tour de France zegt dat hij alles kwijt zal raken als hij zijn toevlucht gaat zoeken tot verboden middelen.

"Als ik drugs zou gebruiken, verlies ik niet alleen mijn reputatie en bron van inkomsten, maar ook mijn huwelijk, familie, huis en titels." Wiggins snapt wel dat er bij zijn huidige prestaties vraagtekens worden gezet, gezien de geschiedenis van de sport. "Maar het irriteert me nog steeds. De insinuaties maken me boos. Ik weet toch al amper wat ik moet zeggen, een half uur nadat ik totaal uitgewoond over de finish ben gekomen."

De renner van Team Sky benadrukt nog eens dat hij de verboden middelen niet nodig heeft om goed te presteren. "In de Tour van 2007 was ik al eens vijfde in de tijdrit in Albi, achter Vinokourov, Kashechkin, Evans en Klöden. De eerste twee werden later gepakt op bloeddoping. Eigenlijk was ik dus derde. De motor had ik al. Ik bekommerde me toen alleen nog niet om het klassement."

Cuba krijgt na halve eeuw vracht uit VS

Een Amerikaans vrachtschip is vrijdag aangekomen in de Cubaanse hoofdstad Havana. Het is de eerste keer in 50 jaar dat de communistische eilandstaat vracht krijgt uit het kapitalistische land. De Ana Cecilia heeft voedsel, medicijnen, kleding en medische hulpgoederen aan boord. Het schip was woensdag vertrokken uit Miami.

De Verenigde Staten hebben sinds 1962 een handelsembargo tegen Cuba. De eigenaar van het vrachtschip had daarom een speciale vergunning nodig om naar Cuba te varen. De rederij hoopt een wekelijkse dienst op te kunnen zetten voor hulporganisaties en de Cubaanse gemeenschap in Florida.

De Amerikaanse president Barack Obama heeft de strenge maatregelen tegen Cuba de laatste jaren iets versoepeld.

Doden Veendam zijn moeder en zoon (5)

De vrouw en het kind die vrijdagochtend dood werden gevonden in Veendam zijn een 41-jarige moeder en haar vijf jaar oude zoontje. Over of het een gezinsmoord betreft, zoals in lokale media wordt gesuggereerd, wil de politie nog niets zeggen.

De vrouw en het jongetje werden vrijdagochtend gevonden in de woning aan het Boven Westerdiep. Op het adres woont ook een man, maar die was niet thuis. Hij is geen verdachte in de zaak.

Producer Richard Zanuck overleden (77)

De Amerikaanse filmproducer Richard D. Zanuck is vandaag in zijn woonplaats Los Angeles op 77-jarige leeftijd overleden. Zanuck bezweek aan de gevolgen van een hartaanval.

Richard, zoon van de beroemde Hollywood mogul Darryl Zanuck, de oprichter van de 20th Century Fox studio, begon zijn loopbaan als producer in 1959 met de Richard Fleischer film Compulsion en zou daarna naam maken met films zoals The Sugarland Express (1974), Jaws (1975), Cocoon (1985), Driving Miss Daisy (1989), Big Fish (2003), Charlie and the Chocolate Factory (2005) en meer recentelijk Dark Shadows. Met Driving Miss Daisy won hij in 1989 een Oscar voor beste film.


Richard D. Zanuck over zijn laatste film Dark Shadows.

Oezbeek in VS veroordeeld voor bedreiging Obama

Een Oezbeek is vrijdag in de Amerikaanse staat Alabama tot ruim vijftien jaar gevangenisstraf veroordeeld omdat hij van plan zou zijn geweest een aanslag te plegen op president Barack Obama. De 22-jarige Ulugbek Kodirov had dertig jaar kunnen krijgen.

Volgens zijn advocaat heeft Kodirov spijt en probeert hij zijn leven op de rails te krijgen. Hij had zich laten opjutten door iemand van een terroristische groep met wie hij online in contact was gekomen.

Kodirov werd opgepakt nadat hij een jaar geleden iemand had gepolst om een wapen te kopen. Deze persoon schakelde de autoriteiten in, waarna Kodirov een automatisch geweer kocht van een undercoveragent. De agent leverde hem ook vier handgranaten, waarvan de explosieve lading uit voorzorg was verwijderd.

De Oezbeek verbleef illegaal in de VS, omdat hij op een studentenvisum was binnengekomen, maar zich nooit had aangemeld voor een opleiding. Als hij uit de gevangenis komt zal hij worden uitgewezen.

Directrice Greenpeace opgepakt in gebouw Shell

Directeur Sylvia Borren van Greenpeace Nederland is vrijdag aangehouden bij een actie in het hoofdkantoor van Shell in Den Haag. Zo'n zeventig activisten blokkeerden 's ochtends het gebouw. Borren nam haar intrek in het kantoor van Shell-topman Peter Voser en is uiteindelijk door de politie verwijderd en aangehouden.

De blokkade heeft drie kwartier geduurd. Daarna slaagden werknemers erin het pand aan de Carel van Bylandtlaan binnen te komen. Aan het begin van de avond zijn Borren en 13 andere actievoerders vrijgelaten.

De milieuorganisatie wil met de actie aandacht vragen voor proefboringen van Shell naar olie in het Noordpoolgebied. Het risico op lekkages zou groot zijn en eventueel gelekte olie is volgens Greenpeace zeer lastig te verwijderen.

Koudste zomer in 25 jaar in de maak

De gemiddelde temperatuur deze zomer koerst af op een dieptepunt. Met 15,7 graden is de gemiddelde maximumtemperatuur halverwege de zomermaanden het laagst in 25 jaar. Het weer wordt vanaf zondag wat minder wisselvallig, maar er gloort nog geen hoop aan de horizon, meldt Weerplaza vrijdag.

Met nog anderhalve maand te gaan tot het einde van de meteorologische zomer is het nu gemiddeld de koudste zomer sinds 1987. Een periode met warmer weer blijft mogelijk, maar echt zomerweer komt er niet op korte termijn.

Vanaf zondag komt er wat meer zon en hebben buien niet meer de overhand. Ook stijgt de temperatuur tot rond de 23 of 24 graden in het binnenland en 20 graden aan de kust. Dat is normaal voor deze tijd van het jaar.

De zomer verloopt niet alleen koel, maar ook nat. In juni viel er gemiddeld al 94 millimeter regen terwijl 68 normaal is. Nu juli bijna halverwege is, zijn er diverse plaatsen in Zeeland en het westen van Noord-Brabant die meer regen hebben gekregen dan normaal in de hele maand. In het oosten en noordwesten van Nederland is juist minder dan normaal gevallen.

Amerikaanse atlete mijdt Spelen door positieve test

Debbie Dunn heeft zich teruggetrokken uit de Amerikaanse olympische 4x400 meter estafetteploeg na een positieve dopingtest op testosteron. Dat meldt de 34-jarige atlete vrijdag in een verklaring. Dunn werd in 2010 wereldkampioen indoor op de 400 meter en had zich in de estafetteploeg gelopen door een vierde plaats op de Amerikaanse kwalificatiewedstrijden.

Hoewel de B-staal momenteel nog onderzocht wordt, stelt het Amerikaans antidopingagentschap USADA de vrijwillige terugtrekking van Dunn op prijs. Er is nog geen vervanger aangewezen.

Brabander opgepakt voor bespioneren vrouw

Een 59-jarige man uit Oosterhout is donderdagavond opgepakt voor het filmen van een vrouw in een winkel in Breda. De man liep al filmend door de zaak achter de klant aan, maar werd door een beveiliger in de kraag gevat en aan de politie overgedragen.

De man verklaarde in opdracht van iemand anders te filmen, maar onduidelijk is voor wie en waarom. De stiekeme filmer werd rond 20.00 uur betrapt. De politie heeft beelden van beveiligingscamera's opgevraagd voor onderzoek.

Osdorp Posse laat fans verzamelalbum samenstellen

Osdorp Posse brengt dit jaar een verzamelalbum uit. De Amsterdamse hiphopgroep, die in 2009 na twintig jaar uit elkaar ging, laat zijn fans bepalen welke honderd hits op de plaat komen te staan. Dat heeft platenmaatschappij Cloud 9 Music bekendgemaakt.

Medeoprichter Pascal Griffioen, ook bekend als Def P, is blij met het initiatief. "Mooi om te zien dat de Osdorp Posse na 23 jaar nog steeds iets te weeg brengt. Ik hoop dat de fans er een goed verzamelalbum van zullen maken."

Fans kunnen vanaf maandag stemmen op hun favoriete hits van de Amsterdamse rappers. Osdorp Posse is bekend van hits als Origineel Amsterdams, Moordenaars en Geen Slaap tot Osdorp. De plaat wordt 14 september uitgebracht.

Osdorp Posse is opgericht in 1989 door de neven Def P en IJsblok, waarna de broers Seda en King Arthur zich aansloten bij de formatie. Na hun eerste album Osdorp Stijl in 1992, volgde er vrijwel ieder jaar een nieuw album van de band. De groep ging in 2009 definitief uit elkaar.

 
Osdorp Posse laat fans verzamelalbum samenstellen

Mirror's Edge exclusief voor Nokia Lumia

Mirror's Edge komt naar Windows Phone als een Lumia-exclusive. Het is een platformer die elementen uit de originele consoleversie gebruikt. Je speelt nog steeds als Faith en moet acrobatische trucs uitvoeren om vijanden te verslaan, of om te ontsnappen. Het spel kwam twee jaar geleden naar iOS.

Door het touchscreen te gebruiken kun je bepaalde bewegingen uitvoeren. Wat gameplaybeelden kun je hieronder zien.

Mads Mikkelsen blij met late actieheldenstatus

Mads Mikkelsen vindt het heerlijk om in actiefilms te spelen. "Als kind deed ik aan turnen en deed ik de hele tijd stunts", vertelt de Deense acteur aan Novum Nieuws. "Ook toen ik nog een danser was, maar ik vind actiefilms maken geweldig." De 46-jarige acteur is de laatste jaren in avonturenfilms gecast.

"Ik vind het grappig en ben blij dat ik het nu kan doen, voordat het te laat is", gaat de 46-jarige acteur verder over zijn carrière in actiefilms. De Deen was zes jaar geleden in de Bondfilm Casino Royale te zien als slechterik met het bloedende oog, Le Chiffre. Ook had hij rollen in de avonturenfilms Clash of the Titans en The Three Musketeers. Hij is dit jaar ook te zien in de Deense drama's Jagten en A Royal Affair.

Mikkelsen is in Amsterdam voor de opnamen van zijn roadmovie Move On. Daarin reist hij door talloze Europese landen om een koffertje af te leveren. De film wordt geregisseerd door Asger Leth bekend van de misdaadfilm Man on a Ledge. "Er zit veel actie in de film, maar het is ook een reis door het hart van een man."

Yolanthe Cabeau-Sneijder heeft ook een rolletje in de internationale roadmovie. "Ik heb zelf niet met haar gespeeld", begint Mikkelsen. "Maar Asger was heel tevreden over haar. Ik hoop dat ze steeds grotere rollen krijgt."

De opnamen van Move On zijn deze en volgende maand nog gaande. De film wordt dit jaar nog uitgebracht en verschijnt in ieder geval op internet.


Mads Mikkelsen blij met late actieheldenstatus (Foto: Novum)

Versnellingsbakwissel voor Grosjean in Duitsland

Romain Grosjean zal volgend weekend voor de Grand Prix van Duitsland een gridstraf van vijf plaatsen opgelegd krijgen. De reden hiervoor is dat de versnellingsbak van de Lotus van de Fransman voortijdig gewisseld moet worden.

Het probleem is ontstaan in de laatste ronde van de race op Silverstone waarin Grosjean zesde werd. Hij reed na een probleem in de eerste ronde dwars door het veld heen naar voren en liet zien over een van de snelste auto's van het veld te beschikken. Volgens Lotus had de Fransman geluk in Groot-Brittannië, want als het probleem eerder was opgedoken dan had hij zijn bolide voortijdig aan de kant moeten parkeren.

Het is slecht nieuws voor Grosjean die eerder al aangegeven had dat Lotus de snelheid in de kwalificatie moet verbeteren. Kwalificeert het team zich voor een race op de eerste of tweede rij dan is de kans groot dat er een podiumplaats of overwinning uitrolt, omdat het team de snelheid in de race altijd goed voor elkaar heeft.

Hockeyers ruim langs Nieuw-Zeeland in oefenduel

Het Nederlands hockeyelftal heeft vrijdag een oefenduel met Nieuw-Zeeland eenvoudig gewonnen. De ploeg van bondscoach Paul van Ass zegevierde in Utrecht met 3-0. Mink van der Weerden opende voor rust de score uit een strafcorner. Na rust deden ook Teun de Nooijer en Billy Bakker een duit in het zakje.

Zondag staan beide landen weer tegenover elkaar. Het is de laatste oefenwedstrijd voordat de hockeyers naar Londen vertrekken voor de Olympische Spelen. Vier jaar geleden werd Oranje vierde op de Spelen van Beijing.

Zeehond opgesloten door zeewering Maasvlakte

Bij het afsluiten van de zeewering bij de Tweede Maasvlakte is woensdagmiddag een zeehond opgesloten in het binnenmeer. Het dier zwom waarschijnlijk al een tijdje rond in het voedselrijke meer, maar kan er naar nu blijkt niet meer uit, zegt een woordvoerder van Havenbedrijf Rotterdam vrijdag tegenover RTV Rijnmond.

Het dier verkeert in goede conditie. Er zijn geen plannen om het dier te vangen en aan de andere kant van de nieuwe dijk uit te zetten. Een vangpoging zou onnodig stressvol zijn. Als de zeehond verzwakt, wordt het beest alsnog gevangen en verplaatst.

Tot die tijd is het een nieuwe attractie voor de rondvaartboot die vaart op het meer van de Tweede Maasvlakte. De zeehond kan zelf over land de zee opzoeken, maar dat wordt bemoeilijkt door werkzaamheden aan de nieuwe dijk. Die wordt veertien meter hoog.


Zeehond opgesloten door zeewering Maasvlakte (Foto: Novum)

Meer leningen voor starters met uitkering

Het wordt voor uitkeringsgerechtigden die een eigen bedrijf willen beginnen makkelijker een lening te krijgen. Gemeenten mogen vaker borg staan voor startende ondernemers met een uitkering, als het voorstel waarmee de ministerraad vrijdag instemde van kracht wordt.

Gemeenten kunnen in de toekomst niet alleen bij banken, maar ook bij andere kredietverstrekkers garant staan voor starters. Volgens de regering kan een lening voor uitkeringsgerechtigden het juiste duwtje in de rug zijn. "Voor sommige mensen is werk als zelfstandig ondernemer de snelste weg uit de uitkering."

Ruim veertig procent van de starters kan binnen een jaar een punt zetten achter de uitkering, denkt staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Paul de Krom (VVD). Na vier jaar is dit aantal volgens hem toegenomen tot 74 procent.

Volgens de regering zijn gemeenten het best in staat om te bepalen met welke lokale kredietverstrekkers zaken worden gegaan. Gemeenten draaien daarom zelf op voor de kosten als startersleningen niet worden afgelost.

Ook kunnen gemeenten er door de wet beter op toezien of leningen wel worden terugbetaald. Mensen met een uitkering krijgen naast financiële hulp ook coaching van de gemeente bij het opstarten van hun onderneming.

Pranjic aan de slag bij Sporting Portugal

Danijel Pranjic gaat aan de bak in Portugal. De 30-jarige Kroaat heeft voor drie jaar getekend bij Sporting Portugal, meldt de club uit Lissabon vrijdag. De club van Stijn Schaars en Ricky van Wolfswinkel hoeft geen transfersom te betalen, aangezien Pranjic' contract bij Bayern München onlangs afliep. De linkerflankspeler kwam tussen 2005 en 2009 uit voor sc Heerenveen.

Louis van Gaal haalde Pranjic vervolgens naar München. De eerste twee seizoenen kwam de 45-voudig international nog regelmatig in actie, maar afgelopen jaar werd hij in een bijrol gedrukt. In totaal kwam Pranjic tot 55 wedstrijden en een goal in de Bundesliga.


Kroaat Pranjic aan de slag bij Sporting Portugal (Foto: Novum)

Peiling: PvdA en SP verliezen in politieke barometer

Ten opzichte van vorige week verliezen de SP en de PvdA beide twee zetels in de politieke barometer van Ipsos Synovate. De VVD wint juist en zou nu op 36 zetels komen in de Tweede Kamer, vijf meer dan de huidige 31 zetels. Vorige week won de VVD ook al drie zetels in de peiling.

De SP zou 27 zetels halen, de PvdA 23. Dat is voor de SP nog altijd 12 meer dan het huidige aantal zetels, terwijl de PvdA 7 zetels zou inleveren. Het CDA (16) boekt in de jongste peiling juist twee zetels winst ten opzichte van vorige week. Ook de PVV (19) pakt er een zetel bij, net als Groenlinks (5). De ChristenUnie levert een zetel in en komt op vijf.

D66 (13), de SGP (2), Partij voor de Dieren (3) en 50Plus (1) zien hun virtuele zetelaantal niet wijzigen in de nieuwe peiling van Ipsos Synovate. Voor de nieuwe partijen is wel iets meer steun dan een week geleden, maar nog altijd weet geen enkele de kiesdrempel te halen.

De politieke barometer is een peiling waarvoor steeds ongeveer 1000 mensen uit een vast online onderzoekspanel worden ondervraagd naar hun stemgedrag als er nu verkiezingen zouden zijn. Daarnaast worden mensen telefonisch benaderd. De peiling loopt van woensdagmiddag tot en met vrijdagmiddag.

'In 2013 ook getrapte neuzen in Formule 1'

Het lijkt erop dat er in het Formule 1-seizoen 2013 getrapte neuzen te zien zullen zijn. Door de huidige veiligheidsregels hebben veel teams ervoor gekozen om dit jaar met dit type neus te rijden, tot afgrijzen van veel fans. Alleen McLaren en Marussia rijden er niet mee.

Er waren plannen om de getrapte neus voor volgend seizoen te verbieden, maar FIA-directeur Charlie Whiting heeft volgens Auto Motor und Sport laten weten dat de teams de stap ook iets af mogen vlakken. Volgens journalist Tobias Gruner zullen er weinig teams van die mogelijkheid gebruik gaan maken. Sauber-ontwerper Matt Morris heeft al laten weten dat hij verwacht dat er voor 2013 weinig zal gaan veranderen op dit gebied.

Drie doden bij ongeluk privéjet Frankrijk

Drie Amerikanen zijn om het leven gekomen toen hun privéjet vrijdagmiddag bij de landing op het vliegveld van Le Castellet in het zuiden van Frankrijk van de baan raakte en in brand vloog.

Het toestel, een tweemotorige Gulfstream F4, kwam uit Nice. De slachtoffers zijn twee mannen van 60 en 24 jaar en een vrouw van 30 van wie de identiteit nog niet is vastgesteld, aldus de prefectuur van het departement Var.

De oorzaak van het ongeluk is nog niet bekend. Er stond geen wind en de piloot had geen melding gemaakt van problemen.

Middelkoop klopt De Bakker in Scheveningen

Matwé Middelkoop is er in geslaagd de halve finales te bereiken van het challengertoernooi in Scheveningen. Hij klopte in de kwartfinale zijn landgenoot Thiemo de Bakker.

Middelkoop, die eerder ook al te sterk was voor Thomas Schoorel, won twee sets: 6-4 en 6-4. In de halve finale treft Middelkoop de Argentijn Diego Junqueira. Die zag vandaag zijn tegenstander Joeri Sjoekin uit Kazachstan opgeven bij een stand van 6-7 (2) en 1-2.   

Duitser gepakt met 37 kilo wiet en 87 mille

De politie heeft donderdagavond op de A28 bij het Drentse De Wijk een 32-jarige Duitser uit Groningen aangehouden. De man bleek bij een verkeerscontrole niet alleen 37 kilo wiet in zijn cabriolet te vervoeren, maar ook ruim 87.000 euro.

Naar de herkomst van het geld, waar de Duitser geen goede verklaring voor kon geven, wordt een nader onderzoek ingesteld. De drugs zijn in beslag genomen. De man is in een cel gezet, laat het Korps landelijke politiediensten weten.

De Chippendales komen naar Amsterdam

De mannen van de Chippendales komen voor een optreden naar Amsterdam. In het teken van de The Most Wanted-toer komen de strippers 23 en 24 oktober naar de Theater Fabriek, zo meldt het theater.

De Chippendales geven een show met dans, zang en theater en laten het publiek meegenieten van hun gespierde lijven. De mannen staan al jaren in Las Vegas en toeren daarnaast ook de wereld rond. Zo doen ze dit najaar behalve Nederland ook onder meer Polen, Ierland en Oostenrijk aan.

De Chippendales lieten vorige week nog weten dat hun act 'minder rauw' is dan die van de dansers in de succesvolle film Magic Mike, die momenteel in de bioscoop te zien is. "Die acteurs zien er overtuigend uit, maar ons leven is beduidend minder ranzig", zei Chippendale Jace Crispin tegen het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

[Tour] Goss gestraft voor sprint, Sagan woest

Matthew Goss heeft een flinke straf gekregen voor zijn sprint vandaag. De Australiër week van zijn lijn af in de strijd om de zesde plaats en hinderde zo zijn concurrent Peter Sagan. Goss raakte niet alleen zijn zesde plaats kwijt, hij verliest ook dertig punten in de strijd om de groene trui.

Goss verdiende vandaag tien punten bij de tussensprint en dertien bij de finish. Die raakt Goss kwijt en daarnaast ook zeven van zijn tot vandaag verdiende totaal. "Goss week een meter van zijn lijn af toen Sagan al naast hem zat. We hebben hem daarom teruggezet naar het groepje waarin hij zat", aldus juryvoorzitter Guy Dobbelaere tegen Sporza.

Ook Sagan was niet te spreken over de actie van Goss: "Ik ben blij dat ik punten win voor de groene trui, maar niet op deze manier. Ik had echt kunnen vallen en dat kan niet de bedoeling zijn. Maar goed, de jury heeft een beslissing genomen."

In de strijd om de puntentrui heeft Sagan nu 56 punten voorsprong. Tot vandaag was dat nog maar 27 punten.

Blogger Ethiopië krijgt achttien jaar cel

ADDIS ABABA - Een dissidente Ethiopische blogger is vrijdag tot achttien jaar cel veroordeeld voor aan terrorisme gerelateerde aanklachten. Eskinder Nega, die bekendstaat om zijn kritiek op de Ethiopische regering, kreeg in mei nog een prestigieuze prijs voor persvrijheid in de Verenigde Staten.

Naast Nega werden nog 23 anderen vorige maand schuldig bevonden aan aanklachten die verband hielden met terrorisme. Onder hen was Andualem Arage, plaatsvervangend leider van de oppositionele Partij voor Democratie en Gerechtigheid. Hij werd vrijdag tot levenslang veroordeeld.

Volgens critici probeert de Ethiopische regering van dissidenten af te komen door ze te brandmerken als terroristen.

Mariniers op schepen een derde goedkoper

De prijs voor het beschermen van koopvaardijschepen door mariniers tegen piraten gaat omlaag van 8300 naar vijfduizend euro per dag. Daardoor lopen de kosten voor Defensie bij de inzet van 175 zogenoemde Vessel Protection Detachments (VPD) op met maximaal 8,1 miljoen euro in 2013. Dat heeft minister van Defensie Hans Hillen (CDA) vrijdag laten weten aan de Tweede Kamer.

Met de verlaging komt Hillen tegemoet aan reders, die vrezen dat hun concurrentiepositie ten opzichte van buitenlandse koopvaardijschepen verzwakt door de beveiligingskosten. Andere overheden staan de inzet van goedkopere private bewakingsbedrijven toe.

Verladersorganisatie EVO reageert vrijdag verheugd. "De veiligheid van de bemanning, het schip, de lading en dus de handel is het meest gebaat bij betaalbare bewaking van overheidswege."

Hillen laat vrijdag verder weten dat Defensie de afgelopen drie maanden zeventien aanvragen kreeg voor de inzet van een VPD aan boord van een kwetsbaar zeetransport. Daarvan zijn er uiteindelijk vijf daadwerkelijk doorgegaan, waarbij zich geen incidenten voordeden.

Een aanvraag voldeed niet aan de criteria. Zeven aanvragen werden ingetrokken, in vijf gevallen omdat de kosten te hoog waren. Bij de overige vier bleek de aanvraag te laat te zijn ingediend om nog beveiliging van mariniers in te zetten.


Inzet mariniers op schepen een derde goedkoper (Foto: Novum)

Anne Hathaway 'ontroostbaar' door verlies lokken

Anna Hathaway had zoveel moeite met haar nieuwe kapsel dat ze flink wat tranen heeft gelaten. De 29-jarige actrice zei vaarwel tegen haar lange lokken voor haar rol van Fantine in de verfilming van de musical Les Misérables.

"Ik huilde in het begin als een psychiatrische patiënt", onthulde Hathaway in de Amerikaanse talkshow Live! With Kelly. "Ik was ontroostbaar." De brunette had niet verwacht dat het haar zoveel moeite kostte, omdat het korte kapsel haar eigen idee was. "Ik stelde het voor bij de regisseur, maar toen kwam het steeds dichterbij. Ik kon toen niet meer terug."

De knipbeurt was voor Hathaway moeilijker dan de stunts die ze moest doen voor haar rol van Catwoman in de film The Dark Knight Rises, die volgende week in de Nederlandse bioscopen draait. De actrice speelde onder meer ook in de films Princess Diaries, One Day en The Devils Wears Prada.

[Tour] Lichaam Veelers was helemaal van slag

Drie zware etappes op rij hebben Tom Veelers de kop gekost in de Tour de France. Dat gaf de sprinter van Argos-Shimano als verklaring voor zijn opgave in de twaalfde etappe. Veelers had een 'leeg gevoel' en was niet meer in staat te presteren. "De afgelopen drie dagen breken me op. Vooral de etappe van donderdag heeft superveel kracht gekost."

Veelers baalde voor de camera's van de NOS van zijn opgave. Hij noemde het een 'emotioneel moment'. "Als je ergens aan begint, wil je het afmaken." Toch was hij ook realistisch. Zijn lichaam wilde niet meer. "Ik heb afgelopen nacht slecht geslapen. Mijn lichaam was helemaal van slag. Ik kwam er niet doorheen."

De sprinter moest al vroeg lossen in de etappe. Hij haalde nog wel de top van de Grand Cucheron, een berg van de eerste categorie, maar kneep later in de remmen. "In de afdaling heb ik alle risico's genomen. Maar op een gegeven moment hoorde ik dat ik drie minuten achter lag. Toen had het geen zin meer."

Ondanks zijn opgave kan de 27-jarige Veelers terugkijken op een geslaagd tourdebuut. Hij kwam aanvankelijk naar Frankrijk om de sprint aan te trekken voor Marcel Kittel, maar mocht na het terugtrekken van de Duitser voor eigen kansen rijden. Dat leidde tot een aantal mooie klasseringen, waarvan de derde plaats in de vierde rit het meest tot de verbeelding sprak.

"Het is supermooi dat ik het in de Tour heb kunnen laten zien. Ik heb laten zien dat ik het niveau aankan", stelt Veelers. "Het geeft me de bevestiging dat ik mijn specialiteit moet behouden: het spurten en de sprint aantrekken."

Michael Clarke Duncan getroffen door hartstilstand

Michael Clarke Duncan is in het ziekenhuis beland na een hartstilstand. De acteur, bekend van onder meer de film The Green Mile, werd in de nacht van donderdag op vrijdag gevonden door zijn vriendin Omarosa Stallworth.

Stallworth wist Duncan door middel van reanimatie weer bij te brengen, meldt de Amerikaanse entertainmentwebsite TMZ. Vervolgens is de acteur naar een ziekenhuis in Los Angeles gebracht, waar hij op de intensive care ligt.

Bronnen vertellen TMZ dat Duncans hartslag inmiddels stabiel is. Artsen onderzoeken waarom het hart van de acteur ermee stopte.

Duncan is onder meer bekend van zijn rol als John Coffey in de film The Green Mile. Voor deze rol werd hij genomineerd voor een Oscar en een Golden Globe. De acteur speelde ook een hoofdrol in de serie The Finder. Die serie, een spinoff van de populaire serie Bones, werd echter al na een handvol afleveringen van de buis gehaald.

Borderlands heeft 'hoogste ratio DLC-verkopen op Xbox 360'

De CEO van Gearbox, Randy Pitchford, heeft in een interview gezegd dat Borderlands de hoogste 'DLC attach rate' heeft op de Xbox 360. Hoger dan 'welke andere game dan ook uit deze generatie'.

'Attach rate' wil zeggen het ratio gebruikers dat extra's koopt. Volgens Randy Pitchford kopen dus meer gamers meer downloadable content voor Borderlands dan elke andere game op de Xbox 360. Hoe de DLC het op de PlayStation 3- en pc-versies van de game doet is niet bekend, maar Pitchford vertelt dat ze de gegevens voor de Xbox 360-versie uit betrouwbare bron hebben: "Microsoft heeft ons laten weten dat Borderlands de hoogste attach rate heeft van alle DLC".

"Als spelers iets leuk vinden, vinden ze het meestal ook meteen heel erg leuk", aldus Pitchford. "Ik ben echt heel blij hierom. Dit is waar we voor 'vechten'. Je mat jezelf af. Je werkt dag en nacht. Je stopt ergens je ziel in en hoopt dat mensen blij zijn met wat je hebt gemaakt."

Hoewel het nog een aantal maanden duurt voordat Borderlands 2 uitkomt, geeft Pitchford al aan dat het budget voor die game ongeveer twee keer zo hoog is als voor de eerste game. En daar houdt het waarschijnlijk niet mee op. Hoewel Pitchford nog niets wil bevestigen, wijst hij een Borderlands 3 ook niet direct van de hand. "We zien wel waar we staan na Borderlands 2. We hebben nu wel enorme energie achter deze serie."

Er is nog geen downloadable content aangekondigd voor Borderlands 2, maar die kunnen we waarschijnlijk wel verwachten. "We hebben nog niets aangekondigd, we richten ons nu eerst op het uitbrengen van de game zelf - maar zoals ik al zei heeft het team veel passie en zit er veel commerciële energie achter de game, dus ik denk wel dat dit zal leiden tot DLC", vertelt Pitchford. 

AIVD-chef volgt Albayrak op bij COA

Jan-Kees Goet is de nieuwe baas van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA). Het huidig plaatsvervanged hoofd van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) volgt Nurten Albayrak op, die werd ontslagen na een kritisch rapport. Dat heeft minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA) vrijdag bekendgemaakt.

Volgens de commissie-Scheltema heerste onder COA-werknemers tijdens het bewind van Albayrak een angstcultuur. Ook zou ze te veel salaris hebben ontvangen en haar dienstauto hebben gebruikt voor privéritten.

Goet werkt al sinds 1988 voor het ministerie van Binnenlandse Zaken. Sinds 2008 is hij plaatsvervangend hoofd van inlichtingendienst AIVD. Vorig jaar werd hij ook waarnemend hoofd. Goet is voorgedragen door de raad van toezicht van het COA. Hij begint 15 oktober met zijn nieuwe baan. Tot die tijd blijft interim Harry Paul de honneurs waarnemen.


AIVD-chef volgt Albayrak op bij COA (Foto: Novum)

'Yakuza 1 & 2 voor PlayStation 3'

De release-kalender van Sega lijkt erop te duiden dat er naast Yakuza 5 nog een Yakuza-game aan zit te komen en wel een re-release van de oorspronkelijk Yakuza 1 & 2 in een HD-collectie voor PlayStation 3.

Volgens de kalender komt de game in december uit in Japan. Daarmee zou de game rond dezelfde tijd uitkomen als het nieuwste deel uit de serie, Yakuza 5.

Yakuza is een serie van actie-games waarin Tokyo bedreigd wordt door gangsters. Hoewel de nieuwere games uit de serie een samenvatting van het verhaal uit de eerdere delen bevatten, zou een re-release van de orginele games in HD-kwaliteit gamers de kans geven om opnieuw in het verhaal van de eerste twee delen te duiken.

Numerus fixus afgeschaft

De loting voor opleidingen met een numerus fixus vervalt op termijn. Dat heeft het kabinet vrijdag besloten. De maatregel is onderdeel van de strategische agenda voor het hoger onderwijs, die staatssecretaris van Onderwijs Halbe Zijlstra (VVD) al eerder aankondigde.

De bewindsman heeft zijn voorstellen nu in een wetsontwerp gegoten, waarmee de ministerraad heeft ingestemd. Behalve de afschaffing van de loting mogen instellingen voortaan studenten selecteren voor excellente opleidingen. Ook mag voor deze studies een hoger collegegeld worden gevraagd.

Het wetsvoorstel moet er verder voor zorgen dat studenten onderwijs krijgen dat beter is toegesneden op hun wensen. Zo moet duidelijk aan studenten worden verteld wat hun te wachten staat. Ook moet de naamgeving van opleidingen transparanter worden.

Verder zijn er afspraken gemaakt over de instroom van mbo'ers in hbo-opleidingen en mogen universiteiten voortaan zelf bepalen of een hbo-propedeuse geldt als toegangsbewijs voor de academie. Met een hbo-diploma kunnen studenten sowieso doorstromen naar het wetenschappelijk onderwijs.

Alle voorstellen moeten ertoe leiden dat de Nederlandse kenniseconomie een impuls krijgt. "Studenten gaan minder lang over hun studie doen en halen er meer uit, omdat aan hogescholen en universiteiten een ambitieuzer studieklimaat heerst", aldus Zijlstra.

Beelden dieven alleen online na akkoord OM

Beelden van inbraken, overvallen en andere misdrijven mogen alleen worden verspreid na toestemming van justitie. De ministerraad heeft vrijdag ingestemd met een wetsvoorstel dat ertoe moet leiden dat er duidelijkere regels komen voor het gebruik van beelden van particuliere bewakingscamera's om criminaliteit tegen te gaan.

Staatssecretaris van justitie Fred Teeven (VVD) voelt weinig voor de 'willekeurige verspreiding' van beeldmateriaal, omdat dit mensen ten onrechte in verband kan brengen met misdrijven. Ook kan dit de opsporing in de weg staan. Hij vindt dat 'mugshots' alleen na toestemming van politie en justitie verspreid mogen worden. Hiervoor moet eerst aangifte worden gedaan.

Als het aan Teeven ligt worden voortaan ook foto's van verdachten van winkeldiefstal of van overvallen getoond op grote beeldschermen in winkelcentra. Ook daarbij moet de regie in handen zijn van politie en justitie.

Vorig jaar ontstond ophef over het publiceren van beelden van verdachten, nadat de Vereniging Eigen Huis had aangekondigd beelden van inbrekers op internet te zetten. Het College bescherming persoonsgegevens stelde dat dit niet zomaar mocht en waarschuwde voor hoge boetes. De Tweede Kamer vond dat de omgekeerde wereld.

PVV: Parkeren maximaal één euro per uur

De Partij voor de Vrijheid vindt het bizar dat de parkeertarieven maar blijven stijgen en stelt daarom een landelijk maximumtarief van één euro voor. Daarmee weet de automobilist wat hij kan verwachten als hij met een parkeermeter geconfronteerd wordt.

PVV-Kamerlid Andre Elissen stelde hierover Kamervragen. Andre Elissen: “Mensen gaan heus niet voor de lol met de auto. Het wordt automobilisten al moeilijk en duur genoeg gemaakt. Met die exploderende parkeertarieven is dadelijk zelfs een ritje naar de supermarkt onbetaalbaar."

Een maximumtarief van een euro lijkt de Partij voor de Vrijheid redelijk. "Laat gemeenten eerst maar eens in de eigen uitgaven snijden voordat de automobilist weer verder wordt uitgeknepen. Onderhand kun je beter van losgeld dan van kleingeld spreken!

Ik ga scheiden 31

“Hoe lang blijft hij nog in bewaring, JW?” We waren bijna thuis. Ik wilde wat spullen op gaan halen bij Marion. Ik besefte dat het allemaal plotseling was, maar ik wilde nu een keer wat grotere stappen maken. “Hij wordt van de week nog voorgeleid. Ik heb geen idee wat de rechter-commissaris gaat beslissen. Het kan zijn dat hij het nu zat is en het gebiedsverbod voor jou opheft en het voor hem instelt. Maar ik kan mij ook voorstellen dat de rechter verder gaat dit keer en hem een echte straf zal geven.

Illegale handel in paardensperma ontdekt

De Nieuwe Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA) is bij controles gestuit op twee illegale zogenoemde paardenspermawincentra. De centra hebben paardensperma gewonnen, vervoerd en verhandeld zonder dat zij over de juiste papieren beschikten.

Een van de centra, dat het sperma exporteerde, werd twee jaar geleden al eens betrapt op dezelfde overtreding, meldt de NVWA vrijdag. Toen kreeg het bedrijf een boete van vierduizend euro.

Beide bedrijven kunnen een proces-verbaal tegemoetzien. Ook is de ondernemingen te verstaan gegeven zich direct onder toezicht van het Productschap voor Vee en Vlees te laten stellen om de benodigde vergunningen aan te vragen.

Voor de handel in paardensperma bestaan strenge regels, omdat sommige besmettelijke dierziekten zich via het zaad kunnen verspreiden.

Arrestaties in Noors omkoopschandaal

De politie in Noorwegen heeft vrijdag twee voetballers gearresteerd die verdacht worden van het manipuleren van eigen wedstrijden. Dat meldt het ANP.

Volgens het hoofd van de recherchedienst gaat het om een 22-jarige speler van derdedivisionist Follo FK en een speler van Asker, een voorstad van Oslo. Er zijn aanwijzingen dat nog twee andere voetballers van Follo zich schuldig hebben gemaakt aan omkoping.

Woensdag hield de politie ook al een speler van Follo aan, maar hij werd een dag later weer vrijgelaten. De recherche startte een onderzoek nadat Follo een wedstrijd tegen Ostsiden Il met 4-3 verloor, terwijl de ploeg op een 0-3 voorsprong kwam.

Afgelopen zondag werd de wedstrijd tussen Ullensaker/Kisa en Hamarkameratene (tweede divisie) door de Noorse voetbalbond vlak voor aanvang afgelast. Men had namelijk signalen opgevangen dat er rondom dit duel gefraudeerd zou zijn.

Kabinet wil parlement verkleinen

Het kabinet heeft een wetsvoorstel ingediend om het aantal parlementariërs met een derde te verminderen. Het plan om het aantal Tweede Kamerleden terug te brengen van 150 naar 100 en het aantal senatoren van 75 naar 50 stond al in het regeerakkoord en past volgens het kabinet bij het streven naar een 'kleine en slagvaardige overheid'.

Voor de verkleining van het kabinet is een grondwetswijziging nodig. Dit houdt in dat het wetsvoorstel twee keer behandeld moet worden door het parlement. Aangezien de huidige Kamer geen wetsvoorstellen meer behandelt, moet de volgende Kamer zich voor het eerst buigen over het plan. Pas als Nederland na september opnieuw naar de stembus is gegaan kan definitief worden ingestemd met het wetsvoorstel.

De Raad van State is kritisch over het plan. Premier Mark Rutte (VVD) slaat dit advies in de wind. Hij vindt dat de democratie voor 1956, toen de Kamer werd uitgebreid van 100 naar 150 leden, ook goed functioneerde. "Ik zie werkelijk niet, nu we daar op terugkijken, wat de meerwaarde is geweest van de uitbreiding naar 150", zei hij na afloop van de ministerraad.


Kabinet wil parlement verkleinen (Foto: Novum)

Verkeersborden aangepast voor kleurenblinden

Voor de zevenhonderdduizend kleurenblinden in Nederland worden vanaf 1 oktober de verkeersborden aangepast. Minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen (VVD) laat vrijdag weten dat de ministerraad heeft ingestemd met een voorstel om verkeersborden van witte reflecterende scheidingslijnen te voorzien.

Kleurenblinden zien vaak het onderscheid niet tussen twee kleuren of zien een bord helemaal niet tegen een donkere achtergrond. Daarom krijgt een rood met blauw verkeersbord bijvoorbeeld een witte lijn tussen de kleuren en krijgt een rood bord een witte rand. Met de witte lijn wordt contrast aangebracht, waardoor de borden beter opvallen.

De huidige borden worden niet allemaal vervangen. Volgens de minister is het aan wegbeheerders of ze een nieuw bord plaatsen bij een nieuwe weg of bij onderhoud aan de wegen.


Verkeersborden aangepast voor kleurenblinden (Foto: Novum)

Onduidelijkheid letsel slachtoffer Sensation

Het is nog niet te zeggen of het slachtoffer van de zware mishandeling tijdens dancefeest Sensation ooit volledig zal herstellen. Dat liet zijn advocaat vrijdag weten.

"Een prognose is nog niet te geven, maar het gaat om zeer ernstig letsel", aldus raadsman Alexander de Swart.

Zijn cliënt werd zaterdagnacht in een vipbox in de Amsterdam ArenA zwaar toegetakeld tijdens een vechtpartij. Verschillende getuigen zouden kickbokser Badr Hari als dader hebben genoemd. Zelf ontkent Hari elke betrokkenheid en ook de politie heeft hem niet als verdachte aangemerkt. Een team van tien rechercheurs doet onderzoek naar de zaak, waarbij onder meer beelden van beveiligingscamera's worden geanalyseerd en kleding van Hari wordt onderzocht.

De Swart wil in het belang van het onderzoek niet zeggen of het slachtoffer Hari aanwijst als dader. Wel bevestigt hij dat de politie zijn cliënt inmiddels heeft gehoord over wat er zaterdagnacht in de vipbox precies is gebeurd.

Keuringsleeftijd rijbewijs naar 75 jaar

De leeftijd waarop oudere automobilisten zich moeten laten keuren gaat op 1 juli volgend jaar van 70 naar 75 jaar. Dat heeft het kabinet vrijdag besloten.

De verhoging van de keuringsleeftijd levert volgens minister van Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen (VVD) een 'forse lastenreductie' op voor burgers. Bejaarde automobilisten besparen namelijk een bezoek aan de huisarts, eventueel aanvullend medisch onderzoek door een specialist en de kosten van de zogenoemde eigen verklaring.

De bewindsvrouw laat verder onderzoeken wat de effecten zijn om de seniorenkeuring helemaal af te schaffen. Schultz meldde eerder al dat de gevolgen van het schrappen van de keuring voor de veiligheid in het verkeer kunnen meevallen.

Van de bestuurders van 70 jaar en ouder die elke vijf jaar worden gekeurd, wordt nu ongeveer één procent afgekeurd.

Call of Duty: Modern Warfare 3 Elite DLC komt volgende week

Ontwikkelaar Infinity Ward heeft bekendgemaakt wat de komende Elite-DLC voor Call of Duty: Modern Warfare 3 biedt voor Xbox 360 en PlayStation 3-gamers. Ook komt er een map voor gamers die geen Elite-lid zijn.

Xbox 360-eigenaren krijgen op 17 juli toegang tot twee nieuwe multiplayer maps, naast een extra map die opnieuw wordt uitgegeven. Daarnaast zal er ook een nieuwe Spec Ops missie beschikbaar zijn. Op 18 juli is de Modern Warfare 2-map 'Terminal' te downloaden voor iedereen die geen Elite-account heeft. 

Op 19 juli krijgen PlayStation 3-bezitters met een Elite-account de mogelijkheid om de DLC te downloaden die vorige maand al uit was voor de Xbox 360. Dit zijn de Three Face Off maps (Vortex, U-Turn en Intersection), samen met een nieuwe Spec Ops missie (Arctic Recon). 

Hieronder staan de details voor de Xbox 360 Elite DLC van volgende week:

Elite Drop 16: Decommission

  • A graveyard of rotting [or add decommissioned here] ocean liners has not only given birth to a shantytown of locals, but a mid-sized Multiplayer Map populated in chokepoints; providing the perfect setting for shoreline-based combat.

Elite Drop 17: Offshore

  • Trapped on an oil rig in the middle of the ocean, you have nowhere to go but directly at your enemies in this new Multiplayer map boasting helipads, cranes, and countless perches for snipers eager to pick off the competition. Did we mention to look down or else you may fall off?

Elite Drop 18: Vertigo

  • The luxurious "Oasis" hotel in Dubai hosts the latest Special Ops mission, in which players must use laser-guided RPG's to dispatch waves of helicopters. Utilize rooftop advantage to defend from waves of enemies, before parachuting to a ground-level exfil point.

Terminal

  • After weeks of anticipation, Terminal arrives to MW3! A fan-favorite from Modern Warfare 2, this Russian airport map is sure to be a hit with old and new fans alike.

Hier is nog een trailer te zien van de DLC voor PlayStation 3:

[Tour] Dagzege Millar, Wiggins behoudt geel

De twaalfde etappe van de Tour de France,over 226 kilometer van Saint Jean de Maurienne naar Annonay, is gewonnen door David Millar. De renner van Garmin bleef medevluchter Peraud in de eindsprint voor. Bradley Wiggins behield de leiding in het algemeen klassement.

Gelijk vanuit de start was het onrustig in het peloton en verschillende renners probeerden weg te komen uit het peloton.  Na zo'n vijftien kilometer koersen ontstond er een kopgroep van negentien man met daarin onder meer Burghardt, Popovych, Grivko, Millar, de Nederlander Koen de Kort en Marcato (Vacansoleil). De kopgroep begon met een voorsprong van iets meer dan anderhalve minuut aan de beklimming van de Col du Grand Cucheron, een col van de eerste categorie, met een gemiddeld stijgingspercentage van 6.5.

De voorsprong van de kopgroep, die kleiner werd, werd vervolgens kleiner en ook De Kort moest lossen. Kiserlovski sprong vervolgens weg uit de kopgroep, en ook in het peloton bleef het onrustig en moesten veel renners lossen. Kiserlovski kwam als eerste boven, op ruim een minuut gevolgd door de groep Wiggins met daarin ook Ter Dam. In de afdaling wisten tien renners van de oude kopgroep zich bij Kiserlovski te voegen en de voorsprong op de groep Wiggins op te bouwen tot iets boven de twee minuten.

Bij de beklimming van de tweede col van de dag, de Mont Granel van de eerste categorie, begon het peloton weer uit elkaar te vallen. In de kopgroep moesten ook enkele renners lossen. Kiserlovski kwam als eerste boven voor Perraud, Martinez en Millar. Samen met Gautier vormden zij de kopgroep. Daarachter was het Wiggins die wegsprong en naar Coppel en Kern reed. Hij kon echter niet wegblijven bij de groep met klassementsrenners. Sagan ontsnapte in de afdaling uit het peloton. Hij kreeg even later gezelschap van vijf man en die wisten aan te sluiten bij vier man die nog achter de kopgroep reden.

In het peloton was het GreenEdge dat het tempo aangaf in de jacht op Sagan, concurrent van Goss in de strijd om de groene trui. Ze slaagden ook in die missie. De koploper hadden inmiddels een voorsprong van ruim vier minuten op het peloton. Die voorsprong liep alleen maar op, ook omdat het peloton erg langzaam reed. Vijftig kilometer voor de finish was het verschil bijna dertien minuten.

Op 24,5 kilometer van de streep was de laatste klim van de dag, een col van de derde categorie. Het verschil tussen de kopgroep en het peloton was teruggelopen naar rond de twaalf minuten. In de klim bleven de vijf koplopers bij elkaar en Kiserlovski kwam als eerste boven voor Peraud. Tien kilometer voor de meet was het verschil nog ruim tien minuten. Vijf kilometer voor de finish werden de koplopers zenuwachtig en het was Martinez die een jump probeerde te maken. Hij had een gaatje maar stopte opeens waardoor de andere vier weer konden aansluiten.

Kiserlovski was de volgende maar ook zijn poging was onsuccesvol. Perraud was de volgende die aanging en Millar kon alleen volgen. De andere drie leken verslagen. Millar en Peraud gingen met zijn tweetjes naar de finish, al zaten de drie er niet ver achter. Peraud ging de sprint aan, maar Millar was de Fransman toch net de baas.

In de eindsprint van het peloton werd Sagan door Goss gehinderd omdat Goss niet op een rechte lijn sprintte. Goss werd in de einduitslag dan ook achter Sagan opgenomen.

Uitslag twaalfde etappe

# Naam Ploeg Land Tijd
1 David Millar GAR GB 5.42,46
2 Jean-Chris Peraud AG2 FRA z.t.
3 Egoi Martinez EUS SPA +0.06
4 Cyril Gautier EUR FRA z.t.
5 Roberto Kiserlovski AST KRO z.t.
6 Peter Sagan LiQ SLW +7.53
7 Matthew Goss ORI AUS z.t.
8 Sebastien Hinault AG2 FRA +7.54
9 Cadel Evans BMC AUS z.t.
10 Luca Paolini KAT ITA z.t.

Algemeen klassement

# Naam Ploeg Land Tijd
1 Bradley Wiggins SKY GB 54.34.33
2 Chris Froome SKY GB +2.05
3 Vincenzo Nibali LIQ ITA +2.23
4 Cadel Evans BMC AUS +3.19
5 Jurgen v.d. Broeck LOT BEL +4.48
6 Haimar Zubeldia RSh SPA +6.15
7 Tejay van Garderen BMC VS +6.57
8 Janez Brajkovic AST SLO +7.30
9 Pierre Rolland EUR FRA +8.31
10 Thibaut Pinot FDJ FRA +8.51

Gezochte Limburger opgepakt in zolderhut

De politie heeft vrijdagochtend een 24-jarige man uit Roermond aangehouden, die nog een celstraf van een dikke twee jaar moet uitzitten. Agenten troffen hem aan op de zolder van een woning, waar hij met getimmerde planken en een stapel dozen een schuilplaats had gemaakt.

De man, die al enige tijd werd gezocht, is in een cel gezet. Hij moet voor diverse strafbare feiten 737 dagen gevangenisstraf uitzitten.

Vierde rit Ronde van Polen prooi voor Kruopis

Aidis Kruopis heeft de vierde etappe in de Ronde van Polen op zijn naam geschreven. De Litouwer van Orica-GreenEDGE wist in de massasprint Ben Swift te kloppen, die woensdag nog de snelste was in de sprint.

De derde plaats ging naar Theo Bos van Rabobank. De leiding bleef in handen van de Italiaan Moreno Moser. De Liquigas-renner won de eerste etappe en staat nog steeds eerste in het klassement. Lars Boom staat in het klassement derde.

Terry vrijgesproken van racisme

John Terry wordt niet bestraft voor zijn vermeende racistische opmerkingen aan het adres van Anton Ferdinand. Dat heeft een rechter in Londen vrijdag bepaald. De aanvoerder van Chelsea zou in de fout zijn gegaan tijdens de competitiewedstrijd in oktober tegen Queens Park Rangers, maar daarvoor werd onvoldoende bewijs gevonden.

Terry verklaarde deze week tijdens de hoorzitting onschuldig te zijn. Hij zou tijdens de wedstrijd alleen maar door Ferdinand gebezigde scheldwoorden op een sarcastische manier hebben herhaald.

De tegen hem aangespannen rechtszaak koste Terry het aanvoerderschap van de Engelse nationale ploeg. Voor bondscoach Fabio Capello was dat de reden om op te stappen.


John Terry vrijgesproken van racisme (Foto: Novum)

World of Warcraft-veiling levert 330 duizend dollar op

Het veilen van oude World of Warcraft-serverapparatuur heeft maar liefst 330.000 dollar opgeleverd. Dit bedrag is door Blizzard gedoneerd aan het St. Jude Children's Research Hospital in Tennessee. Het ziekenhuis onderzoekt en ontwikkelt medicijnen voor kinderen met kanker.

Blizzard verkocht oude blade servers met daarop namen van servers. Een plaatje van een blade server is hieronder te zien.

World of Warcraft blade server

FOK!filmtips van de dag: Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daar aan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te zien? Je leest het op FOK!film.

Vanavond zijn er meerdere topfilms op de buis te zien. We trappen de avond af met Donnie Brasco. Dit gangsterdrama vertelt het verhaal van undercover agent Joe Pistone (Johnny Depp), die onder de naam Donnie Brasco de New Yorkse maffia infiltreert. Door de zware undercoverklus raakt zijn huwelijk op de klippen en raakt Donnie steeds meer gehecht aan zijn nieuwe maffiafamilie. Naast Depp spelen onder meer Al Pacino en Michael Madsen een rol in de film. Donnie Brasco is om 20:30 te zien op RTL 7.

Om 23:05 is er nog een pareltje te bewonderen op RTL 7, namelijk Midnight Run. De film gaat over Jack Walsh (Robert De Niro) die zijn baan als agent aan de wilgen hangt en in plaats daarvan een carrière als premiejager begint. Zo gaat hij op zoek naar oplichter Jonathan Mardukas (Charles Grodin), die een premie van maar liefst $100,000 op zijn naam heeft staan. Het enige probleem is: Jack is niet de enige die op Jonathan jaagt.

Net zoals vorige week zendt de VPRO weer een Stanley Kubrick-klassieker uit, namelijk: Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb. De zwarte komedie speelt zich af ten tijden van de koude oorlog en verteld het verhaal van generaal Jack Ripper die een vloot, met kernkoppen bewapende, B-52’s op Rusland afstuurt om het land plat te bombarderen. Als echter blijkt dat de Russen een doomsday-apparaat hebben wat al het leven op aarde vernietigd, wordt er alles aan gedaan om de vliegtuigen terug te roepen. Dr. Strangelove is om 23:10 te zien op Nederland 2 en is verplichte kost voor alle filmliefhebbers.

De War Room in Dr. Strangelove

Ook meehelpen aan de FOK!filmtip? Meld je aan als redacteur nieuws voor FOK!film. Stuur een bericht met motivatie naar film@fok.nl!

Boilesen verlengt contract bij Ajax

Nicolai Boilesen mag zich tot medio 2016 Ajacied noemen. De Deense verdediger ondertekende vrijdag een nieuw contract. Boilesen had bij Ajax nog een contract voor één seizoen. "Het heeft een tijdje geduurd, maar het is fantastisch", reageerde hij op de Ajax-website. "Dit contract is een lichtpunt in mijn revalidatie."

De 20-jarige verdediger miste een groot deel van het afgelopen seizoen door meerdere hamstringblessures. "Het gaat gelukkig de goede kant op. Ik train twee keer per dag, heel hard. Ik denk nu alleen maar positief. Ik kan nu lekker rustig mijn ding doen."

Trainer Frank de Boer wil geen haast maken met de rentree van Boilesen. "Nicolai heeft in de paar wedstrijden en de vele trainingen een topindruk op ons achtergelaten en dat doet hij nog steeds. Fit worden heeft geen haast, hij kan in alle rust revalideren." Boilesen speelde tot nu toe veertien duels in Ajax 1.

Japanse Dragon Quest X commercial

Vandaag is in Japan officieel een commercial voor Dragon Quest X te zien. Deze game die voor zowel Wii als Wii U moet uitkomen, is de eerste MMORPG binnen de Dragon Quest-serie. Je zult aan het begin van het spel je eigen karakter kunnen maken en via de game nieuwe teamgenoten vinden om de quests aan te pakken

De game komt op 2 Augustus uit in Japan voor Nintendo Wii, een Europese releasedatum is nog onbekend. Bekijk de commerical hieronder.

Brussel wil ook APK-keuring voor motoren

De APK-keuring moet in Nederland ook gaan gelden voor motoren en scooters. Ook moet de keuring eerder jaarlijks gaan plaatsvinden. Dat staat in een voorstel dat de Europese Commissie vrijdag heeft gepresenteerd.

Het voorstel betekent voor Nederland dat de eerste APK-keuring vier jaar na aankoop moet plaatsvinden, de volgende twee jaar later en vanaf het zevende jaar jaarlijks. Nu moet een auto pas vanaf negenjarige leeftijd elk jaar worden gekeurd.

Volgens de Europese Commissie bestaat er een duidelijk verband tussen de ouderdom van een wagen en de kans op fatale ongevallen die te wijten zijn aan technische mankementen. Nederland behoort samen met Zweden en Groot-Brittannië tot de drie verkeersveiligste landen van Europa. Vorig jaar was echter voor het eerst sinds jaren een stijging van het aantal verkeersdoden van twee procent te zien. Van 2001 tot 2010 was sprake van een daling van 46 procent. In 2010 bedroeg de daling zeven procent.

Belangenbehartiger van fabrikanten en importeurs van voertuigen Rai Vereniging is gematigd positief over het voorstel voor een APK voor motoren en brom- en snorfietsen. De keuring voor motoren zou volgens de vereniging moeten worden gekoppeld aan de kilometerstand. "Veel motorrijders rijden op dit moment vooral recreatief, en een beperkte afstand per jaar."

Daarnaast zijn volgens de belangenbehartiger voorlichtingscampagnes nodig waarin wordt gewezen op het feit dat het lang ongebruikt laten van voertuigen gevolgen kan hebben voor onder meer de kwaliteit van vloeistoffen. Ook moet aandacht uitgaan naar de zichtbaarheid van motoren voor andere weggebruikers, stelt de vereniging.


Brussel wil ook APK-keuring voor motoren (Foto: Novum)

Vrouw en kind dood in woning Veendam

De politie heeft vrijdag in een woning aan het Boven Westerdiep in Veendam de levenloze lichamen aangetroffen van een volwassen vrouw en een kind. Dat maakte de politie vrijdagmiddag bekend.

Agenten reageerden op een melding van een verdachte situatie in de woning. Toen ze daar een kijkje gingen nemen, troffen ze de lichamen aan. Het is nog onduidelijk wat zich in de woning heeft afgespeeld. Op dit moment wordt onderzoek gedaan naar hoe vrouw en kind om het leven zijn gekomen. Een misdrijf wordt niet uitgesloten.

CC2012: Kostuums Man Of Steel, After Earth en Pacific Rim

Tijdens de Comic-Con wordt er niet alleen een nieuwe trailer of filmposter vrijgegeven, ook de kledingkasten gaan open. In Hal H staan drie kostuums uit de films Man Of Steel, After Earth en Pacific Rim tentoongesteld.

Het Man Of Steel-kostuum uit de Superman-film van Zack Snyder wordt in de film gedragen door Henry Cavill. In dezelfde hal is ook een pak uit de film After Earth, geregisseerd door M. Night Shyamalan. Hier strijden Will en Jaden Smith voor hun leven op een volledig vernietigde Aarde in hun geavanceerde pakken. De derde outfit komt uit Pacific Rim van Guillermo del Toro. Hier probeert vechter Idris Elba verschillende monsters en wezens van zich af te meppen in zowel een geavanceerd als een steampunk-achtig pak.

Onderstaande foto's zijn genomen door de redactie van Empire.

After Earth

After Earth

After Earth

After Earth

Man Of Steel

Man Of Steel

Man Of Steel

Man Of Steel

 Pacific Rim

Pacific Rim

Pacific Rim

Pacific Rim

Pacific Rim

Glasgow Rangers drie divisies teruggezet

Volgend seizoen zal voetbalclub Glasgow Rangers uitkomen in Division Three, het vierde niveau in Schotland. Dit is vandaag bekendgemaakt.

De failliete voetbalclub had de hoop op een doorstart op het hoogste niveau onder de naam Rangers FC. Al eerder kreeg de club daar geen toestemming voor van de andere clubs. Nu is bij een stemming onder de clubs bepaald dat Rangers, dat met 54 nationale titels recordkampioen van Schotland is, drie divisies zal worden teruggezet.

Super Mario 3D Land verslaat Diablo 3

De 3DS-platformgame Super Mario 3D Land heeft Diablo 3 deze week van de nummer een-positie op de Nederlandse verkooplijsten gestoten. De demonische pc-game is nog wel goed een tweede plek op de lijst. Dat blijkt uit gegevens van marktonderzoeksbureau GfK.

Mario Kart 7 op de Nintendo 3DS is een van de snelste stijgers deze week. De racegame met de besnorde loodgieter in de hoofdrol stijgt van de achtste naar derde plek op de lijst. De PlayStation 3-versie van Spec Ops: The Line is een van de grootste dalers deze week. De actiegame valt van een tweede naar de tiende plek.

De volledige verkooptoptien van week 28 ziet er als volgt uit:

01. Super Mario 3D Land (Nintendo 3DS)
02. Diablo 3 (PC)
03. Mario Kart 7 (Nintendo 3DS)
04. Just Dance 3 (Nintendo Wii)
05. Battlefield 3 (PC)
06. Skylanders: Spyro's Adventure (Nintendo Wii)
07. Battlefield 3 (PlayStation 3)
08. Call of Duty: Modern Warfare 3 (PlayStation 3)
09. Pro Cycling Manager 2012 (PC)
10. Spec Ops: The Line (PlayStation 3)


Super Mario 3D Land verslaat Diablo 3

Bianchi lijkt in 2013 bij Force India te racen

Het lijkt erop dat Jules Bianchi in 2013 een van de racecoureurs bij Force India zal gaan worden. De Fransman is nu nog vrijdagcoureur bij de renstal van Vijay Mallya. De mede-eigenaar van het team hint nu dat de voormalig GP2-coureur een stap hogerop kan zetten.

Momenteel rijden Paul di Resta en Nico Hülkenberg nog voor Force India, maar zij worden gelinkt aan betere teams. Zij hebben net als Vitantonio Liuzzi eerder al een reserverol bij het team bekleed voordat ze doorschoven naar de positie van racecoureur. Autohebdo sprak met Mallya over de mogelijkheid dat Bianchi ook via deze weg doorgeschoven zou worden. "Laat ik het zo zeggen: al onze testcoureurs hadden het geluk om een racestoeltje te krijgen, dus waarom zou het nu anders gaan?"

Hackers stelen gegevens Nvidia-gebruikers

In een officieel statement op de website van Nvidia, heeft de ontwikkelaar van verschillende grafische kaarten aangegeven dat een onbekende bron toegang heeft gekregen tot de gebruikersnamen, e-mailadressen, versleutelde wachtwoorden en achtergrondinformatie van verschillende gebruikers.

De forums van Nvidia werden vorige week dichtgegooid toen er verdachte activiteit op de server werd geconstateerd. Nvidia verwacht volgende week de forums weer online te zetten, waarbij iedere user een nieuw wachtwoord zal ontvangen. 

Dit is niet de eerste keer dat de website van een groot bedrijf wordt gehackt voor gegevens. Vorig jaar was het PlayStation Network aangevallen door een onbekende hackersgroep. Of dezelfde groep ook achter de huidige aanval zit is nog onbekend.

Holleeder moet staat achttien miljoen betalen

Willem Holleeder moet bijna achttien miljoen euro betalen aan de Nederlandse staat. Dat heeft de rechtbank in Haarlem vrijdag bepaald. Dat bedrag zou de topcrimineel hebben binnengekregen met de afpersing van Willem Endstra en twee anderen. Holleeder kan nog in hoger beroep gaan tegen het vonnis.

Voor de afpersing van Endstra gaat het om bijna 17,4 miljoen euro, voor de afpersingen van de vastgoedbonzen Kees Houtman en Rolf Friedländer moet hij opgeteld nog eens een kleine zes ton betalen. Ook twee medeverdachten die samen met Holleeder Houtman afpersten, werden vrijdag veroordeeld tot het terugbetalen van respectievelijk twee ton en vijftigduizend euro aan de staat.

Een verzoek van Holleeders advocaat Stijn Franken om het bedrag te verminderen omdat de redelijke termijn voor terugbetaling zou zijn overschreden, werd afgewezen. De zaak was daarvoor onder meer te ingewikkeld, vindt de rechtbank.

Franken liet tijdens de behandeling van de zaak al weten dat justitie het geld bij de verkeerde zoekt. Volgens hem is het geld van de afpersing van Endstra nooit op de rekening van Holleeder terechtgekomen, maar op die van vastgoedhandelaar Dirk-Jan Paarlberg.

De van Endstra afgeperste geldbedragen werden in opdracht van Holleeder overgemaakt naar Paarlberg. Ook van Paarlberg eist justitie de ruim zeventien miljoen euro. De vastgoedmiljonair is tot vier jaar cel veroordeeld, maar is naar de Hoge Raad gestapt.

De 52-jarige Holleeder is veroordeeld wegens afpersing van Endstra, Friedländer en Houtman. Hij moest negen jaar de cel in, maar werd na het uitzitten van twee derde van zijn straf in januari op vrije voeten gesteld.

Cabaretière Bianca Krijgsman maakt filmdebuut

Bianca Krijgsman heeft een hoofdrol te pakken in de Nederlandse televisiefilm De Nieuwe Wereld. Dat maakten de producenten vrijdagmiddag bekend. Het is de eerste Nederlandse speelfilm voor de cabaretière, vooral bekend van het theaterduo Plien & Bianca. Ze was eerder te zien in de tv-serie Het Schaep met de Vijf Pooten.

In De Nieuwe Wereld speelt Krijgsman schoonmaakster Mirte bij een asielzoekerscentrum. Ook de in Burkina Faso geboren Issaka Sawadogo, bekend van The Invader, heeft een hoofdrol. Hij speelt asielzoeker Luc.

Mirte is vastgeroest in haar patronen en probeert met haar baantje slechts te overleven. Dan arriveert Luc. Zijn levensverhaal is niet alleen verschrikkelijk, zodat Mirte haar situatie opnieuw moet beoordelen, maar hij confronteert haar ook met haar houding. Tijdens zijn tien dagen durende procedure wordt haar leven steeds verder losgewrikt.

De film staat onder regie van Jaap van Heusden, die eerder Win/Win maakte. Samen met Rogier Blok, bekend van R U There, schreef hij het scenario. De Nieuwe Wereld wordt volgend voorjaar uitgezonden op Nederland 2.

Borini eerste versterking Liverpool

Liverpool heeft Fabio Borini ingelijfd. De 21-jarige aanvaller, die dit jaar zijn debuut maakte voor de nationale ploeg van Italië, komt over van AS Roma. Hij arriveerde vandaag in Engeland voor de medische keuring. Borini is de eerste aankoop van de nieuwe Liverpool-trainer Brendan Rodgers, die de Italiaan eerder al een tijdje bij Swansea City onder zijn hoede had.

Ook Hamit Altintop heeft een nieuwe club gevonden. De 29-jarige Turk verruilt Real Madrid voor Galatasaray, waar hij een contract tekent voor vier seizoenen. De oud-speler van Schalke 04 en Bayern München speelde afgelopen seizoen bij de Spaanse landskampioen slechts vijf wedstrijden.


Borini eerste versterking Liverpool (Foto: Novum)

Duo gepakt tijdens inbraak politiebureau

De politie heeft donderdagavond twee mannen aangehouden die bezig waren in te breken bij een politiebureau in Rotterdam. De mannen van 27 en 30 jaar uit Noordwijk en Noordwijkerhout zitten vast en worden verhoord.

Agenten reden tijdens een surveillance langs het politiebureau Beverwaard, dat vanwege een verbouwing is gesloten. Korte tijd later kregen ze een melding dat er mogelijk werd ingebroken. Er was een ruit ingeslagen en in het bureau hielden de agenten een man aan.

In een auto bij het bureau in district Feijenoord-Ridderster zat de vermoedelijke handlanger van de inbreker. Rond 22.15 uur werd ook hij aangehouden. In de auto lag een sporttas met onder meer inbrekerswerktuigen.

Curaçao onder curatele gesteld

Curaçao is onder curatele gesteld door de rijksministerraad. Dat meldt de Curaçaose premier Gerrit Schotte vrijdag. Hij gaf na afloop van de ministerraad aan bezwaar aan te tekenen.

Schotte zegt dat de aanwijzing dubbelop is. "We zijn al bezig met hervormingen. We gedragen ons zoals we ons zouden moeten gedragen." Het tekort bedraagt volgens Schotte zo'n 85 miljoen gulden, omgerekend bijna veertig miljoen euro De Curaçaose premier stelt dat voor dit bedrag al bezuinigingen zijn gepland.

Vakbonden slepen PostNL voor rechter

Drie vakbonden slepen PostNL voor de rechter omdat het medewerkers die in de aanloop naar hun pensioen minder gaan werken, wil korten op hun pensioenuitkering. Volgens de vakbonden is dat in strijd met de cao, lieten ze vrijdag weten.

Volgens de bonden is in de cao afgesproken dat de zogeheten voorwaardelijke pensioenuitkering, die in de plaats is gekomen van de VUT, moet worden gebaseerd op het salaris dat medewerkers ontvingen op 31 december 2005. Als medewerkers na die tijd in salaris zijn teruggegaan doordat ze minder zijn gaan werken, mag dat dus geen invloed hebben op de hoogte van de pensioenuitkering.

"Het bedrijf kan de regeling niet eenzijdig wijzigen omdat het een cao-afspraak tussen bonden en werkgevers betreft", betoogt bestuurder Sander Martins van vakbond Abvakabo FNV. "We hebben er alle vertrouwen in dat de rechter dit ook inziet."

Hoewel de bonden PostNL tot 24 juli de tijd geven op zijn besluit terug te komen, laat PostNL nu al weten dat niet te doen. "We houden vast aan ons standpunt dat de uitkering in het kader van het voorwaardelijk pensioen afhangt van het aantal gewerkte uren", zegt een woordvoerder.

Waar de vakbonden van mening zijn dat het aantal gewerkte uren op 31 december 2005 leidend is, vindt PostNL dat ook het aantal gewerkte uren in de periode daarna moet meetellen bij de bepaling van de hoogte van de uitkering. "Laat de rechter maar een uitspraak doen", besluit de PostNL-woordvoerder strijdvaardig.


Vakbonden slepen PostNL voor rechter (Foto: Novum)

Cziommer: "Fit blijven is het belangrijkst"

Simon Cziommer traint deze week mee bij Vitesse. De Duitser weet nog niet of hij in aanmerking komt voor een contract.

"Ik heb woensdag voor het eerst met de groep getraind", vertelt Cziommer op de clubwebsite. In de oefenwedstrijd tegen Wilhelmino '08 maakte de oud-speler van onder meer AZ en FC Twente de vierde Arnhemse treffer. Vitesse won uiteindelijk met 1-6.

"Of dit mijn enige wedstrijd is geweest? Het belangrijkste is dat ik fit blijf. Dat ik deze kans bij Vitesse krijg, vind ik erg mooi. Ik ken Fred Rutten en via hem is dit allemaal gelopen. Hij heeft mij grotendeels gevormd als speler, maar ook als persoon."

"Op het moment dat ik in de weg loop zal ik een stap terugdoen. Tot die tijd blijf ik nog lekker even meetrainen." Simon Cziommer (31) zit nu zonder club, omdat hij geen nieuw contract kreeg bij Red Bull Salzburg.
 

Brinkman wil 'neuro' invoeren

Hero Brinkman wil de euro inruilen voor de neuro. Dat staat in het programma van zijn nieuwe partij Democratisch Politiek Keerpunt (DPK), dat vrijdag werd gepresenteerd in het Utrechtse Austerlitz.

De rijke Europese landen moeten uit de EU stappen om vervolgens een nieuw Europa te vormen met een eigen monetaire unie, vindt Brinkman. "Wij mogen ons niet laten leegeten door de Zuid-Europese landen die hun eigen financieel-economische huishouding niet op orde hebben."

DKP, een fusie van Brinkmans' Onafhankelijke Burgerpartij en Trots op NL, heeft vijf speerpunten geformuleerd op het gebied van Europa, bezuinigingen, zorg, veiligheid en de economie. Zo moeten ondernemers en zzp'ers de ruimte krijgen door minder regeldruk en lagere lasten.

Bij de komende bezuinigingen moet de overheid vooral het mes in het eigen vlees zetten, dus minder ambtenaren en minder bestuurslagen. Verder moet worden gekort op de uitgaven aan ontwikkelingshulp. "Zolang onze begroting niet op orde is kunnen wij geen Sinterklaas gaan spelen in de wereld."

Ook wil Brinkman investeren in de ouderenzorg. Dat wil DPK bekostigen door gevangenissen te 'outsourcen', wat twintig miljoen euro oplevert. Verder moet er een streng immigratiebeleid worden gevoerd, maar wel met aandacht voor de 'menselijke maat'. De politie moet weer 'heer en meester' worden op straat, zodat burgers zich weer veilig worden.

Hilversummer vast voor moord uit 1995

Een 37-jarige Hilversummer is vrijdagochtend aangehouden voor een moord die in 1995 is gepleegd. Het slachtoffer, de 25-jarige Marcel Kretzer, werd in oktober van dat jaar zwaargewond op straat gevonden door agenten.

De man lag op de Groest in Hilversum en was buiten bewustzijn. Hij overleed later in een ziekenhuis aan zijn verwondingen. Uit onderzoek bleek dat hij zwaar was mishandeld.

de politie sprak destijds met buurtbewoners, cafébezoekers, vrienden en kennissen om te achterhalen wie er achter de mishandeling zat. Dat leverde echter geen verdachte op en in 1996 werd het onderzoeksteam ontbonden.

Nieuwe informatie was vorig jaar aanleiding het onderzoek te heropenen. De politie meldt niet om wat voor informatie het gaat, maar het onderzoek leverde genoeg aanwijzingen op om de verdachte aan te houden. Hij zit in beperkingen, wat inhoudt dat hij met uitzondering van zijn advocaat geen contact mag hebben met de buitenwereld. De politie sluit meer aanhoudingen niet uit.

Hacker telecombedrijf Simpel op vrije voeten

De 43-jarige man uit Ede die dinsdag werd aangehouden voor de digitale inbraak bij telecombedrijf Simpel vorige week, is donderdag op vrije voeten gesteld. Dat meldt het landelijk parket van het Openbaar Ministerie vrijdag.

Tijdens zijn verhoor bekende de man de inbraak te hebben gepleegd. Hij verklaarde de database met gegevens van klanten uit nieuwsgierigheid te hebben gehackt. De man kreeg toegang tot de server van de T-Mobile-dochter Simpel via de website van Frans Bauer.

Justitie oordeelde dat het niet nodig was om de man langer vast te houden. De Edenaar blijft wel verdachte in de zaak.

Duitsland wil bescherming religieuze besnijdenis

De Duitse regering wil er voor zorgen dat joodse en islamitische ouders hun zonen kunnen laten besnijden, ondanks een uitspraak van een rechter in Keulen die het gebruik bestempeld heeft als toebrengen van lichamelijk letsel.

Volgens Steffen Seibert, woordvoerder van de Duitse bondskanselier Angela Merkel, meent de regering dat religieuze vrijheid beschermd moet worden en dus ook besnijdenissen, mits die op verantwoorde wijze worden uitgevoerd. Seibert verklaarde dat de regering een snelle oplossing voor de kwestie wil.

Joodse en moslimleiders hebben fel geprotesteerd tegen de uitspraak van de Keulse rechter. De Duitse vereniging van artsen heeft geadviseerd om niet langer besnijdenissen uit te voeren, totdat er meer duidelijkheid is over de juridische kwestie.

Rhianna Pratchett schrijft verhaal Tomb Raider

Fantasyschrijfster Rhianna Pratchett is verantwoordelijk voor het verhaal van de nieuwe Tomb Raider-game. Ze werkt al twee jaar aan het script voor de game. Dat heeft uitgever Square Enix vrijdag bekendgemaakt. Pratchett schreef eerder scripts voor populaire games als Overlord, Mirror's Edge en Heavenly Sword.

De 35-jarige Pratchett zegt het een grote eer te vinden om het verhaal van een populaire gameserie te mogen schrijven. "Je krijgt niet vaak de kans om een legende te herschrijven. Het is geweldig om dit met mevrouw Croft te kunnen doen", aldus Pratchett.

De nieuwe Tomb Raider belicht voor het eerst de jonge jaren van Lara Croft. Ze is zwakker dan gamers van haar gewend zijn, waardoor de nadruk van het spel ligt op het overleven van de gevaren in de wildernis. Tomb Raider ligt begin maart in de winkel voor pc, Xbox 360 en PlayStation 3.

Ashley Judd en Robert Forster in Witte Huis-thriller

Ashley Judd en Robert Forster hebben zich gevoegd bij de cast van Olympus Has Fallen. Dat schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter. De actiethriller laat zich omschrijven als Die Hard in het Witte Huis.

Gerard Butler speelt de hoofdrol van geheim agent die de Verenigde Staten moet redden als het Witte Huis door terroristen wordt bezet. Onder anderen Dylan McDermott, Aaron Eckhart en Angela Bassett tekenden al eerder voor rollen in de film.

De 44-jarige Judd, vooral bekend van Heat, A Time to Kill, Kiss the Girls en Double Jeopardy, speelt de First Lady. De 71-jarige Forster, bekend van Jackie Brown, Mulholland Dr. en The Descendants, neemt de rol op zich van ijzervretende Amerikaanse generaal die het tegen de terroristen opneemt als ze met een kernbom dreigen.

Olympus Has Fallen, onder regie van Antoine Fuqua, verschijnt in 2014.

'Boulahrouz in belangstelling Sporting'

Volgens A Bola heeft Sporting Clube de Portugal interesse getoond in de diensten van Khalid Boulahrouz. De centrale verdediger annex rechtsback is transfervrij nadat zijn contract bij VfB Stuttgart niet werd verlengd.

De Portugese club zou al met de zaakwaarnemer van Boulahrouz hebben gesproken. De Nederlander kan de derde zomeraankoop van Sporting worden. Eerder tekenden Gelson Fernandes en Zakaria Labyad een contract bij de club uit de Portugese hoofdstad. Al is het nog niet zeker of deze laatste de overstap maakt.

Boulahrouz komt in Portugal twee landgenoten tegen. De Nederlanders Ricky van Wolfswinkel en Stijn Schaars staan onder contract bij Sporting.

Chelsea grootverdiener in CL-droomjaar

Chelsea heeft afgelopen seizoen in de Champions League bijna zestig miljoen euro verdiend. Ajax ontving in totaal 17,2 miljoen euro.

Chelsea versloeg in de finale Bayern München, dat na de toernooiwinnaar het meeste geld binnenhaalde (41,7 miljoen euro). Barcelona en Real Madrid, de twee halve finalisten, verdienden respectievelijk 40,5 en 38,4 miljoen euro. Dat blijkt uit cijfers die de UEFA vrijdag publiceerde.

De UEFA betaalde afgelopen seizoen een startbonus van 7,2 miljoen euro aan iedere deelnemende club. Daar bovenop kwamen bonussen voor de prestaties tijdens het toernooi en inkomsten uit de market-pool. Ook in die market-pool bracht Chelsea het meeste geld binnen, namelijk dertig miljoen euro.

Ajax, dat in de groepsfase werd uitgeschakeld, verdiende 17,2 miljoen euro aan het CL-seizoen. Daarvan kwam 7,6 miljoen euro binnen via de market-pool. Dinamo Zagreb verdiende met 8,2 miljoen euro het minst. De Kroaten verloren alle pouleduels. 

NS ziet geen heil in decentralisatie spoor

Decentralisatie op het spoor kost de belastingbetaler geld en levert de reiziger niets nieuws. Dat stelt de NS vrijdag in een reactie op het advies van een onafhankelijke commissie onder leiding van oud-senator Eric Janse de Jonge (CDA). Die oordeelde dat vier regionale spoorlijnen door andere spoorvervoerders kunnen worden overgenomen.

Minister van Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen (VVD) heeft het advies overgenomen. De commissie ziet nog wel een aantal problemen. Zo blijkt dat verdere decentralisatie niet in alle gevallen goedkoper of beter is voor de reiziger. Ook zien lokale bestuurders knelpunten, onder meer bij de voorgenomen timing van de decentralisatie. Verder zijn er problemen met reizigers die overstappen van de ene naar de andere vervoerder.

De NS, die altijd tegenstander is geweest van concurrentie op het spoor, stelt op basis van die knelpunten dat decentralisatie niets goeds brengt. "Reizigers krijgen te maken met verschillende tarieven, extra opstapkosten bij overstap naar andere vervoerders en een minder goed aansluitende dienstregeling. In geval van een verstoring moet een externe 'scheidsrechter' bepalen welke vervoerder als eerste weer mag gaan rijden en welke reizigers dus noodgedwongen moeten wachten", stelt de NS vrijdag.

Agenten gewond bij rellen na Oranjemarsen in Belfast

In de katholieke wijk Ardoyne in de Noord-Ierse hoofdstad Belfast zijn donderdag na de optocht van de protestantse Oranjeorde rellen uitgebroken. De relschoppers staken drie auto's in brand en bestookten de politie met molotovcocktails. Daarbij zijn twintig politieagenten gewond geraakt. Enkele relschoppers, mogelijk aanhangers van de Real IRA, vuurden kogels op de politie af, maar niemand werd getroffen. Twee relschoppers werden gearresteerd.

De ongeregeldheden braken vrijwel meteen uit nadat de Oranjemannen langs Ardoyne waren gelopen. Gemaskerde mannen en jongeren duwden een brandende auto in de richting van de politie. Een pantservoertuig van de politie duwde de auto aan de kant, waarna een waterkanon het vuur doofde en zijn spuiten vervolgens op relschoppers richtte die stenen en flessen gooiden.

Tienduizenden Noord-Ierse protestanten namen deel aan de traditionele Oranjemarsen. De marsen zorgen elk jaar voor veel spanningen in Noord-Ierland. Uren voor de start van de marsen werden acht Ierse nationalisten opgepakt. Tientallen mannen en jongens in het katholieke westen van Belfast hadden woensdagavond al de confrontatie met de oproerpolitie gezocht. Ze gooiden met flessen en stenen en verscheidene agenten raakten lichtgewond. De onrust laaide op toen tienduizenden Noord-Ierse protestanten woensdagavond bijeenkwamen bij de vreugdevuren die de nacht voor de marsen worden ontstoken.

De Noord-Ierse protestantse Oranjeorde houdt jaarlijks op 12 juli parades door Belfast. De Oranjemannen herdenken hiermee de zeventiende-eeuwse overwinning van de Nederlandse protestant Willem III op de Engelse katholieke koning Jacobus II. Bij de Noord-Ierse katholieken wekken deze marsen veel wrevel, omdat zij deels door katholieke wijken voeren.


Agenten gewond bij rellen na Oranjemarsen in Belfast (Foto: Novum)

KLM mag 56-jarige vliegers ontslaan

Vliegmaatschappij KLM handelt niet in strijd met het verbod op leeftijdsdiscriminatie door verkeersvliegers op 56-jarige leeftijd met pensioen te sturen. De Hoge Raad is het eens met een eerder oordeel hierover van het gerechtshof. De uitspraak is hiermee definitief geworden.

De zaak was aangespannen door KLM-vliegers. Die vonden dat het verplichte pensioenontslag op 56-jarige leeftijd in strijd is met de Wet gelijke behandeling. Deze wet laat echter een verplicht pensioenontslag op basis van leeftijd toe als daarmee een 'legitiem doel' wordt nagestreefd.

KLM wil er met het ontslag op 56-jarige leeftijd voor zorgen dat genoeg jonge verkeersvliegers kunnen instromen. Ook moet het een voorspelbare doorstroming van verkeersvliegers tussen rangen bewerkstelligen. Een kantonrechter en het hof oordeelden eerder dat dit doel legitiem is en de Hoge Raad bevestigt de rechtmatigheid.


KLM mag 56-jarige vliegers ontslaan (Foto: Novum)

Dienst zoekt naar 'verdwenen' papieren triltoren

De Rijksgebouwendienst is bezig met een flinke zoektocht naar berekeningen van de constructie van het trillende Rijkswaterstaatgebouw Westraven in Utrecht. "Ze zijn ergens goed opgeborgen en we moeten allemaal dozen nakijken", legt een woordvoerder van de Rijksgebouwendienst vrijdag uit.

Het gebouw werd twee weken geleden gesloten, toen medewerkers hevige trillingen voelden. De oorzaak van de trillingen is nog niet achterhaald. De Rijksgebouwendienst is nog bezig met onderzoek.

Voor dit onderzoek wil de dienst onder meer berekeningen van de toren tegen het licht houden. Het pand is oorspronkelijk in de jaren zeventig gebouwd. Destijds zijn tekeningen en berekeningen van de constructie gemaakt, vertelt de zegsvrouw. De tekeningen zijn inmiddels boven water, naar de berekeningen wordt nog gezocht.

"Toen waren we niet zo digitaal als nu. De papieren versies van die berekeningen zijn in archieven gestopt. Om ze te achterhalen, moeten we allemaal dozen nakijken. Dat is vrij normaal. Het gaat immers om papieren van bijna veertig jaar geleden."

Volgens de woordvoerder zijn de berekeningen niet heel relevant. Later zijn vanwege een renovatie van het gebouw nieuwe berekeningen gemaakt, die wel beschikbaar zijn. Daarbij maakt Rijkswaterstaat momenteel nieuwe berekeningen, die uitgaan van de huidige normen. "Die zijn veel strenger dan in de jaren zeventig."

Badr Hari doet aangifte tegen politie wegens lek

Vechtsporter Badr Hari heeft vrijdag aangifte gedaan tegen de politie wegens het schenden van het ambtsgeheim. Dat laat zijn advocate Bénédicte Ficq weten. Volgens haar stond er 'verdacht veel verse en specifieke informatie' in De Telegraaf over de mishandeling op het dansfeest Sensation waarbij haar cliënt op 30 juni aanwezig was.

Volgens de raadsvrouw moet sprake zijn geweest van 'een open communicatieve verbinding' tussen politie en krant. Omdat het verstrekken van opsporingsinformatie door de politie aan journalisten een schending is van het ambtsgeheim, is besloten aangifte te doen tegen het onderzoeksteam, laat Ficq weten.

Bij de vechtpartij in een skybox van de Amsterdam Arena werd miljonair Koen Everink ernstig mishandeld. Badr Hari was in dezelfde ruimte aanwezig, maar wordt niet als verdachte gezien. Wel wordt een theedoek die volgens getuigen om de hand van de K1-vechter zou zijn gewikkeld onderzocht.

Nadat berichten in de media opdoken over zijn betrokkenheid meldde Hari zich voor een getuigenverklaring bij de politie. Dit aanbod werd echter afgeslagen omdat het OM nog niet weet of Hari als getuige of verdachte wordt gezien. Mocht justitie de vechtsporter als getuige aanmerken, dat zal hij zich alsnog vrijwillig melden om een verklaring af te leggen, meldt Ficq vrijdag.

EL-avontuur levert AZ drie miljoen op

AZ heeft bijna drie miljoen euro overgehouden aan het Europese avontuur van vorig seizoen. De Alkmaarders strandden in de kwartfinales.

Na de uitschakeling tegen Valencia hield AZ een winst over van 2,9 miljoen euro. Dat is meer dan PSV (2,6 miljoen euro), dat een ronde eerder werd geëlimineerd door Valencia. Ook FC Twente verdiende 2,6 miljoen euro, blijkt uit een publicatie van de UEFA.

Ajax kreeg veel minder geld binnen via de Europa League, maar de Amsterdammers deden ook maar één ronde mee (tegen Manchester United). Van alle Nederlandse clubs haalde Ajax wel het meeste geld binnen, dankzij deelname aan de groepsfase van de Champions League. Exacte cijfers daarvan zijn echter nog niet bekend.

De UEFA heeft bij het berekenen van de cijfers geen rekening gehouden met inkomsten van clubs uit kaartverkoop. Premies en inkomsten uit de market-pool zijn wel meeberekend. Toernooiwinnaar Atlético Madrid bracht met 10,5 miljoen euro het meeste geld in het laatje, gevolgd door Schalke 04 (10,4 miljoen).

Cameraploeg beboet voor valse 112-melding

Twee medewerkers van een cameraploeg zijn donderdagmiddag beboet omdat ze vanuit het Gelderse Elburg een valse 112-melding hadden gedaan. Ze hebben ieder een boete van vijfhonderd euro gekregen, meldt de politie. Rond 15.00 uur kwam een melding binnen van een vrouw, die zei dat de komst van de politie 'zeer gewenst' was.

Op het opgegeven adres werd de politie echter opgewacht door een cameraploeg van een productiemaatschappij. "Ik kan niet zeggen voor welke omroep zij werkten", zegt een politiewoordvoerder.

Twee medewerkers van de cameraploeg gaven al snel toe achter de valse melding te zitten. Zij zijn meegenomen naar het politiebureau, waar zij verklaarden dat het voor hun werk wenselijk was dat er een agent zou komen.

Powell: "Ik sta er tijdens de spelen"

De met blessure geteisterde Asafa Powell maakt zich geen zorgen over zijn deelname aan de olympische spelen in Londen. De Jamaicaanse sprinter heeft zich vanwege een liesblessure afgemeld voor de Diamond League maar zegt dat de spelen niet in gevaar komen.

"Ik moet ervoor zorgen dat ik klaar ben voor de Spelen. Daarom kan ik nu geen risico's nemen", aldus de voormalige wereldrecordhouder op de 100 meter.

Powell heeft al langer last van blessures. Vorig jaar miste de sprinter de wereldkampioenschappen in Zuid-Korea en 2 weken geleden ging hij geblesseerd van de baan tijdens olympische kwalificatiewedstrijden in Jamaica.


Limburgse politie vindt 25 kilo coke in container

In een zeecontainer op een truck op een industrieterrein in het Limburgse Blerick heeft de politie vrijdagochtend 25 kilo cocaïne gevonden. De politie schat de straatwaarde op ongeveer negenhonderdduizend euro.

De drugs zaten in een tas, die tijdens het lossen van een vrachtwagen aan het licht kwam. De partij komt volgens de politie uit Zuid-Amerika. Onderzoek moet uitwijzen wie er achter het transport zit.

Zaakwaarnemer noemt transfer Zlatan voorbarig

De transfer van Zlatan Ibrahimovic van AC Milan naar Paris Saint Germain is nog lang niet beklonken. Dat zegt Mino Raiola, de zaakwaarnemer van de Zweed, in Italiaanse media. Clubeigenaar van AC Milan Silvio Berlusconi liet gisteren nog weten de oud-Ajacied samen met Thiago Silva aan de Franse club verkocht te hebben. Daar zou een bedrag van 65 miljoen euro mee zijn gemoeid.

Door de persoonlijke eisen van Ibrahimovic kan de deal echter alsnog afketsen. Raiola heeft vandaag een gesprek met technisch directeur Leonardo, maar ziet voorlopig nog veel obstakels. "We zijn nog ver weg. De afstand is zo groot als die tussen Amerika en China. PSG moet zich beseffen dat ze met Zlatan de absolute top in huis willen halen."

Ibrahimovic zou bij PSG een driejarig contract willen tekenen met een jaarsalaris van vijftien miljoen euro. De Franse club vindt een bedrag van negen miljoen per seizoen naar verluidt voldoende.

Letterman verklapt einde van The Dark Knight Rises, of niet?

Tijdens de Late Show van gisterenavond lijkt presentator David Letterman het einde van The Dark Knight Rises verklapt te hebben. Tijdens een interview met actrice Anne Hathaway, die in de film Catwoman speelt, zei de Amerikaanse presentator: ,,And in the end Batman is dead."

Letterman probeerde daarna zijn opmerking weg te lachen, en hij zei dat Batman helemaal niet zal sterven in de film. Hathaway grapte dat hij op deze manier de toorn van producent Christopher Nolan over zich heen zal krijgen. Was het inderdaad een grapje? Of heeft Letterman gisteren het laatste deel van Nolan's Batman-trilogie geruïneerd?

Op Twitter heeft het grapje in ieder geval veel opschudding veroorzaakt onder de Batman-fans. Veel van hen lijken het grapje serieus te nemen. The Dark Knight Rises verschijnt 20 juli in de Nederlandse bioscoop. Oordeel tot die tijd zelf of Letterman een faux pas of een grapje maakte.   

[Upd][Tour] Moncoutié, Veelers stappen af

David Moncoutié is in de twaalfde etappe van de Tour de France afgestapt. De renner van Cofidis kwam in de afdaling van de Col du Grand Cucheron zwaar ten val en kon niet meer verder.

Met het uitvallen van de Fransman zijn er nu nog 165 man in koers.

Update 12.52 uur

Tom Veelers is in de twaalfde etappe van de Tour de France afgestapt. De sprinter reed al op achterstand. Er zijn nu nog elf Nederlanders in koers.

Orcs Must Die! 2 krijgt klassieke mode

Orcs Must Die! 2 komt 30 juli uit voor Steam en voor de fans van het eerste deel is er een extraatje toegevoegd. Er zal namelijk een 'classic'-mode inzitten waarmee je samen met een vriend in co-op tien stages van het eerste spel kan spelen.

Deze tien stages zullen ook nieuwe monsters bevatten uit het tweede deel van het spel. In dit tweede deel zullen spelers het verhaal uit het eerste deel kunnen vervolgen alleen of samen met een vriend in de co-op-mode.

Thorpe baalt van eerder besluit om te stoppen

Ian Thorpe baalt van zijn besluit in 2006 om te stoppen met zwemmen. De 29-jarige Australiër maakte vorig jaar een comeback, maar wist zich dit seizoen niet te plaatsen voor de Olympische Spelen in Londen. Toch is hij blij, omdat hij het plezier in de sport teruggevonden heeft.

"Het enige waar ik wel spijt van heb, is dat ik toentertijd ben gestopt met zwemmen. Ik haatte mijn sport op dat moment. Maar ik kon niet goed omgaan met alles wat er op me afkwam. De grootste gift van mijn comeback is dat ik terug ben in mijn sport en ik vind het geweldig. Ik geniet ervan."

De vijfvoudig olympisch kampioen is niet bij de pakken neer gaan zitten en zal in Europa gaan trainen. "Het missen van de Spelen was wel moeilijk, want ik had me er toch niet goed op voorbereid. Maar ik heb die teleurstelling achter mij gelaten en ben blij dat ik het heb gedaan."

Ruud van Hemert spreekt op eigen crematie

Ruud van Hemert heeft de aanwezigen op zijn crematie toegesproken met een opgenomen boodschap. De regisseur, die een week geleden op 73-jarige leeftijd overleed aan de gevolgen van kanker, werd donderdag gecremeerd. Zelfs zijn eigen afscheid regisseerde De Bruut, die bekendstond om zijn perfectionisme.

"Tik, tik tik. Wat zijn jullie stil", klonk het plots tijdens de dienst in het Amsterdamse crematorium Westgaarde, schrijft De Telegraaf vrijdag. "Leven is heel bijzonder, maar doodgaan heel gewoon", stelde Van Hemert de gasten gerust. Onder hen was onder anderen Angela Schijf, die speelde in zijn film Ik Ook van Jou uit 2001.

De regisseur is bekend van de films als Schatjes!, Mama is Boos! en Honneponnetje. Hij leed sinds vorig jaar aan keelkanker. Zijn as wordt uitgestrooid op een bergtop in Spanje, waar hij vier jaar geleden trouwde.

CC2012: Madagascar-pinguïns krijgen eigen film

De pinguïns uit de animatiefilmreeks Madagascar krijgen een eigen film. Regisseur Tom McGrath kondigde op de film- en stripbeurs Comic-Con in San Diego aan dat The Penguins of Madagascar in 2015 in de bioscopen moet gaan draaien. Dat schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

De pinguïns hebben al een animatieserie die in Nederland te zien is op Nickelodeon. Daarin beleven de vier pinguïns avonturen in hun thuishaven New York, waar ze wonen in Central Park Zoo.

Madagascar 3 draait vanaf volgende week in de bioscopen. "We wilden heel graag een psychedelische film maken met Madagascar 3, zodat kinderen drugs konden ervaren zonder het echt te gebruiken", aldus McGrath.

The Penquins of Madagascar wordt gemaakt door Dream Works Animation, die op de beurs ook een vervolgfilm aankondigde van Kung Fu Panda. Dat wordt de derde film waarin Jack Black de stem inspreekt van de vechtlustige panda.


Madagascar-pinguïns krijgen eigen film (Foto: Novum)

Delftse politie zoekt fietsende borstenknijper

De Delftse politie is op zoek naar een man die fietssters in de borsten knijpt. De man rijdt op een oude, zwarte fiets, haalt de vrouwen in en knijpt ze in het voorbijgaan in de borsten. Hij zegt verder niets en fietst direct door. De afgelopen weken hebben zich al twaalf vrouwen gemeld, laat de politie vrijdag weten.

De man sloeg tussen 22.00 en 02.15 uur toe, steeds in de omgeving van de Voorhofdreef en de Provincialeweg. De politie surveilleert al enige tijd vaker in de omgeving in de hoop de man te betrappen. Daarvoor worden ook agenten in burgerkleding ingezet.

Het signalement dat de vrouwen geven, komt niet altijd overeen, maar de meesten omschrijven hem als een blanke of lichtgetinte man. De politie roept eventuele getuigen en mensen die een vermoeden hebben wie het kan zijn op zich te melden.

Iwata praat over tweede stick van de 3DS XL

Nintendo-baas Satoru Iwata heeft gezegd dat het bedrijf geen tweede Circle Pad op de 3DS XL gezet heeft om zo een grotere levensduur van de batterij te krijgen en een kleiner ontwerp voor de handheld te behouden.

"Toen we keken naar het ontwerp van de 3DS XL moesten we naar verschillende factoren kijken", vertelde hij The Independent. "Een van de factoren was de levensduur van de batterij. Een andere factor was de totale omvang van het apparaat en we moesten een aantal afwegingen maken."

Als Nintendo de Circle Pad had toegevoegd, moest de batterij kleiner of het toestel groter gemaakt worden volgens Iwata. "Dit ontbreken van een tweede analoge stick is niet mijn belangrijkste focus als ik kijk naar de 3DS XL, het is een punt dat we moesten aanpakken, maar persoonlijk ben ik best tevreden met het product dat wij nu bieden." Mensen die een tweede stick willen hebben zijn dus aangewezen op de nog grotere Circle Pad pro die als accessoire te koop gaat zijn.

Dora the Explorer-trailer hit op internet

De fake trailer die CollegeHumor maakte van Dora the Explorer-movie is een grote hit op internet. De film werd een week geleden op internet gezet en werd al meer dan 2,5 miljoen keer bekeken.

In de trailer zien we Dora een spannend avontuur beleven à la Lara Croft. Dora the Explorer is een interactief tekenfilmfiguurtje dat menig ouder tot waanzin drijft, zo populair is Dora bij kinderen. Mocht Michael Bay het inititatief nemen tot een volwaardige 3D actiefilm dan zou Dora ook wel eens populair kunnen worden bij de volwassenen.

 
De trailer van CollegeHumor over Dora the Explorer (Bron: YouTube)

[OS 2012] Martina: noodgedwongen Nederlander

Op 27 juli gaan de Olympische Spelen in Londen van start. In aanloop naar het grootste sportevenement aller tijden brengen wij jullie een reeks van specials over de vele facetten van de Spelen. Elke vrijdag kun je een special lezen die gaat over Londen, Nederlandse sporters, olympische historie en andere mooie verhalen rond dit grote evenement.

De laatste Nederlandse sporter die in deze reeks aan bod komt is Churandy Martina. De van origine Antilliaanse sprinter komt sinds 2011, na de opsplitsing van de Antillen, uit voor Nederland. Martina had ook mogen kiezen om als onafhankelijke atleet in actie te komen, maar dacht als Nederlander een betere voorbereiding op de Spelen te kunnen hebben.

CC2012: Stijlvolle 60's poster van The Bourne Legacy

Op de San Diego Comic-Con is een speciale poster verschenen voor de nieuwste telg in de Bourne-serie, zo meldt Total Film. De poster is een ode aan de spionnenfilms uit de jaren '60.

De poster is gecreëerd door design studio Gallery 1988 en verwijst duidelijk naar het hoofdpersonage Aaron Cross (Jeremy Renner). Ook zien we, bovenaan de afbeelding, een silouette van een vallende man die waarschijnlijk Cross voorstelt.

The Bourne Legacy draait om Aaron Cross; een militair die zich heeft ingeschreven voor het Outcome programma. Nadat Jason Bourne de vuile was van het Treadstone- en Blackbiar programma heeft buiten gehangen, besluit de organisatie achter deze programma’s om hun overige agenten uit te schakelen. Cross slaat op de vlucht voor zijn voormalig werkgever.

The Bourne Legacy draait vanaf 6 september in de Nederlandse bioscoop.

Stijlvolle 60's poster van The Bourne Legacy

Ferrari heeft geen haast met keuze tweede rijder

Het Formule 1-team Ferrari zegt geen haast te hebben met de keuze voor hun tweede coureur voor 2013, zo meldt de Italiaanse renstal op hun eigen site. Momenteel rijdt Felipe Massa naast Fernando Alonso, maar het is niet zeker of de Braziliaan ook volgend jaar die rol op zich zal gaan nemen.

Op de website van Ferrari staat een column genaamd The Horse Whisperer. Daarin wordt ingegaan op wat het silly season nu voor het tweede stoeltje van de Italiaanse renstal betekent. Het bijtekenen van Mark Webber bij Red Bull betekent nog niet dat Massa automatisch bij kan tekenen.

"Er heerst in Maranello (de thuishaven van Ferrari, red.) geen haast om een beslissing te nemen. Er zijn mensen die aannemen dat de toekomst van Massa bij Ferrari nu gegarandeerd is, maar diezelfde mensen riepen een paar weken geleden nog dat Massa het jaar niet zou afmaken of niet in aanmerking zou komen voor contractverlenging."

De Italianen verwachten dat nu er wel weer andere namen genoemd zullen worden, zeker nu nog niet besloten is wie in 2013 de tweede rijder zal worden. "Er is vaak een hele lijst met rijders die aan ons team worden gelinkt, maar dat zijn we bij Ferrari wel gewend."

Zuiverloon op huurbasis terug naar Heerenveen

Gianni Zuiverloon keert na een afwezigheid van vier jaar terug bij sc Heerenveen. De rechtsback wordt door de ploeg van trainer Marco van Basten voor een seizoen gehuurd van Real Mallorca. De 25-jarige Zuiverloon is bij Heerenveen de vervanger van de naar Feyenoord vertrokken Daryl Janmaat.

Zuiverloon, die maandag al de medische keuring doorstond, speelde tussen 2006 en 2008 meer dan zestig competitieduels voor Heerenveen. Vervolgens tekende hij een contract bij het Engelse West Bromwich Albion, dat hem vorig jaar transfervrij naar Real Mallorca zag vertrekken. In Spanje kwam hij na het vertrek van trainer Michael Laudrup amper meer aan spelen toe.

[Upd] Brand bij Febo op Damrak Amsterdam

Op het Damrak in Amsterdam is vrijdagochtend brand uitgebroken bij de Febo. De brandweer heeft meerdere wagens ingezet om de brand in de snackbar te bestrijden, meldt een woordvoerder.

De brand zorgt voor aardig wat rook. Het is niet bekend waardoor de brand is veroorzaakt en of er gewonden zijn gevallen. Ook de gevolgen voor het naastgelegen Victoria Hotel zijn nog niet duidelijk.

Update 11.25 uur

De brand is inmiddels onder controle. Een vleugel van het Victoriahotel werd voor de zekerheid ontruimd, maar de brand is niet overgeslagen naar omliggende panden. Een tiental mensen zijn ter plaatse onderzocht door ambulancepersoneel, vanwege het inademen van rook, maar voor zover bekend zijn er geen gewonden. 

CC2012: Twilight-panel discussieert over reboot

Is er een mogelijkheid tot een Twilight-reboot? Met The Twilight Saga: Breaking Dawn - Part 2 nog in post-productie is er tijdens de Comic-Con door hoofdrolspelers Robert Pattinson en Kristen Stewart over gesproken.

Eerder gingen er geruchten dat Lionsgate en Summit na de laatste film door willen gaan met het verhaal. Hoe dit gaat gebeuren is nog onbekend, maar een deel van de cast dacht na over een reboot. Naast de eerdergenoemde hoofdrolspelers zaten ook Taylor Lautner en Mackenzie Foy aan tafel.

"Ik denk dat het geweldig gaat worden. Ik vind het wel leuk om te zeggen dat ik medelijden heb met de persoon die mijn rol moet spelen", zo grapt Pattinson. Stewart lijkt minder te porren voor een reboot. Ze geeft aan dat het einde zoals het nu is voor haar goed is. "Ik sta wel open voor het idee. Ik ben benieuwd wat het gaat worden." Twiight-auteur Stephenie Meyer zat ook in het panel. Ze zei dat een reboot tussen nu en twintig jaar niet wordt verwacht, maar geeft toe dat 'het interessant is, maar erg lastig gaat worden.' Wellicht wordt dan het gehele verhaal vanuit het perspectief van glittervampier Edward verteld. Meyer: "Bella haar verhaal is definitief verteld. Het is klaar."

Naast het filosoferen over wat zou kunnen zijn is er nog genoeg ruimte om te dollen. Pattison grapt over een gevecht tussen Edward en Bella die, als ze zouden scheiden, het zoals Mr. & Mrs. Smith tegen elkaar zouden opnemen. "Ik trek jouw hoofd er volledig af."

Occupy-kamp Den Haag ontruimd

Het Occupy-kamp op het Malieveld in Den Haag is vrijdagochtend ontruimd vanwege ruzies tussen twee groepen. De Haagse burgemeester Jozias van Aartsen besloot tot de ontruiming uit vrees voor wanordelijkheden, schrijft hij vrijdag in een brief aan de gemeenteraad.

De twee groepen stelden allebei dat het hun kamp was en beschuldigden elkaar over en weer van fraude en geweld. Ook werden mensen in bijzijn van de politie geïntimideerd, schrijft Van Aartsen.

Regionale media meldden eerder dat het zou gaan om een groep daklozen die zich bij het kamp had gevoegd en ruzie kreeg met de oorspronkelijke Occupy-demonstranten.

Van Aartsen laat verder weten een nieuwe aanvraag tot een manifestatie in de openbare ruimte te zullen weigeren.

De betogers kampeerden sinds oktober op het Malieveld. Van Aartsen wilde aan het begin van het jaar al dat de demonstranten hun kamp opbraken vanwege de kou, maar dat wisten de betogers via de rechter te voorkomen.

CC2012: Veel bruut geweld in nieuwe clip Dredd (NSFW)

Vandaag is er een nieuwe, brute, clip verschenen van de film Dredd. In de clip (NSFW) zien we hoe Judge Dredd (Karl Urban), onder invloed van de drug SLO-MO, een appartement op stijlvolle wijze helemaal aan gort knalt.

In Dredd neemt Judge Dredd het, samen met zijn paranomaal begaafte aspirant-rechter Cassandra Anderson (Olivia Thirlby), op tegen druglord Ma-Ma (Lena Headey). Ma-Ma heeft een drug op de markt gebracht die de realiteitsperceptie aantast.

Dredd is vanaf 11 oktober te zien in de plaatselije bioscoop. Geniet tot die tijd van dit wonderschone stukje geweld:

 

Don't fuck with the Judge!

SNS overweegt verkoop bedrijfsonderdelen

Bankverzekeraar SNS Reaal overweegt bedrijfsonderdelen te verkopen om zijn kapitaalpositie te versterken. Dat laat het bedrijf vrijdag weten in een persbericht.

De bank, die de afgelopen drie jaar meer dan een miljard euro verlies heeft geleden op zijn vastgoedactiviteiten in onder meer de Verenigde Staten, onderzoekt 'samen met adviseurs de verschillende mogelijkheden' om geld binnen te halen. Een aandelenemissie lijkt in elk geval geen optie. De koers van het aandeel staat nu op 1,25 euro, 93 procent minder dan bij de beursgang van het bedrijf in 2006.

Het Financieele Dagblad meldt vrijdag dat Goldman Sachs een van de adviseurs van SNS Reaal is. De Amerikaanse zakenbank onderzoekt volgens de krant onder meer de mogelijkheden voor de verkoop van de verzekeringsactiviteiten Reaal en Zwitserleven.

Op korte termijn heeft SNS Reaal geen financieringsproblemen. Het is echter niet in staat om eind volgend jaar de resterende staatssteun van 848 miljoen euro, die het tijdens de kredietcrisis in 2008 ontving, terug te betalen. Het bedrijf maakt te weinig winst om dat bedrag vrij te kunnen spelen.


SNS overweegt verkoop bedrijfsonderdelen (Foto: Novum)

Meer politie in avonduren tijdens ramadan

Agenten in Den Haag zijn tijdens ramadan in de avonduren meer op straat te vinden. Dat is voor het eerst, laat een woordvoerder van de politie vrijdag weten. "Net als bij andere grote evenementen als een EK voetbal of tijdens Koninginnenacht treffen wij ook maatregelen voor de ramadan."

"Er worden echter niet meer agenten ingezet, maar ze worden op andere tijden ingezet", meldt de woordvoerder. Ook worden Haagse wijken waar meer mensen ramadan vieren beter in de gaten gehouden.

Ook in Utrecht gaan tijdens ramadan 's avonds na het verbreken van het vasten meer agenten de straat op. Volgens een woordvoerder gebeurde dat in voorgaande jaren ook al. "Omdat in de avonduren meer levendigheid op straat is tijdens de ramadan, zetten wij daar extra mensen neer." Om hoeveel mensen het exact gaat is niet bekend.

Omdat de islamitische vastenmaand dit jaar op 20 juli begint, valt die dit jaar precies samen met de zomervakantie. "Vanwege de hitte in Marokko wordt verwacht dat meer mensen in Nederland blijven, maar daar wordt dit jaar geen extra rekening mee gehouden wat betreft de politie-inzet", meldt de politiewoordvoerder in Utrecht.

De politie in Rotterdam laat weten haar inzet niet aan te passen tijdens ramadan.

Dean Saunders bij Kinderprinsengrachtconcert

Dean Saunders en Jennifer Ewbank treden dit jaar op tijdens het Kinderprinsengrachtconcert. Ook zanger Tim Douwsma staat op het Amsterdamse podium met jonge muzikale talenten.

De talenten spelen eerst zelf een nummer met het Jeugd Orkest Nederland. Vervolgens begeleiden ze de popartiesten als die hun hit ten gehore brengen.

Dit jaar geeft pianoduo Timo en Salim een optreden en bespeelt de 14-jarige Jacob van Eijk de marimba. Het duo Mei Lin en Isha, van 9 en 10 jaar, speelt viool.

Het Kinderprinsengrachtconcert eindigt met het bekende lied Aan de Amsterdamse Grachten, dat wordt uitgevoerd door alle artiesten, het orkest en de band van Edwin Schimscheimer. Het concert wordt 18 augustus uitgezonden bij de AVRO.

Lolbroek aangehouden voor bommelding op Schiphol

Een 20-jarige Amsterdammer is donderdagavond aangehouden nadat hij had gemeld dat er een bom op Schiphol zou worden geplaatst. Hij had meerdere waarschuwingen naar een medewerker van een bedrijf op Schiphol ge-sms't, meldt de marechaussee.

De medewerker waarschuwde de marechaussee, die een onderzoek instelde. De Amsterdammer werd al snel aangehouden. Hij verklaarde dat het om een grap ging. "Wat bommeldingen op Schiphol betreft hanteren wij zero tolerance", zegt een woordvoerder. De man moet zich binnenkort voor een rechter verantwoorden.

Makkelie fluit finale EK onder 19

Danny Makkelie is aangesteld als scheidsrechter voor de finale van het Europees kampioenschap voor spelers onder 19 jaar. De wedstrijd tussen Spanje en Griekenland wordt zondag gespeeld in Tallinn, de hoofdstad van Estland. Makkelie floot tijdens het toernooi eerder al twee poulewedstrijden.

De 29-jarige Makkelie ziet het mogen fluiten van de finale als een belangrijke stap voorwaarts in zijn internationale carrière. "Dit EK is een fantastische en leerzame ervaring. Deze finale is kennelijk de beloning voor mijn prestaties tijdens dit toernooi." Aan het EK -19 deden acht landen mee. Nederland wist zich niet te plaatsen.

[WRC] VW laat Polo in Italië debuteren

Volkswagen zal de nieuwe Polo R in oktober laten debuteren in het World Rally Championship. Het Duitse merk heeft hierover een akkoord bereikt met autosportfederatie FIA. De bolide zal worden bestuurd door Sébastien Ogier.

Er waren geruchten dat Volkswagen de nieuwe Polo al in Duitsland zou willen laten debuteren, maar dat was volgens marketingbaas Stefan Moser onzin. In plaats daarvan zal er gereden worden op Sardinië. Volkswagen wilde daar met de Polo gaan rijden als zogenaamde Zero car. Deze auto rijdt voor de officiële wedstrijd uit om zo te kijken of er oneffenheden op het parkoers liggen en om het publiek te waarschuwen dat de wedstrijd begonnen is. Een dergelijke auto rijdt bijna op wedstrijdsnelheid.

De FIA heeft hiervoor geen toestemming gegeven, waardoor Volkswagen de Polo in lijkt te moeten zetten als testauto. De bolide zal niet in de uitslagen opgenomen gaan worden, omdat er geen officiële tijden worden opgenomen. Wel weet het Duitse merk zo waar het staat ten opzichte van de concurrenten.

PSV snel klaar met Keniaanse stagiair

Bobby Devyne mag na één oefenwedstrijd zijn spullen pakken bij PSV. De Keniaan kon geen indruk maken in Eindhoven.

PSV bood Devyne de kans om in het beloftenteam een contract af te dwingen. De oud-speler van Chelsea was nergens te bekennen in een oefenduel met Jong Willem II. Daarop besloot de topclub meteen afscheid te nemen van de speler.

De 19-jarige aanvaller verkaste zeven jaar geleden naar Chelsea. Hij maakte deel uit van de Chelsea Academie. Vorig jaar besloot de Engelse topclub niet verder te gaan met Devyne, die nu probeert om bij FC Den Bosch een contract af te dwingen.

Devyne had jeugdinternational van Kenia kunnen zijn, maar door problemen met zijn paspoort moet hij nog wachten op zijn internationale debuut. Er werd getwijfeld aan de geldigheid van zijn papieren. Hij zou ook voor het Engelse nationale team uit mogen komen.

The Perfect Host

David Hyde Pierce en Clayne Crawford zijn vooral bekend van hun rollen in tv-series en de wat minder bekende films. Pierce was jarenlang te zien in Frasier als Niles Crane en Crawford was onder andere te zien in seizoen 8 van 24 en films zoals Smokin' Aces 2. In The Perfect Host nemen ze het tegen elkaar op in een luchtige thriller gebaseerd op een korte film die regisseur Nick Tomnay negen jaar eerder maakte.

Bieber voor rechter gesleept wegens gillende fans

Justin Bieber is aangeklaagd omdat hij een vrouw permanente gehoorschade zou hebben bezorgd. De moeder bezocht met haar dochter een concert van het meisjesidool, dat het publiek dermate ophitste dat een 'geluidsgolf' van gegil ontstond. Ze wil een schadevergoeding van 9,23 miljoen dollar van de zanger.

Volgens de vrouw zweepte Bieber zijn fans op toen hij in een stellage direct boven het publiek werd gehesen. Ze zegt dat hij 'een golf van gegil veroorzaakte door naar verschillende delen van de arena te wijzen', schrijft de Amerikaanse entertainmentwebsite TMZ.

De vrouw zegt tinnitus, oftewel oorsuizen, te hebben overgehouden aan het concert dat twee jaar geleden plaatsvond in de Amerikaanse staat Oregon. Ze sleept Bieber, zijn platenlabel, de concertpromotor en de arena voor de rechter.

Greenpeace bezet hoofdkantoor Shell

Greenpeace heeft vrijdagochtend met zeventig activisten het hoofdkantoor van Shell in Den Haag bezet. Greenpeacedirecteur Sylvia Borren heeft haar intrek genomen in het kantoor van Shell-topman Peter Voser, meldt de milieuorganisatie vrijdag.

De organisatie zegt de leiding over Shell over te nemen om zo te voorkomen dat op de Noordpool naar olie wordt geboord. "Ik besluit als nieuwe directeur dat Shell direct stopt met zijn gevaarlijke plannen en zijn miljardenwinsten gaat steken in schone energiebronnen als wind, zon en waterkracht", zegt Borren in een verklaring.

De actievoerders zeggen alle ingangen van het pand aan de Carel van Bylandtlaan te hebben geblokkeerd en niemand meer naar binnen te laten. Hoe Borren in het kantoor van Voser terecht is gekomen, wil een woordvoerder niet zeggen. Bij aanvang van de actie waren er volgens haar al medewerkers van Shell in het pand.

De activisten zijn bezig de logo's van Shell op het gebouw te vervangen door een zelfgemaakt logo, waarbij de ene helft van het bekende schelplogo intact is gelaten en de andere helft bestaat uit het hoofd van een ijsbeer.

De politie is inmiddels met vier wagens aanwezig. Tot nu toe kijken de agenten volgens de woordvoerder alleen toe.

Fortnite eerste Unreal Engine 4-game

Fortnite, gemaakt door Epic Games, zal de eerste game zijn die gebruikmaakt van de nieuwe Unreal Engine 4. Dit maakt Epic Games bekend op de Comic-Con in San Diego.

Unreal Engine 4 is de nieuwe grafische engine van Epic, bedoeld voor next-gen consoles en pc. Al verwacht men dat het zo gebouwd is dat het ook op zwakkere hardware zoals de hedendaagse consoles en mobiele platforms  kan draaien, maar dan met mindere grafische pracht.

Fortnite is een post-apocalyptic multiplayerspel waarin dag en nacht een grote rol spelen. In het spel moet je overdag op zoek naar items in de omgeving, vallen zetten, verdedigingswerken opbouwen en meer om veilig de nacht door te komen. Want 's nachts word je aangevallen door monsters en blijkt of je strategie die je overdag bedacht hebt, genoeg is om de nacht te overleven.

Epic geeft aan dat Fortnite uitkomt op pc, maar sluit versies voor de consoles niet uit. Een releasedatum is nog niet bekend.

FortniteFortnite

Fortnite

Fortnite

Basketballer Griffin mist Olympische Spelen

Blake Griffin mist de Olympische Spelen in Londen. De Amerikaanse basketballer, die in de NBA speelt voor Los Angeles Clippers, moet een operatie aan zijn linkerknie ondergaan.

Tijdens het trainingskamp in Las Vegas liep Griffin een gescheurde meniscus op. Anthony Davis zal waarschijnlijk als vervanger van Griffin worden aangewezen.

Het is niet de eerste afzegger van het Amerikaanse basketbalteam. Eerder haakten Derrick Rose, Chris Bosh, Dwyane Wade, Dwight Howard en Chauncey Billups met verschillende blessures af.

Onderwijsassistent noemt meer slachtoffers ontucht

De 27-jarige onderwijsassistent uit Huizen die wordt verdacht van ontucht met blinde of slechtziende leerlingen, heeft mogelijk meer slachtoffers gemaakt. Uit zijn verklaringen blijkt dat hij mogelijk al in 2007 onzedelijke handelingen heeft verricht bij een kind op kinderdagverblijf Kasselemai in zijn woonplaats, meldt het Openbaar Ministerie.

De man zou ook ontucht hebben gepleegd met een kind van scoutinggroep Vasanta in dezelfde plaats. Hij was daar langere tijd actief als leider. De ouders van kinderen die op de scouting of op het kinderdagverblijf hebben gezeten zijn donderdagavond geïnformeerd.

Er zijn volgens het OM nog geen aanwijzingen dat de man bij vorige werkgevers of bij andere verenigingen waar hij actief was ontucht met kinderen heeft gepleegd.

De man werd vorige maand aangehouden toen bekend werd dat hij mogelijk onzedelijke handelingen heeft verricht bij zes leerlingen van de school voor slechtziende en blinde kinderen waarop hij werkt. Zijn voorarrest is maandag met zestig dagen verlengd.

Vanaf 23 juli trajectcontrole A2 Amsterdam-Utrecht

De trajectcontrole op de A2 tussen Amsterdam en Utrecht wordt op 23 juli in gebruik genomen. Dat heeft het Openbaar Ministerie vrijdag aangekondigd. Er wordt dan 24 uur per dag gecontroleerd of automobilisten over een bepaalde afstand niet harder dan 100 kilometer per uur rijden.

Het systeem gaat eerst de rijbaan tussen knooppunt Holendrecht en Maarssen controleren. Later volgt de rijbaan in de andere richting. De start van het systeem wordt met borden langs de snelweg aangekondigd.

Over een afstand van 15,4 kilometer wordt de snelheid gecontroleerd. Er zijn drie verschillende secties, zodat ook in- en uitvoegend verkeer de controle niet ontloopt. Wie in meerdere secties te hard rijdt, krijgt een boete. Per sectie wordt gemeten hoe lang een voertuig erover doet om de afstand binnen die sectie af te leggen. Op basis daarvan wordt de snelheid berekend. Wie in meerdere secties te hard rijdt, krijgt een boete voor de hoogste overschrijding van de limiet.

In Autoweek kondigde hoofd Landelijk Parket Team Verkeer Willebrord Freijsen vorige maand al aan dat de trajectcontrole 'waarschijnlijk' in juli wordt ingevoerd. Een datum was toen nog niet bekend.

Street Fighter-webserie in 2013

Capcom heeft op de Comic-Con bekendgemaakt dat Street Fighter in 2013 een live action-webserie zal krijgen genaamd Street Fighter: Assassin's Fist. Deze zal gemaakt worden door dezelfde makers van de fanfilm Street Fighter: Legacy.

Bekijk hieronder een filmpje van de twee mannen die de webserie gaan maken en daarmee erg blij zijn. Daaronder kan je nogmaals Street Fighter: Legacy bekijken die twee jaar geleden is uitgekomen.

Meer DLC voor Final Fantasy Theatrhythm

Gisteren is er weer wat meer DLC voor Final Fantasy Theatrhythm te downloaden en deze bevat onder andere liedjes van Final Fantasy Versus XIII. Daarnaast zullen er de komende tijd nog meer liedjes beschikbaar gesteld worden.

Bekijk hieronder een lijst met liedjes en de data dat deze beschikbaar zijn.

12 juli

1. Somnus (FINAL FANTASY Versus XIII)

2. Desperate Struggle (FINAL FANTASY XIII)

3. Sarutabaruta (FINAL FANTASY XI)

4. Battle (FINAL FANTASY VI)

19 juli

1. Fight On! (FINAL FANTASY VII)

2. Etro's Champion (FINAL FANTASY XIII-2)

3. Battle Theme (FINAL FANTASY XI)

4. Battle 1 (FINAL FANTASY III)

26 juli

1. A contest of Aeon (FINAL FANTASY X)

2. The Archylte Steppe (FINAL FANTASY XIII)

3. The Sanctuary of Zi'Tah (FINAL FANTASY XI)

4. Crystal Cave (FINAL FANTASY III)

Mr. Chow in The Hangover Part III

Nadat eerder Bradley Cooper, Ed Helms en Zach Galifianakis hadden getekend voor een derde deel heeft nu ook Ken Jeong (Mr. Chow) getekend voor The Hangover Part III. Was Mr. Chow in deel 1 en 2 slechts een bijrol, volgens Hollywood Reporter krijgt Mr. Chow nu een grotere rol toe bediend.

De verhaallijn is tot op heden niet bekend gemaakt, wel zal de film wederom door Todd Philips geregisseerd worden. De film moet vanaf 23 mei 2013 in de Nederlandse bioscopen draaien.

Ken Jeong als Mr. Chow

Gears of War: Judgment komt maart 2013

X-Play heeft vandaag bekendgemaakt dat Gears of War: Judgment in maart 2013 uit zal komen. Meer mag het programma niet zeggen van de ontwikkelaars bij Epic Games.

Gears of War: Judgment is een prequel op de huidige trilogie van Gears-games. Deze prequel moet ook uit drie delen bestaan en vertelt het verhaal van wat er allemaal vlak naar Emergence Day is gebeurd.

"You heard it here! Gears of War Judgment will be released in March... But @GearsViking won't let us say more yet. ‪#ComicConG4," aldus de tweet.

The Devil Inside

Het genre van de namaak documentaire, de mockumentary, werd populair toen in 1999 de lowbudgetfilm The Blair Witch Project verscheen en een onverwacht groot succes bleek te zijn. Sindsdien zijn er vele zogenaamde foundfootage-films verschenen zoals The Poughkeepsie Tapes, [Rec] en Diary of the Dead. Om het geheel dan nog realistischer over te laten komen worden dit soort films regelmatig met een schokkerige handcamera gefilmd. Helaas is deze filmtechniek ook meteen de enige reden waarom men The Devil Inside schokkend kan noemen.

Verbeek maakt zich niet druk om Labyad

Pim Verbeek ziet toe hoe Zakaria Labyad zich prima voorbereidt op de Olympische Spelen in Londen, ondanks de perikelen rondom zijn Portugese transfer.

PSV, Labyad en Sporting Lissabon vechten al weken een strijd uit om de overgang van de Marokkaanse aanvaller. "PSV en Sporting Lissabon zijn in gesprek en ik verwacht dat het goed gaat komen", aldus Labyad tegen De Telegraaf. Zijn zelfvertrouwen is op het veld terug te zien, meent bondscoach Verbeek. "Zakaria is mentaal ontzettend sterk. Dat heeft hij bewezen door gewoon goed te blijven spelen ondanks alle kritiek."

Labyad wilde per se de stap naar de Portugese competitie maken. "Ik kijk uit naar mijn eerste wedstrijd voor Sporting Lissabon. Het niveau in Portugal is vele malen hoger dan in Nederland. Mijn keuze is een sportieve geweest. Ik had bij een andere club twee keer zoveel kunnen verdienen, maar dat heb ik geweigerd. Vanuit Portugal is de stap naar een absolute topclub maken namelijk veel makkelijker."

De jonge buitenspeler richt zich voorlopig op de Spelen, om zich daarna bij de selectie van Sporting te voegen. Hij wil het hoofdstuk PSV zo snel mogelijk afsluiten. "Het enige dat ik nog over PSV wil zeggen, is dat ze mijn broertje niet hadden moeten wegsturen. Dat had denk ik met mijn situatie te maken. Vervelend, want hij was een van de betere jeugdspelers."

Anita: 'prettige bijeenkomst' met De Boer

Ajax-trainer Frank de Boer wil zich langer verzekeren van de diensten van Vurnon Anita. De middenvelder leefde onder de oefenmeester op in Amsterdam.

Anita heeft nu nog een contract tot medio 2014 bij Ajax. De Boer wil het contract nu al openbreken en verlengen, vertelt zaakwaarnemer Harry Lulofs aan De Telegraaf. "Het was een heel prettige bijeenkomst. Henk ten Cate, Marco van Basten en Martin Jol wisten niet of Vurnon een rechtsback, linksback of middenvelder was, maar Frank ziet hem als verdedigende middenvelder en waardeert hem enorm."

In de komende periode zal Ajax het plan om Anita langer aan zich te binden verder uitwerken. "Er komt een vervolgafspraak met De Boer en Marc Overmars, die dit plan verder zal uitwerken of een transfersom zal noemen", verklaart Lulofs.

Anita was een van de dragende spelers in het kampioenselftal van vorig seizoen. Als verdedigende middenvelder oogstte hij lof, maar tot een invitatie voor het EK in Polen en Oekraïne kwam het niet. Onder meer Newcastle United zou hem op de korrel hebben.

Hewitt in halve finale Newport

Lleyton Hewitt is verrassend doorgedrongen tot de halve finale van het grastoernooi in Newport. De Australiër, in de Verenigde Staten met een wildcard toegelaten, was in de kwartfinale met 6-4 en 6-3 te sterk voor Dudi Sela uit Israël.

In de halve eindstrijd is Rajeev Ram de tegenstander van de voormalig nummer een. Die Amerikaan stuntte tegen de als tweede geplaatste Japanner Kei Nishikori: 7-6 (6) en 6-3. Nishikori was in de eerste ronde nog te sterk voor Igor Sijsling.

De andere twee halvefinalisten zijn nog niet bekend. John Isner (1) strijdt tegen Izak van der Merwe in de kwartfinale. Ook Benjamin Becker en Ryan Harrison vechten met elkaar uit wie de laatste vier haalt.

'Stewardessen gedwongen tot drugssmokkel'

Drugsbendes op Curaçao dwingen stewardessen van Nederlandse vliegmaatschappijen drugs naar Nederland te smokkelen. Ook worden families van lokale vliegmedewerkers met de dood bedreigd als ze de drugs niet meenemen, schrijft De Telegraaf vrijdag op basis van verklaringen.

Arkefly-topman Steven van der Heijden bevestigt volgens de krant dat lokale medewerkers worden bedreigd. Een steward van Arkefly is onlangs aangehouden nadat op de luchthaven van Curaçao acht kilo cocaïne in zijn koffertje werd gevonden.

De veiligheid van vliegers en cabinemensen is volgens Van der Heijden in gevaar. "We willen snel maatregelen om smokkeldwang te voorkomen." Een oplossing zou zijn om al het personeel te controleren zodat de methode niet meer loont.

KLM zou zich niet in de situatie herkennen. De krant oppert dat KLM 'niet wil toegeven' of dat de bendes Arkefly pakken omdat het een gemakkelijker doelwit is.

'Kroon dient schadeclaim in tegen staat'

Kapitein Marco Kroon dient een schadeclaim in tegen de Nederlandse staat. De militair had excuses van justitie verwacht na de rechtszaak waarin hij is vrijgesproken van drugsbezit, hebben zijn advocaten Geert-Jan knoops en Carry Knoops-Hamburger tegen het Brabants Dagblad gezegd.

Omdat justitie 'zeer recent' heeft aangegeven geen gebaar te willen maken, is volgens hen besloten tot een procedure voor schadevergoeding. De advocaten kondigden de stap volgens de krant donderdag aan bij de installatie van Kroon tot compagniecommandant van zo'n 150 pantserinfanteristen in Oirschot.

Kroon kreeg in 2009 de Militaire Willemsorde opgespeld vanwege zijn 'uitzonderlijke daden' in Afghanistan. Hij was de eerste in 55 jaar die de onderscheiding kreeg.

De militair kwam kort na zijn huldiging in opspraak vanwege vermeend cocaïnebezit. Daarvan werd Kroon vrijgesproken, wel werd hij veroordeeld tot een boete van 750 euro en een voorwaardelijke werkstraf van tachtig uur voor het bezit en verstrekken van stroomstootwapens.

Brinkman komt met lijst en programma

Hero Brinkman presenteert vrijdag met zijn partij Democratisch Politiek Keerpunt (DPK) de kandidatenlijst en het verkiezingsprogramma. Brinkman doet dat bij de piramide van Austerlitz die hij een 'symbolisch democratisch keerpunt' van Nederland noemt.

Brinkman was sinds november 2006 Kamerlid voor de PVV van Geert Wilders. In maart brak hij met Wilders uit onvrede over diens houding ten opzichte van zijn voorstellen om de PVV te democratiseren.

Brinkman heeft eerder al een aantal hoofdpunten bekend gemaakt. Zo wil hij een strenger immigratie-, integratie- en veiligheidsbeleid, maar wel "met de menselijke maat". Nederland moet met andere rijke landen uit de Europese Unie stappen en een nieuwe EEG oprichten. Verder pleit hij voor betere ouderenzorg, een kleinere overheid en meer steun voor het midden- en kleinbedrijf.

Brinkmans DPK is een fusiepartij van zijn eigen Onafhankelijke Burger Partij en van Trots op Nederland, de vroegere partij van Rita Verdonk. DPK moet een "megagroot" gat op rechts gaan opvullen, zei Brinkman vorige maand bij de presentatie van zijn partij.

"Meldlijn voor omkoping in voetbal"

Minister Edith Schippers van Sport laat een grootschalig onderzoek instellen naar illegaal gokken en omkoping in het voetbal (matchfixing). Ze heeft onder meer een anonieme tiplijn voor ogen en wil klokkenluiders de mogelijkheid bieden om beschermd getuigenverklaringen af te leggen. Dat schrijft de minister vrijdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Eerder deze maand maakte al de KNVB bekend de strijd aan te willen gaan tegen het manipuleren van wedstrijden, een praktijk waarmee illegale goksyndicaten enorme bedragen opstrijken. Matchfixing is een wereldwijd probleem dat volgens de wereldbond FIFA en het Internationaal Olympisch Comité een van de grootste bedreigingen in de sport vormt. Vlak voor het EK werd de voetbalwereld opgeschrikt door het omkoopschandaal in Italië.

Het onderzoek moet nu helderheid brengen over de vraag in hoeverre dit ook in Nederland speelt en hoe het kan worden bestreden. Elders in de wereld is men al volop bezig met onderzoek naar matchmaking.

Zo heeft de inlichtingendienst Interpol sinds 2011 een aparte afdeling die zich volledig richt op de bestrijding van het illegale gokken. Schippers wijst ook op het speurwerk van de Voetbal International-journalisten Tom Knipping en Iwan van Duren: "Zij hebben ons op het spoor gezet van een donker aspect van de sportwereld en daarmee de noodzaak van een diepgravend onderzoek onderstreept. Ik wil - in het belang van de sport en de sporters - af van de geur van corruptie in de sport en kraakhelder hebben of matchfixing in Nederland plaatsvindt of niet."

Driek is ziek

Vorige week woensdag begon het al. Ik kwam uit mijn werk na een snikhete, benauwde dag. Ik snakte naar een groot glas cola en naar een koude douche. Toen ik thuiskwam, lag mijn echtgenoot op de bank. Hij droeg een trainingspak en had de rits tot aan zijn kin opgetrokken. Het was benauwd in huis; alle ramen en deuren zaten potdicht. “Is het nou echt zo koud vandaag of ligt het aan mij?” bibberde mijn lief.

CC2012: Nieuwe trailer Frankenweenie

Er is een indrukwekkende nieuwe trailer verschenen voor Tim Burton's nieuwe animatiefilm Frankenweenie. Het dik twee minuten durende voorproefje laat zich bekijken als een eerbetoon aan de klassieke horrorfilms, die als inspiratiebron voor de exentrieke regisseur dienden.

In Frankenweenie draait het om de jonge Victor die zijn blaffende kameraadje Sparky verliest. Met een wetenschappelijk experiment weet de jongen zijn trouwe hondje weer tot leven te wekken, maar de gevolgen zijn rampzalig. Frankenweenie draait vanaf 18 oktober in de Nederlandse bioscopen.


Indrukwekkende Comic-Con trailer voor Frankenweenie.

CC2012: Comic-Con trailer voor Bad Kids Go To Hell

Vandaag zal de komische thriller Bad Kids Go to Hell zijn première beleven op de Comic-Con in San Diego. Gisteren was de trailer al te zien voor de debuutfilm van Matthew Spradlin. De film is gebaseerd op het gelijknamige stripverhaal van Spradlin.

Bad Kids Go to Hell doet nog het meest denken aan een kruising tussen The Breakfast Club en The Grudge. In de film draait het om een zestal scholieren die na moeten blijven op een stormachtige zaterdagmiddag. Het begint gezellig, maar dan beginnen er doden te vallen. Bad Kids Go to Hell kent een cast met onder meer Judd Nelson, Cameron Deane Stewart, Augie Duke, Amanda Alch, Ali Faulkner, Marc Donato, Roger Edwards en Ben Browder.


The Feel Bad Movie of the Year!

Middelkoop bedwingt Schoorel in Scheveningen

Matwé Middelkoop is de tegenstander van Thiemo de Bakker in Scheveningen. De Leerdammer sloeg zich ten koste van Thomas Schoorel naar de achtste finale van het challengertoernooi in de badplaats: 6-4 en 7-6 (5). Boy Westerhof was niet opgewassen tegen Jerzy Janowicz uit Polen en sneuvelde in de tweede ronde: 4-6 en 3-6.

De wedstrijd tussen Middelkoop, de nummer 361 van de wereld, en de 135 plaatsen hoger gerangschikte Schoorel ging acht games lang gelijk op. Toen brak Middelkoop de opslag van zijn tegenstander en serveerde de set uit.

De Leerdammer nam in het tweede bedrijf twee keer een break voorsprong, maar beide keren kwam Schoorel terug. Ook in de tiebreak leek de Amsterdammer aan een comeback bezig. Op 6-2 voor Middelkoop pakte Schoorel drie punten. Het vierde matchpunt was echter alsnog raak voor Middelkoop.

Westerhof leverde in de eerste set zijn opslag in de zevende game in tegen de nummer een van de plaatsingslijst. Dat leidde tot setwinst voor de Pool, maar in de tweede set keek hij vlot tegen een 3-1 achterstand aan na een break voor Westerhof. Toen was de koek echter op bij de man uit Meppel. Janowicz won de volgende vijf games en de wedstrijd.

Rellen in Belfast na oranjemars

Katholieke jongeren zijn donderdag slaags geraakt met de oproerpolitie in de Noord-Ierse hoofdstad Belfast. Ze gooiden stenen en snookerballen naar agenten. Een betoger reed met zijn auto in op gepantserde politievoertuigen. De rellen braken uit nadat een oranjemars van pro-Britse protestanten langs een katholieke wijk was gelopen.

De oranjemarsen leiden jaarlijks tot onrust in Noord-Ierland. Protestanten herdenken met de optochten dat de Nederlandse stadhouder Willem III op 12 juli 1690 de slag bij de rivier de Boyne won. Hij versloeg daar zijn schoonvader, de katholieke Engelse koning James II. Door de overwinning bleven de protestanten aan de macht op de Britse eilanden.

Voor veel katholieken staan de marsen symbool voor de Britse bezetting van het Ierse eiland.

Rellen in Belfast na oranjemars
Rellen in Belfast na oranjemars (Foto: ANP)

Agent geschorst om bedreigen Michelle Obama

Een politieagent in de Amerikaanse hoofdstad Washington is geschorst omdat hij tegen collega's had gezegd dat hij First Lady Michelle Obama wilde neerschieten. Daarna liet hij op zijn mobiele telefoon een foto zien van het wapen dat hij zou willen gebruiken. De man deed zijn uitlating uitgerekend in een gesprek over bedreigingen tegen president Barack Obama, de echtgenoot van Michelle.

Dat meldde de krant The Washington Post donderdag. De man werkte als motoragent en moest regelmatig colonnes van het Witte Huis beschermen. Hoe serieus zijn dreigement was, is niet duidelijk.

Bleker overweegt compensatie voor boktortuinkap

Inwoners van Winterswijk wier bomen en planten worden gekapt vanwege de Aziatische boktor krijgen de schade mogelijk deels vergoed. Staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker (CDA) zei donderdag tijdens een bezoek aan de gemeente te bekijken wat de mogelijkheden zijn.

Eerder ontvingen bewoners in een straal van honderd meter rond de aangetaste boom een brief waarin stond dat een vergoeding voor het rooien van hun tuin niet aan de orde is. Bleker liet donderdag weten het 'knap zuur' te vinden voor bewoners dat zij de dupe zijn van de boktor. In overleg met de gemeente wil de staatssecretaris nu kijken of een tegemoetkoming in de kosten van herbeplanting mogelijk is.

Bleker praatte donderdag met gemeentemedewerkers, inspecteurs en bewoners over de gevolgen van de op maandag aangetroffen Aziatische boktorren. Tot en met zaterdag worden alle bomen en struiken in een straal van honderd meter rond de vindplaats geïnspecteerd en verwijderd.

De Aziatische boktor kan schade aanrichten aan bomen en struiken. Daarnaast vormt het insect een risico voor de teelt en handel in boomkwekerijproducten.

Providers willen samenwerken bij storing

De telecomproviders KPN, Vodafone en T-Mobile zijn bereid bij grote storingen hun netwerken voor elkaar open te stellen. Minister Maxime Verhagen van Economische Zaken heeft dat donderdag aan de Tweede Kamer geschreven.

De minister heeft met de providers gesproken naar aanleiding van de grote storing bij Vodafone in april. Klanten konden toen dagenlang niet bellen, sms'en of mobiel internetten.

Verhagen is blij dat de providers willen samenwerken. Ze hebben hem wel gewezen op technische en juridische problemen daarbij. De minister heeft hen gevraagd met concrete voorstellen te komen. Hij houdt de vinger aan de pols.

Ambassadeur: Assad alleen weg met geweld

Het plan van de internationale gemeenschap om het geweld in Syrië te stoppen is onvoldoende. Dat heeft de woensdag overgelopen Syrische ambassadeur voor Irak, Nawaf Fares, gezegd in een interview met nieuwszender Al-Jazeera. Alleen een vertrek van de Syrische president Bashar Assad is acceptabel en dat kan volgens Fares alleen bewerkstelligd worden door geweld te gebruiken.

"Er is geen routekaart met Bashar Assad, omdat hij elk plan en elke verklaring waar internationaal overeenstemming over is, vertraagt en negeert", zei Fares. "Hij kan niet uit de macht worden gezet zonder gebruik van geweld en het Syrische volk beseft dat."

Fares maakte woensdag bekend de kant van de Syrische oppositie te hebben gekozen. Hij zou politiek asiel in Turkije hebben aangevraagd. Het Syrische staatspersbureau SANA meldde donderdag dat Fares 'ontheven is van zijn taken' en dat hij gestraft zou moeten worden.

In het interview met Al-Jazeera haalde Fares scherp uit naar Assads regime. "Wat is er eervol aan om landgenoten te vermoorden? Waar is de nationale trouw? De natie is het gehele volk en niet één persoon in het bijzonder. Trouw moet je zijn aan het volk en niet aan een dictator die zijn bevolking vermoordt."

Ondanks de internationale druk op het regime van Assad lopen er weinige hoge functionarissen over. Oppositieleiders hopen dat het vertrek van Fares anderen ertoe verleidt ook het regime de rug toe te keren.


Ambassadeur: Assad alleen weg met geweld (Foto: Novum)

Amnesty: Bahrein moet vreedzaam protest toestaan

Mensenrechtenorganisatie Amnesty International heeft er donderdag bij de regering in Bahrein op aangedrongen om vreedzame protesten toe te staan. Daarnaast moet de regering het geweld tegen betogers staken.

In een verklaring schrijft Amnesty dat het sjiitische politieke blok Al-Wefaq geen toestemming heeft gekregen om donderdag te demonstreren in Jablat Hibshi. De afgelopen weken heeft de Bahreinse regering alle betogingen die door oppositiegroepen worden georganiseerd verboden. Demonstranten die desondanks de straat opgingen werden met geweld tegemoet getreden. Een aantal protestleiders liep verwondingen op.

Het is in Bahrein al lange tijd onrustig en sinds februari 2011 zijn bij betogingen zeker vijftig mensen omgekomen. Honderden mensen zijn gearresteerd.

[EL] Uitslagen eerste voorronde (12/7/2012)

Vanavond stonden de returns in de eerste voorronde van de Europa League op het programma. FC Twente won met 0-3 bij UE Santa Coloma en is hierdoor na de 6-0 thuiszege door naar de tweede voorronde. Daarin stroomt ook Vitesse in.

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
Gomel (WRu)* Vikingur (Fae) 4-0 (6-0)
Inter Baku (Aze)* Narva Trans (Est) 2-0 (5-0)
Senika (Slw)* MTK Budapest (Hon) 2-1 (1-1)
Aktobe (Kaz)* Torpedo Kutaisi (Geo) 1-0 (1-1)
Celik Niksic (Mont)* Borac Banja Luca (Bos) 1-1 (2-2)
Mura 05 (Slv)* FC Baku (Aze) 2-0 (0-0)
Libertas (SMo) Renova (Mac)* 0-4 (0-4)
Osijek (Kro)* FC Santa Coloma (And) 3-1 (1-0)
Ordabasy (Kaz)* Jagodina (Ser) 0-0 (1-0)
NSI Runavik (FaE) Differdange 03 (Lux)* 0-3 (0-3)
Rosenborg (Noo)* Crusaders (NIe) 1-0 (3-0)
MYPA (Fin)* Cefn Druids (Wal) 5-0 (0-0)
Siauliai (Lit) Levadia Talinn (Est)* 2-1 (0-1)
Thor AK (IJs)* Bohemians (Ier) 5-1 (0-0)
Hibernians (Mal) FK Sarajevo (Bos)* 4-4 (2-5)
UE Santa Coloma (And) FC Twente (NED)* 0-3 (0-6)
Shirak (Arm)* Rudar Pljevlja (Mont) 1-1 (1-0)
Honeved (Hon)* Flamurtari Vlore (Alb) 2-0 (1-0)
Celje (Slv) Dacia Chisinau (Mol)* 0-1 (0-1)
Daugava (Let) Suduva Marijampole (Lit)* 2-3 (1-0)
Llanelli (Wal) KuPS (Fin)* 1-1 (1-2)
Kalmar FF (Zwe)* Cliftonville (NIe) 4-0 (0-1)
Eschen/Mauren (Lie) FH (IJs)* 0-1 (1-2)
Zhetysu (Kaz) Lech Poznan (Pol)* 1-1 (0-2)
Metalurg Skopje (Mac)* Birkirkara (Mal) 0-0 (2-2)
Zeta (Mont)* Pyunik (Arm) 1-2 (3-0)
Metaluri Rustavi (Geo)* Teuta Durres (Alb) 6-1 (3-0)
Jeunesse Esch (Lux) Olimpija Ljubljana (Slv)* 0-3 (0-3)
Gandzasar (Alb)* EB/Streymur (FaE) 2-0 (1-3)
IBV (IJs) St. Patrick's Athletic (Ier)* wnv 2-1 (0-1)
Liepajas Metalurgs (Let)* La Fiorita (SMo) 4-0 (2-0)
Stabæk (Noo) JJK (Fin)* 3-2 (0-2)
Zimbru Chisinau (Mol)* Bangor City (Wal) 2-1 (0-0)


* = door naar volgende ronde
wnv = wint na verlenging

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.