FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 10 juni 2012

Halo-maker maakt sci-fi game voor smartphones

Mede-oprichter van Halo Alex Seropian heeft bekendgemaakt een hardcore sci-fi shooter te maken voor smartphones. Het zal de eerste game zijn gemaakt door zijn nieuwe studio, Industrial Toys.

Seropian liet in een interview met Joystiq weten dat de game gebruik maakt van de Unreal Engine en de wereld waarin het spel zich afspeelt zal qua grootte vergelijkbaar zijn met The Elder Scrolls en World of Warcraft. Collega van Seropian Tim Harris liet weten dat de game online enkele kenmerken vertoont die aan de multiplayershooter Team Fortress 2 doen denken. 

De mannen achter de shooter willen op een innovatieve manier de touchscreen controls verbeteren. Ook zijn zij van mening dat het sociale aspect van de game van een hoger niveau zal zijn dan wat er al op de markt is. 

Seropian: "Waar het om gaat bij het ontwikkelen van de controls voor hardware zoals dual-stick controllers, is om te proberen de speler een zo nauwkeurig mogelijk gevoel te geven zodat het lijkt dat hij of zij meer controle heeft. Het gaat erom dat je hiermee dichtbij de controls van een computermuis komt. Dat design voor touchscreens gebruiken is dus onlogisch. Het design wat wij hebben zal de controls meer in de wereld toepassen, in plaats van twee sticks na te bootsen op het scherm zelf."

De sci-fi titel zal een in-game spelershub krijgen, in tegenstelling tot de vele andere mobiele titels die een losse website hebben naast het spel. 

Tunesië en Egypte zetten stap in WK-kwalificatie

Tunesië en Egypte zijn de enige Afrikaanse landen die na twee kwalificatieduels zes punten hebben verdiend. Tunesië won met 2-1 in en tegen Kaapverdië en Egypte won door in blessuretijd af te rekenen met Guinee. 

Voor Tunesië waren Saber Khalifa en Issaam Jomaa de doelpuntenmakers. Egypte won door een doelpunt in de 95ste minuut van Mohamed Salah. Al Ahly speler Mohamed Aboutrika was goed voor de andere twee doelpunten. 

Het Marokko van Eric Gerets kwam in Ivoorkust niet verder dan een 2-2 gelijkspel. Voor Ivoorkust scoorden Solomon Kalou en Kolo Touré. Houssine Kharja en Hamza Abourazzouk troffen doel namens Marokko. Nordin Amrabat mocht nog twintig minuten meedoen. 

Afrikaans kampioen Zambia won met 1-0 van Ghana en Libië won thuis van Kameroen met 2-1. In maart volgend jaar gaat de kwalificatie verder. De groepswinnaars gaan door naar de play-offs waar er vijf WKtickets zijn te verdelen. 

Uitslagen tweede speelronde

Groep Thuis Uit Uitslag
A Botswana Zuid-Afrika 1-1
A Ethiopië Centraal Afrikaanse Republiek 2-0
B Kaapverdië Tunesië 1-2
B Equatoriaal Guinea Sierra Leone 2-2
C Ivoorkust Marokko 2-2
C Tanzania Gambia 2-1
D Zambia Ghana 1-0
D Lesotho Sudan 0-0
E Gabon Burkina Faso 1-0
E Congo Niger 1-0
F Malawi Nigeria 1-1
F Nambibië Kenia 1-0
G Mozambique Zimbabwe 0-0
G Guinee Egypte 2-3
H Rwanda Benin 1-1
H Mali Algarije 2-1
I Libië Kameroen 2-1
I DR Congo Togo 1-0
J Oeganda Senegal 1-1
J Liberia Angola 0-0

Al-Qaida hitst Tunesiërs op tegen regering

Al-Qaida-leider Ayman al-Zawahri roept de bevolking van Tunesië op in opstand te komen tegen de regerende Ennahda-partij. Hij vindt het onverteerbaar dat de gematigd islamistische partij heeft ingestemd met een grondwet die niet de sharia als uitgangspunt heeft.

Ennahda steunt 'een islam die is goedgekeurd door het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken, de EU en de sjeikdoms aan de Golf, een islam die gokclubs en naaktstranden accepteert', aldus een audioboodschap van Al-Zawahri die is geplaatst op extremistische forums. "Sta op om uw sharia te steunen en de mensen aan te zetten tot een volksopstand om voor de sharia op te komen en ze te vertellen welk complot tegen de islam wordt gesmeed."

Al-Zawahri heeft de leiding van Al-Qaida op zich genomen na de dood van Osama bin Laden in mei vorig jaar. Hij vergeleek de gematigde islam met 'een ziekenhuis dat niet wil behandelen, een apotheek die geen medicijnen wil verkopen of een leger dat niet geïnteresseerd is in vechten'.

Een legertribunaal in Tunesië heeft zondag twee Libiërs die deel zouden uitmaken van de Noord-Afrikaanse tak van Al-Qaida tot elk twintig jaar gevangenisstraf veroordeeld. Ze werden beschuldigd van medeplichtigheid aan moord op twee Tunesische militairen in mei 2011 en werden schuldig bevonden aan onder meer verboden bezit van wapens, munitie en explosieven.

[Groep C] Uitslag Ierland - Kroatië

In de tweede wedstrijd in groep C vochten Ierland en Kroatië het uit in een regenachtig Poznán. Na een enerverende eerste helft en een zwakke tweede trokken de Kroaten aan het langste eind. Zij wonnen de wedstrijd met 3-1.

Al in de derde minuut deden de Kroaten de Ierse hoop wankelen, toen Mandzusic, nadat hij aanvankelijk weggleed, een scherpe voorzet van Srna uitstekend achter Given kopte. Bij hun eerste wedstrijd op een groot eindtoernooi in tien jaar tijd keek Ierland hierdoor al na drie minuten tegen een achterstand aan; 0-1.

De relatief simpele en snelle manier waarop Kroatië scoorde deed wellicht vermoeden dat ze de rest van de wedstrijd gemakkelijk uit konden spelen, maar aanvankelijk waren beide ploegen aan elkaar gewaagd en Ierland wist zelfs druk te geven richting het doel van Pletikosa.

DufDuff in duel met Modric (Foto: Pro Shots)

Bij een vrije trap aan de zijlijn op een meter op dertig van het doel sloegen de Ieren terug. De bal van McGeady in de negentiende minuut vloog over alles en iedereen heen. Aan het eind werd echter Sean St. Ledger gevonden, die met een Kroatische verdediger aan zijn arm onberispelijk binnenkopte om de 1-1 aan te tekenen.

De wedstrijd was los, en beide ploegen speelden op de aanval.  Vier minuten na het Ierse doelpunt moest Shay Given zijn uiterste best doen om een verwoestend Kroatisch schot van buiten de zestien meter te keren, en een minuut daarna konden de Ieren uitrukken richting het Kroatische doel, maar de pass van Keane was niet scherp genoeg.

Na deze aanvallend sterke fase gingen beide ploegen wat slordiger spelen, wat bij het naderen van het doel van de tegenstander vaak tot balverlies leidde.

Bij tijd en wijle waren de ploegen nog gevaarlijk, waarbij Kroatie langzamerhand de overhand leek te krijgen. Zo moest Given in de 33e minuut attent zijn bij een schot van Modric, en even later vloog een ander schot van afstand van de Kroaten maar net over. Echt uitgelezen kansen kregen de spelers van bondscoach Bilic echter niet.

Vlak voor rust was het echter toch raak, toen een bal in de kluts bij Jelavic terechtkwam, die alleen voor Given stond. De aanvaller prikte de bal uitstekend binnen, hoewel hij behoorlijk buitenspel leek te staan. De Ierse protesten werden echter weggewuifd en de Kroaten stonden andermaal aan de leiding, waardoor Ierland in de rust tegen een 2-1 achterstand aankeek.

JelavicJelavic viert zijn doelpunt (Foto: Pro Shots)

De tweede helft begon al even voortvarend als de eerste voor de Kroaten. Al na twee minuten wist Mandzukic' hoofd andermaal de bal te vinden, die hij vakkundig op de binnenkant van de paal plaatste. Given lag inmiddels in de goede hoek maar had de pech dat hij de bal via het houtwerk tegen de achterkant van hoofd kreeg, en het doel inging.

Ierland moest nu aanvallen, en bondscoach Trapatonni maakte vrij snel twee aanvallende wissels, die aanvankelijk echter niets konden forceren. In de eerste dertig minuten na rust waren er behalve de goal dan ook niet echt veel momenten om over naar huis te schrijven.

Ook daarna konden de Ieren niet opboksen tegen de Kroatische verdediging, die stond als een huis. De Kroaten zetten ook niet veel verder aan naar voren. Toch waren zij het die het dichtst bij een doelpunt waren, maar Rakitic schoot de bal langs het doel van Given.

Drie minuten later kregen de Ieren dan toch hun kans, maar de kopbal van Andrews werd door Pletikosa gestopt. Na deze twee oplevingen zette het slechte niveau van de tweede helft zich voort, en werden er nauwelijks kansen gecreërd. Een Iers slotoffensief zat er dan ook niet in. Doelpuntenmaker St. Ledger kreeg nog wel een kansje, maar zijn schot ging maar net naast.

Ierland

1 - 3

Kroatië

19' St. Ledger    3' Mandzukic
 43' Jelavic
 48' Mandzukic 
 
 Gele kaart: Andrews (Ierland), Modric, Kranjcar (Kroatië)
 
Stadion: Miejski Stadion, Poznán
Toeschouwers: 44.000
Arbiter: Bjorn Kuipers (Nederland)
 
Opstelling:   Opstelling:
Given
Dunne
O'Shea
Ward
St. Ledger
McGeady (Cox/54)
Duff
Whelan
Andrews
Doyle (Walters/53)
Keane (Long/75)
  Pletikosa
Srna
Corluka
Schildenfeld
Strinic
Modric
Rakitic (Dujmovic/92)
Perisic (Eduardo/89)
Vukojevic
Jelavic (Kranjcar/72)
Mandzukic

Swerts mikt op buitenland

Gill Swerts is transfervrij en zou de clubs dus voor het uitkiezen moeten hebben. Niets blijkt minder waar, Swerts moet zelf op zoek. Het liefst gaat de Belg naar het buitenland.

"Ik ben lang gebleseerd geweest, dus het is moeilijk voor mij om een nieuwe club te vinden. Daarom sta ik overal voor open", vertelt Swerts aan RTV Rijnmond. "Ik hoop op een avontuur in het buitenland. De Bundesliga en het Championship zijn mooie competities. Nederland is voor mij zo goed als uitgesloten. Ik heb hier zestien jaar gespeeld en ben toe aan iets nieuws."

Swerts baalt ervan dat hij moest vertrekken bij Feyenoord, maar legt zich er bij neer. "Voor mij is Feyenoord de mooiste club van Nederland. Het is lastig voor mij om te vertrekken, maar ik heb hier een mooie tijd gehad." De Rotterdammers boden de Belg, die vorig seizoen overkwam van AZ, geen nieuw contract aan.

Swerts kwam eerder niet tot een akkoord met Germinal Beerschot. De back verdedigde eerder de kleuren van AZ, Vitesse, ADO Den Haag en Excelsior.

Israël start met bijeenbrengen Zuid-Sudanezen

Israël is zondag begonnen met het bijeenbrengen van vluchtelingen uit Zuid-Sudan om hen uit te zetten. De minister van Binnenlandse Zaken Eli Yishai liet dat weten. Eerder deze week verwierp een rechtbank bezwaren die tegen de uitzetting waren ingediend. Volgens de rechters is het weer veilig in Zuid-Sudan.

Volgens de bewindsman wordt de Zuid-Sudanezen gevraagd vrijwillig mee te gaan. "Wie dat niet doet, met de hulp van God krijgen we ze allemaal", aldus de minister. Het gaat om in totaal 1500 Zuid-Sudanezen. Het is de bedoeling dat ze uiteindelijk op een vliegtuig naar hun vaderland worden gezet.

Israël start met bijeenbrengen Zuid-Sudanezen
Israël start met bijeenbrengen Zuid-Sudanezen (Foto: ANP)

Steun voor links in Frankrijk toegenomen

Linkse kandidaten hebben zondag in de eerste ronde van de Franse parlementsverkiezingen flinke winst geboekt. In de tweede ronde over een week moet blijken of de winst kan worden omgezet in een linkse meerderheid in het nu nog door conservatieven gedomineerde lagerhuis, die president François Hollande nodig heeft om zijn politieke plannen te kunnen doorvoeren.

Volgens prognoses van vier Franse onderzoeksbureaus komen de socialisten en hun bondgenoten uit op 31 tot 35 procent van de stemmen, terwijl de kandidaten van de conservatieve UMP en hun bondgenoten 34 tot 35 procent hebben behaald. Andere linkse partijen die naar verwachting Hollande zullen steunen hebben twaalf tot dertien procent gekregen.

Kandidaten van het extreemrechtse Front National van Marine Le Pen waren in de eerste ronde goed voor dertien tot veertien procent van de stemmen. Het valt te bezien of de FN-kandidaten in de tweede ronde voldoende steun krijgen om ook in het parlement te worden gekozen.

De voorspellingen van de onderzoeksbureaus zijn gebaseerd op daadwerkelijke tellingen van geselecteerde stembureaus verspreid over het hele land. De prognoses stemmen in grote lijnen overeen met de voorspellingen die de bureaus vooraf hadden gedaan.

Kandidaten die in de eerste ronde vijftig procent of meer hebben gekregen komen direct in de Nationale Vergadering. In veel districten is een tweede ronde nodig, waaraan iedere kandidaat die in de eerste ronde meer dan 12,5 procent van de geregistreerde kiezers achter zich heeft gekregen mee mag doen. Het resultaat zal mede bepalend zijn in hoeverre Hollande zijn plannen om veel verdieners zwaarder te belasten en bezuinigingen terug te draaien door kan voeren en hoe groot de stem van extreemrechts wordt in het beleid ten aanzien van immigratie en moslimgebruiken.

[F1] Uitslag Grand Prix van Canada

Lewis Hamilton is de winnaar van de Grand Prix van Canada geworden. De McLaren-coureur werd zo de zevende winnaar in zeven races en nam de leiding in het klassement over van Fernando Alonso. Romain Grosjean en Sergio Perez mochten met Hamilton naar het podium in Montreal.

De race op Circuit Gilles Villeneuve begon met Sebastian Vettel op poleposition. De Duitser kende de beste start voor Lewis Hamilton en Fernando Alonso. Er waren in de eerste ronde vele knokpartijen, waaronder Ferrari-coureur Felipe Massa die bij de op plaats vijf rijdende Nico Rosberg stevig aandrong. De Braziliaan wist een ronde later aan het einde van het lange rechte stuk toe te slaan en een plaats te winnen. Ook Paul di Resta haalde Rosberg al snel in.

Verder naar achteren kende alleen Toro Rosso-rijder Daniel Ricciardo een slechte start, terwijl Heikki Kovalainen zijn Caterham naar plaats vijftien dirigeerde. Na vijf ronden ging Massa in de fout door na bocht één te spinnen. De Braziliaan was op weg naar de staart van de op plaats vier rijdende Webber, maar viel terug tot de twaalfde plaats.

Vettel had het vooraan relatief eenvoudig om Hamilton, Alonso en Webber achter zich te houden, terwijl achter dit viertal Di Resta een trein van coureurs aanvoerde. Massa was na twaalf ronden de eerste die de pits opzocht en wisselde naar de zachte banden. Hij kwam vrijwel achteraan het veld weer naar buiten. Meer coureurs volgden al snel.

Een stop van Di Resta zorgde ervoor dat de lange trein uit elkaar getrokken werd. Veel coureurs kwamen binnen, terwijl anderen juist langer doorreden. Vettel behoorde tot de eerste stoppers, maar de Duitser kwam op plaats zes weer naar buiten. Hij kwam achter Hamilton terecht die een ronde later naar binnenging. Alonso bezocht pas in de twintigste ronde de pits, wat de Spanjaard een plaats voor Hamilton opleverde. De Spanjaard moest echter die plaats al snel aan de Brit laten, omdat deze op het lange rechte stuk de Ferrari passeerde.

Hamilton leidde na 22 ronden de race met een ruime voorsprong op Alonso, Vettel, Räikkönen, Kobayashi, Perez, Webber, Rosberg, Grosjean en Maldonado. Opvallend was dat na 24 ronden HRT-rijder Narain Karthikeyan pas de eerste uitvaller van de dag was na een spin bij de eerste bocht. Niet veel later volgde zijn teamgenoot De la Rosa met rokende remmen.

De posities in de race bleven vrijwel gelijk, waarbij Räikkönen en Perez tot ruim over halfweg de race nog niet gestopt waren. Het bracht ze op dat moment de vierde en vijfde plaats. Mercedes haalde Rosberg binnen, voordat Räikkönen en Perez stopten. Het leverde de Duitser na twee gevechten een plaats op voor dit tweetal. Zijn Mercedes-teamgenoot Schumacher worstelde veel meer en reed twaalfde, ruim buiten de punten. Hij kwam Sauber-rijder Kobayashi niet voorbij.

Schumacher werd na 45 ronden uitvaller, doordat zijn DRS open bleef staan en Mercedes dit systeem met geen mogelijkheid gesloten kreeg. Hamilton kwam twintig ronden voor het eind binnen voor zijn tweede en laatste stop. De stop ging niet helemaal vlekkeloos, maar hij kwam als derde, vlak voor Webber terug op het asfalt. De Brit kon hierna met zijn nieuwe rubber richting de streep pushen, terwijl voor hem Alonso en Vettel niet naar binnen gingen.

Vijftien ronden voor het einde leidde Alonso, voor Vettel, Hamilton, Grosjean, Massa, Rosberg, Perez, Webber, Räikkönen en Kobayashi. Massa had een probleem met zijn banden, wat hem kwam te staan op een aanval van Rosberg. De Duitser schoot echter rechtdoor op het einde van het lange rechte stuk en miste de chicane. Hij moest zijn plaats afstaan, waarna Perez hiervan profiteerde. De Mexicaan haalde hierna ook snel Massa in. De Braziliaan zakte langzaam maar zeker terug en ging met elf ronden te gaan nieuwe banden halen. Hij viel terug tot plaats tien.

Hamilton had met nog negen ronden te rijden het gat met Vettel gedicht, waarna de Brit meteen op het lange rechte stuk toesloeg met zijn nieuwe banden. Een ronde later zat de Brit al aan de staart van Alonso, waarna hij ook hier snel toesloeg. Vettel ging met nog zeven ronden te gaan naar binnen voor nieuwe banden, waardoor de Red Bull terugviel naar plaats vijf.

Grosjean had slechts een fractie nieuwere banden dan Alonso, maar de Fransman reed veel sneller dan de Spanjaard en passeerde hem met vier ronden te gaan. Niet veel later volgde Sauber-rijder Perez die hiermee naar plaats drie klom. Vettel pushte op zijn nieuwe banden zodanig hard dat hij even de Wall of Champions raakte. Het belette de Duitser niet op de worstelende Alonso ook in te halen.

Hamilton wist na zeventig ronden in Canada te zegevieren en zo de zevende coureur dit jaar te worden die een race won. Achter de McLaren-rijder werd Grosjean tweede, voor Perez, Vettel en Alonso die verkeerd had gegokt met de bandenstrategie. Plaats zes was voor Rosberg, voor Webber, Räikkönen, Kobayashi en Massa.

Uitslag

Pos Driver Team Tijd
1 Lewis Hamilton McLaren 1:32:29.586
2 Romain Grosjean Lotus +2.513
3 Sergio Perez Sauber +5.260
4 Sebastian Vettel Red Bull +7.295
5 Fernando Alonso Ferrari +13.411
6 Nico Rosberg Mercedes +13.842
7 Mark Webber Red Bull +15.085
8 Kimi Räikkönen Lotus +15.567
9 Kamui Kobayashi Sauber +24.432
10 Felipe Massa Ferrari +25.272
11 Paul di Resta Force India +37.693
12 Nico Hulkenberg Force India +46.236
13 Pastor Maldonado Williams +47.052
14 Daniel Ricciardo Toro Rosso +1:04.475
15 Jean-Eric Vergne Toro Rosso +1 Ronde
16 Jenson Button McLaren +1 Ronde
17 Bruno Senna Williams +1 Ronde
18 Heikki Kovalainen Caterham +1 Ronde
19 Vitaly Petrov Caterham +1 Ronde
20 Charles Pic Marussia +3 Ronden
Ret Timo Glock Marussia +14 Ronden
Ret Michael Schumacher Mercedes +27 Ronden
Ret Pedro de la Rosa HRT +46 Ronden
Ret Narain Karthikeyan HRT +48 Ronden


Voorlopige coureursstand

Pos Coureur Team Punten
1 Lewis Hamilton McLaren 88
2 Fernando Alonso Ferrari 86
3 Sebastian Vettel Red Bull 85
4 Mark Webber Red Bull 79
5 Nico Rosberg Mercedes 67
6 Kimi Räikkönen Lotus 55
7 Romain Grosjean Lotus 53
8 Jenson Button McLaren 45
9 Sergio Perez Sauber 37
10 Pastor Maldonado Williams 29
11 Kamui Kobayashi Sauber 21
12 Paul di Resta Force India 21
13 Bruno Senna Williams 15
14 Felipe Massa Ferrari 11
15 Nico Hulkenberg Force India 7
16 Jean-Eric Vergne Toro Rosso 4
17 Daniel Ricciardo Toro Rosso 2
18 Michael Schumacher Mercedes 2
19 Heikki Kovalainen Caterham 0
20 Timo Glock Marussia 0
21 Charles Pic Marussia 0
22 Narain Karthikeyan HRT 0
23 Vitaly Petrov Caterham 0
24 Pedro de la Rosa HRT 0


Voorlopige constructeursstand

Pos Team Punten
1 Red Bull 164
2 McLaren 133
3 Lotus 108
4 Ferrari 97
5 Mercedes 69
6 Sauber 58
7 Williams 44
8 Force India 28
9 Toro Rosso 6
10 Caterham 0
11 Marussia 0
12 HRT 0

'Moeder Whitney is een profiteur'

Familieleden van Whitney Houston denken dat Cissy een slaatje wil slaan uit de dood van haar dochter. Whitneys moeder maakte vorige week bekend dat ze een boek gaat schrijven over de zangeres. Volgens de familie doet ze dat enkel uit eigenbelang.

Ingewijden vertellen aan de Amerikaanse entertainmentsite TMZ dat Cissy het boek schrijft om geld te verdienen, aangezien ze niet was opgenomen in het testament van haar dochter. Whitney, die in februari op 48-jarige leeftijd overleed, heeft alles nagelaten aan haar dochter Bobbi Kristina.

Verder zou het boek een pr-stunt zijn van Cissy. "Ze probeert zichzelf hiermee te profileren als de beste moeder ter wereld", denkt een bron. "Maar dat was ze helemaal niet."

Prandelli tevreden met gelijkspel Italië

Cesare Prandelli kan goed leven met het gelijkspel dat Italië zondagavond boekte tegen Spanje (1-1). Wel baalt de bondscoach dat zijn ploeg een voorsprong snel weer uit handen gaf. De Italianen kwamen goed voor de dag tegen regerend kampioen Spanje en kwamen in de tweede helft zelfs op voorsprong dankzij een treffer van aanvaller Antonio Di Natale.

Enkele minuten later bepaalde Cesc Fábregas namens Spanje de eindstand op 1-1. "Ik denk dat 1-1 het juiste resultaat is", zegt de oefenmeester na afloop tegen Rai TV. "Er is alleen een kleine teleurstelling over het feit dat we de voorsprong zo snel weggaven. Het belangrijkste is dat de spelers hebben gedaan wat ik van ze vroeg. We hebben goed en als een team gespeeld."

Gesink baalt in Zwitserland

Voor Robert Gesink verliep de eerste etappe van de Ronde van Zwitserland vandaag teleurstellend. De kopman van der Raboploeg finishte in de etappe van vandaag, met aankomst op een berg van de buitencategorie, op meer dan een minuut achterstand.

"Ik heb er niet echt een verklaring voor", aldus Gesink, die vorige maand nog de Ronde van Californië won, op Twitter. "Teleurgesteld over het resultaat. Het is hier nog lang niet afgelopen, maar dit is niet de start die ik in gedachten had." Ook voor Bauke Mollema verliep de etappe van vandaag teleurstellend. Hij verloor 3.42. Steven Kruijswijk hield met een verlies van 33 seconden de schade beperkt.

Ook ploegleider Nico Verhoeven was teleurgesteld over het magere resultaat. "We waren vandaag niet goed genoeg. Maar zowel Gesink als Kruijswijk is prima in orde. De verschillen waren ook niet schrikbarend groot. Er is geen enkele reden om in paniek te raken. Niet voor deze ronde en al helemaal niet voor de Tour," aldus Verhoeven site van de Raboploeg.

Dertien lichamen gecrasht toestel Peru gevonden

Reddingswerkers hebben de lichamen van dertien van de veertien inzittenden van de helikopter die woensdag in het zuidoosten van Peru neerstortte gevonden. Aan boord was ook een Nederlander. Het is niet duidelijk of zijn lichaam ook is gevonden.

De lichamen worden volgens de politie naar een nabijgelegen dorp gebracht voor identificatie. Eerder werd al duidelijk dat DNA-tests hierbij moeten helpen.

Het toestel werd sinds woensdag vermist. Het was onduidelijk of het was gecrasht of een noodlanding had gemaakt. Inwoners van het onherbergzame Hualla Hualla-gebied vreesden echter al dat het toestel was neergestort, omdat ze een zware klap hadden gehoord.

Zaterdag werd het wrak gevonden. Het duurde even voordat reddingswerkers het wrak wisten te bereiken. Ze moesten er te voet heen via bergpaden.

Naast de 39-jarige Nederlander vlogen acht Zuid-Koreanen, een Tsjech, een Zweed en een Peruaan mee in de helikopter. Ook waren er twee Peruaanse bemanningsleden aan boord. Ze waren op weg naar de antieke stad Cuzco. Boven Hualla Hualla, dat op zo'n vierduizend meter hoogte ligt, werd de verbinding verbroken.


Dertien lichamen gecrasht toestel Peru gevonden (Foto: Novum)

Di Natale: "Doelpunt wraak voor misser vier jaar terug"

Antonio Di Natale opende vandaag de score bij het duel tussen Spanje en Italië. De Italiaan van Udinese scoorde nadat hij inviel voor Mario Balotelli en nam daarmee wraak voor zijn gemiste strafschop op het EK van 2008.

"Andrea Pirlo gaf een fantastische pass en ik deed mijn best om er iets moois van te maken", zei de 34-jarige Di Natale. "Ik herinner me nog altijd die gemiste strafschop tegen Spanje. Dus dit was voor mij in het bijzonder een speciaal moment."

In de penaltyserie van de kwartfinale van het vorige EK miste Di Natale als eerste, wat uiteindelijk de nederlaag inluidde. De wedstrijd van vandaag wisten de Italianen ook niet te winnen; het eindigde in 1-1.

Brief van Napoleon brengt 325.000 euro op

Een brief van Napoleon Bonaparte uit 1816 heeft zondag op een veiling in Parijs 325.000 euro opgebracht. Dat heeft het veilinghuis Osenat laten weten. Het ging om een brief vanéén pagina die de vroegere Franse keizer tijdens zijn verbanning op het eiland Sint Helena schreef aan de graaf Emmanuel de Las Cases. De graaf vergezelde Napoleon enige tijd tijdens zijn verblijf op het eiland.

Napoleon begon te corresponderen met de edelman om zijn Engels te oefenen. Het schrijven werd gekocht door een privémuseum in de Franse hoofdstad. De Las Cases schreef een boek over zijn verblijf met Napoleon op het eiland. De opbrengst lag ver boven de richtprijs van 60.000 tot 80.000 euro.

Brief van Napoleon brengt 325.000 euro op
Brief van Napoleon brengt 325.000 euro op (Foto: ANP)

Hockeydames winnen oefentoernooi

De Oranjevrouwen hebben de finale van de Inverstec Cup in Londen gewonnen ten koste van Australië. De ploeg onder leiding van bondscoach Max Caldas won met 4-1. 

Carlien Dirkse van den Heuvel scoorde de openingstreffer na bijna een half uur spelen met een schot hoog in het doel. Maartje Paumen verdubbelde een kwartier later de voorsprong uit een strafcorner. Vlak voordat de Aussies iets terug konden doen, nam Kelly Jonker de derde Nederlandse treffer voor haar rekening. Na bijna een uur spelen scoorde Paumen opnieuw uit een strafcorner en tekende de 4-1 aan.

Floortje Engels en Sabine Mol speelden niet. Zowel Paumen als Jonker kroonden zich tot topscorer met vijf goals. De Zuid-Afrikaanse Marescia werd uitgeroepen tot de beste speelster van het toernooi.

Twee doden bij instorting flatgebouw Oekraïne

Bij de gedeeltelijke instorting van een flatgebouw van vijf verdiepingen in het westen van Oekraïne zijn zondagochtend twee bewoners om het leven gekomen en een gewond geraakt. Achttien andere bewoners moesten langs de balkons naar beneden klauteren.

De instorting deed zich rond 04.00 uur voor in Loetsk, 150 kilometer ten noorden van Lvov.

De autoriteiten stellen een onderzoek in naar de oorzaak van de instorting. Volgens een televisiezender was die mogelijk te wijten aan ongeautoriseerde werkzaamheden in de kelder van het gebouw. Instortingen doen zich geregeld voor in Oekraïne, waar veel gebouwen verouderd zijn en veiligheidsvoorschriften vaak worden genegeerd.


Twee doden bij instorting flatgebouw Oekraïne (Foto: Novum)

Gal Nederlands kampioen dressuur

Dressuurruiter Edward Gal is voor de vierde keer Nederlands kampioen dressuur geworden. De 42-jarige ruiter liet in Haarlemmermeer Anky van Grunsven en Patrick van der Meer achter zich.

Na twee van de drie onderdelen bezette Gal met drie paarden de bovenste drie plaatsen maar bij de afsluitende kür op muziek mochten de ruiters maar op één paard rijden. Gal reed op Undercover waarmee hij aan de leiding ging. Van Grunsven boekte progressie door een goede kür te reiden met Salinero. Ze klom naar de tweede plek ten koste van Van der Meer met Uzzo.

Gal was met Undercover de beste op alle onderdelen. In 2004, 2009 en 2010 werd Gal ook al Nederlands kampioen. In 2004 deed hij dat met Lingh en in 2009 en 2010 met Totilas.

Gerrard stapt naar arbiter bij racisme

Engeland-captain Steven Gerrard gaat voorop in de strijd tegen racisme. De middenvelder van Liverpool voelt dat hij als aanvoerder een signaal moet afgeven wanneer zijn ploeg te maken krijgt met racistische opmerkingen van de tribune. In de EK-gastlanden Polen en Oekraïne werden spelers al enkele malen uitgejouwd vanwege hun afkomst.

Het Nederlands elftal kreeg tijdens een training te maken met racistische opmerkingen. Toen ging de ploeg onder leiding van aanvoerder Mark van Bommel naar de andere kant van het veld. Vrijdagavond gaf Tsjechië-verdediger Theodor Gebre Selassie aan dat hij racistische geluiden te hebben gehoord.

"Ik ga niemand aanraden om het veld te verlaten", aldus Gerrard. "Maar als een speler mij aangeeft racistisch bejegend te zijn, dan stap ik naar de scheidsrechter. Ook zou ik de UEFA informeren. Het zal deze spelers mentaal absoluut helpen."

Tsjernobyl en andere horrorlocaties

Op 14 juni komt de horrorfilm Chernobyl Diaries uit. Regisseur en schrijver van Paranormal Activity Oren Peli is tevens de producer en schrijver van de horror met een wel heel bijzondere locatie, namelijk Tsjernobyl. In 1986 heeft in de Oekraïense plaats een ernstig ongeluk plaatsgevonden in een van de kernreactoren van de kerncentrale. De reactor ontplofte midden in de nacht, waardoor de omgeving heel snel geëvacueerd moest worden. Het is wellicht macaber, maar wel een perfecte locatie voor een horrorfilm. Maar wat zijn meer interessante locaties voor spannende horrorfilms?

Elmander fit genoeg voor Oekraïne

Johan Elmander kan maandagavond met Zweden aantreden tegen Oekraïne. Zijn inzetbaarheid was enige tijd twijfelachtig, maar de ex-Feyenoorder heeft inmiddels groen licht gekregen.

Elmander trainde vrijdag en zaterdag al met de groep mee. De Zweedse spits oogde echter nog niet okselfris en werd zondag derhalve nogmaals onder de loep genomen. Uiteindelijk kreeg bondscoach Erik Hamrén dan toch goed nieuws.

"Verder zijn we helemaal fit'', zegt Hamrén. De bondscoach wilde nog niet zeggen of Elmander ook daadwerkelijk in actie komt. "Dat moeten we nog bepalen", zei de bondscoach. Sterspeler Zlatan Ibrahimovic kwam eveneens aan het woord aan de vooravond van het duel.

"We zullen elkaar aanvankelijk wel aftasten", zei de AC Milan-aanvaller. "Oekraïne heeft een sterk collectief. We zullen voorzichtig moeten zijn als zij aanvallen." Zweden en Oekraïne hebben het zwaar in een groep met daarin ook Frankrijk en Engeland.

Geen openwaterzwemmers op Spelen in Londen

Openwaterzwemmer Maarten van der Weijden zal in Londen geen Nederlandse opvolger krijgen als olympisch kampioen bij de tien kilometer. Bij het laatste kwalificatiemoment bij wedstrijd in het Portugese Setubal eindigden Ferry Weertman en Marcel Schouten niet in de buurt van startbewijzen voor de Spelen.

Weertman eindigde bijna twee en een halve minuut achter de winnaar Oussama Mellouli als 31e. Daarmee deed hij het één plaats beter dan Schoten. Gisteren wisten de Nederlandse vrouwen, waaronder Europees- en eereldkampioene Linsy Heister, ook geen tickets te grijpen.

Bolt ongedeerd bij verkeersongeval

Topsprinter Usain Bolt is met de schrik vrijgekomen bij een verkeersongeval op de vroege zondagochtend vlakbij zijn woning op Jamaica. De wereldrecordhouder en olympisch kampioen op de 100 en 200 meter raakte met zijn BMW betrokken bij een relatief klein ongeluk en bleef ongedeerd. Volgens zijn woordvoerder was Bolt op weg naar huis van een feestje.


Jamaicaanse media meldden dat Asafa Powell getuige was van het ongeval. De landgenoot en grote concurrent van Bolt voor olympisch sprintgoud in Londen reed in een andere auto. De 25-jarige atleet was drie jaar geleden ook betrokken bij een ongeval. Zijn auto vloog over de kop en belandde in een greppel. Bolt kon toen ook zonder letsel uit de auto stappen. 

[RG] Finale tussen Nadal en Djokovic morgen verder

De finale op Roland Garros tussen Novak Djokovic en Rafael Nadal zal vandaag niet worden uitgespeeld. Het duel werd vandaag voor de tweede keer gestaakt door de regen en vandaag verder spelen bleek onmogelijk.

Op het moment van de tweede onderbreking stond Nadal met 2-1 (6-4, 6-3, 2-6 en 1-2) voor in sets tegen de Servische nummer één van de wereld, maar de Spanjaard kreeg het moeilijk. Op het Parijse gravel had Nadal net zijn eerste game gewonnen na acht opeenvolgende verloren games, toen het duel definitief gestaakt werd.

Het duel tussen de twee kemphanen zal morgenmiddag, mits het weer het toelaat, om 13:00 uur worden hervat.

Finale tussen Nadal en Djokovic morgen verder. (Foto: Pro Shots)

[Groep C] Uitslag Spanje - Italië

De eerste wedstrijd uit groep C bij het Europees kampioenschap voetbal tussen Spanje en Italië is geëindigd in een 1-1 gelijkspel. De wereldkampioen Spanje had lange tijd het beste van het spel, maar kwam niet verder dan een goal van Fàbregas. Italië kwam eerder op voorsprong via Di Natale.

Het tempo lag in de beginfase van het duel hoog tussen de laatste twee wereldkampioenen. De Italianen oogden feller dan de Spanjaarden, die nauwelijks in hun 'Barcelona-spel' wisten te komen. De eerste kans was ook voor Italië, dat een vrije trap van Pirlo gekeerd zag worden door de Spaanse doelman Casillas. Ook de volgende kans was voor de Italianen, toen Cassano de bal voorlangs schoot en Balotelli net te laat was om de bal in te tikken.

Het eerste kansje voor de Spanjaarden was pas na een half uur te noteren, toen een afgeketste corner door Iniesta werd ingeschoten. De bal was echter een makkelijke prooi voor Buffon. Vervolgens werd Casillas nog twee keer getest, waarbij het schot van Marchisio, een volley die hij in één keer uit de lucht nam, het lastigste te verwerken was.

Richting de rust kregen de Spanjaarden iets meer ruimte van de Italianen, waardoor Iniesta nog tot een mogelijkheid kwam, maar zijn poging ging ruim over. De grootste kans kwam nog voor Italianen, waar Motta vrij voor de goal kon inkoppen, maar Casillas redde voortreffelijk op diens inzet.


Maggio wordt neergelegd door Alba (Foto: Pro Shots)

Na rust waren er direct drie doelpogingen voor de Spanjaarden, waarvan de beste was voor Iniesta, die de bal net voorlangs de goal van Buffon schoot. Even later kreeg Balotelli een opgelegde kans nadat hij een bal van Ramos wist te blokken, maar de rebel van de Italiaanse ploeg wachtte veel te lang en zag Ramos zijn fout nog goedmaken.

Ondanks dat Spanje iets sterker leek te worden na de rust was het Italië dat op voorsprong kwam. De voor Balotelli ingevallen Di Natale werd vrijgespeeld door Pirlo en werkte de bal knap achter Casillas. De gelijkmaker liet echter niet lang op zich wachten. Silva speelde Fàbregas prachtig vrij voor Buffon en de speler van Barcelona wist wel raad met dat buitenkansje.

Fàbregas (r) scoorde de gelijkmaker. (Foto: Pro Shots)

Daarna leek Spanje het heft weer in handen te nemen, maar het vizier van Alba en van de ingevallen Torres bleken niet op scherp te staan. Uit het niets kreeg Italië ook een grote kans, toen De Natale vrij voor de goal een bal kon binnentikken, maar dat bleek net te moeilijk voor de spits van Udinese.

De al twee jaar bij Chelsea uit vorm zijnde Torres kreeg vervolgens nog een goede kans om vijf minuten voor tijd de wedstrijd te beslissen, maar zijn lob over de ver uit zijn doel staande Buffon ging net over het doel. De Italianen kwamen er zelf nauwelijks meer uit, tot Marchisio een zelf ingeleidde aanval bijna wist af te ronden. Hij vond twee minuten voor tijd echter de handen van Casillas. Daarna kwam Spanje niet verder meer dan een afstandsschot van Xabi Alonso, waardoor het duel eindigde in een 1-1 gelijkspel.

Spanje

1 - 1

Italië

 64' Fàbregas    61' Di Natale 
 
 Gele kaart: Reina, Arbeloa, Torres (Spanje), Balotelli, Bonucci, Chiellini, Maggio (Italië)
 
Stadion: PGE Arena Gdańsk, Gdańsk
Toeschouwers: 40.000
Arbiter: Kassai (Hon)
 
Opstelling:   Opstelling:
Casillas
Arbeloa
Piqué
Ramos
Alba
Xavi
Busquets
Xabi Alonso
Silva (Jesús Nevas/65)
Fàbregas (Torres/74)
Iniesta
  Buffon
Bonucci
De Rossi
Chiellini
Maggio
Marchisio
Pirlo
Motta (Nocerino/90)
Giaccherini
Balotelli (Di Natale/57)
A. Cassano (Giovinco/65)

Elia kondigt vertrek bij Juventus aan

Eljero Elia heeft aangekondigd te vertrekken bij Italiaanse grootmacht Juventus. De vleugelaanvaller verklaarde voor de camera van Eredivisie Live dat hij met de clubleiding heeft afgesproken dat hij vertrekt uit Turijn. "Ik wil gewoon weer voetballen, plezier hebben", aldus Elia.

De oud-speler van ADO Den Haag, FC Twente en Hamburger SV zei nog niet te weten waar zijn voetbaltoekomst ligt. "Mijn zaakwaarnemer regelt het. Ik hoor het wel van hem." Speler en club zijn het er over eens dat het voor de 26-voudig international beter is om weg te gaan bij de Oude Dame. "Ze hebben zelf al gezegd dat ik naar een andere club toe kan gaan."

Elia stapte in 2011 over van het Duitse HSV naar Juventus. Bij de Italiaanse kampioen kwam hij echter nauwelijks aan spelen toe. Slechts in vier competitieduels werd hij ingezet.


Elia kondigt vertrek bij Juventus aan (Foto: Novum)

'Metal Gear kan aspecten van sociale media krijgen'

Hideo Kojima heeft in een interview aangegeven dat het goed mogelijk is dat de Metal Gear-serie in de toekomst meer features gaat bevatten die met social media te maken hebben. De ontwikkelaar verwacht namelijk dat Core-games en social media samen zullen gaan.

Kojima geeft aan dat je het steeds vaker terugziet dat Core-games aspecten bevatten vanuit de social media. Kojima zegt dat dit de toekomst is maar hij wil het beste van beide aspecten samenvoegen. Hij geeft aan dat het bijvoorbeeld een kan zijn om verschillende core-gamers meer met elkaar in contact te brengen.

Konami, het moederbedrijf waar Kojima voor werkt, is al begonnen met zich meer en meer te gaan richten op de social media met mobiele games. Volgens geruchten is het bedrijf ook aan het kijken hoe het de aankomende PES-game naar mobiel kan brengen.

Pomphouders gaan tegen hogere tabakaccijns lobbyen

Pomphouders in de grensstreek gaan vanaf maandag lobbyen om de accijnsverhoging voor tabak van tafel te krijgen. "De brandstoffen zijn in het buitenland ook al goedkoper, als de tabaksprijzen ook stijgen kunnen pomphouders in de grensstreek in de problemen komen", zei bestuurslid Wim van Gorsel van pomphouderskoepel BETA zondag in het NOS Journaal.

Vorige maand klaagde de koepel al samen met de brancheorganisatie voor de tabakshandel NSO over de plannen in het nieuwe begrotingsakkoord om de tabaksaccijnzen te verhogen. Het merendeel van de winkelomzet van pompstations zou uit de tabakshandel komen.

Deze week bleek uit een rapport van de Algemene Rekenkamer dat minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) in 2009 als staatssecretaris onder druk van een agressieve tabakslobby zijn standpunt over Europese regels voor tabaksbelastingen veranderde. Een tabaksfabrikant had aangedrongen op een neutraal Nederlands standpunt over minimumprijzen voor sigaretten.

In dezelfde maand dat De Jager een overleg had met vertegenwoordigers van de fabrikant, veranderde het Nederlandse standpunt van sceptisch naar neutraal. De Rekenkamer ontdekte dat de tabaksbranche toegang heeft tot informatie over de standpunten van verschillende lidstaten en de vertrouwelijke uitkomsten van lopende onderhandelingen. Daarmee zou de branche een betere informatiepositie hebben dan de Tweede Kamer.

Het is overigens niet gebruikelijk om een lobby aan te kondigen. In maart stelde directeur Peter van Keulen van het Haagse lobbykantoor Public Matters nog in NRC Handelsblad dat de media in het algemeen pas worden opgezocht als een lobby niet het gewenste resultaat heeft gehad. "Je bepleit een zaak waarvan je weet dat die niet meer haalbaar is. Zodat je later tegen je achterban kunt zeggen: we hebben er alles aan gedaan."


Pomphouders gaan tegen hogere tabakaccijns lobbyen (Foto: Novum)

Bomaanslag in kerk in Nigeriaanse stad Jos

Bij een zelfmoordaanslag met een autobom bij een kerk in de onrustige Nigeriaanse stad Jos zijn zondagochtend zeker drie doden gevallen. Meer dan veertig mensen raakten gewond. Dat hebben ooggetuigen en mensenrechtenactivisten gezegd.

De dader reed met zijn met explosieven volgeladen voertuig het terrein van de kerk op en bracht de auto daar tot ontploffing. Twee mensen en de zelfmoordterrorist kwamen om het leven. Het dodental zal volgens een bron bij de politie vermoedelijk verder stijgen vanwege de ernstige verwondingen van sommige slachtoffers.

Jos ligt op de grens tussen het islamitische noorden en het christelijke zuiden en is vaker het doelwit van aanslagen. De afgelopen tien jaar zijn duizenden mensen in en om Jos om het leven gekomen. Het geweld heeft meestal zijn oorsprong in politieke en economische twisten tussen de vele etnische groepen die in de vruchtbare regio wonen.

Op het moment van de aanslag openden mannen in Biu, in de noordoostelijke staat Borno, het vuur tijdens een kerkdienst. Ten minste één man kwam om het leven en verschillende anderen raakte gewond.

De verantwoordelijkheid voor de aanslagen is niet opgeëist, maar de radicaalislamitische sekte Boko Haram heeft in het verleden vaker dergelijke aanslagen gepleegd.

'Fans ontevreden over alternatieve Oranjecamping'

De alternatieve Oranjecamping in het Oekraïense Charkov is een drama. Voetbalsupporters beklagen zich er bij de NOS over dat allerlei beloften niet worden nagekomen. Zo rijden er geen bussen van de camping, Dutch Invasie, naar de fanzone in Charkov.

Een toegezegde grote feesttent en bar zijn nog nergens gesignaleerd. Matrassen zouden beschimmeld zijn en de wc's zijn niet meer dan gaten in de grond.

Het Nederlandse aanspreekpunt zou vijftigduizend euro in de camping hebben geïnvesteerd. Hij vreest volgens de NOS het bedrag niet terug te verdienen.

Beachvolleybalduo's niet naar halve finale grand slam Moskou

De vrouwen beachvolleybalduo’s hebben bij het grandslamtoernooi van Moskou niet de halve finale weten te bereiken. De kersverse Europees kampioen Keizer/Van Iersel (5) verloren in de kwartfinale met 21-16 en 21-12 van het Braziliaanse topduo Larissa/Juliana (2).

Ook het verrassende duo Meppelink/Van Gestel, als 24e geplaatst in de Russische hoofdstad, wisten niet de halve finale te bereiken. Zij moesten het ook afleggen tegen een Braziliaans duo. Talita/Antonelli (3) bleek met 21-13 en 21-15 te sterk.

Mubarak in kritieke toestand

De verdreven Egyptische president Hosni Mubarak bevindt zich in kritieke toestand in het ziekenhuis van de gevangenis waar hij wordt vastgehouden. Dat heeft een gevangenismedewerker, die anoniem wil blijven, gezegd.

Volgens de medewerker raakt Mubarak geregeld buiten bewustzijn, heeft hij een onregelmatige hartslag en ligt hij aan een ademhalingsapparaat. De gezondheidstoestand van de voormalige president is volgens hem 'slecht maar momenteel stabiel'.

Echtgenote Suzanne Mubarak en hun twee schoondochters kregen speciale toestemming om zondag een bezoek te brengen aan de ex-president.

Gridstraf voor Maldonado in Canada

Pastor Maldonado zal de Grand Prix van Canada aan moeten gaan vangen vanaf de 22e plaats. De Williams-coureur kwalificeerde zich gisteren als zeventiende, maar na versnellingsbakwissel krijgt hij vijf plaatsen straf.

Maldonado crashte aan het eind van het tweede deel van de kwalificatie in de Wall of Champions en beschadigde de achterkant van zijn Williams flink. Het team uit Grove besloot hierop de versnellingsbak van de auto van de Venezolaan uit voorzorg te wisselen.

Chisnall verslaat Van Barneveld tijdens UK-open

Raymond van Barneveld is er niet in geslaagd om de halve finale te halen van de UK-Open darts. In de kwartfinale was Dave Chisnall te sterk met 10-5. Robert Thornton, Phil Taylor en Denis Ovens zijn de andere drie halve finalisten. 

Barney begon slecht. De eerste vijf legs gingen naar Chizzy. Barney won de drie legs daarna met twee keer dertien en één keer veertien pijlen. Het mocht niet meer baten. Barney gooide wel meer 100+ worpen, maar op de finishes van Chisnall beter. 

Taylor liet tegen Jenkins ziet wie de beste darter allertijden is. The Power was vanmiddag goed voor een gemiddelde van 106, waar The Bull  slechts 96 liet noteren. Taylor won met 10-5. Ovens haalde voor de derde keer op rij de halve finale van de UKopen. Hij won met 10-6 van Jamie Caven. 

Vanavond zijn de halve finales en finale. Taylor speelt tegen Ovens en Chisnall neemt het op tegen Thornton. Voor de winnaar ligt 40.000 Engelse pond klaar, de verliezend finalist moet het doen met de helft. De twee spelers die in de halve finale gaan stranden moeten het doen met 10.000 pond. Barney verdiende met zijn kwartfinaleplek zes duizend pond. 

Uitslagen

Speler Speler Uitslag
Wes Newton Robert Thornton 8-10
Dave Chisnall Raymond van Barneveld 10-5
Phil Taylor Terry Jenkins 10-5
Denis Ovens Jamie Caven 10-6

Noodverordening Kerkrade bij Nederland-Duitsland

Tijdens de EK-wedstrijd tussen Nederland en Duitsland geldt woensdagavond op de Nieuwstraat in de Limburgse grensplaats Kerkrade een noodverordening. De straat ligt op de grens tussen Nederland en Duitsland. In het verleden kwam het er na WK- of EK-wedstrijden tot botsingen tussen Nederlandse en Duitse voetbalfans.

De Nieuwstraat ofwel Neustraße is woensdag vanaf een kwartier voor het eind van de wedstrijd tot een halfuur na afloop voor al het gemotoriseerde verkeer gesloten, laat de politie zondag weten. De Duitse en de Nederlandse politie patrouilleren dan samen door de straat.

De noodverordening was volgens een politiewoordvoerder zaterdagavond tijdens de wedstrijd Nederland-Denemarken eveneens van kracht, ook al ligt Denemarken wat verder van de Nieuwstraat dan Duitsland. Het bleef zaterdag rustig.

[Groep C] Vooruitblik: Ierland - Kroatië

De tweede wedstrijd in groep C wordt vanavond om 20:45 uur gespeeld. Ierland en Kroatië beginnen dan aan hun zevende onderlinge ontmoeting.

Ierland is pas voor de tweede keer actief in de eindronde van een EK. De eerste keer was voor de Ieren en 1988, waar het land de tweede ronde op een haar na miste. In de derde groepswedstrijd tegen Nederland was een gelijkspel voldoende voor de volgende ronde, maar daar dacht Wim Kieft destijds anders over. Hij bezorgde Oranje acht minuten voor tijd de zege en schakelde Ierland daarmee uit.

Kroätie is voor de derde keer van de partij op een eindronde. Vier jaar geleden strandden de Kroaten in de kwartfinales. De formatie won alledrie de groepswedstrijden, maar werd daarna gestuit door Turkije.

In de kwalificatiereeks was Niko Kranjcar goed voor vier doelpunten, maar hij lijkt tegen Ierland toch op de bank te starten. De kans is groot dat Luca Modric wel gewoon als basisspeler aan het EK gaat beginnen.

Het duel tussen Ierland en Kroatië staat vanavond onder leiding van onze landgenoot Björn Kuipers en wordt in het Municipal Stadium in Poznan gespeeld.



Vermoedelijke opstellingen:

Ierland:
Given, O'Shea, Dunne, St. Ledger, Ward, Duff, Whelan, Andrews, McGready, Keane, Doyle

Kroatië:
Pletikosa, Srna, Corluka, Schildenfeld, Pranjic, Rakitic, Vukojevic, Modric, Perisic, Jelavic, Eduardo

Robbie Keane en Luka Modric in actie tijdens een oefenduel tussen Ierland en Kroatië in 2011. (Foto: Pro Shots)

Noodtoestand in westen Myanmar

President Thein Sein van Myanmar heeft zondagavond de noodtoestand afgekondigd in de westelijke deelstaat Rakhine, waar spanningen tussen boeddhisten en moslims dodelijk geweld hebben ontketend.

Het is voor het eerst sinds Thein Sein begin 2011 president werd de noodtoestand heeft uitgeroepen. Onder de uitzonderingstoestand is het leger bevoegd taken van het bestuur over te nemen. Rakhine is een kustgebied tegen de grens met Bangladesh.

Bij onlusten in twee gebieden in Rakhine vielen volgens Myanmarese staatsmedia vrijdag zeker zeven doden en zeventien gewonden en werden honderden huizen platgebrand. Het geweld sloeg zaterdag en zondag over naar andere delen van Rakhine, hoewel het in de gebieden waar het vrijdag begon weer rustig was.

In een toespraak voor de televisie zei Thein Sein dat het geweld werd aangewakkerd door ontevredenheid onder verschillende religieuze en etnische bevolkingsgroepen, haat en wraakzucht. "Ik doe een beroep op burgers, politieke partijen, religieuze leiders en de media om de overheid te helpen de rust en stabiliteit te herstellen en verdere escalatie van het geweld te voorkomen", zei hij.

De autoriteiten stelden eerder zondag in de deelstaathoofdstad Sittwe en drie andere plaatsen een uitgaansverbod in. Samenscholingen van meer dan vijf personen werden eveneens verboden.

In Rakhine sluimeren al langere spanningen tussen boeddhisten en moslims, welke laatsten dikwijls worden aangezien voor illegale migranten uit Bangladesh. Het probleem heeft lokale wortels, maar de vrees bestaat dat het naar elders kan overstaan.


Noodtoestand in westen Myanmar (Foto: Novum)

'Maak haast met registratieplicht prostituees'

De Eerste Kamer moet zo snel mogelijk instemmen met een registratieplicht voor prostituees. Het wordt voor de politie steeds lastiger om zicht te krijgen op illegale thuisprostitutie en mensenhandel, waarschuwt Nationaal Rapporteur Mensenhandel (NRM) Corinne Dettmeijer zondagavond in het televisieprogramma KRO Brandpunt. Maandag verschijnt een onderzoek dat zij deed naar mensenhandel.

Sinds 2000 is prostitutie een legaal beroep. Daardoor is het volgens Dettmeijer moeilijker na te gaan of een vrouw vrijwillig achter het raam zit of slachtoffer is van mensenhandel. De Tweede Kamer heeft daarom een wet aangenomen die prostituees verplicht zich te registreren. De Eerste Kamer ligt echter dwars omdat zij vindt dat daarmee de privacy wordt geschaad.

Dettmeijer vindt dat de Eerste Kamer zo snel mogelijk moet instemmen. Zij wijst erop dat mensenhandelaren kunnen uitwijken naar de thuisprostitutie als voor alle overige vormen van prostitutie een vergunning nodig is. Door de registratieplicht zou dat voor hen moeilijker worden.


'Maak haast met registratieplicht prostituees' (Foto: Novum)

Humble Bundle V passeert vier miljoen

Humble Bundle V heeft op dit moment al meer dan vier miljoen dollar opgehaald. De bundel met games is zo'n half miljoen keer verkocht en de gemiddelde koper betaalt zo'n acht dollar voor de bundel.

Wie meer dan het gemiddelde van de bundel betaalt krijgt in plaats van vier games, acht games. Dit is de vijfde keer dat de Humble Bundle georganiseerd wordt maar de eerste keer dat er meer dan drie miljoen dollar opgehaald wordt. De onderstaande acht games zitten in de bundel. Degenen die gemarkeerd zijn met een * zijn pas toegankelijk als je meer dan het gemiddelde betaalt.

  • Superbrothers: Sword & Sorcery EP
  • LIMBO
  • Amnesia: The Dark Descent
  • Psychonauts
  • Bastion*
  • Lone Survivor*
  • Braid*
  • Super Meat Boy*

Bekijk de bundel hier.

De la Rosa: "HRT gaat tijdens race verrassen"

Pedro de la Rosa denkt dat het HRT F1 Team vandaag tijdens de Grand Prix van Canada kan gaan verrassen. De Spanjaard kwalificeerde zich gisteren in Montreal op plaats 21, voor de Marussia's en denkt dat er meer in het vat zit.

"Ik ben heel erg blij. Voor mezelf en het team. In Monaco hadden we een goede kwalificatie maar hier was het zelfs beter. Het doel was om onze snelste ronde te rijden en dat is ons gelukt. Een 1:17.4 was een goede rondetijd al had het zelfs nog beter kunnen zijn."

En dat is volgens De la Rosa nog niet alles. "We zijn het hele weekend hier in Canada erg snel, dat is niet zomaar een incident dus we zullen tijdens de race ook snel zijn. Op de zachte banden kan ik erg constant rijden, nog belangrijker is dat we op de rechte stukken erg snel zijn waardoor we kansen krijgen om anderen in te halen. Ik denk dat we tijdens de race met iedereen gevechten aan kunnen gaan. Onze snelheid is erg goed en de wagen is stabiel tijdens het remmen. Ik denk dat we zomaar kunnen gaan verrassen!"

Tienkamper Rietveld naar EK atletiek

Tienkamper Pelle Rietveld (27) heeft dit weekend bij de ‘TNT-FORTUNA Meeting’ in het Tsjechische Kladno de limiet voor de Europese Kampioenschappen Atletiek in Helsinki behaald. Hij scoorde een nieuw persoonlijk record van 8073 punten, terwijl de limiet voor het EK op 8000 punten stond.

"Ik ben fit genoeg om het in Helsinki nog een keer te proberen", was de reactie van een blije Rietveld na afloop, doelend op de Olympische limiet die staat op 8220 punten. Rietveld werd derde in Kladno.

Dubbelslag Costa in Ronde van Zwitserland

Rui Costa heeft de tweede etappe gewonnen van de Ronde van Zwitserland. De Portugees van Movistar reed in de slotfase op de klim naar Verbier naar de ontsnapte Frank Schleck toe en pakte de ritzege. Daarnaast nam hij ook de leiderstrui over van Peter Sagan, die gisteren de proloog won.

De debatten werden op de slotklim naar Verbier geopend door Laurens ten Dam, die echter geen ruimte kreeg van het door RadioShack-Nissan-Trek geleidde peloton. Die hadden snode plannen met Frank Schleck, die op zes kilometer van de streep wegsprong en rap een halve minuut te pakken had.

De Rabobankmannen bleken niet bij machte het tempo in de achtervolgende groep te volgen en zowel Robert Gesink, als Steven Kruijswijk en Bauke Mollema moesten de achtervolgers laten gaan. In de slotkilometer maakte Rui Costa nog de sprong naar Schleck en liet hem vlak voor de streep achter en pakte de etappe. Kruijswijk bleek in de etappe de beste Nederlander op 31 seconden, terwijl Gesink op ruim een minuut binnen kwam.

Ook Pechtold wil premier worden

D66-leider Alexander Pechtold wil premier worden als D66 bij de verkiezingen de grootste partij wordt. Dat zei hij zondag in Buitenhof. Pechtold zei enorm gemotiveerd te zijn de verkiezingen tot een succes te maken. Als het aan hem ligt komt er een kabinet dat pro-Europa is.

Pechtold betoogde in het televisieprogramma dat Nederland zich meer moet inzetten voor een krachtiger en slagvaardiger Europa. Hij hamerde er daarnaast op dat alle landen zo snel mogelijk hun begroting op orde moeten krijgen en dat er structurele hervormingen nodig zijn.

Europa moet verder democratischer worden, met gekozen leiders en een sterker Europees parlement, dat de Europese Commissie kan controleren en afrekenen, zo vindt Pechtold.

Eerder lieten Mark Rutte (VVD), Emile Roemer (SP) en Diederik Samsom (PvdA) al weten premier te willen worden. D66 staat momenteel op zestien zetels in de peiling van Maurice de Hond. De partij heeft nu tien zetels in de Tweede kamer.


Ook Pechtold wil premier worden (Foto: Novum)

Agger niet blij met Van Persie

Na afloop van de wedstrijd tussen Nederland en Denemarken gisteravond was Daniel Agger niet te spreken over Robin van Persie. De Deen was van mening dat Van Persie te nadrukkelijk met zijn ellebogen zwaaide.

"We wisten al wat we van hem konden verwachten", zo zei de speler van Liverpool tegenover Deense media. "Ik heb vaak tegen hem gespeeld. Dat hij elleboogstoten uitdeelt, is niet nieuw. Het is alleen jammer dat de arbitrage de incidenten niet heeft gezien."

"Van Persie deelde drie tot vier een elleboogstoot uit", zo gaat Agger verder. "Ik schreeuwde naar de assistent-scheidsrechter dat hij de eerste en de tweede had moeten zien. Simon Kjaer kreeg in een duel met Van Persie ook al een elleboogstoot."

Dierenambulance jaagt op kangoeroe in Bleiswijk

Medewerkers van de dierenambulance proberen zondag een loslopende kangoeroe in Bleiswijk te pakken te krijgen. Het gaat om een wallaby, zegt een van de medewerkers zondag.

De kangoeroe is voor het laatst gezien bij de Brandpuntlaan Zuid. "Het wachten is nu op iemand die vanuit Zoetermeer met een verdovingsgeweer moet komen", zegt de medewerker. Als het lukt het dier te vangen, kan worden beken of het een chip heeft. Daaruit moet dan blijken wie de eigenaar is.

Goud Zonderland op rek

Epke Zonderland heeft zojuist bij de finale van de World Cup in Gent goud gepakt op het onderdeel rek. Met een erg goede oefening, die hem een ovatie van het aanwezige publiek opleverde, scoorde hij met 16,400 een nieuw persoonlijk record.

Eerder vandaag pakte Zonderland al zilver op brug. Celine van Gerner was de beste op de brug bij de vrouwen, terwijl ze als vijfde eindigde op de evenwichtsbalk.

Na het afhaken van Jeffrey Wammes is Epke Zonderland al zeker van deelname aan de Olympische Spelen. Ook Celine van Gerner lijkt zeker te zijn van Londen nadat haar concurrente Wayomi Masela dit weekend afwezig was vanwege knieproblemen. Aankomende woensdag maakt de topsportmanager bekend wie hij gaat voordragen voor de Spelen.

[WRC] Rally's tekenen FIA-contract niet

Geen enkele organisatie van de rally's die op de voorlopige kalender van het World Rally Championship staan heeft het contract getekend dat autosportfederatie FIA hen voorgelegd heeft. Het vijf pagina's tellende document had op 8 juni teruggestuurd moeten worden, anders zou de wedstrijd niet op de kalender van 2013 verschijnen.

De organisaties van de wedstrijden zijn het niet eens met een voorstel waarin staat dat ze 80.000 Britse pond moeten betalen voor de productie en distributie van de televisiebeelden en voor een belangrijk systeem dat de auto's kan traceren en de tijden bij kan houden.

De FIA wil volgens bronnen praten om de kou uit de lucht te halen. Daarnaast zal komende vrijdag tijdens de vergadering van de World Motor Sport Council de problemen besproken gaan worden.

Vluchtende stropers laten jachthonden achter

Twee stropers die zaterdagavond bij het Noord-Brabantse Oosteind door de politie werden betrapt hebben op hun vlucht hun oude Landrover en twee jachthonden achtergelaten. De stropers wisten te ontkomen, maar de politie hoopt via de Landrover hun identiteit te kunnen achterhalen.

Na een melding van een getuige betrapte de politie de stropers in het buitengebied aan de Rijsdijk rond 22.00 uur. De mannen namen de benen en konden niet meer worden gevonden. Wel stuitten de agenten op een Landrover waar de twee honden in zaten. Verder lag er een dode haas in de auto.

De Landrover is in beslag genomen. De honden zijn opgevangen.

Krachtige aardbeving treft Rhodos

Bij het Griekse eiland Rhodos heeft zich zondag een krachtige aardbeving voorgedaan. Er zijn vooralsnog geen berichten van slachtoffers of schade, aldus de autoriteiten.

De beving met een kracht van 5,8 vond volgens het Geodynamische Instituut in Athene plaats op 37 kilometer onder de zeebodem op bijna vijfhonderd kilometer ten oosten van Athene, tussen Rhodos en het westen van Turkije.

In het gebied waar Griekenland ligt vinden elk jaar honderden aardbevingen plaats.

Donald Sutherland onderscheiden in Frankrijk

Donald Sutherland is zaterdag geëerd door Frederic Mitterand, de Franse oud-minister van cultuur. De acteur mag zich voortaan commandeur noemen in de Franse Orde van Kunst en Letteren.

De 76-jarige Sutherland werd gehuldigd tijdens een ceremonie in Parijs. Mitterand prees de Canadese acteur, bekend van films als The Dirty Dozen en Citizen X, voor zijn 'uitzonderlijke' carrière.

Sutherland, die vorig jaar werd geëerd met een ster op de Hollywood Walk of Fame, zei van Frankrijk te houden. De acteur bedankte zijn vrouw, de Franse actrice Francine Racette, die hem bekend maakte met de Franse cultuur 'door middel van films, maar ook kaas en baguettes'.


Donald Sutherland onderscheiden in Frankrijk (Foto: Novum)

Heitinga: "We hebben zelf gefaald"

Alhoewel ook John Heitinga vindt dat Oranje legio kansen had, wijt de verdediger het verlies tegen Denemarken toch aan eigen fouten.

"Zij hadden één halve kans en scoorden gelijk. Wij konden onze mogelijkheden niet op twee handen tellen en toch hebben we geen doelpunt gemaakt. Uiteindelijk is het onze eigen fout, we hebben zelf gefaald", zo concludeert Heitinga tegenover het ANP.

"Of zij nou geluk hadden of wij pech, dat maakt niet uit. We hebben het gewoon slecht gedaan", zo voegt de Everton-verdediger eraan toe. De oud-Ajacied bevestigt dan ook dat het aankomende duel met Duitsland van cruciaal belang is voor het verdere verloop van het toernooi.

"Dat wordt een enorm gevecht. Dan moeten we laten zien dat we Europees kampioen willen en kunnen worden. We moeten winnen. Er gelden geen excuses meer, daar zijn we ons bewust van. Dat gevoel overheerste ook in de kleedkamer. We hadden tegen Denemarken moeten winnen, maar dat hebben we niet gedaan. Nu moeten we het tegen Duitsland doen."

Van Houts zesde op EK mountainbike

mountainbiker Rudi van Houts is vandaag bij de Europese kampioenschappen in Moskou als zesde geëindigd. De titel ging naar de de Duitser Moritz Milatz.

Milatz versloeg de Spanjaard Sergio Mantecon Gutierrez in een sprint. De Zwitser Ralph Näf eindigde op de derde plaats. Van Houts bleef met zijn zesde plaats nog wel Sven Nys voor. De Belg werd tiende maar kwalificeerde zich daarmee wel voor de Olympische Spelen.

Bij de vrouwen ging de titel naar de Noorse titelverdedigster Gunn-Rita Dahle-Flesjaa. De Zwitserse Esther Süss werd tweede, de Duitse Sabine Spitz maakte het podium vol.

Wiggins en Sky klimmen op UCI WorldTour ranglijst

Bradley Wiggins is door zijn tweede opeenvolgende winst in het Critérium du Dauphiné gestegen naar de derde plaats in de UCI World Tour. Met 335 punten staat hij nog wel bijna zeventig punten achter op leider Joaquim Rodríguez, die tweede werd in de Giro d’Italia.

De tweede plaats is nog steeds voor Tom Boonen, die 366 punten heeft. Beste Nederlander is nog steeds Bauke Mollema, die deze week in de Ronde van Zwitserland in actie zal komen. De Rabobankrenner staat op de 18e plaats met 132 punten.

Bij de teams is het Katusha van Rodríguez zijn eerste plaats kwijt aan Team Sky. De Britse formatie eindigde in de Dauphiné met vier man in de top tien en heeft nu 803 punten, terwijl Katusha er 716 heeft. De Nederlandse formaties staan nog steeds buiten de top tien, met Vacansoleil op de twaalfde plaats en Rabobank op plek veertien.

Bij de landen staat Spanje nog fier op kop, voor Italië en België. Nederland is ten koste van Groot-Brittannië gezakt naar de zesde plek.

Van Marwijk: "Nog steeds veel vertrouwen"

Bert van Marwijk toonde zich een dag na het verlies van het Nederlands elftal tegen Denemarken niet aangeslagen. "Het vertrouwen is groter dan menigeen denkt", zo zei hij.

De bondscoach van Oranje zei nog steeds verbaasd te zijn over het verlies gisteren. "Dat maakte het wel extra bitter", waarmee Van Marwijk doelde op de handsbal van de Denen waar Nederland geen strafschop voor kreeg.

Eerder meldden we al dat Joris Mathijsen vandaag weer bij de groepstraining aansloot. "Hij deed aan alles mee, hij heeft niets meer", zo zei Van Marwijk. "Hij traint morgen en overmorgen mee en dan is hij er klaar voor."

Overigens zal er weinig aan de speelstijl van Oranje veranderen. "We zullen ook nu weer aanvallend spelen, maar dat moeten we gedoseerd doen", besloot de bondscoach.

Nooit eerder vertoonde beelden uit Return Of The Jedi online gezet

Op YouTube verscheen onlangs een korte documentaire met nooit eerder vertoonde beelden, van achter de schermen, van Star Wars Episode VI: Return Of The Jedi. De opnames zijn afkomstig van Jeff Broz die de beelden schoot bij opnames, van George Lucas en zijn filmcrew, in Buttercup Valley in Californië in 1982.

Mocht je denken waarom hoor ik niks? Dat klopt, het Super 8mm filmpje is zonder geluid en gefilmd in Sand-O-Vision.

Prijzenpagina EK pool 2012

Tijdens het Europees kampioenschap voetbal zal FOK! ook dit jaar weer een EK pool organiseren. In de FOK! EK 2012 Pool is het de bedoeling dat je van alle wedstrijden de uitslagen voorspelt. Elke voorspelling levert na afloop van een wedstrijd een bepaald aantal punten op. Daarnaast kan je nog extra punten vergaren door het aantal getrokken kaarten juist te voorspellen. De inschrijvingen zijn inmiddels gesloten!

Naast de eeuwige roem heeft FOK! voor de beste tien deelnemers aan de EK pool een mooie prijs weten te regelen.

Voor de beste vijf deelnemers aan de FOK!EK pool stelt Tijdsbeeld Media een unieke DVD-box beschikbaar. Op de 3 DVD’s van de ‘EK Klassiekers – Hoogte- en dieptepunten van Oranje’ zijn negen wedstrijden terug te vinden van Oranje op eerdere EK’s. Daarnaast zijn er diverse interviews terug te vinden met hoofdrolspelers van die tijd.

De nummers zes tot en met tien van de EK pool krijgen in samenwerking met Uitgeverij Balans een exemplaar van het boek Wat een goal! van Maarten Moll. Daarin wordt er in de geschiedenis van het moderne voetbal gedoken en wordt er per gespeelde voetbalminuut nagegaan welke spraakmakende, hilarische of tragische gebeurtenis er in exact díe minuut heeft plaatsgevonden.

Voor de nummers elf tot en met vijftien mogen we in samenwerking met Excelsior Recordings 5 exemplaren van de CD 'Eenmaal Oranje' van Meindert Talma en de Rode Kaarten weggeven. Met daarop onder andere liedjes over eenmalige internationals die snordrager zijn, plotseling bevangen worden door faalangst en liever anoniem waren gebleven. En ook waarom eenmalige international en onze huidige bondscoach Bert van Marwijk wel het WK Klaverjassen won in 1975 en niet de WK-finale in 2010.

Venizelos wil brede Griekse coalitie

In Griekenland moet na de verkiezingen een brede coalitie komen die opnieuw kan onderhandelen over de noodhulpovereenkomst met de eurozone. Dat heeft de leider van de Griekse socialisten en oud-minister van financiën Evangelos Venizelos zondag gezegd.

Venizelos, die onderhandelde over de voorwaarden van het oude noodplan, zei dat een smalle coalitie niet in staat is betere voorwaarden dan de huidige te bedingen. Hij heeft zijn voorstel inmiddels bij de leiders van vier partijen neergelegd, waaronder de conservatieve partij Nea Dimokratia en de radicaallinkse partij Syriza.

De socialisten van Venizelos kregen een oorwassing bij de verkiezingen van 6 mei en zakten van 44 naar 13 procent van de stemmen. Coalitiegesprekken liepen toen stuk en er werden nieuwe verkiezingen uitgeschreven. Ook deze keer wordt echter niet verwacht dat één partij een overgrote meerderheid zal behalen.


Venizelos wil brede Griekse coalitie (Foto: Novum)

[Groep C] Vooruitblik: Spanje - Italië

Vanavond staat tijdens het EK voetbal een heuse kraker op het programma. Om 18:00 uur begint namelijk de wedstrijd tussen titelhouder Spanje en Italië.

Het is de 30e keer dat beide landen het tegen elkaar op gaan nemen. Als we een blik op de statistieken werpen, ontlopen Spanje en Italië elkaar nauwelijks. De Italianen wonnen tien keer, waar de Spaanse formatie acht keer aan het langste eind trok. De laatste editie van deze wedstrijd werd in augustus vorig jaar gespeeld. In een vriendschappelijk duel won de Italiaanse formatie met 2-1.

Spanje moet het dit EK in elk geval stellen zonder Carlos Puyol en David Villa. De verwachting is dat vooral de laatstgenoemde speler gemist zal worden. Het is aan Sergio Ramos en Fernando Torres om de positie de voetballer van FC Barcelona op te vullen.

Torres moet het gemis van Villa in de spits proberen te vergeten bij Spanje. (Foto: Pro Shots)

Italië heeft nog wat meer kopzorgen, aangezien het voetbal in het land op dit moment wordt beheerst door een omkoopschandaal. Hierdoor mist Domenico Criscito het EK voetbal, omdat hij hierbij betrokken is. Daarnaast is verdediger Andrea Barzagli geblesseerd, waardoor bondscoach Cesare Prandelli in zijn defensie moet schuiven. Dat houdt onder meer in dat Daniele de Rossi, van origine een middenvelder, een meer verdedigende rol krijgt.

De wedstrijd tussen Spanje en Italië staat onder leiding van de Hongaarse arbiter Viktor Kassai en wordt in Arena Gdansk te Gdansk gespeeld.



Vermoedelijke opstellingen:

Spanje:
Casillas, Arbeloa, Ramos, Piqué, Alba, Busquets, Xabi Alonso, Silva, Xavi, Iniesta, Torres

Italië:
Buffon, Bonucci, de Rossi, Chiellini, Maggio, Marchisio, Pirlo, Motta, Giaccherini, Cassano, Balottelli

Bredanaar achtervolgt vriend ex met samoeraizwaard

Een Bredanaar heeft zaterdagavond de vriend van zijn ex-vrouw achtervolgd met een samoeraizwaard. De aanvaller en zijn ex-vrouw zijn al tien jaar uit elkaar, maar het lijkt erop dat de ex-man de klap nog niet helemaal heeft verwerkt. De 45-jarige vriend werd rond 22.00 uur opgewacht toen hij zijn hond in de wijk Heuvelkwartier ging uitlaten, meldt de politie.

De eveneens 45-jarige rivaal kwam toen achter hem aan met het zwaard. De vriend vluchtte naar zijn woning, waar de belager met het zwaard voor de deur bleef staan. Toen de weggerende vriend de politie belde, stapte de gefrustreerde ex in zijn auto en reed weg.

De politie wist hem op de Doctor Struyckenstraat te arresteren. Zijn zwaard is in beslag genomen. De Bredanaar bleek onder invloed van alcohol, maar het lukte niet een ademtest of bloedproef af te nemen. Op iedere vraag die de agenten stelden, kregen zij volgens de politie een middelvinger als antwoord.

Telstar strikt jonge aanvaller van Arsenal

Telstar heeft een opvolger gevonden voor spits Johan Plat. Arsenal-speler Rhys Murphy draagt komend seizoen het tenue van de Velsenaren. De 21-jarige jeugdinternational is een talent uit de opleiding van Arsenal van wie het contract is afgelopen.

Door een aantal blessures wist Murphy bij Arsenal niet door te breken. Hij werd verhuurd aan Brentford en afgelopen seizoen speelde hij bij League One-club Preston North End. "Daar kwam ik minder aan spelen toe dan ik gehoopt had. De stap naar Arsenal één is te groot om aan speeltijd te komen. Ik heb gekozen voor een club met ambitie en een jonge trainer. Het is belangrijk dat ik hier veel wedstrijden ga spelen." aldus de Engelsman.

Trainer Marcel Keizer is blij dat hij de spits aan z'n selectie kan toevoegen. "Het is een hele goeie spits die alle jeugdelftallen heeft doorlopen bij Engeland en speelt nu voor Ierland. Het is niet echt een Engelse spits. Zijn speelstijl past waarschijnlijk goed bij het Nederlandse voetbal", aldus Keizer. Murphy tekende een contract voor één jaar met een optie voor nog een seizoen.

Clubtopscorer Johan Plat, vorig jaar goed voor vijftien doelpunten, is naar de derde Bundesliga vertrokken en speelt komend seizoen voor Hansa Rostock. Murphy heeft geen moeite als de fans hem met de Volendammer gaan vergelijken. "Nee, ik ben hier om doelpunten te maken. Het is goed om een doel voor ogen te hebben. In 34 wedstrijden ga ik voor vijftien tot twintig goals." Met de komst van Murphy heeft Telstar nu een selectie van negentien spelers. Keizer wil nog vier of vijf spelers toevoegen, vooral achterin is er nog versterking nodig. 

Tahiti naar Confederations Cup

Tahiti komt volgend jaar namens Oceanië uit op de Confederations Cup. In de finale van het Oceanisch voetbalkampioenschap won het team met 1-0 van Nieuw-Caledonië. Nieuw-Zeeland werd derde door in de wedstrijd om plek drie de Solomon Eilanden met 4-3 te verslaan. In de halve finale verloor Nieuw-Zeeland nog van Nieuw-Caledonië. 

Het enige doelpunt in de finale werd in de elfde minuut gescoord door Steevy Chong-Hue. Het is voor de eerste keer dat Nieuw-Zeeland of Australië het toernooi niet weet te winnen. Australië deed niet mee omdat die sinds 2006 horen bij de Aziatische voetbalbond.

Tijdens de confederations cup strijden de continentale kampioenen plus de wereldkampioen en het land wat het WK mag organiseren tegen elkaar. Zes van de acht landen zijn al bekend. Dit zijn: Japan, Mexico, Tahiti, Uruguay, Spanje en Brazilië. Hierbij voegt zich nog de Europees kampioen en de kampioen van Afrika van 2013. Als Spanje zijn Europese titel weet te prolongeren dan gaat de verliezend finalist van het Europees kampioenschap volgend jaar naar Brazilië om deel te nemen aan de confederations cup. 

Verwarde man duwt eigen auto kanaal in

Een verwarde man heeft zaterdag in Almelo zijn eigen auto een kanaal ingeduwd nadat hij levensgevaarlijke capriolen had uitgehaald op de A35. De 25-jarige man uit Rijssen hield de hulpdiensten daarna nog uren bezig door te zeggen dat er nog iemand in het voertuig zat, meldt de politie zondag.

De man scheurde even na 14.15 uur over de A35. Hij haalde auto's links en rechts in en dwong andere weggebruikers aan de kant te gaan. Bij de afslag Almelo West verliet hij de snelweg om vervolgens langs het kanaal op de Buitenhaven Oostzijde te parkeren. Hier duwde hij zijn auto te water en sprong hij daarna zelf ook in het water.

Toegesnelde agenten trokken de man op het droge en sprongen daarna met andere omstanders te water om de overige 'inzittenden' te redden. In de auto werd niemand aangetroffen. Duikers van de brandweer zochten daarna het kanaal af. Ook werd met sonarapparatuur naar mensen gezocht.

De politie heeft de verwarde man aangehouden. Voor hem is hulpverlening ingeschakeld.

Doden bij vliegtuigongeluk Oekraïne

Een klein vliegtuig met parachutespringers is zondag in de buurt van de Oekraïense hoofdstad Kiev in slecht weer neergestort. Vijf mensen kwamen om het leven en dertien raakten gewond, zei Joelia Jersjova, woordvoerster van Oekraïense ministerie van noodsituaties.

Het vliegtuigje maakte op zo'n dertig kilometer van Kiev een 'harde' noodlanding, aldus Jersjova. In het vliegtuig zaten zestien parachutespringers en twee begeleiders.

Er is een onderzoek ingesteld naar de oorzaak van het ongeluk.

Brabander wint recordbedrag op speelautomaat

Een Brabander heeft in de nacht van zaterdag op zondag een recordbedrag van 2,7 miljoen euro gewonnen op een speelautomaat van Holland Casino in Eindhoven. De 56-jarige man speelde op een automaat die is gekoppeld aan gokkasten in vestigingen in het hele land. Voor 7,50 euro kan dan worden ingezet op een jackpot, legt een woordvoerder van het casino uit.

Die mogelijkheid bestaat sinds 2007. Nadat de jackpot is uitgekeerd, wordt die op een miljoen euro gezet. Dat bedrag groeit doordat een deel van de inworp van de duizenden mensen die spelen erbij wordt opgeteld. "Het heeft nu heel lang geduurd voordat iemand won, waardoor het bedrag een recordhoogte heeft bereikt." In theorie bestaat er een miniscule kans dat de jackpot zondag weer valt, dan zou het bedrag dus ongeveer een miljoen euro zijn.

Het oude record stond op 2,2 miljoen euro. Dat bedrag werd in 2008 in een casino in Amsterdam uitgekeerd. Dat bedrag werd in oktober bijna geëvenaard, toen een man in Eindhoven 2,1 miljoen euro won.

Young gaat voor 'de tien' bij Engeland

Ashley Young kijkt uit naar het EK met Engeland. De speler van Manchester United hoopt op een kans op de plek achter de spits te krijgen.

Bondscoach Roy Hodgson zette Young al eens op die positie tijdens het met 1-0 gewonnen oefenduel tegen Noorwegen. De middenvelder annex aanvaller van United verzorgde toen de enige treffer. Young hoopt ook tijdens het EK op 'de tien' te mogen beginnen. "Ik geniet ervan om vanaf die positie de mogelijkheid te krijgen om kansen te creëren."

"Ik heb daar in het verleden bij Aston Villa een heel seizoen gestaan en genoot er toen van", vertelt Young aan diverse Engelse media. "Dat deed ik ook in de laatste wedstrijden met Engeland, vooral met deze spelers die je zo perfect kunnen vinden. Het is echt een nachtmerrie voor elke verdediger om daar te moeten verdedigen."

Mocht Hodgson Young toch liever ergens anders zien, dan is dat voor de spelmaker geen probleem. "Ik ben veelzijdig. Tijdens mijn loopbaan heb ik overal gestaan. Ik ben een speler die creatief wil zijn, de bal wil hebben. Ik kan effectief zijn op elke positie."

Ritzege Moreno, eindzege Wiggins in Dauphiné

Bradley Wiggins is de winnaar geworden van het Critérium du Dauphiné. De Brit van Sky had in de slotrit van de rittenkoers geen problemen zijn leiderstrui te verdedigen. De ritzege ging naar Daniel Moreno van Katusha, die Luis-Léon Sanchez nipt voorbleef.

Een kopgroep van acht renners mochten er vandoor gaan. Daarbij zat onder andere Lieuwe Westra, maar die moest de Fransen Pierre Rolland en Jerôme Coppel op de beklimming van de Col du Corbier laten gaan. Daarachter was Vincenzo Nibali ontsnapt uit de groep der favorieten, waarin leider Bradley Wiggins eenvoudig stand hield.

Na de afdaling had het duo nog een voorsprong van een minuut op de groep van Wiggins, terwijl Nibali samen met Westra op een halve minuut bleef hangen. Ze lieten vervolgens lopen, omdat de groep met de leider snel naderde. Op driekilometer van de meet werden Coppel en Rolland ook ingelopen.

Op het eind stond er nog een beklimming van de derde categorie op het programma, richting de finish in Châtel. Rabobank-renner Luis-Léon Sanchez ging daarop aan en leek lang de zege voor het grijpen te hebben. Vlak voor de finish werd hij echter net gepasseerd door Daniel Moreno van Katusha. Cadel Evans pakte de derde plaats. Pieter Weening was op plaats zes de beste Nederlander van de dag, terwijl Wilco Kelderman knap achtste werd in het klassement.

Bradley Wiggins winnaar Critérium du Dauphiné. (Foto: Pro Shots)

Alle dopingtests Euro2012 vooralsnog negatief

De UEFA heeft vandaag bekendgemaakt dat alle 160 dopingtests die voorafgaand aan het EK voetbal zijn afgenomen negatief zijn. Voorafgaand het EK werden van elk team tien spelers getest op het gebruik van doping.

"Daarbij is gebleken uit hematologische en hormonale analyses dat er geen aanwijzingen zijn voor bloeddoping of hormoonmanipulatie”, zo staat in een persbericht van de Europese voetbalbond te lezen.

Tijdens alle 31 wedstrijden vinden dopingcontroles plaats. Daarnaast zullen er ook onaangekondigde bezoeken van dopingcontroleurs aan de spelershotels tussen de wedstrijden door plaatsvinden.

FIA inspecteert circuit Austin volgende week

Autosportfederatie FIA zal volgende week een bezoek gaan brengen aan Austin, Texas, om het nieuwe Circuit of the Americas te inspecteren. In november staat er de eerste Formule 1-race gepland en de bouw van de baan is nog in volle gang.

Dergelijke bezoeken worden vaker gebracht aan nieuwe circuits en dit bezoek is puur bedoeld om eventuele problemen aan het licht te brengen. Verwacht wordt dat FIA-directeur Charlie Whiting bij de delegatie behoort die een bezoek aan Austin gaat brengen. De definitieve goedkeuring voor het circuit zal later dit jaar moeten volgen.

Mathijsen terug op de groepstraining

Joris Mathijsen heeft zich vanmiddag weer aangesloten bij de training van het Nederlandse elftal. De verdediger oefende samen met de wisselspelers van het verloren EK-duel tegen Denemarken.

Mathijsen is herstellende van een hamstringblessure en hij hoopt dat hij woensdag tegen Duitsland weer in actie kan komen.

Bert van Marwijk gunde zijn basisformatie rust na de wedstrijd tegen Denemarken. De basisspelers verschenen dan ook maar even op het veld. Wesley Sneijder, die gisteren last kreeg van een knie, sprak uitvoerig met de bondscoach.

Joris Mathijsen weer terug in training. (Foto: Pro Shots)

FOK!filmtips van de dag: Ben Hur

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daar aan een dvd-tip. Valt er vandaag nog wat te zien? Je leest het op FOK!film.

Ben Hur

Vandaag weer een prachtige klassieker op de buis. Op één is om 13.35 uur Ben Hur van William Wyler te zien. Charlton Heston is één van zijn allerbeste rollen ooit. Zelden was het kiezen van de FOK!filmtip van de dag zo gemakkelijk als vandaag.

Ben Hur 2

Ook meehelpen aan de FOK!filmtip? Meld je aan als redacteur nieuws voor FOK!film. Stuur een bericht met motivatie naar film@fok.nl!

Eriksen: "Oranje nooit zo ongevaarlijk gezien"

Het Nederlands elftal verloor gisteren de eerste wedstrijd op het Europees kampioenschap met 0-1 van Denemarken. Christian Eriksen, de Deen van Ajax, was blij met de zege en totaal niet onder de indruk van Oranje.

"Ik heb Nederland nog nooit zo ongevaarlijk gezien terwijl ze toch zo veel kansen hebben gehad", zei Eriksen, die tijdens de wedstrijd zelf werd gewisseld. "We hebben het goed gedaan, applaus voor onszelf. Na het eerste kwartier wisten we onder de druk van Nederland uit te komen en maakten zelf een mooie goal. De eerste 3 punten zijn binnen. Pech voor Nederland, maar ik speel voor Denemarken en wij zijn hier heel blij mee."

Strip: De Zen van Steve Jobs

Steve Jobs is een mythe. Voor zijn dood was hij dat vooral voor technici en Apple-fanaten. Sinds zijn overlijden op 5 oktober 2011 is hij dat voor de gehele wereld. Verschillende bedrijven proberen een slaatje te slaan uit de status van de voormalige Apple-frontman. De een eervol en met succes zoals Walter Isaacson, de schrijver van Jobs' biografie en de ander uit puur winstbejag. De Zen van Steve Jobs is een stripboek over één bepaalde periode in Jobs leven. Het boek is uitgegeven door magazine Forbes en tekenaar Jess3. De grote vraag die resteert: past dit boek in het rijtje Isaacson of is het geldklopperij? 

N. de Jong nog één keer om de tafel met City

Nigel de Jong zal na het EK voor de laatste keer met Manchester City in gesprek gaan over een eventuele contractverlenging. Het huidige contract van De Jong loopt af in de zomer van 2013. Goal.com weet dat de steenrijke Engelse club nog een laatste poging gaat wagen om de middenvelder voor nog vier seizoenen te kunnen vastleggen.

Mocht De Jong instemmen met het voorstel, dan ziet de Oranje-international wekelijks ruim 117.000 euro worden bijgeschreven op zijn rekening. Momenteel heeft De Jong een weeksalaris van ongeveer 86.000 euro. Een jaar geleden probeerde City de middenvelder al te verleiden tot een contractverlenging, maar die onderhandelingen leverden toen niks op. Mocht De Jong het nieuwe voorstel weigeren, dan is City bereid om de voormalig Ajacied te verkopen. QPR, Arsenal en Internazionale zouden de ontwikkelingen rondom De Jong met argusogen volgen.

De Jong was jarenlang een vaste kracht in het team van trainer Roberto Mancini, maar daar kwam afgelopen seizoen verandering in. De Italiaanse oefenmeester koos vaak voor Gareth Barry, waardoor De Jong het regelmatig met slechts een invalbeurt moest doen.

Dode bij grote brand in Amsterdams hotel

Een grote brand heeft zondagochtend een klein hotel in het centrum van Amsterdam volledig verwoest. Daarbij is een dode gevallen, zegt een woordvoerder van de brandweer. Een ander is met onbekende verwondingen naar een ziekenhuis gebracht.

Het vuur brak even na 10.00 uur uit in het Convent Hotel aan de Nieuwezijds Voorburgwal. Het pand was al vrij snel niet meer te redden. Naastgelegen huizen zijn gespaard gebleven maar hebben wel rookschade opgelopen.

Het is nog onduidelijk hoeveel mensen er tijdens de brand binnen waren. De woordvoerder kan niets zeggen over eventuele meerdere slachtoffers.

De oorzaak van de brand is nog onbekend. De brandweer is bezig met het stutten van het gebouw. Volgens de woordvoerder dreigt de gevel in te storten.


Dode bij grote brand in Amsterdams hotel (Foto: Novum)

"Core-gamers zorgen voor groei"

Dat de gamesindustrie een een steeds groter wordende markt is zal velen niet verbazen. Het ziet het er zelfs naar uit dat in 2017 de jaarlijkse revenu van de gamesindustrie gegroeid zou kunnen zijn naar 70 miljard dollar. Dat heeft onderzoeksbureau DFC Intelligence onderzocht.

Ze denken dat de groei de komende jaren vooral door zal zetten op de digitale markt die in 2017 maar liefst 66% van de markt uit zal maken. Daarnaast zeggen de onderzoekers dat vooral de core-gamers, mannen tussen de 12 en 30 jaar, zijn die deze groei het meest zullen stimuleren. Dit is opmerkelijk want er wordt vooral vaak gedacht dat juist de casual-markt, die de laatste jaren het erg goed lijkt te doen, de komende jaren het sterkst zou groeien.

Volgens de onderzoekers is het erg belangrijk voor bedrijven om de core-gamer aan zich te binden. Anders dan de casual-gamers, zijn het de core-gamers die nog steeds het meeste geld uitgeven aan games.

“The bottom line, is core gamers spend money on products they like and right now the game offerings on sites like Facebook are simply not appealing to that demographics,”

Volgens het onderzoek zal de groei ook vooral de vinden zijn op de pc en zal de pc 39% van de markt bezitten in 2017. Console-games zouden 36% van de markt bezitten en 25% zal voor de mobiele markt zijn. Het succes van pc-titels zitten hem vooral in games al Diablo III, Minecraft, en League of Legends.

Eriksson fluit Nederland - Duitsland

De wedstrijd tussen Nederland en Duitsland komende woensdag zal worden gefloten door de Zweedse scheidsrechter Jonas Eriksson. De andere wedstrijd in Groep B, die tussen Denemarken en Portugal, staat onder leiding van Craig Thompson uit Schotland. Dit werd vandaag bekendgemaakt.

Eriksson was afgelopen seizoen scheidsrechter in de kwartfinale  van de Champions League tussen AC Milan en Barcelona. In hetzelfde toernooi floot hij ook al het groepsduel van Ajax uit tegen Olympique Lyon.

Stephane Lannoy, de Fransman die gisteren Portugal-Duitsland floot, komt in de wedstrijd Griekenland - Tsjechië voor de tweede maal in actie als arbiter. Wolfgang Stark uit Duitsland leidt het andere duel in Groep A tussen Polen en Rusland.

Frankrijk koel naar duel met Engeland

Frankrijk heeft de nodige maatregelen genomen om de warmte morgen het hoofd te kunnen bieden tijdens het EK-duel met Engeland. De Franse spelers dragen in de rust een 'Cryo Jacket', waar acht zakken met ijs in zitten. De lichaamstemperatuur wordt door de jasjes gereguleerd, zodat de voetballers minder snel vermoeid raken. Frankrijk maakt daarnaast al gebruik van koeltecabines.

In het Oekraïense Donetsk is de temperatuur tijdens Frankrijk - Engeland naar verwachting 32 graden. Bij Engeland hebben ze desondanks geen extra maatregelen genomen. Bondscoach Roy Hodgson was niet op de hoogte van de Franse plannen. "Dat is nieuw voor mij, maar onze medici zullen er ook alles aan doen om de lichaamstemperatuur van de spelers omlaag te krijgen."

De andere tegenstanders in poule D zijn Zweden en medeorganisator Oekraïne.

[NHL] New Jersey Devils geeft nog niet op in finale

New Jersey Devils heeft de achterstand in de finale van de Amerikaanse ijshockeycompetitie NHL zaterdag verder verkleind. De Devils wonnen na het vierde ook het vijfde duel van Los Angeles Kings: 2-1. Bryce Salvador werd matchwinner, nadat hij de puck met wat geluk via een verdediger voor zijn stick had gekregen.

New Jersey was via Zach Parise op voorsprong gekomen in het eerste kwart. Hij profiteerde van een zeldzame fout van doelman Jonathan Quick. Justin Williams maakte vervolgens gelijk voor de Kings. Bij de thuisploeg was goalie Martin Brodeur met 25 reddingen de grote man.

De ijshockeyers uit Los Angeles kunnen maandag in eigen hal voor het eerst in het 45-jarig bestaan van de club de Stanley Cup veroveren. Als New Jersey de stand in de best-of-sevenserie terugbrengt tot 3-3, wacht woensdag het beslissende treffen.


New Jersey Devils geeft nog niet op in NHL-finale (Foto: Novum)

FOK!-Weekoverzicht week 23

Welkom bij het FOK!-weekoverzicht waarin we wekelijks een overzicht geven van de meest ontroerende, het meest schokkende, humoristische of de opmerkelijkste nieuwtjes van de afgelopen week. Heb je suggesties, aarzel dan niet om ze te delen met de redactie!

zondag

De arrestatie van de butler van de paus heeft er niet toe geleid dat er minder informatie werd gelekt uit het Vaticaan. Op de rivier de Theems, in London, voeren deze zondag ruim 1000 vaartuigen om het jubileum van de Queen Mum Elizabeth te vieren. In Opheusden, Gelderland, heeft een Duitser voor ophef gezorgd toen hij het verkeer probeerde te regelen in beschonken toestand. Vandaag was het ook even warm als op eerste kerstdag zo meldde Meteo Consult. 

maandagDe invoering van de zogenoemde Cookiewet ging op FOK! niet onopgemerkt voorbij. In Canada werd een man die voor moord veroordeeld was, opgegeten door een zwarte beer. De beer werd op zijn beurt afgemaakt vanwege het gevaar dat hij voor andere mensen kon vormen. In de Verenigde Staten kreeg een gevangene die terminaal ziek was, gratie, maar enkele uren voor zijn vrijlating overleed hij. In eigen land werd in Rotterdam een agent opgepakt op verdenking van het mishandelen van zijn eigen kind

dinsdag

Een omstreden therapie voor homoseksuelen hoeft niet meer te worden vergoed door zorgverzekeraars. In de Rotterdamse dierentuin Blijdorp zorgde ijsbeertje Vicks voor opschudding door per ongeluk de ruit van zijn verblijf te slopen. In Hilversum werden bij dierenartsen vier honden binnengebracht die na een wandeling bij het vliegveld stoned leken te zijn. Ahold, dat van oorsprong uit Zaandam kwam, moet gedacht hebben 'Oost west, thuis best'. 

woensdag

Een containerschip dat zijn vracht kwam lossen in Rotterdam, had behalve zijn lading ook nog een dode walvis bij zich. Een dronken man uit Friesland die aangifte deed van de vermissing van zijn rijbewijs, kon deze meteen inleveren op het politiebureau. De 'Rijdende Rechter' die op tv veel burenruzies oplost, blijkt zelf ook mot te hebben met zijn buren. Als het aan GroenLinks ligt, kunnen kinderen in de toekomst van zeven tot zeven op de basisschool verblijven. 

donderdagDe overheid heeft de calamiteitenwebsite Crisis.nl eindelijk online gezet. In Amsterdam zal geen nieuwe jeugdgevangenis komen, volgens Fred Teeven omdat het kapitaalvernietiging zou zijn. Eerder sloot elders al een andere jeugdgevangenis namelijk. Opmerkelijk nieuws met betrekking tot de plofkip: hoewel het beestje een relatief slecht leven heeft, is hij in vrijwel alle opzichten beter voor het milieu. Het landelijke politienummer 0900-8844 was door een storing slecht of niet bereikbaar. 

vrijdagVolgens Joan Franka heeft ze het songfestival verloren vanwege defecte oortjes. Hierdoor zou ze vals gezongen hebben. Een vrouw die een meerling krijgt zou langer zwangerschapsverlof moeten krijgen vindt het CDA. Afgelopen februari werden drie kinderen uit één gezin onder toezicht geplaatst van Jeugdzorg, omdat ze veel te zwaar waren. In Indië komen jaarlijks duizenden astmapatiënten bijeen om samen levende vis te eten in de hoop verlost te worden van hun astma. 

zaterdagIn België werden twee leerkrachten op staande voet ontslagen omdat ze uit de Koran voorlazen in plaats van hulp in te roepen toen een leerling een epilepsieaanval kreeg. In de Verenigde Staten zijn ruim honderd arrestaties verricht bij het oprollen van een kinderpornonetwerk. De zwangere  Snooki is op pikante wijze te kijk gezet in het Engelse blad Daily Mail. Tot slot werd de Ronde van Texel, een zeilwedstrijd om het eiland heen afgelast omdat er een te harde wind zou staan. Het Nederlands Elftal verloor zijn openingswedstrijd op het EK-voetbal met 0-1 van Denemarken. Ondanks de kansenregen wist Oranje niet één kans te benutten.

VVD gaat forenzentaks mogelijk terugdraaien

De VVD gaat mogelijk de plannen met de forenzentaks terugdraaien. Er is een kans dat de partij dat opneemt in het verkiezingsprogramma, zei demissionair minister-president Mark Rutte in het televisieprogramma Eva Jinek op Zondag.

Volgens Rutte zat er na het mislukken van het Catshuisoverleg niets anders op om met de taks akkoord te gaan om zo toch een begroting rond te krijgen met de andere partijen uit de Kunduz-coalitie. De lijsttrekker van de VVD beaamde dat de maatregel niet rijmt met de idealen van de partij.

Rutte maakte verder zijn excuses voor zijn aanvaring met PVV-leider Geert Wilders. Direct na het klappen van het overleg was hij zo kwaad dat hij riep Wilders partij tot op de laatste zetel zou afbreken. Rutte noemde de uitspraak 'ongepast'. Hij wil later nog een kop koffie drinken met Wilders om het uit te praten.

Bild genadeloos voor Oranje

De Duitse krant Bild is duidelijk over het verlies gisteren van het Nederlands elftal tegen Denemarken: 'Robben brengt Holland Bayern-pech' kopte de krant. De krant verwees daarmee naar de gemiste penalty van Robben in de finale van de Champions League. Gisteren raakte Robben met een schot de paal.

"Een zwakke verdediging, trage opbouw en zwak in de afwerking: Oranje faalde op alle fronten tegen outsider Denemarken", gaat Bild verder. "Van de dertig schoten op doel van de betere Nederlanders waren er maar vijf op de palen gericht."

De Franse sportkrant L'Équipe is een stuk milder dan Bild. De krant noemt de overwinning van de Denen mede een gevolg van arbitrale fouten. Volgens L'Équipe had Oranje "twee strafschoppen moeten krijgen."

SP pakt weer zetels in peiling

De SP blijft het goed doen in aanloop naar de verkiezingen. De partij wint in de wekelijkse peiling van Maurice de Hond drie zetels en komt daarmee op 32 zetels, twee lager dan het historische hoogtepunt van 34 zetels in januari.

Zowel het CDA als de PvdA moet deze week inleveren. Beide partijen verliezen twee zetels en staan nu op respectievelijk dertien en negentien zetels. De VVD stijgt er weer een en staat nu op 26, zes achter op de SP.

De SP haalt vooral kiezers weg bij de PvdA, GroenLinks en PVV. Bijna dertig procent van de stemmers die in 2010 voor de PvdA ging, stemt nu voor de partij van Emile Roemer. Bij GroenLinks is dat negentien procent en bij de PVV zo'n elf procent. Vijf procent van de VVD'ers geeft aan nu SP te gaan kiezen.

Steeds meer mensen zien in Roemer ook een geschikte kandidaat voor het premierschap. Als de huidige minister-president Mark Rutte (VVD) en Roemer de enige opties waren, gaat ruim 44 procent voor Roemer tegen 48 voor Rutte. Anderhalve maand geleden was die verhouding nog 38 tegen 54 procent.

Net als vorige week scoort geen enkele mogelijke coalitie een meerderheid van ten minste 75 zetels. Een linkse samenwerking tussen SP, PvdA, GroenLinks en D66 scoort nu het best met 73 zetels. De Kunduzcoalitie staat op 67 zetels.

Maldonado: "Ging te ver over de kerbs"

Gisteren waren er na de kwalificatie voor de Grand Prix van Canada balende gezichten bij Williams. Coureur Pastor Maldonado leek op weg naar een plaats in Q3, maar de Venezolaan raakte bij het opkomen van het start/finish-gedeelte met zijn rechterachterwiel de Wall of Champions en bleef hierdoor op P17 steken.

De winnaar van de Grand Prix van Spanje trok gisteren meteen het boetekleed aan. "Tijdens mijn laatste ronde ging ik iets te ver over de kerbs, waardoor ik tegen de muur kwam. Dat was erg teleurstellend, want ik was bezig aan een goede ronde waarmee ik zeker door was gegaan naar Q3. De wagen is beter dan deze kwalificatie suggereert. De snelheid tijdens de lange runs is ook goed, dus ik denk dat we morgen wel een paar plekken goed kunnen maken."

Eén plek voor Maldonado start zijn teamgenoot Bruno Senna. De Braziliaan vond dat zijn auto in het tweede deel van de kwalificatie minder was dan in Q1, waardoor hij niet verder kon komen dan de zestiende stek.

Löw had Oranje liever niet zien verliezen

Het Nederlands elftal verloor gisteren de eerste wedstrijd op het EK tegen Denemarken. De bondscoach van Duitsland, Joachim Löw, de volgende tegenstander van Oranje, heeft door de nederlaag juist meer vrees voor het elftal van Bert van Marwijk.

"Ik had liever gezien dat ze gelijk hadden gespeeld. Nederland heeft een sterk team en ze moeten nu van ons winnen”, zo zei Löw gisteravond na de overwinning van de Duitsers op Portugal. "De Nederlanders hadden enorm veel kansen, het verbaast me dat ze niet gescoord hebben. Voor hen is het nu alles of niets. Dat maakt het lastiger voor ons, maar het belooft wel een spektakel te worden.”

Komende woensdag spelen Nederland en Duitsland tegen elkaar.

Frustratie bij Schumacher na kwalificatie Canada

Michael Schumacher is niet blij met zijn team Mercedes na de kwalificatie in Canada. De renstal liet de zevenvoudig wereldkampioen de laatste kwalificatierun afbreken, waardoor de Duitser slechts als negende mag starten.

Schumacher ging vlak voor het vallen van de vlag zijn laatste snelle ronde in, maar kreeg opdracht om deze af te breken. Hij zei tegen Sky Sports dit besluit niet te snappen. "Hier kan ik onmogelijk tevreden mee zijn, ik ben juist erg teleurgesteld. Het plan was om twee ronden te rijden. Eén om de banden op te warmen en één om te knallen."

"Het team riep me echter binnen omdat ik te laat over de lijn zou zijn gereden. Ik zag echter het licht nog op groen staan. In het eerste en tweede deel van de kwalificatie kon ik het optimale uit de auto halen en ik weet zeker dat dat me ook in Q3 was gelukt als ik mijn ronde had kunnen afmaken. Dit is gewoon klote."

Schumachers teamgenoot sloot de kwalificatie af met een vijfde plaats. De winnaar van de Grand Prix van China is hier wel tevreden over, te meer omdat hij de zaterdagochtendsessie door problemen moest missen.

Matthew McConaughey getrouwd in Texas

Matthew McConaughey heeft Camila Alves eeuwige trouw beloofd. De 42-jarige acteur gaf Alves zaterdagavond zijn jawoord tijdens een ceremonie in Texas.

De acteur en zijn bruid vierden feest op hun eigen landgoed. Welke gasten aanwezig waren is, onbekend. Wel weet entertainmentzender E! dat de 3-jarige Levi en 2-jarige Vida hun ouders zagen trouwen.

McConaughey had de 30-jarige Alves, een Braziliaans model, tijdens de feestdagen ten huwelijk gevraagd. De twee vormen sinds 2006 een stel.

Hasselhoff wil liever Knight Rider dan Baywatch

David Hasselhoff wil liever een Knight Rider-film maken dan eentje gebaseerd op zijn serie Baywatch. "Ik probeer al een tijd bij enkele filmstudio's Knight Rider van de grond te krijgen", zegt de acteur tegen Novum Nieuws.

"Ik heb absoluut oren naar een herlancering van Baywatch, zeker als Pamela Anderson zich weer in zo'n rood badpakje wil hijsen", gaat de 59-jarige hoofdrolspeler en bedenker van de serie verder. "Maar ik werk nu aan een Knight Rider-film, die heeft alle prioriteit."

The Hoff zou het liefst zien dat de zoon van Michael Knight de hoofdrol heeft. "Zo kan ik de fakkel aan hem overdragen", legt Hasselhoff uit. "Ik speel dan meer de rol van Devon, die vanuit die grote vrachtwagen alle missies coördineert."

Dat The Hoff niet te beroerd is om ook zijn bekendste rollen stevig op de hak te nemen is te zien in Piranha 3DD. In dit vervolg op het spetterende borstenspektakel Piranha 3D uit 2010 speelt hij een nietsontziende persiflage op zichzelf en zijn personage Mitch Buchannon uit de serie Baywatch. Piranha 3DD draait vanaf donderdag in de bioscoop.


Hasselhoff wil liever Knight Rider dan Baywatch (Foto: Novum)

Gal heerst op NK dressuur

Edward Gal is vooralsnog de grote man van het NK dressuur in Haarlemmermeer. Met de paarden Undercover, Romanov en Next One bezette hij na afloop van de Grand Prix special de eerste, tweede en derde plaats.

Gal zal de afsluitende kür op muziek zondag rijden met Undercover, een paard dat hij nog maar 3,5 maand onder het zadel heeft. Voor Gal waren het drie moeilijke ritten. "Het was echt met alle drie paarden moeilijk rijden, maar dat gold voor alle deelnemers. Undercover, voor wie dit de eerste Grand Prix Special was, bleek iets nerveus. Omdat ik hem nog net niet voldoende ken weet ik niet hoe hij reageert. Ik merk wel dat hij spanning opbouwde, maar bleek ook onder deze moeilijke omstandigheden niet kijkerig te zijn. Dat ik de eerste drie plaatsen in deze Grand Prix Special inneem is voor mij verrassend." zei Gal na afloop.

Hans Peter Minderhoud, die donderdag in de Grand Prix nog als tweede eindigde met Tango, staakte de strijd vandaag. Door de straffe wind kletsten de zeildoeken op de spanten van de tribunes en Tango liet zich daardoor zozeer afleiden dat hij fout op fout stapelde. Patrick van der Meer werd tijdens de Grand Prix Special verrassend vierde met Uzzo, voor Anky van Grunsven met Salinero en Marlies van Baalen met Miciano.

EK Vandaag

Gisteren liepen we met het hele land een kater op na de wedstrijd tegen Denemarken. Vandaag begint voor Oranje de voorbereiding op het duel tegen Duitsland. Komende woensdag moet er door Oranje gewonnen worden wil het zich plaatsen voor de tweede ronde van het EK. 

Trainingen:

Nederland zal vandaag in Krakau een uitlooptraining afwerken. 

TV:

Tijdstip Programma Zender
14:00 NOS Studio Sportzomer(h) Nederland 1
15.15 Z@pp EK Voetbal Nederland 3
15:20 NOS EK Jeugdjournaal Nederland 3
15:25 EK Jeugdjournaal Nederland 3
17:00 Zapp Sport EK Voetbal Nederland 3
17:00 NOS EK Journaal Nederland 1
17:20 Italië - Spanje Nederland 1
20:05 NOS EK Journaal Nederland 1
20:20 Ierland - Kroatië Nederland 1
22:30 VI Oranje RTL 4
22:45 NOS Studio Sportzomer Nederland 1
23:55 NOS Studio Sport Nederland 1 
00:20 Studio Sportzomer (h) Nederland 1 

UEFA begint tuchtzaak tegen Rusland

De Europese voetbalbond UEFA is een tuchtzaak begonnen tegen de Russische voetbalbond naar aanleiding van het wangedrag van de Russische fans tijdens het EK-duel met Tsjechië. De Russische supporters zouden zich schuldig hebben gemaakt aan wangedrag, het gooien van vuurwerk op het speelveld en het tonen van ongepaste spandoeken.

De tuchtzaak zal woensdag plaats vinden. Russische fans kwamen al negatief in het nieuws, nadat bekend werd dat vier stewards na afloop van Rusland-Tsjechië door Russische supporters zijn aangevallen. Het viertal moest zich in het ziekenhuis laten behandelen aan de verwondingen.

Van Barneveld door, Van Gerwen uitgeschakeld

Raymond van Barneveld is moeizaam doorgedrongen tot de kwartfinale van de UK-open darts in Bolton. De Hagenaar won met 9-8 van Peter Wright. Michael van Gerwen is in de achtste finale uitgeschakeld. Terry Jenkins was met 9-7 te sterk. 

Van Barneveld en Wright gingen tot 5-5 gelijk op. In de elfde leg brak Wright Barney nadat  Van Barneveld zes pijlen op de dubbel miste. Wright behield zijn leg en liep uit tot 7-5. Twee sterke legs bracht Van Barneveld weer op gelijke hoogte. Wright komt weer voor maar de zenuwen gaan hem te parten spelen. Hij gooide zich dood op 138. Wright gooide in de laatste legs geen goede pijl mee waardoor Barney alsnog wist te winnen. 

Van Gerwen mist in het begin van de partij geen dubbels en liep uit tot 4-1. Na de eerste break speelde Mighty Mike wat minder en Jenkins strafte dat af en trok de stand gelijk bij 5-5. Na de tweede break liep Jenkins uit naar 7-5 maar met onderandere een 133 finish van Van Gerwen werd het weer gelijk op 7-7. Met tops wist The Bull de partij naar zich toe te trekken.  

Vanmiddag zijn de kwartfinales. S'avonds is de halve finale en finale. De winnaar gaat naar huis met 40.000 Engelse pond.  


Uitslagen

Speler Speler Uitslag
Terry Jenkins Michael van Gerwen 9-7
Dave Chisnall Simon Whitlock 9-5
Phil Taylor Ronnie Baxter 9-4
Raymond van Barneveld Peter Wright 9-8
Wes Newton Kim Huybrechts 9-8
Robert Thornton Dennis Priestley 9-5
Jamie Caven Joe Cullen 9-8
Denis Ovens Paul Nicholson 9-8

Loting

Wes Newton - Robert Thornton
Dave Chisnall - Raymond van Barneveld
Phil Taylor - Terry Jenkins
Jamie Caven - Denis Ovens

'Overheid verhoogt boetes bij verlies zaak'

De overheid gaat verkeersboetes verhogen als het vrijdag een zaak over administratiekosten verliest. ,,Dat doen ze net zo gemakkelijk, daar hoef je je niet over te verbazen’’, zegt voormalig landelijk verkeersofficier Koos Spee zondag.

Het gerechtshof in Leeuwarden oordeelt vrijdag over een zaak die Bernd van der Meulen, hoogleraar Recht en Bestuur aan Wageningen Universiteit, aanspande. Van der Meulen kreeg een boete omdat hij te hard reed. Hij was het niet eens met de administratiekosten van 6 euro die hij moest betalen. Ook vond Van der Meulen het onoorbaar dat op het afschrift staat dat je daartegen niet in beroep kunt.

Löw: "Hadden eerst Oranje zien verliezen"

Duitsland kon zeer tevreden zijn met de eerste speeldag van groep B. De ploeg gaat samen met Denemarken aan kop in de groep na een late overwinning op Portugal.

Bondscoach Joachim Löw was uiteraard ook erg blij dat hij nog even wachtte met het inbrengen van Miroslav Klose, ten faveure van matchwinner Mario Gomez.  "Ja Miro zou er inderdaad inkomen. Toen kopte Mario echter raak en besloten we nog even te wachten.", aldus de keuzeheer tegen Duitse media.

"We zagen eerst Oranje van Denemarken verliezen, dus we wisten dat een nederlaag bijna fataal zou zijn. Beide ploegen wilden absoluut geen tegentreffer incasseren met dit scenario en dan krijg je een wedstrijd als deze", zei Löw over het schaakspel dat zich in Lviv voltrok.

"Er is nog veel werk aan de winkel, want het toernooi is pas net onderweg. Veel zaken kunnen nog beter, maar ik ben er zeker van dat we dit voor elkaar krijgen", besloot de dolblije Löw zijn verhaal.

Oranje traint weer in Krakau

De selectie van het Nederlands elftal begint vandaag aan de voorbereiding op de tweede wedstrijd van dit EK tegen Duitsland. Oranje traint om 12:00 uur in Krakau.

Bert van Marwijk moet zijn spelers, een dag na het verlies tegen Denemarken, proberen weer scherp te krijgen. "Ik weiger me neer te leggen bij een snelle uitschakeling”, zo zei Van Marwijk gisteravond na het verlies tegen de Denen. "We moeten woensdag winnen van Duitsland. Zo simpel is het, al is het natuurlijk niet makkelijk om van Duitsland te winnen.”

Messi dirigeert Argentinië langs Brazilië

Lionel Messi heeft Argentinië zaterdag tijdens een oefeninterland met aartsrivaal Brazilië naar de overwinning geloodst. De speler van FC Barcelona was in de Amerikaanse stad New Jersey goed voor drie van de vier Argentijnse doelpunten. Brazilië trof drie keer het doel. 

Brazilië, dat voornamelijk speelde met jonge spelers die zich voorbereiden op de Olympische Spelen, kwam in de 23e minuut op voorsprong dankzij een treffer van Romulo. Messi scoorde in de 31e en 34e minuut. Na de rust kwam Brazilië wederom op voorsprong door doelpunten van Oscar en Hulk. Nadat Federico Fernandez in de 76e minuut beide ploegen op gelijke hoogte had gezet, maakte Messi vijf minuten voor de tijd de beslissende treffer.

In de hectische slotfase werden de Braziliaan Marcelo en de Argentijn Ezequiel Lavezzi nog van het veld gestuurd na een opstootje. Voor de spelers van Argentinië kan de vakantie nu beginnen, het Olympische team van Brazilië speelt op 26 juli de eerste wedstrijd van de olympische spelen tegen Egypte. 

FOK!sport EK-weetje van de dag

In 1960 nekte politieke onenigheid de wedstrijd in de kwartfinale tussen Spanje en de Sovjet-Unie. Generaal Franco, destijds de leider van het Zuid-Europese land, gaf het Spaanse nationale elftal geen toestemming om af te reizen naar de Sovjet-Unie. Daarnaast weigerde Franco de Sovjets de toegang tot Spanje. Hierdoor plaatste het Oost-Europese land zich zonder te spelen voor de halve finale.

Vier jaar later kregen de Russen wel toestemming van Franco om voor het EK naar Spanje te komen. Overigens won Spanje de eindstrijd toen met 2-1 van de Sovjet-Unie.

[NBA] Miami naar finale

Miami Heat heeft de finale bereikt van de NBA. De ploeg was in het zevende en beslissende play-offduel Boston Celtics met 101-88 de baas.

Boston leek lange tijd te gaan toeslaan. Ze namen een voorsprong van elf punten maar dat bleek niet genoeg te zijn. Miami kwam onder aanvoering van LeBron James terug in de wedstrijd.

Miami maakte aan het begin van het derde kwart gelijk (59-59). Vervolgens bleef het spannend tot in de slotfase. Pas in die slotfase nam Miami eindelijk afstand mede dankzij James en Chris Bosh. 

Wedstrijd Oranje trekt 6,8 miljoen tv-kijkers

Gisteravond hebben er gemiddeld 6,8 miljoen Nederlanders gekeken naar de eerste EK-wedstrijd van Oranje tegen Denemarken. Op het einde van de wedstrijd keken de meesten: zo'n 7,5 miljoen. Nederland verloor het duel met 1-0.

Het gemiddelde is iets lager dan de eerste wedstrijd van Oranje op het EK voetbal van 2008 tegen Italië. Toen keken er gemiddeld zeven miljoen Nederlanders. Die wedstrijd werd overigens later op de avond gespeeld, terwijl het duel van gisteren al om 18:00 uur begon.

Bento: "Mentaal zit het allemaal goed"

Portugal verloor het eerste EK-duel van Duitsland. Bondscoach Paulo Bento kijkt alvast vooruit naar de komende duels.

"Totdat Duitsland scoorde, dacht ik dat we het duel onder controle hadden", vertelt hij tijdens de perconferentie. "We stonden defensief erg goed. Zij hadden wat geluk, de tegentreffer was ongelukkig voor ons. Na die treffer verloren mijn spelers hun identiteit niet. Ze speelden door in onze stijl en we konden een aantal keer gevaarlijk worden."

Teleurgesteld is Bento niet. "We hebben geen reden om bij de pakken neer te gaan zitten na dit duel. We hebben de kwaliteiten, het karakter en de spelers om goed te presteren. We moeten gemotiveerd blijven en nu vooral fysiek herstellen. Mentaal zit het allemaal goed."

Portugal wacht het treffen met Denemarken. "We moeten ook hopen op wat geluk. Dat komt namelijk niet zomaar voorbij. Denemarken zit momenteel in een betere positie (0-1 winst op Nederland, red.) omdat zij al drie punten hebben."

Vertraging Nederlands elftal bij terugreis

Het Nederlands elftal heeft bij de terugreis van Charkov naar Krakau behoorlijk wat vertraging opgelopen. Het vliegtuig stond in verband met een noodlanding van een ander vliegtuig lang stil op de landingsbaan. Oranje verloor gisteren in Charkov met 1-0 van Denemarken.

Ook de andere twee groepswedstrijden, tegen Duitsland en Portugal, speelt Nederland in Charkov. De thuisbasis van Oranje bevindt zich echter in het Poolse Krakau.

Sampdoria promoveert naar Serie A

Sampdoria keert na één seizoen terug in de Serie A. De club uit Genoa won in de play-offs met 1-0 bij Varese. Eerder deze week was de thuiswedstrijd al in een 3-2 zege voor Sampdoria geëindigd.

Sampdoria plaatste zich als nummer zes van de Serie B op het nippertje voor de play-offs en greep dat buitenkansje met beide handen aan. Torino en Pescara dwongen eerder al rechtstreekse promotie af.

Bij Sampdoria ontbrak voormalig AZ-doelman Sergio Romero vanwege interlandverplichtingen met Argentinië. Graziano Pellè, eveneens met een verleden in Alkmaar, kwam als invaller in het veld.

Valve werkt mee aan film

Gamestudio Valve werkt op het moment aan een Hollywood-film, maar het is niet één van hun eigen 'kindjes'. Dus geen Portal- of Half-Life-film, maar Deep, een animatiefilm van Shane Acker, de regisseur van 9.

Net als 9, speelt Deep zich af in een postapocalyptische wereld. De wereld is vergaan door de Derde Wereldoorlog en de overlevenden proberen een nieuw leven op te bouwen. Op de zeebodem.

Omdat de film zich grotendeels onder water afspeelt, had Brown Bag Films, de studio verantwoordelijk voor de film, gereedschap nodig voor real-time rendering en om het licht goed te kunnen animeren. Daarom is contact gezocht met Valve. Valve's Source Engine is precies wat de filmstudio nodig had, dus zijn de twee samen in zee gegaan. Letterlijk.

Het is nog niet bekend wanneer Deep uitkomt. Wel lijkt het waarschijnlijk dat er ook een game van de film gemaakt gaat worden. Er wordt al gewerkt aan een level van Deep dat uit zal komen via Steam, het digitale gamedistributiekanaal van Valve.

Nederlanders bellen weinig tijdens wedstrijd

Nederlanders hebben zaterdag tijdens de wedstrijd van Oranje tegen Denemarken maar weinig gebeld. Vergeleken met een normale zaterdag was het telefoonverkeer bij Vodafone tijdens de eerste helft bijna gehalveerd. Gedurende de tweede helft hadden Nederlanders nog minder behoefte aan telefonisch contact, toen werden er niet eens half zoveel belletjes gepleegd als op een andere zaterdag.

Het sms-verkeer lag gedurende de hele dag juist hoger dan gemiddeld met een duidelijke piek na de wedstrijd. Dat blijkt uit cijfers van Vodafone, van andere aanbieders zijn nog geen officiele cijfers bekend.

Nederlanders bellen weinig tijdens wedstrijd
Nederlanders bellen weinig tijdens wedstrijd (Foto: ANP)

Chavez in goede gezondheid

De Venezolaanse president Hugo Chavez voelt zich naar eigen zeggen gezond. Chavez had zich op Cuba laten behandelen tegen kanker, de uitslagen van de tests na de behandeling zijn volgens de president positief.

Chavez wil in oktober worden herkozen voor een nieuwe ambtstermijn van zes jaar. Eerder deden geruchten de ronde dat zijn gezondheidstoestand daarvoor te slecht zou zijn.

Chavez in goede gezondheid
Chavez in goede gezondheid (Foto: ANP)

Kamp Vught herdenkt kindertransporten 1943

Zondag worden in het voormalige SS-concentratiekamp in Vught de twee kindertransporten uit de Tweede Wereldoorlog herdacht. De herdenking is georganiseerd door het Nationaal Monument Kamp Vught en de Stichting Sobibor.

Op 6 en 7 juni 1943 werden minstens 1269 joodse kinderen, vaak met hun moeder, op transport gezet naar het doorgangskamp Westerbork. Van daaruit werden ze naar het vernietigingskamp Sobibor in Polen gedeporteerd, waar ze vrijwel direct na aankomst om het leven werden gebracht. De leeftijd van de kinderen varieerde van enkele dagen oud tot 17 jaar. De namen van de kinderen zullen als eerbetoon worden voorgelezen door leerlingen van OBS De Piramide.

Op de herdenking zijn er toespraken van onder andere opperrabbijn Binyomin Jacobs en oud-nieuwslezer Donald de Marcas. De Marcas, die zelf de oorlog overleefde als joods jongetje, zal daarnaast ook gedichten voorlezen. Verder wordt er een theatervoorstelling opgevoerd, gebaseerd op het dagboek van Klaartje de Zwarte-Walvisch. Zij was een van de slachtoffers van de kindertransporten.

Kamp Vught herdenkt kindertransporten 1943
Kamp Vught herdenkt kindertransporten 1943 (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1231
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
©FOK.nl e.a.