Het Zondagse Orakel - Danny of Kees?

Thako (Okaht)

Als ik zaterdagavond een column zoek om als “Het Orakel” te becommentariëren, kijk ik doorgaans eerst naar de columns die goed scoorden qua reacties. Dat maakt het voor mij een beetje makkelijker. Of ik het nu wel of niet eens ben met de stelling van de schrijver: er zijn altijd wel nieuwe invalspunten te bedenken die ingaan op de reacties zelf. In andere gevallen kies ik juist columns die ik goed vond, maar waar amper aandacht voor is geweest.

Deze week was dat lastig.

Sinds afgelopen dinsdag moeten Nederlandse sites melden dat ze cookies op je pc pleuren en moet je daar als bezoeker expliciet toestemming voor geven. De meeste sites deden dit vriendelijk doch dringend. Onze FOK!-goeroe Danny Roodbol besloot dat te doen in de vorm van een pagina, die de gemiddelde lezer de stuipen op het lijf joeg! Een hele lap tekst waarin Danny zijn afschuw over de vreselijke bemoeienis van onze overheid ventileerde, en een joekel van een gruwelijk rode knop, waar die lezer amper bij in de buurt durfde te komen!

Best Danny … dankjewel! Je hebt het aantal lezers van de columns deze week gehalveerd en de reacties tot een dramatisch dieptepunt weten te krijgen. Alleen columns met de woorden “meisjes” en “hoeren” in de titel wisten nog rond de duizend hits te scoren. De rest haalde amper de zeshonderd of minder.
Om heel eerlijk te zijn: ik heb geen al te hoge pet op van leden van FOK! wiens attentie enkel wordt gewekt met de woorden “meisjes” en “hoeren”. Dit zijn doorgaans toch vooral die randdebielen, die bij het woord “Marokkaan” meteen met knieschoten en brandstapels op de proppen komen.

Gelukkig is de nieuwe pagina met de vraag of de lezer toestemming wil geven een beetje vriendelijker. Laten we hopen dat oude lezers weer terug durven te komen en dat nieuwe belangstellenden zich niet laten weerhouden door de nieuwe knop.

Maar goed. Ik heb er nog een column uit weten te vissen, die ik nog graag van commentaar wil voorzien.

Zijn we echt zo onnozel? – Gramps
Tja. Het circus van de parlementaire democratie. Is het zo dat we er allemaal intrappen, of laten we ons graag in de luren leggen? Ik heb nog steeds geen politicus of politica echt volledig afgerekend zien worden tijdens verkiezingen. De reguliere partijen blijven toch allemaal zo’n beetje dezelfde samenstelling houden in de Tweede Kamer, terwijl een aantal van die idioten zich toch echt van hun allerslechtste kant lieten zien.

De kiezer gaat doorgaans toch voor de “veilige keuze”. Men blijft voor de vertrouwde namen op de vertrouwde lijsten stemmen. Een beetje parlementariër weet zich doorgaans dus vrij zeker van zijn reet in het pluche. Een dorpsgek als Henkie Kamp zou op iedere school binnen twee dagen het pispaaltje zijn, maar als collectieve schoolklas helpen we hem toch steeds opnieuw aan een goed betaalde ministerspost. En dat is in het geval van Henkie toch écht geen verdienste door bewezen resultaten. Je zou je als volk toch moeten schamen om zo’n autist steeds weer opnieuw aan een goed betaalde baan te helpen?

Gramps noemt Kees van der Staaij vervolgens als betrouwbaar alternatief voor dit soort staatsmongolen. Maar is Kees wel zo betrouwbaar?

Van der Staaij zit al zijn hele leven in de kerk. Na zijn opleidingen heeft hij voor de koningin zijn dienstplicht vervuld, waarna hij onmiddellijk als ambtenaar is gestart. Verder zit hij al meer dan zijn halve leven in de politiek en zit hij vanaf zijn negenentwintigste voor zijn marginale partij in de Tweede Kamer. Zijn grootste verdienste is geweest dat hij steeds weer net die twee extra stemmen aan een minimale meerderheid wist te leveren. Waarbij ik me afvraag of hij dit niet ook had gedaan als de PVV vierenzeventig zetels had gehad en nog net die twee stemmen voor een algeheel verbod op de islam nodig zou hebben.

Volgens mij is heel die Van der Staaij net zo wereldvreemd en onbetrouwbaar als onze huidige minister-president zelf. Zijn twee kinderen zijn geadopteerd, dus de kans is groot dat hij amper meer van bil is gegaan dan Markje. Wie sinds 1998 – al 14 jaar! – in de Tweede Kamer zit en daar enkel de tien geboden als leidraad heeft gehad, heeft waarschijnlijk ook niet bijster veel oog meer voor de realiteit.
En zoals ik eerder al over Mark Rutte schreef: “Ik geef niet graag de verantwoordelijkheid over een heel land in handen van iemand waarvan ik vermoed dat hij nog nooit heeft geneukt.”

Kees van der Staaij met zijn SGP als grote overwinnaar op 12 september? Volgens mij likt niemand daar de vingers bij af. Hooguit wat zeer incestueuze, doch christelijke lieden uit de "bible belt", die wel raad weten met ondergespuugde vingers.