[F1] Uitslag Grand Prix van Canada

Lewis Hamilton is de winnaar van de Grand Prix van Canada geworden. De McLaren-coureur werd zo de zevende winnaar in zeven races en nam de leiding in het klassement over van Fernando Alonso. Romain Grosjean en Sergio Perez mochten met Hamilton naar het podium in Montreal.

De race op Circuit Gilles Villeneuve begon met Sebastian Vettel op poleposition. De Duitser kende de beste start voor Lewis Hamilton en Fernando Alonso. Er waren in de eerste ronde vele knokpartijen, waaronder Ferrari-coureur Felipe Massa die bij de op plaats vijf rijdende Nico Rosberg stevig aandrong. De Braziliaan wist een ronde later aan het einde van het lange rechte stuk toe te slaan en een plaats te winnen. Ook Paul di Resta haalde Rosberg al snel in.

Verder naar achteren kende alleen Toro Rosso-rijder Daniel Ricciardo een slechte start, terwijl Heikki Kovalainen zijn Caterham naar plaats vijftien dirigeerde. Na vijf ronden ging Massa in de fout door na bocht één te spinnen. De Braziliaan was op weg naar de staart van de op plaats vier rijdende Webber, maar viel terug tot de twaalfde plaats.

Vettel had het vooraan relatief eenvoudig om Hamilton, Alonso en Webber achter zich te houden, terwijl achter dit viertal Di Resta een trein van coureurs aanvoerde. Massa was na twaalf ronden de eerste die de pits opzocht en wisselde naar de zachte banden. Hij kwam vrijwel achteraan het veld weer naar buiten. Meer coureurs volgden al snel.

Een stop van Di Resta zorgde ervoor dat de lange trein uit elkaar getrokken werd. Veel coureurs kwamen binnen, terwijl anderen juist langer doorreden. Vettel behoorde tot de eerste stoppers, maar de Duitser kwam op plaats zes weer naar buiten. Hij kwam achter Hamilton terecht die een ronde later naar binnenging. Alonso bezocht pas in de twintigste ronde de pits, wat de Spanjaard een plaats voor Hamilton opleverde. De Spanjaard moest echter die plaats al snel aan de Brit laten, omdat deze op het lange rechte stuk de Ferrari passeerde.

Hamilton leidde na 22 ronden de race met een ruime voorsprong op Alonso, Vettel, Räikkönen, Kobayashi, Perez, Webber, Rosberg, Grosjean en Maldonado. Opvallend was dat na 24 ronden HRT-rijder Narain Karthikeyan pas de eerste uitvaller van de dag was na een spin bij de eerste bocht. Niet veel later volgde zijn teamgenoot De la Rosa met rokende remmen.

De posities in de race bleven vrijwel gelijk, waarbij Räikkönen en Perez tot ruim over halfweg de race nog niet gestopt waren. Het bracht ze op dat moment de vierde en vijfde plaats. Mercedes haalde Rosberg binnen, voordat Räikkönen en Perez stopten. Het leverde de Duitser na twee gevechten een plaats op voor dit tweetal. Zijn Mercedes-teamgenoot Schumacher worstelde veel meer en reed twaalfde, ruim buiten de punten. Hij kwam Sauber-rijder Kobayashi niet voorbij.

Schumacher werd na 45 ronden uitvaller, doordat zijn DRS open bleef staan en Mercedes dit systeem met geen mogelijkheid gesloten kreeg. Hamilton kwam twintig ronden voor het eind binnen voor zijn tweede en laatste stop. De stop ging niet helemaal vlekkeloos, maar hij kwam als derde, vlak voor Webber terug op het asfalt. De Brit kon hierna met zijn nieuwe rubber richting de streep pushen, terwijl voor hem Alonso en Vettel niet naar binnen gingen.

Vijftien ronden voor het einde leidde Alonso, voor Vettel, Hamilton, Grosjean, Massa, Rosberg, Perez, Webber, Räikkönen en Kobayashi. Massa had een probleem met zijn banden, wat hem kwam te staan op een aanval van Rosberg. De Duitser schoot echter rechtdoor op het einde van het lange rechte stuk en miste de chicane. Hij moest zijn plaats afstaan, waarna Perez hiervan profiteerde. De Mexicaan haalde hierna ook snel Massa in. De Braziliaan zakte langzaam maar zeker terug en ging met elf ronden te gaan nieuwe banden halen. Hij viel terug tot plaats tien.

Hamilton had met nog negen ronden te rijden het gat met Vettel gedicht, waarna de Brit meteen op het lange rechte stuk toesloeg met zijn nieuwe banden. Een ronde later zat de Brit al aan de staart van Alonso, waarna hij ook hier snel toesloeg. Vettel ging met nog zeven ronden te gaan naar binnen voor nieuwe banden, waardoor de Red Bull terugviel naar plaats vijf.

Grosjean had slechts een fractie nieuwere banden dan Alonso, maar de Fransman reed veel sneller dan de Spanjaard en passeerde hem met vier ronden te gaan. Niet veel later volgde Sauber-rijder Perez die hiermee naar plaats drie klom. Vettel pushte op zijn nieuwe banden zodanig hard dat hij even de Wall of Champions raakte. Het belette de Duitser niet op de worstelende Alonso ook in te halen.

Hamilton wist na zeventig ronden in Canada te zegevieren en zo de zevende coureur dit jaar te worden die een race won. Achter de McLaren-rijder werd Grosjean tweede, voor Perez, Vettel en Alonso die verkeerd had gegokt met de bandenstrategie. Plaats zes was voor Rosberg, voor Webber, Räikkönen, Kobayashi en Massa.

Uitslag

Pos Driver Team Tijd
1 Lewis Hamilton McLaren 1:32:29.586
2 Romain Grosjean Lotus +2.513
3 Sergio Perez Sauber +5.260
4 Sebastian Vettel Red Bull +7.295
5 Fernando Alonso Ferrari +13.411
6 Nico Rosberg Mercedes +13.842
7 Mark Webber Red Bull +15.085
8 Kimi Räikkönen Lotus +15.567
9 Kamui Kobayashi Sauber +24.432
10 Felipe Massa Ferrari +25.272
11 Paul di Resta Force India +37.693
12 Nico Hulkenberg Force India +46.236
13 Pastor Maldonado Williams +47.052
14 Daniel Ricciardo Toro Rosso +1:04.475
15 Jean-Eric Vergne Toro Rosso +1 Ronde
16 Jenson Button McLaren +1 Ronde
17 Bruno Senna Williams +1 Ronde
18 Heikki Kovalainen Caterham +1 Ronde
19 Vitaly Petrov Caterham +1 Ronde
20 Charles Pic Marussia +3 Ronden
Ret Timo Glock Marussia +14 Ronden
Ret Michael Schumacher Mercedes +27 Ronden
Ret Pedro de la Rosa HRT +46 Ronden
Ret Narain Karthikeyan HRT +48 Ronden


Voorlopige coureursstand

Pos Coureur Team Punten
1 Lewis Hamilton McLaren 88
2 Fernando Alonso Ferrari 86
3 Sebastian Vettel Red Bull 85
4 Mark Webber Red Bull 79
5 Nico Rosberg Mercedes 67
6 Kimi Räikkönen Lotus 55
7 Romain Grosjean Lotus 53
8 Jenson Button McLaren 45
9 Sergio Perez Sauber 37
10 Pastor Maldonado Williams 29
11 Kamui Kobayashi Sauber 21
12 Paul di Resta Force India 21
13 Bruno Senna Williams 15
14 Felipe Massa Ferrari 11
15 Nico Hulkenberg Force India 7
16 Jean-Eric Vergne Toro Rosso 4
17 Daniel Ricciardo Toro Rosso 2
18 Michael Schumacher Mercedes 2
19 Heikki Kovalainen Caterham 0
20 Timo Glock Marussia 0
21 Charles Pic Marussia 0
22 Narain Karthikeyan HRT 0
23 Vitaly Petrov Caterham 0
24 Pedro de la Rosa HRT 0


Voorlopige constructeursstand

Pos Team Punten
1 Red Bull 164
2 McLaren 133
3 Lotus 108
4 Ferrari 97
5 Mercedes 69
6 Sauber 58
7 Williams 44
8 Force India 28
9 Toro Rosso 6
10 Caterham 0
11 Marussia 0
12 HRT 0