Ritzege Moreno, eindzege Wiggins in Dauphiné

Frank (franklop)

Bradley Wiggins is de winnaar geworden van het Critérium du Dauphiné. De Brit van Sky had in de slotrit van de rittenkoers geen problemen zijn leiderstrui te verdedigen. De ritzege ging naar Daniel Moreno van Katusha, die Luis-Léon Sanchez nipt voorbleef.

Een kopgroep van acht renners mochten er vandoor gaan. Daarbij zat onder andere Lieuwe Westra, maar die moest de Fransen Pierre Rolland en Jerôme Coppel op de beklimming van de Col du Corbier laten gaan. Daarachter was Vincenzo Nibali ontsnapt uit de groep der favorieten, waarin leider Bradley Wiggins eenvoudig stand hield.

Na de afdaling had het duo nog een voorsprong van een minuut op de groep van Wiggins, terwijl Nibali samen met Westra op een halve minuut bleef hangen. Ze lieten vervolgens lopen, omdat de groep met de leider snel naderde. Op driekilometer van de meet werden Coppel en Rolland ook ingelopen.

Op het eind stond er nog een beklimming van de derde categorie op het programma, richting de finish in Châtel. Rabobank-renner Luis-Léon Sanchez ging daarop aan en leek lang de zege voor het grijpen te hebben. Vlak voor de finish werd hij echter net gepasseerd door Daniel Moreno van Katusha. Cadel Evans pakte de derde plaats. Pieter Weening was op plaats zes de beste Nederlander van de dag, terwijl Wilco Kelderman knap achtste werd in het klassement.

Bradley Wiggins winnaar Critérium du Dauphiné. (Foto: Pro Shots)