FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 8 juni 2012

Van Barneveld en Van der Voort door in UK-open

Raymond van Barneveld, Vincent van der Voort en Michael van Gerwen zijn door naar de vierde ronde van de UK-Open in Bolton. Barney rekende af met Jelle Klaasen en Van Gerwen was snel klaar met William O'Connor. Beiden wonnen met 9-3. 

Vincent van der Voort had het lastiger, maar trok wel aan het langste eind. De darter uit Purmerend won met 9-6 van Paul Amos. Roland Scholten wist een goede partij tegen Phil Taylor neer te zetten, maar trok op het eind toch aan het korste eind. The Power won met 9-7. 

Titelverdediger James Wade ging verrassend onderuit tegen Collin Lloyd. Jaws wist The Machine met 9-5 te verslaan. Gary Anderson gooide in de partij tegen David Dodds een 9-darter. Hij won eenvoudig met 9-3. Morgen heeft de vierde en vijfde ronde plaats. Zondag is de eindfase van het toernooi. 

Uitslag

Speler Speler Uitslag
Kevin McDine Adrian Lewis 1-9
Andy Smith Scott Rand 9-6
Meryn King Gareth Cousins 9-3
Kevin Painter Arron Monk 8-9
Ronnie Baxter Devon Peterson 9-6
Roland Scholten  Phil Taylor 7-9
Mark Webster Robert Thornton 7-9
Paul Amos Vincent van der Voort 6-9
Gary Anderson David Dodds 9-3
Kevin Dowling Dennis Priestley 4-9
Paul Nicholson Michael Mansell 9-7
Mark Jones Dennis Smith DSQ - Bye
Scott Robertson Justin Pipe 2-9
William O'Connor Michael van Gerwen 3-9
Dean Stewart Denis Ovens 3-9
Jason Crawley Dean Winstanley 5-9
Peter Wright John Part 9-7
Peter Hudson Kim Huybrechts 4-9
Dave Chisnall Mark Layton 9-7
Nigel Heydon Colin Osborne 4-9
Ian White Richie Burnett 8-9
Michael Smith Darren Webster 7-9
Raymond van Barneveld Jelle Klaasen 9-3
Wes Newton Shaun Griffiths 9-1
Jamie Caven Alan Tabern 9-6
Mark Hylton Stuart Kellett 9-6
Terry Temple Simon Whitlock 6-9
James Hubbard Terry Jenkins 6-9
Jim Walker Joe Cullen 4-9
James Wade Colin Lloyd 5-9
Richie Howson Andy Hamilton 2-9
Mark Barilli Brendan Dolan 8-9

Officiële trailer voor nieuwe Disney-film

Er is een eerste teaser verschenen voor de nieuwe Disney-film Wreck-it Ralph. In de animatiefilm van regisseur Rich Moore draait het om Wreck-it Ralph, een slechterik uit een videogame die graag een held wil worden net als Fix-It Felix uit hetzelfde spel. Als Ralph te horen krijgt dat er een nieuw spel uitgebracht wordt met de populaire Sergeant Calhoun besluit Ralph om het spel in te sluipen met als doel het te winnen en een medaille ontvangen.

Zoals bij de meeste nieuwe rolprenten uit de Disney-stal kan je kiezen tussen de originele teaser en een Nederlands ingesproken versie. De teasers verschenen via de Facebook pagina van Disney. Wreck-it Ralph draait vanaf 16 december in de Nederlandse bioscopen.


De originele teaser.


De Nederlandstalige teaser.

[RG] Finale Nadal - Djokovic mogelijk op maandag

Het lijkt erop dat de mannenfinale van Roland Garros mogelijk pas op maandag gespeeld kan gaan worden. Er wordt zondag in Parijs veel regen verwacht, waardoor de nummers twee en één van de wereld Nafael Nadal en Novak Djokovic die dag mogelijk niet in actie zullen gaan komen.

De laatste keer dat de finale uitgesteld moest worden was in 1973 toen de mannen pas op dinsdag konden spelen. "Zondag wordt er veel regen voorspeld, vooral 's morgens en in de vroege middag. We zijn voorbereid op een verplaatsing naar de maandag. In dat geval zullen we vroeg in de middag beginnen," zei toernooi-directeur Gilbert Ysern die zei dat morgen voor de vrouwenfinale tussen Maria Sharapova en Sara Errani wel prima weer wordt verwacht.

Eerste afbeeldingen uit nieuwe Rob Zombie film online

Het is alweer een tijdje geleden dat we iets hoorden over de nieuwe film van Rob Zombie. Vandaag verschenen er echter een aantal afbeeldingen uit zijn nieuwe film The Lords Of Salem op de officiële website van de regisseur en zanger.

In The Lords Of Salem draait het om Heidi (Sheri Moon Zombie), een blonde rockchick die samen met Herman 'Whitey' Salvador (Jeff Daniel Phillips) en Herman 'Munster' Jackson (Ken Foree) het Big H Radio Team vormt. Op zekere dag wordt er een mysterieus krat bezorgd met daarin een elpee voor Heidi met de boodschap "A Gift From The Gods". Heidi denkt eerst dat het een promotieactie van een band is. Als ze, samen met Whitey, de plaat draait begint de plaat achterstevoren af te spelen en krijgt Heidi een flashback van een trauma uit het verleden.

Later draait Whitey de plaat nog een keer. Ditmaal speelt de plaat op normale wijze af en is het zelfs een grote hit onder de luisteraars van de radioshow. Niet lang daarna arriveert er nog een houten krat, ditmaal gevuld met posters, grammofoonplaten en gratis kaartjes voor een concert in Salem. Al snel ontdekken Heidi en haar collega's dat het concert iets geheel anders inhoudt dan het rockspektakel wat ze verwachten. De originele Lords Of Salem komen terug en ze zijn uit op bloed.

Op de vraag of de film al is voltooid heeft Rob Zombie een kort maar duidelijk antwoord: Nee! Zombie was onlangs nog op tournee samen met de mannen van Megadeth en geeft aan de film in juli te willen voltooien. Het is nog niet bekend wanneer we The Lords Of Salem in de bioscoop kunnen zien. Kijk hieronder voor de eerste afbeeldingen uit de film.

The Lords Of Salem 1

The Lords Of Salem 2

The Lords Of Salem 3

The Lords Of Salem 4

The Lords Of Salem poster

[Euro 2012] Uitslagen Groep A

Vanavond ging Euro 2012 van start met de eerste groepswedstrijden in Groep A. In deze groep kwamen vanavond Polen, Griekenland, Rusland en Tsjechie in actie. Hieronder een overzicht van de gespeelde wedstrijden, tussenstand in deze groep en het programma voor de komende wedstrijden.

Heldenrol voor Tyton bij Polen
Polen en Griekenland speelden vanavond het openingsduel van Euro 2012. Al na een kwartier spelen kwam het gastland via Lewandowski op voorsprong. Uit een voorzet van Blaszczykowski kopte de spits van Dortmund knap raak. Nadat de Griekse verdediger Papastathopoulos nog voor rust zijn tweede gele kaart van de wedstrijd pakte, leken de Polen op rozen te zitten.

Toch kwamen de Grieken na rust terug op gelijke hoogte. Invaller Salpingidis profiteerde van geklungel in de Poolse verdediging en scoorde de 1-1. Niet veel later speelde de aanvaller van PAOK opnieuw een hoofdrol. Hij was doorgebroken en werd vervolgens gevloerd door de Poolse goalie Szszesny. De bal ging op de stip en Szszesny kreeg de rode kaart. PSV'er Tyton kwam voor de Polen het veld in en wist de strafschop van Karagounis te keren. Beide ploegen wisten in het resterende kwartier niet meer te scoren.

Lees hier het volledige verslag van de wedstrijd tussen Polen en Griekenland.

Dzagoev leidt Rusland naar ruime overwinning
Na een korte opleving van de Tsjechen, namen de Russen na een kwartier spelen het heft in handen. Dzagoev wist snel de 1-0 te scoren, nadat Kerzhakov kort daarvoor met een kopbal de paal raakte. Op aangeven van Arshavin scoorde Shirokov niet veel later zelfs de 2-0. Met deze stand ging de ploeg van Dick Advocaat de rust in.

Na rust was het wedstrijdbeeld hetzelfde, al kwamen de Tsjechen kort na rust tegen de verhouding in op 2-1. Pilar wist een prachtige bal van Plasil af te ronden. In de slotfase besliste Rusland het duel alsnog. Met een hard schot wist Dzagoev de 3-1 achter keeper Cech te schieten en niet veel later poeierde invaller Pavlyuchenko de 4-1 in de kruising.

Lees hier het volledige verslag van de wedstrijd tussen Rusland en Tsjechië.

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
Polen Griekenland 1-1
Rusland Tsjechië 4-1


Stand

# Club Wedstrijden Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1. Rusland 1 1 0 0 3 4-1
2. Griekenland 1 0 1 0 1 1-1
3. Polen 1 0 1 0 1 1-1
4. Tsjechië 1 0 0 1 0 1-4


Programma

Datum Thuis Uit
12/06 Griekenland Tsjechië
12/06 Polen Rusland

 


Tyton stopt strafschop van Karagounis (Foto: Pro Shots)

SP wil lijstverbinding met PvdA

De SP wil bij de Tweede Kamerverkiezingen op 12 september een lijstverbinding aangaan met de PvdA.

Het partijbestuur heeft dat vrijdagavond besloten, zo liet SP-leider Emile Roemer weten. SP-senator Tiny Kox zal contact opnemen met PvdA-partijvoorzitter Hans Spekman.

Roemer noemt een lijstverbinding "een heel logisch gevolg" van de pogingen tot samenwerking die hij vanaf zijn aantreden heeft ingezet. Vanwege eerdere positieve uitlatingen van PvdA-leider Diederik Samsom verwacht Roemer dat de lijstverbinding er ook zal komen.

Partijen die een lijstverbinding aangaan, staan na verkiezingen bij de verdeling van restzetels sterker.

SP wil lijstverbinding met PvdA
SP wil lijstverbinding met PvdA (Foto: ANP)

Ook Engelse ploeg bezoekt Auschwitz

Na Duitsland, Nederland en Italië is de Engelse ploeg het vierde team dat een bezoek heeft gebracht aan het concentratiekamp Auschwitz. Het twee uur durende bezoek maakte diepe indruk op de spelersgroep.

Theo Walcott gaf namens de spelers een verklaring uit. "Op school is ons vroeger hierover verteld, maar deze verschrikkingen zijn zo veel erger dan je je kunt voorstellen. Het is niet te bevatten."

[Groep A] Uitslag Rusland - Tsjechië

Rusland is Euro 2012 uitstekend begonnen met een ruime 4-1 overwinning op Tsjechië. Aangezien het andere duel in Groep A tussen Polen en Griekenland in 1-1 eindigde, gaat de ploeg van bondscoach Dick Advocaat na één speelronde aan de leiding.

Na het beginsignaal van scheidsrechter Howard Webb - hij floot twee jaar terug de WK-finale tussen Nederland en Spanje - had Rusland het direct lastig met de Tsjechen. Zo kopte Roman Hubnik uit een vrije trap maar net over het doel van de Russische doelman Vyacheslav  Malafeev. Na een klein kwartier spelen kwam Rusland wat onder de druk vandaan en dit resulteerde direct in een grote kans voor Alexandr Kerzhakov. Na goed voorbereidend werk van Andrei Arshavin en Roman Shirokov kreeg de Rus een goede schietkans, maar zijn schot ging voorlangs het doel van Petr Cech.

Een minuut later kreeg Kerzhakov opnieuw een grote kans. Ditmaal raakte hij met een kopbal de paal, maar uit de rebound wist Alan Dzagoev met een hard schot alsnog Cech te kloppen; 1-0. Nog geen vier minuten later speelde Kerzhakov zijn landgenoot Dzagoev prima vrij voor Cech, maar de Russische middenvelder verzuimde om zijn tweede doelpunt van de avond te scoren. De speler van CSKA Moskou plaatste de bal naast het Tsjechische doel.

De Tsjechen kwamen er na de Russische treffer minutenlang niet aan te pas, maar verschenen halverwege de eerste helft toch weer een paar keer voor het Russische doel. Toch waren het de Russen die halverwege de eerste helft verdiend op 2-0 kwamen. Met een prachtige diagonale pass weet Arshavin zijn landgenoot Shirokov te bereiken en hij wipte op zijn beurt de bal over Cech heen.

Ook na de 2-0 bleven de Russen de aanval zoeken en konden de Tsjechen niets anders doen dan verdedigen. De spaarzame Tsjechische aanvallen leverden nauwelijks gevaar op voor Malafeev. Na ruim een half uur spelen kreeg Kerzhakov zijn derde grote kans van de wedstrijd. Vanaf elf meter had hij veel ruimte om uit te halen, maar het schot van de aanvaller ging ruim over het doel van Cech. In de slotfase van de eerste helft nam de Russische aanvalsgolf wat af en kwamen de Tsjechen iets meer op de helft van de Russen. De ploeg van bondscoach Michal Bilek kon echter nauwelijks voor gevaar stichten en zodoende ging Rusland met een 2-0 voorsprong de rust in.

Roman Shirokov zet Rusland op 2-0, Petr Cech zit er verslagen bij (Foto: Pro Shots)

Ook na rust waren het de Russen die het overwicht hadden. Kerzhakov kreeg na een kleine vijf minuten opnieuw een grote mogelijkheid, maar de kansen leken niet besteed aan de spits. Hij schoot ruim naast het doel van Cech. In de 51ste minuut kwamen de Tsjechen, tegen de verhouding in, op 2-1. Met een schitterende steekpass wist Jaroslav Plasil het hart van de Russische verdediging te kloppen. De bal kwam bij Vaclav Pilar, die op zijn beurt Malafeev uitspeelde en de 2-1 binnenschoot. Het Tsjechische doelpunt zorgde ervoor dat het duel ineens veel meer op en neer golfde.

De Tsjechen roken bloed en gingen op jacht naar de gelijkmaker. Toch bleven de Russen het gevaarlijkst en na ruim een uur spelen was het niemand anders dan Kerzhakov die wederom een enorme kans kreeg. De spits werd knap vrijgespeeld door Arshavin, maar hij schoof de bal opnieuw naast het doel van Cech. Niet veel later was het diezelfde Kerzhakov die zich knap vrij wist te spelen, maar ook zijn zevende doelpoging van de wedstrijd belandde niet in het Tsjechische doel. Dit was reden genoeg voor Advocaat om reserve-spitsen Roman Pavlyuchenko en Pavel Pogrebnyak de dug-out uit te sturen. Eerstgenoemde loste twintig minuten voor tijd Kerzhakov af in de punt van de aanval.

Een kwartier voor tijd was Tsjechië dichtbij de gelijkmaker. Tomas Rosicky schoot hard op het doel van Malafeev, die met veel moeite de bal net voor de voeten van Milan Baros klem wist te pakken. De Russen waren echter niet onder de indruk en kwamen ruim tien minuten voor tijd via opnieuw Dzagoev zelfs op 3-1.  Op aangeven van Pavlyuchenko wist de middenvelder de bal hard achter Cech te schieten, die volledig kansloos was op de inzet.  Nog geen drie minuten later besliste Pavlyuchenko het duel definitief. Met een prachtige knal in de kruising liet hij Cech voor de vierde maal deze avond vissen; 4-1.

Karakteristieken:

Rusland

4 - 1

Tsjechië

 15' Dzagoev
 24' Shirokov
79' Dzagoev
82' Pavlyuchenko
  52' Pilar
 
 
Stadion: Stadion Miejski, Wroclaw
Toeschouwers: 40.000
Arbiter: Webb (Eng)
 
Opstelling:   Opstelling:
Malafeev
Anyukov
Ignashevich
Berezutski
Zhirkov
Shirokov
Denisov
Zyrianov
Dzagoev (Kokorin/85)
Kerzhakov (Pavlyuchenko/73)
Arshavin
  Cech
Gebreselassie
Sivok
Hubnik
Kadlev
Plasil
Jiracek (Petrzela/76)
Pilar
Rosicky
Rezek (Hubschman/46)
Baros (Lafata/86)

Polen-coach Smuda kan leven met gelijkspel

Hoewel Polen uiteindelijk een voorsprong weggaf tegen Griekenland, toont bondscoach Franciszek Smuda zich tevreden met het 1-1 gelijkspel.

Polen opende het EK sterk en leek na de treffer van Robert Lewandowski lange tijd aanspraak te mogen maken op drie punten. Zeker nadat Griekenland op slag van rust met tien man verder moest. Uiteindelijk zorgde Dimitris Salpingidis echter alsnog voor een gelijkspel. Smuda kan uiteindelijk leven met dat resultaat.

"Een punt is tenminste iets", aldus de bondscoach na afloop op de persconferentie. "We hebben enkele fouten gemaakt, vooral bij de tegentreffer. Ons eerste duel in het toernooi is gelijk geëindigd en dus hebben we niet verloren. We moeten de komende twee wedstrijden winnen, maar ik geloof in dit team."

Polen eindigde het duel tegen de Grieken overigens ook niet met elf man. Doelman Wojciech Szczesny moest in de tweede helft met rood naar de kant, nadat hij de doorgebroken Salpingidis neerhaalde in het strafschopgebied. Invaller Przemyslaw Tyton stopte toegekende strafschop uiteindelijk.

Uitslag tweede vrije training Canada

Lewis Hamilton heeft ook tijdens de tweede vrije training voor de Grand Prix van Canada de snelste tijd op de klokken gebracht. De McLaren-coureur wist Fernando Alonso een halve tiende voor te blijven. Felipe Massa reed de derde tijd. Bruno Senna haalde het einde niet: hij eindigde in de wall of champions.

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 L. Hamilton McLaren 1:15.259   43
2 F. Alonso Ferrari 1:15.313 +0:00.054 36
3 F. Massa Ferrari 1:15.410 +0:00.151 39
4 S. Vettel Red Bull 1:15.531 +0:00.272 44
5 P. di Resta Force India 1:15.544 +0:00.285 32
6 K. Kobayashi Sauber 1:15.651 +0:00.392 37
7 M. Schumacher Mercedes 1:15.697 +0:00.438 32
8 N. Hülkenberg Force India 1:15.799 +0:00.540 39
9 J. Button McLaren 1:15.812 +0:00.553 14
10 N. Rosberg Mercedes 1:15.878 +0:00.619 40
11 S. Perez Sauber 1:15.898 +0:00.639 38
12 M. Webber Red Bull 1:15.907 +0:00.648 41
13 P. Maldonado Williams 1:15.987 +0:00.728 39
14 R. Grosjean Lotus 1:16.360 +0:01.101 29
15 K. Räikkönen Lotus 1:16.562 +0:01.303 33
16 H. Kovalainen Caterham 1:16.981 +0:01.722 24
17 B. Senna Williams 1:17.022 +0:01.763 22
18 V. Petrov Caterham 1:17.075 +0:01.816 41
19 J. Vergne Toro Rosso 1:17.124 +0:01.865 41
20 D. Ricciardo Toro Rosso 1:17.716 +0:02.457 34
21 P. de la Rosa HRT 1:18.908 +0:03.649 27
22 T. Glock Marussia 1:19.084 +0:03.825 40
23 N. Karthikeyan HRT 1:19.378 +0:04.119 21
24 C. Pic Marussia 1:19.902 +0:04.643 18

Jan Smit nog onwennig als filmster

Jan Smit vindt het best vreemd om zichzelf in een film te zien. De zanger werkt momenteel aan zijn debuut op het witte doek, de oorlogsfilm Het Bombardement. De eerste beelden waren voor hem 'even wennen'.

"Het is heel raar om jezelf terug te zien op het witte doek en helemaal in de huid van iemand anders", zei hij vrijdagavond in RTL Boulevard. "Als je dat dan terugziet voor het eerst is het wel even wennen. Het is niet zo dat ik heel erg schrok, maar je denk toch: jeetje, waarom kijk je nou zo of waarom doe je nou dit?"

Smit vertolkt in Het Bombardement een bokser die in 1940, vlak voor het bombardement op Rotterdam, verliefd wordt. De film verschijnt in december in de bioscopen.

Bondscoach Portugal negeert kritiek

Paulo Bento, de bondscoach van Portugal, heeft aan de vooravond van de wedstrijd tegen Duitsland gezegd dat hij tijdens het EK niet zal ingaan op kritische vragen van de pers over het spel en prestaties van zijn ploeg.

"Kritiek kan me op dit moment niets schelen. Ik richt mijn aandacht volledig op mijn spelers. Zij verdienen dat”, zo zei Bento eerder vandaag. "Ze hebben veel opgeofferd en keihard gewerkt om aan het EK te kunnen deelnemen. Na het toernooi wil ik alle vragen beantwoorden. Maar nu zeg ik niets over welke kritiek dan ook.”

Of Nani morgen in de basis start is onzeker. De aanvallende middenvelder had vandaag nog last van een blessure aan zijn voet die hij in de oefeninterland tegen Turkije opliep. "Hij is de enige speler over wie we nog twijfel hebben. Nani ondergaat morgen voor de wedstrijd nog een laatste test.”

Kabinet wil wachtgeld politici snel versoberen

Het kabinet heeft ingestemd met het plan om de wachtgeldregeling voor politieke ambtsdragers te versoberen. Het plan moet al op 1 september ingaan. Dat zei demissionair premier Mark Rutte (VVD) vrijdag na afloop van de ministerraad. De duur van de wachtgeldregeling wordt gelijkgetrokken met die van de WW.

Het inperken van de wachtgeldregeling is een van de afspraken die is overeengekomen in het Kunduz-akkoord. Rutte zei dat hij hoopt dat de Eerste en de Tweede Kamer snel met het plan instemmen.

De regeling behelst dat politici niet langer vier jaar krijgen doorbetaald, maar nog maar drie jaar en twee maanden. Dit gaat ook gelden voor de huidige Tweede Kamerleden die na de verkiezingen afzwaaien.

De Raad van State plaatste kritische kanttekeningen bij het voorstel. Dit heeft volgens Rutte geleid tot enkele aanpassingen, maar het plan wordt wel doorgezet door dit kabinet.

Dialoog Iran en IAEA gestrand

De onderhandelingen tussen Iran en het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) over toegang voor het agentschap tot onderdelen van het Iraanse nucleaire programma, zijn vooralsnog mislukt. Dit heeft het IAEA vrijdag 'teleurgesteld' laten weten.

De internationale waakhond ten aanzien van kernenergie, het IAEA, heeft geprobeerd met Iran een overeenkomst te sluiten over toegang tot onderzoekscentra in Iran. De inspectiechef van het agentschap, Herman Nackaerts, zei dat geen vooruitgang is geboekt en er geen datum is afgesproken voor nieuw overleg. Hij sprak vrijdag in het IAEA-hoofdkwartier in Wenen met de Iraanse gezant, Akli Asghar Soltanieh.

Cel voor Amerikaan die naar Robert Mickelsons leidde

De Amerikaan Robert Diduca, naar wie Robert Mickelsons voor zijn aanhouding kinderporno stuurde, is vrijdag in de Verenigde Staten veroordeeld tot achttien jaar cel wegens het maken, verspreiden en bezitten van kinderporno. Dat melden Amerikaanse media.

De aanhouding van de Amerikaan bracht in 2010 de omvangrijke Amsterdamse zedenzaak aan het licht toen Diduca een foto van een 2-jarige peuter uit Nederland naar een undercoveragent stuurde. In het huis van de Amerikaan werd vervolgens een geheugenkaart gevonden met zo'n dertig pornografische afbeeldingen van Nederlandse kinderen. De beelden had hij van Mickelsons gekregen.

Op de computer van Diduca werden in totaal zo'n 27 duizend kinderpornografische bestanden aangetroffen.

Crytek: 'DLC melkt consumenten dood'

Cevat Yerli, CEO van Crytek, wil graag dat Crytek een free-to-play gamesontwikkelaar wordt. Hij maakt zich zorgen over premium pricing en de grote hoeveelheid DLC. Zodra Crytek alle contracten heeft afgerond gaat de ontwikkelaar alleen nog maar free-to-play games maken.

"Als je kijkt naar wat voor games er worden gemaakt, en dan vooral verpakte games met een hoesje, dan zie je alleen maar DLC en premium services. De consument wordt letterlijk doodgemolken," vertelde Yerli. "Tijdens de ontwikkeling van onze consolegames wisten we al zeker dat de toekomst online en free-to-play is. Op dit moment zijn we nog bezig met de overgang van fysieke games naar een complete free-to-play ervaring."

Yerli verzekert ons ervan dat dit niet ten koste zal gaan van de kwaliteit. "We hebben als voorbeeld Warface. We willen alleen goede games maken. We spreken dan over budgets tussen de tien en dertig miljoen dollar, dus daar leveren we niets in. Het enigste verschil is dat mensen nu geen geld hoeven uit te geven om het spel te spelen. Ik denk dat dit een nieuwe soort van games gaat worden, iets wat alles gaat veranderen en uiteindelijk het meest gebruiksvriendelijk zal zijn."

Warface wordt Cryteks eerste free-to-play game en moet later dit jaar uitkomen. Alle toekomstige projecten van Crytek gaan gebruik maken van Cryteks social gaming platform: GFACE.

Zevende titel Driebergen op 200 rug

Nick Driebergen is bij de Open Nederlandse kampioenschappen zwemmen voor de zevende keer in zijn carrière kampioen geworden op de 200 meter rugslag. hij zegevierde in 1.59,26.

Driebergen won zijn eerste titel in 2005. Sindsdien moest hij alleen in 2009 de zege missen. Op 400 meter vrij was Sebastiaan Verschuren voor de zevende keer de beste. Hij won in een tijd van 3.35,74. Bij de dames prolongeerde Moniek Nijhuis haar titel op de 100 schoolslag in 1.08,59. Op de 50 vrij ging bij afwezigheid van Marleen Veldhuis en Ranomi Kromowidjojo de titel naar Hinkelien Schreuder in 25,14.

Susie Wolff: "Binnen tien jaar vrouw in F1"

Williams-testrijdster Susie Wolff denkt dat het goed mogelijk is dat er binnen tien jaar weer een vrouw in de Formule 1 zal gaan racen. De DTM-coureur en vrouw van Williams-aandeelhouder Toto Wolff vindt dat de vooroordelen in de autosport minder worden en dat vrouwen nu meer kansen gaan krijgen.

"Ik geloof dat het vroeg of laat zal gebeuren. Zeker binnen het komende decennium. Er zijn vooroordelen binnen de motorsport, maar ik denk dat het langzaam maar zeker veranderd en meer vrouwen zullen opkomen. Het zou een grote sprong zijn voor één van de teams om een vrouw de kans te geven. Veel mensen binnen Formule 1 zien dit graag gebeuren. Wanneer de eerste vrouw in lange tijd eenmaal de kans krijgt in Formule 1 te komen, denk ik dat het meer mogelijkheden opent voor meer vrouwen," zei ze tegen de BBC.

De 29-jarige Wolff houdt zich voorlopig naast het racen in de DTM in de simulator bezig met de ontwikkeling van de Williams en zal later dit jaar mogelijk nog een rechtelijntest uitvoeren. Stiekem hoopt ze op een racezitje in de Formule 1. "Frank Williams heeft mij deze fantastische kans gegeven en het is aan mij de kans met beide handen te grijpen en kijken wat ik eruit kan halen. Er is nog een lange weg te gaan voor een Formule 1-stoeltje. Ik zal respect van het team moeten winnen en laten zien waartoe ik in staat ben."

In het verleden reden in totaal vijf vrouwen in de Formule 1. Van hen was Lella Lombardi de meest succesvolle door in de ingekorte Spaanse GP van 1975 een half punt te behalen. Van de klasses onder de Formule 1 rijden er nu drie vrouwen in de GP3. In de Verenigde Staten is het al jaren gebruikelijk dat vrouwen op het hoogste niveau meestrijden. Van hen is NASCAR Nationwide-rijdster Danica Patrick de meest succesvolle met een zege in de IndyCar Series in Motegi 2008.

[RG] Errani heeft eerste prijs beet

Sara Errani is nog altijd in de race voor de dubbel op Roland Garros. De Italiaanse, die morgen de finale van het enkelspel speelt tegen de Russin Maria Sharapova, won vandaag al het dubbelspel. Samen met haar landgenote Roberta Vinci werd het Russische koppel Maria Kirilenko/Nadia Petrova in drie sets verslagen: 4-6, 6-4 en 6-2. In januari verloren Errani en Vinci nog de finale van de Australian Open.

Rolstoeltennisster Esther Vergeer voegde ook de dubbeltitel op Roland Garros aan haar palmares toe. De winnares van het enkelspel won samen met Marjolein Buis overtuigend met 6-0 en 6-1 van de Duitse Sabine Ellerbrock en Yui Kamiji uit Japan.

Australië opent WK-kwalificatie met gelijkspel

Australië is met de finaleronde van de WK-kwalificatie in Azië begonnen met een 0-0 gelijkspel tegen Oman. In dezelfde groep wist Japan met 6-0 te winnen van Jordanië. Keisuke Honda was goed voor een hattrick. 

Australië begon traag. Het eerste schot op doel volgde pas na twintig minuten. Oman werd sterker en domineerde de tweede helft, maar tot echte kansen kwam het niet. Het bleef bij 0-0. Japan - Jordanië was na een half uur gespeeld toen Jordanië met tien man kwam te staan. Het stond toen al 2-0 voor de Japanners. Snel na de rode kaart scoorde Japan nog twee keer om bij rust 4-0 voor te staan. In de tweede helft kwam Japan nog twee keer tot scoren. Met zes punten uit twee wedstrijden staan ze bovenaan in de groep. 

In de andere groep wist Zuid-Korea met 4-1 van Qatar te winnen. Libanon en Oezbekistan hielden elkaar in evenwicht. Het werd 1-1. Volgende week is er nog een speelronde in de WK-kwalificatie. 

Groep Thuisland Uitland Uitslag
A Qatar Zuid-Korea 1-4
A Libanon Oezbekistan 1-1
B Oman Australië 0-0
B Japan Jordanië 6-0

Tyton: "Dit was een geschenk"

Przemyslaw Tyton kijkt met een goed gevoel terug op de openingswedstrijd van het EK voetbal van Polen tegen Griekenland. De doelman van PSV begon op de bank maar kwam in de 70e minuut in het veld nadat de eerste doelman van Polen Szczesny met rood van het veld was gestuurd. Vervolgens stopte hij een strafschop.

"Als je dan op deze manier mag invallen is dat een geschenk. Natuurlijk hadden we op basis van ons goede spel in de eerste helft moeten winnen," aldus Tyton na afloop van de wedstrijd. "Achteraf gezien moeten we met deze remise kunnen leven. In het tweede deel waren de Grieken beter. Het is nu zaak erin te blijven geloven. We moeten optimistisch blijven."

E3 2012 bezocht door meer dan 45.000 mensen

De Entertainment Software Association (ESA) in Amerika heeft bekendgemaakt dat er maar liefst 45.700 bezoekers naar de E3 van 2012 zijn gekomen. Op de beurs waren meer dan tweehonderd bedrijven aanwezig die hun producten toonden.

Al deze bezoekers hebben flink wat geld uitgegeven. Er werden ongeveer dertigduizend hotelkamers geboekt en er is maar liefst veertig miljoen dollar uitgegeven tijdens het evenement.

"E3 2012 richtte zich op de passie, de energie en de liefde voor games. De beurs heeft ervoor gezorgd dat de gamesindustrie weer even het middelpunt van aandacht was," vertelde Michael Gallagher, CEO van de ESA. "Dankzij onze leden en bedrijven keken en leerden miljarden consumenten iets over onze industrie en de samenkomst van creativiteit, technologie en inhoud. We hopen dat we in 2013 deze energie kunnen gebruiken om weer een geweldig evenement neer te zetten."

Binnenkort maakt de ESA de locaties en data bekend voor 2013. Er zijn geruchten dat de E3 moet verhuizen omdat er renovatieplannen zijn voor het conferentiegebouw. Enkele steden die worden genoemd zijn New York, Chicago en New Orleans.

Materieel niet hoofdoorzaak winterchaos spoor

De problemen op het spoor afgelopen winter zijn vooral veroorzaakt door onvoldoende bijsturing van de treindienst en een gebrek aan heldere communicatie over beslissingen. Er waren weliswaar ook problemen met het materieel, maar die waren niet de oorzaak van de chaos. Dat blijkt uit onderzoek naar de problemen op het spoor van 3 februari.

Ook het 'ondermijnen van routinematig handelen' door nieuwe en complexe wintermaatregelen zorgde ervoor dat de situatie uit de hand liep. Volgens demissionair minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen (VVD) moeten medewerkers juist in de hectiek van winterse dagen kunnen terugvallen op hun routine.

De NS en spoorbeheerder Prorail gaan maatregelen nemen om ervoor te zorgen dat nieuwe problemen komende winter uitblijven. Het gaat niet om meer specifieke wintermaatregelen, maar om een 'fundamentele verbetering op alle aspecten', schrijft de bewindsvrouw in een brief aan de Tweede Kamer.

Schultz heeft de NS en Prorail gevraagd de komende jaren te kiezen voor zekerheid boven capaciteit. Zo moeten de bedrijven komende winter bij winters weer eerder besluiten tot het aanpassen van de dienstregeling.

De minister wil in september de nieuwe procedures van de NS en Prorail zien.


Materieel niet hoofdoorzaak winterchaos spoor (Foto: Novum)

Mugabe: stop onderzoek mensenrechtenschendingen

De Zimbabwaanse president Robert Mugabe heeft er vrijdag bij de Zuid-Afrikaanse regeringspartij ANC op aangedrongen een onderzoek naar mogelijk geweld en wreedheden begaan in Zimbabwe door aanhangers van Mugabe te blokkeren. Een rechter in Zuid-Afrika heeft opdracht gegeven tot het onderzoek.

Mugabe noemde het onderzoek vrijdag in een toespraak een 'racistische aanval' van verbitterde Zimbabwaanse en Zuid-Afrikaanse blanken. Mugabe heeft de Zuid-Afrikaanse regeringsleiders gevraagd op alle mogelijke manieren te voorkomen dat de betrekkingen tussen Zimbabwe en Zuid-Afrika verslechteren.

De Zuid-Afrikaanse rechter Hans Fabricius heeft het openbaar ministerie in Zuid-Afrika opdracht gegeven mensenrechtenschendingen en martelingen in Zimbabwe te onderzoeken. Een mensenrechtenorganisatie en Zimbabwaanse ballingen, zowel zwarten als blanken, hebben de rechtszaak aangespannen en willen dat de daders worden berecht in Zuid-Afrika.

Volgens Mugabe proberen de blanken in het zuiden van Afrika, onder wie rechter Fabricius, excuses te verzinnen voor hun nederlaag tegen de strijdkrachten van de Afrikaanse bevrijding. Hij noemde Fabricius een 'boer', een afkeurende term voor blanken, en zei dat Fabricius geen jurisdictie heeft in Zimbabwe en geen benul van internationale wetten.


Mugabe: stop onderzoek mensenrechtenschendingen (Foto: Novum)

Prandelli houdt Barzagli bij EK-selectie

Het lijkt erop dat Andrea Barzagli dit EK toch nog in actie kan komen voor Italië. Barzagli heeft een blessure aan zijn kuit, maar bondscoach Cesare Prandelli heeft besloten om de verdediger van Juventus bij de Italiaanse selectie te houden.

Nader onderzoek wees uit dat de verdediger mogelijk op tijd fit is voor de laatste poulewedstrijd tegen Ierland. Die wedstrijd wordt op 18 juni gespeeld.

Davide Castori van Cagliari was als back-up bij de groep gehaald, maar dat is dus niet meer nodig.

Lafeber zakt weg in Stockholm

Golfer Maarten Lafeber heeft vrijdag een fikse duikeling gemaakt in het klassement na de derde ronde van de Nordea Masters. Het toernooi maakt deel uit van de  Europese Tour. De Nederlandse routinier had voor zijn achttien holes 77 slagen nodig. Dit was 5 boven par en zakte daardoor met een totaal van 213 slagen van de vijfde naar de 50e plaats.

Beste Nederlander is op dit moment Reinier Saxton. Hij maakte een ronde van 70 slagen en staat met een totaal van 210 op de 32ste plaats. De Brit Lee Westwood behield de leiding na een ronde van 68 slagen, zijn totaal is 200. Tim Sluiter, de derde Nederlander die de cut haalde, staat 70e met een totaal van 217.

Kesler: "Ik zou voor Huntelaar kiezen"

Voormalig KNVB-directeur Henk Kesler ontbreekt voor het eerst sinds 1996 op een eindtoernooi. Hij mengt zich in een nationale discussie: de spitspositie van Oranje.

De voormalig directeur van de voetbalbond heeft zijn mening over de spitspositie van het Nederlands elftal. Zijn voorkeur gaat uit naar Klaas-Jan Huntelaar. "Ik zeg: Huntelaar", vertelt hij in gesprek met TC/Tubantia. "Robin van Persie heeft in belangrijke wedstrijden toch niet zo vaak gescoord. Maar eigenlijk vind ik dat ze allebei moeten spelen. Met Huntelaar dan in de spits."

Kesler verwacht veel van Oranje. "We zijn aan onze stand verplicht om minimaal de halve finale te halen. Met spelers als Van Bommel, Stekelenburg, Van Persie, Huntelaar, Sneijder, Robben en Van der Vaart. In alle toernooien zijn we de poulefase doorgekomen. Nederland moet weer ver kunnen komen", besluit hij in gesprek met het regionale medium.

Bondscoach Bert van Marwijk lijkt te kiezen voor Van Persie van Arsenal, die in het voorbije seizoen topscorer werd van de Engelse Premier League. Schalke 04-aanvaller Huntelaar kroonde zich tot topscorer van de Duitse Bundesliga.

Servië houdt vol: Srebrenica geen genocide

Ondanks een lading kritiek houdt de nieuwe Servische president vol dat in Srebrenica geen genocide plaatsvond. Weliswaar hebben zijn landgenoten daar 'een verschrikkelijke misdaad' begaan, maar dat is volgens president Timoslav Nikolic geen genocide. Hij zei dat vrijdag tegenover het staatspersbureau Tanjug.

In Srebrenica zijn in 1995 circa 8000 moslimmannen en jongens vermoord, ondanks bescherming van Nederlandse VN-militairen. Gerechtshoven spreken wel over genocide.

Een eerste opmerking van de president hierover vorige week leidde tot zware kritiek van de EU, VS en buurlanden als Kroatië.

Servië houdt vol: Srebrenica geen genocide
Servië houdt vol: Srebrenica geen genocide (Foto: ANP)

[Groep A] Uitslag Polen - Griekenland

De openingswedstrijd van het Europees Kampioenschap is geëindigd in een 1-1 gelijkspel. In een tot de nok toe gevuld nationaal stadion in Warschau zagen vijfhonderd Grieken en tienduizenden Polen hoe hun nationale teams beide één punt vergaarden in Poule A.

OpeningsceremonieBeeld uit de openingsceremonie met de mascottes van het toernooi (Foto: Pro Shots)

Na een massale openingsceremonie vol franje en indrukwekkende choreografie werd de op papier weinig veelbelovende wedstrijd begonnen. De druk werd meteen opgevoerd door de Polen, die zich gesteund zagen door een groot deel van het stadion in hun hoofdstad. Al in de vierde minuut kreeg Lewandowski een dot van een kans, maar de topspits van Dortmund schoot tegen een Griekse verdediger op.

De druk bleef echter komen van de Polen, en na enkele schoten van afstand mocht Lewandowski toch aantekenen voor de openingstreffer. In de zeventiende minuut kopte hij raak na een keurige voorzet van Blaszczykowski, waardoor het op twee na snelste doelpunt in een openingswedstrijd op een EK een feit was.

Het tegendoelpunt maande de Grieken echter niet aan om aanvallender te gaan spelen, want de Polen bleven het heft stevig in handen houden. Vooral de Griekse linksback, Holebas, moest het ontgelden en werd van alle kanten onder de voet gelopen. Tot echt grote kansen leidde dit echter niet. In de 38e minuut was Polen wel dichtbij een tweede doelpunt, maar het schot van Perquis eindigde aan de verkeerde kant van de paal.

Schot PerquisEen schot van Rybus gaat naast. (Foto: Pro Shots)

De wedstrijd leek zonder al teveel bijzonderheden richting rust te gaan, maar de Spaanse scheidsrechter viel in negatieve zin op door de Griekse centrale verdediger Papastathopoulos voor een licht vergrijp een tweede gele kaart te geven, waardoor de Grieken met tien man verder moesten.

Een minuut later beroerde een Poolse verdediger in het eigen strafschopgebied de bal met de hand, waar de Grieken een penalty inzagen en daar ook opzichtig voor appeleerden. In plaats van de strafschop toe te kennen, gaf Caballo echter een gele kaart aan de Griekse Holebas wegens zeuren.

Zo moesten de Grieken met een nare bijsmaak de rust in. Doordat ze een centrale verdediger misten moest een aanvaller het veld ruimen, en mocht Salpingidis inrukken. Dat leek een gouden wissel, want bij de eerste de beste aanval kon de oudgediende profiteren. Na een mislukte voorzet en geklungel van de Poolse doelman Szczesny lag de bal stil in het doelgebied en kon de speler van PAOK Saloniki de bal zonder twijfel hard binnenschieten; 1-1.

Dat doelpunt kwam als een donderslag bij heldere hemel en beide ploegen leken niet echt zeker hoe verder te spelen. De Polen bewogen maar weinig en Griekenland leek een gelijkspel met tien man het hoogst haalbare te vinden.

In de 69e minuut speelde Salpingidis opnieuw een hoofdrol in de wedstrijd. De aanvaller was doorgebroken en werd gevloerd door keeper Szczesny. Die kon meteen met rood vertrekken, en aan de Grieken werd een penalty toegewezen. PSV'er Tytón kwam voor de Polen het veld in om te proberen de strafschop te keren, en hij slaagde daar uitstekend in. De bal van Karagounis was slecht ingeschoten en de Pool zat in de goede hoek, waardoor het 1-1 bleef.

Beide teams hadden weer evenveel spelers, maar anders dan in de eerste helft was dit keer de Poolse defensie aan het kwakkelen. In de 74e minuut leek Salpingidis te scoren, maar de assistgevende Fortounis werd laat afgevlagd voor buitenspel.

Met nog een kwartier te spelen zetten beide ploegen niet echt aan. In de laatste minuten van de wedstrijd begaven de Polen zich nog wel wat richting het vijandelijk strafschopgebied, maar ze kwamen niet tot kansen, en uiteindelijk moesten beide ploegen genoegen nemen met een schamel punt.

Polen

1 - 1

Griekenland

 17' Lewandowski    50' Salpingidis 
 
 Gele kaart:  Papastathopoulos, Holebas, Karagounis (Griekenland)
 Rode kaart: Szczesny (69) (Polen), Papastathopoulos (44/2xg) (Griekenland)
 
Stadion: Narodowy Stadion, Warschau
Toeschouwers: 58.500
Arbiter: Carlos Verlasco Caballo
Bijzonderheden: Karagounis mist penalty/69
 
Opstelling:   Opstelling:
Szczesny
Perquis
Boenisch
Wasilewski
Piszczek
Polanski
Obraniak
Murawski
Blaszczykowski
Rybus (Tytón/69)
Lewandowski
  Chalkias
Holebas
A. Papadopoulos (K. Papadopoulos/37)
Torosidis
Papastathopoulos
Maniatis
Karagounis
Katsouranis
Ninis (Salpingidis/46)
Samaras
Gekas (Fortounis/68)

[Upd] Zimling verlaat Deense training per ambulance

De Deen Niki Zimling heeft met een nog onbekende blessure de training van de Deense selectie verlaten. De oud-speler van N.E.C. Nijmegen, die regelmatig een basisplek in het Deense elftal heeft, werd per brancard van het veld gedragen en is inmiddels in een ambulance naar het ziekenhuis gebracht.

Morgen is Denemarken de eerste tegenstander van het Nederlands elftal op het EK. De twee landen treffen elkaar in Charkov. 

Update 19:50 uur

Deense media melden dat Zimling zijn teen heeft gebroken. Dit zou betekenen dat het EK voor hem voorbij is. De voetbalbond van Denemarken heeft dit nog niet bevestigd. Mocht Zimling inderdaad zijn teen hebben gebroken, dan mag Denemarken tot aan de aftrap van de wedstrijd van morgen tegen Nederland een vervanger oproepen. Overigens moet dan wel een arts van de UEFA de blessure bevestigen.

Minister Schippers naar openingsduel Oranje

Minister Edith Schippers is morgen namens de Nederlandse regering aanwezig bij het eerste duel dat Oranje op het EK-voetbal speelt in de Oekraïense stad Charkov. Dat heeft ze vandaag na de ministerraad bekendgemaakt.

Schippers zei dat ze samen met premier Mark Rutte naar de finale in Kiev gaat, mocht het Nederlandse elftal die halen.

Minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken gaf in een toelichting aan dat zijn eerdere bezwaren zijn weggenomen. De situatie van de gevangen oud-premier Joelia Timosjenko is verbeterd, als ook haar gezondheidssituatie. Belangrijk daarbij is tevens dat Timosjenko zelf geen voorstander is van een boycot van het voetbal in Oekraïne.

Minister Schippers naar openingsduel Oranje
Minister Schippers naar openingsduel Oranje (Foto: ANP)

CD: Meindert Talma & de Rode Kaarten - Eenmaal Oranje

Met het Europees Kampioenschap voetbal voor de deur worden we op de radio doodgegooid met de meest wanstaltige liedjes over de populaire sport. Of het nou Wolter Kroes, Wilfred Genee en Johan Derksen of de Gijpvogel is, het komt allemaal niet veel verder dan inhaken en meehossen met de massa. Gelukkig worden er ook andere liedjes over voetbal gemaakt en het nieuwe album van de gelegenheidsformatie Meindert Talma & de Rode Kaarten is daar een lichtend voorbeeld van.

[RG] Djokovic ten koste van Federer naar finale

Novak Djokovic is de tegenstander van Rafael Nadal in de finale van Roland Garros. De als eerste geplaatste Serviër was Roger Federer met 6-4, 7-5 en 6-3 de baas.

In de tweede set nam Federer nog een dubbele break voorsprong. Djokovic wist echter van een 3-0 achterstand terug te komen tot 4-4. Daarna leverde de Serviër zijn opslag weer in en Federer mocht voor de setwinst serveren. Djokovic won echter drie games op rij en dus ook de set. In de derde set trok Djokovic de partij definitief naar zich toe. 

Terry fit, twijfel over Cole

Ashley Cole, linksback van het Engelse nationale elftal, heeft maagproblemen. Hij moest gisteren de training aan zich voorbij laten gaan en ontbrak gisteravond ook bij een teamuitje. De wedstrijd van maandag tegen Frankrijk zou hij echter wel moeten kunnen halen.

John Terry heeft gezegd dat hij hersteld is van hamstringklachten. De verdediger viel in de oefeninterland tegen België uit maar zegt nu weer "ok" te zijn.

Smurf maakt Britse bossen onveilig

In Groot-Brittannië is de politie in de rol van Gargamel gekropen. Ze maakt namelijk jacht op een heuse smurf. Een blauw geschminkte man, gekleed in een nauwsluitend blauw pak en een witte muts op maakt al een tijde de bossen onveilig. Tot op heden wist hij uit handen van de politie te blijven. Dit valt te lezen op Nieuwsblad.be. 

De smurf heeft al meerdere malen op klaarlichte dag vrouwen de schrik van hun leven bezorgd. Hoewel de politie vermoedt dat de man seksuele motieven heeft, heeft hij tot nog toe geen vrouwen aangerand. Over zijn identiteit tast de politie nog volledig in het duister. 


Deze smurfen zijn onschuldiger ©YouTube

Rokende Cessna terug op Rotterdam The Hague Airport

Op Rotterdam The Hague Airport heeft vrijdagmiddag een vliegtuig een voorzorgslanding gemaakt. Het ging om een klein passagierstoestel met drie inzittenden. Er is niemand gewond geraakt, laat een woordvoerder van de luchthaven weten.

Het toestel, een Cessna 525, was net vertrokken van de luchthaven toen door nog onbekende oorzaak rookontwikkeling in de cockpit ontstond. Daarop werd besloten terug te keren en een voorzorgslanding te maken. Er brak geen brand uit in het toestel.

Hulpdiensten rukten uit voorzorg massaal uit, maar hoefden niet in actie te komen. Het toestel kwam uiteindelijk veilig aan de grond.

Doden bij zelfmoordaanslag Nigeria

Een zelfmoordaanslag op een politiebureau in de Nigeriaanse stad Maiduguri heeft vrijdag aan zes mensen het leven gekost. Zestien mensen raakten gewond en zijn in een ziekenhuis opgenomen. Dat heeft een bron bij een ziekenhuis in de stad bekendgemaakt. De politie sprak van drie doden.

De bron bij het ziekenhuis meld dat de lichamen vrijdag werden binnengebracht. Volgens de politie kwamen een agent en twee burgers om het leven. Overheidsfunctionarissen hebben in het verleden echter vaker dodentallen gebagatelliseerd.

Enkele uren voor de aanslag kwam in een ander deel van de stad een man om bij een explosie. Het vermoeden is dat hij een bom probeerde te plaatsen, maar dat deze voortijdig afging.

Tot dusver heeft niemand de verantwoordelijkheid voor de aanslag opgeëist. De radicaalislamitische sekte Boko Haram heeft echter eerder dergelijke aanslagen gepleegd.

De Amerikaanse ambassade deed donderdagavond nog een waarschuwing uitgaan. Amerikanen worden ontmoedigd naar Maiduguri te reizen omdat 'de situatie alleen maar erger zal worden'.

Eigenaar Haags café vrij na steekvlamincident

De eigenaar van het Haagse café waar vorig weekeinde zeven mensen gewond raakten door een steekvlam, is op vrije voeten gesteld. De rechter-commissaris van de rechtbank in Den Haag heeft zijn voorlopige hechtenis vrijdag geschorst. Hij blijft echter verdachte en moet zich later voor de rechter verantwoorden, laat het Openbaar Ministerie weten.

De 28-jarige barman van café Havana aan het Buitenhof stak vrijdagnacht een brandbare vloeistof aan die op een dienblad lag. Dat gebeurt vaker in dat café als een bepaald nummer wordt gedraaid. Dit keer ontstond er een grote steekvlam. Zeven klanten moesten met brandwonden naar het ziekenhuis.

De barman werd direct na het incident opgepakt en zit nog vast. De eigenaar van het café werd dinsdag aangehouden.

Schoorel strandt in kwartfinale Caltanissetta

Thomas Schoorel is er niet in geslaagd de halve finale van het challengertoernooi van Caltanisetta te bereiken. De Amsterdammer ging op het Italiaanse gravel in twee sets onderuit tegen de Spanjaard Inigo Cervantes: 3-6 en 1-6. Eerder in het toernooi had Schoorel nog verrassend Alejandro Falla, de nummer één van de plaatsingslijst, verslagen.

Schoorel maakte geen enkel moment aanspraak op de zege. Hij leverde in de tweede game direct zijn service in en liep daardoor de hele eerste set achter de feiten aan. In het tweede bedrijf had Schoorel ook niets te vertellen en wist hij nog maar een game te sprokkelen. Cervantes, de mondiale nummer 165, stond op de wereldranglijst een positie hoger genoteerd dan Schoorel.

Van Marwijk houdt Mathijsen bij Oranje

Joris Mathijsen blijft tijdens het EK bij het Nederlands elftal. De centrale verdediger van Malaga moet zoals verwacht morgen het openingsduel tegen Denemarken missen, maar is woensdag tegen Duitsland wel inzetbaar. Dat maakte bondscoach Bert van Marwijk vandaag bekend tijdens een persconferentie.

De 32-jarige Mathijsen liep anderhalve week geleden tijdens een oefeninterland met Bulgarije een hamstringblessure op. Van Marwijk had de optie om tot 24 uur voor het eerste duel een vervanger op te roepen.

"Joris gaat goed vooruit", verklaarde Van Marwijk. "Op basis van gesprekken met de medische staf en met Joris heb ik eigenlijk zelf besloten hem erbij te houden. Ik ga ervan uit dat hij woensdag inzetbaar is."

'Breivik heeft Asperger en Tourette'

Anders Breivik, die terechtstaat voor twee aanslagen vorig jaar in Oslo, heeft waarschijnlijk Asperger en het syndroom van Gilles de la Tourette. Dat zei psychiater Ulrik Malt vrijdag tijdens de rechtzaak. Hij is een van de deskundigen die zich in de rechtszaal buigen over de geestelijke gezondheid van Breivik.

Asperger is een vorm van autisme. Gilles de la Tourette uit zich in tics: ongecontroleerde spierbewegingen en het maken van geluiden.

Ongeluk met bus vol schoolkinderen

Een bus met Nederlandse schoolkinderen is in Duitsland betrokken geraakt bij een aanrijding. Daarbij is alleen blikschade ontstaan. Dat heeft de school waar de kinderen op zitten aan dagblad De Telegraaf bevestigd.

Het gaat om tweedeklassers die op werkweek waren in de Eiffel. Een begeleider van de school laat weten dat de kinderen met de schrik zijn vrijgekomen en inmiddels weer veilig thuis zijn. "Kinderen hebben het verhaal opgeblazen op Twitter, maar het bleek een storm in een glas water. Om een uur of vijf was iedereen weer veilig thuis."

Aanslag op bus in Peshawar

Bij een bomaanslag op een bus met overheidspersoneel en andere burgers in het Pakistaanse Peshawar zijn vrijdag zeker negentien doden en 42 gewonden gevallen. Onder de doden zijn zeven vrouwen. Dit heeft de politie van de stad in het noordwesten van Pakistan bekendgemaakt.

Peshawar ligt aan de rand van het aan Afghanistan grenzende stammengebied, waar moslimextremisten actief zijn die het zowel op de Pakistaanse autoriteiten als op de Amerikaanse troepen in het buurland hebben gemunt. Peshawar is vaak het doelwit van extremistisch geweld.

De verantwoordelijkheid voor de aanslag is niet opgeëist. De verdenking gaat echter uit naar de Pakistaanse Taliban. Zij hebben de strijd aangebonden met de regering in Islamabad, waarbij de samenwerking tussen Islamabad en Washington een van de beweegredenen zou zijn.


Aanslag op bus in Peshawar (Foto: Novum)

Racoons Liverpool Rain alsnog bovenaan albumlijst

Liverpool Rain van Racoon heeft meer dan een jaar na verschijning de eerste plaats in de Album Top 100 bereikt. Het album van de Zeeuwse band klimt deze week van plek negen naar één. "We zijn altijd al traag geweest", aldus de heren.

Het vijfde album van Racoon verscheen begin mei 2011, 57 weken geleden. Liverpool Rain bereikte destijds de tweede plaats in de Album Top 100. Adele's 21 hield hen van de koppositie. De afgelopen maanden was de cd weer volop in het nieuws, onder meer door de winst van een 3FM Award voor beste album en het behalen van de platina status.

Racoon stoot John Mayer en zijn Born and Raised naar de tweede plaats van de Album Top 100. Kytemans The Kyteman Orchestra completeert de top drie. De Nederlandse trompettist en orkestleider levert ook een plaatsje in.

In de Single Top 100 is de eerste plaats voor de tweede achtereenvolgende week voor Echte Vrienden van Jan Smit en Gerard Joling. De twee kregen vrijdag een gouden plaat, omdat het duet al meer dan tienduizend keer werd verkocht. "Ja, deze week weer op één! Jeetje, dat ik dit nog mee mag maken", twitterde Joling.

Tot vijftien jaar cel geëist tegen tattookillers

Het Openbaar Ministerie heeft vrijdag tegen de zogenoemde 'tattookillers' straffen geëist tot vijftien jaar cel. Verdachten Jeroen S. en de broers Cor en Brian P., die hun bijnaam danken aan een grote tatoeage op hun rug, staan terecht voor de liquidatiepoging op Marlon Dalfour in 2009.

Cor P. en Jeroen S. zouden volgens het OM vijftien jaar de gevangenis in moeten. Tegen Brian P. werd dertien jaar geëist. Ook tegen de vierde verdachte, Evert S., eiste justitie dertien jaar cel. Hij is voortvluchtig en staat op de nationale opsporingslijst.

De destijds 34-jarige Amsterdammer Dalfour werd in augustus 2009 in de Vierlinghstraat in Amsterdam Slotervaart beschoten toen hij in zijn auto zat. Hij werd vanuit een rijdende auto onder vuur genomen met een automatisch wapen. Het slachtoffer raakte daarbij ernstig gewond.

Het moordcommando wordt ook in verband gebracht met de in februari 2009 gepleegde moorden op de 30-jarige Boneka Belsereng en de 33-jarige Yassin Chakor. Het onderzoek naar deze moorden loopt nog, meldt een woordvoerder van het landelijk parket.

De uitspraak van de rechter staat gepland op 17 juli.

Waarnemers EU naar verkiezingen Libië

Een team waarnemers van de Europese Unie gaat toezien op het verloop van de parlementsverkiezingen in Libië, de eerste verkiezingen in 45 jaar. Dat heeft de Unie vrijdag bekendgemaakt. De waarnemersmissie wordt geleid door de Duitser Alexander Graf Lambsdorff.

De verkiezingen voor het Nationale Congres staan voor 19 juni op de agenda. In totaal zijn er tweehonderd zetels te verdelen. Het Nationale Congres kiest een commissie die een nieuwe grondwet op gaat stellen en een nieuwe regering gaat vormen.

Volgens de EU zijn de verkiezingen een cruciale stap in de overgang naar een democratie in Libië nadat vorig jaar na een regeerperiode van 42 jaar dictator Moammar Gadhafi ten val werd gebracht.

FOK!filmtips van de dag: Phone Booth

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daar aan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te zien? Je leest het op FOK!film.

Zeker het vermelden waard is de film The Fountain, vanavond 20:30 op RTL 8. In deze film staan drie verhaallijnen centraal die zich in verschillende tijden afspelen. Op deze manier worden verschillende visies op het levenseinde behandeld. Een laborant wordt, mede door de ziekte van zijn vriendin, geconfronteerd met zichzelf en zijn onderzoeksdoelen. De levensbeschouwelijke crisis waar de laborant voor staat doet hem inzien dat er meer is dan enkel harde wetenschappelijke feiten.

De FOK!filmtip van de dag was vandaag lastig kiezen. Maar het predikaat gaat vandaag naar de sterke thriller Phone Booth die vanavond om 20:30 te zien is op RTL 7. De film gaat over de louche Stuart Shepard die een telefoontje voor zichzelf aanneemt in een telefooncel. De beller meldt Stuart dat, zodra hij zonder zijn toestemming de telefoon ophangt, hij hem neer zal schietsen. Om deze bedreiding kracht bij te zetten verschijnt er een klein rood lichtstipje op zijn borstkast; het richtpunt van een een geweer. Het zorgt ervoor dat Stuart de bedreiging als zeer serieus neemt. Vervolgens blijkt de beller ook het één en ander van Stuart te weten....

Tot slot heeft Nederland 2 nog een aardig Mexicaans drama. Batalla en el cielo uit 2005 wordt om 23:55 uitgezonden. De film gaat over de eenvoudige Marcos die gebukt gaat onder een groot drama dat hijzelf veroorzaakt heeft. Hij kidnapte samen met een vrouw een baby voor losgeld maar helaas overlijdt de baby tijdens deze actie. Getekend voor het leven zoekt Marcos zijn heil bij een prostituee Ana. Ana is een rijkelui's dochter die zich wil afzetten tegen haar komaf. Tegen haar biecht Marcon zijn zonden op. Dat had bij beter niet kunnen doen.

Veel kijkplezier vanavond!

Ook meehelpen aan de FOK!filmtip? Meld je aan als redacteur nieuws voor FOK!film. Stuur een bericht met motivatie naar film@fok.nl!

Zonnepanelen vanaf juli gesubsidieerd

De aanschaf van zonnepanelen wordt vanaf 2 juli gesubsidieerd. Huishoudens die in hun eigen energiebehoefte gaan voorzien kunnen vijftien procent van het aankoopbedrag, tot een maximum van 650 euro, terugvragen. Dat heeft het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie vrijdag laten weten.

Het ministerie verwacht in totaal ongeveer dertigduizend aanvragen te kunnen toekennen. Er is maximaal 22 miljoen euro beschikbaar voor de subsidieregeling.

Na aankoop van de zonnepaneleninstallatie kan een gedeelte van het aankoopbedrag online worden teruggevraagd. Voor panelen die voor 2 juli zijn aangeschaft kan geen aanspraak worden gemaakt op de regeling.

De zonnepanelensubsidie is een maatregel uit het Kunduz-akkoord dat eind april werd gesloten. Toen werd gesproken over een btw-verlaging voor zonnepanelen, nu blijkt die afspraak te zijn omgezet in een subsidie.

KNMI waarschuwt voor windstoten in kustprovincies

Het KNMI waarschuwt vrijdagmiddag voor zware windstoten in de kustgebieden. De ANWB adviseert automobilisten beide handen aan het stuur te houden.

De windstoten langs de kust kunnen een snelheid tot ongeveer 80 kilometer per uur bereiken. In het oosten en zuidoosten van het land komen tot halverwege de avond buien voor waarbij ook onweer en windstoten mogelijk zijn.

De politie meldde eerder op de dag al dat diverse jachten in de problemen zijn gekomen op de Friese meren. Boven Vlieland viel een man overboord, maar hij is gered. Op het Slotermeer sloeg een bootje met drie opvarenden om. Hoe het met hen is is nog onduidelijk. De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) waarschuwt ook voor de sterke wind.


KNMI waarschuwt voor windstoten in kustprovincies (Foto: Novum)

[WSR] Stanaway rest van het seizoen uitgeschakeld

Richie Stanaway zal de rest van het seizoen niet meer in actie komen. De coureur uit de World Series by Renault liep afgelopen weekend op Spa-Francorchamps een dubbele wervelfractuur op toen hij in de tweede race tegen de achterzijde van de bolide van Carlos Huertas  aan reed en even door de lucht vloog.

Stanaway zal voorlopig in Groot-Brittannië gaan herstellen, waarna hij naar zijn thuisland zal worden overgebracht. De coureur liet op zijn Facebook een bericht achter. "Ik ben drie tot zes maanden zoet met het herstellen van mijn rugkwetsuren. Jammer genoeg betekent dit dat ik de rest van het seizoen zal gaan missen. Teleurstellend, maar op dit moment ben ik blij dat ik volledig van mijn blessure kan gaan herstellen."

Uitslag eerste vrije training Canada

Lewis Hamilton heeft de snelste tijd neergezet tijdens de eerste vrije training voor de Grand Prix van Canada. De Brit wist Sebastian Vettel ruim een tiende voor te blijven. Nico Rosberg reed de derde tijd, gevolgd door Fernando Alonso en Mark Webber.

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 L. Hamilton McLaren 1:15.564   30
2 S. Vettel Red Bull 1:15.682 +0:00.118 29
3 N. Rosberg Mercedes 1:15.782 +0:00.218 30
4 F. Alonso Ferrari 1:15.842 +0:00.278 34
5 M. Webber Red Bull 1:15.897 +0:00.333 28
6 N. Hülkenberg Force India 1:15.986 +0:00.422 29
7 K. Kobayashi Sauber 1:16.000 +0:00.436 31
8 S. Perez Sauber 1:16.249 +0:00.685 32
9 M. Schumacher Mercedes 1:16.264 +0:00.700 28
10 J. Button McLaren 1:16.347 +0:00.783 12
11 P. di Resta Force India 1:16.460 +0:00.896 32
12 F. Massa Ferrari 1:16.619 +0:01.055 17
13 P. Maldonado Williams 1:16.859 +0:01.295 26
14 R. Grosjean Lotus 1:16.890 +0:01.326 36
15 K. Räikkönen Lotus 1:17.014 +0:01.450 42
16 J. Vergne Toro Rosso 1:17.352 +0:01.788 28
17 D. Ricciardo Toro Rosso 1:17.580 +0:02.016 31
18 V. Petrov Caterham 1:17.935 +0:02.371 23
19 H. Kovalainen Caterham 1:18.177 +0:02.613 16
20 P. de la Rosa HRT 1:18.182 +0:02.618 26
21 B. Senna Williams 1:18.762 +0:03.198 36
22 N. Karthikeyan HRT 1:19.354 +0:03.790 23
23 T. Glock Marussia 1:20.004 +0:04.440 21
24 C. Pic Marussia 1:20.067 +0:04.503 23

Spoor krijgt nieuw beveiligingssysteem

Het spoor krijgt een nieuw beveiligingssysteem, het European Rail Traffic Management System (ERTMS). Dat heeft het kabinet vrijdag besloten.

ERTMS is het modernste beveiligingssysteem voor het spoor. Bijkomend voordeel is dat de capaciteit van het spoor wordt vergroot, omdat door het systeem treinen dichter op elkaar kunnen rijden. Onder meer de hogesnelheidslijn en de Betuweroute zijn al uitgerust met het systeem. Ook de nieuwe Hanzelijn wordt uitgerust met ERTMS.

De landelijke invoering van het systeem neemt waarschijnlijk minstens tien jaar in beslag. Om de veiligheid van het spoor op de korte termijn te verbeteren, wordt extra geïnvesteerd het huidige beveiligingssysteem ATB-Vv. In april konden bij Amsterdam nog twee treinen op elkaar botsen omdat een sein was uitgerust met een verouderde ATB-versie, die niet ingrijpt bij snelheden lager dan 40 kilometer per uur.

Met het besluit om het spoor uit te rusten met ERTMS voert demissionair minister van Infrastructuur Melanie Schultz (VVD) een van de aanbevelingen van de commissie-Kuiken uit, die onderzoek deed naar het spoorbeleid. Kuiken velde een kritisch oordeel: het ontbreekt aan regie en visie op het spoor. De strategie is veel te veel gericht op de korte termijn, wat een risico inhoudt voor de kwaliteit van het spoorstelsel.

Koninklijk Nederlands Vervoer laat in een reactie weten blij te zijn met het besluit om het spoor uit te rusten met ERTMS. De gekozen aanpak zorgt voor meer veiligheid op de korte termijn en leidt tot een efficiënter systeem op de lange termijn, aldus KNV.

Spanje favoriet bij de bookies

Spanje is volgens de Engelse wedkantoren de favoriet voor de Europese titel. Bij een hernieuwde titel van de Spanjaarden wordt er bij elke ingezette vier pond er elf uitbetaald. Dit hebben de wedkantoren van William Hill en Ladbrokes laten weten.

Duitsland staat bij die wedkantoren op de tweede plaats met drie pond bij elke ingezette pond. Nederland staat op dit moment op de derde plaats met een quote van zes tegen één. Deenemarken, de tegenstander van Oranje van morgen, staat laatste bij de wedkantoren. Mochten zij, net als in 1992, de titel behalen dan wordt er honderd pond uitgekeerd bij elke pond die is ingezet.

Vichot winnaar vijfde etappe Dauphiné

De vijfde etappe van het Critérium du Dauphiné is gewonnen door de Fransman Arthur Vichot. De renner van FdJ kwam solo over de streep, nadat hij zijn vluchtgenoten achter liet. Egoi Martinez werd op een halve minuut tweede, voor Dimitri Fofonov.

Bradley Wiggins blijft de leider in de ronde, onddanks dat onder andere Cadel Evans en Vincenzo Nibali een poging deden de Brit te passeren in het klassement. Zij namen eeen voorsprong van een halve minuut, waarna Wiggins op de Col de Richemond zelf wist aan te sluiten bij die groep.

Wilco Kelderman is nog steeds de beste Nederlander in het klassement. Hij wist één plaatsje te stijgen doordat Sylvain Chavanel weg viel uit de top van het klassement. De Rabobank-renner staat nu vijfde.

Film met Isaac Newton als actieheld in aantocht

Fast & Furious-regisseur Rob Cohen is van plan een film te maken over het leven van wiskundige en natuurwetenschapper Isaac Newton. In deze vrije interpretatie is de briljante Engelsman te zien als actieheld. Dat schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood

De wis- en natuurkundige wordt in deze film een buitengewoon goede detective en hoofd van de Britse Munt. Newton werd geboren in de zeventiende eeuw en is beroemd om zijn brede spectrum aan wetenschappelijke bevindingen en natuurwetten die naar hem zijn vernoemd. Daarnaast was hij muntmeester.

Cohen, regisseur van explosieve actiefilms als The Fast and the Furious en The Mummy 3: Tomb of the Dragon Emperor schrijft ook het scenario van de film. Daarnaast voert hij de scepter over het stripboek dat over de film moet verschijnen.

De Amerikaanse regisseur heeft producent Gene Kirkwood, bekend van de eerste Rocky-film, al aan zijn project weten te binden. Of het filmproject ook van de grond komt, is nog onzeker.


Film met Isaac Newton als actieheld in aantocht (Foto: Novum)

Van Hooijdonk: "RvP én Huntelaar opstellen"

Pierre van Hooijdonk deelt niet de mening van bondscoach Bert van Marwijk. De voormalig aanvaller zou Klaas-Jan Huntelaar en Robin van Persie samen opstellen. In gesprek met The Scottish Sun laat Van Hooijdonk weten dat Oranje kans maakt om Europees kampioen te worden, mits Van Marwijk zijn twee topaanvallers samen opstelt.

"Zodra we Van Persie én Huntelaat opstellen maken we goede kans op de Europese titel." Van Hooijdonk denkt dat het opstellen van alléén Van Persie voor veel druk zorgt op de schouders van de Rotterdammer. "Hij heeft een fantastisch seizoen gespeeld bij Arsenal, maar dat brengt veel druk met zich mee. De laatste twee jaar ging het bij Oranje juist wat minder."

Bondscoach Van Marwijk liet eerder al weten dat één van de twee in de spitspositie speelt. Samen in de aanval is volgens de keuzeheer geen optie. Naar alle waarschijnlijkheid start Van Persie zaterdag tegen Denemarken in de punt van de aanval.

GGZ-verpleger de cel in voor ontucht met cliënt

Een oud-medewerker van de GGZ in Drenthe is vrijdag veroordeeld tot een halfjaar cel voor ontucht. De man had jarenlang een seksuele relatie met een cliënt. Justitie had een jaar cel tegen de leidinggevende verpleegkundige geëist.

De man uit Beilen kreeg van de rechtbank in Assen ook een halfjaar voorwaardelijke celstraf en mag vijf jaar zijn beroep niet uitoefenen. Ook moet hij zich laten behandelen in een psychiatrische kliniek en het slachtoffer een schadevergoeding van vierduizend euro betalen, laat de persrechter weten.

De verpleger werd vorig jaar al ontslagen nadat het grensoverschrijdende gedrag aan het licht was gekomen.

Melkunie weer terug in het zuivelschap

Het zuivelmerk Melkunie is na tien jaar afwezigheid binnenkort weer verkrijgbaar. Vanaf augustus gaat het merk - bekend van de 'Bommetje!'-reclame - zuivelproducten van Friesche Vlag vervangen. Dat heeft eigenaar Arla Foods aankondigd.

Als eerste worden in augustus verse vla-, yoghurt- en papproducten voorzien van een Melkunie-logo. Daarna volgen andere langer houdbare producten, staat te lezen op de site melkunie.nl. Melkunie-melk is vanaf 2013 weer te koop.

Melkunie-producten waren sinds 2001 niet meer te koop. Toenmalig eigenaar CampinaMelkunie koos er toen voor alleen nog de naam Campina te gaan voeren. De merknaam is sinds drie jaar in handen van het Deense Arla Foods.

Arla is niet bang dat het merk niet meer herkend wordt. "Als je consumenten nu vraagt naar het merk dan denken ze vaak nog dat het nog steeds bestaat", zegt marketingdirecteur Louis Rippen tegenover vakblad Levensmiddelenkrant.

Melkunie is vooral bekend van de televisiespotjes waarin acteur Peer Mascini schitterde. Grootste ster was echter de koe, die motor reed en in zwembaden sprong. "Ik zeg nog zo, geen bommetje!" van de nat gespetterde Mascini werd een bekende uitspraak. Mascini en de koe keren overigens niet terug bij Melkunie.


Peer Mascini in de 'Bommetje'-reclame, 1996

Derde aanhouding voor fatale overval op bejaarde

De politie heeft afgelopen week een 18-jarige Rotterdamse aangehouden voor een woningoverval in Capelle aan den IJssel waarbij begin april een bejaarde man omkwam. De vrouw is een vriendin van twee eerder aangehouden verdachten. Ze wordt verdacht van betrokkenheid bij de overval en zit vast, laat de politie weten.

De eerder opgepakte verdachten zijn een 20-jarige man en zijn 26-jarige halfzus, de voormalig verzorgster van het 81-jarige slachtoffer. De man zit nog vast. De verzorgster werd weer vrijgelaten maar is nog wel verdachte. De politie verdenkt haar ervan haar halfbroer te hebben verteld hoe hij de woning binnen kon komen.

Het 81-jarige slachtoffer overleed in april in zijn woning aan de Stationsbuurt, nadat hij ernstig was mishandeld. Een verzorgster van de man trof hem zwaargewond aan. Ze zou de overvaller nog hebben zien wegrennen.

[RG] Nadal kent geen genade met Ferrer

Rafael Nadal heeft met speels gemak zijn zevende finale op Roland Garros bereikt. De Spaanse nummer twee van de wereld was met 6-2, 6-2 en 6-1 veel te sterk voor zijn landgenoot David Ferrer. Ferrer is zesde op de wereldranglijst. Voor Nadal was het zijn 51e gewonnen wedstrijd op Roland Garros. Hij verloor slechts een keer.

De eerste vier games hield Ferrer gelijke tred met Nadal, die op jacht is naar het record van zeven titels op het Franse grandslam. Daarna zette de man van Mallorca echter een tempoversnelling in en liep hij vlot uit naar de setwinst 6-2.

Een vroege break in het tweede bedrijf betekende dat Ferrer direct weer achter de feiten aanliep. Na nog een break voor Nadal werd de wedstrijd bij een 4-1 stand in de tweede set onderbroken wegens regen. Nadat die weg was getrokken ging Nadal gewoon door op de ingeslagen weg.

De nummer twee van de wereld bleef Ferrer naar alle hoeken sturen met harde slagen vanaf de baseline en kwam op strategische momenten naar het net. Hij won de tweede set en brak direct in de openingsgame van de derde. Vanaf 3-1 kende Nadal helemaal geen genade meer en twee breaks later was zijn finaleplaats een feit.

Indiërs verzwelgen levende vis als astmamedicijn

Tienduizenden astmapatiënten zijn vrijdag in een stadion in Hyderabad, in het zuiden van India, bijeengekomen. Ze verzwolgen er levende sardines die waren ingesmeerd met een gele kruidenpasta in de hoop verlost te worden van hun astma.

Het lange wachten op de behandeling werd een van de aanwezigen te veel. Hij overleed aan een hartaanval. Anderen moesten medische hulp zoeken, omdat ze ademhalingsproblemen kregen, aldus de politie van Hyderabad. Het stadion was te klein voor de zeventigduizend mensen die naar binnen stormden zodra de poorten open gingen.

Het medicijn wordt verstrekt door de familie Goud. De familie beweert de geheime receptuur voor het middel honderdzeventig jaar geleden te hebben gekregen van een Hindoe-heilige. Ze geven het jaarlijks gratis weg. De familie weigert de samenstelling van het 'medicijn' te onthullen, omdat de heilige zou hebben gewaarschuwd dat de heilzame werking verloren gaat als het recept op de markt wordt gebracht.

Mensen die de behandeling hebben ondergaan moeten zich 45 dagen aan een strikt dieet houden. Ze mogen geen gefrituurde producten eten. Lamsvlees, rijst, witte suiker, gedroogde mango, spinazie en geklaarde boter behoren daarentegen tot de lijst met aanbevolen producten.

Kinderen onder toezicht vanwege obesitas

De Kinderbescherming heeft in februari drie kinderen uit één gezin die kampen met ernstig overgewicht onder toezicht van een voogd van Bureau Jeugdzorg geplaatst. Dat heeft een woordvoerder van de Kinderbescherming vrijdag bevestigd. De ouders van de kinderen gingen in beroep, maar een rechter gaf de Kinderbescherming gelijk.

De woordvoerder kon niet zeggen of er eerder kinderen in Nederland wegens obesitas onder toezicht zijn geplaatst van een voogd. De Kinderbescherming zegt daar geen cijfers over bij te houden.

Ernstig overgewicht op zich hoeft geen reden te zijn om kinderen onder toezicht te plaatsen, lichtte de woordvoerder toe. Een verzoek om een voogd toe te wijzen wordt alleen gedaan als de ouders niet in staat blijken iets aan het overgewicht te doen.

De voogd van Bureau Jeugdzorg gaat nu samenwerken met de ouders om de kinderen op een gezonder gewicht te krijgen.

Limburger vast voor bedreigen wethouder

Een 48-jarige man uit het Limburgse Haelen is vrijdagochtend aangehouden omdat hij woensdagavond met geweld zou hebben gedreigd bij de woning van een wethouder in Roggel.

De bedreiging was gericht tegen een wethouder van de gemeente Leudal, waar Roggel onder valt. De wethouder was niet thuis, maar zijn vrouw was wel aanwezig. Nadat de man haar had bedreigd ging de Limburger ervandoor.

De politie kwam erachter wie de man is en hield hem vrijdagochtend aan. Hij wordt maandag voorgeleid aan de rechter-commissaris. Waarom hij de wethouder bedreigde is onduidelijk.

Bethesda wil RAGE nog steeds groots maken

Vorig jaar oktober kwam RAGE uit en Bethesda had hiermee de basis willen leggen voor een nieuwe gameserie die ontwikkeld wordt door ID Software. Maar na de release is het erg stil gebleven maar Bethesda heeft nu aangegeven dat ze nog steeds willen dat RAGE groots wordt.

Mensen willen volgens Bethesda op dit moment meer horen over ID en hoe het er voor staat met Doom 4. Dus RAGE is er nog wel maar er wordt later besproken wat de plannen zijn. Doom 4 wordt op dit moment ontwikkeld door het team dat ook RAGE gemaakt heeft en alhoewel het erg stil is rondom het project, er wordt aan gewerkt.

[RG] Mirza en Bhupathi winnen gemengd dubbel

Sania Mirza en Mahesh Bhupathi hebben op Roland Garros het gemengd dubbel op hun naam geschreven. De als zevende geplaatste Indiërs wisten in de finale de Poolse Klaudia Jans-Ignacik en de Mexicaan Santiago Gonzalez met 7-6 (3) en 6-1 te verslaan.

Voor Mirza en Bhupathi was het de titel samen, want in 2009 wonnen ze de Australian Open. Bhupathi vierde vandaag ook zijn 38e verjaardag. Mirza grapte dat de zege van vandaag haar daarom goed uitkwam. "Nu hoef ik niet aan een cadeau voor hem te denken."

Premier Japan wil twee kernreactors weer opstarten

De Japanse premier Yasuhiko Noda heeft vrijdag een beroep op de bevolking gedaan om te aanvaarden dat twee kernreactors die na de ramp in Fukushima zijn stilgelegd weer worden opgestart. "Gebeurt dat niet, dan loopt de economie gevaar", zei hij.

Alle vijftig intacte kernreactors in Japan zijn voor onderhoud of veiligheidsinspecties stilgelegd nadat een tsunami die volgde op een aardbeving op 11 maart 2011 de kerncentrale van Fukushima onklaar maakte.

Twee reactors in de centrale van Ohi zijn inmiddels gereed om weer te worden opgestart. De regering bezweert dat ze veilig zijn, maar het vertrouwen van het publiek in de overheid heeft door het gebeurde in Fukushima een grote knauw gekregen.

Noda zei dat kernenergie onmisbaar is voor de Japanse samenleving. "Wij moeten de reactors 3 en 4 in Ohi herstarten om de levensstandaard van de mensen te beschermen. De Japanse samenleving kan niet overleven als wij alle kernreactors stilleggen of stilhouden", zei de premier.

De overheid vreest dat zonder kernenergie niet kan worden voldaan aan de extra vraag naar elektriciteit in de warme zomermaanden, voor koeling en airconditioning. Elektriciteitsbedrijven zullen meer gebruik moeten maken van dure, fossiele brandstoffen, waardoor de prijzen zullen stijgen.

Lokale instemming is wettelijk niet vereist om de reactors weer op te starten, maar de regering heeft toegezegd in elk geval begrip te zullen vragen van het provinciebestuur.

De gouverneur van Fukui had de publieke oproep van Noda als voorwaarde gesteld voor zijn instemming. Waarschijnlijk zal Noda volgende week beslissen, waarna de reactors binnen enkele dagen weer in bedrijf kunnen zijn.

De regering vaardigde in april nieuwe veiligheidsvoorschriften uit om zorgen bij de omwonenden weg te nemen. Fukui telt dertien kernreactors, geclusterd in vier complexen aan de kust.

Contador keert terug bij Saxo Bank

Alberto Contador rijdt ook na zijn dopingschorsing voor Saxo Bank. Dat maakt de Deense wielerploeg vrijdag bekend. De Spanjaard tekent een contract voor de rest van 2012 en de drie seizoenen erna. Contador keert op 5 augustus terug in het peloton. Dan zit zijn dopingschorsing van twee jaar erop.

De afgelopen tijd werd Contador met diverse teams in verband gebracht. Onder meer Omega Pharma-Quick-Step zou hem een miljoenenaanbod hebben gedaan. Teambaas Bjarne Riis is daardoor blij met de terugkeer van zijn kopman. "Tijdens de afgelopen twee lange jaren hebben we Alberto gesteund, dus heb ik lang uitgekeken naar het moment waarop ik zijn terugkeer kon aankondigen. Nu kunnen we ons weer richten op het bouwen van een team voor de komende jaren."

Contador zelf noemt de beslissing voor Saxo Bank makkelijk. "Mijn eerste prioriteit was het om weer bij het team aan te sluiten en met Bjarne Riis en de rest van het team te werken. De steun die ik van hen kreeg in een moeilijke periode was buitengewoon."

Bij Contador werd tijdens de Tour de France van 2010 clenbuterol in zijn bloed aangetroffen. De Spanjaard weet dit aan vervuild vlees, maar het CAS achtte dat begin dit jaar niet afdoende bewezen. Het sportarbitragehof legde Contado daardoor een schorsing met terugwerkende kracht van twee jaar op. Hij raakte onder andere zijn tourzege in 2010 en de girowinst van vorig jaar kwijt.


Contador keert terug bij Saxo Bank (Foto: Novum)

Norovirus in restaurant Arnhem

Bezoekers van een restaurant in Arnhem zijn afgelopen weekend getroffen door het zeer besmettelijke norovirus. Dat heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) vrijdag bekendgemaakt.

In totaal meldden 21 mensen zich eerder deze week bij de NVWA met klachten. Uit onderzoek van monsters uit het restaurant is nu gebleken dat het om het norovirus gaat, dat buikgriep veroorzaakt. De herkomst van het virus is onbekend en er zijn sinds afgelopen weekend geen mensen meer ziek geworden. Het restaurant is niet gesloten.

Het norovirus veroorzaakt een ontsteking van het slijmvlies in het darmkanaal en treft jaarlijks een half miljoen Nederlanders. De buikgriep gaat meestal binnen een tot vier dagen over.

Concert André Rieu wereldwijd in bioscopen

André Rieus zomeravondconcert op het Vrijthof in Maastricht wordt via satelliet eenmalig uitgezonden in bioscopen over de hele wereld. Op 30 juni kunnen fans wereldwijd genieten van een concert ter ere van de 25-jarige samenwerking van de violist met het Johann Strauss Orkest.

In veertien bioscopen in Nederland staan voorstellingen gepland. Ook is het concert te zien in bioscopen in België, Australië, Nieuw-Zeeland en de Verenigde Staten. Ook fans in Canada, Mexico, Brazilië, Frankrijk, Spanje, Portugal, Roemenië en Rusland kunnen het optreden volgen.

Het concert in Maastricht markeert de langdurige samenwerking tussen Rieu en zijn zestigkoppige Johann Strauss Orkest en moet een van de spectaculairste concerten in Maastricht tot nu toe worden. Ook 150 leden van Koninklijke Zangvereniging Mastreechter Staar voegen zich bij Rieu.

"Het doet me veel om mijn concert in mijn thuisstad Maastricht met al mijn fans over de hele wereld te kunnen delen", laat de 62-jarige violist in een verklaring weten. "Het wordt een magische en speciale avond."

Next Gen nog niet belangrijk voor Sony

Scott Rhode, baas van Sony Worldwide Studios Amerika, heeft aangegeven dat de Next Gen-console van Sony niet van groot belang was om dit jaar te tonen. Daarnaast maakt het bedrijf zich ook geen zorgen om de voorsprong van de Wii U.

Geruchten gaan dat de volgende console van Sony in 2014 zal uitkomen terwijl de Wii U al bevestigd is voor eind dit jaar. Rhode heeft in een ander gesprek aangegeven dat er bij Sony al wel games voor de volgende generatie in ontwikkeling zijn. Welke games dit zijn is niet bekendgemaakt.

Teun Luijkx vindt Europa boeiender dan Hollywood

Acteur Teun Luijkx vindt de Europese filmindustrie interessanter dan Hollywood. "Ik denk dat er in Europa heel veel mooie kansen liggen, veel meer dan in Amerika", zegt hij tegen Novum Nieuws op de set van de film &ME, waarin hij de hoofdrol speelt naast acteurs uit andere Europese landen.

"Hier zitten denk ik voornamelijk de meest interessantste regisseurs, hoewel dat nog totaal niet aan de orde is", relativeert de 25-jarige acteur. Hij heeft net de opnames afgerond van de Belgische tv-serie The Spiral, waarvoor hij ook met talloze Europese filmmakers heeft samengewerkt. "Ik ben wel heel trots dat ik nu al deze twee projecten heb mogen doen."

Luijkx brak vorig jaar door met zijn rol in de tv-serie A'dam & E.V.A. Daarin werd hij geregisseerd door Norbert ter Hall, die nu de Europese productie &ME maakt. De regisseur vond het interessant om een film te maken met mensen uit andere landen. "Voor onze generatie wordt het steeds gewoner dat je vriendenkring internationaal is."

Het verhaal van &ME is gebaseerd op het boek Fremdkörper van Oscar van den Boogaard. "Ik wilde het ook graag verfilmen omdat al die culturen daar in zaten", vertelt Ter Hall verder.

Luijkx speelt in de romantische komedie een verhuizer die werkt voor het Europees Parlement, dat maandelijks van Brussel naar Straatsburg verhuist. Hij belandt in een driehoeksverhouding.

Ter Hall heeft de maandelijkse verhuizing naar Straatsburg als achtergrond gekozen voor zijn film omdat die voor hem symbool staat voor het vermijden van keuzes. "Soms denk je dat je gelukkiger wordt als je niet kiest", zegt de regisseur. "Ik wilde eigenlijk laten zien dat we die verhuizing terecht veroordelen, maar dat die wel heel menselijk is. "

De romantische film &ME moet volgend jaar in de bioscopen draaien.


Teun Luijkx vindt Europa boeiender dan Hollywood (Foto: Novum)

Matthew McConaughey stapt uit The Butler

Matthew McConaughey heeft zich teruggetrokken uit het drama The Butler. De Amerikaanse acteur zou president John F. Kennedy spelen, maar ziet daar toch vanaf. "Het gaat om een aantal redenen niet gebeuren", zegt hij tegen de Amerikaanse krant Los Angeles Times. De voornaamste reden is dat hij zich wil storten op het aids-drama Dallas Buyer's Club.

"Ik zou flink mijn tanden in de rol hebben moeten zetten, meer dan alleen het accent", begint de Texaanse acteur die voor de rol met een Bostons accent zou moeten praten. "Ik heb verschillende accenten gedaan en je kunt het zien als iemand er niet lekker inzit", zegt McConaughey over de voorbereiding op de rol.

"Als het goed wordt gedaan, dan loopt de acteur anders, zit hij anders, dan komt het uit hun tenen." Toch zegt de 42-jarige acteur te hebben uitgekeken naar de rol. "Het zou hard werken worden en daar had ik zin in." Nu heeft de acteur alle tijd zich voor te bereiden op het drama Dallas Buyer's Club. Daarin speelt hij een aids-patient die medicijnen naar de Verenigde Staten smokkelt.

The Butler wordt geregisseerd door Lee Daniels met wie McConaughey dit jaar het drama The Paperboy maakte. Die film dong mee naar een Gouden Palm op het filmfestival van Cannes, maar werd gemengd ontvangen. Dat is niet de reden dat McConaughey zich terugtrekt. "Helemaal niet, ik vond het geweldig met Lee samen te werken", benadrukt hij.

The Butler gaat over een bediende gespeeld door Forest Whitaker die vijftig jaar in het Witte Huis heeft gewerkt voor acht verschillende presidenten. John Cusack is te zien als Richard Nixon, Alan Rickman als Ronald Reagan en Jane Fonda als zijn vrouw Nancy. Oprah Winfrey speelt de vrouw van de butler. De film moet volgend jaar verschijnen.


Matthew McConaughey stapt uit The Butler (Foto: Novum)

Consumentenbond hekelt informatie op fruitdrankpak

De Consumentenbond wil dat producenten van fruitdrank eerlijker zijn over welke ingrediënten erin zitten. Nu is vaak onduidelijk welke fruitsoorten zijn verwerkt, zegt een woordvoerder vrijdag.

Uit onderzoek van de Consumentenbond naar fruitdranken blijkt dat belangrijke ingrediënten niet altijd op de voorkant van de verpakking afgebeeld staan. Zo zijn veel fruitdranken gebaseerd op sap van appels of witte druiven, terwijl dat niet in de naam van het product zit. "En als je Spa Fruit Tropisch fruit koopt, verwacht je niet dat daar vijf procent tomaat en één procent wortel in zit", zegt de woordvoerder.

De bond beraadt zich nog op wat een volgende actie kan zijn om ervoor te zorgen dat de juiste informatie op de verpakking komt te staan. "We proberen eerst met dit bericht de producenten wakker te schudden", aldus de woordvoerder.

Gasparotto tot 2014 bij Astana

Enrico Gasparotto rijdt ook in 2013 en 2014 bij Astana. De Italiaanse wielrenner tekende vrijdag bij bij zijn Kazachse werkgever. De 30-jarige Gasparotto schreef dit jaar de Amstel Gold Race op zijn naam en werd derde in Luik-Bastenaken-Luik. Hij rijdt al sinds 2010 bij Astana. Eerder verdedigde hij de kleuren van Liquigas, Barloworld en Lampre.

Astana laat weten dat niet alleen Gasparotto's overwinningen, maar ook zijn omgang met zijn ploeggenoten leidden tot de contractverlenging. "Ik ben blij dat ik bij kan tekenen", verklaart de man die in 2007 twee dagen in de roze trui reed in de Giro. "Ik zal proberen het vertrouwen in mij terug te betalen met goede resultaten. Niet alleen voor mij, maar ook voor mijn ploeggenoten."


Gasparotto tot 2014 bij Astana (Foto: Novum)

Unreal Engine 4.0 krijgt bewegende beelden

Afgelopen nacht is de Unreal Engine 4.0 officieel gepresenteert op de Amerikaanse televisie in een show van GT.TV. Daarnaast is gisteren bekendgemaakt door Mark Rein dat ze een groot contract hebben getekend met een ontwikkelaar voor de nieuwe engine.

Welke ontwikkelaar het is, dat blijft voorlopig nog geheim. Mark Rein heeft ook bekendgemaakt dat de gratis UDK (Unreal Development Kit) anderhalf miljoen keer is geïnstalleerd wereldwijd. Bekijk hieronder de eerste bewegende beelden van Unreal Engine 4.0.

Groen licht voor Snow White and the Huntsman 2

Snow White and the Huntsman krijgt een vervolg. David Koepp, bekend van onder meer War of the Worlds en Angels & Demons, gaat het scenario schrijven. Dat schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline.

Producent Universal is in onderhandeling met regisseur Rupert Sanders om ook de tweede film te maken. De acteurs zouden een optie hebben om te tekenen voor twee vervolgfilms. Wanneer Snow White and the Huntsman 2 moet verschijnen is nog onbekend.

Snow White and the Huntsman is een duistere bewerking van het bekende sprookje Sneeuwwitje. Ditmaal is ze geen frêle schone die de boze koningin ontvlucht en haar heil zoekt bij zeven dwergen. Kristen Stewart zet haar Snow White neer als een keiharde krijger die de wapens opneemt tegen haar jaloerse stiefmoeder, een rol van Charlize Theron.

Chris Evans is te zien als de Huntsman, een noeste jager die met twee bijlen het kamp van Sneeuwwitje kiest. De film ging deze week in Nederland in première.


Groen licht voor Snow White and the Huntsman 2 (Foto: Novum)

Stephen Kings It opnieuw verfilmd

Een nieuwe bewerking van Stephen Kings horrorverhaal It is in de maak. Cary Fukunaga, die vorig jaar zijn bewerking van Jane Eyre maakte, gaat het verhaal over de moordzuchtige demon in clownspak regisseren en is ook coscenarist. Dat schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

Het boek uit 1986 werd in 1990 al bewerkt tot miniserie met Tim Curry in de titelrol van kindermoordenaar Pennywise the Dancing Clown. It gaat over een groep kinderen die wordt geterroriseerd door de demon en jaren later, als ze zijn opgegroeid, wraak neemt.

De 34-jarige Fukunaga gaat samen met scenarist Chase Palmer het script schrijven. Palmer schreef eerder een scenario naar het boek Dune van Frank Herbert. Die film staat gepland voor 2014.

It wordt alom gezien als een van Kings ingewikkeldste werken. Fukunaga en Palmer zijn dan ook van plan It in twee films op te delen. Wanneer de eerste film uit moet komen is nog onbekend.


Stephen Kings It opnieuw verfilmd (Foto: Novum)

Emma Watson aast op rol in bijbelfilm

Emma Watson wil graag in de bijbelfilm Noah spelen. De Harry Potter-actrice ambieert de rol van jonge vrouw die een relatie krijgt met de zoon van Noach, schrijft het Amerikaanse filmblad Variety. De zoon wordt gespeeld door Douglas Booth.

De 22-jarige actrice zou daarmee de plek van Dakota Fanning innemen, die al weken aan het onderhandelen was voor de rol. Zij zou er echter niet uit komen met haar werkschema. De Britse actrice was vorig jaar te zien in My Week with Marilyn en heeft net de opnamen van Sofia Coppola's The Bling Ring afgerond.

In het drama van Black Swan-regisseur Darren Aronofsky is verder Russell Crowe te zien als arkbouwer. De casting van het filmproject komt al aardig van de grond, maar de rol van vrouw van Noach moet nog worden gevuld. Daarvoor wordt Jennifer Connelly genoemd, maar ook Julianne Moore.

De opnamen van Noah gaan in juli van start. De film moet in 2014 in de bioscopen draaien.


Emma Watson aast op rol in bijbelfilm (Foto: Novum)

Acht jaar cel voor schieten na ruzie tankstation

Een 24-jarige Rotterdammer moet acht jaar de cel in voor een poging tot moord op twee mannen. Dat heeft de rechtbank in Den Haag vrijdag bepaald. De Rotterdammer schoot in september vanuit zijn auto op de wagen van de slachtoffers na een ruzie in een tankstation. De straf komt overeen met de eis van het Openbaar Ministerie.

Een van de slachtoffers, een 31-jarige man, botste bij het verlaten van het tankstation aan de A13 bij Delft op de Rotterdammer en morste daarbij koffie. De latere schutter vroeg of de 31-jarige man niet kon uitkijken, waarna de twee ruzie kregen. De collega van de 31-jarige man trok zijn kompaan vervolgens mee, waarna de twee wegreden.

Kort daarop naderde een donkere auto het voertuig van de slachtoffers en werd het vuur op ze geopend, waardoor het raam aan de bestuurderskant versplinterde. De chauffeur stopte op de vluchtstrook en belde de politie. De donkere auto ging er met hoge snelheid vandoor. In de auto van de slachtoffers werden drie kogelgaten gevonden.

De schutter werd ongeveer twee weken na de schietpartij samen met een andere 24-jarige Rotterdammer opgepakt op basis van onder meer camerabeelden. Deze man zat volgens het Openbaar Ministerie achter het stuur van de donkere wagen. De rechtbank sprak hem eerder vrij omdat onvoldoende was bewezen dat hij zijn plaatsgenoot hielp om de schoten te kunnen lossen.

Harde wind veroorzaakt schade in Rotterdam

De harde wind heeft vrijdag op diverse plaatsen in de regio Rotterdam gezorgd voor schade. Een stevige windkracht 6 zorgde voor omgewaaide bomen en schade aan gebouwen. Er vielen geen gewonden, meldt een woordvoerder van de veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond.

Van een steiger aan de gevel van een hotel aan de Weena in Rotterdam raakte een beschermplaat los door de wind. De plaat viel naar beneden, waarop de straat uit voorzorg enige tijd werd afgezet.

Ook aan de Prins Mauritssingel veroorzaakte de storm problemen, daar stortte een deel van een schoorsteen in en vielen stenen van het dak. Daarnaast werd twee keer melding gemaakt van omgevallen bomen die wegen in de regio versperden.

Verandering Ellie-personage The Last of Us was toeval

Toen The Last of Us bekendgemaakt werd leek het Ellie-personage erg op Ellen Page. Het personage is ondertussen aangepast en lijkt niet meer op de actrice die nu toevallig wel de hoofdrol heeft in de game Beyond: Two Souls.

Volgens Bruce Straley, producer van The Last of Us, is het pure toeval omdat zij als bedrijf geen idee hebben wat andere ontwikkelaars allemaal maken. Straley geeft aan dat het nieuwe personage nu meer lijkt op Ashley Johnson, de actrice die voor het bedrijf de rol van Ellie speelt.

The Last of Us is exclusief voor de PS3 en komt begin 2013 uit.

UEFA bevestigt spreekkoren bij training Oranje

De UEFA bevestigt dat er racistische spreekkoren zijn geweest bij de open training van het Nederlands elftal woensdag in Krakau. Mark van Bommel meldde de incidenten eerder vrijdag al in De Telegraaf. Oranje zou gereageerd hebben door aan de andere kant van het stadion verder te trainen. Het Nederlands elftal besloot echter geen klacht in te dienen bij de Europese voetbalbond.

Van Bommel liet verder weten dat Oranje oerwoudgeluiden tijdens de EK-duels niet accepteert. "We zullen de scheidsrechter er direct op wijzen als deze geluiden opnieuw te horen zijn en hem verzoeken in te grijpen." Ibrahim Afellay noemde de spreekkoren in dezelfde krant 'triest'. "Zeker omdat we vlak daarvoor een heel indrukwekkend bezoek aan Auschwitz hadden gebracht en zagen hoe relatief voetbal eigenlijk is."

De UEFA maakte eerder bekend dat scheidsrechters EK-duels mogen stilleggen en zelfs voortijdig staken als er sprake is van racistische spreekkoren. Het thema staat internationaal op de kaart na een BBC-documentaire over racisme en neonazisme bij Poolse en Oekraïense voetbalfans.

[RG] Vergeer wint finale met double bagel

Rolstoeltennisster Esther Vergeer heeft haar titel op Roland Garros met succes verdedigd. De Woerdense gunde de als tweede geplaatste Aniek van Koot geen enkele game: 6-0 en 6-0. Vergeer won sinds 2007 elk jaar de titel op het Franse gravel. Ook in de finale van de Australian Open eerder dit jaar klopte Vergeer Van Koot met tweemaal 6-0.

Vergeer staat al jaren op eenzame hoogte in het enkelspel van het vrouwenrolstoeltennis. Ze werd al meer dan 450 wedstrijden op rij niet verslagen en werd twaalf keer de beste rolstoeltennisster van de wereld.

De 31-jarige Vergeer speelt later vrijdag ook nog de finale van het dubbelspel. Daarin neemt ze het samen met Marjolein Buis op tegen het Duits-Japanse duo Sabine Ellerbrock en Yui Kamiji.

Boze klant bijt bedrijfsleider na kwijtraken bon

Een 29-jarige man uit Utrecht heeft donderdagmiddag in zijn woonplaats een bedrijfsleider van een winkel gebeten, bespuwd en geslagen. De 35-jarige bedrijfsleider hield er letsel aan oog, rib en arm aan over en heeft aangifte gedaan, meldt de politie. De agressieve klant zit vast.

De 29-jarige Utrechter maakte rond 14.30 uur amok in de winkel aan de Merelstraat, omdat hij de bon met de code om zijn beltegoed op te waarderen kwijt was geraakt. Toen de bedrijfsleider hem geen nieuwe bon wilde geven bedreigde de klant de 35-jarige man met de dood. Het slachtoffer probeerde hem vervolgens uit de winkel te zetten, waarop de agressieve klant hem op zijn oog en ribben sloeg en in zijn arm beet.

Omstanders, onder wie een agent in zijn vrije tijd, wisten de woeste man onder controle te krijgen en droegen hem even later over aan de politie.

Werknemers NedCar leggen werk weer neer

De medewerkers van NedCar in Born hebben hun werk vrijdagochtend opnieuw neergelegd. Na een gesprek tussen FNV Bondgenoten en het personeel van NedCar onderbraken de medewerkers hun werk voor vier uur, zegt vakbondsbestuurder van Henk van Rees.

Mitsubishi, de eigenaar van de fabriek, heeft na de werkonderbreking van vorige week donderdag niet gereageerd op de eisen van de werknemers. De werknemers eisen een gesprek over een nieuw sociaal plan. Het huidige plan loopt tot het einde van dit jaar en omdat de fabriek dichtgaat als er voor die tijd geen koper wordt gevonden, willen de vakbonden dat er een nieuw plan komt voor de vijftienhonderd werknemers.

Volgens Van Rees verliezen de werknemers hun geduld met Mitsubishi. "De irritatie loopt op en het onbegrip ook." Van Rees benadrukt dat de actievoerders een lange adem hebben. "We hopen dat we snel om tafel kunnen. Anders gaan we door met acties. Elke actie zal steviger zijn dan de actie ervoor", waarschuwt de vakbondsman.

Topman van Mitsubishi Osamu Masuko beloofde minister van Economische Zaken Maxime Verhagen (CDA) in februari tijdens een werkbezoek in Japan dat aan een sociaal plan gewerkt gaat worden. Daar is tot nu toe niets van terechtgekomen. De minister heeft Van Rees vorige week toegezegd dat hij opnieuw contact opneemt met Mitsubishi om te vragen hoe het met die belofte staat.


Werknemers Nedcar leggen werk weer neer (Foto: Novum)

Haags stel opgepakt voor oplichten kledingmerken

De Haagse politie heeft woensdag een man en vrouw van 20 jaar opgepakt voor grootschalige oplichting via internet. De Hagenaren hebben een groot kledingmerk getild voor ruim 66.000 euro, laat de politie weten.

De twee deden online bestellingen met tientallen verschillende e-mailadressen. Als factuuradressen werden adressen door heel Nederland opgegeven. De pakketjes lieten ze echter bezorgen in leegstaande huizen in Den Haag, waardoor de buren die moesten aannemen. De verdachten haalden de buit daar vervolgens op en verkochten de kleding via een verkoopsite.

Het stel deed in anderhalf jaar tijd ongeveer 250 bestellingen bij grote kledingmerken. Toen agenten het huis van de verdachten doorzochten vonden ze spiksplinternieuwe kleren en schoenen. Het koppel wordt vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris.

Omstreden wethouder gedeputeerde in Limburg

De VVD-fractie in de Limburgse Statenfractie heeft de Roermondse wethouder Jos van Rey voorgedragen als nieuwe gedeputeerde. Hij krijgt de portefeuille financiën, verkeer en handhaving, meldt de partij vrijdag.

Van Rey kwam vorig jaar in opspraak omdat hij zich schuldig zou hebben gemaakt aan zelfverrijking en belangenverstrengeling. Een commissie onder leiding van voormalig minister van Justitie Winnie Sorgdrager kon daar echter geen bewijs voor vinden.

De 67-jarige Van Rey, oud-Tweede Kamerlid en tegenwoordig senator, mocht zijn post in Roermond vervolgens houden. De fractie verwacht met de keuze voor Van Rey 'kwaliteit en bestuurskracht' binnen te halen.

In Limburg werd maandag een nieuwe coalitie gevormd tussen de CDA, VVD en PvdA. De vorige coalitie van PVV, CDA en VVD kwam eind april ten val toen het CDA het vertrouwen opzegde in de PVV.

Controle leidt tot verdubbeling brommersloop

Ruim twintigduizend brommers zijn vorig jaar gesloopt, bijna twee keer zo veel als een jaar eerder. Dat is op te maken uit het vrijdag verschenen jaarverslag van de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). De dienst schrijft de stijging toe aan de honderdprocentscontrole op de verzekering van motorrijtuigen.

Is een brommer niet verzekerd, dan moet de eigenaar het kenteken schorsen. Doet hij dat niet, dan kan hij door de verscherpte controle op een forse boete rekenen. Veel eigenaren kiezen er daarop voor hun oude brommer naar de sloop te brengen.

Uit de cijfers van de RDW blijkt verder dat vorig jaar vijf procent meer kentekenbewijzen zijn afgegeven dan een jaar daarvoor. De stijging wordt veroorzaakt door de gunstige fiscale voordelen van nieuwe, milieuvriendelijke personenauto's.

Spies heeft advies weigerambtenaren al bijna maand

Demissionair minister van Binnenlandse Zaken Liesbeth Spies (CDA) heeft het advies over weigerambtenaren van de Raad van State bijna een maand geleden ontvangen. Het advies is echter nog niet doorgestuurd aan de Tweede Kamer. Homobelangenorganisatie COC Nederland spreekt van een vertragingstactiek, iets wat het ministerie ontkent.

Het advies over ambtenaren die gewetensbezwaren hebben om een huwelijk tussen twee mannen of twee vrouwen te sluiten, werd 9 mei verstuurd aan minister Spies, meldt de Raad van State. Zolang het ministerie van Binnenlandse Zaken het advies niet naar de Kamer stuurt, kan de kwestie daar echter niet worden behandeld.

Het ministerie ontkent dat sprake is van het achterhouden van het document. "Het is een advies waar de ministerraad zorgvuldig naar moet kijken voordat het naar de Tweede Kamer gaat", aldus een woordvoerder. "Er zijn ook andere zaken aan de orde, zoals de uitwerking van het Lenteakkoord."

De Tweede Kamer nam in november een motie aan waarin het kabinet werd opgeroepen ambtenaren niet langer de ruimte te geven om te weigeren homo's en lesbiennes met elkaar in de echt te verbinden. Tegen dat voorstel stemden de drie christelijke partijen - CDA, ChristenUnie en SGP - en de liberale VVD, dat zich gebonden achtte aan afspraken met coalitiepartner CDA.

Arrestaties na rellen in Haags Laakkwartier

De politie in Den Haag heeft twee mannen aangehouden die betrokken zijn geweest bij de rellen van dinsdagavond in het Laakkwartier. Een derde verdachte is nog voortvluchtig, meldt de politie vrijdag. Meerdere aanhoudingen worden niet uitgesloten.

De drie mannen van 18 en 20 jaar hoorden bij een groep van ongeveer vijftig omstanders die in de Haagse wijk agenten bekogelden met zwaar vuurwerk en stenen. De politie was daar aanwezig om een vuurwapengevaarlijke man te arresteren.

Omdat de prioriteit bij de arrestatie lag, werden er geen relschoppers gepakt. Wel werd extra politie ingezet om de rust te doen wederkeren. De mannen worden verdacht van het plegen van openlijk geweld. De politie overlegt met justitie over hun voorgeleiding. Met het Openbaar Ministerie zijn afspraken gemaakt dat de strafeis bij geweld tegen agenten wordt verdubbeld.

Burgemeester van Den Haag Jozias van Aartsen is blij dat de politie de raddraaiers snel heeft gepakt. "Daarmee is het duidelijk dat we dergelijk gedrag niet tolereren in de stad", zegt hij in een reactie. "Het is voor mij onacceptabel dat politieagenten tijdens het uitoefenen van hun werk worden bekogeld door omstanders."

Tomb Raider moet speciaal worden van Square Enix

Ontwikkelaar Crystal Dynamics heeft van de absolute top van Square Enix opdracht gekregen de game speciaal te maken. Daarbij helpt Square Enix waar het nodig is met bijvoorbeeld het beschikbaar stellen van hun eigen audiostudio in Japan.

Yoichi Wada, de grote baas van Square Enix, is gek op het spel en wil dat Crystal Dynamics alles uit de kast haalt om er het beste van te maken. Zo kreeg het bedrijf vorig jaar al hulp van Visual Works voor de E3 2011-trailer van het spel. Tomb Raider komt maart 2013 uit voor PS3, Xbox 360 en Windows.

Oranje in Charkov geland

Het Nederlands elftal is zojuist aangekomen in het Oekraïnse Charkov. Morgen zal Oranje daar zijn eerste groepswedstrijd afwerken tegen Denemarken. Het duel zal om 18:00 uur starten.

Vanavond zal het elftal van Bert van Marwijk nog een training afwerken in het Metaliststadion. Voorafgaand aan deze training zal Bert van Marwijk om 17:15 uur tijdens een persconferentie mededelen of Joris Mathijsen zal blijven of dat de bondscoach een vervanger oproept.

Evans bezorgd over Tourvorm

Cadel Evans werd gisteren slechts achtste in de lange tijdrit in het Criterium du Dauphiné. Zorgwekkender voor de BMC-renner was dat hij op 1.44 minuten eindigde van ritwinnaar Bradley Wiggins. De Australiër weet dat er om zijn Tourzege van vorig jaar te prolongeren nog veel werk aan de winkel is.

"Ik ben niet blij met mijn optreden, zeker niet ten opzichte van de specialisten. Ik had hier echt meer van verwacht," zei Evans tegen Cyclingnews. Hij verloor met name in het tweede deel van de 53 kilomter lange tijdrit veel op zijn concurrenten. "Naarmate de tijdrit vorderde, verloor ik kracht. Ik ga uitzoeken hoe dat komt. De komende periode zal ik echt progressie moeten boeken om kans te maken op Tourwinst."

In het klassement staat Evans nu vijfde, nipt voor de jonge Nederlander Wilco Kelderman die in de tijdrit van gisteren als vijfde eindigde.

Broerse tekent bij Zwolle

Linksback Joost Broerse speelt de komende twee seizoenen bij PEC Zwolle. De 33-jarige routinier, die ook op het middenveld uit de voeten kan, komt over van Excelsior. Hij speelde een jaar bij de Kralingers, die afgelopen seizoen degradeerden uit de Eredivisie. Promovendus Zwolle keert juist na acht seizoenen terug op het hoogste niveau.

Broerse debuteerde in het seizoen 1997-1998 bij FC Groningen en speelde daar zes seizoenen. Vervolgens verhuisde hij voor 3,5 jaar naar FC Utrecht. Via Apoel Nicosia keerde Broerse in 2011 terug in de Eredivisie.

Flick: "We moeten met stalen helmen spelen"

De Duitse assistent-bondscoach Hansi Flick heeft laten weten dat zijn elftal eigenlijk weer de stalen helmen in gebruik moet nemen. De Duitser wilde hiermee zeggen dat zijn spelers zich moeten beschermen tegen de kanonskogels die Cristiano Ronaldo afvuurt.

Beide ploegen zullen zaterdagavond het tegen elkaar opnemen in hun eerste groepswedstrijd. Beide landen zitten bij het Nederlands elftal in de poule.

Flick ging later nog even serieus in op het gevaar van de Portugese stervoetballer. "Op 20, 25 of zelfs 30 meter van het doel moeten we slim spelen en proberen overtredingen te vermijden. De vrije trap van Ronaldo is exceptioneel."

Motta ergert zich aan grappen Balotelli

Thiago Motta heeft zich laten ontvallen dat hij regelmatig boos kan worden op Mario Balotelli. De Italiaan kan niet zo goed tegen de grappen van het Italiaanse enfant-teribble. "Hij moet binnen de lijnen ons helpen, daarbuiten mag hij doen wat hij wil."

"Mario zal voor de ploeg moeten spelen en hij zal zich moeten gedragen. Hij maakt me nog net zo kwaad als toen met zijn grapjes", aldus Motta.  Balotelli misdroeg zich afgelopen seizoen zowel op als buiten het veld regelmatig. Dat kwam de 21-jarige spits regelmatig op een schorsing te staan.

Opstandige wijk in Homs onder vuur

Syrische activisten melden beschietingen van het regeringsleger op de wijk Khalidyeh in de centraal gelegen stad Homs. Zij vrezen dat de beschietingen de voorbode zijn van een bestorming van de wijk, die al maanden in handen is van opstandelingen.

Het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten en de Lokale Coördinatiecomités konden nog niets zeggen over eventuele slachtoffers.

Op amateurbeelden uit Homs die via internet zijn verspreid is een klein wit vliegtuig, vermoedelijk een drone, te zien dat boven Homs rondcirkelt.

Homs is een van de zwaarstgetroffen regio's in Syrië sinds de opstand tegen president Bashar Assad in maart 2011 begon. Uit de nabijgelegen provincie Hama kwamen twee dagen geleden berichten over een bloedbad waarbij ongeveer tachtig mensen met schoten of messteken zouden zijn omgebracht.

Wesley Sneijder wil voetbalelftal met Yolanthe

Wesley Sneijder kan niet wachten om met zijn vrouw Yolanthe een gezin te stichten. "Als ik naar mijn privéleven kijk, is het mijn allergrootste droom om heel veel kinderen met jou te krijgen", zegt de voetballer als Yolanthe hem interviewt voor het magazine Vrouw. "Het liefst een heel voetbalelftal."

Sneijder onthult dat hij Yolanthe al als zijn droomvrouw zag, toen hij 17 jaar was. "Toen ik je voor het eerst op televisie zag in de soap Onderweg naar Morgen. Ik vond je zo mooi! Maar je was pas 17 en ik ook", zegt de 27-jarige Sneijder, die een zoon heeft uit zijn huwelijk met Ramona Streekstra. "Jij was toen mijn droomvrouw."

De voetballer geeft toe dat hij het moeilijk heeft als Yolanthe een intieme scène moet spelen met mannelijke collega. "Eerlijk is eerlijk, ik kan nog steeds jaloers zijn als jij bijvoorbeeld voor je werk een liefdescène moet spelen met een andere man. Ook al ben ik nog zo trots op je, je blijft natuurlijk wel mijn vrouw!"

Ook bekent Wesley dat hij de afgelopen twee jaar veel relaxter is geworden. "Vooral sinds we getrouwd zijn. Vanaf die dag wist ik immers zeker dat je voor altijd van mij was."

PVV-Statenlid Utrecht weg om fraude echtgenoot

Het Utrechtse PVV-Statenlid Jos van Hal Scheffer is donderdagavond opgestapt. Dat heeft de Utrechtse fractieleider René Dercksen gezegd tegen diverse media. Aanleiding voor zijn vertrek is een fraudeonderzoek dat loopt naar zijn vrouw.

De vrouw van Van Hal Scheffer zou cliënten van haar advocatenkantoor Scheffer in Den Haag voor miljoenen euro's hebben opgelicht door brieven en beschikkingen van rechtbanken en de Raad van State te vervalsen. Ze is maandag aangehouden en heeft bij de politie bekend dat ze geschriften heeft vervalst, zei haar advocaat Theo Hiddema tegen NRC Handelsblad. Hij noemde het een 'wanhoopsdaad'.

Het PVV-statenlid zou volgens bronnen een informele positie bekleden binnen het advocatenkantoor. Van Hal Scheffer is volgens zijn vrouw niet bij de fraudezaak betrokken, aldus de advocaat. Dercksen zegt het vertrek van Van Hal Scheffer te te betreuren.

Williams test nieuwe achtervleugel in Canada

Het Formule 1-team Williams zal in de trainingen voor de Grand Prix van Canada een nieuwe achtervleugel uit gaan testen. De vleugel waar Pastor Maldonado mee zal gaan rijden is ronder van vorm en moet helpen om de werking van het Drag Reduction System te verbeteren.

Het DRS is zeker in de kwalificatie een aantal tienden van een seconde per ronde waard. In de race kan het helpen om de voorligger te passeren. Volgens coureur Bruno Senna liet Williams enkele tienden van een seconde per ronde liggen met het DRS en daarom is gewerkt aan een nieuwe achtervleugel die onderdeel uit maakt van een nieuw aerodynamisch pakket.

[OS 2012] Edward Gal; verder zonder zijn wonderpaard

Op 27 juli gaan de Olympische Spelen in Londen van start. In aanloop naar het grootste sportevenement aller tijden brengen wij jullie een reeks van specials over de vele facetten van de Spelen. Elke vrijdag kun je een special lezen die over Londen, Nederlandse sporters, olympische historie en andere mooie verhalen rond dit grote evenement. 

Het verhaal rond Edward Gal is grotendeels wel bekend. Hij had lang de beschikking over het wonderpaard Totilas, waarmee hij onder andere excelleerde op het wereldkampioenschap in Kentucky in 2010. Nadat hij daar drie wereldtitels binnensleepte volgde het misschien wel onvermijdelijke, maar onverwachte nieuws; zijn paard Totilas werd verkocht.

Vandalen snoeren voetbalanalytici de mond

Twee dronken vandalen hebben vrijdagochtend de zandsculptuur van de televisiepresentatoren van het voetbaltelevisieprogramma VI Oranje in Scheveningen vernield. De mannen legden Johan Derksen, Wilfred Genee en René van der Gijp het zwijgen op door hun neus en mond te slopen.

Agenten betrapten het duo omstreeks 05.00 uur op heterdaad, waarna de daders op de vlucht sloegen. De twee konden na een korte achtervolging worden aangehouden. Een van de mannen raakte gewond toen hij over een hek probeerde te klimmen.

Tegen de twee is een proces-verbaal opgemaakt. De zandsculptuur wordt vermoedelijk vrijdag nog hersteld.

Ontwikkeling Rainbow Six: Patriots is niet gestopt

Een van de grootste afwezigen bij de E3 was Rainbow Six: Patriots, vandaag laat Ubisoft weten dat de game nog steeds in ontwikkeling is. Volgens Tony Key, senior vicepresident bij Ubisoft was het nog niet de juiste tijd om de shooter te laten zien op de E3.

Ondanks de afwezigheid van Rainbow Six: Patriots, geeft Tony Key wel aan dat de game nog gewoon in ontwikkeling is. “Let’s just say that Rainbow 6 is still in active development but what we decided was that the best thing for the brand was to not bring it to the show right now”, aldus Key.

Daarnaast kreeg Tony Key een vraag voorgeschoteld of de game niet is vooruitgeschoven naar de next-gen waarop zijn antwoord duidelijk was. “This is the only generation [PS3/360] that I know about, so I would assume yes", aldus Key. Rainbow Six: Patriots moet ergens volgend jaar verschijnen voor Xbox 360, PlayStation 3 en pc.

West Bromwich Albion stelt Clarke aan

Steve Clarke is de nieuwe coach van West Bromwich Albion. Dat heeft de Engelse club vrijdag bekendgemaakt. De 48-jarige Clarke, die een contract tekende voor twee seizoenen, was tot woensdag in dienst van Liverpool, waar hij de assistent was van de onlangs ontslagen Kenny Dalglish.

West Bromwich eindigde afgelopen seizoen als tiende in de Premier League. De club deed dat onder leiding van Roy Hodgson, maar de ervaren Engelsman werd door de FA losgeweekt om bondscoach te worden. Clarke was eerder assistent-coach bij Chelsea, Newcastle United en West Ham United.

CDA wil langer zwangerschapsverlof bij meerling

Vrouwen die in verwachting zijn van meer dan één kind moeten extra zwangerschapsverlof krijgen. Daarvoor pleit het CDA. In plaats van de gebruikelijke zestien weken moet voor moeders van meerlingen het verlof twintig weken zijn, vindt Tweede Kamerlid Eddy van Hijum.

Demissionair minister van Sociale Zaken Henk Kamp (VVD) voelt weinig voor het oprekken van de duur van het zwangerschapsverlof. Dit kost volgens hem minstens een miljoen euro. Van Hijum heeft aan het Bureau Onderzoek en Rijksuitgaven van de Tweede Kamer gevraagd om zijn voorstel na te rekenen. Hieruit bleek dat zijn plan jaarlijks 448 duizend euro kost, dat wordt betaald uit de vangnetregeling in de Ziektewet.

Van Hijum wijst er op dat in veel andere Europese landen de verlofregeling bij twee- of drielingen wel ruimer is. Meerlingen worden gemiddeld vier weken eerder geboren, en er is vaker sprake van complicaties.

Flinke daling productie voedingsindustrie

De productie in de voedings- en genotmiddelenindustrie is in april acht procent gedaald. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag. Volgens het CBS is het een uitzonderlijk grote afname voor deze sector. De aardolie-, chemie-, rubber- en kunstofverwerkende industrie groeide juist met zes procent.

De gemiddelde dagproductie over alle sectoren lag in april op vrijwel hetzelfde niveau als dezelfde periode vorig jaar. In maart groeide de productie nog twee procent, maar carnaval viel dit jaar in februari en niet in maart, zoals vorig jaar. Dat kan de productie in maart positief beïnvloed hebben.

Watch Dogs verschijnt in 2013

Ubisoft heeft via Twitter aangegeven dat Watch Dogs in 2013 het levenslicht gaat zien. “The game will be released in 2013 and will be released on PC and consoles,” aldus het bericht op Twitter.

De game moet in 2013 uitkomen voor pc en consoles, waarbij niet is aangegeven om welke consoles het gaat. Zoals vele verwachten blijft het hier mogelijk dat Watch Dogs in ontwikkeling is voor de next-gen consoles. Mogelijk is het dus dat de game zowel op de huidige consoles alsmede op de next-gen verschijnt. Eerder gaf Yves Guillemot, CEO van Ubisoft, al aan dat er een kans is is dat Watch Dogs op de next-gen consoles uitkomt.


Agenten wekken looddieven in Ede

De politie in Ede heeft donderdagochtend twee looddieven gewekt die in slaap waren gevallen in hun auto. Een voorbijganger zag de mannen zitten en belde de politie. Agenten ontdekten vervolgens ruim 25 kilo lood in de auto.

De mannen van 18 en 19 jaar lagen te tukken op een parkeerplaats aan de Prins Hendriklaan in de Gelderse plaats. Toen agenten de slapers wekten en de auto doorzochten troffen zij de buit aan. De twee werden daarop direct gearresteerd.

Nieuw-Zeeland blundert tijdens Ocean Nations Cup

We horen zelden wat over het voetbal uit Oceanië. Alleen bij bijzondere gebeurtenissen bereikt het nieuws Europa. Dit is zo'n geval. Nieuw-Zeeland is in de halve finale van de Ocean Nations Cup uitgeschakeld door Nieuw-Caledonië. Het Franse overzees gebiedsdeel won met 2-0. 

Nieuw-Zeeland was twee jaar geleden nog actief op het wereldkampioenschap in Zuid-Afrika. Voor de All Whites verliep het toernooi al moeizaam. Tegen de Solomon-Eilanden werd het 1-1. Voor de WK-kwalificatie heeft deze nederlaag geen gevolgen. In het najaar spelen de vier halve finalisten van dit toernooi een volledige competitie om uit te mogen maken wie een play-off mag spelen tegen de nummer vier van de CONCACAF. 

Tahiti won de andere halve finale met 1-0 van de Solomon Eilanden. Zondag is de finale van het toernooi. De winnaar van de Ocean Nations Cup zal volgend jaar Oceanië vertegenwoordigen op de Confederations Cup in Brazilië. Het is voor het eerst dat Australië of Nieuw-Zeeland het toernooi niet gaat winnen. Australië is sinds 2006 aangesloten bij de Aziatische voetbalbond en deed dus niet meer mee aan dit toernooi.  

EK Vandaag

Ook vandaag weer een overzicht wat het Nederlands elftal vandaag uitspookt en wanneer je wat op TV kan zien. 


Training: 

Het Nederlands elftal zal om 11:00 uur een besloten training afwerken.


TV

Tijdstip Programma Zender
11:15 Andere Tijden Sport (h) Nederland 1
12:00 NOS Studio Sportzomer (h) Nederland 1
13:10 NOS Sportjournaal Nederland 1
16:20 NOS EK Jeugdjournaal Nederland 3
16:50 Zapp Sport EK Voetbal Nederland 3
17:00 EK Journaal / Opening EK Nederland 1
17:20 Polen - Griekenland Nederland 1
19:55 NOS EK Journaal Nederland 1
20:20 Rusland - Tsjechië Nederland 1
22:30 VI Oranje RTL 4
22:45 NOS Studio Sportzomer Nederland 1
00:15 NOS Studio Sportzomer (h) Nederland 1 

FOK! EK 2012 Pool gaat van start *laatste kans*

Het is bijna zover. Op vrijdag begint in het Nationaal Stadion te Warschau het EK voetbal met de wedstrijd Polen - Griekenland. Wil je nog meedoen met de FOK! EK 2012 Pool? Schrijf je dan snel in!

In de FOK! EK 2012 Pool is het de bedoeling dat je van alle wedstrijden de uitslagen voorspelt. Elke voorspelling levert na afloop van een wedstrijd een bepaald aantal punten op. Daarnaast kan je nog extra punten vergaren door het aantal getrokken kaarten juist te voorspellen. Alle spelregels kan je op deze pagina nog eens nalezen.

Ook worden er gedurende het toernooi extra vragen gesteld, waardoor je je persoonlijke score aanzienlijk kan opschroeven. Voor de start van het EK voetbal zullen deze vragen op de spelpagina van het spel verschijnen. Hiervan zal te zijner tijd nog een aankondiging worden geplaatst.

Wat kan je winnen als deelnemer van de FOK! EK 2012 Pool? Dat is nog niet bekend, want we zijn nog druk bezig om prijzen te regelen. Schrijf je jezelf vóór 16 mei 2012 20:00 uur in, dan maak je kans op een unieke Gijpvogel. De loting wordt direct na dit tijdstip verricht.

Mocht je na het lezen van dit bericht alsnog mee willen doen aan de FOK! EK 2012 Pool? Maak dan nu de start met je voorspellingen! Je hebt nog tot 08 juni 2012 18:00 uur om alle wedstrijden van een uitslag en een totaal aantal kaarten te voorzien.

Het is wel een vereiste dat je over een FOK!account beschikt! Heb je deze niet? Dan kan je die hier aanmaken.

Update 7 juni 19.50 uur

Je hebt nog slechts één dag om je in te schrijven, dus wees er snel bij!!

Australische zwemmers in problemen door wapens

De Australische zwemmers Nick D'Arcy en Kenrick Monk zijn in de problemen geraakt door een foto op Facebook. De twee hadden in een wapenwinkel in de Verenigde Staten geposeerd met geweren en pistolen en dat viel in Australië niet goed. Op verzoek van de Australische zwembond zijn de foto's inmiddels verwijderd. De bond onderzoekt de zaak verder.

D'Arcy, die met twee pistolen poseerde, en Monk, die twee geweren in zijn handen had, hebben inmiddels hun excuses aangeboden. Volgens D'Arcy was de foto 'als een grap bedoeld'. "Als iemand aanstoot aan de foto's neemt, dan bied ik daarvoor mijn verontschuldigingen aan. Het was nooit de bedoeling om beledigend te zijn."

Het Australische olympisch comité wacht het onderzoek van de zwembond af voor het straffen overweegt. Beide zwemmers hebben zich al gekwalificeerd voor de Olympische Spelen in Londen.

D'Arcy en Monk kwamen beiden al eerder op verkeerde wijze in het nieuws. D'Arcy sloeg in 2008 zijn collega Simon Cowley in elkaar en werd veroordeeld wegens mishandeling. Ook werd hij uit de olympische zwemploeg verwijderd.

Monk deed vorig jaar aangifte nadat hij bij een aanrijding geblesseerd was geraakt. De automobilist was volgens hem doorgereden. Uiteindelijk moest hij echter toegeven dat er geen aanrijding was geweest, maar dat hij van zijn skateboard was gevallen.

[NBA] Miami Heat dwingt beslissingsduel af

Miami Heat heeft donderdag het zesde duel in de finale van de Eastern Conference van de NBA naar zich toe getrokken. Door in Boston met 98-79 van de Celtics te winnen dwongen de Floridiaanse basketballers een zevende duel af in de best-of-sevenserie. Zaterdag mogen ze in eigen huis proberen de NBA-finale te bereiken. Oklahoma City Thunder is al zeker van die eindstrijd.

In de TD Garden liepen de Celtics vanaf het begin achter de feiten aan. De ploeg uit Boston, die het vorige duel in Miami nog knap won en zo het thuisvoordeel van Miami afpakte, leek nooit op weg het beslissende punt in de play-offreeks binnen te halen. Dat was voor een groot deel te wijten aan LeBron James. De meest waardevolle speler van dit seizoen speelde groots met 45 punten en vijftien rebounds.

Bij de Celtics maakte Rajon Rondo voor rust nog negentien punten, maar dat kon hij in de laatste twee kwarten geen vervolg geven. Hij kwam uit op 21 punten. Omdat niemand bij de Celtics de scorersrol van Rondo overnam kwam Miami nauwelijks meer in de problemen.

Milieudefensie eist terugplaatsing anti-Shell-filmpje

YouTube moet het campagnefilmpje van Milieudefensie 'Shell CEO, Uncensored' terugplaatsen. Dat heeft de milieuorganisatie in een officiële vordering geëist, zo meldt ze in een persbericht.

Het gewraakte filmpje is offline gehaald wegens een auteursrechtclaim van Shell. Het filmpje laat een toespraak van Shell-CEO Peter Voser zien waarin hij vertelt over de milieuprestaties van het bedrijf, tegen een achtergrond van vrolijk lachende mensen. Gaandeweg de toespraak begint deze achtergrond af te bladderen en komen foto's van olievervuiling in Nigeria in beeld. Voser krijgt tijdens zijn speech steeds meer inktvlekken van zijn vulpen op zijn overhemd en gezicht. Sinds de claim van Shell toont alleen Dumpert.nl de beelden nog.

Volgens advocaat Channa Samkalden van Milieudefensie is de claim van Shell onterecht. "Het gaat om een parodie. Het verwijderen van het filmpje raakt daarmee aan de vrijheid van meningsuiting." Ook Campagneleider Geert Ritsema spreekt van 'je reinste censuur.'

Het filmpje is onderdeel van de campagne 'Worse than Bad', die zich richt tegen de olievervuiling door Shell in Nigeria. Volgens Milieudefensie liet Shell de afgelopen decennia vele tientallen miljoenen liters olie in de Nigerdelta lekken. Daarnaast zou de Nederlandse multinational zich nog altijd niet aan het Nigeriaanse verbod op het affakkelen van gas houden.

Call of Duty krijgt keuzemomenten

Call of Duty: Black Ops 2 wordt het eerste spel in de schietspelreeks Call of Duty waarin niet iedere speler hetzelfde verhaal krijgt voorgeschoteld. De speler kan op bepaalde moment zelf een specifieke missie kiezen. Studiobaas Mark Lamia zei voor de camera van Novum Nieuws dat dit, samen met verschillende multiplayer-functies, het spel lang leuk en fris moet houden.

Het schietspel wacht een zware taak. Black Ops 2 heeft concurrentie van andere schietspellen, waaronder Medal of Honor: Warfighter en Crysis 3. Daarnaast wil de studiobaas graag zijn dat zijn bedrijf het winstrecord weer overneemt van voorganger Modern Warfare 3.

Black Ops 2 is het eerste spel in de serie dat zich afspeelt in de nabije toekomst. De speler krijgt onder meer de mogelijkheid robotten en onbemande voertuigen in te zetten. Het schietspel is dit najaar verkrijgbaar voor verschillende spelcomputers.

Japanse politie jaagt op sektelid

Vijfduizend Japanse politieagenten zijn vrijdag in Tokyo uitgezwermd om jacht te maken op Katsuya Takahashi, de laatste nog voortvluchtige verdachte van een gifgasaanslag op de metro van de Japanse hoofdstad in 1995.

De agenten verspreidden nieuwe foto's van de nu 54-jarige Takahashi en hielden stations in het oog om te voorkomen dat hij uit de hoofdstad kon ontsnappen. De jacht op hem is heropend nadat een andere belangrijke verdachte zichzelf eind vorig jaar aangaf bij de politie. Dat leidde al tot de aanhouding van een andere verdachte, afgelopen zondag. Kort na deze arrestatie is Takahashi op beelden van bewakingscamera's gezien terwijl hij in Tokyo geld opnam bij een pinautomaat.

Bij de gifgasaanval kwamen dertien mensen om het leven en raakten zesduizend mensen gewond. In verband met de aanslag en andere misdrijven zijn bijna tweehonderd leden van de sekte Aum Shinrikyo opgepakt en veroordeeld. Sekteleider Shoko Asahara en twaalf anderen hoorden de doodstraf tegen zich uitspreken.

De sekte had ooit tienduizend aanhangers in Japan en nog eens dertigduizend in Rusland. Inmiddels is de groep omgedoopt in Aleph, nog altijd met honderden leden. De sekte staat onder politietoezicht en de nieuwe leiders hebben openlijk afstand genomen van Asahara.


Japanse politie jaagt op sektelid (Foto: Novum)

'THQ heeft UFC-licentie verkocht'

Volgens marktanalist Michael Pachter heeft uitgever THQ de licentie voor de vechtspellenreeks UFC Undisputed verkocht aan Electronic Arts. Dat zei de analist van marktonderzoeksbureau Wedbush tegen gamewebsite Gamasutra. Maandag maakte EA bekend dat het bedrijf de licentie voor UFC in handen heeft.

THQ hoopte twee miljoen exemplaren van UFC Undisputed 3 te verkopen in iets meer dan twee maanden tijd. Uiteindelijk zijn dat er 1,4 miljoen geworden. Volgens Pachter lijdt THQ nu verlies op de spellen en was de verkoop noodzakelijk.

THQ zit hoe dan ook in zwaar weer. Aan de top van het bedrijf zijn verschillende kopstukken vervangen. Het gamebedrijf wil een miljoenenverlies goedmaken door betere investeringen te doen. Een eerdere investering in het tekenspel uDraw is uitgelopen op een financiële ramp.


'THQ heeft UFC-licentie verkocht'

Tuchtrechter zet tien advocaten uit vak

Tien advocaten hebben vorig jaar van de tuchtrechter te horen gekregen dat ze hun vak niet meer mogen uitoefenen. Dat zijn er vier meer dan in 2010. Dat staat in het Jaarverslag Tuchtrecht dat de Nederlandse Orde van Advocaten (NOvA) vrijdag bekendmaakte.

Zo werd onder meer een advocaat in vreemdelingenzaken zijn vak ontzegd, nadat was gebleken dat hij cliënten geld op zijn privérekening liet storten zonder ook maar iets voor ze te doen. Ook een advocaat die onjuiste informatie verstrekte over klagers aan de pers, politici en beleggers, werd van het tableau geschrapt.

Het aantal schorsingen nam ook flink toe. Vorig jaar werden 51 raadslieden geschorst. In 2010 waren dat er nog 41. Het aantal klachten dat in totaal binnenkwam lag met twaalfhonderd iets lager dan het jaar ervoor. Toen werd 51 keer meer geklaagd. Net als voorgaande jaren werd ongeveer een derde van de klachten gegrond verklaard door de tuchtrechter.

De NOvA zegt vooral tevreden te zijn met de wijze waarop de lokale dekens van de orde hun toezichthoudende taak vorig jaar hebben uitgevoerd. Uit eigen beweging werd onderzoek ingesteld naar advocaten van wie gedacht werd dat zij zich niet aan de regels hielden. In 66 gevallen had dit effect en werden zij door de tuchtrechter op de vingers getikt.

Carmageddon: Reincarnation gameplay

Stainless heeft zijn "stretched" doel gehaald van $600.000, waardoor de game niet alleen op Windows uitkomt maar ook op Mac en zelf Linux. De Kickstarter van Carmageddon: Reincarnation is twee dagen geleden beëindigd en kwam op een totaal bedrag van $625,143.

Vijf uur voor het sluiten van de Carmageddon Kickstarter, tikte het bedrag de $600.000 aan, waardoor de game naast Windows ook op de Mac en Linux uitkomt. Maar dat is niet alles, de game krijgt ook splitscreen op de pc en co-op. 

De mensen van Stainless hebben een gameplayvideo samengesteld met zowel gameplay van de oude als van de nieuwe Carmageddon. In het filmpje zijn de poppetjes extra breekbaar waardoor ze eerder uiteenspatten dan normaal, dit is gedaan voor demonstratiedoeleinden.

FOK!sport EK-weetje van de dag

Henri Delaunay, de Franse secretaris-generaal van de FIFA, kwam in 1927 al op het idee om naast het WK ook een Europees kampioenschap voor landenteams te organiseren. Vanwege de oorlog belandde het plan voor lange tijd in de ijskast. Pas in 1960 werd het eerste officiële EK voetbal georganiseerd.

Delaunay maakte dit echter niet meer mee, aangezien hij in 1955 kwam te overlijden. De beker waar de landen om strijden werd echter wel naar hem vernoemd. Het eerste EK werd afgewerkt in Delaunay's vaderland Frankrijk. Sovjet-Unie won uiteindelijk het toernooi door Joegoslavië na verlenging met 2-1 te verslaan.

Taliban uit Afghaanse gevangenis ontsnapt

Uit een gevangenis in het noorden van Afghanistan zijn veertien gedetineerden ontsnapt nadat met een bom een gat was geslagen in een buitenmuur. Dat heeft gouverneur Abdul Jabar Haqbeen van de provincie Sar-e-Pul vrijdag meegedeeld.

De explosie vond donderdagnacht plaats. Bewakers openden het vuur op gevangenen die probeerden te ontsnappen. Drie werden gedood en een groot aantal werd weer opgepakt, maar veertien wisten te ontkomen. Onder hen zijn gewone misdadigers zowel als leden van de Taliban, zei Haqbeen.

'Kamp wil veel simpeler ontslagprocedure'

Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Henk Kamp (VVD) wil ontslagprocedures sterk versimpelen. "Door de maatregelen worden de vaste contracten minder vast gemaakt en de flexibele contracten minder flexibel", schrijft hij in een notitie over het ontslagrecht die de ministerraad vrijdag mogelijk bespreekt. Dat meldt de Volkskrant.

Werkgevers moeten werknemers in de nieuwe regeling schriftelijk informeren over het voorgenomen ontslag en dat onderbouwen. Een werknemer kan dan bezwaar maken. Als de werkgever het ontslag doorzet, kan de werknemer het ontslag voorleggen aan een rechter, die bij onredelijkheid van het ontslag een schadevergoeding kan toekennen.

Nu kunnen mensen met een vast contract alleen via de kantonrechter of het UWV worden ontslagen. Mensen met een tijdelijk contract kunnen per direct de laan uit worden gestuurd. Wel benadrukt Kamp in zijn notitie dat de werkgever het ontslag op soortgelijke wijze als in het huidige systeem moet motiveren.

Het principe 'last in, first out' moet bij collectief ontslag blijven bestaan. Ook het ontslagverbod van zieke werknemers blijft staan. In het plan zou ook staan dat de rechter een 'gouden handdruk' kan toekennen, anders dan in het Kunduz-akkoord werd afgesproken. De opzegtermijn wordt voor alle werknemers twee maanden.

De plannen, die een woordvoerder van het ministerie van Kamp vrijdag niet wilde bevestigen, zijn een uitwerking van de afspraken uit het Kunduz-akoord over het ontslagrecht en de WW. Kamp zou het voorstel voor de zomer willen bespreken in de Tweede Kamer en in het najaar met een wetsvoorstel komen. Het plan, dat op termijn een miljard euro zou besparen, zou dan in 2014 in kunnen gaan. Een punt waar dan nog aan gewerkt moet worden is volgens hem de fraudegevoeligheid bij grote bedrijven.

Bruyneel hoopt op snel herstel na valpartij A. Schleck

Andy Schleck kende een zeer slechte start van de Critérium du Dauphiné, maar leek in de afgelopen dagen progressie te boeken. Het is echter de vraag of hij dit kan doorzetten, aangezien de Luxemburger gisteren ten val kwam.

"Andy is superslecht aan deze Dauphiné begonnen, maar de laatste dagen boekte hij progressie. Het is nu afwachten welke impact deze blessures hebben", liet ploegleider Johan Bruyneel aan De Telegraaf weten.

Schleck gaat er vanuit dat hij vandaag veel last zal hebben van zijn ribben en de schaafwonden op zijn heup. Toch blijft de jonge wielrenner strijdbaar. "Ik hoop dat ik zaterdag in de rit over de Joux Plane de eersten kan volgen. Ik heb nog altijd vertrouwen dat ik in deze ronde grote progressie kan boeken."

Gokpolitie richt zich op websites

De Kansspelautoriteit gaat aanbieders van gokwebsites aanpakken. Het gaat dan om websites die hun diensten in het Nederlands aanbieden. De websites krijgen 2 maanden de tijd om dat te wijzigen, daarna volgen boetes.

Voorzitter Jan Suyver van de waakhond stelt aanbieders van onlinegokken in een interview in Het Financieele Dagblad wel iets in het vooruitzicht. Gokken op internet is verboden, maar wordt straks mogelijk gereguleerd. Bedrijven die meewerken en zich aan de voorwaarden houden, mogen rekening houden met een voorkeursbehandeling. "Zij kunnen zo al voorsorteren op een vergunning, voor het geval het gereguleerd wordt. Maar garantie kunnen we natuurlijk nooit geven."

Rodríguez weet niets van vertrek bij Liverpool

Verschillende Engelse en Argentijnse media weten het zeker; Maxi Rodríguez speelt in het nieuwe seizoen voor Newell's Old Boys. Saillant detail: de speler weet zelf van niets en heeft de geruchten met klem ontkend.

Rodríguez kwam in het afgelopen seizoen 21 keer in actie voor Liverpool en deed dit veelal als invaller. Eerder deze week bracht de middenvelder een bezoek aan Rosario, de thuishaven van Newell's Old Boys. Dit bleek uiteindelijk voer voor de media te zijn, aangezien zij de transfer aankondigden.

Volgens Rodríguez is hier echter niets van waar. "Ik heb geen idee waar die verhalen vandaan komen. Mijn contract bij Liverpool loopt nog één jaar door en ik ben met geen enkele andere club in gesprek."

Heineken koopt Belgische cidermaker Stassen

Heineken heeft de Belgische ciderproducent Stassen overgenomen van het zittende management. Dat meldt de bierbrouwer vrijdag, zonder financiële details bekend te maken.

Reden voor Heineken om de Belgische cidermaker te kopen is de sterke innovatieafdeling van het bedrijf. Bovendien verwerft de Nederlandse brouwerij door de overname Europese productiecapaciteit van cider buiten Groot-Brittannië.

Commercieel verantwoordelijke Alexis Nassard van Heineken stelt in het persbericht dat consumenten wereldwijd steeds meer belangstelling tonen voor cider. Heineken is door de overname goed gepositioneerd om hiervan te profiteren.

Löw baalt van gedrag Boateng

Jérôme Boateng lijkt zijn kansen voor Duitsland te hebben verspeeld. Vlak voor het vertrek naar Polen zette de verdediger van Bayern München de bloemetjes buiten in Berlijn. Bondscoach Joachim Löw was hier absoluut niet blij mee.

"Hij moet zich concentreren op dit toernooi", liet Löw in een korte reactie weten. Een Duits boulevardblad publiceerde enkele foto's, waarop Boateng te zien was met een naaktmodel. Volgens diezelfde krant deelden zij enkele uren een bed. De manager van Boateng heeft dit bericht inmiddels tegengesproken.

Duitsland begint het EK voetbal morgenavond met de wedstrijd tegen Portugal.

'Racistische spreekkoren bij training Oranje'

De donkere spelers van het Nederlands elftal werden gisteren tijdens de training in Krakau slachtoffer van racisme. Dit schrijft BBC Sport. In een gesprek met de Engelsen noemt aanvoerder Mark van Bommel de gebeurtenissen een schande.

"Je moet je oren open houden. Als je het niet hebt gehoord en je wil het ook niet horen, dan is dat nog veel erger", liet Van Bommel in een korte reactie aan de Britse BBC weten. Functionarissen van de Europese voetbalbond (UEFA) rapporteerden inderdaad een incident tijdens de training van het Nederlands elftal. Volgens hen wilden de inwoners van Krakau hun onvrede uiten.

Krakau kreeg namelijk geen wedstrijden voor het EK voetbal toebedeeld, wat tegen het zere been van de inwoners was. De stad is wel de thuishaven van drie nationale ploegen, namelijk Nederland, Engeland en Italië.

Van Bommel was in elk geval duidelijk. "Het is een echte schande, vooral na het bezoek aan Auschwitz, dat je geconfronteerd wordt met dit. We nemen het op met de UEFA en als het gebeurt in een wedstrijd zullen we de scheidsrechter vragen het duel tijdelijk stil te leggen."

Inhuur buitenlandse vrachtwagenchauffeurs beperkt

Het inhuren van buitenlandse vrachtwagenchauffeurs tegen een veel lagere prijs wordt aan banden gelegd en bemoeilijkt. Dat staat in de nieuwe cao voor beroepsgoederenvervoer, waarover vrijdagochtend een principeakkoord is bereikt, meldt CNV Vakmensen.

Vastgelegd is onder welke omstandigheden en volgens welke normen een ingehuurde buitenlandse werknemer moet worden beloond. "Een stap vooruit voor de sector", zegt onderhandelaar Frans Westerman van Vakmensen. "Dit is een eerste dam tegen allerhande constructies die de sector tot een schimmenland maakten." Binnen de sector zijn er veel problemen met verdringing van Nederlandse vrachtwagenchauffeurs door goedkopere Oost-Europese collega's.

Minder tevreden is de vakbond over de binnengesleepte loonsverhoging. Anderhalf procent per januari volgend jaar en nog een half procent extra een halfjaar later, noemt Westerman 'mager'. Wel werd afgesproken dat scholingskosten voor een groot deel betaald blijven worden door de baas. "In gesprek met de werkgevers was dit het maximaal haalbare."

De cao moet nog worden voorgelegd aan de leden. Als zij akkoord gaan, worden de nieuwe arbeidsafspraken voor twee jaar geldig.


Inhuur buitenlandse vrachtwagenchauffeurs beperkt (Foto: Novum)

Sterke toename zelfdoding militairen VS

Het aantal zelfdodingen onder Amerikaanse militairen is toegenomen tot bijna een per dag, blijkt uit cijfers van het Amerikaanse ministerie van defensie die het persbureau Associated Press heeft verkregen.

Het aantal van 154 zelfdodingen in de eerste 155 dagen van dit jaar is ongeveer vijftig procent hoger dan het aantal militairen dat bij gevechtshandelingen in Afghanistan is omgekomen. Het is achttien procent hoger dan in dezelfde periode vorig jaar en 25 procent hoger vergeleken met twee jaar geleden. Ten opzichte van 2009, het jaar met tot nog toe de meeste zelfdodingen onder actieve militairen, is de stijging zestien procent.

De trend stijgt ondanks jarenlange inspanningen om militairen met psychische problemen aan te moedigen hulp te zoeken. Velen in de krijgsmacht vermoeden dat het zoeken van hulp nog steeds als een teken van zwakte wordt gezien.

De cijfers hebben alleen betrekking op de 1,4 miljoen Amerikaanse militairen in actieve dienst. Afgezwaaide militairen die na uitzending naar Irak of Afghanistan zijn teruggekeerd naar het burgerbestaan zijn buiten beschouwing gelaten.

Joan Franka zong vals door 'kapotte oortjes'

Joan Franka moest tijdens de halve finale van het Eurovisie Songfestival optreden met apparatuur die niet goed werkte. De zangeres ontmoette een man die namens een Duits bedrijf alle 'oortjes', die voor artiesten geluid verzorgen, voor het festival had geleverd. "Volgens hem was er kort voor de halve finale iets kapotgegaan in de apparatuur die de oortjes aanstuurde", zegt Franka vrijdag in het AD.

Volgens de 22-jarige Franka, die tijdens haar Songfestivaloptreden niet zuiver zong, hadden alle artiesten last van de storing. "Vooral zangers van langzamere nummers met zachter achtergrondmuziek, zoals ik." De man bood zijn excuses aan voor de overlast. "Hij vond het erg vervelend te horen dat ik voor een miljoenenpubliek gespannen had moeten zoeken naar het beste geluid."

Toch wijt Franka haar verlies niet alleen aan de falende apparatuur. "Dat ik strandde in de halve finale, lag ook aan mezelf. Ik heb mijn nummer niet op de voor mij allerbeste manier gezongen", aldus Franka. "Soms heb je je eigen stem gewoon niet onder controle."

Franka kan niet wachten om de komende tijd op verschillende podia te staan. "Ook al ging het mis in Bakoe, mijn droom - met eigen muziek op de podia staan - is toch al uitgekomen."

[Video] Bolt loopt bloemenmeisje omver

Usain Bolt won gisteren tijdens de Bislett Games in Oslo de sprint en liep na het passeren van de finish een bloemenmeisje omver. De Jamaicaan klokte een tijd van 9,79 seconden en bleef zijn landgenoot Powell voor.

Tijdens het uitlopen probeerde Bolt het bloemenmeisje nog te ontwijken, een botsing bleek echter onvermijdelijk. Aanvankelijk bleef ze op de been, maar kon niet voorkomen dat ze uiteindelijk toch op de grond terecht kwam.


Een fragment van het voorval

Polen en Griekenland trappen EK af

Polen en Griekenland openen vanavond de veertiende editie van het EK voetbal. De aftrap in het Nationale Stadion van Warschau wordt verricht om 18.00 uur. Het door Polen en Oekraïne georganiseerde toernooi wordt op zondagavond 1 juli afgesloten met de finale in Kiev.

Een uur voor de aftrap vindt in Warschau eerst de openingsceremonie plaats. Rusland en Tsjechië, de andere landen in groep A, komen vrijdagavond ook nog in actie. Zij staan tegenover elkaar in het Poolse Wroclaw. Nederland komt de dag daarna in actie, Denemarken is in Charkov de eerste tegenstander.

Spanje gaat de komende maand op jacht naar de derde grote titel op rij. Het land verdedigt de Europese titel van vier jaar geleden en is ook regerend wereldkampioen. Bovendien kunnen de Spanjaarden op gelijke hoogte komen met Duitsland, dat het EK als enige drie keer wist te winnen (1972, 1980 en 1996). Spanje zegevierde eerder in 1964. Nog nooit won een land het EK twee keer op rij.

Justin Bieber vindt dat fans soms te ver gaan

Justin Bieber vindt dat zijn fans af en toe een stapje terug mogen nemen. "Ze hebben al een paar keer in mijn afval staan wroeten, om dat vervolgens mee te nemen", zegt de 18-jarige zanger vrijdag in Spits. "Dat is niet alleen onaangenaam, dat gaat gewoon te ver."

Ook vertelt het 18-jarige tieneridool, bekend van hits als Boyfriend en Baby, dat fans soms hun leven riskeren om een glimp van Bieber op te vangen. "Toen we een keer ons hotel verlieten zijn er een paar op onze rijdende auto gesprongen. Dat was serieus gevaarlijk."

Woensdag raakten nog 49 fans gewond in Oslo, toen Bieber een gratis concert gaf. "Kort gezegd: verschrikkelijk. Zoiets wil niemand en ik ben er enorm van geschrokken", reageert de popster. "In Oslo was het probleem dat we vooraf niet wisten hoeveel mensen er op af zouden komen. Op 15 duizend hadden we zeker niet gerekend. Toen ging het mis en dat mag nooit meer gebeuren."

Bieber, die op Twitter de 23 miljoen volgers nadert, is dol op zijn fans. "Ik ben die mensen alles verschuldigd natuurlijk", zegt de zanger, die erop staat dat hij ook in de toekomst zijn eigen tweets blijft schrijven, om zijn fans te bedanken. "Hopelijk levert dat alleen maar meer volgers en Beliebers op."

FBI onderzoekt diefstal LinkedIn

De Amerikaanse politiedienst FBI werkt met Linkedin Corp aan een onderzoek naar de diefstal van 6,4 miljoen wachtwoorden van de website, meldde het bedrijf vrijdag. LinkedIn heeft de wachtwoorden inmiddels buiten gebruik gesteld.

Het Amerikaanse bedrijf zegt dat nog onduidelijk is of ook de bijbehorende mailadressen zijn gestolen. Criminelen kunnen via de gekraakte sites programma's verspreiden om bijvoorbeeld bankgegevens te ontfutselen.

Veiligheidsexperts zeggen dat LinkedIn de gestolen wachtwoorden niet goed genoeg had afgeschermd. In Nederland telt LinkedIn ruim 3 miljoen accounts. Wereldwijd zijn dat er 161 miljoen.

Tweede financieel kopstuk weg bij KPN

KPN heeft na het opstappen van de financiële topvrouw nog een kopstuk zien vertrekken op de financiële afdeling. Dat schrijft het Financieele Dagblad vrijdag.

Richard Veffer, die als treasurer binnen het telecombedrijf verantwoordelijk was voor de liquiditeit en de herfinanciering, blijkt sinds april niet meer bij KPN te werken. Eerder stapte financieel directeur Carla Smits Nusteling op vanwege verschil van inzicht over de te volgen strategie.

Veffer, die eerder bij TomTom werkte, heeft maar anderhalf jaar voor KPN gewerkt. Aan zijn vertrek is geen ruchtbaarheid gegeven. Zowel Veffer als Smits Nusteling hebben nog geen andere baan, schrijft het FD. De topvrouw is bovendien nog altijd niet opgevolgd binnen de raad van bestuur.

De leegloop in de financiële kolom is een fikse tegenvaller voor het geplaagde KPN, schrijft de zakenkrant, omdat juist voor herfinanciering en afbouw van de schuld de financieel directeur en de treasurer belangrijk zijn. Na het vertrek van topman Ad Scheepbouwer in april 2011 zijn er bovendien nog eens vijf mensen vertrokken in de managementlaag onder Veffer en Smits Nusteling.


Tweede financieel kopstuk weg bij KPN (Foto: Novum)

Romney haalt meer geld op dan Obama

Mitt Romney en de Republikeinse Partij hebben in mei voor het eerst meer geld voor hun verkiezingscampagne opgehaald dan president Barack Obama. Romney en zijn partij haalden 67 miljoen dollar binnen, terwijl Obama en de Democratische Partij op 60 miljoen bleven steken. Een maand eerder was de verhouding nog 40 miljoen tegen 43,6 miljoen in het voordeel van Obama.

Romney profiteert ervan dat hij nu duidelijk de vlaggendrager van zijn partij is. Obama daarentegen heeft te maken met de politieke implicaties van een zwakke economie en toenemende frustratie in de linkervleugel van zijn partij. Zij vinden dat Obama zich te weinig hard maakt voor belastingen, gezondheidszorg en de economie.

Peilingen geven aan dat de strijd tussen Romney en Obama in november zal worden beslist in enkele 'swing states' waar Obama vier jaar geleden nipte overwinningen behaalde. Vooral in Ohio, Florida en Virginia zal het er om spannen en heeft Obama partijactivisten nodig om zijn campagne te ondersteunen en te zorgen dat de kiezers massaal naar de stembus gaan.

Romney krijgt ook veel steun van Republikeinse 'super political action committees', die veel meer geld inzamelen en uitgeven dan hun Democratische tegenhangers.

Ex-frontman Fleetwood Mac (66) pleegt zelfmoord

Bob Welch is donderdag op 66-jarige leeftijd overleden. De voormalige frontman van Fleetwood Mac werd gevonden met een schotwond in zijn borst. De politie van Nashville vermoedt dat hij zelfmoord heeft gepleegd.

De Amerikaanse Welch kampte naar verluidt de laatste tijd met gezondheidsproblemen. De politie laat weten dat de zanger een afscheidsbrief heeft achtergelaten.

Welch was van 1971 tot 1974 gitarist en zanger van de band Fleetwood Mac. Na zijn vertrek bleven John McVie en Mick Fleetwood over. Even later werd de groep versterkt door Stevie Nicks en Lindsey Buckingham.

Nadat hij Fleetwood Mac verliet, zette Welch de Britse rockgroep Paris op. Hij scoorde met deze band in de jaren zeventig hits als Sentimental Lady en Ebony Eyes.

Stevie Nicks laat weten de dood van Welch 'verschrikkelijk' te vinden. "Hij was een geweldige gitarist. Hij was grappig, lief en slim", zegt de singer-songwriter. "Ik vind het heel erg voor zijn familie, en de familie van Fleetwood Mac. Zo verdrietig."

'Nederlander in vermiste helikopter Peru'

Onder de passagiers van een vermiste helikopter in Peru is een Nederlander. Dat melden lokale media. De helikopter met in totaal veertien inzittenden aan boord verdween woensdag boven het Andesgebergte.

De slechte weersomstandigheden bemoeilijken de zoektocht naar de helikopter. Zoekacties vanuit de lucht zijn inmiddels gestaakt. Het leger zoekt vrijdagochtend (lokale tijd) verder. Ondertussen probeert een eenheid van de politie over land de plek te bereiken waar de helikopter mogelijk is neergestort.

In het gebied is veel sneeuw gevallen en er is sprake van dichte mist. De helikopter is spoorloos verdwenen in de buurt van de stad Cuzco in het zuidoosten van Peru.

In de helikopter zouden naast de Nederlander acht Koreanen, een Tsjech, een Zweed en een Peruaan zitten. Ook waren er twee Peruaanse bemanningsleden aan boord. Eerder deden er berichten de ronde dat er Oostenrijkers aan boord waren, maar dit werd later tegengesproken door het helikopterbedrijf.

16 studenten gedood door busongeluk Bolivia

Door een busongeluk in het noordelijke Amazonegebied van Bolivia kwamen in de nacht van donderdag op vrijdag minstens 16 studenten om het leven. Dat maakte de Boliviaanse politie vrijdag bekend.

32 personen zijn met zware verwondingen naar het ziekenhuis gebracht. De bus was onderweg naar La Paz toen het voertuig door nog onbekende oorzaak 120 meter in een ravijn stortte.

In de bus zaten studenten die in La Paz wilden deelnemen aan een sportcompetitie.

16 studenten gedood door busongeluk Bolivia
16 studenten gedood door busongeluk Bolivia (Foto: ANP)

FNV: hoogste schadevergoeding na burn-out

Na 11 jaar procederen heeft een accountant die arbeidsongeschikt raakte door een burn-out een schadevergoeding van 370.000 euro geïncasseerd. Het is volgens Bureau Beroepsziekten van de FNV de hoogste schadevergoeding in een burn-outzaak in de geschiedenis van het bureau.

In 2009 stelde de rechter de werkgever aansprakelijk voor de klachten en na bijna 3 jaar onderhandelen is onlangs het laatste deel van het bedrag uitbetaald, meldde de FNV vrijdag. De man maakte bijna 25 jaar werkweken van 60 uur, met uitschieters naar 80 uur. In 1998 belandde de toen 52-jarige accountant in de WAO.

Marian Schaapman, directeur Bureau Beroepsziekten FNV, is blij dat deze zaak goed is afgerond. "Dit toont aan dat werkgevers zaken niet zomaar op hun beloop kunnen laten. Deze cliënt raakte al in 1997 arbeidsongeschikt en het is een hele strijd geweest om zijn gelijk te halen, maar nu is er eindelijk gerechtigheid. Dit is de hoogste uitkering in een burn-outzaak ooit, een mooi resultaat."

FNV: hoogste schadevergoeding na burn-out
FNV: hoogste schadevergoeding na burn-out (Foto: ANP)

'Spreek eigen geld en netwerk aan voor zorg'

Mensen moeten meer zelf investeren in zorg om de zorg voor 'niet-redzame ouderen' betaalbaar te houden. Dat adviseert de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg (RVZ) in een vrijdag gepubliceerd advies aan het ministerie van Volksgezondheid.

Volgens de RVZ komt de zorg voor niet-redzame ouderen - ouderen die zorg, wonen en welzijn niet zelf kunnen regelen - steeds meer onder druk te staan. Dat komt doordat er steeds meer ouderen komen, mensen steeds langer leven en het aantal ouderen met chronische aandoeningen en beperkingen groeit. Ook nemen de kosten van de zorg toe en dreigt er een tekort aan personeel.

Om de zorg betaalbaar te houden, adviseert de RVZ om het collectieve pakket van de zorg te beperken tot zware problemen en ziektes. Voor de overige zaken moeten Nederlanders meer zelf gaan betalen of hun netwerk aanspreken. Ook ouderen moeten meer zelf hun zorg regelen.

Daarnaast moeten mensen ook zo lang mogelijk zelfredzaam blijven, door bijvoorbeeld voorzorgsmaatregelen te treffen zodat ze langer gezond blijven. Ook zijn ze dan financieel beter voorbereid op ouderdomskwalen, zodat het collectieve pakket vooral aangesproken kan worden door ouderen die het echt nodig hebben.

Twee gewonden bij woningbrand Dorst

Bij een uitslaande brand in een woning in het Brabantse dorp Dorst zijn vrijdagochtend twee bewoners gewond geraakt. Een van hen liep brandwonden op. De tweede heeft te veel rook ingeademd. Beide zijn naar een ziekenhuis gebracht, zegt een politiewoordvoerder.

Het vuur brak even voor 06.00 uur uit in het huis aan de Spoorstraat. Hoe de brand is ontstaan en hoe groot de schade precies is, is nog onduidelijk. De brandweer is naar verwachting nog enkele uren bezig met blussen.

Politieregio's weer bereikbaar

De storing bij het landelijk politienummer voor niet-spoedeisende zaken 0900-8844 is opgelost. De vijf politieregio's die waren getroffen zijn weer bereikbaar, meldt de politie vrijdagochtend.

De storing werd veroorzaakt door problemen bij telecomaanbieder Tele2 na een stroomstoring in Rotterdam. Pas na middernacht werden de problemen opgelost. Het alarmnummer 112 was gedurende de storing wel bereikbaar. Mensen die niet dringend de politie nodig hadden, werden geadviseerd later terug te bellen.

Sony blijft 3D steunen

Tijdens de E3 viel het op dat Sony weinig informatie bood over 3D en de toepassing hiervan op één van hun consoles. Waar in vorige jaren toch wel vaker het woordje 3D viel, was het dit jaar angstvallig stil. Toch betekent dit niet dat Sony geen heil meer ziet in 3D. Sony CEO Jim Ryan geeft aan dat 3D nog steeds de toekomst is.

"I just think that it's something that's now moving into the mature phase. You only have so much time at these things, and there was an attempt at yesterday's conference to make it shorter - which I thought was excellent. 3D was the new thing two years ago, it's not the new thing anymore - it's just part of the bedrock of content development and publishing."


De kinderschoenen van 3D zijn dus langzaam uit aan het gaan en de technologie begint langzaam vorm te krijgen. Toch wilde Sony niks kwijt over de 3D-monitor van de PlayStation 3. Deze werd vorig jaar aangekondigd, maar Sony wilde geen informatie kwijt over de verkoopcijfers.

IIF wil pauze in hervorming bankregels

De internationale bankenorganisatie IIF, waarbij 450 banken zijn aangesloten, stelt een pauze voor bij de hervorming van de Europese bankregels. IIF-voorzitter Douglas Flint zei dat donderdag bij een IIF-bijeenkomst in Kopenhagen.

Volgens Flint leiden de strengere bankenregels, waaronder een verhoging van het minimaal aan te houden eigen vermogen ten opzichte van het uitgeleende vermogen, in veel landen ertoe dat minder bankleningen worden verstrekt. "Dat is duidelijke geen welkome ontwikkeling in een tijd dat juist groei nodig is", aldus Flint.

De IIF-voorzitter stipt aan dat banken het al moeilijker hebben om kapitaal op te halen dan voorheen, doordat de winstcijfers dalen en de aandelenkoersen van de banken hard zijn gedaald. "Dit lijkt een opportuun moment om ons af te vragen of er niet een pauze moet komen in de stroom aan nieuwe bankregels", vindt Flint daarom.

Flint vindt het verder zorgelijk dat banken in een steeds sneller tempo geld uit het buitenland terughalen. Ook ziet hij het wantrouwen tussen internationaal opererende banken hand over hand toenemen. "Dat leidt tot fragmentatie en balkanisering van het internationale financiële systeem."

Hoogste militair defensie legt functie neer

Plaatsvervangend Commandant der Strijdkrachten (CDS), viceadmiraal Wim Nagtegaal, heeft donderdag onverwacht bekendgemaakt zijn functie neer te leggen. Dat doet hij 'om hem moverende redenen', meldt het ministerie van Defensie.

De 54-jarige Nagtegaal bekleedde de functie van plaatsvervangend CDS sinds maart 2010. Daarvoor had hij staffuncties bij de marine en op het ministerie van Defensie. Ook was hij plaatsvervangend Commandant der Zeestrijdkrachten. De taken die onder de verantwoordelijkheid van de viceadmiraal vielen worden bij collega's belegd. Minister van Defensie Hans Hillen (CDA) laat in een reactie weten Nagtegaals besluit te respecteren.

De Commandant der Strijdkrachten is de hoogst geplaatste militair van de Nederlandse krijgsmacht. Hij vormt de schakel tussen de minister van Defensie en de krijgsmacht.


Hoogste militair defensie legt functie neer (Foto: Novum)

Nieuwe trailer Castlevania: Lord of Shadow - Mirror of Fate

Castlevania: Lord of Shadow - Mirror of Fate kent een nieuwe trailer. In de trailer is te zien dat Alucard als speelbaar personage is opgenomen.

Na het zien van de eerste trailer werd al duidelijk dat het in de 3DS-titel mogelijk was om met Trevor te spelen en dat het spel klassieke 2D-gameplay kent. Nu is het dus ook mogelijk om met de hoofdpersoon uit Castlevania: Symphony of the Night te spelen. Ontwikkelaar Konami heeft dus met deze trailer de fans van de serie nog eens even extra lekker gemaakt. Bekijk hem hieronder:

Financiële man Arafat veroordeeld voor corruptie

Een rechtbank in Ramallah op de Westoever heeft de financieel adviseur van wijlen de Palestijnse leider Yasser Arafat wegens corruptie bij verstek tot vijftien jaar gevangenisstraf veroordeeld. De rechtbank achtte bewezen dat Mohammed Rashid, wiens verblijfplaats onbekend is, voor miljoenen dollars aan Palestijnse openbare fondsen heeft verduisterd.

Naast de vijftien jaar cel kreeg Rashid een boete van vijftien miljoen dollar opgelegd. Voorts worden zijn bezittingen op de Westoever in beslag genomen.

Behalve Rashid bevond de rechter ook twee van zijn trawanten schuldig aan de zwendel. Het drietal drukte omgerekend zo'n 27 miljoen euro achterover uit het Palestijnse Investeringsfonds, dat gevuld wordt met giften uit het buitenland. Rashid verdween na Arafats dood in 2004 met de noorderzon en zou sindsdien zaken doen in vier andere Arabische landen en in Montenegro.

De Palestijnse Autoriteit heeft die landen gevraagd beslag te leggen op Rashids banktegoeden en hem uit te wijzen. "Vroeg of laat krijgt het Palestijnse volk zijn geld terug, dat lijdt geen twijfel", beloofde Rafik Natche van de Palestijnse anticorruptiecommissie na het vonnis.

Rashids zaak werd behandeld door een anticorruptierechtbank, volgens sommigen een teken dat het Palestijnse politieke stelsel volwassen wordt. Maar Palestijnse burgerrechtenactivisten waarschuwen dat corruptieonderzoeken soms worden gebruikt om onderling rekeningen te vereffenen.

Rashid, die in het verleden de beschuldigingen van corruptie aan zijn adres verre van zich heeft geworpen, heeft via een website in bedekte termen gedreigd 'geheimen' te zullen onthullen over de manier waarop Arafats opvolger, de huidige Palestijnse president Mahmoud Abbas, aan de macht is gekomen.

Het blijft een raadsel waarom Yasser Arafat de duistere Rashid, een voormalige journalist zonder enige zakelijke ervaring, de leiding gaf over de Palestijnse financiën. Arafat leidde zelf het leven van een bedelmonnik, maar zag er geen been in met grote sommen geld de trouw te kopen van zijn medewerkers.

Hommen: Spanje moet snel steun krijgen

Spanje moet snel steun krijgen. Dat zegt ING-topman Jan Hommen. Volgens hem is het 'heel belangrijk' dat het land nu steun gaat krijgen. Hommen deed zijn uitspraken voor de microfoon van de NOS in Kopenhagen, waar donderdag meer dan achthonderd bankiers uit de hele wereld bij elkaar kwamen.

Hommen maakt zich echter meer zorgen om Griekenland. "Maar de Spaanse economie is veel groter dan de Griekse, dus de gevolgen zijn ook groter als het daar misgaat", zegt Hommen. "Als Spanje gered moet worden, vraagt dat veel meer geld dan bij Griekenland." Hommen verwacht echter dat het zo ver niet hoeft te komen, mits Spanje snel steun krijgt.

De afgelopen maanden hebben spaarders en investeerders massaal geld van de Spaanse banken gehaald en bij Noord-Europese banken gestald. ING heeft voor 45 miljard euro aan leningen en hypotheken uitstaan in Spanje.

Marokkaan steekt zich in brand in Parijs

Een Marokkaanse man heeft zich donderdag in brand gestoken voor het Marokkaanse consulaat in Parijs. Dat heeft de Franse politie gezegd.

De 31-jarige man overgoot zich donderdagmiddag met een brandbare vloeistof en stak zich vervolgens in brand. Omstanders doofden de vlammen. De man wordt in het ziekenhuis behandeld aan tweedegraads brandwonden, aldus bronnen bij de politie.

Het is onduidelijk waarom de man tot zijn daad overging.

'Rutte en Willem-Alexander niet naar Oekraïne'

Premier Mark Rutte (VVD) en kroonprins Willem-Alexander bezoeken tijdens het EK definitief geen wedstrijden van het Nederlands elftal. Dat meldt RTL Nieuws op basis van eigen bronnen. De ministerraad beslist vrijdag of ook minister Edith Schippers (VVD) van Sport thuisblijft.

De keuze van Rutte en Willem-Alexander om het EK te boycotten heeft te maken met de slechte behandeling van de Oekraïense oud-premier Joelia Timosjenko, die een gevangenisstraf uitzit vanwege machtsmisbruik. Eerder donderdag lieten Britse ministers al weten voorlopig niet naar Oekraïne af te reizen.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1258
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.