Nieuw-Zeeland blundert tijdens Ocean Nations Cup

Boris (borisz)

We horen zelden wat over het voetbal uit Oceanië. Alleen bij bijzondere gebeurtenissen bereikt het nieuws Europa. Dit is zo'n geval. Nieuw-Zeeland is in de halve finale van de Ocean Nations Cup uitgeschakeld door Nieuw-Caledonië. Het Franse overzees gebiedsdeel won met 2-0. 

Nieuw-Zeeland was twee jaar geleden nog actief op het wereldkampioenschap in Zuid-Afrika. Voor de All Whites verliep het toernooi al moeizaam. Tegen de Solomon-Eilanden werd het 1-1. Voor de WK-kwalificatie heeft deze nederlaag geen gevolgen. In het najaar spelen de vier halve finalisten van dit toernooi een volledige competitie om uit te mogen maken wie een play-off mag spelen tegen de nummer vier van de CONCACAF. 

Tahiti won de andere halve finale met 1-0 van de Solomon Eilanden. Zondag is de finale van het toernooi. De winnaar van de Ocean Nations Cup zal volgend jaar Oceanië vertegenwoordigen op de Confederations Cup in Brazilië. Het is voor het eerst dat Australië of Nieuw-Zeeland het toernooi niet gaat winnen. Australië is sinds 2006 aangesloten bij de Aziatische voetbalbond en deed dus niet meer mee aan dit toernooi.