Susie Wolff: "Binnen tien jaar vrouw in F1"

Peterselieman

Williams-testrijdster Susie Wolff denkt dat het goed mogelijk is dat er binnen tien jaar weer een vrouw in de Formule 1 zal gaan racen. De DTM-coureur en vrouw van Williams-aandeelhouder Toto Wolff vindt dat de vooroordelen in de autosport minder worden en dat vrouwen nu meer kansen gaan krijgen.

"Ik geloof dat het vroeg of laat zal gebeuren. Zeker binnen het komende decennium. Er zijn vooroordelen binnen de motorsport, maar ik denk dat het langzaam maar zeker veranderd en meer vrouwen zullen opkomen. Het zou een grote sprong zijn voor één van de teams om een vrouw de kans te geven. Veel mensen binnen Formule 1 zien dit graag gebeuren. Wanneer de eerste vrouw in lange tijd eenmaal de kans krijgt in Formule 1 te komen, denk ik dat het meer mogelijkheden opent voor meer vrouwen," zei ze tegen de BBC.

De 29-jarige Wolff houdt zich voorlopig naast het racen in de DTM in de simulator bezig met de ontwikkeling van de Williams en zal later dit jaar mogelijk nog een rechtelijntest uitvoeren. Stiekem hoopt ze op een racezitje in de Formule 1. "Frank Williams heeft mij deze fantastische kans gegeven en het is aan mij de kans met beide handen te grijpen en kijken wat ik eruit kan halen. Er is nog een lange weg te gaan voor een Formule 1-stoeltje. Ik zal respect van het team moeten winnen en laten zien waartoe ik in staat ben."

In het verleden reden in totaal vijf vrouwen in de Formule 1. Van hen was Lella Lombardi de meest succesvolle door in de ingekorte Spaanse GP van 1975 een half punt te behalen. Van de klasses onder de Formule 1 rijden er nu drie vrouwen in de GP3. In de Verenigde Staten is het al jaren gebruikelijk dat vrouwen op het hoogste niveau meestrijden. Van hen is NASCAR Nationwide-rijdster Danica Patrick de meest succesvolle met een zege in de IndyCar Series in Motegi 2008.