Spies heeft advies weigerambtenaren al bijna maand

Demissionair minister van Binnenlandse Zaken Liesbeth Spies (CDA) heeft het advies over weigerambtenaren van de Raad van State bijna een maand geleden ontvangen. Het advies is echter nog niet doorgestuurd aan de Tweede Kamer. Homobelangenorganisatie COC Nederland spreekt van een vertragingstactiek, iets wat het ministerie ontkent.

Het advies over ambtenaren die gewetensbezwaren hebben om een huwelijk tussen twee mannen of twee vrouwen te sluiten, werd 9 mei verstuurd aan minister Spies, meldt de Raad van State. Zolang het ministerie van Binnenlandse Zaken het advies niet naar de Kamer stuurt, kan de kwestie daar echter niet worden behandeld.

Het ministerie ontkent dat sprake is van het achterhouden van het document. "Het is een advies waar de ministerraad zorgvuldig naar moet kijken voordat het naar de Tweede Kamer gaat", aldus een woordvoerder. "Er zijn ook andere zaken aan de orde, zoals de uitwerking van het Lenteakkoord."

De Tweede Kamer nam in november een motie aan waarin het kabinet werd opgeroepen ambtenaren niet langer de ruimte te geven om te weigeren homo's en lesbiennes met elkaar in de echt te verbinden. Tegen dat voorstel stemden de drie christelijke partijen - CDA, ChristenUnie en SGP - en de liberale VVD, dat zich gebonden achtte aan afspraken met coalitiepartner CDA.