Japanse politie jaagt op sektelid

Vijfduizend Japanse politieagenten zijn vrijdag in Tokyo uitgezwermd om jacht te maken op Katsuya Takahashi, de laatste nog voortvluchtige verdachte van een gifgasaanslag op de metro van de Japanse hoofdstad in 1995.

De agenten verspreidden nieuwe foto's van de nu 54-jarige Takahashi en hielden stations in het oog om te voorkomen dat hij uit de hoofdstad kon ontsnappen. De jacht op hem is heropend nadat een andere belangrijke verdachte zichzelf eind vorig jaar aangaf bij de politie. Dat leidde al tot de aanhouding van een andere verdachte, afgelopen zondag. Kort na deze arrestatie is Takahashi op beelden van bewakingscamera's gezien terwijl hij in Tokyo geld opnam bij een pinautomaat.

Bij de gifgasaanval kwamen dertien mensen om het leven en raakten zesduizend mensen gewond. In verband met de aanslag en andere misdrijven zijn bijna tweehonderd leden van de sekte Aum Shinrikyo opgepakt en veroordeeld. Sekteleider Shoko Asahara en twaalf anderen hoorden de doodstraf tegen zich uitspreken.

De sekte had ooit tienduizend aanhangers in Japan en nog eens dertigduizend in Rusland. Inmiddels is de groep omgedoopt in Aleph, nog altijd met honderden leden. De sekte staat onder politietoezicht en de nieuwe leiders hebben openlijk afstand genomen van Asahara.


Japanse politie jaagt op sektelid (Foto: Novum)