CD: Meindert Talma & de Rode Kaarten - Eenmaal Oranje

dekatophetspek

Met het Europees Kampioenschap voetbal voor de deur worden we op de radio doodgegooid met de meest wanstaltige liedjes over de populaire sport. Of het nou Wolter Kroes, Wilfred Genee en Johan Derksen of de Gijpvogel is, het komt allemaal niet veel verder dan inhaken en meehossen met de massa. Gelukkig worden er ook andere liedjes over voetbal gemaakt en het nieuwe album van de gelegenheidsformatie Meindert Talma & de Rode Kaarten is daar een lichtend voorbeeld van.

Meindert Talma en de Rode Kaarten - Eenmaal Oranje

De Groningse Fries Meindert Talma is bepaald geen nieuwkomer in de muziekwereld. Zo maakte hij met zijn vaste begeleidingsband The Negroes al acht albums. Eenmaal Oranje werd gemaakt als soundtrack bij het gelijknamige boek van Remko den Boef en Karel Smouter over voetballers die maar eenmaal met het nationaal elftal mochten meedoen. Toen de schrijvers bij het platenlabel Excelsior aanklopten voor een geschikte artiest voor dit gebeuren werden ze meteen doorverwezen naar voetballiefhebber Talma. De zanger en dichter trok zich een week terug op een Waddeneiland en schreef een elftal liedjes bij elkaar.

De nummers van Eenmaal Oranje werden begin dit jaar opgenomen in de kantine van de Voetbal Vereniging Helpman, de club waar destijds ook Edwin en Ronald Koeman hun eerste voetbalschreden zetten. Op luchtige wijze bezingt Talma voetballende eendagsvliegen zoals Andre Hoekstra ('De Koning van de Kluts'), Theo Snelders ('Ik Maak Geen Fout') en Barry van Galen ('Wilhelmus'). Maar ook liedjes over een vrouw van 39 die verliefd wordt op een man omdat hij op Edwin van de Sar lijkt ('Een Vrouw Van 39') en de reden waarom onze huidige bondscoach Bert van Marwijk wel in 1975 wereldkampioen klaverjassen werd, maar verloor in de finale van het WK in 2010, komen allemaal voorbij op dit bijzondere album dat werd geproduceerd door Pim van de Werken (Silence Is Sexy).

Het zijn niet alleen maar vrolijke verhalen op het album van Talma. Zo horen we in '1000 Stukken' het droevige relaas van FC Twente-speler Marcel Peeper. 1990 was voor de eenmalige international een rampjaar. Eerst verongelukte zijn vriendin bij een auto-ongeluk. Bij Peepers debuutwedstrijd voor Oranje trapte de Russische bullebak Sergei Gorloekovitsj zijn been aan gruzelementen. De voetballoopbaan van Peeper was voltooid verleden tijd. Of wat te denken van Chris Walder die in 1921 zijn debuut maakte tegen Denemarken. Na de wedstrijd ontmoette hij zijn latere vrouw Lena Elzevier, die lid was van de Apostolische Gemeenschap, een radicale kerkelijke stroming die weinig met de buitenwereld te maken wilde hebben en voetbal als gif voor de ziel zag. Walder moest kiezen tussen zijn sport en zijn vrouw en koos voor de tweede optie. Hij diende de rest van zijn leven als predikant en werd 97 jaar.

Voor Eenmaal Oranje hoef je eigenlijk helemaal geen voetballiefhebber te zijn. Vanaf 17 juni staat Meindert Talma & de Rode Kaarten een week lang op het Oerol Festival op Terschelling.