Inhuur buitenlandse vrachtwagenchauffeurs beperkt

Monique Verlind (DJMO)

Het inhuren van buitenlandse vrachtwagenchauffeurs tegen een veel lagere prijs wordt aan banden gelegd en bemoeilijkt. Dat staat in de nieuwe cao voor beroepsgoederenvervoer, waarover vrijdagochtend een principeakkoord is bereikt, meldt CNV Vakmensen.

Vastgelegd is onder welke omstandigheden en volgens welke normen een ingehuurde buitenlandse werknemer moet worden beloond. "Een stap vooruit voor de sector", zegt onderhandelaar Frans Westerman van Vakmensen. "Dit is een eerste dam tegen allerhande constructies die de sector tot een schimmenland maakten." Binnen de sector zijn er veel problemen met verdringing van Nederlandse vrachtwagenchauffeurs door goedkopere Oost-Europese collega's.

Minder tevreden is de vakbond over de binnengesleepte loonsverhoging. Anderhalf procent per januari volgend jaar en nog een half procent extra een halfjaar later, noemt Westerman 'mager'. Wel werd afgesproken dat scholingskosten voor een groot deel betaald blijven worden door de baas. "In gesprek met de werkgevers was dit het maximaal haalbare."

De cao moet nog worden voorgelegd aan de leden. Als zij akkoord gaan, worden de nieuwe arbeidsafspraken voor twee jaar geldig.


Inhuur buitenlandse vrachtwagenchauffeurs beperkt (Foto: Novum)