Mugabe: stop onderzoek mensenrechtenschendingen

De Zimbabwaanse president Robert Mugabe heeft er vrijdag bij de Zuid-Afrikaanse regeringspartij ANC op aangedrongen een onderzoek naar mogelijk geweld en wreedheden begaan in Zimbabwe door aanhangers van Mugabe te blokkeren. Een rechter in Zuid-Afrika heeft opdracht gegeven tot het onderzoek.

Mugabe noemde het onderzoek vrijdag in een toespraak een 'racistische aanval' van verbitterde Zimbabwaanse en Zuid-Afrikaanse blanken. Mugabe heeft de Zuid-Afrikaanse regeringsleiders gevraagd op alle mogelijke manieren te voorkomen dat de betrekkingen tussen Zimbabwe en Zuid-Afrika verslechteren.

De Zuid-Afrikaanse rechter Hans Fabricius heeft het openbaar ministerie in Zuid-Afrika opdracht gegeven mensenrechtenschendingen en martelingen in Zimbabwe te onderzoeken. Een mensenrechtenorganisatie en Zimbabwaanse ballingen, zowel zwarten als blanken, hebben de rechtszaak aangespannen en willen dat de daders worden berecht in Zuid-Afrika.

Volgens Mugabe proberen de blanken in het zuiden van Afrika, onder wie rechter Fabricius, excuses te verzinnen voor hun nederlaag tegen de strijdkrachten van de Afrikaanse bevrijding. Hij noemde Fabricius een 'boer', een afkeurende term voor blanken, en zei dat Fabricius geen jurisdictie heeft in Zimbabwe en geen benul van internationale wetten.


Mugabe: stop onderzoek mensenrechtenschendingen (Foto: Novum)