Teun Luijkx vindt Europa boeiender dan Hollywood

Acteur Teun Luijkx vindt de Europese filmindustrie interessanter dan Hollywood. "Ik denk dat er in Europa heel veel mooie kansen liggen, veel meer dan in Amerika", zegt hij tegen Novum Nieuws op de set van de film &ME, waarin hij de hoofdrol speelt naast acteurs uit andere Europese landen.

"Hier zitten denk ik voornamelijk de meest interessantste regisseurs, hoewel dat nog totaal niet aan de orde is", relativeert de 25-jarige acteur. Hij heeft net de opnames afgerond van de Belgische tv-serie The Spiral, waarvoor hij ook met talloze Europese filmmakers heeft samengewerkt. "Ik ben wel heel trots dat ik nu al deze twee projecten heb mogen doen."

Luijkx brak vorig jaar door met zijn rol in de tv-serie A'dam & E.V.A. Daarin werd hij geregisseerd door Norbert ter Hall, die nu de Europese productie &ME maakt. De regisseur vond het interessant om een film te maken met mensen uit andere landen. "Voor onze generatie wordt het steeds gewoner dat je vriendenkring internationaal is."

Het verhaal van &ME is gebaseerd op het boek Fremdkörper van Oscar van den Boogaard. "Ik wilde het ook graag verfilmen omdat al die culturen daar in zaten", vertelt Ter Hall verder.

Luijkx speelt in de romantische komedie een verhuizer die werkt voor het Europees Parlement, dat maandelijks van Brussel naar Straatsburg verhuist. Hij belandt in een driehoeksverhouding.

Ter Hall heeft de maandelijkse verhuizing naar Straatsburg als achtergrond gekozen voor zijn film omdat die voor hem symbool staat voor het vermijden van keuzes. "Soms denk je dat je gelukkiger wordt als je niet kiest", zegt de regisseur. "Ik wilde eigenlijk laten zien dat we die verhuizing terecht veroordelen, maar dat die wel heel menselijk is. "

De romantische film &ME moet volgend jaar in de bioscopen draaien.


Teun Luijkx vindt Europa boeiender dan Hollywood (Foto: Novum)