UEFA bevestigt spreekkoren bij training Oranje

Peterselieman

De UEFA bevestigt dat er racistische spreekkoren zijn geweest bij de open training van het Nederlands elftal woensdag in Krakau. Mark van Bommel meldde de incidenten eerder vrijdag al in De Telegraaf. Oranje zou gereageerd hebben door aan de andere kant van het stadion verder te trainen. Het Nederlands elftal besloot echter geen klacht in te dienen bij de Europese voetbalbond.

Van Bommel liet verder weten dat Oranje oerwoudgeluiden tijdens de EK-duels niet accepteert. "We zullen de scheidsrechter er direct op wijzen als deze geluiden opnieuw te horen zijn en hem verzoeken in te grijpen." Ibrahim Afellay noemde de spreekkoren in dezelfde krant 'triest'. "Zeker omdat we vlak daarvoor een heel indrukwekkend bezoek aan Auschwitz hadden gebracht en zagen hoe relatief voetbal eigenlijk is."

De UEFA maakte eerder bekend dat scheidsrechters EK-duels mogen stilleggen en zelfs voortijdig staken als er sprake is van racistische spreekkoren. Het thema staat internationaal op de kaart na een BBC-documentaire over racisme en neonazisme bij Poolse en Oekraïense voetbalfans.