FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 10 juni 2011

Vermeltfoort breekt beide polsen bij valpartij

Coen Vermeltfoort is vrijdagavond van het startblok getuimeld tijdens de proloog van de Delta Tour Zeeland. De 23-jarige wielrenner van Rabobank liep bij zijn val breuken op in beide polsen. Volgende week wordt Vermeltfoort in een ziekenhuis in Amersfoort aan zijn rechterpols geopereerd.

Ploegleider Nico Verhoeven zag de renner van het startblok vallen. "De start was niet zoals gebruikelijk bovenaan het hellende vlak, maar achter in de vrachtwagen. Pas na vijf meter ging het naar beneden." Vermeltfoort gleed bovenaan het hellende vlak weg, waarna hij anderhalve meter naar beneden viel.

"Ik dacht nog even: wat doet hij nou? Het leek of Coen probeerde van het podium af te springen", aldus Verhoeven. "Het was glad op de helling, maar voor zover ik weet, is Coen de enige die daar echte problemen heeft gehad."

Jarige Prins Philip wil met pensioen

Prins Philip, de kleurrijke en vaak openhartige echtgenoot van de Britse koningin Elizabeth II, heeft vrijdag zijn negentigste verjaardag gevierd. Hij verkeert in goede gezondheid maar heeft aangekondigd een stapje terug te willen doen.

De Britse pers prees de prins voor de tientallen jaren dat hij Elizabeth terzijde heeft gestaan, maar kon het niet laten ook Philips bekendste eigenschap nog eens in het zonnetje te zetten: zijn loslippigheid. De Britse krant The Independent vond voor elk levensjaar van de prins een pijnlijke dan wel ontwapenende blunder.

Zo waarschuwde Philip een Britse student voor spleetogen als hij te lang in China zou verblijven, en vroeg hij zanger-met-de-slaapkamerstem Tom Jones na een optreden ten paleize of hij zijn mond soms met grind spoelde. Ook noemde de prins de nieuwe, peperdure Britse ambassade in Berlijn tijdens de openingsreceptie 'een enorme verspilling van ruimte'.

De rijzige prins-gemaal heeft nog altijd het voorkomen van een militair, maar raadt de vele hulporganisaties die hij voorzit aan vast op zoek te gaan naar een opvolger. Philip verklaart openlijk aan het eind van zijn werkzame leven te staan. In een televisie-interview, vrijdag, ter gelegenheid van zijn verjaardag zei hij zijn 'houdbaarheidsdatum' ten zien naderen.

"Ik vind dat ik mijn aandeel wel heb geleverd. Nu wil ik het er even van nemen. Met minder verantwoordelijkheid, minder haast, minder gepieker over gespreksstof. Bovendien verslechtert mijn geheugen en vergeet ik namen. Ja, ik ga zogezegd achteruit."

De van origine Griekse prins Philip trouwde Elizabeth in 1947. Hij doorliep een succesvolle loopbaan bij de Britse marine. Ter ere van zijn verjaardag krijgt de prins-gemaal onder meer een eresaluut en wordt er een herdenkingsmunt geslagen.


Jarige Prins Philip wil met pensioen (Foto: Novum)

VN voert aidsbestrijding op, Nederland wilde meer

De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties wil de bestrijding van aids opvoeren. De 192 landen hebben zich in de slotverklaring van een conferentie over aidsbestrijding verplicht voor 2015 vijftien miljoen patiënten van medicijnen te voorzien.

In datzelfde jaar moet de overdracht van HIV, het virus dat aids veroorzaakt, met de helft zijn teruggebracht. Bovendien hebben de landen beloofd dat in 2015 geen kind meer met een HIV-besmetting ter wereld komt. Om die doelen te halen moeten de 192 ondertekenaars jaarlijks ruim 4 miljard euro bijeenbrengen.

Nederland noemt de slotverklaring 'ambitieus', maar vindt toch dat de tekst steviger had gekund. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken laat weten dat Nederland graag steviger taal en duidelijkere afspraken had willen zien over seksuele voorlichting, zelfbeschikking voor vrouwen en meisjes en het betrekken van jongeren. Ook had de focus wat Nederland betreft meer op homoseksuele mannen, drugsgebruikers en sekswerkers moeten liggen. Nederland zet hier in de eigen ontwikkelingsprogramma's juist wel op in. Om aids goed te bestrijden moeten taboes worden doorbroken.

De Nederlandse delegatie stond onder leiding van de premier van Sint Maarten, Sarah Wescot. Ze had veel energie in de eerder genoemde punten gestoken, maar die onderwerpen liggen volgens het Ministerie internationaal nog steeds te gevoelig om er overeenstemming over te bereiken, vooral in Arabische en Afrikaanse landen.


VN voert aidsbestrijding op, Nederland wilde meer (Foto: Novum)

Hoorzitting Van der Sloot niet nogmaals uitgesteld

De hoorzitting waar Joran van der Sloot dinsdag moet verschijnen wordt niet opnieuw verzet. Dat zegt een woordvoerder van de rechtbank in Lima. Woensdag werd de zitting verplaatst naar dinsdag omdat Van der Sloot geen raadsman heeft. Desnoods krijgt hij dinsdag een advocaat toegewezen, stelt de zegsvrouw.

De zitting vindt waarschijnlijk dinsdagmiddag plaats. "Of hij nu wel of geen advocaat meebrengt, de zitting vindt op deze dag plaats. De zitting wordt niet nog eens verzet." Van der Sloot zit zonder raadsman sinds advocaat Máximo Altez er onlangs mee ophield wegens een 'meningsverschil over de te voeren verdediging'.

De hoorzitting in een rechtszaal in de Miguel Castro Castro-gevangenis in de Peruaanse hoofdstad Lima wordt gehouden ter voorbereiding van zijn proces. Van der Sloot, die vastzit in deze gevangenis, wordt verdacht van de moord op de 21-jarige Stephany Flores vorig jaar mei. Haar vader verschijnt ook op de zitting.

Spelersvakbond wil wijziging dopingreglement

De internationale spelersvakbond FIFPro wil een verandering van de dopingreglementen in het voetbal. Aanleiding zijn de vijf positieve testen in de Mexicaanse selectie. "Het gaat om het bestraffen van de echte valsspelers en niet diegenen die pech hebben vanwege besmet vlees of een voedingssupplement", zegt advocaat Wil van Megen.

De spelersvakbond wil door een wijziging van de reglementen voorkomen dat elke gevonden hoeveelheid verboden middelen tot een schorsing leidt. De vijf spelers van Mexico, onder wie PSV-verdediger Francisco Rodriguez, zouden clenbuterol in hun lichaam hebben gekregen door het eten van besmet vlees. De Mexicanen kunnen maximale schorsing van twee jaar krijgen.

Meer bietenspruiten uit de handel gehaald

De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) heeft bij een tweede teler kiemgroenten aangetroffen die besmet zijn met een EHEC-bacterie. Het gaat weer om bietenspruiten, maar ze zijn niet besmet het type O104, dat in Duitsland al dertig levens heeft geëist. De 'Rosabi sprouts' van de merken Hanos, Wiver en Van der Pals worden uit de handel gehaald, laat het Ministerie van Volksgezondheid vrijdagavond weten.

Donderdag werd al duidelijk dat EHEC-bacteriën zijn aangetroffen op bietenscheuten van de firma Hamu in Kerkdriel. De VWA adviseert de groenten niet te gebruiken en weg te gooien. Welk bacterietype dit was is nog niet bekend, maar het betreft in ieder geval niet het type O104. De Nederlandse variant is minder gevaarlijk, maar waarschijnlijk wel ziekteverwekkend.

Bietenspruiten worden niet altijd opgegeten, maar vaak als garnering gebruikt. De VWA en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) onderzoeken of er mensen ziek zijn geworden door de bacterie.

Het aantal Nederlanders dat besmet is met de EHEC-bacterie liep donderdag op van zes naar acht. De twee nieuwe patiënten hebben darmklachten, maar niet de complicatie HUS die tot nierfalen leidt en dodelijk kan zijn. Alle acht patiënten hebben de besmetting hoogstwaarschijnlijk in Duitsland opgelopen.

In Duitsland heeft de EHEC-uitbraak aan dertig mensen het leven gekost; bijna drieduizend mensen zijn ziek geworden. De darminfectiegolf in Duitsland is terug te voeren op het nuttigen van kiemscheuten van groenten als taugé, zei directeur Reinhard Burger van het Robert Koch Institut, de Duitse tegenhanger van het RIVM, vrijdag. Hij waarschuwde dat de crisis nog niet voorbij is en dat mensen nog steeds geen producten als taugé moeten eten. Sla, komkommer en tomaat zijn wel veilig.

Weense winkelierster stortte exen in beton

In de Oostenrijkse hoofdstad Wenen heeft een winkelierster vrijdag bekend dat ze haar ex-vriend en haar ex-man in beton heeft gegoten in de kelder van haar ijszaak Schleckeria.

Haar ex-vriend was als vermist opgegeven. Over haar ex-man had de winkelierster gelogen dat hij bij een sekte was gegaan en daarom onvindbaar was. Dat meldde de Oostenrijkse krant Krone Zeitung vrijdag.

Na de vondst van een van de lijken was de vrouw deze week op de vlucht geslagen. Ze had een taxi genomen naar Italië. Na enkele dagen zwerven ging ze donderdagavond met een straatkunstenaar naar diens huis in Udine.

In de ochtend vroeg ze of ze op zijn gsm mocht internetten. Dat mocht en ze las toen krantenberichten over haar vlucht. Maar de straatkunstenaar las mee en herkende de vrouw. Toen de 32-jarige vrouw van Spaanse afkomst ook nog over zelfmoord sprak, alarmeerde hij de politie.

Simpelveld krijgt jongste burgemeester

De Limburgse gemeente Simpelveld krijgt de jongste burgemeester van Nederland. De gemeenteraad heeft de 31-jarige VVD'er Richard de Boer vrijdagavond voorgedragen, laat een gemeentewoordvoerder weten.

Als de ministerraad instemt met zijn benoeming, wordt hij de jongste burgemeester van Nederland. De PvdA'er Hub Bogman, die nu burgemeester van Simpelveld is, gaat op 1 december met pensioen. De Boer, een jurist, is momenteel wethouder en locoburgemeester van Brunssum.

Bevolking verdeeld over pensioenakkoord

Nederlanders zijn verdeeld over het vrijdag ondertekende pensioenakkoord. Van de ondervraagden zou 43 procent tegenstemmen en 37 procent voor. 20 procent heeft geen mening. Dat blijkt uit een peiling van Maurice de Hond onder ruim drieduizend mensen.

De kiezers van SP (76 procent), PVV (63 procent) en leden van de FNV (57 procent) zijn in meerderheid tegen. Ook de helft van de PvdA-kiezers is geen voorstander.

De 1,4 miljoen leden van de FNV moeten zich nog uitspreken over het akkoord. Ruim 70 procent van de Nederlanders vindt dat de hele bevolking erover zouden moeten stemmen. De aanhangers van alle partijen scharen zich in meerderheid achter zo'n referendum.

De AOW-leeftijd gaat in 2020 omhoog naar 66 jaar en daarna waarschijnlijk in 2025 naar 67 jaar. Ruim zes op de tien Nederlanders kunnen zich hierin vinden. Alleen de kiezers van de SP en PVV vinden in ruime meerderheid, net als deze partijen zelf, dat het een slecht plan is.

Het akkoord werd getekend door vakcentrale FNV, de werkgevers en het kabinet. De grootste FNV-bond, FNV Bondgenoten, heeft al aangegeven het akkoord niet te steunen. Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Henk Kamp (VVD) toonde zich tevreden, maar wilde niet te hard van stapel lopen. "We zijn het eens, maar dat betekent niet dat we er al zijn." De maatregelen moeten zo'n 4,5 miljard euro opleveren.

Uitslag tweede vrije training Canada

Fernando Alonso heeft met een tijd van 1.15,107 de snelste tijd gereden in de tweede vrije training voor de Grand Prix van Canada. De Spanjaard bleef in een roodgekleurde sessie Sebastian Vettel en Felipe Massa ruim voor.

Tijdens de tweede vrije training hadden drie rijders contact met de muur. Adrian Sutil kon zijn bolide nog op een veilige plaats aan de kant zetten, maar dit gold niet voor Kamui Kobayashi die zijn Sauber in bocht vier in de muur zette en een code rood veroorzaakte. Net nadat de brokstukken waren opgeruimd deed Jerôme d'Ambrosio met de Virgin in dezelfde bocht hetzelfde, waardoor een tweede rode vlag noodzakelijk was. Lewis Hamilton reed een achterband stuk op de rommel.

In de tweede sessie was Pedro de la Rosa bij Sauber de vervanger van Sergio Perez die zich wat duizelig voelde. De Spanjaard kwam pas laat naar buiten, maar reed toch nog de 18e tijd, waarmee hij de Mercedessen van Nico Rosberg en Michael Schumacher voorbleef.

Uitslag tweede vrije training

Pos. Rijder Team Tijd Ronden
1 Fernando Alonso Ferrari 1:15.107 34
2 Sebastian Vettel Red Bull 1:15.476 29
3 Felipe Massa Ferrari 1:15.601 33
4 Lewis Hamilton McLaren 1:15.977 26
5 Jenson Button McLaren 1:15.989 25
6 Paul di Resta Force India F1 1:16.089 34
7 Mark Webber Red Bull 1:16.102 28
8 Vitaly Petrov Renault 1:16.324 32
9 Nick Heidfeld Renault 1:16.422 32
10 Rubens Barrichello Williams 1:16.687 28
11 Adrian Sutil Force India F1 1:16.905 16
12 Pastor Maldonado Williams 1:16.941 39
13 Sebastien Buemi Scuderia Toro Rosso 1:17.051 32
14 Jaime Alguersuari Scuderia Toro Rosso 1:17.684 34
15 Kamui Kobayashi Sauber 1:17.757 20
16 Jarno Trulli Team Lotus 1:18.470 33
17 Heikki Kovalainen Team Lotus 1:18.482 38
18 Pedro de la Rosa Sauber 1:18.536 14
19 Nico Rosberg Mercedes Grand Prix 1:18.601 38
20 Michael Schumacher Mercedes Grand Prix 1:19.209 28
21 Timo Glock Virgin Racing 1:19.810 25
22 Vitantonio Liuzzi HRT F1 Team 1:20.284 31
23 Narain Karthikeyan HRT F1 Team 1:20.311 38
24 Jerome d` Ambrosio Virgin Racing 1:20.922 26


Let Op: Omdat Pedro de la Rosa bij Sauber Sergio Perez vervangt is hij als nieuw onderdeel opgenomen in de Formule 1-manager. Om iedereen de kans te geven om te wisselen is de wisselperiode verlengd tot zaterdagmiddag 11 juni 15:59 uur.

The Doors-kroeg moet posters verwijderen

Een Parijse kastelein mag zijn kroeg niet langer opsieren met posters en parafernalia van The Doors omdat de rockgroep niet de indruk zou willen wekken alcoholconsumptie goed te keuren.

De advocaat die de belangen van The Doors bewaakt heeft hartstochtelijk Doors-fan Christophe Maillet per brief opgedragen de posters waarmee Maillet de muren van zijn café heeft behangen te verwijderen. Ook het borstbeeld van zanger en vermaard feestbeest Jim Morrison moet van de tap verdwijnen.

Volgens kroegbaas Maillet, die zijn zaak aan de band van de op een steenworp afstand overleden Morrison wijdde, verliest zijn zaak zijn eigenheid als hij aan de brief gehoor geeft. Maar hij vreest dat zijn café zal worden gesloten als hij weigert.

Egyptische uitvoer aardgas hervat

Israël krijgt weer aardgas van zijn Egyptische leverancier. Dat heeft Israël vrijdag gezegd.

De Egyptische minister van olie had vorige week nog verklaard dat de gaskraan voorlopig dicht zou blijven tot het gasnetwerk beter was beveiligd. De gastoevoer naar Israël en enkele Arabische landen lag ruim zes weken stil na een bomaanslag op een Egyptisch gascompressiestation nabij de Israëlische grens.

De export van Egyptisch aardgas naar Israël is omstreden omdat veel Egyptenaren negatief tegenover Israël staan. Onlangs gaf de Egyptische premier opdracht tot een herziening van de prijzen, omdat de prijs van aardgas ver onder de marktwaarde zou liggen.

Om minder afhankelijk te zijn van de onzekere import van Egyptisch gas heeft Israël bekendgemaakt de komende jaren veertig nieuwe zonnecentrales te bouwen. In 2020 moeten die 10 procent van de energiebehoefte van het land leveren.

Hearts krijgt ton boete voor hard spel

Heart of Midlothian heeft een boete van de Schotse voetbalbond gekregen voor het grove spel van het afgelopen seizoen. De club moet honderdduizend pond betalen, omgerekend 113 duizend euro. Het is het zevende jaar op rij dat Hearts wordt bestraft voor het gebrek aan discipline.

De ploeg van trainer Jim Jefferies kreeg dit seizoen zes rode en 84 gele kaarten. De Schotse bond liet weten dat de club een nieuwe boete kan verwachten als het geen verbetering toont in de eerste seizoenshelft.

Hearts heeft aangekondigd in beroep te gaan tegen de straf. De club vindt dat de discipline aanmerkelijk is verbeterd. "Het aantal rode kaarten is teruggedrongen tot zes in vergelijking met tien een jaar eerder", luidt het argument. De ploeg werd dit jaar derde in de eindklassering.

Wozniacki naar halve finale in Kopenhagen

Caroline Wozniacki heeft eenvoudig de laatste vier van het WTA-toernooi in Kopenhagen bereikt. De Deense nummer één van de wereld was met 6-0 en 6-1 een maatje te groot voor Alberta Brianti uit Italië. Wozniacki vindt morgen Mona Barthel aan de andere kant van het net.

De Duitse stuurde verrassend de als derde geplaatste Bethanie Mattek-Sands uit de Verenigde Staten naar huis, met 1-6, 6-3 en 6-4.

De andere halve eindstrijd in Denemarken gaat tussen de Tsjechische Lucie Safarova en Petra Martic uit Kroatië. De als vierde ingeschaalde Safarova rekende in 4-6, 6-0 en 7-6 (5) af met de Chinese Shuai Zhang. Martic won eveneens in drie sets van Alona Bondarenko uit Oekraïne: 6-4, 3-6 en 6-3.


Wozniacki naar halve finale in Kopenhagen (Foto: Novum)

Turkije biedt Gadhafi garantie voor vertrek

Turkije heeft de Libische leider Moammar Gadhafi een garantie gegeven in ruil voor zijn vertrek uit Libië. Gadhafi heeft nog niet geantwoord, meldde premier Recep Tayyip Erdogan vrijdag.

"Gadhafi heeft geen andere optie dan Libië te verlaten, met de garantie die hij van ons heeft gekregen. We hebben hem verteld dat we hem willen helpen om hem te brengen waarheen hij maar wil gaan", zei Erdogan op tv-zender NTV. Hij gaf geen details wat de garantie precies inhoudt.

"Afhankelijk van het antwoord dat we van hem krijgen, zullen we de zaak opnemen met onze NAVO-bondgenoten. Maar helaas hebben we tot dusver nog geen antwoord ontvangen", zei hij.

Turkije biedt Kaddafi garantie voor vertrek
Turkije biedt Gadhafi garantie voor vertrek (Foto: ANP)

Van Emden wint proloog Delta Tour

Raborenner Jos van Emden heeft vanavond de proloog van de Delta Tour Zeeland gewonnen. Hij raffelde de 3,8 kilometer in Vlissingen af in 4.37,06 minuten. Daarmee hield Van Emden de Duitsers Marcel Kittel en Roger Kluge van Skil-Shimano achter zich. Tom Stamsnijder (Leopard-Trek) eindigde als vierde.

Van Emden, de huidig Nederlands kampioen tijdrijden, wist vorig jaar ook al beslag te leggen op de winst in de proloog.

De Delta Tour Zeeland duurt tot en met zondag. Morgen moet het peloton ruim 192 kilometer afleggen tussen Middelburg en Goes. Zondag rijden de renners een ruim 195 kilometer lange etappe met start en finish in Terneuzen. Doorgaans valt de driedaagse koers ten prooi aan een sprinter.

Duits hof laat RAF-terroriste vrij

Een Duitse rechtbank heeft vrijdag besloten voormalig lid van de Rote Armee Fraktion (RAF) Birgit Hogefeld vrij te laten. Hogefeld was betrokken bij een bomaanslag in 1985 waarbij een Amerikaanse militair om het leven kwam en kreeg levenslang. Ze heeft 18 jaar van haar gevangenisstraf uitgezeten.

De rechter bepaalde in 2008 dat ze pas na 18 jaar cel in aanmerking zou kunnen komen voor vervroegde vrijlating vanwege de ernst van haar misdaad. Nu is de rechtbank akkoord gegaan met de vervroegde vrijlating wegens de 'positieve ontwikkeling' die Hogefeld heeft doorgemaakt. De rechter in Frankfurt merkte op dat ze een studie heeft afgerond en bezig is met promoveren.

Hogefeld was lid van de Rote Armee Fraktion, die voortkwam uit de Duitse studentenprotesten tegen de oorlog in Vietnam. De terreurorganisatie voerde een 22 jaar durende campagne tegen het 'Amerikaanse imperialisme en de kapitalistische uitbuiting van arbeiders'. In totaal kwamen bij aanslagen van de RAF 34 mensen om het leven en raakten honderden mensen gewond. De organisatie hief zichzelf in 1998 op.

Wanneer Hogefeld precies op vrije voeten wordt gesteld is niet duidelijk.

IJsland moet binnen drie maanden terugbetalen

De Europese Vrijhandelsassociatie (EVA) heeft IJsland vrijdag drie maanden de tijd gegeven om de vergoedingen die de Britse en Nederlandse overheden ter compensatie aan depositohouders uitbetaalden vanwege het bankroet van de IJslandse bank Icesave terug te betalen.

"IJsland is verplicht om de minimale compensatie aan spaarders uit het Verenigd Koninkrijk en Nederland uit te betalen", aldus een verklaring op de website van de in België gevestigde Europese toezichthouder.

Volgens een wettelijke verplichting middels een verdrag tussen de regeringen van de zogenaamde Europese economische vrijhandelszone, waartoe naast de 27 staten van de Europese Unie ook IJsland, Noorwegen en Liechtenstein behoren, ontkomt Reijkjavik niet aan de minimale vergoeding.

"IJsland was verplicht om 20.000 euro per depositohouder te garanderen, nadat Landsbanki en de Nederlandse en Britse divisie van de bank genaamd Icesave in oktober 2008 failliet gingen", meldt de EVA in zijn advies aan de IJslandse overheid.

"Door de spaarders van Icesaves Nederlandse en Britse divisies deze minimumgarantie niet te bieden, handelt IJsland in strijd met de richtlijnen."

Het Verenigd Koninkrijk en Nederland betaalden de Britse en Nederlandse spaarders, pakweg 340.000 personen, in totaal 3,9 miljard euro ter compensatie.

Op 9 april stemde ongeveer 60% van de IJslandse kiesgerechtigden tijdens een referendum tegen de zogenaamde Icesave-deal, waar de regering reeds zijn goedkeuring aan had gegeven. In maart 2010 stemde ruim 93% van de kiezers reeds tegen een eerder plan om de Britse en Nederlandse spaarders te compenseren.

In het geval IJsland binnen drie maanden niet aan zijn verplichtingen voldoet zal de kwestie voorgelegd worden aan de gerechtelijke commissie van de organisatie.

Zuid-Holland eist 7 ton voor strippenkaartgedoe

Zuid-Holland eist een vergoeding van 675.000 euro voor de kosten die zijn gemaakt voor het uitstel van het afschaffen van de strippenkaart. Minister van Infrastructuur en Mlieu Melanie Schultz van Haegen (VVD) beraadt zich of, en in hoeverre ze aan deze claim tegemoet wil komen, schrijft ze vrijdag aan de Tweede Kamer.

De afschaffing werd in januari uitgesteld door de Tweede Kamer omdat het idee toen was dat de kaart makkelijk te kraken was. Vervolgens moesten weer strippenkaarten worden aangeschaft en moesten beide systemen langer in de lucht worden gehouden. Uiteindelijk stapte Zuid-Holland op 19 mei definitief over op de OV-chipkaart.

De kosten van het uitstel van ongeveer 3,5 maand bedragen volgens de provincie en de Zuid-Hollandse vervoerders bijna 7 ton. Vervoersbedrijf Arriva zei in januari al dat het bedrijf zou worden opgezadeld met 235.000 euro aan extra kosten. Toen was de gedachte nog dat het om een maand uitstel zou gaan.

Vitessenaar Stevanovic begeerd door twee clubs

Dalibor Stevanovic zal Vitesse naar verluidt zo goed als zeker verlaten. Dat meldt Omroep Gelderland vrijdag. De middenvelder, die zich in de winter van het seizoen 2008-2009 bij de selectie van de Arnhemmers voegde, staat volgens het regionale medium in de belangstelling van een Zwitserse en een Poolse club.

De zaakwaarnemer van Stevanovic heeft dit laten weten, zo luidt de berichtgeving. De belangenbehartiger maakte niet wereldkundig om welke twee ploegen het gaat. De Sloveense middenvelder is transfervrij.

Uit Nederland is er geen interesse in Stevanovic, ondanks het feit dat hij transfervrij kan worden opgehaald in Arnhem. Vitesse heeft Stevanovic nog geen nieuw contract aangeboden en lijkt daarmee het signaal af te geven zijn aanwezigheid niet langer op prijs te stellen.

De la Rosa opgenomen in Formule 1-manager

Omdat Sauber-coureur Sergio Perez dit weekend niet deel kan nemen aan de Grand Prix van Canada hebben we besloten om in de Formule 1-manager zijn vervanger Pedro de la Rosa op te nemen. De Spanjaard kun je als coureur voor 33.000.000 euro kopen in het spel.

Om iedereen tegemoet te komen hebben we daarnaast besloten om de wisselperiode te verlengen tot zaterdagmiddag 11 juni 15:59 uur. Dit is net voor de start van de derde vrije training.

Makaay: "Bayern niet in de buurt van Barça"

Roy Makaay weet als geen ander wat er speelt bij Bayern München. Een Champions League-finale in eigen huis zal een welkome opsteker zijn voor de Beierse club. Barcelona is echter een klasse apart en Makaay denkt dat Bayern zich volgend seizoen niet kan meten met de top.

"Geen enkele ploeg kan het niveau van Barcelona evenaren. Dat bleek in de finale van de Champions League eens te meer. Bayern komt niet in de buurt van Barça, terwijl Real Madrid wel erg sterk is", aldus Makaay in TZ. Voor Barça is het zaak goed te blijven presteren, ondanks het feit dat de concurrentie zich flink versterkt. "Bayern en Real versterken zich flink. Manuel Neuer is bijvoorbeeld de beste keeper ter wereld en is door Bayern vastgelegd", stelt Das Phantom.

Makaay houdt dus een slag om de arm. "Twee jaar terug had ook niemand geld op Bayern durven zetten. Wellicht werkt zo'n finale in München wel motiverend. Het kan ook zijn dat er dan extra druk op de schouders van Bayern komt te liggen. Het staat echter vast dat Barcelona, dat ongenaakbaar is, niet alles meer kan blijven winnen."

De la Rosa opgenomen in Formule 1-manager

Omdat Sauber-coureur Sergio Perez dit weekend niet deel kan nemen aan de Grand Prix van Canada hebben we besloten om in de Formule 1-manager zijn vervanger Pedro de la Rosa op te nemen. De Spanjaard kun je als coureur voor 33.000.000 euro kopen in het spel.

Om iedereen tegemoet te komen hebben we daarnaast besloten om de wisselperiode te verlengen tot zaterdagmiddag 11 juni 15:59 uur. Dit is net voor de start van de derde vrije training. Sergio Perez zal dit weekend geen punten kunnen scoren in het spel.

'De Guzman speelt zich in de kijker van Atlético'

Altético Madrid is mogelijk de volgende club van oud-Feyenoorder Jonathan de Guzman (23). De nieuwe trainer van Atlético Madrid, Gregorio Manzano, wil Jonathan De Guzman graag naar de Spaanse hoofdstad halen. De oud-trainer van Real Mallorca ziet de voormalig Feyenoorder als een versterking voor het elftal van de Rojiblancos, meldt het Spaanse AS.

Manzano was vlak voor de transfer van De Guzman van Feyenoord naar Real Mallorca trainer bij de Spaanse club. Zijn contract werd destijd echter niet verlengd. Hij ging vervolgens aan de slag bij Sevilla en nu is hij de opvolger van Quique Flores bij Atlético Madrid.

Atlético zou enkele spelers in een ruil met Mallorca willen betrekken. Rúben Perez, Juan Valera en Diego Costa zouden volgens het Spaanse medium in aanmerking komen om mee te doen in de transfer van De Guzman die nog een contract heeft op Mallorca tot 2013.

Rabobank met vijf Nederlanders naar Zwitserland

Rabobank start zaterdag in de Ronde van Zwitserland met een kern van vijf Nederlandse klimmers. Bauke Mollema is de kopman van de bankiersformatie, waar ook Laurens ten Dam, Steven Kruijswijk, Pieter Weening en Tom-Jelte Slagter deel van uitmaken. Slagter maakt zijn rentree na een zware val in de Giro d'Italia.

Ploegleiders Frans Maassen en Jan Boven hebben verder de beschikking over de Spanjaard Oscar Freire, de Deen Matti Breschel en Maarten Wynants uit België. De Zwitserse ronde staat net als het Critérium du Dauphiné in het teken van de voorbereiding op de Tour de France. Het zou dit jaar een extra zware editie zijn.

Tsonga stuurt Nadal naar huis op Queen's

Jo-Wilfried Tsonga heeft in de kwartfinale van het tennistoernooi op Queen's Rafael Nadal uitgeschakeld. De Franse nummer vijf van de plaatsingslijst stuurde de favoriet uit Spanje na ruim twee uur naar huis: 6-7 (3), 6-4 en 6-1. In de volgende ronde neemt Tsonga het op tegen de Brit James Ward of Adrian Mannarino uit Frankrijk.

Thuisfavoriet Ward moest eerder vrijdag al in actie komen om zijn derde ronde partij af te maken, die was gestaakt door de invallende duisternis. Ward schakelde de Amerikaanse titelverdediger Sam Querrey uit op het Londense gras.


Tsonga stuurt Nadal naar huis op Queen's (Foto: Novum)

Veldhuis verrast Kromowidjojo op NK

Ranomi Kromowidjojo heeft op de Nederlandse kampioenschappen zwemmen in Eindhoven een verrassende nederlaag geleden op de 50 meter vrije slag. Marleen Veldhuis tikte 0,08 seconde eerder aan.

Kromowidjojo, afgelopen december nog wereldkampioene kortebaan op deze afstand, blijft rustig onder de nederlaag. Ze beschouwd het als een gewone training. "We hebben vandaag na de ochtendseries nog gewoon doorgetraind, dus de echte 'power' ontbrak", zei Kromowidjojo, die ook technisch tevreden was over haar race. "De tijd was sneller dan gedacht, dus ik mag niet klagen."

Ook voor Veldhuis was deze wedstrijd echter niet meer dan een training in aanloop naar het WK later dit jaar in Shanghai. "Voor nu, tijdens een trainingsperiode, is dit een goede tijd", sprak mama Veldhuis, die vorig jaar juli van een dochter beviel. "Het zegt dat ik op de goede weg ben. Ik heb ten opzichte van april, toen ik aan de Swim Cup meedeed, een stap gemaakt. Dat merkte ik al tijdens de trainingen, maar dan is het fijn als dat ook in een wedstrijd eruit komt."

 

Linkdump Vrijdag

Elke dag krijgen wij vele submits binnen, sommige zijn toppertjes en andere halen een eigen post net niet. Maar om ook die submits te kunnen plaatsen vind je nu een verse linkdump. Met deze keer: 

Wij willen jullie bedanken voor de vele submits, maar kan jij het veel beter? Gooi jouw bijdrage maar in onze submit.

Jim Bakkum getrouwd met zijn Bettina

Jim Bakkum en Bettina Holwerda zijn vrijdagmiddag getrouwd. De zanger en musicalactrice beloofden elkaar eeuwige trouw in de Amsterdamse Vondelkerk. Tot op het laatste moment bleef het huwelijk geheim, maar uiteindelijk kwam de pers er toch achter om wat snelle beelden te maken.

Bettina liep gesluierd naar het altaar. De 32-jarige musicalactrice droeg een lange witte japon met sleep. De 8,5 jaar jongere Jim stond in een zwart pak naast zijn echtgenote. De twee leerden elkaar in 2006 kennen bij de musical Grease.


Jim Bakkum getrouwd met zijn Bettina

Raadslid GroenLinks vaart mee naar Gaza

Het Rotterdamse GroenLinks-raadslid Nourdin el Ouali vaart eind deze maand mee in een hulpkonvooi naar de Gazastrook. Het kabinet riep eind april juist op niet mee te doen aan het konvooi.

Het initiatief levert 'allerminst een bijdrage aan een oplossing van het Israëlisch-Palestijns conflict', schreef minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) aan de Tweede Kamer. Hij schreef niet te kunnen verhinderen dat Nederlandse schepen of opvarenden meedoen.

De vloot van tientallen schepen met deelnemers uit de hele wereld wil de Israëlische blokkade van Gaza doorbreken en hulpgoederen afleveren. In februari werd bekend dat een Nederlandse delegatie meevaart met de Freedom Flotilla 2. De Nederlandse afvaardiging wordt gesteund door onder meer Een Ander Joods Geluid, de Federatie Islamitische Organisaties Nederland, het Nederlands Instituut Palestina/Israël en de Internationale Socialisten.

"We zijn vreedzame mensen. Wij zijn niet tegen Israël of Palestina maar we zijn vóór internationale mensenrechten", benadrukt El Ouali. Het raadslid heeft vanwege de veiligheid wel getwijfeld of hij mee zou gaan. "Mijn vrouw is angstig dat Israël weer gewelddadig zal optreden."

Gaza is volgens El Ouali 'een openluchtgevangenis, waarin 1,6 miljoen mensen collectief gestraft worden en waar tachtig procent van de bevolking afhankelijk is van voedsel dat geleverd wordt door de Verenigde Naties en door hulporganisaties'.

De vloot is een initiatief van organisaties uit Europa, Noord-Amerika, Noord-Afrika, Azië, Zuid-Amerika en Australië. Onder de opvarenden bevinden zich journalisten, politici, hulpverleners, kunstenaars en mensenrechtenactivisten.

Israël legde de blokkade in 2007 op nadat de radicale Hamas-beweging aan de macht was gekomen in de Gazastrook. Het vorige hulpkonvooi werd in mei vorig jaar in internationale wateren aangevallen door de Israëlische marine. Daarbij kwamen negen opvarenden uit Turkije om het leven. Volgens Israël werden de militairen aangevallen door activisten en werd alleen uit zelfverdediging geschoten.


Raadslid GroenLinks vaart mee naar Gaza (Foto: Novum)

[Video] Leraar geeft kleuters lijfstraf

De Egyptische televisie heeft onlangs uiterst schokkende beelden uitgezonden. In de reportage is te zien hoe een onderwijzer kleuters lijfstraf geeft.

De kinderen, zo te zien niet veel ouder dan een jaar of 6, moeten een voor een bij hun meester komen. Het eerste jongetje wordt gesommeerd voortaan beter zijn best te doen. Vervolgens geeft de beste man hem een paar ferme tikken in de nek met behulp van een houten lineaal.

Huilend druipt het jongetje af, waarna een klasgenootje bij de meester moet komen. Hoewel hij aangeeft ziek te zijn, wordt ook hij afgeranseld. Het ene na het andere jongetje moet uiteindelijk bij de leraar komen, die allemaal een klap op hun hand krijgen met de lineaal.

Ook de meisjes worden niet ontzien. Zij worden zo waar nog harder aangepakt dan de jongens. De beelden hebben veel commotie veroorzaakt in het islamitische land. Volgens dr. Gamal Al-Din Mussa heeft dit niets meer met educatie te maken en wijkt het gedrag van de leraar enorm af van het beeld dat men mag verwachten van een onderwijzer.


De uiterst schokkende beelden, zoals onlangs getoond op de Egyptische tv

Luis Enrique nieuwe trainer AS Roma

Luis Enrique is definitief de nieuwe trainer van AS Roma. Dat maakte de club uit de Serie A vrijdag bekend. De 41-jarige Spanjaard tekent een contract voor twee jaar. Enrique vertrok aan het einde van dit seizoen bij Barcelona, waar hij sinds 2008 het tweede elftal onder zijn hoede had.

Enrique is bij AS Roma de opvolger van Claudio Ranieri, die in februari opstapte vanwege de teleurstellende resultaten. Onder interim-trainer Vincenzo Montella, die aan de slag gaat bij Catania, eindigden de Romeinen uiteindelijk als zesde in de competitie. De voormalig voetballer van Real Madrid en Barcelona begint aan zijn eerste klus op het hoogste niveau.

De la Rosa vervangt Perez in Canada

Pedro de la Rosa zal Sergio Perez tijdens de rest van het Formule 1-weekend in Canada gaan vervangen. De Mexicaanse coureur van Sauber klaagde dat hij zich niet helemaal fit voelde na de eerste vrije training. Perez kreeg voor het weekend nog toestemming van de FIA om te mogen racen na zijn crash in Monaco.

De la Rosa is testcoureur van McLaren en was al in Montreal aanwezig. De Spanjaard racete vorig seizoen voor Sauber, maar werd halverwege het seizoen vanwege tegenvallende prestaties vervangen door Nick Heidfeld.

Will.I.Am gebruikt telefoon als autocue

Black Eyed Peas-rapper Will.I.Am. gaf op de Franse tv een optreden. Maar hij vergat zijn tekst en pakte daarom maar zijn telefoon erbij om het daar vanaf te lezen.

De rapper gaf het optreden samen met de Waalse artiest Stromae en deden samen het nummer Alors On Dance. Maar de eerste minuut laat zijn geheugen hem in de steek en pakt hij maar zijn mobiele telefoon erbij.

De Graafschap wil om de tafel met De Ridder

De Graafschap probeert spijkers met koppen te slaan als het gaat om Steve de Ridder. De Doetinchemmers willen de Belg graag langer binden. Het huidige contract van de flankaanvaller loopt nog één jaar door. Daarom wil De Graafschap hem graag een nieuwe verbintenis voorleggen. Dat kan echter pas als De Ridder weer terug in Nederland is. Momenteel is hij op vakantie.

"Steve is nu nog in Amerika. Hij komt vandaag of morgen terug en dan gaan we eens praten", laat de technisch directeur van De Graafschap, Leen Looyen, optekenen door Omroep Gelderland. De Ridder is immens populair bij de Doetinchemse achterban, getuige een heuse Twitteractie die werd opgezet om de Belg voor de club te behouden.

De Superboeren hebben niet alleen contractbesprekingen met De Ridder gepland, want ook Boy Waterman kan een verbintenis signeren. Daarnaast hoopt De Graafschap een centrumverdediger en een linksbuiten aan te trekken. "Maar wij hebben onze financiële besperkingen", aldus Looyen.

Cillessen: "Goede indruk achtergelaten"

Jasper Cillessen kijkt tevreden terug op de oefentrip van het Nederlands elftal. De goalie van N.E.C. Nijmegen zat voor het eerst bij de selectie. "Het was een fantastische ervaring", aldus de keeper tegenover Omroep Gelderland. Cillessen speelde echter niet mee met Oranje. "Als sportman wil je natuurlijk altijd spelen, maar een teleurstelling wil ik het niet noemen."

"Je wilt uiteindelijk kunnen zeggen dat je in het Nederlands Elftal gespeeld hebt. Ik heb keeperstrainer Ruud Hesp gesproken. Hij zei dat ik een heel goede indruk heb achtergelaten op de technische staf", vervolgde Cillessen. 

De doelman ging tot slot in op de bewuste nacht van Oranje in Rio. "We zijn wezen stappen met wat jongens. We hebben wat gedronken en er is wat gedanst. Maar daarbij is het gebleven. De foto's doen erger vermoeden, maar er is helemaal niks gebeurd."

Berdych naar laatste vier in Halle

Tomas Berdych is op het ATP-toernooi van Halle doorgedrongen tot de halve finale. De hoogst geplaatste Tsjech was met 7-6 (3) en 6-1 te sterk voor Viktor Troicki (4) uit Servië. De winnaar van 2007 speelt nu tegen Philipp Petzschner. De Duitse thuisfavoriet versloeg de Canadees Milos Raonic (7) met 6-3, 6-7 (6) en 6-3.

Titelverdediger Lleyton Hewitt strandde in de kwartfinale. De Australiër moest met 7-6 (4) en 6-3 het hoofd buigen voor Philipp Kohlschreiber. De Duitser wacht bij de laatste vier een ontmoeting met de Fransman Gaël Monfils. Die rekende af met een andere thuisspeler, Florian Mayer: 6-4 en 6-4.

Robin Haase bereikte met Raonic in het dubbelspel de eindstrijd. Het Nederlands-Canadese koppel stuurde Hewitt en Peter Luczak met 6-7 (8), 7-6 (4) en 10-5 naar huis. De Hagenaar verloor in het enkelspel al in de eerste ronde in Halle.


Berdych naar laatste vier in Halle (Foto: Novum)

Hardloper Bezabeh geschorst vanwege doping

Hardloper Alemayehu Bezabeh is voor twee jaar geschorst vanwege zijn betrokkenheid bij 'Operacion Galgo', het derde grote dopingschandaal in Spanje. De geboren Ethiopiër werd eerder vrijgesproken door de Spaanse atletiekfederatie RFEA, maar het Spaanse disciplinair sportcomité CEDD legde hem vrijdag in hoger beroep alsnog een uitsluiting op.

Het CEDD kwam met de beslissing slechts deels tegemoet aan de eis van de Spaanse Sportraad, die vier jaar had geëist tegen de 25-jarige atleet. Ook de trainer van Bezabeh, de Spanjaard Manuel Pascua, wordt door de Guardia Civil verdacht van betrokkenheid bij het dopingschandaal.

Bezabeh werd in 2009 in Dublin individueel Europees kampioen bij de cross country. Met het Spaanse team behaalde hij in 2008 en 2009 twee Europese titels op hetzelfde onderdeel voor ploegen.

Ook Pete Philly maakt soloalbum

In navolging van zijn voormalig partner Perquisite komt ook Pete Philly met een soloplaat. Het solodebuut van de hiphopper, One, verschijnt op 3 oktober. Dat maakte Philly's platenmaatschappij vrijdag bekend.

"One is de optelsom van de vragen die ik op het moment wilde stellen", zegt Philly over zijn solodebuut. "Zelf componeren, produceren en het afsluiten van dingen die ik nog geen plek had gegeven."

Pete Philly & Perquisite besloten hun samenwerking in 2009 op het hoogtepunt te beëindigden. Het hiphopduo maakte twee albums, Mindstate uit 2005 en Mystery Repeats uit 2007. Die laatste plaat is het best scorende hiphopalbum ooit in Nederland, het schijfje bereikte de tweede plek in de albumlijsten.

Perquisite stortte zich op de muziek en maakte een eigen plaat en filmmuziek. Pete richtte zich op acteren, zingen, schrijven en produceren. Bijna twee jaar na het einde van Pete Philly & Perquisite komt hij met zijn eigen werk.

Met zijn eigen materiaal gaat Philly ook het land in. Op donderdag 6 oktober trapt hij zijn tournee af in de Amsterdamse Melkweg. Ook concerten in Frankrijk, België, Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk staan op de agenda.


Ook Pete Philly maakt soloalbum (Foto: Novum)

TV-premiere Watchmen vanavond RTL5

De film Watchmen beleeft vanavond zijn tv-première op RTL5. De film gaat over een groep  superhelden zonder superkrachten, op een karakter na, en speelt zich af in de jaren 80.

Watchmen werd jarenlang als onverfilmbaar gezien. Het bronmateriaal is een graphic novel, een complex soort stripboek bestaande uit vele hoofdstukken en diepere lagen. Schrijver is de exentrieke Alan Moore die ook V for Vendetta en Swamp Thing schreef.

Het verhaal van Watchmen speelt zich af in een alternatieve realiteit in het Amerika van 1985. De Vietnam-oorlog is gewonnen, Nixon is voor de derde keer herkozen en de spanningen tussen Amerika en Rusland lopen steeds hoger op. Gekostumeerde helden, die het recht in eigen handen nemen, zijn sinds 1977 bij wet verboden.

Deze helden, die zichzelf de Watchmen noemen, werken dan ook voor de overheid of zijn gepensioneerd en leiden een rustig leventje. Totdat één van hen, The Comedian, wordt vermoord. Zijn (voormalig) collega Rorschach vermoedt een complot tegen oud-superhelden en wil weten wie erachter zit. Samen met zijn andere oud-collega's gaat hij op onderzoek uit.

Watchmen begint om 20.30 uur op RTL5. Lees hier de uitgebreide FOK!recensie.

'60 procent wil OV-chipkaart niet'

Ruim 60 procent van de FOK!-bezoekers wil de OV-chipkaart niet, zo blijkt uit een onderzoek op de FOK!frontpage. Minder dan 15 procent is 'heel tevreden' met het nieuwe vervoersbewijs voor het openbaar vervoer in Nederland.

In totaal reageerden ruim 3900 respondenten op de vraag 'Hoe tevreden ben jij over de OV-chipkaart?'. 37 procent wil de OV-chipkaart absoluut niet gebruiken en ruim 23 procent gebruikt liever papieren kaartjes en/of een strippenkaart (samen ruim 60 procent). Ruim 12 procent is het om het even en iets meer dan 13 procent vindt de OV-chipkaart juist beter dan papieren vervoersbewijzen.

Uit de reacties bij het onderzoek blijkt dat het vooral de complexheid van het systeem is dat mensen tegen staat, zo wordt als voorbeeld het octopus-systeem uit Hong Kong genoemd dat veel klantvriendelijker zou zijn. Zelf je mening geven kan hier.

Nieuw gezicht voor slachtoffer chimpanseeaanval

Artsen in een ziekenhuis in Boston hebben vorige maand een volledige gezichtstransplantatie uitgevoerd op een vrouw die twee jaar geleden door de chimpansee van een vriendin werd aangevallen. De artsen hebben ook geprobeerd een dubbele handtransplantatie op Charla Nash uit te voeren. De handtransplantatie is echter mislukt en de handen moesten worden verwijderd.

Volgens John Orr, een woordvoerder voor de familie Nash, traden er meerdere complicaties op tijdens de operatie en is Nash pas sinds kort weer bij bewustzijn. "Ze heeft een longontsteking en nierproblemen opgelopen. Daarnaast waren er doorbloedingsproblemen met de handen", aldus Orr. "Ze is lang buiten bewustzijn geweest en begint nu langzaam weer wakker te worden."

Volgens Orr is Nash zich er nog niet van bewust dat ze haar handen kwijt is. De negentig kilo wegende chimpansee viel Nash aan in februari 2009 nadat de eigenaar van het dier Nash had gevraagd hem het huis in te lokken. Hij scheurde haar handen, neus, lippen en oogleden af. De politie schoot de aap uiteindelijk dood, maar niet voordat Nash verblind werd door de chimpansee.

De familie van Nash is van plan de familie van de eigenaar aan te klagen voor ruim 34 miljoen euro. Ook wil de familie Nash ruim honderd miljoen euro van de staat, die volgens hen de aanval had moeten voorkomen.

Man overleden door ongeluk met heftruck

Een 26-jarige man uit Hoogwoud is vrijdagmiddag overleden, nadat hij bekneld raakte bij een bedrijfsongeval. Dat meldt de politie in Noord-Holland.

Het ongeluk gebeurde rond 13.00 uur op de Herenweg, waar de man bij een bedrijf een heftruck aan het repareren was. Tijdens het repareren raakte de hefmast los en viel bovenop de man, waardoor hij bekneld raakte. Het slachtoffer overleed ter plaatse.

Man neergeschoten in Zwolle

In Zwolle is vrijdagmiddag een man in zijn bovenlichaam geschoten bij een woning aan de Sumatrastraat. De politie laat weten op zoek te zijn naar de Nigeriaanse schutter met een paardenstaart.

Het incident gebeurde rond 16.00 uur. Het slachtoffer is naar een ziekenhuis gebracht, maar hoe hij eraan toe is, is onduidelijk.

De Sumatrastraat is afgesloten in verband met onderzoek. De politie is op zoek naar getuigen.

Roddick treft Murray in halve finale Queen's

Andy Roddick heeft de halve finale van het grastoernooi op Queen's bereikt. De als derde geplaatste Amerikaan rekende eenvoudig af met de Spanjaard Fernando Verdasco (7) met 6-2 en 6-2. Roddick, die het toernooi al vier keer won, neemt het nu op tegen thuisfavoriet Andy Murray.

De Brit, als tweede geplaatst, ging simpel verder nadat Marin Cilic opgaf. De Kroaat meldde zich voor de partij af met een enkelblessure.


Roddick treft Murray in halve finale Queen's (Foto: Novum)

Pinksterspits komt vroeg op gang

Het verkeer stond vrijdagmiddag al vroeg vast. Rond 16.30 uur stonden er 48 files met een totale lengte van 200 kilometer, meldt de VerkeersInformatieDienst. Het drukst was het rond 17.00 uur met 257 km file, onder meer door enkele ongelukken.

Rond 18.00 uur stond er nog ruim 200 kilometer file op de snelwegen. Normaal is de avondspits dan al flink afgenomen.

Vakantie- en recreatieverkeer zorgden voor lange files richting Zeeland. En ook richting België was het druk. In het zuiden van het land ontstond 20 kilometer door een ongeval op de A2 rond Eindhoven. In de regio Den Haag was het druk door een ongeval op de A4 richting Delft. Bij het Ringvaartaquaduct hield een ongeluk twee rijstroken afgesloten. Dit veroorzaakte 15 kilometer file.

Er was al voorspeld dat de spits van vrijdagavond vanwege het lange pinksterweekeinde een stuk drukker uitvalt dan normaal. De ANWB verwachtte zeker 400 kilometer file in de avondspits, maar dat werd niet gehaald. Maandag wordt volgens de bond een dag vol files.

Vorig jaar stond op de vrijdag voor Pinksteren 450 kilometer file. Toen gingen ongeveer 800.000 Nederlanders op een korte vakantie. Het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen verwacht dit jaar evenveel vakantiegangers. Dit jaar gaan naar verwachting meer mensen op vakantie in eigen land, omdat Pinksteren dichter bij de zomervakantie valt.

Mogelijk phishing op Nintendo-site

Het houdt niet op met het slechte nieuws rondom game-sites. Nadat eerder bekend werd dat Codemasters gehacked is, lijkt het er nu op dat er phishing op de Europese sites van Nintendo gaande is. Als je nu naar de site van Nintendo gaat krijg je de volgende melding te lezen.

We hebben ontdekt dat gebruikers van de Europese Nintendo-site mogelijk phishing kunnen ondervinden. Hier doen wij op dit moment onderzoek naar. De bescherming van onze klanten geniet bij ons de hoogste prioriteit en dus hebben we de voorzorg genomen om onmiddellijk bepaalde gedeelten van de site tot nader order te sluiten. We willen je verzekeren dat wij geen bank-, credit card- of adresgegevens van onze klanten op de Europese Nintendo-site bewaren, dus deze gegevens lopen geen risico.

Phishing is wanneer iemand je persoonlijke informatie, zoals gebruikersnamen of wachtwoorden, probeert te achterhalen door zich voor te doen als een betrouwbaar persoon of bedrijf, via elektronische communicatie zoals emails of websites.

We bieden onze excuses aan voor mogelijk veroorzaakte ongemakken. Mocht je verdere vragen of zorgen hebben, neem dan contact op met de klantenservice van Nintendo.

Bertens krijgt wildcard voor Unicef Open

Kiki Bertens heeft een wildcard ontvangen voor de Unicef Open dat zondag begint. De 19-jarige tennisster zou aanvankelijk meedoen aan de kwalificaties van het grastoernooi in Rosmalen. Het is voor Bertens, de nummer 184 van de wereldranglijst, voor het eerst in haar carrière dat ze het hoofdschema van een WTA-toernooi bereikt.

Als Bertens zich plaatst voor de tweede ronde, laat ze de kwalificaties voor Wimbledon schieten. In het andere geval reist ze wel af naar Londen. De Wateringse is vooralsnog de enige Nederlandse in het hoofdtoernooi in Rosmalen. Arantxa Rus doet mee aan de kwalificaties om ritme op te doen op gras.

Schadevergoeding bij gedraal Belastingdienst

Mensen die een geschil hebben met de Belastingdienst en onredelijk lang op duidelijkheid moeten wachten, kunnen aanspraak maken op een vergoeding van immateriële schade. 'Spanning en frustratie' over de afloop van het geschil en over het lange wachten zijn grond voor een vergoeding, stelt de Hoge Raad in een vrijdag gepubliceerde uitspraak.

Aanleiding voor de uitspraak is een zaak die een belastingplichtige had aangespannen. Hij klaagde erover dat zijn bezwaarprocedure over een naheffingsaanslag van de Belastingdienst onredelijk lang had geduurd.

Voor de Hoge Raad geldt dat als de redelijke termijn is overschreden, een schadevergoeding van 500 euro per halfjaar als uitgangspunt moet gelden.

Schadevergoeding bij gedraal Belastingdienst
Schadevergoeding bij gedraal Belastingdienst (Foto: ANP)

Codemasters site gehacked

Na alle commotie rondom Sony is nu Codemasters aan de beurt. Hackers hebben zich ongeautoriseerde toegang tot de site Codemasters.com verschaft. De onderstaande mail is naar alle klanten van Codemasters verstuurd en vertelt wat er precies is gebeurd en welke maatregelen er getroffen zijn.

Beste gewaardeerde Codemasters-klant,

Op vrijdag 3 juni werd er ongeautoriseerd toegang tot onze Codemasters.com website verleend. Zodra de binnendringing werd opgemerkt, hebben we onmiddellijk codemasters.com en de daarmee verbonden webdiensten offline gehaald om verdere binnendringing te voorkomen. Sinds de aanval hebben we een zorgvuldig onderzoek uitgevoerd om de omvang en het bereik van de inbreuk vast te stellen en hebben helaas moeten vaststellen dat de indringer toegang wist te krijgen tot het volgende: Codemasters.com website Toegang tot de Codemasters hoofdwebsite en subdomeinen. DiRT 3 VIP code inwisseling Toegang tot de pagina van DiRT 3 VIP waar codes worden ingevoerd.

We geloven dat het volgende is gecompromitteerd: namen van klanten en adressen, e-mailadressen, telefoonnummers, gecodeerde wachtwoorden en bestelgeschiedenis. Er worden geen persoonlijke betaalgegevens opgeslagen bij Codemasters omdat we gebruikmaken van externe betalingsproviders dus uw betaalgegevens zijn veilig gebleven.

Wij geloven dat namen van leden, gebruikersnamen, schermnamen, e-mailadressen, geboortedata, gecodeerde wachtwoorden, nieuwsbriefvoorkeuren, biografieën die door gebruikers zijn ingevoerd, details van de laatste activiteit op de website, IP-adressen en details van Xbox Live Gamertags allemaal zijn gecompromitteerd. Hoewel we niet zeker weten dat deze gegevens ook daadwerkelijk werden gedownload naar een extern apparaat, moeten we aannemen, sinds er toegang werd verkregen, dat deze gegevens gecompromitteerd en/of gestolen zijn. De Codemasters.com website zal de aankomende tijd offline blijven terwijl al het verkeer van Codemasters.com wordt omgeleid naar de Codemasters Facebook-pagina. Een nieuwe website wordt later dit jaar gelanceerd.

Voor uw veiligheid raden we u in eerste instantie aan om de wachtwoorden te wijzingen die u voor andere Codemasters-accounts gebruikt. Als u dezelfde inloggegevens voor andere websites gebruikt, zou u die gegevens ook moeten wijzigen. Daarnaast moet u extra op uw hoede zijn voor mogelijke scams via e-mail, telefoon of per post die u om persoonlijke of gevoelige informatie vragen. Codemasters zal u nooit om betaalgegevens vragen zoals creditcardnummers of bankrekeningdetails of om wachtwoorden of andere gegevens waarmee u te identificeren bent. Wees tevens op uw hoede voor frauduleuze e-mails met links die van Codemasters lijken te komen en u uitnodigen om websites te bezoeken. De veiligste manier om uw favoriete websites te bezoeken, is door het adres handmatig in de adresbalk van uw browser in te typen.

Helaas is Codemasters is het laatste slachtoffer van doorlopende aanvallen tegen verschillende gamebedrijven. We verzekeren u dat we alles binnen onze juridische mogelijkheden in het werk stellen om de daders te achterhalen en te straffen. We verontschuldigen ons voor dit incident en betreuren eventueel ongemak. Mocht u nog vragen hebben of met iemand van de klantenservice willen spreken, stuur dan een e-mail naar custservice@codemasters.com.

Jonge 'gangsters' terroriseerden Foxhol

Een groep van elf tieners die zich de Foxholster White Gangsters noemen, is volgens de politie verantwoordelijk voor ongeveer vijftig misdrijven in Foxhol en Martenshoek. Het gaat naast pesterijen vooral om diefstal van lood en koper, vernieling en brandstichting.

De jongens van 12 tot 17 jaar uit Foxhol, Sappemeer, Kolham en Zuidlaren zijn de afgelopen weken verhoord. De zaak kwam aan het rollen toen een 14-jarige jongen uit Foxhol werd betrapt bij een looddiefstal bij het dorpshuis in zijn woonplaats. Hij heeft drie dagen vastgezeten.

De Groningers hadden het vooral gemunt op woningen en schuurtjes. Ook het dorpshuis, de school, een slijterij en seniorencomplex in Martenshoek werden geterroriseerd. Een inwoner van Foxhol werd twee jaar gepest, jongeren schreeuwden voor de woning, uitten bedreigingen en gooiden sneeuwballen tegen de ramen. Van de meeste strafbare feiten is aangifte gedaan.

De jongens noemen zich de Foxholster White Gangsters. Als ze op pad gingen maakten ze zich onherkenbaar met een sjaaltje, pet of capuchon. De meeste 'gangleden' gaven tijdens de verhoren aan dat hun motieven vooral spanning, geld en verveling waren. Geen van de jongens had een strafblad.

Een 39-jarige man uit Hoogezand-Sappemeer is aangehouden voor heling. Hij heeft bekend meerdere keren lood en koper van de jeugd uit Foxhol te hebben ontvangen.

De politie heeft het onderzoek nagenoeg afgerond. De officier van justitie beslist wat er met de verdachten gaat gebeuren.

Metallica krijgt Monopoly

Metallica lijkt het onderwerp te worden van een speciale versie van het bordspel Monopoly. De band kondigt op de site aan volgende week met een Metallica-editie van Monopoly te komen.

De metalband meldt in een cryptische boodschap dat de speciale versie binnenkort op de website kan worden besteld. Daarboven is een afbeelding geplaatst van een Monopolydoos met de subtitel Metallica. Ook zijn karikaturen van de bandleden op de doos te zien.

Fans van de rockers moeten niet verwachten dat ze in deze versie ook hotels kunnen bouwen op de Kalverstraat of op de Coolsingel. Waarschijnlijk lijkt de editie op de bordspelen die eerder zijn verschenen van The Beatles, The Rolling Stones en Elvis Presley. Daarin dobbelen de spelers onder meer om de muziek van de artiesten.

Metallica had al een eigen computerspel. In een speciale versie van Guitar Hero kan de muziek van de metalband worden nagespeeld.


Metallica krijgt Monopoly (Foto: Novum)

Beau blijft twee jaar langer bij SBS

Beau van Erven Dorens zal twee jaar langer bij SBS blijven. Na uitvoerig onderhandelen heeft de presentator een nieuw contract getekend bij de zender. Beau twijfelde eerst of hij wel verder moest gaan bij SBS na de vele programma's die met hem geflopt waren.

De laatste keer dat Beau echt succes had was als presentator van RTL Boulevard van 2001 tot 2005. Vervolgens bleek dat iedereen het roddelprogramma kon presenteren. Zijn nieuwe serie De Wereld van Beau wist zondag echter met de eerste uitzending een redelijke 800.000 kijkers te trekken. In Evers Staat Op vertelde Beau vrijdag dat er een tweede serie van De Wereld van Beau komt.

Volgens Beau is het ook een stuk gezelliger bij SBS sinds bekend werd dat de zender wordt overgenomen door Talpa en Sanoma: "Iedereen heeft er ontzettend veel zin in. De sfeer is een stuk verbeterd, omdat er licht aan de horizon is."


Beau van Erven Dorens blijft twee jaar langer bij SBS

Langer doorwerken is een feit

Langer doorwerken is een feit. Na eindeloos overleg zijn werkgevers, werknemers en het kabinet het eens geworden dat de pensioenleeftijd in 2020 naar 66 jaar verschuift, en waarschijnlijk in 2025 naar 67 jaar. De wijzigingen leveren volgens het Centraal Planbureau (CPB) ongeveer een besparing op van 4 miljard euro.

In Den Haag legden de partijen vrijdag de laatste hand aan het akkoord. Vanuit het kabinet was een grote delegatie aangeschoven waaronder premier Mark Rutte en minister Henk Kamp van Sociale Zaken. Rutte vond het uniek dat in Nederland een akkoord kan worden gesloten over 'honderden miljarden', dat misschien wel 'de grootste vernieuwing van het pensioenstelsel' is sinds de Tweede Wereldoorlog.

In het akkoord zijn afspraken gemaakt om oudere werknemers fit aan het werk te houden. Door de vergrijzing zijn er straks minder werkenden om de premies op te brengen voor veel meer gepensioneerden. Om de lasten eerlijker te verdelen, moeten mensen meer dan nu gestimuleerd worden om langer door te werken. Minister Kamp denkt zelfs aan een bonus voor werkgevers als zij oudere mensen in dienst nemen.

Het CPB gaat overigens in zijn berekeningen van het akkoord al een stapje verder door ervan uit te gaan dat de pensioenleeftijd in 2040 naar 68 jaar gaat. De Tweede Kamer wil dat het CPB de gevolgen van het pensioenakkoord nog exact doorrekent en ook duidelijk maakt wat de financiële gevolgen zijn voor de verschillende generaties.

Het pensioenakkoord kan naar verwachting rekenen op instemming van de Tweede Kamer. Gedoogpartner PVV wijst de plannen af, maar behalve de regeringspartijen VVD en CDA staan ook oppositiepartijen PvdA, GroenLinks en ChristenUnie overwegend positief tegenover de afspraken.

Econoom Lans Bovenberg zei dat er sprake is van een tussenakkoord. Er moeten nog afspraken gemaakt worden over het omzetten van al opgebouwde pensioenrechten in nieuwe contractafspraken. De komende tijd wordt onderzocht hoe dat het beste kan.

Ook moeten ondernemers- en werknemersorganisaties nog groen licht krijgen van hun achterbannen. Voor FNV-voorzitter Agnes Jongerius kan dat een probleem zijn, omdat FNV Bondgenoten dwars ligt. Werkgevers staan te weinig garant voor tegenvallers bij de pensioenfondsen, vindt de grootste FNV-bond.

Ook meent Bondgenoten dat vooral mensen met lage inkomens er in de pensioenplannen bekaaid van afkomen. De FNV-bond heeft al aangekondigd het akkoord met een negatief advies voor te leggen aan zijn half miljoen leden. Tijdens een bondsraad moet Bondgenoten nog besluiten of ze meedoen aan het FNV-referendum over het akkoord.

De kritiek van Bondgenoten is Jongerius niet geheel vreemd. De plannen waar ze vrijdag haar fiat aan gaf, krijgen van haar een ruim voldoende en geen 10. Maar zij stelt ook: "Als er geen akkoord komt, zijn we veel slechter af dan met de plannen van het kabinet." Zo zou de AOW zonder het akkoord volgens Jongerius niet extra stijgen met 0,6 procent naast de inflatie, zoals nu is toegezegd door het kabinet.

Langer doorwerken is een feit
Langer doorwerken is een feit (Foto: ANP)

Roland Emmerich verfilmt game Asteroids

Filmregisseur Roland Emmerich is benaderd om een film te maken over het oeroude computerspel Asteroids. Dat schrijft het Amerikaanse New York Magazine. Emmerich is vooral bekend van spektakelfilms als Godzilla, 10,000 BC en The Day After Tomorrow.

In de game Asteroids moet de speler met zijn ruimteschip planetoïden die op zijn scherm verschijnen kapotschieten. In de film wonen de restanten van het mensenras al generaties lang met aliens op afgelegen kolonies in een planetoïdengordel.

De mensen zijn gehersenspoeld zodat ze geloven dat hun buitenaardse medekolonisten hen van een ramp hebben gered die de aarde heeft vernietigd. Dan komen ze erachter dat de aliens de aarde hebben vernietigd en dezelfde plannen hebben met hun menselijke gevangenen.

In 2009 maakte Emmerich nog de apocalyptische film 2012 en hij produceert momenteel 2016: Das Ende der Nacht. Hij had even een pauze genomen van het regisseren van rampenfilms. Zo rondde hij onlangs de politieke thriller Anonymous af. Hierin zou blijken dat de werken van William Shakespeare niet door hem maar door zijn vriend Edward de Vere zijn geschreven. Met Asteroids lijkt Emmerich terug te keren met het voor hem geijkte rampenfilmgenre.


Roland Emmerich verfilmt game Asteroids (Foto: Novum)

Philip krijgt op 90e verjaardag nieuwe titel

De Britse koningin Elizabeth II heeft haar echtgenoot op zijn 90e verjaardag een nieuwe titel geschonken. Hij mag zich voortaan Lord High Admiral noemen, het titulair hoofd van de Britse marine. Philip diende tijdens de Tweede Wereldoorlog bij de marine en nam deel aan de landing van de geallieerden op het Italiaanse eiland Sicilië in 1943.

Philip trouwde in 1947 met Elizabeth, die 5 jaar later na het overlijden van haar vader, koning George VI, koningin werd. Zijn verjaardag was een normale werkdag, hoewel een militaire kapel Happy Birthday buiten Buckingham Palace voor hem speelde. De prins, die bekendstaat om zijn verbale uitglijers, gaf een receptie voor het 100-jarig bestaan van een liefdadigheidsvereniging voor doven. Zondag is er een speciale dienst te zijner ere in een kapel in Windsor Castle, een van de residenties van de Britse koningin.

Philip krijgt op 90e verjaardag nieuwe titel
Philip krijgt op 90e verjaardag nieuwe titel (Foto: ANP)

Duitser stript in vliegtuig

Een Duitse passagier heeft al zijn kleren uitgetrokken aan boord van een vliegtuig van Madrid naar Frankfurt. De piloot besloot terug te keren zodat de man uit het toestel kon worden gezet.

"Personeel aan boord probeerde de passagier te overtuigen om zich weer aan te kleden, maar de man werd agressief. Hij sloot zich op in het toilet. Toen besloot de piloot om te keren", zei een woordvoerster van de Spaanse vliegtuigmaatschappij Iberia.

De Iberia-woordvoerster en de politie zeiden geen idee te hebben wat de man bezielde. Volgens de politie, die de man meenam, was hij niet dronken.

Uitslag eerste vrije training Canada

Nico Rosberg heeft met een tijd van 1.15,591 de snelste tijd in de eerste vrije training in Canada gereden. De Mercedes-coureur bleef op Circuit Gilles Villeneuve in Montreal Fernando Alonso en Michael Schumacher voor.

De training begon voor de coureurs op een vuile baan en op de mediumbanden die Pirelli vandaag uit wilde testen. Doordat er niet vaak op de baan gereden wordt was het aantal schuivers in de eerste vrije training hoog te noemen. Verschillende rijders, waaronder Felipe Massa, wisten een aanraking met de muur te voorkomen, maar dit gold niet voor Sebastian Vettel. De Duitser nam de chicane voor het opkomen van het rechte stuk bij start/finish door een remfout niet goed genoeg en parkeerde de Red Bull in de Wall of Champions. De sessie moest om de bolide weg te halen even stilgelegd worden.

Uitslag eerste vrije training

Pos. Rijder Team Tijd Ronden
1 Nico Rosberg Mercedes Grand Prix 1:15.591 32
2 Fernando Alonso Ferrari 1:16.139 27
3 Michael Schumacher Mercedes Grand Prix 1:16.549 30
4 Felipe Massa Ferrari 1:16.658 26
5 Jenson Button McLaren 1:16.676 20
6 Lewis Hamilton McLaren 1:16.842 19
7 Rubens Barrichello Williams 1:16.990 28
8 Paul di Resta Force India F1 1:17.294 26
9 Nick Heidfeld Renault 1:17.445 28
10 Nico Hulkenberg Force India F1 1:17.549 20
11 Sergio Perez Sauber 1:17.662 27
12 Mark Webber Red Bull 1:17.820 30
13 Jaime Alguersuari Scuderia Toro Rosso 1:18.458 31
14 Vitaly Petrov Renault 1:18.506 15
15 Daniel Ricciardo Scuderia Toro Rosso 1:18.648 35
16 Sebastian Vettel Red Bull 1:18.852 8
17 Pastor Maldonado Williams 1:18.932 20
18 Jarno Trulli Team Lotus 1:19.274 29
19 Heikki Kovalainen Team Lotus 1:19.422 30
20 Kamui Kobayashi Sauber 1:19.577 26
21 Jerome d` Ambrosio Virgin Racing 1:19.838 31
22 Vitantonio Liuzzi HRT F1 Team 1:19.960 23
23 Timo Glock Virgin Racing 1:20.520 21
24 Narain Karthikeyan HRT F1 Team 1:20.839 27

Politie stuit op illegale tandarts in tram

De politie heeft donderdagavond in Den Haag een opmerkelijke vangst gedaan. Agenten stuitten op een neptandarts.

De politie hield tijdens een controle in het openbaar vervoer vijf mensen zonder verblijfspapieren aan. Een van hen had een tas met allerlei tandartsattributen bij zich, zoals gouden en witte vullingen, kronen, tangen en witte kleding. De man runde een eigen tandartspraktijk, vermoedt de politie.

Daarnaast werd een man aangehouden die werd gezocht voor een geweldsincident in de tram. De Haagse politie had vorige week beelden van de man op YouTube gezet.

De politie controleerde met de HTM in de tramlijnen 9, 11 en 12 in de Wouwermanstraat. In totaal werden bijna 1750 reizigers in 48 trams gecontroleerd. HTM schreef 175 processen-verbaal uit voor onder meer zwartrijden, het niet tonen van een geldig identiteitsbewijs, roken in de tram en openbare dronkenschap. De politie deelde zeventig bonnen uit, voor het niet tonen van een id-bewijs en openbare dronkenschap.

De politie zette ook drugshonden in, omdat uit onderzoek blijkt dat in de avonduren in trams drugs worden gebruikt. Bij meerdere reizigers werden softdrugs aangetroffen, maar geen harddrugs.

Grote steden willen leeftijdsgrens alcohol omhoog

De vier grote steden pleiten voor het verhogen van de minimumleeftijd voor alcoholverkoop van 16 naar 18 jaar. De G4 vindt het een gemiste kans dat minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) de huidige grens van 16 jaar wil handhaven. Dat laten ze vrijdag weten.

Volgens de vier grote steden lukt het jongeren onder de 16 jaar nu met speels gemak om aan alcohol te komen. Het verhogen van de minimumleeftijd zorgt ervoor dat minder jongeren aan drank kunnen komen, zeggen zij.

Schippers wil de aankoop en het bezit van alcohol onder minderjarigen strafbaar stellen. Dat vindt de G4 geen goed plan, omdat dit een te grote druk zou leggen op de handhavingscapaciteit. Bovendien is zo'n 'dubbeldelict' moeilijk te bewijzen.

Volgens de gemeenten Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht nemen de problemen met jongeren die te veel drinken toe. Het aantal alcoholgerelateerde ambulanceritten onder jongeren blijft stijgen en twaalf procent van de jeugd zou te veel drinken.

De Kamer debatteert volgende week over het alcoholbeleid.

Riccò ook door CONI geschorst

Riccardo Riccò is in navolging van de Italiaanse wielerbond ook door het Italiaans olympisch comité CONI geschorst. De 27-jarige wielrenner werd in februari door Vacansoleil ontslagen omdat hij bij zichzelf een bloedtransfusie zou hebben toegepast.

Riccò, die eerder al geschorst was wegens dopinggebruik, werd van de transfusie zo ziek dat hij met hoge koorts en nierfalen in het ziekenhuis belandde. Het onderzoek van de Italiaanse justitie naar die zaak loopt nog.

Na maanden afwezigheid zou Riccò juist weer op de fiets stappen voor de Kroatische continentalploeg Meridiana-Kamen. Door de schorsing van het CONI mag de klimmer echter aan geen enkele koers deelnemen.

Kern solo naar winst in Dauphiné

Christophe Kern heeft de 210 kilometer lange vijfde etappe van het Critérium du Dauphiné gewonnen. De Fransman van Europcar was in de rit van Parc des Oiseaux Villars-les-Dombes naar Les Gets de sterkste in de slotklim. Bradley Wiggins (Sky) behoudt de leiding in het klassement. Robert Gesink (Rabobank) moest lossen op de laatste klim.

Oliver Zaugg (Leopard-Trek) ging er in de slotklim hard vandoor. Na een voorsprong van ruim twintig seconden werd de Oostenrijker echter in de laatste kilometer achterhaald. De 30-jarige Kern boekte in Frankrijk de eerste echt grote profzege uit zijn carrière. Chris Anker Sørensen (Saxo) werd tweede voor de Fransman Thomas Voeckler (Europcar).

Jason McCartney (Radioshack) gaf de koers kleur met een lange solovlucht die hem een maximale voorsprong van 12.30 minuten opleverde. De Amerikaan werd op de ruim tien kilometer lange echter slotklim bijgehaald. De Colombiaan Leonardo Duque (Cofidis) was de verstevigde zijn koppositie in het bergklassement.

RBC heeft schuld van 6,7 miljoen

RBC Roosendaal blijkt een schuld van 6,7 miljoen euro te hebben. De club die woensdag failliet ging blijkt de gemeente Roosendaal 4,2 miljoen euro schuldig te zijn en daarnaast nog schulden te hebben bij de belastingdienst en enkele sponsoren, zo maakte curator Toine Jacobs vandaag bekend.

De gemeente Roosendaal is door het faillissement eigenaar van het stadion geworden. De curator wil volgende week met de overheid de mogelijkheden voor het complex gaan bespreken.

Grieken weigeren Wilders te ontvangen

PVV-leider Geert Wilders heeft vrijdagmiddag vergeefs aangeklopt bij de Griekse ambassade. Hij wilde de Grieken een enorm drachmebiljet overhandigen, maar die waren niet bereid hem te ontvangen.

Met de actie wilde Wilders de Grieken ervan overtuigen dat ze uit de euro moeten stappen en hun eigen munt, de drachme, weer moeten invoeren. De ambassade wilde daar niet aan meewerken. De actie van Wilders was 'louter voor de bühne' en 'beledigend voor Griekenland', meldde de ambassade in een schriftelijke verklaring.

"We geven miljarden uit aan Griekenland, en dat geld zien we nooit meer terug", zei Wilders. "Als Griekenland de drachme weer invoert, kunnen ze hun munt devalueren en hebben ze meer kans er bovenop te komen." Wilders duwde een brief met deze boodschap bij de ambassade door de bus.

PVV-Kamerlid Tony van Dijck wil het drachmebiljet nu overhandigen aan minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA). Dat moet dinsdag gebeuren, als de Tweede Kamer opnieuw met De Jager debatteert over Griekenland.

De Jager zei vrijdag dat het verre van zeker is dat Nederland meedoet met een nieuwe steunronde aan Griekenland. "We gaan geen ja zeggen als niet aan de Nederlandse voorwaarden wordt voldaan", zei De Jager.

Hete nacht in Leiden

Leiden is in de nacht van donderdag op vrijdag opgeschrikt door een serie branden. De politie is een groot onderzoek gestart nadat er op diverse plaatsen in de stad brand was gesticht.

De eerste brand werd rond 3.00 uur gemeld in de Merenwijk, daar was een bromfiets in brand gestoken, wat flinke rookschade opleverde. Een bewoonster  moest ter plekke behandeld worden wegen ademhalingsproblemen. Niet lang daarna brandden op de Zijldonk 5 auto’s uit, en raakten andere auto’s beschadigd. Ook bij de Havikshorst was het raak, daar werden 3 auto’s in brand gezet. Bij de Kiekendiefhorst troffen agenten een brandende motor aan, deze brand kon snel geblust worden.

Alsof het nog niet genoeg was verlegden de brandstichters hun werkterrein naar het centrum van de stad, waar in de vroege ochtend bij de universiteit ook een auto in brand stond. De laatste melding die bij de hulpdiensten binnen kwam was die van brandend bouwpuin en een brandende motor aan de Langebrug. Ook hier moesten bewoners behandeld worden voor ademhalingsproblemen.

De politie heeft de hele nacht uitgekeken naar verdachte personen, maar er is nog niemand aangehouden. De technische recherche heeft de zaak in onderzoek.

Roken als zelfmedicatie bij depressie

Na een ramp zijn mensen met een depressie op korte termijn gebaat bij het roken van sigaretten. Dat ontdekte gezondheidszorgpsycholoog Marie-Louise Meewisse van het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam.

Ze deed onderzoek naar de gevolgen van de vuurwerkramp in Enschede in 2000. Meewisse keek naar de hoeveelheid van het stresshormoon cortisol in het speeksel van 95 mensen uit de wijk die destijds getroffen werd door de vuurwerkramp.

Roken als zelfmedicatie bij depressie
Roken als zelfmedicatie bij depressie (Foto: ANP)

Maagzuurremmers uit basispakket

Maagzuurremmers verdwijnen met ingang van volgend jaar uit het basispakket van de zorgverzekering, behalve voor chronisch zieken. Dat heeft het kabinet vrijdag besloten op voorstel van minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Edith Schippers (VVD). Maagzuurremmers behoren tot de meest voorgeschreven medicijnen.

Eerder deze week lekte al uit dat hulp bij het stoppen met roken en dieetadvisering uit het pakket verdwijnen. Fysiotherapie wordt pas vergoed vanuit het basispakket na twintig behandelingen. Het aantal vergoede sessies met een psycholoog gaat van acht naar vijf per jaar.

Ook komt er een eigen bijdrage voor mensen in een instelling voor geestelijke gezondheidszorg. Die eigen bijdrage is er nu alleen voor mensen die naar een psycholoog gaan. Dat moedigt mensen aan zich te laten opnemen, en daar moet verandering in komen, zegt Schippers.

Verder kort Schippers voor 132 miljoen euro op de tarieven van huisartsen en 222 miljoen euro op die van de geestelijke gezondheidszorg. Ze moet bezuinigen omdat ze dit jaar anders 1,1 miljard euro meer kwijt is dan ze op haar begroting heeft.

GGZ Nederland noemt de maatregelen stuitend en bovendien discriminerend voor mensen met een psychische aandoening. Schippers vindt dat niet terecht. "Als je gebruik maakt van behoorlijk dure zorg, betaal je een deel zelf. Dat vind ik helemaal geen asociale gedachte."

Baas swaffelt vrouw in gezicht: $95 mln smartengeld

Ashley Alford is in een klap multi-miljonaire. De Amerikaanse, van ergens in de 20, heeft na jaren een rechtszaak tegen haar ex-werkgever gewonnen. De vrouw is door haar baas meerdere malen in haar gezicht geswaffeld.

Alford werkte in 2006 bij Aaron's in St Louis. Haar baas, Richard Moore, heeft haar destijds meerdere malen aangerand. Zo greep hij haar in september van dat jaar bij haar paardenstaart. Vervolgens deed hij zijn gulp open en sloeg haar met zijn penis in het gezicht.

Een maand later, op 12 oktober, zat het slachtoffer op de grond in het magazijn. Moore naderde haar stiekem van achteren en drukte haar hoofd tegen zijn broek. Hij haalde weer zijn tampeloeris tevoorschijn en sloeg hiermee op haar hoofd.

Diezelfde middag was het magazijn weer de 'place to be'. Haar baas naderde Alford weer van achteren. Hierna tilde hij haar shirtje omhoog. Vervolgens trok hij zich net zolang af tot hij klaarkwam op het slachtoffer.

Na deze schokkende incidenten volgde een jarenlange rechtszaak. De rechter heeft haar uiteindelijk in het gelijk gesteld. Aaron's moet haar nu een recordbedrag van 95 miljoen dollar schadevergoeding overmaken.

'Hulp stoppen bij weigeren asielzoeker'

Als ontwikkelingslanden niet meewerken aan de terugkeer van uitgeprocedeerde asielzoekers, dan dreigt Nederland de ontwikkelingshulp stop te zetten of worden de bilaterale betrekkingen op een laag pitje gezet. Dat heeft het kabinet vrijdag besloten.

Minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA) wil hiermee bereiken dat regeringen van ontwikkelingslanden 'constructief' meewerken aan de terugkeer van uitgeprocedeerde vreemdelingen.

De bewindsman stelt verder 9 miljoen euro per jaar beschikbaar om ontwikkelingslanden te helpen met hun migratiebeleid. Uitgeprocedeerde asielzoekers die vrijwillig terugkeren naar het land van herkomst, kunnen op ondersteuning rekenen van het kabinet bij het opbouwen van een nieuw bestaan. Dan gaat het om scholing of het vinden van werk.

Bij asielzoekers die gedwongen worden uitgezet, is het van belang dat deze landen meewerken bij het afgeven van vervangende reispapieren, aldus het kabinet.

Vennegoor of Hesselink verlaat Rapid Wien

Jan Vennegoor of Hesselink vertrekt na een seizoen bij Rapid Wien. De 32-jarige aanvaller en de Oostenrijkse club bereikten vrijdag een akkoord over het ontbinden van zijn contract. Vennegoor of Hesselink meldt dat op de website van zijn zaakwaarnemer Sports Promotion.

"Ik denk dat er vanaf het begin sprake is geweest van een ongelukkig huwelijk", vertelt de negentienvoudig Oranje-international. "We wilden samen voor de hoofdprijzen gaan. Helaas is dat er niet uitgekomen." Rapid Wien eindigde op een teleurstellende vijfde plaats en het aandeel van Vennegoor of Hesselink was gering met twee doelpunten in tien competitiewedstrijden.

De voormalig aanvaller van FC Twente, PSV, Celtic en Hull City kampte met het nodige blessureleed. "Kleine blessures, dat wel, maar vervelende en soms langdurige. Die hebben me te veel wedstrijden gekost. Het was tegenstrijdig allemaal, want ik voelde me daarnaast fitter dan ooit tevoren. Maar het paste wel in dit seizoen."

Voor Vennegoor of Hesselink is het nog niet duidelijk waar hij komend seizoen speelt. "Ik sta wat dat betreft open voor alles. Ik ben pas 32, helemaal fit en voel aan mezelf dat ik me wil revancheren voor het afgelopen jaar. Dat lijkt mij een prima drijfveer om er komend seizoen weer vol voor te gaan."


Vennegoor of Hesselink verlaat Rapid Wien (Foto: Novum)

Olympische norm Nederlandse tennissers bekend

De eisen voor deelname aan de Olympische Spelen van 2012 voor tennissers zijn bekend. Dames moeten in de top 54 van de wereld staan om deelname aan de olympiade af te dwingen, bij de heren ligt de limiet op plaats 59. Dat meldden het Nederlands Olympisch Comité (NOC*NSF) en de tennisbond KNLTB vrijdag.

Chef de mission Maurits Hendriks en KNLTB-preses Rolf Thung maakten het nieuws bekend in Rosmalen, waar zondag de Unicef Open van start gaat. Ook over de eis voor deelname aan de Paralympics werden beide instanties het eens, maar de details daarvan worden later pas bekendgemaakt op de website van het NOC*NSF.

De voorwaarden voor deelname aan de Olympische Spelen worden primair gesteld door de internationale sportfederaties. Het NOC*NSF stelt vervolgens in overleg met de nationale bonden landelijke eisen op. Uitgangspunt bij de Nederlandse norm is dat een sporter heeft aangetoond een redelijke kans te hebben om bij de eerste acht in zijn discipline te eindigen.

Man overleden bij ongeluk scheepswerf

Een 39-jarige man uit het Groningse Froombosch is vrijdag omgekomen bij een bedrijfsongeval in Foxhol. Hij was aan het werk bij een schip toen door nog onbekende oorzaak een zwaar voorwerp van het schip losschoot. Zijn bovenlichaam werd geraakt door een metalen voorwerp, meldt de politie.

Het slachtoffer overleed korte tijd later. De Arbeidsinspectie onderzoekt wat er precies is gebeurd bij het bedrijf aan de Scheepswervenweg.

Heusdenaar langer vast voor interesse seks met kind

De 32-jarige man uit Heusden die woensdag werd aangehouden omdat hij interesse had getoond in seks met een 8-jarig meisje blijft voorlopig vastzitten. Het meisje was door haar ouders op internet te koop aangeboden voor seks. De rechter-commissaris van de rechtbank in Dordrecht heeft zijn hechtenis vrijdag met veertien dagen verlengd.

De man uit Heusden werd woensdag aangehouden voor het bezit en de verspreiding van kinderpornografisch materiaal en misbruik van een kind. De ouders van het meisje uit Hardinxveld-Giessendam zitten al vier weken vast. De 44-jarige man en de 43-jarige vrouw worden verdacht van het bevorderen van seks met een minderjarige, mensenhandel en het vervaardigen en verspreiden van kinderporno.

De zaak kwam aan het rollen na een tip van een familielid van de ouders. Die had op hun laptop een mailwisseling gezien tussen het echtpaar en de verdachte. Daarin werd overlegd over de prijs die moest worden betaald voor seks met het kind. Ook werden er foto's uitgewisseld, ook van het kind.

Shia LaBeouf: Indiana Jones 5 komt eraan

Shia LaBeouf is er heilig van overtuigd dat een vijfde film rond Indiana Jones een kwestie van tijd is. "Harrison Ford zegt dat hij nog elke dag naar de sportschool gaat omdat hij weet dat George Lucas bezig is met het scenario. Dat betekent dat de film eraan komt", zegt de acteur tegen MTV.

Volgens de 24-jarige hoofdrolspeler, die de zoon van Indiana Jones speelt, is Lucas nog druk doende een goed plot te bedenken. Dat gaat niet van de een op de andere dag. "George moet bepalen wat alle gevolgen zijn voor alle personages, en die zijn verreikend", zegt LaBeouf.

Het vierde deel in de reeks, Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull, werd door pers en publiek niet geheel positief ontvangen. Toch gaf Ford vorig jaar al aan oren te hebben naar een vijfde deel. "Ik zou graag nog een volgende doen. Het ligt bij George op z'n bord. Ik hoop dat hij er hard aan werkt, want ik zou graag nog een keer met George en (regisseur) Steven Spielberg samenwerken."

LaBeouf is vanaf 29 juni te zien in Transformers: Dark of the Moon. Ford in vanaf 11 augustus te zien in de sciencefictionfilm Cowboys & Aliens. Wanneer Indiana Jones 5 in productie moet gaan, is nog niet bekend.


Shia LaBeouf: Indiana Jones 5 komt eraan (Foto: Novum)

Elijah Wood verheugt zich op opnames The Hobbit

Elijah Wood kijkt erg uit naar de opnames van The Hobbit. De acteur, die in The Lord of the Rings de hoofdrol van Frodo Baggins speelde, keert in The Hobbit weer even terug in zijn oude rol. "Ik weet nog maar weinig van mijn rol, maar het lijkt me fantastisch om iedereen weer te zien", zegt hij tegen Access Hollywood.

De 30-jarige acteur vertrekt in oktober naar Nieuw-Zeeland, waar de opnames sinds maart aan de gang zijn. "Ik ben maar even in de film te zien, maar ik verheug me er echt op. Je krijgt niet vaak de kans om een belangrijk deel van je leven opnieuw mee te maken." De opnames van de The Lord of the Rings-trilogie duurden uiteindelijk van 11 oktober 1999 tot 22 december 2000, met 438 dagen een legendarisch unicum. Wood was 17 toen hij eraan begon. "Het is een soort reünie na twaalf jaar!"

Veel van de oude castleden maken ook weer hun opwachting in The Hobbit, een prequel van The Lord of the Rings. Zo is Ian McKellen weer te zien als tovenaar Gandalf, de inmiddels 89-jarige Christopher Lee als tovenaar Saruman, Andy Serkis als Gollum, en Cate Blanchett als elfenkoningin Galadriel.

The Hobbit wordt in twee delen uitgebracht en zal in 3D verschijnen. De eerste film, The Hobbit: An Unexpected Journey, verschijnt volgend jaar december in de Nederlandse bioscopen. Het tweede deel, The Hobbit: There and Back Again, gaat een jaar later in première.


Elijah Wood verheugt zich op opnames The Hobbit (Foto: Novum)

De Sims 3-uitbreiding verslaat L.A. Noire

Sims 3: Generaties heeft de detectivegame L.A. Noire van zijn troon gestoten in de verkooptoptien. Dat blijkt uit gegevens van marktonderzoeksbureau GfK. De detectivegame voor de Playstation 3 en Xbox 360 is nu op de tweede en derde plaats te vinden.

Het actiespel Infamous 2, dat deze week in de winkel ligt, komt binnen op de vierde plaats, op de voet gevolgd door Kinect Adventures. De laatste nieuwe binnenkomer is K3 & De Vrolijke Noten voor de Nintendo DS.

Opmerkelijke afwezige in de lijst is Duke Nukem Forever. Hoewel de schietgame pas sinds vrijdag te koop is, valt het aantal vooruitbestellingen tegen. Zo is de game niet in de algemene verkooptoptien te vinden, maar wel in de lijsten die opgesteld worden per spelcomputer. Duke Nukem Forever is op de achtste plaats te vinden van de pc-lijst en op de Xbox 360-lijst staat de game een plaats hoger. Gamers met een Playstation 3 lopen nog niet warm voor de schietgame.

01. De Sims 3: Generaties (pc)
02. L.A. Noire (Playstation 3)
03. L.A. Noire (Xbox 360)
04. Infamous 2 (Playstation 3)
05. Kinect Adventures (Xbox 360/Kinect)
06. Call of Duty: Black Ops (Playstation 3)
07. Wii Party (Nintendo Wii)
08. Dirt 3 (Playstation 3)
09. New Super Mario Bros (Nintendo Wii)
10. K3 en de Vrolijke Noten (Nintendo DS)

Trailer: The Ward

In The Ward wordt de jonge Kristen (Amber Heard) tegen haar wil opgenomen in een psychiatrische instelling. Ze wordt mishandeld en gedrogeerd. Als ze wakker wordt zit ze onder de wonden. Ze heeft geen besef waar ze is en waarom. Ook de vier andere vrouwen die ze ontmoet, hebben problemen en geen antwoorden op Kristens vragen. Al snel komt ze er achter dat de instelling beheerst wordt door duistere geheimen...

The Ward, met naast heard ook Lyndsy Fonseca (Nikita, Kick-Ass) en Danielle Panabaker (Friday the 13th), draait vanaf 18 augustus in de bioscoop.

Bert Visscher: Comedy Live te slap

Bert Visscher vindt het satirische BNN-programma Comedy Live van presentator Jan Jaap van der Wal niet al te best. "Het zijn goede mensen die eraan meedoen, maar ik vind het niet goed. Ik zeg niet dat ik het wel kan, maar het is net te slap", bekritiseert de cabaretier het programma in de VARAgids.

In het theater zijn de betrokkenen wél goed, vindt Visscher: "De teksten zijn niet goed, terwijl ik Jan Jaap op het podium heel graag zie en de anderen ook." De cabaretiers die meewerkten aan Comedy Live hadden volgens Visscher zelf ook wel door dat ze geen goed werk deden. "Vast wel. Het straalt er ook niet vanaf dat ze het zelf heel goed vinden."

Visscher wordt een stuk blijer van de humor in het buitenland: "In Engeland kunnen ze het wel. Little Britain, Engelse humor, fantastisch. Dat moeten we ook niet meer proberen na te maken. Wat Jan Jaap zelf ook zegt: in Engeland en Amerika hebben ze er natuurlijk dertig tekstschrijvers omheen, en daar hebben wij simpelweg het geld niet voor."


Bert Visscher: Comedy Live te slap (Beeld: BNN)

Isle of Man TT 2011

Racen tussen stenen muren, heggen, voortuinen en bomen. Dat is de Isle of Man TT. Waar de echte mannen met meer dan 300 km/h over de gewone openbare weg rijden. Afgelopen vrijdag begonnen, en deze vrijdag de meest prestigieuze race van het evenement; de Senior TT. Die is niet te missen met 6 ronden over het stratencircuit. De race is te volgen via ITV4, de tijd kan ik helaas nergens terugvinden. Als voorproefje een onboard lap van de winnaar van vorig jaar (Ian Hutchinson).

Met dank aan Beach voor de submit.

"Wii U had beter uitgelegd moeten worden"

Nintendo heeft tijdens hun presentatie op de E3 de opvolger van de Nintendo Wii onthuld. Toch was er tijdens en na de presentatie een hoop verwarring onder consumenten en pers over wat het apparaat nou precies inhield. Iwata van Nintendo heeft nu gezegd dat ze de presentatie beter aan hadden kunnen pakken.

Volgens Iwata hadden ze zich te veel geconcentreerd op de controller waardoor mensen niet precies wisten wat ze nou met de Wii U zouden krijgen. Ze hadden veel meer uit moeten leggen wat het apparaat nu precies kan.

"Because we put so much emphasis on the controller, there appeared to be some misunderstandings. We should have made more effort to explain how it works."

Grootste fout tijdens de presentatie was dat de console zelf eigenlijk niet te zien was. Iwata erkent dit maar vindt het geen grote blunder.

"We haven't made any kind of blunder but I should have shown a single picture of the new console, then started talking about the controller. The console is not drastically different, and Wii U is about the controller. The console itself will be almost invisible."

De verwarring tijdens en na de presentatie heeft er voor gezorgd dat het aandeel van Nintendo met 5% zakte. Volgens Iwata zijn er twee verschillende mensen die op dit moment over de Wii U schrijven. De eerste is de groep die het apparaat in handen heeft gehad en de tweede groep heeft dat niet. Deze tweede groep ziet hierdoor niet in wat de toepassingen kunnen zijn en hoe revolutioneel het eigenlijk is.

"It reminds me of 2006, when we introduced the Wii for the first time. Here in LA, people enjoyed it, but in Japan, the atmosphere was very different. It seems to be the same this year."

iwata

Bouwvakkers in tranen door Natasja Froger

Natasja Froger krijgt naar eigen zeggen veel reacties op haar nieuwe tv-programma Welcome Home. "Op straat word ik aangesproken door bouwvakkers die zeggen dat ze weer met tranen in de ogen voor de buis hebben gezeten", vertelt de presentatrice in de Avrobode.

Volgens Froger krijgt ze ook wel eens 'vreemde' reacties op haar werk: "Zo twitterde iemand dat het prijskaartje nog aan mijn truitje vastzat, terwijl dat het etiket was."

Tijdens de opnames van Welcome Home, waarbij mensen die een moeilijke periode achter de rug hebben worden verrast met een totale make-over van hun woning, vergeet Froger de wereld om haar heen. "Het productieteam moet mij erop wijzen dat er verfspetters op mijn gezicht zitten of dat mijn mascara is uitgelopen. Wat dat betreft ben ik echt een boerin. Thuis loop ik ook het liefst in makkelijke kleding en mijn haar in een staartje rond", aldus de vrouw van René Froger.

Inmiddels is Froger alweer vijf jaar te zien als presentatrice. Ze zegt niet veranderd te zijn: "Als persoon niet. Ik was natuurlijk al over de veertig toen ik mijn eerste programma presenteerde. Dan heb je al een rugzak en laat je je niet zo snel meer gek maken. Ik doe nog steeds zelf de was en koop gewon mijn kleding bij de Zara en de H&M."


Bouwvakkers in tranen door Natasja Froger

Theo Bovens voorgedragen als gouverneur Limburg

Theo Bovens is vrijdag door de Provinciale Staten in Limburg voorgedragen als de nieuwe commissaris van de Koningin in Limburg. Bovens is lid van het CDA. Hij volgt partijgenoot Léon Frissen op.

Bovens, die in Maastricht woont, is voorzitter van het college van bestuur van de Open Universiteit Nederland en zit sinds 2006 als kroonlid in de Sociaal-Economische Raad. Ook is hij president-commissaris van het congrescentrum MECC in Maastricht en ceremoniemeester van de carnavalsvereniging De Tempeleers.

Andere gegadigden voor de post van gouverneur van Limburg waren VVD'er Jan Schrijen en PvdA-Kamerlid Frans Timmermans. De PVV-fractie in Limburg was fel gekant tegen de komst van Timmermans, omdat die zich meermaals negatief uitliet over de partij van Geert Wilders.

De voordracht van Bovens gaat nu naar minister van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner (CDA). De commissaris van de Koningin wordt uiteindelijk benoemd door koninigin Beatrix.


Theo Bovens voorgedragen als gouverneur Limburg (Foto: Novum)

Palestijnen op de vuist met politie in Jeruzalem

Israëlische politieagenten zijn vrijdag in Jeruzalem slaags geraakt met tientallen Palestijnen. De confrontatie vond plaats bij de Tempelberg, die bij moslims beter bekend is als Haram al-Sharif. De Palestijnse betogers gooiden met stenen naar beveiligingspersoneel waarop de agenten schokgranaten inzetten in een poging de demonstranten uiteen te jagen.

De agenten arresteerden drie personen en de orde werd snel hersteld, aldus Micky Rosenfeld, een woordvoerder van Israël. Er vielen geen gewonden.

De Tempelberg, die voor joden en islamieten een heilige plek is, werd door Israël in 1967 bezet. De plek is een constante bron van spanning. Gevechten bij de Tempelberg waren in het verleden het startstein voor grootschaliger geweld.

Het bestuur van de Tempelberg ligt in handen van de Waqf, een orgaan van islamitische geestelijken, maar Israël ziet toe op de veiligheid.

Negen ton ongeoorloofde declaraties Inholland

De top van hogeschool Inholland heeft tussen 2006 en 2010 bijna negen ton onrechtmatig en ondoelmatig gedeclareerd. Zo werd er zonder duidelijke grond extra salaris uitbetaald, een extra pensioenstorting gedaan van bijna twee ton en werd er naast de leaseauto met chauffeur ook een ov-jaarkaart gedeclareerd. Dat staat in het rapport van de Inspectie van het Onderwijs over het declaratiegedrag bij Inholland.

Met name de voormalige bestuursvoorzitter Jos Elbers en vicevoorzitter Lein Labruyère krijgen er flink van langs. Ook de Raad van Toezicht, met voorzitter Karel Noordzij, bleef in gebreke. De onrechtmatige extra betalingen werden namelijk goedgekeurd door deze Raad van Toezicht.

De Inspectie concludeert dat in de onderzochte periode in totaal voor ongeveer 360.000 euro ondoelmatig is uitgegeven voor arbeidsvoorwaarden en faciliteiten van het College van Bestuur. Ook is er een niet gerealiseerde korting geweest van 373.000 euro en een ten onrechte niet geïncasseerde korting van 148.000 euro.

Negen ton ongeoorloofde declaraties Inholland
Negen ton ongeoorloofde declaraties Inholland (Foto: ANP)

Mogelijk nieuwe financiële steun PSV

Regionale sponsors zijn bereid PSV een financieel hart onder de riem te steken. Voorwaarde is dat de herstructurering, waartoe de controversiële deal met de gemeente Eindhoven behoort, doorgang vindt. Als het plan slaagt, krijgt PSV een eenmalig financieel voordeel en een jaarlijks rentevoordeel, meldt directeur Tiny Sanders.

Een lokale groep investeerders is bereid de voorwaarden van leningen ter waarde van 18,5 miljoen euro aan te passen. De herstructurering zou het "risicoprofiel substantieel veranderen", waardoor de privépersonen akkoord gaan met lagere rentes. Een deel van de lening wordt afgelost, terwijl over de resterende 14 miljoen de rente wordt bijgesteld van 8 naar 5 procent.

De lening kwam voort uit privé-investeringen ten bate van stadionuitbreiding en de aankoop van spelers in het verleden. "Het feit dat deze groep opnieuw bereid is PSV te ondersteunen, bevestigt dat er een grote regionale betrokkenheid is bij PSV", verklaart Sanders op de website.

Kiemscheuten bron van EHEC-infectie

De EHEC-darminfectie in Duitsland is terug te voeren op het nuttigen van kiemscheuten van groenten. Dat heeft directeur Reinhard Burger van het Robert Koch Institut, het Duitse equivalent van RIVM in Nederland, vrijdag op een persconferentie in Berlijn meegedeeld.

Het bewijs is niet onomstotelijk geleverd, maar door leveranties na te gaan en zaken uit te sluiten zijn de kiemscheuten, zoals taugé, als enig mogelijke bron van de infectie overgebleven.

Eerder vrijdag meldden Duitse media dat het advies om geen komkommer, tomaten of sla te eten zou worden ingetrokken.


Kiemscheuten bron van EHEC-infectie (Foto: Novum)

Ben Saunders wil heel elftal kinderen

Ben Saunders droomt van een enorm gezin. "Ik wil graag een elftal, dat lijkt me heel leuk", vertelt de winnaar van The Voice of Holland voor de camera van Novum Nieuws. "Mijn hele familie heeft veel kinderen, daar is het supergezellig."

Saunders vroeg dinsdag tijdens een verblijf in Marokko zijn vriendin Soraya ten huwelijk. Hoewel Ben veel kinderen wil, zijn de tortelduifjes voorlopig nog niet bezig met gezinsuitbreiding. "Als het op ons pad komt, is het ontzettend leuk. We zullen zien", zegt een nuchtere Ben. "Maar we oefenen elke dag." De 27-jarige zanger heeft wel al een dochtertje uit een eerdere relatie.

Hoe Saunders' bruiloft eruit gaat zien, weet de getatoeëerde zanger nog niet. "Ik heb geen idee, ik ben nog nooit getrouwd." Ben vindt een kleine trouwerij prima, maar Soraya wil uitpakken. "Van mij mag het lekker klein, maar mijn vriendin wil een grootse bruiloft en het is haar dag. Voor mijn part komt ze in haar joggingbroek, maar voor haar gaan we het lekker groot maken."

Ben en Soraya kennen elkaar al jaren. Desondanks was Saunders bloednerveus voor het aanzoek. "Ik was wel zenuwachtig, maar niet bang dat ze nee zou zeggen. Ik was meer bang dat haar vader nee zou zeggen, dus ik heb hem een dag voor het aanzoek om toestemming gevraagd."

Wanneer de twee in het huwelijksbootje stappen en waar de bruiloft plaatsvindt, is nog niet bekend.


Ben Saunders wil heel elftal kinderen (Foto: Novum)

Vrouw fietst dronken rond met kind

Een 35-jarige vrouw uit Venray is donderdagavond aangehouden omdat ze dronken op de fiets zat met haar 3-jarige dochtertje achterop. De politie was gewaarschuwd door een getuige.

De vrouw was op de Dr. Poelsstraat in haar woonplaats met de fiets en het kind gevallen. Omstanders probeerden haar te beletten weer op de fiets te stappen. Hierop werd de vrouw agressief en opstandig.

Agenten hielden de fietsster aan en namen haar ter ontnuchtering mee haar het bureau. Het kind werd bij bekenden van haar ondergebracht.

Veiligheid ov-personeel toegenomen

Medewerkers in het openbaar vervoer voelden zich vorig jaar veiliger dan in 2008. Het aantal incidenten dat wordt gemeld is in die periode gedaald. De veiligheid van reizigers in het stads- en streekvervoer werd in 2010 hetzelfde beoordeeld als in 2008, blijkt uit onderzoek van het Kennisplatform Verkeer en Vervoer (KpVV).

Het personeel beoordeelt de veiligheid in en rond het stads- en streekvervoer vorig jaar gemiddeld met een 6,5. Twee jaar eerder was dat een 6,3. Het percentage medewerkers dat slachtoffer was van een of meer incidenten daalde in die periode van 69 procent naar 64 procent. Het aantal gevallen van mishandeling daalde van negen procent naar zes procent.

De ov-chip draagt bij aan het gevoel van veiligheid, blijkt uit het onderzoek. Hierdoor ontstaan minder conflicten met de reizigers en hebben medewerkers minder contant geld op zak, waardoor ze minder snel worden overvallen.

Reizigers beoordelen de sociale veiligheid in het openbaar vervoer met een 7,5. Dat is hetzelfde cijfer als twee jaar eerder. In 2010 geeft 7,5 procent van de reizigers aan slachtoffer te zijn geweest van een of meerdere incidenten. Dat is iets minder dan de 7,8 procent van 2009. In de meeste gevallen gaat het om lastiggevallen worden.

Acteur James Franco maakt muziekalbum

James Franco werkt hard aan zijn muzikale carrière. De 33-jarige Amerikaanse acteur, die voor zijn laatste film 127 Hours een Oscarnominatie kreeg, maakt samen met de New Yorkse artiest Kalup Linzy een muziekalbum. De twee werken nu aan hun eerste single, Turn It Up, schrijft de Amerikaanse krant Los Angeles Times.

Franco en Linzy, die nu het duo Kalup and Franco vormen, traden al eerder samen op toen ze een loungeversie van Proud Mary van Creedence Clearwater Revival maakten. Ook waren de twee samen te zien in de tv-serie General Hospital, waar Linzy een gastrol speelde.

Een oefensessie van het nummer Broken, dat uiteindelijk ook op het album komt, is al online te horen. Het album bevat een breed scala aan muziekstijlen, van motown tot new age tot elektropop.

De single bevat twee nummers, Turn It Up (So We Can Turn It Out) en Rising (Both Sides Now) en verschijnt op 12 juli op vinyl en als download.


Acteur James Franco maakt muziekalbum (Foto: Novum)

Dodental overstromingen Midden-China loopt op

Overstromingen en modderstromen als gevolg van zware regenval in het midden van China hebben deze week aan minstens 35 mensen het leven gekost. Dertig mensen worden vermist en bijna honderdduizend mensen zijn door het water van de buitenwereld afgesneden, melden Chinese staatsmedia.

Ook het zuidoosten van China kampt met wateroverlast. In Xiushui in de provincie Jiangxi moesten 26 duizend mensen geëvacueerd worden en raakten twaalfhonderd geïsoleerd.

Julio Poch weer in Argentijnse cel

Voormalig Transavia-piloot Julio Poch zit weer vast. Een Argentijnse rechter heeft zijn borg donderdag ingetrokken en Poch in een Argentijnse cel laten zetten, laat zijn advocaat Geert-Jan Knoops vrijdag weten.

De Nederlands-Argentijnse piloot wordt ervan verdacht betrokken te zijn geweest bij de verdwijning van meer dan zeshonderd personen tijdens de militaire dictatuur in Argentinië tussen 1976 en 1983. Hij zou als piloot medeschuldig zijn aan het uit toestellen in zee gooien van politieke gevangenen. Duizenden mensen verdwenen tijdens de dictatuur.

Knoops vindt het onbegrijpelijk dat zijn cliënt weer in de gevangenis zit. "Deze beslissing gaat volledig tegen de logica der dingen in." Volgens de raadsman staat de beslissing van de rechter haaks op de beslissing van het hof in Buenos Aires van oktober vorig jaar. Die vernietigde toen de aanklacht tegen Poch. "De getuigenverhoren in januari in Nederland hebben de aanklacht alleen maar meer ontkracht", aldus Knoops.

De advocaat laat weten de beslissing aan te vechten. "Wij zullen verder strijden om dit onrecht ongedaan te maken."

Poch kwam eind vorig jaar vrij na het betalen van een borgsom.


Julio Poch weer in Argentijnse cel (Foto: Novum)

LTO blij met einde groenteban Rusland

De groente- en fruitsector is verheugd dat het einde van de Russische groenteban in zicht is. Dat laat LTO Nederland weten in reactie op een aankondiging dat groenten uit de Europese Unie binnen een paar dagen weer de grens over mogen. Rusland weigert groente uit de EU uit vrees voor besmettingen met de EHEC-bacterie.

De Russische president Dmitri Medvedev zei vrijdag dat Rusland bereid is weer Europese groenten toe te laten zodra de EU garanties geeft dat die veilig zijn. Voorzitter José Manuel Barroso van de Europese commissie liet weten dat de EU binnen enkele dagen veiligheidscertificaten regelt.

Een LTO-zegsman hoopt dat de groente-export nu snel weer kan worden genormaliseerd. Hij spreekt van tientallen miljoenen euro's schade door de ophef over mogelijk besmette groente en de Russische groenteban.

LTO noemt het nieuws uit Rusland het tweede goede bericht van de dag. Eerder kondigde Duitsland al dat het advies om geen komkommer, tomaten en sla te eten werd ingetrokken. Duitse onderzoekers claimen de bron van de EHEC-uitbraak, die aan 29 mensen in Duitsland en Zweden het leven kostte, te hebben herleid tot kiemgroenten zoals taugé.

Honden ingezet bij spoor tegen koperdieven

Spoorbeheerder ProRail laat delen van het spoor bewaken door beveiligers met honden. Het gaat om delen waar vaak koperdieven toeslaan. Tijdens een proef met waakhonden werd een beveiligd stuk spoor met rust gelaten door de koperdieven, bevestigt een woordvoerder van ProRail na berichtgeving in De Telegraaf.

De honden worden vanaf vrijdagnacht op vier plaatsen ingezet. ProRail wil niet zeggen waar dat gebeurt. "We willen de dieven niet wijzer maken dan ze al zijn."

ProRail en de NS pleiten al langer voor een registratie van metaalverkopen. Nu kan een koperdief een gestolen lading nog zomaar verkopen, zonder dat iets gevraagd wordt over de herkomst of dat zijn gegevens worden genoteerd.

Het aantal koperdiefstallen, niet alleen rond het spoor, zit al jaren in de lift vanwege de gestegen koperprijzen. In veel kabels en leidingen zit koper verwerkt. De dieven slopen de kabels waardoor seinen, wissels en beveiligingen bij het spoor plat komen te liggen. ProRail is jaarlijks een vermogen kwijt aan het herstel.

Coach Martinez voor één jaar naar Levante

Juan Ignacio Martinez is de nieuwe trainer van Levante. De 46-jarige Spanjaard volgt bij de tweede club uit Valencia de naar Getafe vertrokken Luis Garcia op. Hij heeft getekend voor één seizoen en neemt assistent-trainer Javier Pereira Mejia mee. Dat meldt Levante. Martinez was nooit eerder actief op het hoogste niveau.

Martinez komt over van Cartagena, dat uitkomt in de Segunda Division, het tweede profniveau in Spanje. Met de bescheiden club was hij lang in de race voor een plaats in de play-offs voor promotie naar de Priméra Division. De trainer wordt vandaag gepresenteerd in het stadion van Levante in Valencia.

Vorthoren voor twee jaar naar Excelsior

Niels Vorthoren speelt de komende twee seizoenen voor Excelsior. Dat meldt de 23-jarige middenvelder op de website van zijn zaakwaarnemer Sports Entertainment Group (SEG). Vorthoren komt over van FC Den Bosch, waar hij sinds 2009 actief was.

"Dit was mijn opzet toen ik twee jaar geleden van Willem II overstapte naar FC Den Bosch", vertelt de enkelvoudig international op de website van SEG. "Ik deed een stap terug om twee jaar later weer terug te keren in de Eredivisie. Dit is de transfer die ik wilde."

Vorthoren is de tweede speler van FC Den Bosch die deze week de overstap maakt naar Excelsior. De eredivisionist legde eerder de 23-jarige Samuel Scheimann voor twee jaar vast. De Rotterdammers versloegen Den Bosch het afgelopen seizoen nog met moeite in de nacompetitie.

Speler wordt aan de hand genomen in Amy

Gamers kunnen dit najaar de zenuwen van een virtueel meisje voelen dankzij de trillingen van hun controller in het spel Amy. Dat schrijft gamewebsite Joystiq. De Franse gamestudio VectorCell toonde de game voor het eerst op de E3-beurs in Los Angeles.

Spelers moeten in het spel een meisje genaamd Amy bij de hand nemen om een zombie-invasie te overleven. Alleen het meisje kan zombies van echte mensen onderscheiden en die spanning voelt de speler aan de hand van haar hartslag. Hoewel het mogelijk is om de zombies met wapens te lijf te gaan, ligt de nadruk in Amy op het ongezien passeren van vijanden.

Amy verschijnt dit najaar in de online winkel van de Playstation 3.


Speler wordt aan de hand genomen in Amy (Foto: Novum)

Gamen op twee schermen tegelijk nieuwe trend

Gamen op twee schermen tegelijk lijkt de nieuwe trend te worden. Na de aankondiging van de Wii U door Nintendo blijken ook Apple en Sony bezig te zijn met een soortgelijke manier van gamen. Apple wil een iPad op een televisie aansluiten en op beide apparaten beelden tonen, terwijl Sony bezig is de connectie tussen de Playstation 3 en draagbare Playstation Vita zo goed mogelijk te maken. Dat schrijft de website Gamesindustry.

Nintendo kondigde dinsdag de Wii U aan, een spelcomputer waarbij gamen op de televisie via een aanraakschermcontroller centraal staat. Zowel Apple als Sony gaat diezelfde kant op.

Apple heeft al een racespel voor de nieuwe techniek, genaamd Airplay, voor de iPad. "Wij zien Airplay als de volgende stap in de game-industrie", laat gamestudio Firemint, dat werkt aan de racegame, weten. Ondertussen is Sony nog aan het ontdekken hoe de connectie tussen de Vita en de Playstation 3 geoptimaliseerd kan worden.

Het idee achter de Wii U is niet nieuw. Nintendo introduceerde in 2004 het spel The Legend of Zelda: Four Swords Adventures waarbij spelers hun Gameboy Advance via een draad konden aansluiten op de Gamecube en op die manier samen konden spelen. Ook de Sega Dreamcast uit 1999 kende een controller met een beeldscherm waarop extra informatie getoond werd.

Analisten zijn niet bepaald onder de indruk van Nintendo's aankondiging van de Wii U. Hoewel de spelcomputer een hogere kwaliteit beelden kon genereren, hadden zij meer verwacht van de techniek achter de Wii U. Als gevolg hiervan zakte het aandeel Nintendo met 5,7 procent.

Negatieve reacties op Duke Nukem Forever

Duke Nukem Forever ligt sinds vrijdag in de winkel en de eerste reacties zijn allesbehalve positief. Recensies van verschillende websites laten doorschemeren dat het schietspel behoorlijk tegenvalt. Zowel grafisch als inhoudelijk zou de game tekortschieten ten opzichte van concurrerende games uit het schietspelgenre.

Duke Nukem Forever is meer dan veertien jaar in productie geweest en voelt volgens het Britse gametijdschrift Play-mag verouderd aan. "Het neerschieten van hordes domme vijanden in lelijke omgevingen was in 1996 misschien leuk, maar tegenwoordig niet meer. Het spel zit slecht in elkaar. Zelfs de humor komt niet goed uit de verf. Dit spel had beter nooit uitgebracht kunnen worden", aldus de recensent.

De Britse krant The Sun is wat minder negatief en noemt Duke Nukem Forever een degelijk schietspel met een aantal grappige momenten. Volgens de Amerikaanse gamewebsite IGN valt het aantal one-liners behoorlijk tegen en valt de stoere blonde gameheld al snel in herhaling.

De Nederlandse gamepers ziet Duke Nukem vooral als een middelmatige shooter. Zo geeft de website Gamer het spel een zeven en beloont het gameblad Power Unlimited de game met een 7,6.

Duke Nukem Forever werd in april 1997 aangekondigd door gamestudio 3D Realms. In 2009 weigerde moederbedrijf Take-Two Interactive nog langer geld in het spel en gamestudio 3D Realms te stoppen. Dit resulteerde in een verkoop van alles wat met Duke Nukem te maken heeft, waarna gamestudio Gearbox Software de productie op zich nam.


Negatieve reacties op Duke Nukem Forever (Foto: Novum)

Glock blij met breuk tussen Virgin en Wirth

Coureur Timo Glock juicht de breuk tussen Marussia Virgin Racing en ontwerper Nick Wirth toe. Het team was niet tevreden over de volledig met computers ontworpen bolides en wil om een stap vooruit te komen een nieuwe richting in slaan. De Duitser is blij met deze stap.

"Het is de juiste maatregel. We willen allemaal vooruit en het team was niet tevreden, dan is dit een logisch gevolg. Verandering is nooit makkelijk, maar soms noodzakelijk voor een positieve draai voor de lange termijn," zei Glock tegen Autosport. "Volgend jaar is nu het belangrijkste doel. We weten dat we dit jaar niet drie seconden goed zullen maken in een paar maanden. De focus verschuift dan al snel naar 2012. We moeten proberen nog iets van dit seizoen te maken en daarna alle aandacht op volgend jaar richten."

"Deze jaargang komen we wel door. We hebben al moeilijke tijden meegemaakt en bewezen dat we daarmee om kunnen gaan. We hebben een goed plan, dus dat mag geen probleem vormen. De recente ontwikkelingen maken het volgens mij makkelijker voor ons. Het stelt ons in staat om sneller knopen door te hakken over de directie voor de toekomst. De engineers weten wat nodig is, dus als ze meteen kunnen handelen is dat alleen maar beter," vervolgt hij.

"Het team bevat alle noodzakelijke ingrediënten, het kost alleen tijd. De structuur van het raceteam is goed, we hebben de mensen op de juiste plekken gezet en dat heeft zich uitbetaald. Het kan nog beter, maar dat is al een van onze sterke punten."

Aanklager in beroep tegen verlaagde straf Boer

De aanklager betaald voetbal van de KNVB gaat in beroep tegen de verlaagde straf voor Diederik Boer. De tuchtcommissie legde de FC Zwolle-doelman een schorsing van twee wedstrijden op, terwijl de aanklager eerder een voorstel deed van zes duels. Boer werd beschuldigd van het slaan van een ballenjongen tijdens het nacompetitieduel met VVV-Venlo.

De doelman ging niet akkoord met het voorstel van de aanklager en kreeg steun van de tuchtcommissie. Die oordeelde dat Boer alleen een duw had gegeven aan de ballenjongen. Het is nog niet duidelijk wanneer de beroepszaak dient.

'Marokkanen reageren Hollands in conflict'

Marokkaans-Nederlandse jongeren zijn op emotioneel vlak geïntegreerd en uiten hun boosheid 'heel Hollands'. Dat stelt psychologe Sheida Novin in haar dissertatie-onderzoek aan de Universiteit Leiden.

Volgens Novin klopt het beeld niet dat Marokkaans-Nederlandse jongeren hun emoties minder goed onder controle hebben dan autochtone leeftijdgenoten. "Ze reageren net zo direct en assertief. Dat zie je bij jongeren in Marokko niet terug. Die reageren vaker indirect en subtieler", aldus de promovenda.

De psychologe ondervroeg rond de 160 Marokkaans-Nederlandse en een even groot aantal Nederlandse jongeren uit de Randstad. Ook reisde ze af naar Marokko om daar jongeren te interviewen. Ze concludeert dat Marokkaanse jongeren in Nederland op emotioneel gebied veel dichter bij Nederlandse jongeren liggen dan bij Marokkaanse jongeren in Marokko.

Nederlands-Marokkaanse vlagVerder hebben Marokkanen in Marokko volgens Novin eerder last van schaamte als ze iets doen wat volgens anderen verkeerd is, terwijl Nederlandse jongeren dat hebben wanneer hun acties niet met hun eigen maatstaven overeenstemmen. "Ook hierbij bleken Marokkaans-Nederlandse jongeren heel Hollands", beweert de onderzoekster. 

Novin stelt eerder een 'culturele spagaat' te hebben verwacht tussen de Nederlandse cultuur - met het accent op vrijheid van meningsuiting, individualiteit en assertiviteit - en de Marokkaanse, die respect, groepsbelang en loyaliteit benadrukt. Op het vlak van emoties zegt ze die niet te zijn tegengekomen.

Eén duidelijk verschil tekent ze wel op. Nederlandse jongeren kunnen van hun boosheid afkomen door tot tien te tellen of tv te kijken, maar Marokkaans-Nederlandse jongeren niet. Novin onderzocht overigens niet speciaal Marokkaans-Nederlandse probleemjongeren: "Wij hebben ons op de doorsnee Marokkaans-Nederlandse jongeren gericht en zijn in die groep geen heel afwijkend gedrag tegengekomen."

Satellietschotels
Satellietschotels (bron: Wikipedia, foto: Tasja, licentie: publiek domein)

Ervaren doelman Sanchez naar Villarreal

Villarreal heeft zijn tweede doelman voor volgend seizoen binnengehaald. De 39-jarige Cesar Sanchez maakt transfervrij de overstap van Valencia en tekent voor één jaar in Castilië. De meest ervaren doelman van de Spaanse Priméra Division dient als stand-in voor de 29-jarige eerste keus Diego Lopez. Dat meldt de club.

Sanchez kwam in twintig seizoenen tot 399 optredens op het hoogste niveau. Na negen seizoenen bij Real Valladolid verkaste de Spanjaard naar Real Madrid, waar hij in vijf seizoenen geen basisplaats verwierf. Via Real Zaragoza en Tottenham Hotspur belandde de veteraan bij Valencia, waar hij de laatste twee jaar als eerste keus onder de lat stond.

SP: pensioenstelsel wordt om zeep geholpen

Nederland heeft nu het beste pensioenstelsel ter wereld, maar dat wordt om zeep geholpen met het vrijdag gesloten pensioenakkoord. Dat zegt SP-leider Emile Roemer. Hij roept de FNV-leden op het akkoord tegen te houden.

Roemer heeft er bezwaar tegen dat de hoogte van de pensioenen afhankelijk wordt van de beleggingsresultaten die de pensioenfondsen halen. Voor werkgevers gaat de premie niet omhoog, dus alle risico's komen bij gepensioneerden te liggen, zegt Roemer.

De verhoging van de AOW met 0,6 procent, bedoeld als compensatie voor de grotere onzekerheid, is volgens Roemer een sigaar uit eigen doos. Verder vindt hij het onterecht dat mensen met zware beroepen vanaf 2025 ook langer moeten doorwerken.

Volgens D66 gaat het akkoord juist lang niet ver genoeg. "Too little, too late", reageert D66-Kamerlid Fatma Koser Kaya. "Dit is een akkoord tegen de toekomst." Volgens D66 komt de verhoging van de pensioenleeftijd in 2020 veel te laat. "Daar moeten we nu al mee beginnen", zegt Koser Kaya.

Gates: toekomst van NAVO is troosteloos

De Amerikaanse minister van defensie Robert Gates heeft vrijdag fel uitgehaald naar de NAVO-bondgenoten. Schraperigheid en gebrek aan politieke wil bij de bondgenoten laten de steun in de Verenigde Staten voor de alliantie snel afkalven.

Als het zo blijft, gaat het Amerikaanse militaire bondgenootschap met Europa, dat zestig jaar lang de hoeksteen vormde van het Amerikaanse veiligheid, een 'sombere, zo niet troosteloze' toekomst tegemoet, zei Gates in een toespraak voor een Europese denktank in Brussel.

De NAVO werd in 1949 opgericht om een dam op te werpen tegen de Sovjet-Unie, maar na het einde van de Koude Oorlog is het bondgenootschap zoekende naar een nieuw doel. Gates waarschuwde dat nieuwe politieke leiders in de VS wier wereldbeeld niet door de Koude Oorlog is gevormd zich zullen afvragen of investeren in de NAVO wel voldoende rendement oplevert.

Gates, die 30 juni afzwaait, heeft zijn frustratie over de NAVO-bureaucratie of de vele beperkingen die Europese regeringen aan de inzet van hun strijdkrachten in Afghanistan hebben opgelegd nooit onder stoelen of banken gestoken. Ook de huidige militaire operaties in Libië brengen volgens hem zwakke plekken en feilen aan het licht. Maar dan nog is zijn oordeel, dat de NAVO haar plichten verzaakt en de Amerikanen voor het vuile werk laten opdraaien, ongewoon hard en recht voor zijn raap.

"De botte realiteit is dat er in het Amerikaanse Congres en in de Amerikaanse politiek minder trek en geduld zullen zijn om steeds kostbaarder gelden te spenderen voor landen die klaarblijkelijk niet genegen zijn de noodzakelijke middelen uit te trekken of de noodzakelijke veranderingen door te voeren om serieuze en capabele partners te zijn in hun eigen verdediging", zei Gates.

Zonder specifieke landen te noemen, haalde hij uit naar bondgenoten die 'graag de Amerikaanse belastingbetalers de groeiende last op zich te laten nemen voor verminderingen van de Europese defensiebudgetten'.


Gates: toekomst van NAVO is troosteloos (Foto: Novum)

Dierenpark Emmen gooit entreeprijs flink omhoog

Dierenpark Emmen gaat vanaf 2016 de entreeprijzen flink verhogen. Een kaartje voor een volwassene zal dan dertig euro kosten, terwijl het nu nog 19,50 is. Dat heeft Dierenpark Emmen vrijdag bekendgemaakt.

De dierentuin verhoogt de prijzen vanwege de verhuizing en de grote verbouwing die dit jaar gaat plaatsvinden. "Het wordt een totaal ander park dan nu. Het is groter, er zijn meer dieren en er komt een theater. Dat zijn redenen om de prijs te verhogen", aldus een woordvoerder van Dierenpark Emmen.

Met de verhoging wordt de dierentuin een van de duurste uitjes in Nederland. Een kaartje kost dan bijna evenveel als De Efteling. Het dierenpark is niet bang om bezoekers af te schrikken met de prijsverhoging. "Het kost inderdaad wat meer dan nu, maar de prijs valt nog steeds mee als je ziet wat mensen er voor terugkrijgen."

In 2015 verhuist het dierenpark naar een nieuwe locatie buiten het centrum van Emmen. In het nieuwe dierenpark gaat het dierenpark samenwerken met een theater om bezoekers in het park natuur en cultuur te laten beleven. Het nieuwe dierenpark gaat 205 miljoen euro kosten.

Real Madrid in beroep tegen straf Mourinho

Real Madrid heeft aangekondigd dat het in beroep gaat tegen de straf voor trainer José Mourinho. De UEFA gaf de Portugese coach een schorsing van vijf Europese wedstrijden voor zijn wangedrag in en rond de Champions League-duels tegen FC Barcelona.

De straf was al een maand bekend, maar deze week informeerde de Europese voetbalbond Real Madrid pas over de achterliggende redenen. De Koninklijke is het daar niet mee eens en gaat dus in beroep.

De zaak dient op 30 juni.

Wielrenner Aerts bergt fiets op

Wielrenner Mario Aerts is bezig aan zijn laatste seizoen als profwielrenner, zo heeft hij in de Belgische media bekend gemaakt. De 36-jarige Belg kampte dit jaar met hartritmestoornissen, maar hoefde hier niet aan geopereerd worden. Hij heeft bij Omega Pharma-Lotto nog een contract voor één seizoen.

"Door de scheiding in de ploeg was dat contract toch niet veel meer waard. Maar vooral die hartproblemen hebben me doen besluiten dat het genoeg geweest is. Een jaartje vroeger dan gepland," zei Aerts die in 1996 prof werd. Zijn mooiste zege komt uit 2002 toen hij de Waalse Pijl op zijn naam wist te schrijven.

Bay en LaBeouf niet terug voor Transformers 4

Shia LaBeouf heeft genoeg van acteren met auto's die eigenlijk robots zijn. De nog te verschijnen derde Transformers-film is zijn laatste, ongeacht of er een deel vier verschijnt.

LaBeouf zei dit in een interview met MTV tijdens de Movie Awards van afgelopen weekend. Hij gaf daarbij ook aan dat regisseur Michael Bay er waarschijnlijk ook wel klaar mee is. "Ik denk ook niet dat Mike terugkomt. Het is nog steeds populair, denk ik, zeker na de derde film. Dus ik denk dat iemand er uitelijk wel een reboot van wil doen."

De Transformers-filmserie, waarin alle films tot nu toe vertellen over LaBoeufs avonturen met de robots en die allen geregisseerd zijn door Bay, is het meest recente en tot nu toe meest succesvolle onderdeel in de Transformers-franchise. Deze begon met een speelgoedlijn in de jaren '70 en groeide uit tot comics, tv-animatieseries en diverse spinoff-speelgoed- en tv-series.

De derde film, Transformers: Dark of the Moon, verschijnt op 29 juni.

Racelegende Stirling Moss (81) stopt

Autosportlegende Sir Stirling Moss stopt definitief met het rijden van wedstrijden. De 81-jarige Brit heeft dit vandaag laten weten. "Ik houd er nog steeds van om te racen, maar het is nu tijd om te stoppen", aldus Moss.

Moss eindigde tussen 1955 en 1958 viermaal op rij als tweede in het wereldkampioenschap van de Formule 1. Hij wordt dan ook wel de beste autocoureur genoemd die nooit een titel in de Formule 1 won. Hij reed van 1948 tot 1962 in verschillende klassen op het hoogste niveau.

Hij probeerde zich gisteren te kwalificeren voor de Legends race van de 24 uur van Le Mans. "Tijdens de kwalificaties schrok ik van mezelf. Ik heb altijd tegen mezelf gezegd dat ik zou stoppen als ik het niet meer aan zou kunnen. Ik wil ook anderen niet in de weg rijden. De tijd is nu gekomen om er mee op te houden."

Racelegende Stirling Moss (81) stopt
Racelegende Stirling Moss (81) stopt (Foto: ANP)

"CoD Elite treurig en erg vreemd"

Activision komt met Call of Duty Elite. Met deze service kunnen Call of Duty-fans nog meer uit hun game halen. Er zullen gratis aspecten en betaalde functies in de service te krijgen zijn. De lead designer van Blacklight: Retribution vraagt zich echter af of de service de serie wel ten goede komt en noemt deze 'sad' en 'very weird'.

Jared Gerritzen heeft in een interview gezegd dat hij vindt dat de Call of Duty-games erg toffe games zijn, maar vraagt zich af of het geld wat met de service verdiend gaat worden wel gebruikt gaat worden voor een verbetering van de serie. Hij vindt dat Activision de serie enorm uitmelkt en vindt dat erg jammer.

"They're amazing games but looking across the last four games, was there anything really new? That's the sad part. Think about if they tried to spend that money that they're trying to milk from the fans. It's sad. It's really weird. But there's always going to be that guy; there's always going to be the jerk."

Volgens Gerritzen ziet Activision de gigantische fanbase van de Call of Duty-franchise en zien ze geen reden om meer geld uit te geven om de serie verder te evolueren.

"I don't agree with it. Right now, if they could, they'd charge 60 buck, then 20 bucks a month for a map pack -- or even just one map -- and then $9 to upload game movies to YouTube,"

Vanaf 14 juli zal er een bèta van start gaan van Call of Duty Elite. Voor de features van de service kunnen jullie hier terecht.

Call of Duty ELITE

Spanje arresteert vermoedelijke leden Anonymous

Drie vermoedelijke leden van de internationale activistische hackersgroep Anonymous zijn in Spanje gearresteerd. Dat heeft de Spaanse politie vrijdag bekendgemaakt. Anonymous voert met regelmaat cyberaanvallen uit op websites van bedrijven en overheden.

Volgens de verklaring van de Spaanse politie zijn de drie verdachten leiders van de Spaanse tak van Anonymous. In het huis van een van de verdachten is een computerserver gevonden die gebruikt werd om aanvallen te coördineren en uit te voeren op twee Spaanse banken, het Italiaanse energiebedrijf Enel en de overheden van onder andere Egypte, Libië en Iran.

De enige andere landen die stappen hebben ondernomen tegen Anonymous zijn de Verenigde Staten en Groot-Brittannië.

Trailer: Bad Teacher

Cameron Diaz speelt het titelpersonage in Bad Teacher, over een high school docente die drinkt, blowt en haar leerlingen uitscheldt.

Elizabeth Halsey (Diaz) is van plan met haar rijke verloofde te trouwen, maar als hij haar dumpt zet ze haar zinnen op invaldocent Scott Delacorte (Justin Timberlake), die ook rijk is. Intussen heeft gymleraar Russell (Jason Segel) een oogje op haar.

Bad Teacher draait vanaf 23 juni in de bioscoop.

Honda wil weg uit Rusland

Keisuke Honda vindt dat het beter is voor zijn voetballoopbaan als hij vertrekt uit Rusland. De Japanner vindt dat zijn ontwikkeling bij CSKA Moskou stilstaat en wil daarom naar een andere club, zo melden verschillende Japanse media.

"Ik heb het gevoel dat ik in een sleur zit in Moskou. Dat irriteert me. Ik ben niet blij met de huidige situatie. Er moeten dingen veranderen. Ik sta stil in mijn ontwikkeling. Als ik te veel gewend raak aan de huidige situatie zal het niet veel beter met me gaan," zei Honda.

De 24-jarige Japanner speelde voordat hij naar CSKA vertrok onder meer voor VVV-Venlo. Naar verluidt hebben de Engelse topclubs Liverpool en Arsenal al belangstelling voor de middenvelder getoond.

Webber wil bij Red Bull blijven

Red Bull Racing-teambaas Christian Horner heeft laten weten dat coureur Mark Webber graag bij zijn renstal wil blijven. De Brit verwacht dan ook dat wanneer in de komende maanden de onderhandelingen met de Australiër gaan beginnen er snel duidelijkheid voor het seizoen 2012 zal gaan zijn.

"We hebben nog maar zes van de negentien races gehad en daarom gaan we waarschijnlijk later deze zomer om tafel om de toekomst te bespreken. Mark heeft gezegd dat hij volgend jaar voor ons wil blijven rijden en de gesprekken met Mark zijn altijd duidelijk," zei Horner.

De Brit weet dat Webber dit jaar wel achterblijft bij zijn teamgenoot Sebastian Vettel. Dit komt volgens het team doordat de Australiër moeite heeft om te wennen aan de Pirelli-banden. Hij werkt er hard aan om hierin verbetering aan te brengen, zodat hij het tempo van Vettel bij kan houden.

MS: Al onze games krijgen Kinect-ondersteuning

Kinect is erg belangrijk voor Microsoft. Dat was al te merken aan de persconferentie die ze afgelopen E3 hebben gegeven, want deze zat vol met nieuwe aankondigingen voor de motion camera. Volgens Phil Spencer zullen alle games van Microsoft in de toekomst Kinect supporten.

Volgens Spencer zullen alle toekomstige first-party titels van Microsoft een vorm van Kinect-ondersteuning krijgen. Hij ziet het niet als een regel die wordt opgelegd aan de developers maar wil ze wel stimuleren om Kinect toe te voegen.

“It’s not a mandate that everything we do in first-party has to support Kinect right now. But I will say, specifically with voice, that there are some things that just seem to make navigating and playing games so much easier, that I would guess the answer will be yes in the end, that you’ll see all first-party games using some form of Kinect functionality.”

Spencer benadrukt dat Kinect-ondersteuning niet altijd betekent dat de gameplay helemaal omgegooid hoeft te worden maar vindt wel dat het de game beter maakt. Hij geeft als voorbeeld Forza 4 waarin Kinect de gameplay niet drastisch verandert maar wel iets toevoegd aan de game.

“Whether it’s voice in Forza or head-tracking in Forza, which you wouldn’t say is somehow turning the Forza gameplay experience on it’s head. Rather, it’s just using the advantages of what Kinect brings to make the experience better. So I think there’s some specific examples where Kinect makes everything better.”

Als we Spencer dus mogen geloven zullen ook games als Gears of War 3 en Halo 4 Kinect-ondersteuning krijgen. Hopelijk horen we hierover snel meer.

Kinect

CD: The Middle East - I Want That You Are Always Happy

Townsville (Australië) is doorgaans een zonovergoten stadje met makkelijke toegang tot het Great Barrier Reef. Het kent lange lanen met wuivende palmbomen, een relaxte sfeer en een muziekscene die het van indie en underground moet hebben. Afgezien van de grote hoeveelheid water die het het afgelopen jaar zag is het er goed toeven. Je zou van een band uit Townsville dan wellicht ook zomerse klanken en een upbeat resultaat verwachten. The Middle East denkt daar in elk geval anders over.

Europese Commissie: Kroatië kan bij EU

De Europese Commissie heeft Kroatië vrijdag toestemming gegeven om te beginnen met de toetreding tot de Europese Unie. Dat heeft eurocommissaris voor justitie Viviane Reding gezegd. Kroatië kan dan waarschijnlijk in 2013 lid worden.

Volgens Reding kan de EU de onderhandelingen met Kroatië over toetreding afronden aangezien de gesprekken over de hervorming van de Kroatische rechterlijke macht zijn afgerond. Kroatië zou het 28e lid van de EU worden.

De gesprekken over toetreding tussen de EU en Kroatië begonnen ruim vijf jaar geleden. Kroatië zou na Slovenië het tweede land uit het voormalige Joegoslavië zijn dat toetreedt tot de Europese Unie.

Lijk tienermeisje verkracht en uitgekleed

De Maleisische politie zit in haar maag met een schokkend incident. Het lijk van een 15-jarig meisje is 3 dagen na haar teraardebestelling opgegraven uit het graf in Sawarak. Vervolgens werd zij uitgekleed, waarna de dader zich aan het lijk vergreep.

De nabestaanden van het meisje, die 3 dagen na de begrafenis een bezoekje wilden brengen aan haar graf, deden onlangs een schokkende ontdekking. Het lichaam bleek helemaal naakt naast de kist te liggen. Haar kleren en ondergoed lagen op de grond rondom het graf.

Het politieonderzoek is nog in volle gang. Wel vermoedt de politie dat dit werk niet is gedaan door één persoon. Het is de eerste keer dat de politie zo'n schokkend geval van necrofilie meemaakt.

De familie is zeer geschokt door het voorval. Zij weigeren over het incident te praten. Het meisje, dat is overleden aan een ziekte, is inmiddels herbegraven.

Uiteraard heeft men foto's gemaakt van de schokkende vondst. Deze zijn, geheel op eigen risico, hier te bekijken

Bordspel Risk wordt film

Spelmaker Hasbro lijkt na Transformers de smaak van het verfilmen van hun speelgoed wel te pakken te hebben. Na drie films over de transformerende robots, een G.I. Joe-film en een Zeeslag-film al enkele jaren in ontwikkeling lijken plannen zich te ontvouwen voor een film gebaseerd op het bordspel Risk van dezelfde fabrikant.

Sony Pictures heeft scenarist John Hlavin, die verantwoordelijk is voor het scenario van de nieuwe Underworld-film en meeschreef aan tv-series The Shield en LAX, aangesteld om een film over Risk te schrijven. De film moet een moderne actiethriller worden.

Risk is in 1957 ontwikkeld door Albert Lamorisse, een Franse regisseur, die het spel La Conquête du Monde (De Verovering van de Wereld) noemde. De naam Risk is bedacht door de Amerikaanse importeur Parker Brothers, die later onderdeel werd van Hasbro.

Wanneer de film moet uitkomen is nog niet bekend.

Erdogan noemt optreden Syrië 'barbaars'

De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan heeft het optreden van het regime van de Syrische president Bashar Assad tegen betogers 'barbaars' genoemd. Het is voor het eerst dat Erdogan zijn vriend Assad openlijk afvalt. De afgelopen dagen zijn ongeveer 2500 Syriërs naar Turkije gevlucht.

Erdogan zei donderdagavond in een televisie-interview dat sommige beelden uit Turkije 'onverteerbaar' zijn. Hij liet doorschemeren dat Turkije een eventuele resolutie van de VN-Veiligheidsraad tegen Syrië zou steunen. Over het optreden van Syrische troepen tegen betogers zei Erdogan: "Ze treden niet humaan op. Dit is barbaars."

Super 8-monster 'gelekt' in video

Super 8 gaat vandaag in de Verenigde Staten draaien, wat betekent dat er langzaam een einde komt aan de promotiecampagne. Op het laatste moment heeft distributeur Paramount nog een virale video vrijgegeven, waarin een kleine glimp van het monster te zien is.

In de video wordt duidelijk dat het monster uit het treinwrak al enkele decennia voor het verhaal uit de film (die zich afspeelt in 1979) door de Amerikaanse overheid is bemachtigd en dat het van buitenaardse afkomst is.

Super 8, een film van J.J. Abrams (Lost, Cloverfield, Star Trek), vertelt over een groep kids die een film aan het opnemen zijn als ze getuige zijn van een treinongeluk. Uit het wrak van dit ongeluk ontsnapt een geheimzinnig monster. De film is bij ons te zien vanaf 11 augustus.

'Weinig animo voor Centrum Jeugd en Gezin'

Gemeenten sluiten hun Centrum voor Jeugd en Gezin omdat er te weinig ouders op af komen. De medewerkers van de inlooppunten zaten urenlang paraat, maar er kwam niemand met wie zij hun kennis konden delen, schrijft het Nederlands Dagblad vrijdag.

Eind dit jaar moeten alle gemeenten een Centrum voor Jeugd en Gezin hebben waar instanties die iets met ouders en kinderen van doen hebben samenwerken. Gemeenten kunnen hiervoor een speciaal centrum oprichten, maar kunnen er ook voor kiezen zo'n loket onder te brengen bij bijvoorbeeld een basisschool.

Gemeenten die al een paar jaar met een speciaal inlooppunt experimenteren, merken dat er maar weinig ouders met vragen over hun kinderen op af komen. In een jaar tijd bezochten slechts 24 inwoners van Deventer een van de drie inlooppunten voor Jeugd en Gezin. Volgens de gemeente waren de medewerkers uitsluitend bezig aanwezig te zijn.

De gemeente sluit de centra en zet de medewerkers in op consultatiebureaus, peuterspeelzalen en scholen. "Ouders willen met hun vragen terechtkunnen op plaatsen waar zij toch al komen met hun kinderen", zegt een woordvoerder. Ook Rheden zet het inlooppunt aan de kant en een gepland loket in Velp gaat niet door. De gemeenteraad van Pijnacker-Nootdorp is nog in conclaaf over het onderwerp.

De afgelopen jaren hebben ruim honderd gemeenten een centraal loket opgericht. Dat gemeenten nu terugkomen op hun oorspronkelijke opzet wil niet zeggen dat zo'n inlooppunt niet werkt, zegt het Nederlands Jeugdinstituut. "Het past in het beeld dat wij hebben van gemeenten die op zoek zijn naar de loketfunctie die het best bij hun inwoners past."

Mexico dankzij zege naar kwartfinale Gold Cup

Mexico heeft zich geplaatst voor de kwartfinale van de Concacaf Gold Cup. De Mexicanen wonnen, net als in de eerste groepswedstrijd tegen El Salvador, met 5-0 van Cuba. Javier Hernandez en Giovani dos Santos waren ieder verantwoordelijk voor twee treffers. Aldo de Nigris scoorde een doelpunt. Door de ruime zege leidt Mexico in Groep A.

De Mexicanen kregen voor het groepsduel met Cuba slecht nieuws te verwerken. Vijf spelers, waaronder PSV'er Francisco 'Maza' Rodriguez, zijn positief getest op het verboden middel clenbuterol. De voetballers zijn voorlopig geschorst in afwachting van nader onderzoek.

Het andere duel in Groep A eindigde in een 1-1 gelijkspel tussen Costa Rica en El Salvador. Rodolfo Zelaya leek El Salvador naar de overwinning te schieten, maar invaller Randall Brenes bracht Costa Rica ver in blessuretijd op gelijke hoogte. De Costa Ricanen staan, na de eerdere overwinning op Cuba, nu tweede in de groep.

Hefbrug stortte neer door menselijke fout

Het neerstorten van de hefbrug in Waddinxveen donderdag kwam door een menselijke fout. Bij het omzetten van de hoofdbediening naar het noodaggregaat is een handeling niet goed uitgevoerd, meldt de provincie Zuid-Holland. Welke handeling dat is, wordt nog onderzocht.

De brug stortte donderdagochtend van dertig meter hoogte naar beneden. Eerder meldde de provincie nog dat dat kwam door een storing in het noodaggregaat. Die werd gebruikt omdat de normale bediening van de brug niet werkte door een stroomstoring. De Onderzoeksraad voor de Veiligheid onderzoekt wat er precies is gebeurd.

Bij het incident raakte niemand gewond. Ook raakten geen voer- of vaartuigen beschadigd. De monumentale brug zelf raakte wel beschadigd.

De provincie verwacht dat het wegverkeer vrijdagmiddag weer gebruik kan maken van de brug. Scheepvaartverkeer over de Gouwe bij Waddinxveen is voorlopig nog niet mogelijk.

Elf nieuwe posters voor Harry Potter 7b

Met iets meer dan een maand te gaan voordat het allerlaatste deel uit de Harry Potter-filmserie in de bioscopen verschijnt bereiden fans zich voor op de afsluiting van een tienjarig filmavontuur. In voorbereiding daarop zijn deze week elf nieuwe posters verschenen, met daarop de hoofdrolspelers uit de achtste Harry Potter-verfilming.


Harry, Hermione en Ron. Klikken voor vergroting.

De overige posters zijn te zien bij Yahoo! Movies of hier op FOK! bij de filmpagina van Harry Potter and the Deathly Hallows, part 2. De film gaat draaien vanaf 13 juli.

GP van Bahrein toch afgelast

De Grand Prix van Bahrein zal dit jaar toch niet doorgaan. Vorige week werd de Formule 1-race door de FIA terug op de kalender gezet, waarna er een storm van kritiek en verontwaardiging losbarstte. De organisatoren van de race hebben hier nu gehoor aan gegeven en gemeldt dat de race afgelast is en er gehoopt wordt dat het circus volgend jaar wel komt.

"Bahrein zou natuurlijk enorm blij zijn geweest indien de race op 30 oktober, zoals besloten door de WMSC, was doorgegaan, maar het is inmiddels duidelijk geworden dat dit niet kan gebeuren en we respecteren dat. Bahrein heeft altijd een positieve rol willen spelen in de ontwikkeling van de Formule 1 en we hebben dan ook niet de wens dat de coureurs, teams en fans het plezier kwijtraken door het uitbreiden van de kalender," zei de voorzitter van het circuit in Bahrein, Zayer R. Alzayani, in een verklaring.

"In het belang van de sport zullen we het terugplaatsen van de race niet najagen en we kijken ernaar uit om de teams, hun coureurs en fans volgend jaar weer te verwelkomen. We willen al onze fans, medewerkers, sponsoren en andere partijen ook bedanken. We weten dat de beslissing van dit jaar teleurstellend was. Ook willen we de FIA, het FOM en de Bahreinse autosportfederatie voor al het begrip bedanken," zei hij.

De race is overigens nog niet officieel van de kalender geschrapt. De FIA moet dit bevestigen, maar dat lijkt slechts een formaliteit te zijn. De Grand Prix van India kan dan weer naar de oorspronkelijke datum van 30 oktober teruggezet worden.

Help, Mijn Man... verslaat concurrentie

De eerste uitzending van nieuwe seizoen Help, Mijn Man Heeft Een Hobby heeft hoge ogen gegooid. Volgens Stichting KijkOnderzoek keken er 1,3 miljoen mensen naar het programma van presentator John Williams. De RTL 4-show is de tijdelijke vervanger van het tevens succesvolle Help, Mijn Man Is Een Klusser.

Met de 1,3 miljoen kijkers was Help, Mijn Man Heeft Een Hobby, op de reguliere nieuwsprogramma's na, het best bekeken televisieprogramma van donderdag. Hierbij versloeg het zelfs RTL's oude vertrouwde kijkcijferkanon Goede Tijden, Slechte Tijden.

Het TROS-programma Ik Vertrek bleef niet ver achter met 1,25 miljoen liefhebbers en Gepest van presentator Peter van der Vorst kon met 1,2 miljoen kijkers een nieuw record in de boeken schrijven.


Help, Mijn Man Heeft Een Hobby verslaat concurrentie

Pensioenakkoord gepresenteerd ondanks verzet

Vakcentrale FNV heeft vrijdagochtend een pensioenakkoord getekend met de werkgevers en het kabinet. Het omstreden akkoord werd gepresenteerd in Den Haag door FNV-voorzitter Agnes Jongerius, minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Henk Kamp (VVD) en voorzitter Bernard Wientjes van werkgeversorganisatie VNO-NCW.

De AOW-leeftijd gaat omhoog naar 66 jaar en in 2025 naar 67 jaar. Mensen die eerder stoppen krijgen minder AOW, mensen die later stoppen juist meer.

FNV Bondgenoten verzet zich nog altijd tegen het akkoord. De grootste vakbond onder de vlag van de FNV en roept zijn leden op tegen het akkoord te stemmen.

Otten op proef bij Ferencváros

Mark Otten probeert de komende tijd een contract te verdienen in Hongarije. De transfervrije verdediger is op proef bij Ferencváros.

Afgelopen seizoen eindigde Ferencváros op de derde plaats in de Hongaarse competitie en zodoende plaatste de ploeg zich voor de voorrondes van de Europa League. De 28-voudig langskampioen is afgelopen week met de voorbereidingen op het nieuwe seizoen begonnen.

Otten stond de laatste vijf seizoenen onder contract bij N.E.C. Nijmegen, maar wegens diverse blessures wist hij nooit een basisplaats te veroveren. Het contract van Otten bij de ploeg uit Nijmegen loopt 1 juli 2011 af. Zijn beste seizoen maakte Otten in 2006 mee. Met Excelsior promoveerde hij destijds naar de Eredivisie.

Ook het Roemeense Targu Mures heeft interesse in de diensten van Otten. De Roemenen wisten in een eerder stadium ook Moussa Kalisse te contracteren. Tevens staat FC Zwolle-spits Sjoerd Ars in de belangstelling van de Roemeense club.

'Boymans vertrekt naar AZ'

Ruud Boymans maakt de overstap van VVV-Venlo naar AZ. Volgens De Telegraaf heeft VVV het tweede bod uit Alkmaar voor de aanvaller geaccepteerd. De 22-jarige Boymans, die de opvolger is van Graziano Pellè, moet met AZ nog wel de contractvoorwaarden bespreken.

De Limburger brak afgelopen seizoen door bij VVV en werd met elf doelpunten topscorer van de Venlose club. Boymans begon in 2007 zijn carrière bij Fortuna Sittard, waarna hij twee jaar later vertrok naar VVV.

Tegenover de komst van Boymans staat het vertrek van Stijn Schaars bij AZ. De middenvelder is dicht bij een overgang naar PSV. Zowel Schaars als beide clubs zijn in het in grote lijnen eens over de overgang van de international naar Eindhoven.

Het vertrek van Héctor Moreno lijkt ook een kwestie van tijd. Espanyol heeft drie miljoen euro over voor de Mexicaanse verdediger. AZ wil ongeveer vier miljoen euro ontvangen van de Spaanse club.

'FC Twente wil Ronald Koeman als trainer'

Volgens de NOS heeft FC Twente serieuze interesse in Ronald Koeman. Hij moet in Enschede Michel Preud'homme opvolgen, die naar alle waarschijnlijkheid naar het Midden-Oosten vertrekt.

Ook de namen van Louis van Gaal en Co Adriaanse worden in de media genoemd, maar volgens de NOS heeft de bekerwinnaar van afgelopen seizoen de naam van Koeman bovenaan het lijstje prijken. Ook Steve McClaren, die net als Koeman op dit moment zonder werkgever zit, is nog altijd in beeld.

Mocht Koeman daadwerkelijk aan de slag gaan in Enschede, dan komt hij in de Eredivisie zijn broer tegen. Erwin Koeman tekende vorige week een éénjarig contract bij FC Utrecht. Zowel Twente als Koeman hebben de geruchten nog niet bevestigd.

'BNN lijdt aan creatieve armoede'

Tv-recensent Marcel Peereboom Voller heeft in zijn nieuwste Telegraaf-column fors uitgehaald naar de jongerenomroep BNN. Volgens hem lijdt de door Bart de Graaff opgerichte zender aan creatieve armoede. Ook het nieuwe BNN-programma Van De Gekke van presentator Valerio Zeno krijgt er van langs.

Peereboom Voller vindt het een enorme blunder dat Nederland 3 Van De Gekke primetime uitzendt: "Deze televisiepulp is door de fijne gaatjes van de kwaliteitszeef geglipt. De netcoördinator heeft een blinde vlek gehad toen hij Van De Gekke op primetime neerzette. Want bij de publieke omroep, waar kwaliteit hoog in het vaandel zou moeten staan, past geen gekopieerd flutformat."

In Van De Gekke portretteert Zeno mensen met gekke gewoontes. "Het Britse origineel, Freak Like Me, werd al eerder door het aan creatieve armoede lijdende BNN uitgezonden. Het was hoogstens een tussendoortje. Deze versie van BNN, dat hard op weg is het SBS 6 van de publieke omroep te worden, is zelfs geen tussendoortje", bekritiseert Peereboom Voller.

De eerste aflevering Van De Gekke trok dinsdag niet veel kijkers. "Krap 200.000 ongelukkigen namen de moeite om dinsdagavond om half negen af te stemmen op Nederland 3 voor de eerste aflevering. Ook ik, zei de gek, heb het uitgezeten en kan daarom met zekerheid zeggen dat er geen nieuwe kijkers bij zullen komen. Het is een niemendalletje. Zonde van de moeite", besluit de tv-recensent.


'BNN lijdt aan creatieve armoede'

El Ahmadi denkt aan 'iets' over de grens

Karim El Ahmadi lijkt zich op 26 juni in Rotterdam te moeten melden als Feyenoord aan de voorbereiding op komend seizoen begint. Een langer verblijf bij Al Ahli is geen optie.

"Al Ahli is een leuke club en ik heb er enkele mooie maanden gehad", zegt El Ahmadi in het Algemeen Dagblad. "Maar het niveau van de competitie is gewoon te laag. Het is vergelijkbaar met de zwakste ploegen in de Eredivisie, al behoort Al Ahli tot de beste ploegen. De clubleiding wilde graag met mij verder, maar ik zie het zelf niet zitten. Ik wil weer op niveau voetballen in Europa."

Voorlopig lijkt hij bij Feyenoord te blijven. "Mijn contract bij Feyenoord loopt nog door tot medio 2013. Als er geen andere club komt om mij over te nemen, dan begin ik gewoon aan het seizoen in Rotterdam. Maar iedereen kent de situatie. We proberen voor die tijd tot een oplossing te komen, maar eenvoudig is dat niet."

Een binnenlandse transfer ziet El Ahmadi niet gebeuren. "Want er is nauwelijks geld in Nederland. Ik denk toch meer aan 'iets' over de grens. Maar het zal niet eenvoudig worden. Feyenoord heeft heel veel middenvelders in huis en zoekt vooral versterking in de voorhoede. Mijn vertrek is beter voor de club, er moet wel snel duidelijkheid komen. Feyenoord moet verder en ik ook."

PSV wil met beloften in Jupiler League spelen

Naar Spaans voorbeeld wil PSV dat ook in Nederland het beloftenteam in de tweede divisie kan spelen. Dat oppert technisch directeur Marcel Brands in het Algemeen Dagblad.

Volgens Brands zijn de talenten van PSV beter af in de Jupiler League. "De competitiestructuur in Nederland is uitstekend, alleen over de beloften wordt steevast geklaagd", zegt de technisch directeur. "Voor PSV zou het goed zijn om met een tweede team in de eerste divisie uit te komen, maar voor de competitie ook."

Brands zegt dat meer clubs - onder meer Ajax - dat idee wel zien zitten. Volgens de PSV'er spreekt spelen in de Jupiler League meer tot de verbeelding dan wedstrijden in de beloftencompetitie op maandagavond. Hij neemt zijn zoon Kevin als voorbeeld. "Die voetbalde in Jong AZ, maar speelt nu voor Telstar. Na zijn eerste wedstrijd kreeg hij meteen twaalf sms'jes van vrienden die hem op televisie hadden gezien. De druk is heel anders."

In Spanje komt Barcelona B uit op het tweede niveau. Ook in Duitsland spelen beloftenteams in een hogere divisie. De tweede teams van Bayern München, VfB Stuttgart en Werder Bremen komen uit in de Derde Bundesliga.

Batman: Arkham City zal minimaal 25 uur in beslag nemen

Het uitspelen van Batman: Arkham City zal minimaal 25 uur in beslag nemen. Het plot alleen al neemt 25 uur in en daarnaast zijn er nog genoeg andere dingen te beleven in Gotham City. Verder gaat de game je helpen als je vastzit in de grote omgeving van de game.

De gamewereld zal groot zijn en om de speler te helpen, zullen er een aantal hulpmiddelen zijn. Één daarvan is de Bat Signal. Deze zal je wijzen waar je volgende doel is. Verder werd bekend dat je Catwoman ongeveer 10% van de tijd zal gaan besturen. Dat is dus minimaal 2,5 uur rondhuppelen met de wulpse dame.

Batman: Arkham City komt in oktober uit op PC, Xbox 360 en PS3. De Wii-U-versie zal in 2012 verschijnen.

Duur van Modern Warfare 3 bepaald door verhaal

Infinity Wards Robert Bowling heeft in een interview verteld dat Infinity Ward geen maximumtijd heeft gepland voor de singleplayer. De lengte van de SP zal bepaald worden door het verhaal, niet door een vooraf opgelegde tijd. De singleplayer gaat groot worden, aldus Bowling.

"Modern Warfare 3 is big. It has that epic single player campaign and it's all about taking players places they've never been before. Our philosophy on the campaign has always [been] the same. We never set out ... to make X hours of game time. We write a story and the story dictates the length."

Dus...hoe lang zal de game gaan worden? 

"The game's not finished yet. I can't say it's X amount of hours cause we don't know. Coming out of Modern Warfare 2, we did have this very big vision, and a lot of that was a by-product of having the 25, 30 million players that we have.

So Modern Warfare 3 is about the fans - in every aspect of the game."

'Sony zal nooit details van hack kennen'

Grote Sony-baas Kaz Hirai heeft toegegeven dat Sony wellicht nooit erachter zal komen welke data precies gestolen is na de hack van april. Kaz zei dat Sony weet dat er gegevens zijn gestolen van miljoenen gebruikers maar niet welke gegeven precies verloren zijn.

Hij vertelt verder dat de mensen die Sony gehackt hebben, hun sporen goed gewist hebben. Het is dus mogelijk dat Sony er nooit achter komt wat er precies verloren is. Verder geeft hij aan dat de hack niet alleen een Sony-issue is.

"The people that intruded our systems are very good in hiding their tracks as they left our systems, so we might not know for a very long time or we may never know. It's certainly not just a Sony issue, but more of a corporate issue for everybody. As you probably know, even in this past week or so there have been other organisations and companies where a similar sort of intrusion has occurred."

Na de vraag wat Sony geleerd heeft, zegt Kaz dat elk bedrijf, groot en klein, beter moet omgaan met de creditcard-gegevens van klanten.

"Whether we're talking about a large corporation like Sony as well as smaller organisations, whoever deals with personal information as well as credit card information needs to be very vigilant about how that data is being secured."

Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over een dak boven ons hoofd.

Het aantal gemeenten dat beginnende woningzoekers een starterslening biedt, neemt flink af. Sinds 1 juni kennen nog maar 143 gemeenten een dergelijke regeling. Op 1 januari ging het nog om 194 gemeenten. Door geldgebrek stopte de rijksoverheid halverwege 2010 met de startersregeling. Veel gemeenten hebben de regeling toen uit eigen zak betaald, maar hebben nu ook te weinig geld. Een aantal gemeenten stopt ook omdat er te weinig belangstelling voor is; vaak door de strenge regels en door tekort aan aanbod in de prijsklasse voor starters.
 
Raar eigenlijk. Waarom zou de overheid huizenkopers eigenlijk moeten financieren? Die worden al genoeg verwend met hun hypotheekrenteaftrek. Maar vooral:

[NBA] Mavericks dicht bij titel na winst

De basketballers van de Dallas Mavericks hebben de leiding genomen in de finale van de NBA-play-offs. Door de 112-103 overwinning op Miami Heat is de stand in de finale nu 3-2 in het voordeel van de ploeg uit Dallas.

De Mavericks hebben nog een overwinning nodig voor hun eerste kampioenschap in de Noord-Amerikaanse profbasketbalcompetitie. Zondag moet de ploeg op bezoek in Miami. Als de Mavericks dan niet weten te winnen, zal dinsdag de beslissingswedstrijd volgen, ook in Miami.

Sterspeler Dirk Nowitzki maakte 29 punten voor de Mavericks. Dwyane Wade scoorde 23 punten voor Miami Heat.

Mavericks dicht bij NBA-titel na winst
Mavericks dicht bij NBA-titel na winst (Foto: ANP)

'Gemengde school goed voor integratie'

Gemengde scholen bevorderen goed burgerschap en integratie. Leerlingen van gemengde scholen scoren weliswaar iets minder goed op taal en rekenen, maar minder slecht dan gedacht. Dat concludeert het Kohnstamm Instituut van de Universiteit van Amsterdam na onderzoek onder 550 basisscholen en 38 duizend leerlingen, schrijft Trouw.

De uitkomsten zijn opvallend, omdat in eerder onderzoek duidelijk naar voren kwam dat leerprestaties van leerlingen van gemengde scholen achterbleven bij die van scholen met uitsluitend autochtone of kinderen uit islamitische gezinnen. De achterstand valt volgens het nieuwe onderzoek mee en de leerlingen doen het juist beter op burgerschap.

Het eerdere onderzoek van onderwijssocioloog Jaap Dronkers richtte zich op leerlingen van 15 jaar uit vijftien verschillende Europese landen, maar niet op Nederland. Dronkers veronderstelde dat de uitkomsten desondanks ook golden voor Nederland.

De goede score in burgerschap houdt in dat de leerlingen beter zijn in het oplossen van ruzies en meer interesse tonen in verschillende soorten geloof. Volgens het Kohnstamm Instituut zijn gemengde scholen om die reden beter voor de integratie.

Het kabinet houdt zich niet bezig met witte, zwarte of gemengde scholen. Onderwijs minister Marja van Bijsterveldt (CDA) liet eerder weten uitsluitend naar de leerprestaties van scholen.

Halo Anniversary draait op twee engines

De Halo-serie bestaat tien jaar en dat moet gevierd worden. Hiervoor wordt het eerste deel in de serie, Halo: Combat Evolved, opnieuw uitgebracht voor de Xbox 360 met verbeterde graphics. Nu is bekend geworden dat de game gelijktijdig twee engines zal gebruiken.

De game zal twee engines tegelijk gebruiken om de speler de mogelijkheid te geven om tijdens het spelen te kunnen wisselen tussen de oude graphics en de opgepoetste. Dit kan on-the-fly gedaan worden en zal met één knop op de Xbox 360-controller te doen zijn.

De originele engine zal voornamelijk gebruikt worden voor de gameplay en daar bovenop draait er een andere engine die alles mooier maakt. Volgens 343 is dit geen gemakkelijk proces geweest. Toch hebben er niet voor gekozen om een hele nieuwe engine te maken omdat ze het werk dat Bungie heeft gedaan niet willen namaken.

Naast Halo Anniversary zal Halo 4 volgend jaar verschijnen als start van een nieuwe trilogie.

Halo Anniversary

Amerikaan die naar Robert M. leidde blijft vast

De Amerikaanse kindermisbruikverdachte Robert D., wiens arrestatie een grote zedenzaak in Amsterdam aan het licht bracht, blijft voorlopig in de cel. De rechter buigt zich de komende dagen over de vraag of D. op borgtocht wordt vrijgelaten. Dat bleek donderdag tijdens een rechtszitting in Worcester (Massachusetts).

Het Openbaar Ministerie dient later mogelijk een zwaardere aanklacht in tegen de voormalig hotelmanager D. Die zou daardoor een minimale celstraf van 15 jaar kunnen krijgen, liet openbaar aanklager Michael Yoon weten aan het ANP. Waar die zwaardere beschuldigingen uit kunnen bestaan, wilde Yoon niet zeggen. De aanklacht wegens kinderpornobezit en -verspreiding die er nu ligt, kan leiden tot een gevangenisstraf van minimaal 5 en maximaal 20 jaar en een geldboete van 250.000 dollar.

Robert D. heeft de beschuldigingen eerder ontkend. Zijn advocaat was donderdag (lokale tijd) niet bereikbaar voor commentaar.

Volgens aanklager Yoon heeft Robert D. gechat over kinderporno met onder andere ene Brandon J. uit Arizona. Bij hem zou D. specifieke plaatjes van kinderen, bijvoorbeeld gekleed in een luier, hebben besteld. Ook kreeg hij ondergoed van een kind toegestuurd. D. zou daar 50 dollar (ongeveer 34 euro) voor hebben betaald. Brandon J. wordt in Arizona vervolgd voor kindermisbruik. Het onderzoek naar hem loopt nog steeds. Yoon wil niet aangeven of Brandon J. een link met Nederland heeft.

Een andere chatpartner van D. was de Brit John L. Hij is in Groot-Brittannië veroordeeld wegens onder meer verkrachting van kinderen, aldus Yoon.

Robert D. uit het stadje Milford bij Boston was begin november vorig jaar gearresteerd. Op zijn computers en harde schijven werden ongeveer tienduizend beelden aangetroffen van kinderen tot tien jaar oud. Op een van de foto's was de Amsterdamse Let Robert M. te zien met een volgens de aanklagers 1,5 jaar oude peuter.

Amerikaan die naar Robert M. leidde blijft vast
Amerikaan die naar Robert M. leidde blijft vast (Foto: ANP)

Pakistaan schuldig aan complot Deense krant

Een Pakistaans-Canadese zakenman is donderdag schuldig bevonden aan het beramen van een aanslag op de Deense krant Jyllands-Posten. Die had in 2005 enkele omstreden spotprenten van de islamitische profeet Mohammed gepubliceerd.

Een jury in de Amerikaanse stad Chicago bevond Tahawwur Hussain Rana (50) ook schuldig aan het steunen van de Pakistaanse radicale beweging Lashkar-e-Taiba. Die wordt verantwoordelijk gehouden voor een reeks aanslagen in de Indiase stad Mumbai in 2008, waarbij 166 mensen werden gedood. Van betrokkenheid bij de geweldsgolf in Mumbai werd Rana vrijgesproken.

Een rechter moet de strafmaat bepalen. Rana riskeert tot 30 jaar celstraf. Volgens zijn advocaat wil hij in hoger beroep gaan.

Rana en een medeverdachte, de Pakistaanse Amerikaan David Headley, waren in oktober 2009 opgepakt. Headley zou twee keer naar Denemarken zijn gereisd om de krant Jyllands-Posten te observeren. Rana zou hem geholpen hebben met de planning van de aanslag en hem in contact hebben gebracht met militanten in Pakistan.

Headley is een kroongetuige van de aanklagers. Hij heeft onder meer aangegeven dat de aanslagplegers in Mumbai bij de voorbereiding hulp hebben gekregen vanuit de Pakistaanse inlichtingendienst ISI. Die wordt vaker beschuldigd van steun aan terroristen, hoewel de ISI-leiding volgens Headley niet wist van de Mumbai-plannen. Headley hoort later zijn vonnis en strafmaat, maar ontloopt door zijn verklaringen de doodstraf.

Pakistaan schuldig aan complot Deense krant
Pakistaan schuldig aan complot Deense krant (Foto: ANP)

Man rijdt met auto woning binnen

De bewoners van een woning in het Marum (Groningen) kregen donderdagnacht de schrik van hun leven, toen een man met zijn auto hun huis binnenreed. De auto reed precies door een raam het huis in. Daardoor is er verder weinig schade aan het huis.

Volgens de politie konden de bewoners op tijd wegkomen en raakte alleen de automobilist gewond.

De bestuurder, mogelijk familie van de bewoners, is naar een ziekenhuis gebracht en aangehouden. Wat zijn motief of wat de oorzaak precies is, is onduidelijk.

Geen hoeren in nieuwe Assassin's Creed

Ezio had vele bondgenoten tijdens zijn eerste twee avonturen. Een daarvan waren de courtisanes, ook wel de hoeren van de hoge klasse. De dames van lichte zeden zullen echter niet terugkeren voor Ezio's reis door Constantinopel. Ze zullen vervangen worden door acrobatische Romani-artiesten.

In het Constantinopel van 1511 waren er namelijk geen hoeren op iedere hoek van de straat, dus het zou onrealistisch zijn om ze in de game te plaatsen. We zullen de dames en hun aparte kapsel missen.

Assassin's Creed Revelations, het laatste hoofdstuk van Ezio Auditore, komt in november uit voor Xbox 360, PS3 en PC.

asscreed

'3DS wordt ook Wii U-controller'

De controller van de Wii U ziet eruit als een duur bakbeest. Veel gamers vrezen daarom dat de nieuwe console van Nintendo te duur wordt voor diegenen die steevast meerdere controllers in huis halen. Nintendo bevestigde echter dat de Wii U slechts één controller per console ondersteunt.

Als alternatief voor de Wiipad, zoals de nieuwe controller door fans wordt genoemd, wordt mogelijk de 3DS gebruikt. “Our basic premise is that you can use one [Wii U-controller] with a system,” aldus Miyamoto. “If we got to an idea of having multiple (controllers) it might be just more convenient for people to use their Nintendo 3DS and have a way to connect that."

Nintendo overweegt wel om alsnog meerdere Wiipads te ondersteunen, “That being said, we are doing research about if someone brings their controller to their friends house and they want to play together on Wii U to whether or not something like that would be possible.”

Forse daling starterslening woningzoekers

Het aantal gemeenten dat beginnende woningzoekers een starterslening biedt, neemt flink af. Sinds 1 juni kennen nog maar 143 gemeenten een dergelijke regeling. Op 1 januari ging het nog om 194 gemeenten, blijkt uit een onderzoek bij de gemeenten die aan het begin van het jaar nog een dergelijke regeling hadden, zegt StartEasy.nl, een onafhankelijk informatieplatform voor startende woningzoekers.

Door geldgebrek stopte de overheid halverwege 2010 met de startersregeling. Veel gemeenten hebben de regeling toen uit eigen zak betaald, maar hebben nu ook te weinig geld. Uit het onderzoek blijkt dat tientallen gemeenten binnen enkele maanden extra budget in de regeling moeten stoppen, omdat het gemeentelijk fonds uitgeput raakt. Veel gemeenten hebben al aangegeven dat niet te doen en te stoppen met de regeling.

Een aantal gemeenten stopt ook omdat er te weinig belangstelling voor is; vaak door de strenge regels en door tekort aan aanbod in de prijsklasse voor starters.

.

'Clinton wil president Wereldbank worden'

Hillary Clinton, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, wil president worden van de Wereldbank. Ze overlegt met president Barack Obama over een vertrek volgend jaar, meldden drie bronnen in haar omgeving aan persbureau Reuters.

De Wereldbank geeft gunstige leningen aan ontwikkelingslanden om de armoede te bestrijden. De bank in Washington, opgericht in 1944, heeft 187 lidstaten. De president voert de 25 mensen in de Raad van Bestuur aan. Onder hen is de Nederlander Rudolf Jan Treffers.

'Clinton wil president Wereldbank worden'
'Clinton wil president Wereldbank worden' (Foto: ANP)

'Rotterdam weer onveiligste stad'

Rotterdam is opnieuw de onveiligste stad van Nederland. Althans, dat concludeert het AD vrijdag in de eigen Misdaadmeter. Eindhoven - vorig jaar nog de nummer één op de lijst - zakte naar plaats zes. De veiligste plaats is net als vorig jaar de Friese gemeente Littenseradiel.

Volgens het AD nam de criminaliteit in Rotterdam af, maar niet zo sterk als in andere delen van het land. Het is de tiende keer dat het AD de Misdaadmeter publiceert en de vijfde keer dat de havenstad de ranglijst aanvoert. De krant stelt dat Rotterdam te kampen heeft met relatief veel bedreigingen, overvallen, straatroven en mishandelingen.

De Misdaadmeter bepaalt de criminaliteit in Nederland op basis van politiecijfers.

Wilders meldde oprichting eigen bedrijf niet

PVV-leider Geert Wilders heeft in februari vorig jaar een bedrijf opgericht, maar verzuimd dat te melden bij de registers van de Tweede Kamer. Als parlementariërs is hij verplicht alle nevenactiviteiten, inkomsten en zakelijke belangen te melden. Dat schrijft de Volkskrant vrijdagochtend.

Als doel van het bedrijf heeft de PVV'er opgegeven 'het verwerven en exploiteren van rechten van intellectuele eigendom'. Ook kan Wilders, die zich altijd heeft verzet tegen openbaarheid van zijn financiën of die van zijn partij, het bedrijf gebruiken voor beleggingen en investeringen.

Wilders zegt in een reactie dat het niet ongebruikelijk is dat politici een bedrijf oprichten voor het beheer van hun intellectuele eigendom. Hij zegt dat hij de griffie van de Kamer gevraagd zijn nevenfunctie niet te registreren, maar volgens de krant gebeurde dat pas nadat de krant er navraag over had gedaan.

In een uittreksel van de oprichtingsacte is te zien dat hij het bedrijf OnLiberty BV exploiteert vanuit het gebouw van de Tweede Kamer. Wilders zegt dat hij uit veiligheidsoverwegingen niet zijn woonadres kon opgeven bij de Kamer van Koophandel. Zodra daar een oplossing voor is gevonden zegt hij het bedrijf alsnog bij de Kamer te laten registreren.

De naam OnLiberty verwijst naar het boek On Liberty (Over Vrijheid) uit 1859 van de Britse filosoof John Stuart Mill. Het boek wordt in de Verenigde Staten vaak gebruikt als referentie voor auteurs en sprekers uit het anti-overheid- en anti-islamkamp.


Wilders meldde oprichting eigen bedrijf niet (Foto: Novum)

Jongerius verwacht pensioenakkoord

Vakcentrale FNV wil op korte termijn een pensioenakkoord sluiten. De onderhandelingen met de werkgevers en het kabinet kunnen worden hervat. Waarschijnlijk gaan de partijen vrijdag weer om de tafel zitten. Volgens voorzitter Agnes Jongerius is er genoeg draagvlak, maar FNV Bondgenoten blijft zich verzetten.

Het akkoord moet er volgens de FNV voor zorgen dat de AOW en pensioenen ondanks de vergrijzing betaalbaar blijven en de pensioenen minder kwetsbaar zijn voor grote schommelingen op de beurs.

Vooral de grootste bond, FNV Bondgenoten, wil extra garanties voor haar leden, maar die zijn volgens een woordvoerder nog onvoldoende gegeven. De bond is met 475 duizend van de 1,4 miljoen leden de grootste. Ook Abvakabo FNV en FNV Bouw hebben volgens de zegsvrouw nog twijfels.

Afgelopen week werd ten onrechte al gemeld dat werkgevers en bonden een conceptakkoord hebben bereikt. Daarin stond volgens de NOS dat de AOW-uitkering tot 2028 elk jaar met 0,6 procent stijgt, los van de inflatie. De pensioenleeftijd zou in 2020 naar 66 jaar gaan en naar 67 jaar in 2025.

FNV Bondgenoten kan zich onvoldoende vinden in het conceptakkoord en gaat tegenstemmen. Er zijn te weinig waarborgen voor zekerheid, omdat de pensioenfondsen nog te veel met de beurs meebewegen. De hogere AOW wordt een sigaar uit eigen doos genoemd omdat de ouderentoeslagen worden afgebouwd. Lagere inkomens zouden er dan toch op achteruit gaan, tot 7,5 procent in 2028. Het derde punt is de gebrekkige risicoverdeling. Er is overeenstemming over een premiestabilisatie, maar dat is voor de bond nog onvoldoende.

De SP, ook geen voorstander van het akkoord, reageert kritisch. "Jongerius gaat tegen de wil van de meerderheid verder onderhandelen met werkgevers en kabinet", laat Kamerlid Paul Ulenbelt weten. "Een generaal kan niet zonder leger, een leger zonder generaal kan wel."

Mooi in de ruimte

Dit is een filmpje waar ik kippenvel van krijg, zo bijzonder is het. Wat je ziet is hoe de Space Shuttle voor het eerst gefilmd is vanaf de buitenkant terwijl hij aan het ISS vastzit.

After the Soyuz TMA-20 carrying Expedition 27 Commander Dmitry Kondratyev and Flight Engineers Cady Coleman and Paolo Nespoli undocked from the International Space Station on May 23, Nespoli captured this video of shuttle Endeavour docked to the orbital complex.

Pas op zulke momenten bedenk je ineens weer hoe bijzonder het eigenlijk is dat wij als mensen de mogelijkheid hebben om gewoon in de ruimte komen en dat we daar gewoon doen waar we zin in hebben.

Grieks kabinet stemt in met nieuwe bezuinigingen

Het Griekse kabinet heeft donderdag ingestemd met een nieuwe ronde pijnlijke bezuinigingsmaatregelen. Bovendien wordt een aantal staatsbedrijven geprivatiseerd, wat vijftig miljard euro moet opleveren. De bezuinigingen zijn een voorwaarde voor het uitbetalen van een lening van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Europese Unie.

Volgens een lid van het kabinet zei premier George Papandreou dat 'gezocht is naar de eerlijkst mogelijke oplossing en dat die gevonden is'. Papandreou is de afgelopen dagen stevig onder vuur komen te liggen van zijn eigen socialistische PASOK-partij. Zij bekritiseerden de belastingverhogingen en de bezuinigingen.

Alle Grieken die jaarlijks meer dan acht- tot tienduizend euro verdienen krijgen de komende vier jaar te maken met een extra belastingheffing van drie procent. Bovendien wordt de btw in restaurants en bars verhoogd van 13 naar 23 procent. Ambtenaren en gepensioneerden moeten inkomen inleveren en op gezondheidszorg, onderwijs, defensie en sociale zekerheid zal worden bezuinigd. De bezuinigingsmaatregelen worden nu voorgelegd aan het parlement.

Griekenland ligt achter bij het uitvoeren van de beloofde hervormigen. De hervormingen moeten worden doorgevoerd in ruil voor een lening van 110 miljard euro van het IMF en de EU. De EU-lidstaten hebben gewaarschuwd dat de Grieken geen hulp meer krijgen als de nieuwe bezuinigingen niet worden doorgevoerd.

De druk op de Griekse regering is enorm. De kredietverleners eisen van de regering dat er bij alle partijen steun is voor de maatregelen. Bovendien is er forse kritiek geleverd op het trage verloop van de hervormingen. Als de financiële hulp aan de Grieken wordt stopgezet en daarmee de uitbetaling van de volgende tranche van de lening niet doorgaat, gaat Griekenland failliet. Het land gaat dan bankroet omdat het niet meer kan voldoen aan zijn schuldenverplichtingen.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.