PSV wil met beloften in Jupiler League spelen

Olga Kroeders

Naar Spaans voorbeeld wil PSV dat ook in Nederland het beloftenteam in de tweede divisie kan spelen. Dat oppert technisch directeur Marcel Brands in het Algemeen Dagblad.

Volgens Brands zijn de talenten van PSV beter af in de Jupiler League. "De competitiestructuur in Nederland is uitstekend, alleen over de beloften wordt steevast geklaagd", zegt de technisch directeur. "Voor PSV zou het goed zijn om met een tweede team in de eerste divisie uit te komen, maar voor de competitie ook."

Brands zegt dat meer clubs - onder meer Ajax - dat idee wel zien zitten. Volgens de PSV'er spreekt spelen in de Jupiler League meer tot de verbeelding dan wedstrijden in de beloftencompetitie op maandagavond. Hij neemt zijn zoon Kevin als voorbeeld. "Die voetbalde in Jong AZ, maar speelt nu voor Telstar. Na zijn eerste wedstrijd kreeg hij meteen twaalf sms'jes van vrienden die hem op televisie hadden gezien. De druk is heel anders."

In Spanje komt Barcelona B uit op het tweede niveau. Ook in Duitsland spelen beloftenteams in een hogere divisie. De tweede teams van Bayern München, VfB Stuttgart en Werder Bremen komen uit in de Derde Bundesliga.