Meer bietenspruiten uit de handel gehaald

De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) heeft bij een tweede teler kiemgroenten aangetroffen die besmet zijn met een EHEC-bacterie. Het gaat weer om bietenspruiten, maar ze zijn niet besmet het type O104, dat in Duitsland al dertig levens heeft geëist. De 'Rosabi sprouts' van de merken Hanos, Wiver en Van der Pals worden uit de handel gehaald, laat het Ministerie van Volksgezondheid vrijdagavond weten.

Donderdag werd al duidelijk dat EHEC-bacteriën zijn aangetroffen op bietenscheuten van de firma Hamu in Kerkdriel. De VWA adviseert de groenten niet te gebruiken en weg te gooien. Welk bacterietype dit was is nog niet bekend, maar het betreft in ieder geval niet het type O104. De Nederlandse variant is minder gevaarlijk, maar waarschijnlijk wel ziekteverwekkend.

Bietenspruiten worden niet altijd opgegeten, maar vaak als garnering gebruikt. De VWA en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) onderzoeken of er mensen ziek zijn geworden door de bacterie.

Het aantal Nederlanders dat besmet is met de EHEC-bacterie liep donderdag op van zes naar acht. De twee nieuwe patiënten hebben darmklachten, maar niet de complicatie HUS die tot nierfalen leidt en dodelijk kan zijn. Alle acht patiënten hebben de besmetting hoogstwaarschijnlijk in Duitsland opgelopen.

In Duitsland heeft de EHEC-uitbraak aan dertig mensen het leven gekost; bijna drieduizend mensen zijn ziek geworden. De darminfectiegolf in Duitsland is terug te voeren op het nuttigen van kiemscheuten van groenten als taugé, zei directeur Reinhard Burger van het Robert Koch Institut, de Duitse tegenhanger van het RIVM, vrijdag. Hij waarschuwde dat de crisis nog niet voorbij is en dat mensen nog steeds geen producten als taugé moeten eten. Sla, komkommer en tomaat zijn wel veilig.