LTO blij met einde groenteban Rusland

De groente- en fruitsector is verheugd dat het einde van de Russische groenteban in zicht is. Dat laat LTO Nederland weten in reactie op een aankondiging dat groenten uit de Europese Unie binnen een paar dagen weer de grens over mogen. Rusland weigert groente uit de EU uit vrees voor besmettingen met de EHEC-bacterie.

De Russische president Dmitri Medvedev zei vrijdag dat Rusland bereid is weer Europese groenten toe te laten zodra de EU garanties geeft dat die veilig zijn. Voorzitter José Manuel Barroso van de Europese commissie liet weten dat de EU binnen enkele dagen veiligheidscertificaten regelt.

Een LTO-zegsman hoopt dat de groente-export nu snel weer kan worden genormaliseerd. Hij spreekt van tientallen miljoenen euro's schade door de ophef over mogelijk besmette groente en de Russische groenteban.

LTO noemt het nieuws uit Rusland het tweede goede bericht van de dag. Eerder kondigde Duitsland al dat het advies om geen komkommer, tomaten en sla te eten werd ingetrokken. Duitse onderzoekers claimen de bron van de EHEC-uitbraak, die aan 29 mensen in Duitsland en Zweden het leven kostte, te hebben herleid tot kiemgroenten zoals taugé.