VN voert aidsbestrijding op, Nederland wilde meer

De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties wil de bestrijding van aids opvoeren. De 192 landen hebben zich in de slotverklaring van een conferentie over aidsbestrijding verplicht voor 2015 vijftien miljoen patiënten van medicijnen te voorzien.

In datzelfde jaar moet de overdracht van HIV, het virus dat aids veroorzaakt, met de helft zijn teruggebracht. Bovendien hebben de landen beloofd dat in 2015 geen kind meer met een HIV-besmetting ter wereld komt. Om die doelen te halen moeten de 192 ondertekenaars jaarlijks ruim 4 miljard euro bijeenbrengen.

Nederland noemt de slotverklaring 'ambitieus', maar vindt toch dat de tekst steviger had gekund. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken laat weten dat Nederland graag steviger taal en duidelijkere afspraken had willen zien over seksuele voorlichting, zelfbeschikking voor vrouwen en meisjes en het betrekken van jongeren. Ook had de focus wat Nederland betreft meer op homoseksuele mannen, drugsgebruikers en sekswerkers moeten liggen. Nederland zet hier in de eigen ontwikkelingsprogramma's juist wel op in. Om aids goed te bestrijden moeten taboes worden doorbroken.

De Nederlandse delegatie stond onder leiding van de premier van Sint Maarten, Sarah Wescot. Ze had veel energie in de eerder genoemde punten gestoken, maar die onderwerpen liggen volgens het Ministerie internationaal nog steeds te gevoelig om er overeenstemming over te bereiken, vooral in Arabische en Afrikaanse landen.


VN voert aidsbestrijding op, Nederland wilde meer (Foto: Novum)