'Marokkanen reageren Hollands in conflict'

Marokkaans-Nederlandse jongeren zijn op emotioneel vlak geïntegreerd en uiten hun boosheid 'heel Hollands'. Dat stelt psychologe Sheida Novin in haar dissertatie-onderzoek aan de Universiteit Leiden.

Volgens Novin klopt het beeld niet dat Marokkaans-Nederlandse jongeren hun emoties minder goed onder controle hebben dan autochtone leeftijdgenoten. "Ze reageren net zo direct en assertief. Dat zie je bij jongeren in Marokko niet terug. Die reageren vaker indirect en subtieler", aldus de promovenda.

De psychologe ondervroeg rond de 160 Marokkaans-Nederlandse en een even groot aantal Nederlandse jongeren uit de Randstad. Ook reisde ze af naar Marokko om daar jongeren te interviewen. Ze concludeert dat Marokkaanse jongeren in Nederland op emotioneel gebied veel dichter bij Nederlandse jongeren liggen dan bij Marokkaanse jongeren in Marokko.

Nederlands-Marokkaanse vlagVerder hebben Marokkanen in Marokko volgens Novin eerder last van schaamte als ze iets doen wat volgens anderen verkeerd is, terwijl Nederlandse jongeren dat hebben wanneer hun acties niet met hun eigen maatstaven overeenstemmen. "Ook hierbij bleken Marokkaans-Nederlandse jongeren heel Hollands", beweert de onderzoekster. 

Novin stelt eerder een 'culturele spagaat' te hebben verwacht tussen de Nederlandse cultuur - met het accent op vrijheid van meningsuiting, individualiteit en assertiviteit - en de Marokkaanse, die respect, groepsbelang en loyaliteit benadrukt. Op het vlak van emoties zegt ze die niet te zijn tegengekomen.

Eén duidelijk verschil tekent ze wel op. Nederlandse jongeren kunnen van hun boosheid afkomen door tot tien te tellen of tv te kijken, maar Marokkaans-Nederlandse jongeren niet. Novin onderzocht overigens niet speciaal Marokkaans-Nederlandse probleemjongeren: "Wij hebben ons op de doorsnee Marokkaans-Nederlandse jongeren gericht en zijn in die groep geen heel afwijkend gedrag tegengekomen."

Satellietschotels
Satellietschotels (bron: Wikipedia, foto: Tasja, licentie: publiek domein)