E3 2011: Woensdag

Mday

E3

Geen wekker klinkt. Mijn jetlag heeft me weer wakker gemaakt rond 7:00 ‘s ochtends, met een lichte kater van Bethesda’s feestje de nacht ervoor. Het is woensdag, dag twee van de beurs en wederom een geweldig schema in het vooruitzicht.

Mijn eerste afspraak is pas over anderhalf uur nadat om 10:00 de deuren opengegooid zijn. Ik wil al twee dagen ontzettend graag naar EA’s Battlefield 3, en deed enigszins een poging daartoe. Helaas kent de beurs ook exhibits-only bezoekers, die als een malle die kant op rennen om vroeg bij de booth te zijn. Ik viste achter het net. Voor nu.

Ik checkte hier en daar wat games, fotografeerde boothbabes (meestal met Nebo ertussen) en schooide wat swag bij developers terwijl ik rustig naar het Activision podium liep om Modern Warfare 3, Elite en Spec Ops te bekijken. De gigantische schermen van de ‘booth’ waren an sich al een overdonderende berg techniek, maar dit was niet waar ik moest zijn. De persruimte was mijn bestemming, behind closed doors en verboden toegang voor al die opdringerige exhibits-only fanatiekelingen.

Achter de schermen krijgen we twee missies te zien van de singleplayer campagne van MW3. Tijdens deze achtbaanrit vroeg ik me echter af hoe lang de makers dit kunstje telkens opnieuw kunnen doen. Het is wederom over the top en amper geloofwaardig, dus hier zit niet de vernieuwing.

MW3
Modern Warfare 3

Waar de vernieuwing wel zit, is de Spec Ops van Modern Warfare 3. Ja, deze zat ook in MW2, maar met de survival-mode die ik hands-on co-op heb gespeeld merkte ik enigszins een nieuwe vorm van gameplay. Het is Black Ops zombies, maar dan zonder zombies en uitgebreide inzetbare wapens. Vermakelijk. Ook Call of Duty Elite is interessant. En ja, het is écht gratis. Alleen speciale clanmogelijkheden en leaderboards vergt een betaalde premium-account. Een interessante website in HTML5 (maar ook iOS apps, facebook en dergelijke) somt echt álles op wat een speler over meerdere Call of Duty -games heeft bereikt, met grafiekjes en statistieken.

Geen slechte ochtend om deze woensdag mee te beginnen, en met een opgetogen gevoel en een volle maag (achter de schermen kun je wat eten) had ik een momentje om rond te lopen totdat Namco Bandai’s Ace Combat: Assault Horizon aan de beurt was. Ik nam de tijd om de relatief onbekende TERA Online uit te proberen, een MMO van Atari. Al gauw bleek deze eentje om in de gaten te houden, al is het maar vanwege de dynamische vechtstijl.

Ace Combat lijkt in mijn ogen een teleurstelling te worden. Ze hebben de fictieve wereld ingeruild voor de onze, en zijn van echte vliegsim naar close-combat oorlog gegaan. Bommenwerpers, helicopters en straaljagers zijn allemaal speelbaar, maar de gameplay die ik zag kon me niet zo enthousiast maken als Fires of Liberation. Ze bieden wel leuke nieuwe modi, zoals één waar je kan vechten om de wereld, maar ik mis de charmes van deel 6.

THQ is de volgende op de lijst, waar we door de dolenthousiaste Nederlandse PR worden ontvangen om de hele line-up van dit najaar te checken. In de dolle drukte werden we direct naar Metro 2033: Last Light geloodst (zonder in de rij te staan), waar we de opvolger van Metro 2033 met open mond aanschouwden. Geweldig realistische horror. Nog voordat we ‘mutant!’ kunnen roepen, was alweer Saints Row: The Third aan de beurt. Tijdens de demo was niets veilig: onschuldige omstanders, bendeleden, en voertuigen moesten zonder reden op de meest bizarre manier in het stof bijten. Niet een game waar ik al te hard om kan lachen, maar de rest van de toeschouwers wel.

Metro
Metro: Last Light

Warhammer: Space Marine belooft keiharde actie, maar biedt het wel genoeg afwisseling om lang te boeien? Na mijn speelsessie kwam ik er niet echt uit. De line-up was hoe dan ook veelbelovend. Ook de thematisering van THQ’s booth was ronduit geweldig, met gangsters, levensgrote Space Marines, en vrouwelijk schoon in strak leren pakjes.

Het is moeilijk om het allemaal in je op te nemen in één dag. Zoveel games, zo weinig tijd. Ik ben een gamer met specifieke smaken, ik houd bijvoorbeeld niet van Nintendo of PlayStation/Sony-games. Toch was er te weinig tijd om het allemaal te doen of zien. Er is echter één game die me volledig heeft weggeblazen vandaag, aan het begin van de avond.

Samen met wc-eend hebben we succesvol geprobeerd om achter de schermen de nieuwe Tomb Raider te bekijken. Ik draag Miss Croft een warm hart toe, maar ik had nooit verwacht dat deze reboot van de series zo’n geweldige impact zou hebben. De jonge, onzekere Lara wordt de vrouw die door menig gamer wordt vereerd als dé avonturierster aller tijden, en de filmische gameplay die ik zag was nu al erg gaaf. Wat gaat deze game ontzettend tof worden! De releasedatum is de enige ‘teleurstelling’: herfst 2012. Ik kan niet wachten tot volgend jaar.

We sluiten de avond af op het rooftop pool van het London West Hollywood Hotel, met een geweldig uitzicht over de skyline Los Angeles. Nintendo geeft een borrel, en we zitten samen onder het genot van een Gordon Ramsey-hapje en een drankje gezellig na te praten over de hoogtepunten van vandaag. Woensdag was wederom een geslaagde dag E3.