Grieks kabinet stemt in met nieuwe bezuinigingen

Het Griekse kabinet heeft donderdag ingestemd met een nieuwe ronde pijnlijke bezuinigingsmaatregelen. Bovendien wordt een aantal staatsbedrijven geprivatiseerd, wat vijftig miljard euro moet opleveren. De bezuinigingen zijn een voorwaarde voor het uitbetalen van een lening van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Europese Unie.

Volgens een lid van het kabinet zei premier George Papandreou dat 'gezocht is naar de eerlijkst mogelijke oplossing en dat die gevonden is'. Papandreou is de afgelopen dagen stevig onder vuur komen te liggen van zijn eigen socialistische PASOK-partij. Zij bekritiseerden de belastingverhogingen en de bezuinigingen.

Alle Grieken die jaarlijks meer dan acht- tot tienduizend euro verdienen krijgen de komende vier jaar te maken met een extra belastingheffing van drie procent. Bovendien wordt de btw in restaurants en bars verhoogd van 13 naar 23 procent. Ambtenaren en gepensioneerden moeten inkomen inleveren en op gezondheidszorg, onderwijs, defensie en sociale zekerheid zal worden bezuinigd. De bezuinigingsmaatregelen worden nu voorgelegd aan het parlement.

Griekenland ligt achter bij het uitvoeren van de beloofde hervormigen. De hervormingen moeten worden doorgevoerd in ruil voor een lening van 110 miljard euro van het IMF en de EU. De EU-lidstaten hebben gewaarschuwd dat de Grieken geen hulp meer krijgen als de nieuwe bezuinigingen niet worden doorgevoerd.

De druk op de Griekse regering is enorm. De kredietverleners eisen van de regering dat er bij alle partijen steun is voor de maatregelen. Bovendien is er forse kritiek geleverd op het trage verloop van de hervormingen. Als de financiële hulp aan de Grieken wordt stopgezet en daarmee de uitbetaling van de volgende tranche van de lening niet doorgaat, gaat Griekenland failliet. Het land gaat dan bankroet omdat het niet meer kan voldoen aan zijn schuldenverplichtingen.