Gates: toekomst van NAVO is troosteloos

De Amerikaanse minister van defensie Robert Gates heeft vrijdag fel uitgehaald naar de NAVO-bondgenoten. Schraperigheid en gebrek aan politieke wil bij de bondgenoten laten de steun in de Verenigde Staten voor de alliantie snel afkalven.

Als het zo blijft, gaat het Amerikaanse militaire bondgenootschap met Europa, dat zestig jaar lang de hoeksteen vormde van het Amerikaanse veiligheid, een 'sombere, zo niet troosteloze' toekomst tegemoet, zei Gates in een toespraak voor een Europese denktank in Brussel.

De NAVO werd in 1949 opgericht om een dam op te werpen tegen de Sovjet-Unie, maar na het einde van de Koude Oorlog is het bondgenootschap zoekende naar een nieuw doel. Gates waarschuwde dat nieuwe politieke leiders in de VS wier wereldbeeld niet door de Koude Oorlog is gevormd zich zullen afvragen of investeren in de NAVO wel voldoende rendement oplevert.

Gates, die 30 juni afzwaait, heeft zijn frustratie over de NAVO-bureaucratie of de vele beperkingen die Europese regeringen aan de inzet van hun strijdkrachten in Afghanistan hebben opgelegd nooit onder stoelen of banken gestoken. Ook de huidige militaire operaties in Libië brengen volgens hem zwakke plekken en feilen aan het licht. Maar dan nog is zijn oordeel, dat de NAVO haar plichten verzaakt en de Amerikanen voor het vuile werk laten opdraaien, ongewoon hard en recht voor zijn raap.

"De botte realiteit is dat er in het Amerikaanse Congres en in de Amerikaanse politiek minder trek en geduld zullen zijn om steeds kostbaarder gelden te spenderen voor landen die klaarblijkelijk niet genegen zijn de noodzakelijke middelen uit te trekken of de noodzakelijke veranderingen door te voeren om serieuze en capabele partners te zijn in hun eigen verdediging", zei Gates.

Zonder specifieke landen te noemen, haalde hij uit naar bondgenoten die 'graag de Amerikaanse belastingbetalers de groeiende last op zich te laten nemen voor verminderingen van de Europese defensiebudgetten'.


Gates: toekomst van NAVO is troosteloos (Foto: Novum)