Boek: Meg Rosoff - Hoe ik nu leef & Het toevallige leven van Justin Case

Wouter Kursten (Magneet)

Twee boeken in één voor de prijs van één boek. Dat moet haast wel een Nederlandse uitvinding geweest zijn. Deze bundel bevat de eerste twee boeken van Meg Rosoff genaamd Hoe ik nu leef en Het toevallige leven van Justin Case. Met beide boeken heeft ze prijzen gewonnen maar dat niet iedereen dezelfde boeken weet te waarderen, weten we nu wel.


In Hoe ik nu leef vertelt Daisy haar verhaal. Van hoe ze vanuit de Verenigde Staten naar Engeland verhuisde en over de wereldoorlog die daarna uitbrak. Deze oorlog maakt een einde aan de liefde tussen haar en haar neef Edmond. De kinderen worden uit hun huis gehaald en opgesplitst geplaatst bij andere families.

Hoe ik nu leef is een vrij raar boek om te lezen. Ten eerste is totaal niet duidelijk in welk tijdperk dat het zich afspeelt. Daarnaast worden de activiteiten met betrekking tot de wereldoorlog naar de achtergrond geduwd waardoor je je regelmatig afvraagt of sommige gebeurtenissen wel in de goede volgorde gebeuren. Daisy heeft het wel continu over de autoriteiten maar of dit nu de goede of de slechteriken zijn, blijft vaag. Ondanks dit is het toch een redelijk vermakelijk boek om te lezen. Het gebruik van hoofdletters bij het begin van woorden om sommige mensen of gebeurtenissen te benadrukken gaat na enkele tientallen pagina's irriteren. Gelukkig wordt dit steeds minder gedaan naar gelang het boek vordert.


Het toevallige leven van Justin Case
vertelt het verhaal van David Case die op vijftienjarige leeftijd besluit zijn voornaam te veranderen in Justin. Ook besluit hij zijn uiterlijk compleet te veranderen en weg te lopen van huis. Het verdere verloop van het verhaal is behoorlijk vaag maar hij komt een paar keer goed weg en wordt op de koop toe nog verliefd ook.

Ook dit is een behoorlijk raar boek om te lezen. Er komen verschillende personen of identiteiten aan bod die denken iets over het leven van Justin te kunnen vertellen. Daarnaast zijn alle gebeurtenissen dermate raar en toevallig dat niks logisch lijkt en alles kan gebeuren. Ondanks dat het raar is om te lezen, leest het boek wel prettig. Het taalgebruik is vrij simpel en alles steekt technisch goed in elkaar.

AL met al zijn dit dus twee rare boeken om te lezen die uiteindelijk wel goed leesbaar zijn. Qua stijl is het niet ergens mee te vergelijken en de verhalen kunnen niet anders zijn dan totale fantasie. Meg Rosoff heeft dus twee vrij aardige boeken neergezet die van mij samen drie en een halve ster verdienen.