President Kirgizië wil niet aftreden

De afgezette Kirgizische president Koermanbek Bakijev wil niet van aftreden weten en verzoekt de Verenigde Naties dringend vredestroepen te sturen. Dat vertelde hij persbureau AP zondag in een interview.

Bakijev zegt dat hij geen orders heeft gegeven om op de betogers te schieten en dat hij een schoon geweten heeft. Hij ontvluchtte woensdag de Kirgizische hoofdstad Bisjkek waar hevige protesten waren uitgebarsten tegen de corruptie, stijgende energiekosten en de slechte mensenrechtensituatie. Ten minste 81 mensen kwamen daarbij om het leven.

Bakijev zei in zijn huis in de zuidelijke plaats Tejit dat er een 'coup' gepleegd was. "Ik ben het staatshoofd", zo zei hij. Hij riep tevens op tot een internationaal onderzoek naar de gebeurtenissen op 7 april en gaf aan dat als hij schuldig zou worden bevonden, hij 'de consequenties volledig zal accepteren'.

Interimleider Roza Otoenbajeva zei zondag dat Bakijev berecht moet worden en dat er geen veiligheidsgaranties voor hem zullen worden afgegeven, iets wat eerder wel het geval was. Onafhankelijk politiek analist Toktogul Kaktsjekejev deed de voorspelling dat Bakijev met de interimregering zal proberen te onderhandelen over immuniteit voor hem en de leden van zijn clan als hij aftreedt.

De patstelling die door de situatie is opgetreden kan de stabiliteit in de regio in gevaar brengen en is een grote zorg voor het Westen vanwege de Amerikaanse militaire basis in het land. Die is van groot belang voor de oorlog in Afghanistan.