'Geen goed onderzoek naar Gaza-oorlog gedaan'

Israël en Hamas zijn er niet in geslaagd geloofwaardig onderzoek te doen naar beschuldigingen van oorlogsmisdaden tijdens de Gaza-oorlog van vorig jaar. Dat concludeert mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) zondag na een onderzoek.

De organisatie roept de internationale gemeenschap op er bij beide kanten op aan te drukken om alsnog onafhankelijke onderzoeken op te zetten. Dat zou voor juli moeten gebeuren. Die deadline is eerder opgelegd door de Verenigde Naties.

De VN kondigde daarbij aan dat 'verdere actie' wordt ondernomen als Israël en Hamas de deadline negeren. Het is echter niet duidelijk of zij voor een internationaal tribunaal kunnen worden gesleept.

"Er zijn veel beschuldigingen van schendingen van rechten tijdens het conflict", zegt onderzoeker bij HRW Fred Abrahams. "De onderzoeken van Israël halen de internationale standaard bij lange na niet, en Hamas heeft helemaal geen serieus onderzoek gedaan."

De Israëlische regering heeft de eis om een onafhankelijk onderzoek buiten het leger om op te zetten afgewezen. Zowel Israël en Hamas ontkennen dat zij zelf oorlogsmisdaden hebben gepleegd.

Israël begon op 27 december 2008 een 22 dagen durend offensief in de Gazastrook, nadat het jaren vanaf die regio met raketten was bestookt. Bij de aanval van Israël kwamen veertienhonderd Palestijnen, waaronder honderden burgers, om. Aan Israëlische zijde vielen dertien doden, waaronder enkele burgers.

Voormalig vervolger voor oorlogsmisdaden Richard Goldstone voerde vorig jaar een onderzoekscommissie aan die de strijd onderzocht. De onderzoekers conlcudeerden dat er bewijs is dat beide zijden oorlogsmisdaden hebben begaan. Hamas omdat het raketten op Israëlische burgers afvuurde, terwijl Israël disproportioneel geweld gebruikte en expres burgers trof.

Submitter:  Bron: Novum/AP