FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 13 december 2009

Juventus vreest langdurige absentie Camoranesi

Juventus is Mauro Camoranesi mogelijk enkele maanden kwijt. De Italiaanse international met Argentijnse roots hield zaterdag aan de 3-1 nederlaag bij Bari een spierblessure over.

Juventus-coach Ciro Ferrara had Camoranesi aanvankelijk buiten de basis gelaten. Ferrara bracht hem als invaller alsnog binnen de lijnen. Maar de middenvelder viel na acht minuten geblesseerd uit met een spierblessure in het bovenbeen.

De medische staf van de Oude Dame vreest dat Camoranesi mogelijk drie maanden uit de roulatie is. De eerste diagnose wijst op een spierscheuring bij de flankspeler.

Camoranesi wordt maandag verder onderzocht. De afwezigheid van de middenvelder zou voor Juve de tweede tegenvaller zijn naast de absentie van Gianluigi Buffon. De doelman werd zondag geopereerd aan zijn knie en is ruim veertig dagen uit de roulatie.

Vrijdag visdag voor een beter milieu

De oude katholieke traditie om op vrijdag geen vlees maar vis te eten zou in ere moeten worden hersteld. Dat opperde bisschop Gerard de Korte van Groningen en Leeuwarden vanavond in het tv-programma Kruispunt. Een vleesloze dag per week zou een enorme bijdrage kunnen leveren aan de vermindering van de CO2-uitstoot, aldus De Korte.

De bisschop deed zijn voorstel op de dag waarop in Nederland ruim negenhonderd kerken hun klokken lieten luiden om de wereldleiders op te roepen tijdens de klimaattop in Kopenhagen een goed klimaatverdrag af te sluiten. De Korte: "We weten dat elke kilo vlees ontzettend veel energie vergt en heel veel CO2-uitstoot veroorzaakt. Een vleesloze dag zou daarom een goed idee zijn." Ex-Beatle Paul McCartney pleitte onlangs in het Europees parlement voor zo'n dag.

Volgens oud katholiek gebruik was vrijdag een dag van volledige onthouding. De kerk vond dat gelovigen op deze dag geen dieren van het land mochten eten. Om toch aan kracht en energie te komen konden de arbeiders wel vis eten. In 1989 bepaalde de Nederlandse bisschoppenconferentie dat het betrachten van soberheid in eten, drinken en roken al voldoende was. Vlees mocht, maar met mate. Vleesloos is echter beter voor het milieu, vindt De Korte dus kan vrijdag visdag in ere worden hersteld.

Uitslag Olympique Lyon - Girondins Bordeaux

Girondins Bordeaux heeft een verdiende zege geboekt op bezoek bij Olympique Lyon. Maraoune Chamakh scoorde de enige treffer in Stade Gerland. Het gat tussen de landskampioen en de ploeg die de afgelopen jaren regeerde in Frankrijk is opgelopen naar acht punten.

Bordeaux en Lyon speelden een matig duel in Lyon. Beide ploegen creëerden weinig kansen en het duel speelde zich vooral op het middenveld af. De thuisploeg was vooral aanvallend erg mat omdat de Portugese spits Lisandro Lopez goed aan banden werd gelegd.

Lyon wilde in de tweede helft een voorsprong forceren. Met het inbrengen van Miralem Pjanic en Kim Källstrom hoopte trainer Claude Puel aanvallend meer gevaar te stichten. Maar aan de andere kant scoorde Bordeaux de verdiende 0-1 via Marouane Chamakh. De Marokkaan kopte een voorzet van Yoan Gourcuff binnen, waarna doelman Hugo Lloris de bal pas achter de lijn kon keren.

Bordeaux blijft door de treffer van Chamakh koploper in Ligue 1. Nummer twee Montpellier volgt op vier punten. Topclubs Olympique Marseille en Lyon hebben respectievelijk zes en acht punten achterstand.

[WB] Noorwegen wint achtervolging mannen

De Noorse mannen hebben de ploegenachtervolging gewonnen. De Italiaanse mannen eindigden als tweede, terwijl Canada derde werd. De Nederlandse heren konden niet schitteren en eindigden net naast het podium. Nederland behield wel de leiding in het klassement.

Zuid-Korea was het eerste land dat een sterke tijd kon neerzetten. Ze reden zelfs een tijdje onder het schema van het wereldrecord van de Nederlandse heren Kramer, Verheijen en Wennemars. De Koreanen konden hun sterke race geen passend slot geven, want het trio viel tijdens de laatste twee rondes compleet uit elkaar. Uiteindelijk klokten ze een tijd van 3:41,50.

De Italiaanse heren, met Anesi, Fabris en Stefani aan de start, troffen in de vierde rit een sterk Russisch team. Dat bestond uit Lalenkov, Skobrev en Yesin. Beide landen waren vooraf in staat om hoog te eindigen. De Italianen, huidig olympisch kampioenen, en de Russen waren in het begin van de race aan elkaar gewaagd. Skobrev en Fabris namen hun landen sterk op sleeptouw, maar waren wel langzamer dan de Koreanen.

In de slotronde liep het Italiaanse team uit op het Russische team, omdat Lalenkov bij de Russen het niet meer bij kon benen. Het Italiaanse team nam zelfs de leiding over van Zuid-Korea met een nette 3:39,74. Ook de Japanners doken in de daaropvolgende rit onder de tijd van de Koreanen, maar met een tijd van 3:40,65 moesten ze nog wel de Italianen voor hen laten. Noorwegen deed het wel beter dan het Italiaanse team. Tegen de Canadezen kwamen de Noren, met Bøkko, Christiansen en Flygind-Larsen, tot een tijd van 3:39,55. Canada klokte een tijd van 3:40,39.

Nederland, dat aan de start stond met Carl Verheijen, Erben Wennemars en Bob de Vries, trof in de laatste rit Verenigde Staten. De Amerikanen verschenen met een B-team aan de start; Hansen, Kuck en Marsicano. De Nederlanders begonnen voorzichtig aan de race, terwijl de Amerikanen voortvarend van start gingen. Beide landen waren aan elkaar gewaagd, maar soepel liep het niet bij de Nederlanders. Zo moest De Vries af en toe lossen en miste Verheijen een slag. De Amerikanen lieten het in het slot van de race varen, terwijl de Nederlanders toch nog een sterk slot konden opbrengen. Dit bracht het Nederlandse team uiteindelijk met een tijd van 3:40,49 op een vierde plek.

Uitslag ploegenachtervolging mannen

#LandTijd
1.Noorwegen3:39,55
2.Italie3:39,72
3.Canada3:40,34
4.Nederland3:40,49
5.Japan3:40,65
6.Zuid-Korea3:41,50

Klassement:

#LandPunten
1.Nederland260
2.Noorwegen230
3.Canada186
4.Verenigde Staten180

Man mishandeld door buurman

Een 41-jarige man uit Haarlem is gisteravond door zijn buurman mishandeld. De 50-jarige buurman is door de politie aangehouden en er wordt proces-verbaal tegen hem opgemaakt.

De twee buren hadden al langere tijd ruzie. De auto van de 41-jarige man was al diverse keren bekrast. Toen de man gisteren foto's wilde maken van de meest recente schade, kwam zijn buurman naar buiten en deelde een aantal rake klappen uit.

Extra Israëlische steun voor nederzettingen

Israël kan miljoenen euro's extra staatssteun gaan verlenen aan Israëlische nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever. De regering besloot vandaag meerdere nederzettingen aan te wijzen als speciale zones die recht hebben op de aanvullende miljoenen.

Volgens de minister van Financiën, Yuval Steinitz, is het besluit bedoeld als gebaar naar de kolonisten. Zij zijn woedend omdat Jeruzalem voor de nederzettingen een bouwstop van tien maanden afkondigde. Israël reageerde daarmee op maandenlange Amerikaanse druk.

De extra fondsen lijken echter de woede op te wekken van de Palestijnen en de internationale gemeenschap. Zij beschouwen de nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever als illegaal.

In de nederzettingen die als zogenoemde nationale prioriteitszone zijn aangewezen, wonen ongeveer 110.000 kolonisten.

Jans erg blij met doelpunten Enevoldsen

Ron Jans was na afloop van de wedstrijd bij Sparta erg tevreden met de drie punten. Ook was hij erg blij met de doelpunten van Thomas Enevoldsen.

FC Groningen won op Het Kasteel met 2-4 van Sparta en Enevoldsen scoorde driemaal. Jans complimenteerde de Deen met zijn optreden: "Zo'n wedstrijd als vandaag speelt hij nooit weer. Dit was echt de wedstrijd van Thomas. Het waren allemaal geweldige goals. Op snelheid indribbelen en uithalen. Het is mooi dat hij als international in deze moeilijke periode is opgestaan."

Jans keek meteen ook vooruit naar de volgende duels: "Dit is hopelijk een opstap naar een mooie eindklassering. Het zal een moeilijk seizoen blijven, maar er zit zeker meer in."

Uitslagen Italië speelronde 16

In Italië werd dit weekend de zestiende speelronde afgewerkt. Hieronder vind je de uitslagen, stand, topscorers en het programma van de volgende speelronde.

AC Milan - Palermo

AC Milan heeft vanmiddag op eigen veld met 0-2 verloren van Palermo. Hierdoor verzuimt de ploeg van Leonardo in te lopen op Internazionale, dat met 1-1 gelijkspeelde tegen Atalanta Bergamo. Vlak na rust kwam Palermo op voorsprong via Fabrizio Miccoli. Hij scoorde in de 49e minuut de 0-1. Milan-trainer Leonardo nam gelijk maatregelen en bracht Pato in voor Ignazio Abate. Klaas Jan Huntelaar bleef de gehele wedstrijd op de bank.

In de zoektocht naar de gelijkmaker kreeg Milan het deksel op de neus. Na een uur spelen werd het 0-2 door een doelpunt van Mark Bresciano. Leonardo zette alles op alles en wisselde Clarence Seedorf voor Filippo Inzaghi. De spitsen van Milan wisten niet meer tegen te scoren, waardoor de drie punten meegingen naar Palermo.

Bari - Juventus

Juventus heeft zich nog niet hersteld van de afstraffing in de Champions League door Bayern München. De Oude Dame verloor zaterdagavond in de Serie A met 3-1 van Bari. Ricardo Meggiorini bracht de thuisclub al na zeven minuten aan de leiding. Halverwege de eerste helft trok David Trezeguet de score echter weer in evenwicht. Bari kwam nog voor de pauze weer op voorsprong. Paulo Barreto benutte een strafschop, nadat de Braziliaanse aanvaller zelf ten val was gebracht door Fabio Cannavaro.

Juventus moest na rust in de aanval, op zoek naar de gelijkmaker. Daardoor ontstond er ruimte voor Bari, dat standhield en in de slotfase het duel besliste. Sergio Almiron tilde het scorebord naar de 3-1 eindstand. Met deze nederlaag worden de zorgden voor Juve-coach Ciro Ferrara alsmaar groter. De club uit Turijn staat nu zes punten achter koploper Inter.


Uitslagen

ThuisUitUitslag
Chievo Fiorentina 2-1
Siena Udinese 2-1
Catania Livorno 0-1
AC Milan Palermo 0-2
Lazio Roma Genoa 1-0
Parma Bologna 2-1
Atalanta Bergamo Internazionale 1-1
Cagliari Napoli 3-3
Bari Juventus 3-1
SampdoriaAS Roma0-0


Stand

#ClubGespeeldWinstGelijkVerliesPuntenGoals
1 Internazionale 16 11 3 2 36 35-14
2 AC Milan 16 9 4 3 31 23-17
3 Juventus 16 9 3 4 30 29-19
4 Parma 16 8 4 4 28 22-20
5 AS Roma 16 7 4 5 25 25-22
6 Sampdoria 16 7 4 5 25 20-22
7 Bari 16 6 6 4 24 19-15
8 Chievo 16 7 3 6 24 20-17
9 Fiorentina 16 7 3 6 24 18-15
10 Genoa 16 7 3 6 24 28-27
11 Napoli 16 6 6 4 24 24-24
12 Cagliari 16 7 2 7 23 25-21
13 Palermo 16 6 5 5 23 21-20
14 Udinese 16 5 3 8 18 19-21
15 Lazio Roma 16 3 7 6 16 10-15
16 Bologna 16 4 4 8 16 17-24
17 Livorno 16 4 3 9 15 7-18
18 Atalanta Bergamo 16 3 4 9 13 15-25
19 Siena 16 3 3 10 12 17-27
20 Catania 16 1 6 9 9 14-25

Topscorers

#SpelerClubGoals
1Di Natale Udinese 11
2Diego Milito Internazionale 10
3Totti AS Roma 9
4Matri Cagliari 8
=Pazzini Sampdoria 8
6Trezeguet Juventus 7
=Eto'o Internazionale 7
=Gilardino Fiorentina 7
=Pato AC Milan 7
=Hamsik Napoli 7

Programma volgende speelronde

DatumThuisUit
za 19/12 Fiorentina AC Milan
za 19/12 Bologna Atalanta Bergamo
zo 20/12 Juventus Catania
zo 20/12 Udinese Cagliari
zo 20/12 AS Roma Parma
zo 20/12 Napoli Chievo
zo 20/12 Genoa Bari
zo 20/12 Livorno Sampdoria
zo 20/12 Palermo Siena
zo 20/12 Internazionale Lazio Roma

Benítez: "We waren ineens het vertrouwen kwijt"

Rafael Benítez blijft met Liverpool kwakkelen in de Premier League. Zondag verloor de Spanjaard met zijn ploeg met 1-2 van Arsenal. The Reds blijven door de nederlaag op de zevende plek steken in Engeland.

Liverpool kwam door een treffer van Dirk Kuyt nog wel op voorsprong tegen Arsenal, maar een zwakke tweede helft van de thuisploeg leverde de Londenaren een 1-2 zege op. "Alles veranderde na de goal van Arsenal. We waren het vertrouwen ineens kwijt en geloofden niet meer in ons eigen kunnen", zegt Benítez tegen Sky Sports.

De Spaanse manager vond dat zijn ploeg een strafschop had moeten krijgen na een overtreding op aanvoerder Steven Gerrard. "Het was een strafschop. Als er een speler wordt neergehaald in de zestien is het altijd een strafschop", zegt Benitez.

Het gat met de topposities in Engeland is door het verlies weer groter geworden. "Maar we moeten door. Woensdag wacht ons weer een belangrijk duel (Wigan Athletic, red). Als we zo spelen als in de eerste helft gaan we vanzelf wedstrijden winnen. Een plek bij de eerste vier blijft ons doel."

Boutahar mogelijk weken uitgeschakeld

Willem II moet het waarschijnlijk een aantal weken zonder Saïd Boutahar stellen. De middenvelder verliet per brancard het veld in de wedstrijd tegen Roda JC. Zijn werkgever meldt op de officiële website dat Boutahar mogelijk vier tot zes weken buiten de roulatie kan zijn.

Volgens Willem II-trainer Alfons Groenendijk heeft de speler van de Tricolores mogelijk een spierscheuring overgehouden aan het duel van vandaag. Boutahar wordt maandag onderzocht in het ziekenhuis. De Tilburgers gingen met 1-3 onderuit tegen Roda JC en staan op dit moment vijftiende in de Eredivisie met veertien punten.

Derde dag van Koerdische rellen Turkije

Turkse Koerden hebben voor de derde dag op rij gedemonstreerd tegen het verbod van de enige Koerdische partij in het Turkse parlement, de DTP. Net als de afgelopen dagen, kwam het ook vandaag tot rellen.

Bij een betoging in Istanbul raakten ongeveer tweehonderd Koerden slaags met Turkse nationalisten, meldden Turkse media. De demonstranten gooiden met stenen en molotovcocktails naar winkels, andere ondernemingen en voertuigen. De oproerpolitie haalde de twee partijen uit elkaar.

Ook gisteren en eergisteren kwam het in meerdere steden van het land tot soms gewelddadige protesten tegen het verbod. De DTP werd illegaal verklaard wegens banden met de Koerdische terreurbeweging PKK.

[WB] Rusland wint verrassend achtervolging dames

De Russische dames hebben verrassend de ploegenachtervolging bij de dames gewonnen. De Canadese schaatssters werden tweede, terwijl Duitsland derde werd. Nederland werd teleurstellend vierde en zakte in het klassement naar een vijfde plek.

De eerste landen die in actie kwamen, waren Polen en Kazachstan. De Poolse dames klokten 3:00,57 en zetten daarmee voor hun doen een nette tijd neer. Vervolgens kwamen de dames van de Verenigde Staten, met Rodriguez in de gelederen, uit tegen China. De Amerikaanse dames zetten een tijd neer van 2:59.38 en pakten daarmee voorlopig de leiding.

De rit daarna troffen Duitsland en Zuid-Korea elkaar. De Duitse dames, zonder Friesinger, startten langzamer dan de Koreanen. Halverwege de afstand kwamen de Duitse dames, dankzij goed sleurwerk van Beckert, goed op stoom en wisten Zuid-Korea te verslaan. De tijd van de Amerikaanse dames werd in een tijd van 2:57,16 geklopt. Ook de Koreaanse dames doken met een tijd van 2:59,07 onder de tijd van de Verenigde Staten.

Nederland, met Ireen Wüst, Elma de Vries en Paulien van Deutekom, trof Rusland en startte niet goed. Van Deutekom moest meteen een gaatje slaan, maar sloot snel terug aan. Naarmate de race vorderde, begon het beter te draaien bij de Nederlandse dames. Toch sloeg de vermoeidheid toe bij de Nederlandse dames en werden ze geklopt door de Russische dames. Nederland klokte een tijd van 2:57,36, wat uiteindelijk één duizendste langzamer was dan Duitsland, terwijl de Russinnen de leiding pakten met een tijd van 2:57,18.

In de slotrit mocht Japan het opnemen tegen favoriet Canada. Beide landen startten voorzichtig en waren tot drie rondes van de finish langzamer dan bijvoorbeeld de Duitse en Nederlandse dames. De Japanse dames lieten het lopen en eindigden op een vijfde plek. Het Canadese team, dat bestond uit Groves, Klassen en Nesbitt, konden in de laatste rondes niet voorkomen dat Rusland er met de winst vandoor ging. Met een tijd van 2:57,36 eindigden ze als tweede.

Uitslag:

#LandTijd
1.Rusland2:57,18
2.Canada2:57,34
3.Duitsland2:57,36
4.Nederland2:57,36
5.Japan2:59,09
6.Zuid-Korea2:59,17

Klassement:

#LandPunten
1.Canada280
2.Rusland230
3.Japan190
4.Duitsland190
5.Nederland185

Massa gaat weer met F2007 testen

Felipe Massa zal ergens in de komende dagen weer achter het stuur van een Ferrari Formule 1-auto gaan kruipen. De Braziliaan gaat op het circuit van Mugello kilometers maken met een F2007 die geleend wordt van de Corse Clienti-afdeling van het bedrijf.

Massa was in Italië om samen met Luca Badoer en Marc Gené cadeaus uit te delen aan de familie van Ferrari-medewerkers. Hierbij vroeg de Braziliaan of hij nog eens kon testen. "Ik wilde voor het einde van het jaar nog eens in een Formule 1-auto rijden, dus ik haal het maximale uit mijn komst naar Maranello," zei Massa. "Ik wil Ferrari bedanken voor het geven van dit cadeautje."

Massa testte in oktober al eens met een F2007 na hersteld te zijn van het ongeval dat hij in Hongarije meemaakte. Tijdens de Ferrari World Finals reed hij nog enkele ronden met een F60. De datum van de nieuwe test staat nog niet vast, omdat de weersvoorspellingen in Maranello niet erg gunstig zijn voor de komende dagen.

Uitslagen volleybal A-League speelronde 9

Dit weekend werd de negende speelronde gespeeld in de nationale volleybalcompetitie, de A-League. Hieronder vind je de uitslagen, standen en het programma voor komende week.

Uitslagen A-League heren:

ThuisploegUitploegUitslag
HvA VolleybalBMC/SSS3-0
AB Groningen/LycurgusNesselande3-0
Langhenkel OrionWebton Twente3-0
Landstede Volleybal/VCZSV Dynamo Apeldoorn3-2

Stand A-League heren:

#TeamGespeeldPuntenSets voorSets tegen
1Langhenkel Orion 9222611
2HvA Volleybal 9202310
3SV Dynamo Apeldoorn 9192415
4AB Groningen/Lycurgus 9162014
5Landstede Volleybal/VCZ9152018
6Nesselande 9101219
7BMC/SSS 95923
8Webton Twente 91327

Uitslagen DELA-League dames:

ThuisploegUitploegUitslag
Heutink-PolluxLonga’59uitgesteld*
Dros/AlternoSliedrecht Sport1-3
PND VC WeertCofely-Nesselande3-0
TVC AmstelveenSumma Peelpush3-0

* uitgesteld vanwege faillissementsaanvraag Longa

Stand DELA-League dames:

#TeamGespeeldPuntenSets voorSets tegen
1Heutink Pollux 821225
2TVC Amstelveen 818196
3PND/VC Weert 817208
4Sliedrecht Sport 9161716
5Dros/Alterno 9141816
6Cofely-Nesselande 97923
7Longa'59 85822
8Summa Peelpush 94724

Programma:
Heren zaterdag 19 / zondag 20 december

TijdThuisploegUitploeg
19:30Webton TwenteHvA Volleybal
19:30BMC/SSS Landstede Volleybal/VCZ
20:00AB Groningen/LycurgusSV Dynamo Apeldoorn
15:00 (zondag)Nesselande Langhenkel Orion

Dames zaterdag 19 / zondag 20 december

TijdThuisploegUitploeg
19:30Sliedrecht Sport PND VC Weert
19:30Cofely-Nesselande Heutink-Pollux
20:00Longa’59 TVC Amstelveen
15:30 (zondag)Summa PeelpushDros/Alterno

Honderden kerkklokken luiden voor het klimaat

Ruim negenhonderd kerken hebben vanmiddag in Nederland de klokken geluid voor het klimaat. De katholieke, protestantse en andere kerken riepen zo wereldleiders op om in actie te komen voor een goed klimaatverdrag. Ook elders in de wereld luidden de klokken.

De kerken wilden met de actie een boodschap van rechtvaardigheid laten klinken. Zij gaven hiermee aan dat zij solidair zijn met de armen in de wereld. Rijke landen moeten minder broeikasgassen gaan uitstoten en ontwikkelingslanden financieel helpen in te spelen op het veranderende klimaat, vinden ze.

De actie vond plaats na afloop van een kerkdienst in Kopenhagen. In de Deense hoofdstad is momenteel een VN-top aan de gang. Ruim 180 regeringsdelegaties komen hier bij elkaar om afspraken te maken voor het klimaat.

  (foto: ANP)

Albert wint ook in Overijse

Niels Albert heeft vandaag na zijn winst van afgelopen zaterdag zijn tweede overwinning van het weekend geboekt. Tijdens de veldrit van Overijse kwam de wereldkampioen solo over de finish.

Albert merkte in de beginfase op dat zijn landgenoot Sven Nijs en de Tsjech Zdenek ¦tybar moeite hadden en ging meteen in de aanval. Alleen Kevin Pauwels kon het tempo van Albert bijhouden, maar moest al snel passen.

De jonge Albert had vervolgens geen last meer van de concurrentie en reed onbedreigd naar de winst. Pauwels werd nog bijgehaald door Nijs en een sprint moest uitmaken wie er tweede werd. Hierin was Pauwels alsnog de sterkste en eindigde daardoor op de tweede plek.

¦tybar stelde teleur en eindigde vijfde. Beste Nederlander was Gerben de Knegt. Hij werd negende.

Planetoïde vernoemd naar Boudewijn Büch

Schrijver, verzamelaar en wereldreiziger Boudewijn Büch leeft voort in het heelal. Tijdens de 8e Internationale Boudewijn Büch Dag vandaag in Amsterdam is bekendgemaakt dat een planetoïde is vernoemd naar de in 2002 overleden kenner van de dodo, Goethe en de Rolling Stones.

De vernoeming is gedaan door Tom Gehrels, Amerikaans astronoom van Nederlandse afkomst. Hij deed dat op voordracht van wetenschapsjournalist Carl Koppeschaar. De Internationale Astronomische Unie (IAU) heeft de vernoeming bekrachtigd, liet Koppeschaar vandaag weten.

Planetoïde Boudewijnbuch beweegt zich op een afstand van 274 miljoen tot 446 miljoen kilometer van de zon in de ruimte tussen de planeten Mars en Jupiter. Een planetoïde bestaat meestal uit rotsachtig materiaal. Soms gaat het slechts om een kleine kei, maar er zijn ook heuse miniplaneten bij met een diameter van 1000 kilometer. De diameter van planetoïde Boudewijnbuch is naar schatting 4 kilometer. De ruimterots draait in 3,73 jaar om de zon.

CBR dit jaar in het rood

Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) is in de rode cijfers gedoken. Volgens het NOS Journaal van vanavond lijdt het CBR dit jaar een verlies van bijna 8 miljoen euro. De NOS baseert zich op een intern stuk waarop de journaalredactie de hand op heeft weten te leggen.

Dat het CBR financiële problemen had, werd in september al bekend. Minister Camiel Eurlings (Verkeer) stuurde de Tweede Kamer op 22 september een brief over de tegenvallers. Hij noemde toen wel de oorzaak, maar niet de hoogte van het bedrag. Het negatieve resultaat is het gevolg van pensioenverplichtingen en een reservering van 8,6 miljoen voor de kosten van een reorganisatie.

Volgens een woordvoerder van het CBR is het pensioensysteem van de organisatie te duur geworden. Het CBR heeft nog een eindloonregeling terwijl de meeste bedrijven zijn overgestapt op een middenloonregeling. De organisatie moet naar verwachting zeker 7 miljoen euro bijstorten om aan de pensioenverplichtingen te kunnen voldoen.

  (foto: ANP)

[WB] Weer winst Davis, geen WR

Shani Davis heeft de 1.000 meter in Salt Lake City op zijn naam geschreven. Met 1.06,67 zette hij geen wereldrecord neer, maar bleef wel Kyou-Hyuk Lee en Mika Poutala voor.

Beorn Nijenhuis mocht als gevolg van diverse Nederlandse afzeggingen meedoen aan de 1.000 meter bij de mannen. Maar hij was niet in staat in olympische kwalificatie te verdienen. Met 1.08,61 was de Nederlands recordhouder veel te langzaam en was al bijna een seconde trager dan Jeremy Wotherspoon, die halverwege het programma 1.07,77 als snelste tijd had staan.

Lars Elgersma kwam dichtbij de tijd van Wotherspoon. Hij zette met 1.07,87 een dik nieuw persoonlijk record neer. Mika Poutala was wel sneller en zette 1.07,24 op de klok. Jan Bos kwam in de daaropvolgende rit niet in de buurt van die tijd (1.08,68) en werd dik verslagen door Chad Hedrick (1.07,34).

Kyou-Huyk Lee startte geweldig snel, redde het wereldrecord niet, maar zette met 1.07,07 wel de snelste tijd neer. Shani Davis schrok niet van die tijd, maar lag in zijn race lang achter de Koreaan Tae-Bum Mo. In de laatste bocht ging hij hem voorbij en zette 1.06,67 neer, de tweede snelste tijd ooit.

Uitslag 1.000 meter

#NaamNatTijd
1Shani DavisUSA1.06,67
2Kyou-Huyk LeeKOR+0,40
3Mika PoutalaFIN+0,57
4Tae-Bum MoKOR+0,59
5Chad HedrickUSA+0,66
6Jeremy WotherspoonCAN+1,10
7Nico IhleDUI+1,20
8Lars ElgersmaNED+1,20
15Beorn NijenhuisNED+1,94
16Jan BosNED+2,00

Stand wereldbeker

#NaamNatPunten
1Shani DavisUSA400
2Tae-Bum MoKOR215
3Kyou-Hyuk LeeKOR212
4Mark TuitertNED170
5Mika PoutalaFIN162
6Denny MorrisonCAN157
7Chad HerdrickUSA157
8Joon MunKOR143
9Jan BosNED124
10Simon KuipersNED116

Gewonden steekvlam Rotterdam doen aangifte

Zeven mensen hebben bij de politie aangifte gedaan omdat zij gisternacht gewond raakten door een steekvlam in een horecagelegenheid in Rotterdam. Zij liepen allen brandwonden op. Een van de slachtoffers ligt nog in het ziekenhuis.

De politie is op zoek naar een verdachte. Mogelijk heeft een bezoeker een aansteker of lucifer bij een spuitbus gehouden. De politie onderzoekt de exacte toedracht. Ze heeft inmiddels acht getuigen gehoord en moet nog camerabeelden uitkijken.

Er waren op het moment van het incident ongeveer tweehonderd mensen in de nachtclub.

[WB] Fabris: "Sven zal een beetje bang zijn nu"

Sven Kramer deed gisteren niet mee aan de 5.000 meter bij de wereldbekerwedstrijden in Salt Lake City. Enrico Fabris was er wel en liet zien dat hij in vorm is. Met 6.06,06 verbeterde hij bovendien het baanrecord van Kramer.

Tot nu toe wist Fabris dit seizoen niet echt potten te breken. Al eerder constateerden zijn concurrenten dat Fabris tijdens voorbereidingen op de wereldbekerwedstrijden gewoon door trainde. Tijdens de race ging hij vervolgens niet voluit.

De Italiaan gaf toe dat hij de afgelopen weken verstoppertje heeft gespeeld. Gisteren vond Fabris het waarschijnlijk tijd om zichzelf eens te testen. "Toen ik vier World Cup-wedstrijden niet goed had gereden, begon ik toch een beetje onzeker te worden. Je kan de sterkste man op de wereld zijn, maar je moet er wel van overtuigd zijn dat je kan winnen."

"Ik weet niet of Sven deze tijd had verbeterd. Hij komt altijd zelfverzekerd over, maar Sven zal zeker een beetje bang zijn geworden," besloot de Italiaan.

Terry: "Negentig punten levert landstitel op"

Chelsea-aanvoerder John Terry vindt niet dat de Engelse titelstrijd meer opener is dan in voorgaande jaren. De Engels international verwacht dat het aantal van negentig punten zijn ploeg de landstitel op moet leveren.

Terry vertelt tegenover Sky Sports: "Ik hoor steeds dat de topteams steeds minder punten pakken en vaker verliezen. We hebben nu drie keer verloren. Sommige mensen nemen die verhalen over. Ik niet."

De captain van The Blues denkt dat zijn ploeg weer negentig punten moet halen voor de landstitel. Een grens die de Londenaren in 2005 en 2006 al wisten te passeren. "We hebben met dat aantal punten twee keer de titel veroverd. In de afgelopen seizoen bleek dat aantal ook genoeg voor het kampioenschap."

"We moeten het huidige niveau van ons spel vasthouden. Er bestaat geen moment rust in het voetbal. We moeten ons voorbereiden op de volgende wedstrijden en proberen het beste uit onszelf naar boven te halen."

[WB] Nesbitt blijft 1.000 meter domineren

Christine Nesbitt heeft voor de vierde keer op rij de 1.000 meter gewonnen tijdens een wereldbekerwedstrijd. De Canadese versloeg in Salt Lake City Beixing Wang en Nao Kodaira. Laurine van Riessen was de beste Nederlandse op plaats vijf.

De eerste snelle tijd werd neergezet door de Russin Olga Fat Kulina, die 1.14,50 op de klok zette. In de vijfde rit deden Laurine van Riessen en Anni Friesinger-Postma een poging deze tijd te verbeteren. Van Riessen reed met 1.14,31 een dik persoonlijk record, terwijl Friesinger met 1.14,91 tegenviel.

In rit zeven kwam Natasja Bruintjes in de baan tegen Jennifer Rodriquez. Beide dames kwamen onder de 1.15, maar waren niet in staat zich op het podium te rijden. Beixing Wang zat een rit later lang onder het wereldrecord van Cindy Klaassen, maar redde het niet. Maar met 1.14,01 stootte ze Van Riessen van de eerste plaats. Monique Angermüller was ook sneller dan Van Riessen, terwijl Kristina Groves juist langzamer was en dus enigszins tegenviel.

In de laatste rit deed Christine Nesbitt een succesvolle poging om Wang van de eerste plaats te stoten. Ze zette een nieuw PR neer met 1.13,37, waarmee ze dicht bij het wereldrecord kwam. Hiermee won Nesbitt haar vierde 1.000 meter op een rij.

Uitslag 1.000 meter

#NaamNatTijd
1Christine NesbittCAN1.13,37
2Beixing WangCHN+0,65
3Nao KodairaJPN+0,81
4Monique AngermüllerDUI+0,85
5Laurine van RiessenNED+0,94
6Olga FaykulinaRUS+1,14
7Kristina GrovesCAN+1,18
8Sayuri YoshiiJPN+1,19
12Natasja BruintjesNED+1,56

Stand Wereldbeker

#NaamNatPunten
1Christine NesbittCAN400
2Annette GerritsenNED205
3Nao KodairaJPN202
4Beixing WangCHN180
5Monique AngermüllerDUI170
6Margot BoerNED165
7Kristina GrovesCAN161
8Sayuri YoshiiJPN130
9 Laurine van RiessenNED113

Auto met vuurwerk opgeblazen

Onbekenden hebben in de Spreeuwehof in Heinkenszand (gemeente Borsele) een personenauto opgeblazen. Dat deden ze gisteravond laat met een hoeveelheid vuurwerk.

Door de klap gingen alle ruiten van de wagen aan diggelen en werden de portieren eruit geblazen. Volgens de politie is de wagen totaal vernield.

De wagen stond in een parkeerhaven op een woonerf. Persoonlijke ongelukken hebben zich niet voorgedaan. Van de daders ontbreekt ieder spoor.

Haase: "Nog niet honderd procent fit"

Robin Haase versloeg zondagmiddag Antal van der Duim in twee sets tijdens de finale van de Masters in Rotterdam en sleepte daarmee zijn eerste toernooizege binnen sinds zijn comeback na zijn slepende knieblessure. Na afloop vertelde Haase dat hij nog niet honderd procent fit is.

Haase liet na zijn toernooizege in Rotterdam weten: "Mijn lichaam moet er nu aan wennen om weer veel te spelen. Ik moet de knie belasten. Maar ik hoop natuurlijk dat het ooit helemaal verdwijnt. Ik ben nog niet honderd procent, het niveau in de ATP is ook heel anders."

De talentvolle tennisser vertelt verder: "Ik kan nu geen doel stellen, moet eerst ervaren hoe het is op dat niveau. De Australian Open is ook een goede test voor mijn knie, maar eigenlijk denk ik pas eind februari, na het ABN/AMRO-toernooi, een idee te hebben waar ik sta."

Smit en Paul weten niets van omkoping

Gretha Smit en haar coach Ingrid Paul hebben gereageerd op het bericht over de omkoping omtrent de Olympische Spelen van 2006 in Turijn. Toenmalig coach Paul zou de Poolse schaatsster Katarzyna Wójcicka geld 50.000 euro hebben aangeboden in ruil voor haar afzegging op de vijf kilometer.

Smit was in Turijn eerste reserve op de vijf kilometer, nadat Nederland een startplek was kwijtgeraakt na de teleurstellende race van Moniek Kleinsman op de drie kilometer. Smit vertelt tegenover Sportweek dat ze totaal niet weet of er geld geboden is door haar toenmalige coach Paul.

De schaatster vertelt wel dat zij en haar coach bij alle deelneemsters hebben gecheckt of ze daadwerkelijk aan de vijf kilometer wilden meededen. "Ik was verder maar met één ding bezig, met die wedstrijd. Wat er om heen gebeurde interesseert me niet zoveel. Het hele Turijn-verhaal heb ik afgesloten. Ik kan er verder niets van vinden, want ik weet nergens van", aldus Smit.

Ze vervolgt: "Er zijn zoveel dingen ernstig en bovendien is het niet zo ver gekomen. In het wielrennen gebeurt het toch ook, dat er wedstrijden verkocht worden? Ik vraag me af of de mensen van de NOS dat ook zo ernstig vinden."

Ook Ingrid Paul reageerde op het bericht: "Ik zou niet weten waar ik het geld vandaan had moeten halen. Ik kan me niet eens herinneren dat ik bij Wójcicka ben langs geweest. Het is flauw dat dit nu weer opgerakeld wordt."

[UPD] Berlusconi geslagen in Milaan

De Italiaanse premier Silvio Berlusconi is vandaag door een man in zijn gezicht geslagen na een bijeenkomst in Milaan. Berlusconi zakte in elkaar nadat hij was geraakt, zeiden getuigen tegen het Italiaanse persbureau ANSA.

De premier verliet de bijeenkomst met bebloed gelaat. Hij werd snel in een auto gezet en naar een ziekenhuis gebracht voor behandeling, meldde een staflid van de premier. De dader is opgepakt, meldde de politie.

Update 20:24:
De verwondingen op het gezicht zijn niet van een klap in het gezicht van Berlusconi. Hij werd geraakt door een miniatuurversie van de Dom van Milaan die naar hem werd gegooid. De 42-jarige dader, de Italiaanse Massimo Tartaglia, is aangehouden. Bronnen op Twitter melden dat de dader al 10 jaar onder een psychische behandeling stond.


Berlusconi verwond
Berlusconi onder het bloed na de aanval.
 

Succesvolle operatie voor Buffon

De operatie aan de linkerknie van Gianluigi Buffon is geslaagd. De doelman van Juventus ging zondag onder het mes kan direct beginnen met revalideren, meldt zijn werkgever op de officiële website.

Buffon kampte al enige tijd met knieproblemen, maar besloot zich pas na het laatste groepsduel in de Champions League tegen Bayern München te laten behandelen.

Na de uitschakeling in Europa liet de Italiaanse nationale doelverdediger weten de operatie nog over het duel tegen Bari heen te tillen. (3-1 verlies).

De Oostenrijkse reservedoelman Alexander Manninger vervangt Buffon de komende tijd in het doel van de Oude Dame. De Italiaanse routinier is ongeveer veertig dagen uit de roulatie.

Van de Haar wacht Amerikaans avontuur

Hans van de Haar is na de winterstop mogelijk actief in de Verenigde Staten. De aanvaller van AGOVV Apeldoorn staat in de belangstelling van The Dutch Lions, een nog te op te richten voetbalclub van oud-profvoetballer Erik Tammer.

Dutch Lions is een project van Mike Mossel en oud-voetballer Erik Tammer. "Ik moet alleen nog toestemming krijgen van AGOVV", zegt Van de Haar tegen Eredivisie Live.

Van de Haar is niet de eerste Nederlandse voetballer die in de schijnwerpers staat van het duo. "Oscar Moens is de eerste speler die een contract heeft gekregen", bevestigt Van de Haar.

De 34-jarige aanvaller kwam in het Nederlandse voetbal uit voor onder meer HFC Haarlem, De Graafschap, FC Utrecht, RKC Waalwijk en ADO Den Haag. Van de Haar maakte eerder buitenlandse uitstapjes naar KFC Uerdingen, SSV Ulm en SW Bregenz.

'PSV wil Falkenburg aantrekken'

Erik Falkenburg kan op de interesse rekenen van PSV. De Eindhovense club had in de persoon van John de Jong een scout op de tribune zitten tijdens het duel met FC Groningen.

Volgens RTV Rijnmond werd de middenvelder dit seizoen, die al zeven maal het doel vond, al meerdere keren gevolgd door PSV. Richard Grootscholten, technisch directeur bij Sparta, vertelde dat de Eindhovenaren zich nog niet officieel hebben gemeld bij de club om Falkenburg over te nemen.

RTV Rijnmond weet verder te melden dat PSV de middenvelder tijdens de winterstop al naar Eindhoven wil halen. Bij Sparta heeft de 21-jarige Falkenburg nog een contract tot medio 2012. Ook andere Eredivisie-clubs zouden het oog hebben laten vallen op de international van Jong Oranje.

Bos baalt van defensie

In Arnhem speelden Vitesse en FC Utrecht vanmiddag met 2-2 gelijk. Vitesse-trainer Theo Bos was na afloop niet tevreden over zijn defensie.

"We hebben slecht verdedigd", waren de duidelijke woorden van Bos tegen de aanwezige pers. "Bij die eerste goal laten we Keller zo het middenveld inschuiven. Vervolgens mag Mertens van twintig meter vrij uithalen. En dan is er niemand die met Van Wolfswinkel meeloopt. Dat is slecht, in zulke situaties moet je attent zijn."

"En de situatie bij de tweede goal hebben we vooraf nog besproken. Mulenga is sterk en snel. Als hij een blinde bal naar voren krijgt, is hij gevaarlijk. Dat is precies wat er gebeurde. Er stonden drie man omheen, maar niemand lette op."

Utrecht-trainer Ton du Chatinier was tevreden met het resultaat. "Als deze wedstrijd nog wat langer duurt, dan krijgen we nog een goal tegen. Ik hoor veel mensen zeggen dat we hier met 1-3 of 1-4 hadden moeten winnen. Maar ik vind 2-2 een terechte uitslag. We speelden slordig, terwijl je zag dat Vitesse toch ontzag voor ons had."

Groenendijk: "Willem II op nulpunt"

Halverwege de competitie in de eredivisie bevindt Willem II zich op het nulpunt. Dit oordeelde velde zondag trainer/coach Alfons Groenendijk na de thuisnederlaag (1-3) tegen Roda JC.

"Een slechte fase", commentarieerde hij verder. "We zullen bij onszelf te rade moeten gaan. Het voetballeven gaat verder. We zullen keihard moeten werken."

Willem II haalde de eerste competitiehelft slechts veertien punten en is vijftiende. De zorgen zijn groot. Volgende week is de laatste wedstrijd voor de winterstop uit tegen Feyenoord. Tegen Roda JC liep 'nummer 10' Said Boutahar een spierscheuring op en moest Ibrahim Kargbo eruit met een liesblessure.

Volgens Groenendijk zal Willem II in de wedstrijden de werklust aanzienlijk moeten vergroten om wedstrijd niet zo gemakkelijk meer weg te geven als de laatste weken meermalen gebeurde. Na de winterstop is het eerstvolgende duel thuis tegen hekkensluiter RKC Waalwijk.

Uitslagen Engeland speelronde 16

Dit weekend werd in de Premier League de zestiende speelronde afgewerkt. Hieronder vind je alle uitslagen, de vernieuwde stand, de topscorers en het programma voor aankomende week.

Dit weekend stond ook het treffen tussen Liverpool en Arsenal op de rol. Een verslag van deze wedstrijd kan je hier nog eens rustig nalezen.

Aston Villa verrast Manchester United

Manchester United is er dit weekend niet in geslaagd om drie punten op het conto bij te schrijven. Aston Villa won verrassend met 0-1 op Old Trafford. Door dit resultaat kon de ploeg van Sir Alex Ferguson niet profiteren van het puntverlies van Chelsea.

Na iets meer dan twintig minuten spelen kwam Aston Villa via Gabriel Agbonlahor. De spits wist een voorzet van Ashley Young tot doelpunt te promoveren. In het vervolg van de wedstrijd slaagden The Villians er in om de voorsprong vast te houden, waardoor de ploeg drie punten aan het seizoenstotaal kon toevoegen.

Wereldgoal helpt Wigan Ahtletic niet aan zege

Wigan Athletic is er gisteren niet in geslaagd om concurrent Stoke City te verslaan. Uiteindelijk stond er 2-2 op het scorebord, nadat de bezoekers in blessuretijd nog een strafschop misten. Hierdoor behield de thuisploeg de voorsprong op de tegenstander.

In Stoke-on-Trent slaagde Wigan Athletic er wel in om twee keer op voorsprong te komen. Eerst was het Emmerson Boyce, die het doel vond. Tien minuten voor rust kwam de thuisploeg echter terug door een treffer van Tuncay. Een kwartier voor tijd wisten de bezoekers de marge weer te vergroten. Maynor Figueroa schoot de bal vanaf zijn eigen helft over de doelman van Stoke City, Thomas Sørensen. Twee minuten later was de stand alweer gelijk door een goal van Ryan Shawcross.

In blessuretijd kreeg Wigan Ahtletic nog een omstreden strafschop, maar deze werd niet door Hugo Rodallega benut.


Uitslagen speelronde 16:

ThuisUitUitslag
Stoke City Wigan Athletic 2-2
Sunderland Portsmouth 1-1
Tottenham Hotspur Wolverhampton Wanderers 0-1
Hull City Blackburn Rovers 0-0
Burnley FC Fulham 1-1
Bolton Wanderers Manchester City 3-3
Birmingham City West Ham United 1-0
Chelsea Everton 3-3
Manchester United Aston Villa 0-1
Liverpool Arsenal 1-2


De stand:

#Club GespeeldWinstGelijkVerliesPuntenGoals
1 Chelsea 16 12 1 3 37 40-13
2 Manchester United 16 11 1 4 34 34-14
3 Arsenal 15 10 1 4 31 40-19
4 Aston Villa 16 8 5 3 29 26-14
5 Tottenham Hotspur 16 8 3 5 27 35-22
6 Manchester City 15 6 8 1 26 29-21
7 Liverpool 16 7 3 6 24 32-22
8 Birmingham City 16 7 3 6 24 16-16
9 Fulham 16 6 5 5 23 20-17
10 Sunderland 16 6 3 7 21 22-22
11 Stoke City 16 5 6 5 21 15-19
12 Blackburn Rovers 16 5 4 7 19 16-28
13 Burnley FC 16 5 3 8 18 20-34
14 Wigan Athletic 16 5 3 8 18 19-36
15 Everton 16 4 5 7 17 22-30
16 Hull City 17 4 5 8 17 17-34
17 Wolverhampton Wanderers 16 4 4 8 16 15-28
18 West Ham United 16 3 5 8 14 24-31
19 Bolton Wanderers 15 3 4 8 13 20-32
20 Portsmouth 16 3 2 11 11 14-24

Topscorers:

#Naam spelerClubAantal doelpunten
1Didier DrogbaChelsea13
2Jermain DefoeTottenham Hotspur12
3Wayne RooneyManchester United11

Programma volgende speelronde:

Datum Thuis Uit
15/12SunderlandAston Villa
15/12Manchester UnitedWolverhampton Wanderers
15/12Bolton WanderersWest Ham United
15/12Birmingham CityBlackburn Rovers
16/12Burnley FCArsenal
16/12ChelseaPortsmouth
16/12Tottenham HotspurManchester City
16/12LiverpoolWigan Athletic

Duitsland vermijdt bezuinigingen

Duitsland gaat in 2010 nog niet bezuinigen op de overheidsuitgaven. Dit blijkt uit de voorlopige begroting die de Duitse regering naar verwachting woensdag zal goedkeuren en vandaag al in handen was van persbureau Reuters.

De federale Duitse overheid is van plan de uitgaven met 7,3 procent te laten stijgen tot ruim 325 miljard euro. Het overgrote deel van de stijging komt voor rekening van sociale uitgaven zoals uitkeringen. "Het doel was niet om een bezuinigingsbegroting te presenteren", zei een niet bij naam genoemde overheidsfunctionaris.

De regering voorziet dat de Duitse economie volgend jaar met 1,2 procent zal groeien. Voor 2011 wordt een groei van 1,5 tot 2 procent verwacht.

Uitslagen Duitsland speelronde 16

Afgelopen weekend stond de zestiende ronde van de Bundesliga op het programma. Hieronder de uitslagen, stand en programma.

Leverkusen ziet concurrenten naderen

Schalke 04 heeft goede zaken gedaan door op bezoek bij Werder Bremen met 0-2 te winnen. De ploeg van Felix Magath kwam kort na rust dankzij spits Kuranyi op voorsprong. Een kwartier voor tijd schoot Moravek de beslissende 0-2 binnen. Door dit resultaat stijgt Schalke 04 naar een nette tweede plaats. Het naderde koploper Bayer Leverkusen tot een punt. Werder Bremen zakte af naar een vierde plaats.

Leverkusen moest op bezoek bij hekkensluiter Hertha BSc en kende een lastige middag. Na acht minuten keek de koploper al tegen een achterstand aan. Ramos wist Hertha op voorsprong te zetten. Pas een kwartier voor tijd wist Kroos de gelijkmaker binnen te schieten. Kort na dit doelpunt moest Hertha verder met tien man, nadat Kacar zijn tweede gele prent had ontvangen. Kaplan wist vervolgens Leverkusen op voorsprong te zetten, maar Ramos trok de stand met zijn tweede doelpunt van de middag alsnog gelijk.

Ruime zeges voor Bayern en HSV

Bayern München is de nieuwe nummer drie van de Bundesliga. De ploeg van Louis van Gaal ging op bezoek bij VfL Bochum en kwam geen moment van de wedstrijd in de problemen. Bij rust stond het al 0-3 voor de bezoekers, dankzij doelpunten van Gomez, Olic en een eigen doelpunt van Mavraj. Kort na rust scoorde Olic zijn tweede doelpunt en nog geen tien minuten later bracht Pranjic de stand op 0-5. Een kwartier voor tijd redde Fuchs met een doelpunt de eer voor Bochum.

Ook Hamburger SV kende een makkelijke middag. 1. FC Nürnberg werd in eigen huis met 0-4 opgerold. Eljero Elia scoorde tweemaal. De andere doelpunten kwamen op naam van Jansen en Torun.

De uitslagen:

ThuisUitUitslag
Hertha BSCBayer Leverkusen2-2
1. FC NürnbergHamburger SV0-4
SC Freiburg1. FC Köln 0-0
M'gladbachHannover 965-3
VfL BochumBayern München1-5
1899 HoffenheimEintracht Frankfurt1-1
Werder BremenSchalke 040-2
FSV Mainz 05VfB Stuttgart1-1
VfL WolfsburgBorussia Dortmund1-3


De stand:

#ClubGespeeldWinstGelijkVerliesPuntenGoals
1Bayer Leverkusen168803232-11
2Schalke 04169433125-13
3Bayern München168623029-13
4Werder Bremen167722831-14
5Hamburger SV167722832-18
6Borussia Dortmund167632722-17
71899 Hoffenheim167452526-14
8FSV Mainz 05166642421-21
9VfL Wolfsburg166552330-30
10Eintracht Frankfurt166552320-22
11M'gladbach166372122-26
12SC Freiburg165381813-32
13Hannover 96164571719-24
141. FC Köln16367157-15
15VfB Stuttgart162771313-22
16VfL Bochum163491315-31
171. FC Nürnberg1633101212-29
18Hertha BSC161312611-34


Het programma:

DatumThuisUit
18/12Schalke 04FSV Mainz 05
19/12Eintracht FrankfurtVfL Wolfsburg
19/12Hannover 96VfL Bochum
19/12Bayer LeverkusenM'gladbach
19/12Borussia DortmundSC Freiburg
19/12Bayern MünchenHertha BSC
19/12VfB Stuttgart1899 Hoffenheim
20/12Hamburger SVWerder Bremen
20/121. FC Köln1. FC Nürnberg

De topscorers:

#Naam spelerClubDoelpunten
1KießlingBayer Leverkusen12
2. KuranyiSchalke 048
3. BarriosBorussia Dortmund8
4.GomezBayern München7
5.Bunjaku1. FC Nürnberg6

Uitslag Liverpool - Arsenal

Arsenal heeft een bezoek aan Anfield Road met een overwinning afgesloten. Liverpool kwam nog wel op voorsprong via Dirk Kuyt. De bezoekers maakten de achterstand ongedaan via een eigen doelpunt van Glen Johnson en een treffer van Andrei Arshavin.

Bij Liverpool keerde Fernando Torres weer terug in de gelederen. De Spaanse spits van The Reds was enige tijd uit de roulatie, maar was voor de topper tegen Arsenal weer beschikbaar. De ploeg van manager Rafael Benítez bleek met Torres meer stootkracht te hebben dan de afgelopen weken.

Met Kuyt in de basis en Ryan Babel op de tribune kwam Liverpool in eigen huis vlak voor rust op voorsprong. Een voorzet van Fabio Aurelio werd viel na half ingrijpen van Arsenal-doelman Manuel Almunia voor de voeten van Kuyt, die door een woud van benen de openingstreffer kon maken.

Arsenal kwam de tweede helft beter uit de kleedkamer en boog de achterstand binnen een kwartier spelen om in een voorsprong. Bij de gelijkmaker kregen The Gunners hulp van Liverpool-verdediger Glen Johnson die een voorzet van Samir Nasri achter zijn doelman Pepe Reina tikte. De Rus Andrei Arshavin zette de ploeg van Wenger negen minuten later op voorsprong. Met een fraai schot liet hij Reina kansloos.

Liverpool ging in de slotfase nog wel op zoek naar de gelijkmaker, maar Arsenal hield stand. De Londenaren profiteren door de zege van het gelijkspel van Chelsea en het verlies van Manchester United en verkleint de achterstand naar respectievelijk zes en drie punten. Liverpool blijft teleurstellend op de zevende plaats steken.

Ook Groenewold gepolst door Paul

Renate Groenewold en haar coach Gerard Kemkers zijn ook door Ingrid Paul gevraagd om plaats te maken voor Gretha Smit op de 5.000 meter tijdens de Olympische Spelen van Turijn in 2006.

Kemkers reageerde boos: "Ik zag dat een journalist iets kreeg ingefluisterd door Ingrid Paul en die begon ons er toen naar te vragen. Ik was oprecht boos, er zat duidelijk wat vuur en vlam in mijn lijf en ik heb m'n ongenoegen geuit bij Ab Krook. Wat die deed? Wat een chef d'equipe hoort te doen: hij probeerde de zaak te sussen."

Groenewold kan het nieuws van de poging tot omkoping van Katarzyna Wójcicka niet geloven. Paul zou de Poolse rijdster 50.000 euro hebben geboden. "Ik hoop dat het niet gebeurd is. Ik kan me ook niet voorstellen dat je zoiets doet."


Wil je meepraten over dit onderwerp? Dat kan in het FOK!forumtopic!

Voetbal: Uitslagen Eredivisie speelronde 17

De eredivisie is op de helft. Dit weekend werd de zeventiende speelronde afgewerkt. FC Twente mag zich, op de helft van de competitie, herfstkampioen noemen, gevolgd door PSV en Ajax.  Volgende week zal de achttiende speelronde op het programma staan waarna het competitievoetbal in Nederland een maand stil zal liggen.

   Het duel tussen beide ploegen stond in het teken van de terugkeer van Dick Advocaat op de Nederlandse velden. De trainer van AZ wist echter niet te debuteren met een overwinning. Het elftal van 'De kleine generaal' kwam goed uit de startblokken maar naarmate de wedstrijd vorderde werden de Eindhovenaren sterker en sterker. Toen scheidsrechter Pieter Vink ook nog eens een rode kaart moest trekken voor een domme overtreding van El Hamdaoui, leek het er steeds meer op dat de ploeg van Fred Rutte alsnog aan het langste eind ging trekken. Dit gebeurde dan ook want in de 86ste minuut wist Ola Toivonen, na een schitterende voorzet, keeper Romero met een kopbal te passeren.

 
 Voorafgaand aan dit seizoen zouden de meeste voetballiefhebbers beide ploegen als mogelijke degradatiekandidaten gezien vooralsnog maakt alleen RKC Waalwijk deze voorspelling waar. VVV-Venlo presteert daarentegen een stuk beter. De Venlonaren onder leiding van Jan van Dijk staan in het linkerrijtje. VVV-Venlo wist dan ook vrij gemakkelijk van de Brabanders te winnen. Binnen 25 minuten stond VVV al met 2-0 voor na doelpunten van Auassar en Timisela.  In de rest van de eerste helft was RKC nergens te bekennen Toen de Waalwijkers via Derk Boerrigter en Frank van Mosselveld nog enkele kansen kregen, leek het erop alsof de Waalwijkers terug konden komen in de wedstrijd. Echter wisten beide heren niet de kansen te benutten die ze kregen. Toen in de slotfase VVV ook nog de derde treffer wist te maken via Leemans, lieten de spelers van RKC de kopjes hangen en konden berusten in opnieuw een nederlaag.

  Voor Feyenoord was het lang geleden dat het wist te winnen in Heerenveen. De Rotterdammers zaten al elf seizoenen lang zonder een overwinning bij de Friezen. Beide ploegen kregen in deze aantrekkelijke wedstrijd genoeg kansen. Echter wisten beide deze kansen makkelijk om zeep te helpen. Na 68 minuten kon het elftal van Mario Been voor het eerst juichen. Na een afgeslagen corner kreeg Kevin Hofland de bal in zijn voeten en deze wist hij zonder aarzelen in het net te werken. In de slotfase had Beerens nog de kans op de gelijkmaker maar Ron Vlaar redde op de doellijn, waarna de gasten via Tomassen op de counter hun voorsprong wisten te verdubbelen.

Uitslagen

ThuisUitUitslag
AjaxNEC 3-0
VVV VenloRKC Waalwijk3-0
sc HeerenveenFeyenoord0-2
FC TwenteNAC Breda3-1
PSVAZ1-0
VitesseFC Utrecht2-2
Willem IIRoda JC1-3
ADO Den HaagHeracles Almelo1-4
Sparta RotterdamFC Groningen2-4

Ranglijst

#ClubGespeeldWinstGelijkVerliesPuntenDoelsaldo
1FC Twente1715204738-15
2PSV 1714304543-13
3Ajax1712233853-15
4Feyenoord1710433428-15
5FC Utrecht178633023-16
6Heracles Almelo179262925-24
7AZ178182529-21
8NAC Breda176472224-28
9VVV - Venlo174852025-25
10Vitesse175391820-30
11Sparta Rotterdam175391818-31
12FC Groningen174581720-28
13Roda JC174581723-33
14SC Heerenveen1752101717-30
15Willem II1742111420-33
16ADO Den Haag173591418-32
17NEC 172781319-31
18RKC Waalwijk173014912-35

Topscorers

#NaamClubAantal
1SuarezAjax18
2RuizFC Twente13
3JunkerRoda JC9
4N'KufoFC Twente8
.StochFC Twente8
.DostHeracles Almelo8
.DzsudzsákPSV 8
.ToivonenPSV 8

Programma

18-12Heracles AlmeloVVV Venlo
19-12AZADO Den Haag
19-12FeyenoordWillem II
19-12RKC WaalwijkSparta Rotterdam
20-12FC UtrechtFC Twente
20-12RKC Waalwijksc Heerenveen
20-12NEC Vitesse
20-12Roda JCPSV
20-12NAC BredaAjax

Uitslagen Schotland speelronde 15

Dit weekend stond de vijftiende speelronde in de Schotse competitie op het programma. FOK!sport brengt je iedere speelronde een overzicht van de gespeelde wedstrijden.

Glasgow Rangers, Celtic maken geen fout

Glasgow Rangers blijft in het spoor van Celtic. Celtic won met 3-2 bij Motherwell. Rangers won gisteren met 3-0 van St. Johnstone.

Bij rust stond het al 2-0 door twee doelpunten, waarvan één benutte penalty, van topscorer Kris Boyd. Zes minuten na rust zorgde Nacho Novo voor de eindstand.

Aankomende dinsdag wordt de inhaalwedstrijd tegen Dundee United gespeeld, en als Glasgow Rangers die wint, pakken ze de leiding in de Schotse competitie.



Uitslagen speelronde 15:
ThuisUitUitslag
MotherwellCeltic2-3
AberdeenHamilton1-2
Glasgow RangersSt. Johnstone3-0
Hearts Dundee United0-0
KilmarnockHibernian1-1
St. MirrenFalkirk1-1

De stand:

#ClubGespeeldWinstGelijkVerliesPuntenGoals
1 Celtic15 10 3 2 33 33 - 16
2 Glasgow Rangers14 9 4 1 3126 - 9
3 Hibernian 15 8 5 2 29 22 - 10
4 Dundee United14 7 6 1 27 21 - 12
5 Motherwell15 4 8 3 20 19 - 19
6 Aberdeen15 4 6 5 18 12 - 16
7 Hamilton 15 4 4 7 16 15 - 24
8 Hearts15 3 5 7 14 13 - 18
9 St. Mirren15 3 5 7 14 18 - 24
10 St. Johnstone15 3 4 8 13 20 - 29
11 Kilmarnock15 3 4 8 13 11 - 20
12 Falkirk 15 1 6 8 912 - 25

Topscorers:

#SpelerClubDoelpunten
1Kris BoydGlasgow Rangers12
2Scott McDonald Celtic9
3Lukas Jutkiewicz Motherwell7
4Kenny MillerGlasgow Rangers6
=Derek RiordanHibernian6

Programma:

DatumThuisUit
15-12 Dundee United Glasgow Rangers
19-12Glasgow RangersMotherwell
19-12KilmarnockFalkirk
19-12HamiltonDundee United
19-12AberdeenHibernian
19-12St. JohnstoneSt. Mirren
20-12HeartsCeltic

Overzicht Eredivisie speelronde 17

De Eredivisie is op de helft. Dit weekend werd de zeventiende speelronde afgewerkt. FC Twente mag zich, op de helft van de competitie, herfstkampioen noemen gevolgd door PSV en Ajax. Volgende week zal de achttiende speelronde op het programma staan waarna het competitievoetbal in Nederland een maand stil zal liggen.

Uitslagen:

ThuisUitUitslag
AjaxNEC 3-0
VVV VenloRKC Waalwijk3-0
sc HeerenveenFeyenoord0-2
FC TwenteNAC Breda3-1
PSVAZ1-0
VitesseFC Utrecht2-2
Willem IIRoda JC1-3
ADO Den HaagHeracles Almelo1-4
Sparta RotterdamFC Groningen2-4

Stand:

#ClubGespeeldWinstGelijkVerliesPuntenDoelsaldo
1FC Twente1715204738-15
2PSV 1714304543-13
3Ajax1712233853-15
4Feyenoord1710433428-15
5FC Utrecht178633023-16
6Heracles Almelo179262925-24
7AZ178182529-21
8NAC Breda176472224-28
9VVV - Venlo174852025-25
10Vitesse175391820-30
11Sparta Rotterdam175391818-31
12FC Groningen174581720-28
13Roda JC174581723-33
14SC Heerenveen1752101717-30
15Willem II1742111420-33
16ADO Den Haag173591418-32
17NEC 172781319-31
18RKC Waalwijk173014912-35

Topscorers:

#NaamClubAantal
1SuarezAjax18
2RuizFC Twente13
3JunkerRoda JC9
4N'KufoFC Twente8
.StochFC Twente8
.DostHeracles Almelo8
.DzsudzsákPSV 8
.ToivonenPSV 8

Programma:

18-12Heracles AlmeloVVV Venlo
19-12AZADO Den Haag
19-12FeyenoordWillem II
19-12RKC WaalwijkSparta Rotterdam
20-12FC UtrechtFC Twente
20-12RKC Waalwijksc Heerenveen
20-12NEC Vitesse
20-12Roda JCPSV
20-12NAC BredaAjax

Uitslagen zondaghoofdklasse

Vandaag stond de dertiende speeldag in de zondaghoofdklasse op het programma. Hieronder de uitslagen.

Hoofdklasse A

ADO '20 - TONEGIDO 1-2
AFC - HBS 4-1
Argon - SC Feyenoord 2-0
Elinkwijk - Westlandia 1-0
Haaglandia / Sir Winston - Hollandia 3-0
FC Hilversum - FC Chabab 1-0
VVSB - FC Omniworld 1-0

Stand

1. AFC 12-28
2. FC Hilversum 13-25
3. HBS 13-22
4. Argon 13-21
5. VVSB 12-20
6. Elinkwijk 13-20
7. Haaglandia / Sir Winston 13-20
8. Hollandia 13-19
9. Westlandia 13-13
10. FC Omniworld 13-13
11. TONEGIDO 13-13
12. SC Feyenoord 11-12
13. ADO '20 12-12
14. FC Chabab 12-7

Hoofdklasse B

DESK - Baronie 2-3
EVV - Schijndel / VITAM 1-1
Gemert - Dijkse Boys 0-2
OJC Rosmalen - OSS '20 4-0
UDI '19 / Beter Bed - JVC Cuijk 1-0
UNA - Papendrecht 1-3
sv Venray - sv Meerssen 4-6

Stand

1. Gemert 13-25
2. Dijkse Boys 11-24
3. Baronie 11-24
4. EVV 12-21
5. JVC Cuijk 13-19
6. sv Venray 11-18
7. UDI '19 / Beter Bed 11-16
8. UNA 13-16
9. sv Meerssen 11-15
10. Schijndel / VITAM 12-15
11. DESK 11-12
12. OJC Rosmalen 11-10
13. Papendrecht 12-9
14. OSS '20 12-6

Hoofdklasse C

sv Babberich - HSC '21 / Carparc 2-1
SC Joure - Alcides 1-2
Juliana '31 - Sneek Wit-Zwart 5-2
FC Lienden - WKE 2-0
Nieuw Buinen - Be Quick 1887 0-0
Quick '20 - Achilles '29 3-0
De Treffers - ROHDA Raalte 4-0

Stand

1. Achilles '29 12-27
2. De Treffers 12-25
3. Quick '20 13-25
4. FC Lienden 13-25
5. WKE 13-24
6. Be Quick 1887 13-20
7. Juliana '31 13-18
8. ROHDA Raalte 13-17
9. Sneek Wit-Zwart 13-16
10. Alcides 13-16
11. HSC '21 / Carparc 12-11
12. sv Babberich 12-10
13. Nieuw Buinen 13-9
14. SC Joure 13-2

Ruim 8000 mensen bezoeken naturismebeurs

De beurs Naturisme Totaal in de Jaarbeurs in Utrecht heeft afgelopen drie dagen ruim 8300 bezoekers ontvangen. De organisatie had vooraf gerekend op tussen de 8000 en 10.000 belangstellenden. "We zijn heel tevreden. Volgend jaar doen we het weer", aldus een woordvoerster van de blootbeurs, de eerste ter wereld.

Het was bezoekers verboden uit de kleren te gaan op de beurs. Wie daar behoefte aan had, kon wel naakt poseren voor een foto of een tekening. De beurs telde ongeveer 140 exposanten, van masseurs tot Franse naturistencampings, van spirituele zaken tot bodypaint. Volgens de organisatie zijn vooral veel ouderen op de beurs afgekomen. Vandaag kwamen ook veel gezinnen naar het evenementencomplex.

Volgens cijfers van de Naturisten Federatie Nederland geven in Nederland ongeveer 2 miljoen mensen zich regelmatig bloot in huis, tuin of op vakantie.

Militair lichtgewond door bermbom

Een Nederlandse militair is vandaag in de Afghaanse provincie Uruzgan lichtgewond geraakt door een bermbom.

Het ministerie van Defensie heeft dat gemeld. Het voorval deed zich vanmiddag lokale tijd voor tijdens een patrouille in het Deh Rashan-gebied ten noorden van Tarin Kowt.

Afgelopen week raakten twee Nederlandse militairen gewond toen zij met hun voertuig op een geïmproviseerd explosief reden. Dat gebeurde tijdens een patrouille in het noorden van de Baluchivallei, vlak onder het stadje Chora.

Coach Smit: startplaats kopen

Zoals nu bekend geworden is, wilde het kamp van schaatsster Gretha Smit in de persoon van coach Ingrid Paul, een startplaats kopen op de 5.000 meter voor de Olympische Spelen van Turijn (2006).

Smit was grote favoriete op die afstand, maar de voormalig marathonschaatsster stond als reserve op de lijst. Moniek Kleinsman wist op de 3.000 meter niet bij de eerste zestien te rijden, waardoor het derde startbewijs voor Nederland op de vijf kilometer verloren ging.

Daarna oefende het kamp-Smit druk uit op de andere schaatssters om zich af te melden, waardoor er toch een plek zou zijn voor Smit om te starten. De Poolse rijdster Katarzyna Wójcicka meldde dat ze 50.000 euro aangeboden kreeg maar ze ging niet in op het aanbod van coach Ingrid Paul.

Wójcicka vertelde voor Studio Sport: "Ze hebben me twee, drie dagen na mijn goede optreden op de kilometer opgezocht. Ze zeiden: 'Je hebt al een goeie 1.000 gereden. Misschien kun je de 5.000 dus laten lopen.' Dan zou Gretha kunnen rijden zodat ze olympisch goud zou kunnen winnen. Dat was niet netjes."

De Poolse vervolgde: "De coach van Gretha heeft me 50.000 euro geboden. Wij Poolse sporters hebben geen sponsors. Het was voor mij een groot bedrag. Maar ik vond het geen fairplay. Als zij zo goed was, had Nederland haar moeten opstellen. Dat ze me geld boden, was echt heel erg fout. Toch heb ik 'nee' gezegd. En: 'Hier ga ik echt niet op in. Ik ga zélf schaatsen, al word ik laatste.' Gewoon om te laten zien dat niet iedereen zomaar te koop is."

In Turijn reed Wójcicka zowel de 1.000 als 1.500 als 3.000 meter. "In eerste instantie was ik niet eens van plan om de vijf kilometer te rijden. Maar toen ze geld boden, besloot ik dat wel te doen. Anders zou iedereen denken dat ik het geld had aangenomen." De Poolse werd uiteindelijk laatste op de langste afstand voor dames.

Zowel Gretha Smit als haar toenmalige coach Ingrid Paul wilden niet op de beschuldigingen reageren. Smit maakte vorige maand nog bekend dat ze per direct stopte met schaatsen.


Wil je meepraten over dit onderwerp? Dat kan in het FOK!forumtopic!

Uitslag Sparta Rotterdam - FC Groningen

In de Eredivisie stond er om 16.30 uur één wedstrijd op het programma. In Rotterdam namen Sparta en FC Groningen het tegen elkaar op. Hieronder vind je de uitslag van dat duel.

Sparta Rotterdam - FC Groningen 2-4
11’ Enevoldsen 0-1
19’ Falkenburg 1-1
23’ Matavz 1-2
28’ Enevoldsen 1-3
40’ Enevoldsen 1-4
64’ Van Gessel 2-4

Toeschouwers: 9.725
Scheidsrechter: Janssen
Stadion: Sparta Stadion, Rotterdam
Gele kaart: Van Bueren (Sparta Rotterdam), Granqvist, Lachman (FC Groningen)

Opstellingen

Sparta Rotterdam: Seliga, Van Bueren, Knol, Viergever, Slijngaard (John/78), Falkenburg, Touzani (Van Gessel/46), Strootman, Duplan, Bodul (Dissels/65), Poepon

FC Groningen: Luciano, Hiariej (Lachman/45+1), Sankoh, Granqvist, Stenman, Holla, Lovre (Zonneveld/46), Bacuna, Matavz, Pedersen (Olijve/90+1), Enevoldsen

EP: TreaTmenT - Slavery

TreaTmenT is een relatief jonge band uit Enschede, die sinds 2006 probeert naam te maken in de Nederlandse metal- en metalcore-scene. Ze beschrijven zichzelf als "80's crossover-metal-core met emo-invloeden". Een beschrijving waar ik me op dat '80's' na wel in kan vinden. Na wat research blijkt dat deze band er ook wel degelijk werk van maakt, gezien het grote aantal optredens dat zij gegeven hebben in 2009. Ze hebben reeds een demo en meer recentelijk een mini-cd geproduceerd, en er staat in 2010 een eerste full-length op de planning. Voor mij is het een nieuwe naam, en ik heb de eer om hun reeds in april verschenen mini-cd Slavery aan een luisterbeurt te onderwerpen.


De sport van Pa

Het was de tijd van de grote zwaargewichtbokswedstrijden. Muhammad Ali versus Joe Frazier, Ken Norton, George Foreman. De partijen hadden heroïsche namen als: ‘The fight of the century, The rumble in the jungle’ en ‘The thrilla in Manilla.’ Het feit dat je als kleine jongen deze wedstrijden ’s nachts mocht kijken maakte het bijna tot een mythisch ritueel. Ik voelde me ontzettend bevoorrecht.

[EK] Ook vijfde goud Schreuder

Nadat Inge Dekker eerder vandaag haar vijfde gouden medaillie pakte, is dat ook Hinkelien Schreuder gelukt. Schreuder bleef in de finale van de vijftig meter vrije slag landgenote Ranomi Kromowidjojo voor.

In de finale zwom Schreuder, die eerder twee estafettenummers won met het Nederlandse team en de vijftig meter vlinderslag en de honderd meter wisselslag won, een tijd van 23,32 wat 0,07 boven het wereldrecord is van Marleen Veldhuis. Kromowidjojo zwom 23,58 en bleef daarmee de Duitse Dotothea Brandt 0,16 voor.

Uitslagen Jupiler League (12/12 en 13/12)

Na de op vrijdag gespeelde wedstrijden stonden er gister en vandaag nog twee wedstrijden in de Jupiler League op het programma. Hieronder vind je de uitslagen en de vernieuwde stand.

Uitslagen:
ThuisUitUitslag
OmniworldSC Cambuur1-5
FC VolendamHFC Haarlem5-0

Stand:

#ClubWedstrijdenWinstGelijkVerliesPuntenGoals
1 De Graafschap 21 14 5 2 47 43 - 15
2 Go Ahead Eagles 21 13 4 4 43 39 - 19
3 SC Cambuur 21 12 7 2 43 50 - 31
4 Excelsior 21 12 4 5 40 39 - 25
5 FC Dordrecht 21 11 2 8 35 44 - 30
6 FC Zwolle 21 10 5 6 35 29 - 25
7 BV Veendam 21 9 6 6 33 38 - 27
8 AGOVV Apeldoorn 21 9 6 6 33 38 - 32
9 Helmond Sport 21 9 5 7 32 43 - 36
10 FC Den Bosch 21 8 7 6 31 40 - 29
11 MVV 21 9 3 9 30 37 - 41
12 FC Volendam 21 7 6 8 27 41 - 42
13 RBC Roosendaal 21 7 6 8 27 25 - 27
14 Telstar 21 5 6 10 21 30 - 36
15 Fortuna Sittard 21 5 5 11 20 22 - 36
16 FC Eindhoven 21 5 5 11 20 35 - 54
17 FC Omniworld 21 5 4 12 19 24 - 40
18 FC Oss 21 4 5 12 17 26 - 41
19 FC Emmen 21 4 3 14 15 22 - 51
20 Haarlem 21 3 4 14 13 26 - 54

Slachtoffers vuurwerkbom stabiel

De twee jongens uit Vlaardingen die gistermiddag ernstig gewond raakten door een vuurwerkbom zijn niet in levensgevaar. Hun toestand is stabiel.

De 14-jarige Vlaardinger werd door het ongeval blind aan een oog. Ook raakte hij ernstig gewond aan zijn hand. Zijn 13-jarige vriend liep zware verwondingen op in de buikstreek.

Het is de politie nog niet exact duidelijk hoe de vuurwerkbom heeft kunnen ontploffen. Ze gaat er vooralsnog vanuit dat de jongens de bom zelf hebben gemaakt van eigen, oud vuurwerk. Waarschijnlijk hebben ze vuurwerk aan elkaar gebonden of het in een ijzeren pijp gestopt. Agenten bezoeken vanavond de ouders van de twee vrienden.

FOK! bij de Eindhoventrofee

FOK! was gisteren op de eerste dag van de Eindhoventrofee. FOK!fotograaf ultra_ivo maakte onderstaande reportage.

Ted-Jan Bloemen van de APPM-ploeg leidt na één dag de strijd om de Eindhoventrofee. De winnaar van vorig jaar, Ben Jongejan, werd tijdens de 5.000 meter gediskwalificeerd wegens insnijden. Maar ook zonder deze diskwalificatie zou Bloemen de leiding hebben.

Opvallend bij deze Eindhoventrofee is de opmars van de neosenioren. Konden op de 5.000 meter Arjen van der Kieft en Mark Ooijevaar nog de jongere rijders de baas, de 500 meter werd gedomineerd door de jongeren. Met name het Haagse talent Renz Rotteveel (na één dag tweede in het klassement) zet zijn eerdere goede uitslagen bij de Eindhoventrofee goed door. Bloemen zal zijn internationale ervaring nodig hebben om Tom Schuit en vooral Renz Rotteveel van zich af te houden.

Vanavond worden de twee laatste afstanden verreden (1.500 en 3.000 meter).




Arsenal heeft een oogje op Van der Vaart

Volgens The News of the World zal Arsenal in januari gaan proberen om Rafael van der Vaart los te weken bij Real Madrid.

Bij Real Madrid heeft Van der Vaart niet altijd een basisplaats. Bij afwezigheid van Kaka vervult hij de rol van aanvallende middenvelder. Bij een terugkeer van de Braziliaan is de kans groot dat de Oranje-international weer op de bank of tribune terecht komt.

Met het oog op het WK in Zuid-Afrika is het voor Van der Vaart van belang om veel aan spelen toe te komen. Bij Real Madrid lijkt die kans niet bijster groot. Daarom zou de voormalig Ajacied uitkijken naar een nieuwe club.

Arsenal wil volgens het eerder genoemd medium Van der Vaart de kans geven om daar zijn loopbaan een nieuwe impuls te geven. Door twijfels over de fitheid van Tomas Rosicky en Theo Walcott is Arsene Wenger op zoek gegaan naar een vervanger van dit duo. Hij lijkt uitgekomen te zijn bij Van der Vaart.

Van der Vaart kwam in 2008 van Hamburg naar Madrid. Sindsdien komt hij slechts sporadisch in actie. Door de komst van Kaka afgelopen zomer lijken de kansen op een vaste basisplaats verkeken voor de middenvelder.

Viermansbob negende in Winterberg

De Nederlandse viermansbob, met Edwin van Calker, Arnold van Calker, Timothy Beck en Arno Klaassen, is vanmiddag bij de wereldbekerwedstrijden in het Duitse Winterberg negende geworden.

De Nederlandse bob, al zeker van deelname aan de Olympische Spelen in Vancouver, had een achterstand van 0,77 seconden op de Amerikaanse bob met Steven Holcomb die de wedstrijd won.

Na vier van de acht wedstrijden gaat Holcomb met 843 punten aan de leiding in het algemeen klassement. Van Calker staat zevende met 592 punten.

Google Phone gaat Nexus One heten

Google gaat binnenkort een eigen telefoon presenteren. De telefoon zal de naam Nexus One dragen, dat zegt de Wall Street Journal. Medewerkers van Google kregen deze week prototypes van het toestel mee naar huis. De telefoon lijkt sprekend op de HTC Passion.

Op de officiële blog van Google staat een post over dogfooding, een proces waarbij eigen werknemers het product uittesten om vervolgens het eindresultaat te verbeteren. Het is "een toestel dat innovatieve hardware combineert van een partner met software dat draait op Android", schrijft een Google-medewerker. Andere medewerkers hebben gelekt dat het hier om een Google Phone gaat.

Google heeft tot nog toe alleen maar zijn mobiele besturingssysteem Android aan producenten van mobiele telefoons geleverd. Met de Nexus One wil Google het huidige verkoopmodel doorbreken. Nu worden de meeste mobiele telefoons verkocht via contracten met specifieke telecomproviders. De Nexus One zal geen mogelijkheid hebben voor een simlock of andere beperkingen. Het toestel zal ook gewoon los te kopen zijn.

De versie van Android die op de Google Phone draait is 2.1, de geruchten over deze versie deden zich al langer de ronde terwijl versie 2.0 nog maar net uit is. In versie 2.0 zit onder meer Google Maps Navigation, dat nu nog alleen maar voor de Amerikaanse markt beschikbaar is.

Mogelijk integreert Google in Android een geavanceerde versie van zijn eigen telefoondienst Google Voice.

Het is de bedoeling dat de Google Phone op de Consumer Electronics Show in januari 2010 gepresenteerd zal worden. Google wil mogelijk de telefoon zowel online als in de telefoonwinkels aan de man brengen.

De telefoon in kwestie.

Butter in middenveld op EK veldlopen

Michel Butter heeft bij het EK veldlopen in Dublin geen rol van betekenis kunnen spelen. De 24-jarige Nederlander eindigde als 25e op ruim anderhalve minuut van winnaar Alemayehu Bezabeh.

Deze Spanjaard bleef de Brit Mo Farah zeventien seconden voor, terwijl de uittredend kampioen Sergei Lebid uit Oekraïne derde werd. De tweede Nederlander die in actie kwam, Gert Jan Wassink, eindigde als 53e.

[EK] En dat is vijf voor Dekker

Inge Dekker heeft tijdens het Europees kampioenschap kortebaan in Istanbul haar vijfde gouden medaille behaald.

Dekker was zojuist de rapste op de 100 meter vlinderslag. Na een ietwat trage start tikte Dekker uiteindelijk aan in een winnende tijd van 55,74.

Bij de heren eindigde Robin van Aggele op de 100 meter wisselslag net naast het podium als vierde. Hij zwom een tijd van 51,93. De titel ging naar de Kroaat Duje Draganja in 51,20.

'Radicale katholieken richten nieuwe IRA op'

Rooms-katholieke radicalen in Noord-Ierland hebben een nieuwe organisatie opgericht om te strijden tegen het Britse gezag. Dat meldde de Britse zondagskrant Times on Sunday op basis van radicaal-katholieke bronnen.

De groepering zou zijn opgericht uit onvrede over de samenwerking van de katholieke partij Sinn Fein, in het verleden de politieke tak van terreurbeweging IRA, met de Noord-Ierse politie. Leden van de militante splintergroeperingen Real IRA en Continuity IRA zouden inmiddels zijn overgestapt naar de nieuwe organisatie, die geen naam heeft. "Qua mogelijkheid om aanvallen op te zetten vormt deze nieuwe groep de grootste dreiging", zegt een katholieke radicaal in de krant.

Noord-Ierland ging tientallen jaren gebukt onder religieus geweld. Na de Goede Vrijdag-akkoorden van 1998 legden katholieken en protestanten de wapens neer, maar het afgelopen jaar laaide het geweld op. Zo werd in maart een groep Britse militairen beschoten bij de poort van een kazerne in Noord-Ierland. Twee mensen kwamen om, vier anderen raakten gewond. Kort daarna werd een agent doodgeschoten. De aanslagen leidden tot vrees voor een heropleving van het politieke geweld in de Britse regio.

Hirscher verrast op reuzenslalom

De Oostenrijker Marcel Hirscher heeft vanmiddag de reuzenslalom gewonnen bij de wereldbekerwedstrijden in Val d'Isère. De 20-jarige Hirscher, die een Nederlandse moeder heeft, boekte zijn eerste overwinning op het hoogste niveau.

Hirscher was de snelste in de eerste run, en hij wist die voorsprong in de tweede manche uit te bouwen. De Italiaan Massimiliano Blardone eindigde op 0,77 als tweede, voor Hirchers landgenoot Benjamin Raich (+ 1,32).

Carlos Janka, de leider in de wereldbeker algemeen, ging na een paar poortjes onderuit en haalde de meet niet. Vorige week baarde hij nog opzien door drie WB-zeges op rij.



Uitslag reuzenslalom
PosNaamTijd
1Marcel Hirscher (Oos)2.16,28
2Massimiliano Blardone (Ita) +0,77
3Benjamin Raich (Oos) +1,32
4Manfred Mölgg (Ita)+1,40
5Aksel Lund Svindal (Noo) +1,53
6Romed Baumann (Oos) +1,80
7Philipp Schörghofer (Oos) +1,83
8Markus Larsson (Zwe) +1,98

Uitslagen Eredivisie (13/12/2009)

Om half drie begonnen er drie wedstrijden in de Eredivisie. Hieronder vind je de uitslagen.

Vitesse - FC Utrecht 2-2
27’ Nilsson (pen) 1-0
31’ van Wolfswinkel 1-1
41’ Mulenga 1-2
89’ Claudemir 2-2

Toeschouwers: 16.280
Scheidsrechter: Blom
Stadion: Gelredome
Gele kaart: Greene, Pluim, Kaya, v. Diermen (Vitesse), Nijholt (FC Utrecht)

Opstellingen

Vitesse: Velthuizen, Verhaegh, Sprockel (Büttner), v.d. Struijk (v. Diermen/57) Jong-a-Pin, Claudemir, Greene, Pluim, Molhoek (Hofs/71), Kaya, Nillson

FC Utrecht: Vorm, Cornelisse, Keller (Dickoh/52), Wuytens, Nesu (Asare/65), Mertens, Silberbauer, Nijholt, Lensky, v. Wolfswinkel (Vandenbergh/79), Mulenga



Willem II - Roda JC 1-3
18’ Junker 0-1
21’ Grégoire (pen) 1-1
68’ Vormer 1-2
71’ Junker 1-3

Toeschouwers: 12.500
Scheidsrechter: Nijhuis
Stadion: Koning Willem II-stadion
Gele kaart: Saeijs, Addo, Janssen (Roda JC)

Opstellingen

Willem II: Mäenpää, Blemans, Schenkel (Sheotahul/74), Swinkels, Janse, Kargbo (Livramento/35), Boutahar (Deul/65), Veloso, Zijler, Demouge, Grégoire

Roda JC: Castro, Saeijs, De Fauw, Addo (Kah/74), De Jong, Delorge, Vormer, Hadouir (Bodor/86), Janssen, Skoubo, Junker (Meulens/90+2)


ADO Den Haag - Heracles Almelo 1-4
7’ Dost 0-1
22’ Dost 0-2
71’ Buijs 1-2
83’ Vejinovic 1-3
90+2’ Overtoom 1-4

Toeschouwers: 10.000
Scheidsrechter: Kuipers
Stadion: ADO Den Haag Stadion
Gele kaart: Horváth, L. Piqué (ADO Den Haag), Douglas, Dost (Heracles Almelo)

Opstellingen

ADO Den Haag: Ditewig, L. Piqué, Horváth (Bosschaart/32), Derijck, Kum, Buijs, v.d. Bergh, Immers, Ammi (Milic/46), Vicento, Verhoek

Heracles Almelo: Pieckenhagen, Breukers, Maertens, v.d. Linden, Looms, Quansah, Overtoom, Fledderus, Douglas (Hakola/79), Dost, Everton (Vejinovic/65)

Van der Zande maakt indruk in F2-test

Renger van der Zande heeft tijdens zijn eerste testdag in een Formule 2-bolide een goede indruk achtergelaten. De Nederlander klokte op het circuit van Portimão de derde tijd achter Jolyon Palmer en Dean Smith.

Van der Zande reed voor het eerst met de bolide, terwijl Palmer en Smith wat meer ervaring hebben met de bolides die door Williams gebouwd zijn. De Nederlander verbeterde zich gedurende de dag en kwam uiteindelijk op plaats drie terecht, op minder dan 0,1 seconde van Palmer.

"Dit was even snel aanpassen geblazen," zei de Nederlander die kritiek op de organisatie van de testdag uitte. "Je krijgt hier van de organisatie, net als bij een indoor kartbaan, een auto toegewezen. Verder een monteur in ploegendienst en een engineer die voor een groter aantal auto’s werkt. Het werkte van geen kanten en ik kwam een seconde te kort."

"In de middag ben ik maar mijn eigen engineer geworden en toen kregen we de auto een stuk sneller. In één dag vat krijgen op deze techniek, terwijl de rest van de rijders al veel ervaring heeft, is een flinke uitdaging. Als ode aan mijn trouwe sponsor Sensation/ID&T, die morgen feestvieren bij de opening van hun nieuwe pand, het 'huis van de toekomst', heb ik hier een stevig debuut gemaakt."

"Als ik in 2010 in deze klasse instap, ga ik voor de test bij Williams F1," zei Van der Zande die als hij in de Formule 2 gaat rijden met niets minder dan de titel genoegen wil nemen.

'Windows 7 positief ontvangen'

Windows 7, het nieuwe besturingssysteem van softwaregigant Microsoft, is positief ontvangen. Persbureau ANP heeft dit nagevraagd bij een aantal grote ketens die het systeem verkopen.

Microsoft heeft Windows 7 op 22 oktober wereldwijd op de markt gebracht. Volgens Microsoft is het besturingssysteem lichter en gebruiksvriendelijker, dit in tegenstelling tot zijn voorganger Windows Vista.

"Het is positief opgepikt", aldus directeur Steven Bakker van de computerwinkel MyCom. "In eerste instantie keek men even de kat uit de boom, nu nemen de verkoopcijfers per week toe." Verder is Paradigit ook tevreden over de verkoop "We verkopen honderden losse pakketten per week", volgens een woordvoerder van het bedrijf. "Het zijn geen spectaculaire cijfers, maar de hogere verkopen houden langer aan dan bij Vista na de introductie." Bij Paradigit is sinds de release van Windows 7 de verkoop van computers met twintig procent toegenomen.

Twee weken na de release had Windows 7 al vijftien procent van het marktaandeel, gemeten met de omzet. Marktonderzoeksbureau Gfk had dit onderzocht. Windows 7 zal vooral marktaandeel wegnemen van de vorige versies van het besturingssysteem. Op dit moment draait 89 procent van de verkochte computers op Windows.

Bij de release van Windows Vista had het besturingssysteem een hoop problemen, deze zijn later door Microsoft opgelost. "De eerste impressie was heel belangrijk. We hebben hier veel van geleerd voor de introductie van Windows 7", aldus Ralf Becks, hoofd van de Windows-tak bij Microsoft Nederland. "We hebben er meer dan ooit voor gezorgd dat randapparatuur werkt en we hebben van tevoren veel uitgebreider getest."

Schutter doodt 12 mensen in China

In China heeft een schutter gisteren zeker 12 mensen doodgeschoten en 2 mensen zwaar verwond. Ook heeft hij zes huizen in brand gestoken. De dader, de 34-jarige Liu Aibing, is inmiddels gearresteerd. Hij had zich verscholen op een heuvel in het dorp Yinshanpai. De schietpartij gebeurde in de provincie Hunan, in Zuid-China.

De dader schoot de mensen neer met een jachtgeweer. Eén van de slachtoffers is de vader van Liu.  Liu werkte als seizoensarbeider. Hij heeft een psychiatrisch verleden.

Real moet Pepe half jaar missen

Real Madrid kan zeker een half jaar niet beschikken over de Portugees Pepe. De verdediger viel in de topper tegen Valencia uit met een afgescheurde voorste kruisband in de rechterknie. Hierdoor komt de WK-deelname voor de 26-jarige speler in gevaar.

Pepe kwam in de eerste helft na een kopduel met David Villa ongelukkig terecht. De vrees van de medische staf van Madrid dat de Portugees een ernstige blessure heeft opgelopen blijkt terecht, zo wees onderzoek zondag in het ziekenhuis uit. Pepe zal binnenkort geopereerd worden.

Politie Kopenhagen laat arrestanten weer vrij

De Deense politie heeft bijna alle duizend betogers die ze gisteren tijdens een klimaatdemonstratie had opgepakt, weer laten gaan. Vanmiddag zaten er nog ruim tien man vast, liet de politie weten. Twee Denen en een Fransman werden aangeklaagd voor geweld tegen de politie.

Gisteren hielden tienduizenden mensen in de Deense hoofdstad Kopenhagen een betoging om maatregelen te eisen tegen de opwarming van de aarde. Ze liepen een 6 kilometer lange route van het stadscentrum naar een congrescentrum, waar de klimaattop van de Verenigde Naties wordt gehouden.

Een woordvoerder van de politie meldde dat de politie "preventieve arrestaties" had verricht, zodat de massabetoging niet zou worden verstoord door relschoppers. Het grootste deel van de demonstratie verliep vreedzaam, maar de politie nam maatregelen toen enkele honderden jongeren ramen ingooiden.

Pechtold uitgeroepen tot 'Politicus van het jaar 2009'

De lijsttrekker van D66, Alexander Pechtold, is uitgeroepen tot 'Politicus van het jaar 2009'. Pechtold heeft de titel gekregen "voor de wijze waarop hij het politieke debat voert. Hij doet dat helder, met humor en met originaliteit en weet daardoor politiek leuk te maken", zo vindt de parlementaire pers.

Hij wordt gezien als "dé oppositieleider, als iemand die D66 eigenhandig uit het slop haalt en als een politicus die, ondanks slechts drie zetels, alomtegenwoordig is". De tweede plaats is voor minister Eberhard van der Laan (PvdA) en de derde plaats voor Tweede Kamerlid Paul Tang (PvdA). De verkiezing wordt ieder jaar gehouden door Radio 1 en de NOS. De titel 'Politiek talent van 2009' ging naar Tweede Kamerlid Jolande Sap (GroenLinks).

Vorig jaar was Wouter Bos nog de 'Politicus van het jaar 2008'.

De jongeren van het Top-X panel delen deze mening.

Hogenkamp wint nationale Masters

Richel Hogenkamp is de winnares geworden van de nationale Masters bij de vrouwen. Hogenkamp, als derde geplaatst, won in de finale van haar leeftijdsgenote Kiki Bertens in drie sets; 6-3, 4-6 en 6-3.

In het Topsportcentrum maakten beide dames er een spannende strijd van, waarbij Hogenkamp uiteindelijk de langste adem had. Hogenkamp, pas zeventien jaar oud, won eerder dit jaar drie ITF-toernooien.

Skifederatie FIS bezorgd na vele ongevallen

De internationale skifederatie FIS is bezorgd, omdat al vele topskiërs deze winter al hard onderuit zijn gegaan. Hierbij liepen ze behoorlijke blessures op waardoor ze een groot deel van het seizoen moeten missen.

Laatste slachtoffers waren dit weekend in Val d'Isere Didier Cuche en Ivica Kostelic. Cuche ging tijdens de trainingen onderuit en meldde zich voor de reuzenslalom van zondag af met nek- en schouderklachten. Kostelic is er ernstiger aan toe en moest zich laten opereren aan de meniscus van zijn rechterknie. Het was voor de 30-jarige Kroaat alweer zijn zesde operatie aan het gewricht. De Kroatische skibond verwacht dat hij na de kerstdagen de training op kan pakken.

Eerder dit skiseizoen werden de Canadese hoop op olympisch goud John Kucera, de Amerikaan Thomas Lanning en de Fransen Pierre-Emmanuel Dalcin en Jean-Baptiste Grange uitgeschakeld met behoorlijke blessures. "„De FIS is zeer bezorgd vanwege het grote aantal blessures aan het begin van het seizoen," meldde een woordvoerder van de FIS zondag.

Station Amsterdam Science Park geopend

Het Amsterdam Science Park heeft vanaf nu ook een treinstation. De wijk ligt in het oosten van de stad, tussen de stations Diemen en Amsterdam-Muiderpoort.

De stoptrein die tussen Almere en Amsterdam-Centraal rijdt zal daar voortaan stoppen. Burgemeester Job Cohen opende het station vandaag in het bijzijn van spoorbeheerder ProRail en omwonenden.

De wijk, dat het centrum van exacte wetenschappen is, is nog volop in ontwikkeling. Het station moet de wijk beter bereikbaar maken.

Winst Yelling EK cross, brons voor Herzog

Hayley Yelling is Europees kampioen geworden op de cross. De Britse bleef in Dublin de Spaanse Rosa María Morató voor. Het brons was voor onze landgenote Adriënne Herzog.

Yelling is de opvolgster van Hilda Kibet, die vorig jaar in eigen land (Tilburg) de titel veroverde. Herzog was toen al zesde en zette nu een sterke race neer, waarmee de 24-jarige de bronzen medaille kon opeisen.

Kikker kussen levert salmonella op

Prinsesjes in spé, die na het lezen van enkele sprookjes een kikker kussen in de hoop dat deze in een prins verandert, kunnen daar maar beter mee stoppen. De groene beestjes kunnen namelijk salmonella veroorzaken.

Disney heeft namelijk met hun nieuwste tekenfilm 'De Prinses en de Kikker' de hoop onder jonge meisjes aangewakkerd. De beroepsvereniging van Amerikaanse dierenartsen heeft daarom een waarschuwing afgegeven aan de meisjes om de amfibieën absoluut niet te zoenen.

"Wij herinneren eraan dat een ongeoorloofde handeling bij een amfibie, zoals een kus, een ernstige ziekte tot gevolg kan hebben. En geen prins. Want kikkers kunnen bij mensen een salmonella-infectie veroorzaken", aldus de dierenartsen.

De waarschuwing komt niet uit de lucht vallen. In de VS zijn er dit jaar al 48 mensen behandeld aan een salmonellavergiftiging, die werd veroorzaakt door het kussen van een kikker.

Stijnen: "Advocaat ziet België als een klusje"

Dick Advocaat houdt de gemoederen omtrent zijn dubbelbaan nog altijd flink bezig. Oud-international Stijn Stijnen lucht zijn hart over de situatie tegenover Sportweekend.

Meteen na de aanstelling van Advocaat als bondscoach van België beëindigde Stijnen zijn interlandloopbaan. "Ik heb begrip voor de beslissingen die Advocaat genomen heeft bij de nationale ploeg", aldus de doelman.

Hij is echter allerminst te spreken over Advocaat bij AZ. "Alleen kom je nu tot de spijtige conclusie dat hij dat allemaal zelf in de vuilnisbak gooit. Dit door de nationale ploeg als maar een klusje te beschouwen."

Momenteel staat Stijnen onder contract bij Club Brugge. In totaal kwam hij dertig maal in actie voor de Rode Duivels.

Aubert blijft zussen Riesch voor

Sandrine Aubert heeft vanmiddag in het Zweedse Åre de wereldbekerwedstrijd op de slalom op haar naam geschreven.

Met een tijd van 1.43,24 over twee runs liet Aubert de Duitse zussen Maria en Susanne Riesch achter zich. Maria was in de eerste manche nog de snelste, maar moest in de tweede run teveel tijd toegeven op Aubert.

Overigens speelde de weersomstandigheden in Åre mee. In de tweede run hadden vooral de betere skiesters aan het eind van hun race te maken met steeds dichter wordende mist.



Uitslag slalom
PosNaamTijd
1Sandrine Aubert (Fra)1.43,24
2Maria Riesch (Dui) 1.43,69
3Susanne Riesch (Dui) 1.44,20
4 Anja Pärson (Zwe) 1.44,62
=Kathrin Zettel (Oos) z.t.
6Maria Pietilä-Holmner (Zwe)1.44,68
7Sarka Zahrobska (Tsj) 1.45,24
8Lindsey Vonn (VS) 1.45,37

Word de sterkste vechter in Deadliest Warrior: The Game

Deadliest Warrior is een TV-serie die op dit moment op Spike TV te zien is. In deze serie zetten ze 2 'Warriors' tegen over elkaar om te kijken wie het sterkst is. Dit is bijvoorbeeld een ninja tegen een piraat, of een lid van de Maffia tegen een lid van de Yakuza. Hier geven ze alle informatie aan een computer die er een CGI-filmpje van maakt waarin de uitkomst te zien is. Dit is een populaire en spectaculaire serie en komt nu ook uit op de PSN en Marketplace met Deadliest Warrior: The Game.

In dit spel kan je zelf je vechters kiezen, zoals bijvoorbeeld in het filmpje een ridder vs een ninja te zien is, om te kijken wie nou het sterkst is. Of dit een fight game of een actie-adventure wordt is nog niet duidelijk, wel dat het een Arcade game wordt, dus verwacht een prijs van 10-15 euro waarin jij zelf kan zien, wie nou het dodelijkst is.

Vecht tegen zand in Prince of Persia: The Forgotten Sands

2 weken geleden kondigde Ubisoft Prince of Persia: The Forgotten Sands aan, dit spel zou zich afspelen na The Sands of Time. Dit houdt in dat je weer de tijd kan beïnvloeden en dat de speler in het spel met grof geweld tegen zand vijanden vecht.

Nu is er op de Spike TV VGA een trailer getoond waarin duidelijk te zien is dat ze afstappen van de cell-shaded graphics en ze teruggaan naar de stijl van het The Sands of Time. De game heeft op dit moment een releasedatum voor mei van 2010 staan en komt uit op de Xbox 360 en de PlayStation 3

Concert: Triggerfinger en Drive Like Maria in Tivoli



Het was de laatste dag van de Converse Maximum Overdrive 'Tour' waar het Belgische Triggerfinger en het Nederlands/Belgische Drive Like Maria de dienst uitmaakten. Een combi die werkt als benzine en vuur, apart rocken ze al het plavuis van de muren af, maar tezamen wordt het nog intenser. Triggerfinger kwam begin 2008 al met een overweldigende plaat What Grabs Ya? op de proppen en trad een maand later op in het Utrechtse Ekko. Niet alleen op plaat voelde je de geest van Led Zeppelin en de parallellen met Queens Of The Stone Age, maar live denderde dit nog intenser door je kop heen. Drive Like Maria deed dit jaar iets soortgelijks. Een prima debuut uitgeven (Elmwood) en vervolgens op Lowlands een overweldigend optreden neerzetten.


Ga nu ook de moderne oorlog in met Medal of Honor

Oude oorlogen zijn uit en moderne oorlogen zijn hip. Zo doet Modern Warfare 2 het erg goed op de planken en komen er binnenkort ook nog wat titels uit waarin wij met hedendaagse geweren een willekeurige selectie uit terroristen, Russen of Afrikanen mogen schieten. Nu keert ook de Medal of Honor serie de Tweede Wereldoorlog de rug toe en gaan ze wat jaartjes door om het geweld te bestrijden in de nieuwe titel, 'Medal of Honor'.

In deze trailer van Modern Warfare 3 Medal of Honor zien wij een beetje een kloon van een 'ander' spel, maar het ziet er erg indrukwekkend uit. De multiplayer ligt in handen van Dice, de makers van bijvoorbeeld Battlefield 2.

De game komt voor de Xbox 360, de PC en de PlayStation 3 uit in de herfst van 2010.

Man dood na vechtpartij in Tilburg

Een 23-jarige man uit Tilburg is in de afgelopen nacht overleden nadat hij gistermiddag verwikkeld was geraakt in een vechtpartij op het Textielplein in de Brabantse gemeente. Dat meldde de politie vandaag.

De man liep samen met een 22-jarige vriend over het plein, toen om onbekende reden een vechtpartij ontstond met twee onbekende mannen. Deze mishandelden de 23-jarige man zwaar. Zijn vriend probeerde het geweld te sussen en ving hierbij meerdere klappen op. De belagers gingen er daarna lopend vandoor.

De 23-jarige liep meerdere zwellingen en blauwe plekken op. Hij werd per ambulance naar het Sint Elisabeth Ziekenhuis gebracht. Zijn toestand verslechterde daar en hij overleed vannacht.

De politie heeft meer dan twintig mensen op de zaak gezet.

Bestrijd de corruptie in Spec Ops: The Line

Ah corruptie, tijden waar de Amerikaanse vlag op zijn kop hangt en oorlog op de loer ligt. In het rijke land Dubai is er ten tijde van dit spel veel corruptie en dan is er maar één land dat het nodig vindt om binnen te vallen. Hier praten wij natuurlijk over Amerika. In dit spel speel je als een lid van de Spec Ops, een geheime afdeling van het Amerikaans leger. Jij gaat naar Dubai toe om de corruptie te bestrijden, maar het duurt niet lang meer voordat je de gruweldaden van de oorlog meemaakt en je zelf ook langzaam aan gek wordt.

Het spel is aangekondigd met een zeer indrukwekkende trailer, dus kijk en geniet van deze oorlog. De game komt in 2010 uit voor de Xbox 360 en de PlayStation 3.

Speel als Green Day in Green Day: Rock Band

De makers van Rock Band, Harmonix, moesten altijd lachen om Guitar Hero's uitmelkgedrag. Zelf hadden ze een kleine line up met vorig jaar Rock Band 2, Rock Band Unplugged. Ook kwam dat jaar The Beatles: Rock Band, wat een zeer sterk ode was aan een van de grootste bands allertijden. De mensen vonden het niet erg, The Beatles zijn bij jong en oud populair en Harmonix zei dat ze verder gingen aan Rock Band 3.

Toch hebben ze een kleine vluchtroute genomen en komt volgend jaar Green Day: Rock Band uit, waarin je alleen liedjes uit Green Day kan spelen. Het is vooral raar aangezien Harmonix werkt aan een platform, en ze daarom wekelijks DLC uitgeven. Nog vreemder is dat vorige week nog een Green Day pack kwam met liedjes van hun erin voor Rock Band 2. Welke liedjes hier dan exclusief in zitten is nog niet duidelijk.

Dus ben je een fan van Green Day of wil je ze voor het eerst meemaken, laat die concertkaartjes zitten en rock vanaf volgend jaar samen met ze in Green Day: Rock Band.

Darter Jenkins in beroep tegen schorsing

Andy Jenkins is het niet eens met zijn schorsing van vier maanden en heeft inmiddels beroep aangetekend. Hierdoor is het voor de darter toch mogelijk om aan het PDC World Darts Championship, dat op 18 december van start gaat, deel te nemen.

Aanvankelijk werd Jenkins door de Darts Regulation Authority (DRA) geschorst, omdat hij zich tijdens het Players Championship in Nuland even liet gaan. Een aantal darters kregen het op 25 oktober jl. met elkaar aan de stok, waarna de Brit een aantal rake klappen uitdeelde.

Het hoger beroep is overigens wel zuur voor Jan van der Rassel. Onze landgenoot zou namelijk als vervanger van Jenkins fungeren als de schorsing definitief zou zijn. Nu zal de Nederlandse darter het WK dus moeten missen.

Plat Haags: Achteruitgang

Om de mislukte taalkunstenaar Seth Gaaikema maar eens te persifleren: die vroegtijdige afsluiting van de achteruitgang is een hele achteruitgang. Zal wel weer financieel-economisch niet rond zijn te krijgen, ofzoiets. Maar denk nou niet, dat verkeersminister Eurlings en zijn collega Bos -als eigenaar van de NS- spoorbaas Meerstadt een schop onder zijn reet verkopen! En de Kamer heeft allang het moede hoofd laten hangen. Die gaan er niet meer over… Nee, de NS is verzelfstandigd, dus er is geen haan die ernaar kraait. Ja, dat zeg ik: we leven in een volkomen geschift land.

Maak coöperatief plezier in Crackdown 2

'Would you like to blow it up with me' is de eerste en een letterlijke vraag die de spelers in Crackdown 2 zich afvragen. In dit spel speel je als superagent die kan zweven, hoog springen en behoorlijk veel kracht heeft.

Deel 1 van dit spel kwam in 2007 uit, en werd door de gave Multiplayer mogelijkheden en de unieke gameplay al snel een cult-classic. De verkopen vielen helaas wat tegen maar alsnog gaan wij in 2010 Crackdown 2 zien uitkomen. Tijdens de Spike TV VGA hebben ze de eerste trailer getoont waarin wij het plezier zien om met 4 man zombies tot prut te slaan.

De game komt in de lente van 2010 exclusief uit voor de Xbox 360.

Marinefregat blijft actief tegen piraterij

Het marinefregat Hr. Ms. Evertsen blijft voorlopig deel uitmaken van de EU-missie die piraterij bestrijdt in de wateren rond Somalië.

Het ministerie van Defensie heeft dat vandaag gemeld. Aanvankelijk was het de bedoeling dat de Evertsen vandaag zijn bijdrage zou stoppen. Begin deze maand hield de bemanning dertien piraten aan na een mislukte kaappoging. Sindsdien is de Europese Unie op zoek naar een land dat de piraten wil opnemen en vervolgen, maar nog zonder resultaat. Om die reden moet volgens Defensie het marinefregat in het gebied blijven, totdat er een oplossing is gevonden.

Wel heeft Nederland gisteren het commando over de zogenoemde operatie Atalanta overgedragen aan de Italiaanse commandeur Giovanni Gumiero. De afgelopen vier maanden had commandeur Pieter Bindt de leiding. "In de Golf van Aden is sinds juli geen schip meer gekaapt, de activiteit van piraten is afgenomen en de kans dat een schip gekaapt wordt ook", aldus Bindt.

CDA en PVV blijven grootste partijen

De wekelijkse peiling van Maurice de Hond laat vandaag alleen kleine wijzigingen zien in vergelijking met vorige week. CDA en PVV blijven daarin de grootste partijen, allebei 26 zetels, maar dat is er één minder dan vorige week.

Het CDA heeft nu 41 zetels in de Tweede Kamer, de PVV negen. Ook D66 levert een zetel in en komt uit op 21. Dat is nog altijd wel zeven keer het huidige zetelaantal in het parlement.

Net zo groot in de peiling is de VVD, die er een zeteltje bij krijgt in vergelijking met vorige week. Bij de laatste verkiezingen haalden de liberalen 22 zetels. Een zetel winst is er ook voor GroenLinks. De huidige veertien zetels in de peiling betekenen een verdubbeling in vergelijking met de laatste stembusgang. Ook de ChristenUnie krijgt er eentje bij (zeven). Nu heeft de partij er zes in de Kamer.

PvdA en SP staan stabiel op vijftien, voor beide partijen een fors verlies. De PvdA bezet nu 33 zetels, de SP 25. Ook bij de SGP (2), de Partij voor de Dieren (2) en TON (1) zijn er geen veranderingen.

De peiling van De Hond wordt via internet gehouden onder tenminste 2500 mensen, uit een steekproef onder ruim 40.000 personen die zich ooit voor zijn panel hebben aangemeld. De peildagen zijn vrijdag en zaterdag. Als deelnemers de vraag voorgelegd krijgen op wie ze nu zouden stemmen, zien ze eerst hun oude keus voor zich. Zo worden de veranderingen in stemgedrag per individu geregistreerd.

Ga undercover in True Crime

Jaren geleden kwamen er 2 spellen uit onder de 'True Crime' tak, Streets of L.A. en New York City. Die eerste werd redelijk positief ontvangen, je speelde als een politieagent in een open stad en jij moest de stad veilig maken. De 2e werd minder positief ontvangen en daar stopte de True Crime serie ook.

Maar vandaag is er een heel nieuw deel aangekondigd, en hij heet True Crime. In dit deel speel je wederom als een agent, alleen dit keer ga je undercover bij de Chinese Triads in China. Ze willen dat jij de Triads infiltreert en het van binnenuit sloopt. Lukt je dit als undercover agent?

Speel het zelf rond het einde van 2010 op de Xbox 360 en de PlayStation 3

Bloedzakjes 'Operacion Puerto' niet vrijgegeven

De bloedzakken die gevonden zijn in het laboratorium van Eufermanio Fuentes worden niet vrijgegeven. Dit heeft het Spaanse gerechtshof in Madrid beslist. Door deze beslissing kunnen sportbonden en –organisaties niet beschikken over bewijsmateriaal om sporters te straffen.

Het verzoek tot vrijgave in deze zaak, die al loopt vanaf 2006, kwam onder andere van de internationale wielerunie, het wereldantidopingagentschap en de Spaanse wielerbond. Eerder werd hun verzoek al afgewezen, waarna ze nu ook in hoger beroep niet succesvol waren. Het is onduidelijk wat deze uitspraak betekent voor lopende zaken als die Alejandro Valverde, die van de Italiaanse bond twee jaar niet op Italiaans terrein mag fietsen.

Toivonen: "Rutten heeft luxeprobleem"

Fred Rutten heeft een luxeprobleem als het om de spitsen van PSV gaat. De oefenmeester van de Eindhovenaren liet Jonathan Reis gisteravond, tijdens het duel tegen AZ (1-0), starten. Danny Koevermans werd halverwege de tweede helft ingezet.

Ola Toivonen, die eveneens op de bank begon, mocht zich uiteindelijk de gevierde man van PSV noemen. De Zweed kwam tien minuten voor tijd in het veld en maakte in de 86e minuut de bevrijdende treffer voor de Eindhovenaren.

"Ja, de trainer heeft een luxeprobleem," liet Toivonen na afloop van het duel tegen AZ weten. De Zweed kon ook niet aangeven op welke positie in de hiërarchie hij momenteel staat. "We hebben drie goede spitsen, we houden elkaar scherp. Dat is voor PSV een goede zaak."

"Maar natuurlijk is het lekker om in zo'n situatie dan het winnende doelpunt te maken", vervolgt de Zweed. "Het was een belangrijk doelpunt, na een mooie aanval. AZ hield ons lang op 0-0, maar het is niet de eerste keer dat wij in de slotfase het verschil maken."

Met dat laatste refereerde Toivonen naar het feit dat PSV de laatste weken vaker in de staart van de wedstrijd het verschil weet te maken. "De tegenstander wordt dan moe en wij hebben genoeg kwaliteit in huis om daarvan gebruik te maken."


Discussieer ook op het forum mee over PSV!

Leer een echte fighter te worden in UFC Undisputed 2010

MMA, oftewel Mixed Martial Arts, is een sport die in Amerika de snelst groeiende sport is komt nu ook een klein beetje op gang in Nederland. Waar het op neer komt zijn 2 fighters die tegen over elkaar staan in de ring en ze mogen al hun vechtkunsten gebruiken die zij beheersen. Of dat nou worstelen en Jiu-Jitsu is, het is allemaal mogelijk.

Nadat hier vorig jaar een game van is gekomen, die overal zeer goed scoorde, komen ze in 2010 met een vervolg. Zo had deel 1 toch nog wat negatieve puntjes, er waren veel 'flash-ko's' (uit het niets knockout zijn) en de sfeer om het vechten heen was matig. Wij hopen dat dat dit jaar verbeterd wordt en wij binnenkort allemaal als een fighter in de (virtuele) ring staan.

De game komt 25 mei uit voor de Xbox 360 en de PlayStation 3.

Sato niet naar Lotus F1

Takuma Sato zal in 2010 niet voor het Formule 1-team van Lotus gaan rijden. De Japanse coureur was in gesprek met het nieuwe team, maar heeft inmiddels te horen gekregen dat er komend jaar geen plek voor hem zal zijn.

"Taku zal niet voor Lotus racen, dat zijn we zaterdag te weten gekomen," liet Matthew Winter, commercieel directeur van Sato, aan persbureau Reuters weten. "We weten niet wat de criteria waren voor een stoeltje, maar we dachten dat Sato als Aziaat wel een belangrijke kandidaat was. We proberen nog een ander vrij plekje bij een ander team te vullen, maar we weten nu niet of Sato volgend jaar in de Formule 1 zal racen."

Gisteren berichtten we al dat Jarno Trulli waarschijnlijk een driejarig contract met Lotus F1 heeft getekend. Het tweede stoeltje gaat waarschijnlijk naar Heikki Kovalainen, terwijl Fairuz Fauzy als test- en reservecoureur gaat fungeren.

Keer terug naar de oorlog in Halo: Reach

Vorig jaar had Bungie Halo: Reach aangekondigd, een prequel op Halo 1. De mensen zijn daar natuurlijk ook in oorlog met aliens, alleen dit is op de planeet Reach. Een planeet met vele verrassingen en genoeg mysteries. Vandaag is de eerste in-engine trailer uitgegeven, waarin wij meer te weten komen over de strijd tegen de aliens.

De game komt in de herfst van 2010 uit en in de lente van 2010 kan je de Beta spelen als je Halo: ODST hebt gekocht.

Van Mosselveld: "Gebrek aan scherpte"

Frank van Mosselveld baalde gisteren na afloop van het verloren duel met VVV-Venlo (3-0). De verdediger van RKC Waalwijk was vooral teleurgesteld in zichzelf én zijn ploeggenoten.

"Zij starten wel scherper aan de wedstrijd. Zij zien wel het belang in van deze wedstrijd en weten wat een dergelijke wedstrijd met zich meebrengt," liet Van Mosselveld na afloop weten. "Maar we komen wel erg ongelukkig op een 2-0 achterstand. We wisten dat het gevaar bij VVV-Venlo de twee voetballende centrale verdedigers zijn. Zij verzorgen de opbouw. Dat moesten we voorkomen. Charlison Benschop zou daarom Frank van Kouwen dekken en Fred Benson moest Patrick Paauwe bewaken. Maar bij de 2-0 gaat het helemaal mis. Van Kouwen moest gedekt worden."

Daarnaast verwijtte Van Mosselveld zichzelf bij de derde treffer van VVV-Venlo ook één en ander. "Ik dekte niet kort genoeg. Dat was op dat moment jammer, want we voerden toen juist veel druk uit op VVV-Venlo. Na rust was er ook maar één ploeg die domineerde en dat waren wij. Maar dit is jammer. Vooral, omdat het een directe concurrent is. Maar NEC heeft gisteren verloren en Willem II en Roda JC spelen tegen elkaar. Ik baalde persoonlijk meer na de wedstrijd tegen Willem II. We speelden hen volledig van de mat en toch verloren we. De nederlaag van vandaag was een gevolg van een gebrek aan scherpte en concentratie."

'Belchinees' gespot bij FC Oss

In de verhalen rond gokschandalen in het voetbal komen de zogenaamde 'belchinezen' naar voren. FC Oss heeft er één weten te spotten op de tribune.

Belchinezen is een nieuwe term in het voetbal. Hiermee worden mensen bedoelt, die op de tribunes zitten en gedurende de hele wedstrijd statistische gegevens doorbellen naar wedkantoren.

Men is op zijn hoede voor deze belchinezen. Zij hebben mogelijk iets te maken met de verhalen van de gokschandalen bij twee duels in de Jupiler League, waaronder een wedstrijd van FC Eindhoven.

Bij het duel tussen FC Oss en RBC Roosendaal werd een zogenaamde belchinees gespot. "Hij zat bovenin alleen op de tribune continu te bellen. We hebben hem gevraagd zich te legitimeren", aldus Mischa Rook, algemeen manager van FC Oss, tegenover De Telegraaf.

De man bleek informatie door te geven aan een wedkantoor. "Hij noteerde statistische gegevens en belde die door, dat is niet strafbaar en had volgens ons geen verband met de zaken waar iedereen nu mee bezig is", aldus Rook verwijzend naar de gokschandalen. "Hij mocht blijven zitten; je kunt moeilijk de eerste de beste Aziaat het stadion uit zetten."

Wenger wil compensatie van KNVB

Arsenal spant mogelijk een rechtszaak tegen de Nederlandse voetbalbond (KNVB) aan. Arsène Wenger, trainer van de ploeg uit Londen, wil een financiële vergoeding van de bond, vanwege de blessure van Robin van Persie.

Van Persie raakte tijdens een oefeninterland tegen Italië geblesseerd aan zijn enkel. In eerste instantie leek de kwetsuur mee te vallen, maar later bleek dat de international vier tot vijf maanden aan de zijlijn moet toekijken.

"We werken met onze advocaten aan een dossier om mee naar de rechter te stappen," liet Wenger aan de Engelse media weten. "Ik wil een financiële compensatie voor de schade die ons het kampioenschap kan kosten en het salaris dat wij moeten betalen."

De woede van Wenger richtte zich in eerste instantie op de medische staf van het Nederlands elftal, aangezien de eerste diagnose niet klopte. Deze situatie heeft in elk geval steeds meer weg van het voorval rond Michael Owen. Drie jaar geleden liep de toenmalige speler van Newcastle United tijdens het WK voetbal een ernstige blessure op. De Britse voetbalbond moest The Magpies uiteindelijk een fors bedrag betalen.

Rancors zijn niets in Star Wars: The Force Unleashed 2

Hoe zou het Star Wars-universum er uit zijn als de macht die Jedi kunnen hebben over The Force schier ongelimiteerd zou zijn? Dat is de vraag die LucasArts probeerde te beantwoorden met Star Wars: The Force Unleashed en hoewel de game nog wat ruwe randjes had, wist het die vraag best aardig te beantwoorden. Zo'n actiespektakel kan dan ook niet zonder een vervolg en tijdens de Spike TV VGA is de eerste trailer getoond van The Force Unleashed 2.

Voorlopig zullen we het nog moeten doen zonder ingame-beelden, maar de cinématic is goed genoeg voor een stevig "oh shit"-moment als je ziet waar je wellicht tegen mag gaan vechten in de daadwerkelijke game. Je zult in de toekomst in ieder geval niet meer zo snel schrikken als er een enorme rancor voor je neus staat in een Star Wars-game, dat is wel zeker.

Echte info over de game hebben we eigenlijk niet. Wel is vrij zeker dat de game in 2010 op de markt zal liggen, gezien de website waar naar gerefereerd wordt in de trailer.

Rijkswaterstaat strooit voor de eerste keer

Het is toch een momentje: Rijkswaterstaat heeft vannacht voor de eerste keer dit seizoen gestrooid tegen gladheid, al was het maar preventief. Dat gebeurde vooral in Friesland, Groningen, Noord-Brabant en Limburg. Eerder is al wel op een paar bruggen pekel gestrooid in oktober.

De temperatuur daalde vannacht tot rond het vriespunt. Door zout te strooien voorkomt Rijkswaterstaat dat natte weggedeelten opvriezen.

Langerak nieuwe trainer Kozakken Boys

Zaterdaghoofdklasser Kozakken Boys heeft een nieuwe trainer. Michel Langerak, nu nog actief voor LRC Leerdam, volgt Ad van Seeters op in Werkendam. Van Seeters maakte onlangs bekend na dit seizoen te vertrekken.

De 41-jarige Langerak timmert als trainer behoorlijk aan de weg. De ex-prof van Sparta, FC Dordrecht, NEC en AZ begon als jeugdtrainer bij Sparta en TOP Oss. Daarna volgde De Zwerver uit Kinderdijk, waarmee hij in 2007 naar de eerste klasse van de zaterdagamateurs promoveerde.

Sinds de zomer van 2007 traint Langerak LRC Leerdam. In zijn eerste seizoen degradeerde de Sliedrechter met LRC uit de Hoofdklasse, maar een jaar later promoveerde hij weer en won hij bovendien de districtsbeker Zuid I met zijn ploeg. In de finale om de landelijke amateurbeker bleek Barendrecht uiteindelijk te sterk. Dit seizoen staat Langerak met LRC keurig in de middenmoot in de Hoofdklasse B, waarin ook zijn nieuwe club speelt. Langerak tekende voor één seizoen bij Kozakken Boys.

Rusland wil Nederlands geitenvlees weren

Rusland overweegt de import van geitenvlees en geitenmelk uit Nederland te verbieden als gevolg van de uitbraak van Q-koorts. Dat heeft een woordvoerder van de Russische toezichthouder voor vee en voedselveiligheid Rosselchoznadzor vandaag gezegd tegen het Russische persbureau Interfax.

"Alles hangt af van de informatie die we van onze Nederlandse collega's krijgen en van het risico", aldus zegsman Aleksej Aleksejenko.

Deze geiten kunnen een vakantie naar Rusland wel vergeten (foto: ANP)

Batman: Arkham Asylum 2 aangekondigd

Na het enorme succes van Batman: Arkham Asylum was het te verwachten dat we ooit een sequel konden gaan krijgen in de nabije toekomst. En we mogen van geluk spreken, want dat is dus ook geval! Gisteren op de Spike TV Video Game Awards 2009 is namelijk door spelontwikkelaar Rocksteady het vervolg op Batman: Arkham Asylum aangekondigd. Veel is er nog niet bekend over het volgende deel in de reeks (want waarschijnlijk gaat de reeks nog wel verder uitgebreid worden in de toekomst als het aan Rocksteady ligt), behalve dat het spel zich weinig in Arkham Asylum zal afspelen (de officiële site heet dan ook ArkhamHasMoved.com) en dat de Joker weer een grote rol gaat spelen in het geheel. Van het grote arsenaal aan geweldige Batman-'villains' is er min of meer al aangekondigd dat Two Face deze keer ook van de partij zal zijn. Als je namelijk de Uncle Sam poster op de officiële site goed bekijkt kan je dat namelijk daarop ontdekken!

Zwembond onterecht boos op de NOS

De zwembond KNZB is boos op de NOS. Volgens de bond is er namelijk helemaal geen verslaggever van de NOS naar de Europese kampioenschappen kortebaan in Istanbul gestuurd. En dat terwijl de zwemploeg aldaar het goed doet.

"Verbazingwekkend genoeg heeft de NOS geen enkele verslaggever hier ter plekke. Wij zijn dit gebrek aan belangstelling van de NOS voor onze sport spuugzat"
, staat in een open brief van de gefrustreerde bond aan de omroepen. Onder andere technisch directeur Jacco Verhaeren, KNZB-voorzitter Erik van Heijningen en directeur Jan Kossen hebben er hun krabbel onder gezet.

Wellicht dat er wat chloor in de ogen van de heren zit, maar ze hebben toch niet helemaal goed gekeken. "De zwembond vergist zich", zegt hoofdredacteur Maarten Nooter van NOS Sport. "Wij zijn wel degelijk aanwezig in Istanbul. Onze medewerker Jos van Kuieren doet live verslag voor de radio en maakt interviews voor de televisie. Bovendien zenden we wedstrijdbeelden uit in onze sportuitzendingen."

"Ik heb gezien dat veel andere media niet aanwezig zijn in Istanbul, maar wij krijgen het door de benen. Terwijl wij er wel zijn. Het is een wonderlijke en merkwaardige boosheid van de zwembond", aldus Nooter.

Als de zwembond overigens even op de website van de NOS had gekeken, hadden ze zelf kunnen zien dat er een verslaggever in Turkije is. Aan het eind van dit filmpje is een interview te zien in Istanbul.

Mijs sneuvelt in halve finale

Rene Mijs is zaterdag in de halve finales blijven steken tijdens de open squashkampioenschappen in Praag.

De als zesde geplaatste Nederlander kwam net te kort tegen de Engelsman Ben Ford, die in de Tsjechische hoofdstad als tweede is ingeschaald. Na 79 minuten was de eindstand pas bekend: 9-11, 12-10, 9-11, 11-4, 11-9. Eerder op de dag had de 30-jarige speler van All Inn Squash nog wel in vier games Ondrej Ertl (Tsjechië) uitgeschakeld.

De finale van het PSA Satelliet toernooi in Praag gaat tussen de lokale favoriet Jan Koukal (1) en Ford (2).

Lesbienne wordt burgemeester van Houston

De openlijk lesbische Democrate Annise Parker is verkozen tot burgemeester van Houston. De Texaanse stad, met ruim twee miljoen inwoners de vierde stad van de Verenigde Staten, is de grootste gemeente in de Verenigde Staten waar een homoseksuele man of vrouw de touwtjes in handen heeft gekregen.

In de aanloop naar de burgemeestersverkiezingen hadden tegenstanders gehamerd op de geaardheid van Parker. Conservatieve en christelijke groepen hadden de kiezers opgeroepen niet te stemmen op iemand met 'homoseksueel gedrag'. Homoseksuelen waren eerder verkozen tot burgemeester in kleinere Amerikaanse steden als Portland, Providence en Cambridge.

Toerist hoort foute info tijdens rondvaarten

Toeristen die een rondvaart doen door de Amsterdamse grachten, krijgen de nodige onwaarheden en onjuistheden te horen. Een aantal rederijen vertelt wetenswaardigheden over de stad die niet altijd kloppen.

Dat bleek toen het persbureau ANP vier verschillende boottochten maakte en de afgespeelde teksten vergeleek met informatie uit officiële bronnen.

Amsterdam kreeg in 1275 stadsrechten, aldus Meyers Rondvaarten. Volgens het naslagwerk Het XYZ van Amsterdam, klopt dat niet: in dat jaar kreeg de plaats tolrechten. Dat hield in dat de inwoners vrije vaart over de Hollandse wateren kregen. De stadsrechten volgden in 1300 of 1306. Daarmee werd onder meer erkend dat Amsterdam een eigen rechtspraak heeft.

Rederij Plas vertelt dat het Amstelhof een bejaardenhuis is. Dat was het ook, maar de laatste bewoners vertrokken alweer enkele jaren geleden. In het pand zit tegenwoordig het museum Hermitage Amsterdam.

  (foto: ANP)

Hofland kan tranen niet bedwingen na winst

Kevin Hofland speelde gisteravond tegen sc Heerenveen zijn eerste competitiewedstrijd van het seizoen. Hij speelde goed, scoorde en liet na afloop zijn emoties de vrije loop.

De 30-jarige Limburger speelde in zijn eerste competitiewedstrijd van dit seizoen erg goed en scoorde ook nog eens de eerste goal. Toch hadden de tranen na afloop niets met zijn professionele situatie te maken.

Hofland liet weten dat hij huilde vanwege een privé-zaak, die de afgelopen weken speelde rondom zijn zoon. Hij vierde zijn treffer (0-1) met teammanager Bas van Noortwijk omdat hij veel steun van hem had gekregen bij zijn situatie.

Alemannia Aachen wil Hofland overnemen van Feyenoord. De nummer elf van de tweede Duitse Bundesliga zoekt een ervaren centrale verdediger. Hofland speelde eerder in Duitsland al voor VfL Wolfsburg.

Ontwerper Amerikaanse vlag overleden

Robert Heft, de ontwerper van de huidige vlag van de Verenigde Staten, is op 67-jarige leeftijd overleden in een ziekenhuis in Saginaw, Michigan. Lokale media meldden dit vandaag.

Heft ontwierp de vlag in 1958 voor een schoolopdracht. Deze vlag werd destijds met een 8- beoordeeld. Vervolgens stuurde Heft de vlag naar de toenmalige president, Dwight Eisenhower, op. Hij koos het ontwerp van Heft als nieuwe vlag van de Verenigde Staten. De vlag die door Heft ontworpen werd, werd op 4 juli 1960 (Dag van de Onafhankelijkheid) ingevoerd.

Het ontwerp van Heft kent vijftig sterren en dertien strepen. De sterren zijn verdeeld over vijf rijen van zes sterren en vier rijen van vijf sterren. De vlag verving hiermee de versie met 48 sterren, die door de toetreden van Alaska en Hawaii tot de Verenigde Staten achterhaald geworden was. Iedere ster staat namelijk voor een staat. De strepen staan voor de dertien staten die in 1776 de onafhankelijkheid uitriepen.

 

Advocaat: "Storm gaat wel weer liggen"

Dick Advocaat is niet bang dat de 'storm' die rondom hem is ontstaan in België tot al te veel vervelende dingen gaat leiden.

Dick Advocaat begon gisteravond zijn eerste wedstrijd als trainer van AZ uit in Eindhoven tegen PSV (1-0). In België, waar Advocaat als bondscoach actief is, leidde het trainerschap van de Alkmaarse club tot een storm aan kritiek.

"Die gaat wel weer liggen", sprak de Hagenaar na afloop van de verloren wedstrijd tegenover het Algemeen Dagblad. "Een beetje overdreven allemaal. Maar straks is de storm voorbij."

"In België zijn ze bang dat ik niet meer terug kom. Dat is alles. Maar ik kom straks gewoon terug. Ik blijf bondscoach van België. Niemand hoeft zich zorgen te maken", stelde Advocaat gerust.

Opmerkelijk was dat de bondscoach van België in de tweede helft geen één van de vier Belgen in de gelederen had staan. Maarten Martens en Gill Swerts zaten op de bank, Moussa Dembélé was geschorst en Sébastian Pocognoli werd halverwege gewisseld.

Man doodgeschoten in Amsterdam

Rond 02.15 uur vannacht heeft er in Amsterdam op het Ecuplein een schietincident plaatsgevonden. Een vooralsnog onbekende man raakte daarbij gewond en overleed ter plaatse. Dit heeft de politie laten weten.

'Ziekenhuisbrand' blijkt rokende schoorsteen

Een spannende uitruk gisteravond voor de Eindhovense brandweer. Er kwam namelijk een melding binnen dat het dak van het Catharina-ziekenhuis in die stad in brand stond. Bij aankomst bleek er echter niets aan de hand.

Een Eindhovenaar die vlak bij het ziekenhuis woont dacht vlammen en rook te zien vanaf het dak van het ziekenhuis. De rook bleek achteraf een rokende schoorsteen en de 'vlammen' waren niets minder dan een fel rood licht dat op het dak van het ziekenhuis brandde.

McClaren: "Dit kan niet elke keer goed gaan"

FC Twente blijft koploper in de Eredivisie na dit weekend, maar puntverlies lijkt steeds dichterbij te komen. Trainer Steve McClaren vreest dat de tukkers punten laten liggen als zij nog eens in zo'n 'gekke wedstrijd' terecht komen.

FC Twente ontsnapte gisteravond tegen NAC Breda (3-1) voor de tweede opeenvolgende week. Een week eerder voorkwam Twente bij NEC ook ternauwernood puntenverlies (4-3).

"Maar we kunnen natuurlijk niet iedere week zo'n gekke wedstrijd winnen, dit gaat een keer fout", aldus de Brit na afloop tegenover De Telegraaf. "We startten goed aan de wedstrijd, maar na de gemiste strafschop van N'Kufo stopten we met de dingen die we daarvoor goed deden."

McClaren was niet tevreden over het spel van zijn spelers. "We speelden in een te laag tempo en maakten veel fouten", vervolgt hij. "Daarom heb ik in de rust ingegrepen. Uiteindelijk winnen we deze wedstrijd alsnog, maar dit kan natuurlijk niet elke keer goed gaan."



Meer discussies over FC Twente vind je op het forum

Nederland op Europees hogesnelheidsnet

Het heeft even geduurd, maar Nederland is vanaf vandaag aangesloten op het Europese hogesnelheidsnet. De Thalys rijdt voortaan over de hogesnelheidslijn (hsl), waardoor een rit van Amsterdam naar Parijs drie uur en een ruim kwartier duurt in plaats van vier uur en een klein kwartier. "Een tijdwinst van 51 minuten", aldus NS Hispeed, de exploitant van de Thalys.

Vanaf midden volgend jaar wordt nog een paar minuten extra tijdwinst geboekt als de trein vanaf Amsterdam met 300 kilometer per uur kan rijden. Nu kan dat nog niet omdat het beveiligingssysteem dit nog niet toelaat. Pas vanaf Rotterdam is de Thalys op volle snelheid. Met ingang van vandaag rijdt de Thalys zeven keer per dag van Amsterdam naar Parijs. Dat wordt in de loop van het jaar opgevoerd tot uiteindelijk tien keer per dag eind 2010.

De prijzen van de Thalys gaan evenals de snelheid flink omhoog. De prijzen van normale kaartjes gaan met 10 tot 25 procent omhoog, het actietarief met 40 procent. Volgens Hispeed is de verhoging nodig omdat de kosten ook omhoog gaan, zoals die van het beveiligingssysteem en van de energie en omdat het gebruik van de hogesnelheidslijn duurder is dan van het conventionele spoor.

De andere hogesnelheidstrein van de NS, de Fyra die rijdt tussen Amsterdam en Rotterdam, kent inmiddels een bezettingsgraad van 19 procent. Tot nu toe heeft de trein 150.000 passagiers vervoerd. De NS zegt tevreden te zijn met deze bezetting. Gemiddeld over de dag kennen de 'normale' treinen van de NS een bezettingsgraad van 29 procent.

Amsterdam op 'superscherp' met oud en nieuw

Justitie in Amsterdam past opnieuw het supersnelrecht toe voor mensen die zich misdragen tijdens de jaarwisseling. Raddraaiers die door de politie worden opgepakt, moeten binnen een paar dagen voor de rechter verschijnen. Dat heeft een woordvoerster van de gemeente vandaag bekendgemaakt.

Verder gaat Amsterdam de schade die relschoppers veroorzaken zo veel mogelijk verhalen via de zogenoemde groepsaansprakelijkheid. Dat betekent dat alle leden van een groep verantwoordelijk kunnen worden gehouden voor de gehele aangerichte schade, ongeacht wie nou precies wat deed. Justitie gaat hogere straffen eisen tegen asociale feestvierders die hulpverleners hinderen of aanvallen.

[WB] Wüst: "Vrij dramatisch"

Ireen Wüst werd gisteren tijdens de wereldbekerwedstrijden in Salt Lake City negende in 1.55,38. Haar achterstand op winnares Christine Nesbitt was 2,62.

Drie weken geleden, bij de wereldbekerwedstrijden in Hamar reed ze nog 1.55,95. Wüst was op het snelle ijs van Salt Lake City maar een halve seconde langzamer. "Het is schandalig dat ik dezelfde tijd rijd als in Hamar. Ik had totaal geen snelheid. En technisch liep het ook niet goed. Vrij dramatisch allemaal,” aldus Wüst gisteren na afloop. "Ik ben fysiek in staat om 1.52 of 1.53 te rijden, maar ik werk mezelf tegen. Ik liep voor mezelf uit. Tja, ik kan mezelf wel voor de kop slaan.”

[WB] De Vries snel op 5.000m B-groep

Tijdens de wereldbekerwedstrijden in Salt Lake City heeft Bob de Vries op de 5.000 meter in de B-groep een snelle tijd neergezet.

De marathonschaatser zegevierde in een tijd van 6.10,56 en was daarmee veruit de beste in de B-groep. De Let Haralds Silovs, die tweede werd, was ruim zes seconden langzamer. Met de winst heeft De Vries zich geplaatst voor het olympisch kwalificatietoernooi eind deze maand.

De overwinning bij de 1.500 meter voor vrouwen in de B-groep ging naar Laurine van Riessen. Ze kwam tot een tijd van 1.55,96. Paulien van Deutekom werd in 1.56,87 derde.

[EK] Schreuder snel op 50m vrije slag

Hinkelien Schreuder heeft zich vanmorgen bij het Europees kampioenschap kortebaan in Istanbul als snelste geplaatst voor de halve finale van de 50 meter vrije slag.

Schreuder was met haar tijd van 23,46 maar 0,21 langzamer dan het wereldrecord van Marleen Veldhuis. Ranomi Kromowidjojo plaatste zich met 23,88 als tweede voor de halve eindstrijd. Ilse Kraaijeveld en Saskia de Jonge werden uitgeschakeld.

Op de 50 meter vlinderslag bij de mannen wisten Joeri Verlinden en Bastiaan Tamminga zich voor de halve eindstrijd te plaatsen. Tamminga zwom 23,08 en dat was de elfde tijd. Verlinden zwom 22,91 en daarmee verbeterde hij het Nederlands record van Tamminga.

Waterpolovrouwen gelijk tegen Canada

De Nederlandse waterpolovrouwen hebben hun vierde wedstrijd tijdens de strijd om de Holiday Cup in Newport Beach met 7-7 gelijkgespeeld tegen Canada.

In de eerste periode ging de wedstrijd gelijk op. In het tweede bedrijf liep Canada uit naar een 3-5 voorsprong. Oranje wist echter weer langszij te komen en de wedstrijd bleef vervolgens tot het einde spannend. In de eindfase kreeg Nederland bij 7-7, en een speelster meer in het water, nog wel een kans om te schieten. Maar de laatste bal werd gekeerd door Rachel Riddel.

Zaragoza zet trainer Marcelino op straat

Marcelino Garcia Toral is per direct ontslagen als hoofdtrainer van het Spaanse Real Zaragoza. Het ontslag volgde op de 1-2 thuisnederlaag van gisteren tegen Athletic de Bilbao.

Clubpresident Eduardo Bandrés heeft op een speciale persconferentie bevestigd dat beide partijen per direct uit elkaar gaan. "Je kunt in de voetbalwereld over veel zaken discussiëren, maar resultaten zijn niet te weerleggen."

Real Zaragoza staat in de Spaanse competitie op de zeventiende plaats, net boven de degradatiezone.

Rappers uit Bijlmer winnen Grote Prijs

De Amsterdamse rappers Dret & Krulle zijn gisteravond in Amsterdam uitgeroepen tot beste hiphoppers tijdens de finale van de Grote Prijs van Nederland. The Cosmic Carnival uit Rotterdam won in de categorie Rock/ Alternative, Utrechter Pitto was volgens de jury de beste deelnemer in de categorie Dance/ Producers.

Eerder op de avond werd al bekend dat zangeres Eefje de prijs voor beste singer/ songwriter had gewonnen. De finale werd gehouden op de Amsterdamse poppodia Paradiso en Melkweg.

Raoul Kluivert en Rudchen-Benjamin Gemin, zoals 'Dret' en 'Krulle' uit de Bijlmer echt heten, zijn volgens de jury helemaal klaar voor de podia en festivals.

De muziekwedstrijd voor aanstormend talent werd dit jaar voor de vierentwintigste keer gehouden. De winnaars mogen optreden op diverse festivals, zoals EuroSonic Noorderslag, Parkpop, Extrema, Hiphop in Duketown, Horizontoer en Folkwoods. Ook krijgen zij 5000 euro.

Dret & Krulle - Verder

Elfstedentochtfilm vorstelijk in première

De Elfstedentochtfilm De Hel van '63 van Steven de Jong gaat vanmiddag groots in première in Leeuwarden. In de Friese hoofdstad worden maar liefst drie rode lopers uitgerold voor hoofdrolspelers, schaatshelden van weleer en prins Willem-Alexander die de tocht der tochten zelf in 1986 reed.

Op de premièrevoorstelling geldt een opmerkelijk kledingvoorschrift: black tie en schaatskleding. Ook de rode lopers wijken erg af van de gebruikelijke premières, want eentje is bedoeld om over te klunen en eentje is van rood ijs om naar binnen te kunnen schaatsen.

De voormalige Frieslandhal, tegenwoordig WTC Expo geheten, is voor de gelegenheid omgebouwd tot de grootste bioscoop van Nederland. Verspreid over twee voorstellingen kunnen hier 's middags en 's avonds zesduizend mensen de première bijwonen, inclusief een optreden van de Friese band De Kast die de filmsoundtrack De hel foarby ten gehore zal brengen.

De Hel van '63 is een eerbetoon aan de toerrijders die de Elfstedentocht van 1963 wisten te volbrengen onder barre omstandigheden. Het vroor 18 graden Celsius. Van de 9294 tourrijders haalden slechts 69 deelnemers de finish.

Hoofdrollen in de heroïsche en deels Friestalige film zijn weggelegd voor Chris Zegers, Cas Jansen, Chava voor in 't Holt en Lourens van den Akker. De Hel van '63 draait vanaf donderdag in de bioscopen.

Nieuwe dienstregeling ov gaat in

Reizigers die gebruik maken van het openbaar vervoer, zullen weer moeten wennen aan veranderde reistijden. Vandaag gaat de nieuwe dienstregeling in.

Reizen met intercity's tussen de Randstad en het noorden, oosten en zuiden van het land wordt in veel gevallen enkele minuten sneller, aldus de NS. De grootste tijdswinst wordt in 2010 geboekt op de reis tussen Amsterdam en Parijs. Doordat de Thalys over de hogesnelheidslijn (hsl) gaat rijden wordt de reistijd vanaf vandaag met 51 minuten verkort. Wel worden de kaartjes 10 tot 40 procent duurder.

Op de lijn Lelystad-Schiphol boekt de NS een tijdswinst van 10 minuten. Ook rijdt de intercity op dat traject voortaan de hele dag door in plaats van alleen in de spits.

In Amsterdam wordt zondag het nieuwe station Science Park geopend, tussen Amsterdam Muiderpoort en Diemen.

Gewonden door zuuraanval in Hongkong

Zeker zes mensen in Hongkong zijn gewond geraakt toen een fles met een bijtende stof in het publiek werd gegooid. Dat meldde een woordvoerder van de politie vandaag. Het is al de vijfde zuuraanval in de Chinese stadstaat in een jaar tijd.

Een plastic fles met de zure stof werd gisteravond in het publiek gegooid bij Causeway Bay, een van de drukste uitgaansgebieden in de miljoenenstad. Vijf vrouwen en een man liepen brandwonden op door de substantie en moesten in het ziekenhuis worden behandeld.

De politie heeft nog geen idee wie de zuuraanval heeft gepleegd. Ook is onduidelijk of er een verband is met eerdere zaken. Bij vier van dergelijke aanvallen zijn sinds december vorig jaar vele tientallen mensen gewond geraakt. De politie tast bij de meeste zaken nog in het duister, maar vermoedt dat een of meer zieke geesten verantwoordelijk zijn.

Catalaans 'referendum' over onafhankelijkheid

Honderdduizenden inwoners van Catalonië zijn opgeroepen voor een referendum met de vraag of de regio in het noordoosten van Spanje een onafhankelijke staat binnen de Europese Unie moet worden. De symbolische volksraadpleging vandaag is niet-bindend, maar zal de sterke separatistische tendensen in Catalonië mogelijk verder aanwakkeren.

"Bent u het ermee eens dat Catalonië een sociale, democratische en onafhankelijke staat en lid van de Europese Unie moet worden", is de vraag die circa 700.000 kiesgerechtigden, ongeveer 10 procent van de Catalaanse bevolking, in meer dan 160 gemeentes krijgen voorgelegd. Een flink deel van de Catalanen ziet graag dat de regio, die nu al vergaande autonomie geniet, zich volledig afscheidt van Spanje.

De centrale regering in Madrid erkent de door lokale organisaties georganiseerde volksraadpleging niet. Volgens de Spaanse grondwet mag alleen de staat referenda uitroepen.

In september werd in de Catalaanse gemeente Arenys de Munt al een niet-bindend referendum over onafhankelijkheid gehouden. De uitslag in het circa achtduizend zielen tellende plaatsje liet aan duidelijkheid niets te wensen over: 96 procent zei 'ja' tegen onafhankelijkheid.

Bijna duizend arrestaties bij klimaattop

De politie in Kopenhagen heeft gisteren 968 mensen gearresteerd bij rellen rond de VN-klimaattop die in de Deense hoofdstad wordt gehouden. Dat liet een woordvoerder van de politie gisteravond laat weten.

Naar schatting honderdduizend betogers waren de straat opgegaan om maatregelen te eisen tegen de opwarming van de aarde. De protestmars verliep overwegend vreedzaam.

Maar toen honderden voornamelijk in het zwart geklede betogers stenen naar winkels, banken en de politie begonnen te gooien, greep de politie in. Onder de arrestanten zijn honderden leden van de Black Blocs, een militante groepering die tijdens de NAVO-top in het Franse Straatsburg in april ook al van zich lieten horen.

Bijna duizend arrestaties bij klimaattop  (foto: ANP)

Uitslag Valencia - Real Madrid

Real Madrid heeft in een zinderend duel de drie punten gepakt bij Valencia. Het topduel in Mestalla eindigde na vijf treffers met een 2-3 stand.

Real Madrid moest aantreden zonder topaankopen Kaká (blessure) en Cristiano Ronaldo (geschorst). Hierdoor kon Rafael van der Vaart weer eens zijn opwachting maken in de Madrileense basiself. Royston Drenthe moest vanaf de bank toekijken; datzelfde lot was Hedwiges Maduro bij Valencia toebedeeld.

De thuisclub opende het gevaarlijkst, maar een poging van Pablo Hernández belandde naast het doel. De bezoekers werden alsmaar beter en kregen ook kansen. Karim Benzema en Gonzalo Higuaín zagen hun pogingen echter gekeerd worden door doelman César. Sergio Ramos kopte bovendien vlak voor rust op de paal.

Zodoende werd er gerust met een 0-0 stand. Jérémy Mathieu had die rust nooit mogen halen, door een aanslag op landgenoot Karim Benzema. De forse tackle van achteren werd slechts met geel bestraft. Er was nog meer slecht nieuws voor Real Madrid, dat de sterke centrale verdediger Pepe vlak voor rust met een ogenschijnlijk zware knieblessure af zag haken.

Na de thee kon diens vervanger Ezequiel Garay voorkomen dat de ongelukkig spelende David Villa doorgang naar de goal vond, en uit de counter kon Benzema vanaf links voorzetten op de vrijstaande Higuaín: 0-1. De vreugde bij de Koninklijke bleek van korte duur, want even later trapte Mathieu de bal panklaar op het hoofd van Villa, die gemakkelijk over de wild uitkomende Iker Casillas kopte.

Los Ches konden eveneens maar kort genieten van de euforie. Marcelo speelde Higuaín slim aan, en de ongedekte Argentijn schoof koel langs César voor de hernieuwde voorsprong. Van der Vaart moest zijn plaats op het veld afstaan aan Raúl, terwijl Valenciatrainer Unai Emery verdediger David Navarro naar de kant haalde voor Joaquín. Diezelfde Joaquín kon tien minuten voor tijd gelijkmaken na een assist van wederom Mathieu.

De punten zouden desondanks naar Madrid gaan. De ingevallen Garay werd gevonden door een vrije trap van Xabi Alonso, en al vallende kopte de Argentijn knap binnen. De eerste treffer van Garay in Madrileense dienst leverde de club dus drie punten op. Doordat Barcelona eerder op de avond won van stadsgenoot Espanyol (1-0) bedraagt het gat met de rivaal nog altijd vijf punten. Wel hebben Los Merengues een wedstrijd te goed.

Valencia CF - Real Madrid CF 2-3
54' Gonzalo Higuaín 0-1
59' David Villa 1-1
65' Gonzalo Higuaín 1-2
80' Joaquín 2-2
83' Ezequiel Garay 2-3

Stadion: Mestalla, Valencia
Arbiter: Fernando Teixeira Vitienes
Gele kaart: Bruno Saltor, David Navarro, Carlos Marchena, Jérémy Mathieu (Valencia), Sergio Ramos, Xabi Alonso (Real Madrid).

Opstellingen:

Valencia CF: César; Bruno, Navarro (Joaquín/75), Dealbert, Mathieu (Miguel/87); Albelda, Marchena; Pablo, Banega, Mata; Villa.

Real Madrid CF: Casillas; Sergio Ramos, Pepe (Garay/45+1), Raúl Albiol, Arbeloa; Lass, Xabi Alonso; Higuaín, Van der Vaart (Raúl/75), Marcelo; Benzema (Granero/85).

Jezus komt naar de Wii en XB360 voor verlossing

Voor ieder die zijn ziel verloren heeft aan Pokémon is er weer hoop! Left Behind Games is namelijk bezig met een game genaamd ´Bible Adventures´. Misschien ken je de ontwikkelaar al van één van hun eerdere succesjes, zoals "Charlie the Church Mouse".

De game zal, aldus Left Behind Games, kinderen een vitale academische les leren die aansluit op hun ontwikkeling. Qua stijl zal het aansluiten op de lijn die Nintendo getrokken heeft: vrolijke animaties en veel mini games. Binnenkort kunnen we dus wellicht in de huiskamer een met het hele gezien de Rode Zee doorkruisen, Jezus stenigen of een ark bouwen.

Er is geen reden gegeven waarom er niet voor de Playstation 3 ontwikkeld wordt. Wellicht omdat de Sony architectuur te ingewikkeld is om voor te ontwikkelen voor kleine developers zoals Left Behind Games. Waarschijnlijker, is dat ze hebben ingezien dat er geen hoop meer is voor de doorgaans heidense Playstation-gebruiker.



[WB] Fabris haalt uit op 5.000 meter

Enrico Fabris lijkt de vorm weer gevonden te hebben. De Italiaan haalde bij afwezigheid van Sven Kramer zijn gram op de 5.000 meter. Hij klokte 6:06,06 waarmee hij Bob de Jong en Ivan Skobrev voorbleef.

In het eerste blok reden vele schaatsers al tijden onder de 6:20 waardoor snelle tijden voor mogelijk werden gehouden. Lucas Makowsky probeerde voor Canada een startplek op de 10.000 meter veilig te stellen maar dankzij een val slaagde hij daar niet in. Daardoor mogen de Canadese mannen slechts met acht starten op de Olympische Spelen in Vancouver.

Na de dweil ging het aanmerkelijk sneller. Chad Hedrick liet zien terug te zijn met een tijd van in de 6:13. Fabris leek dit seizoen nog niet in vorm te zijn maar zijn rit tegen Shani Davis was van grote klasse. Hij viel de hele race aan en zette de tweede tijd ooit neer op de 5.000 meter. Håvard Bøkko en Carl Verheijen kwamen bij lange tijd niet aan te tijd van de Italiaan. In de laatste rit rekende De Jong af met Skobrev, maar kwam ondanks een persoonlijk record niet aan de tijd van Fabris.

Uitslag 5.000 meter

#SchaatserLandTijd
1Enrico FabrisITA6:06,06
2Bob de JongNED6:08,76
3Ivan SkobrevRUS6:10,58
4Carl VerheijenNED6:12,50
5Håvard BøkkoNOR6:13,25
6Chad HedrickUSA6:13,51
7Seung-Hoon LeeZKO6:14,67
8Henrik ChristansenNOR6:15,41
9Shani DavisUSA6:15,64
10Alexis ContinFRA6:15,74

Stand in wereldbeker

#SchaatserLand
1 Sven KramerNED
2 Bob de JongNED
3 Ivan SkobrevRUS
4 Håvard BøkkoNOR
5 Carl VerheijenNED
6 Enrico FabrisITA
7 Wouter Olde HeuvelNED
8 Chad HedrickUSA
9 Seung-Hoon LeeZKO
10 Shani DavisUSA

Levensgroot Lego rockt Legendarisch Live

Wie ooit beweerde dat Lego-games niet realistisch genoeg zijn kunnen hun woorden weer inslikken. Er zijn namelijk beelden gespot van levensgrote Lego-figuren, en daarmee is hét bewijs geleverd dat Lego-Rockband géén fictie is. Niet alleen bestaan ze, ze hebben zowaar veel talent voor het bespelen van plastic instrumenten.

Of de geruchten waar zijn over een Lego-Harry Potter is nog onduidelijk. Wij van Fok!games raden jullie aan voorlopig je speelgoed in de gaten te houden.

Sony levert $37 in per PS3

Het is een bekende strategie van hardwarefabrikanten om een beetje verlies te draaien op de console, en dit terug te verdienen door de software. Daar komt bij dat hardware na een tijdje goedkoper wordt waardoor op den duur er geen verlies meer gedraaid wordt op de hardware.

Door de herziening van de PS3 Slim architectuur zou men verwachten dat Sony minder hoeft te besteden per console, dat is meestal het geval met revisies. Het blijkt echter dat Sony momenteel $336,27 betaalt aan pure hardware kosten om een PS3 Slim te produceren, terwijl de console verkocht wordt voor $299,-. Deze prijs is gebaseerd op hardware prijzen uit December 2009 en het onderzoek is uitgevoerd door iSuppli. Dit zou dus betekenen dat Sony per console $37,27 moet inleveren.




De productiekosten vallen op zich nog wel mee als je het vergelijkt met de kosten van de Playstation 3 toen hij gelanceerd werd. Ook toen moest Sony bijbetalen per console. Eveneens uit een onderzoek van iSupply kwam toen dat een Playstation 3 van de eerste generatie $690,23 kostte.



Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.