Coach Smit: startplaats kopen

Sally (Tessa)
Zoals nu bekend geworden is, wilde het kamp van schaatsster Gretha Smit in de persoon van coach Ingrid Paul, een startplaats kopen op de 5.000 meter voor de Olympische Spelen van Turijn (2006).

Smit was grote favoriete op die afstand, maar de voormalig marathonschaatsster stond als reserve op de lijst. Moniek Kleinsman wist op de 3.000 meter niet bij de eerste zestien te rijden, waardoor het derde startbewijs voor Nederland op de vijf kilometer verloren ging.

Daarna oefende het kamp-Smit druk uit op de andere schaatssters om zich af te melden, waardoor er toch een plek zou zijn voor Smit om te starten. De Poolse rijdster Katarzyna Wójcicka meldde dat ze 50.000 euro aangeboden kreeg maar ze ging niet in op het aanbod van coach Ingrid Paul.

Wójcicka vertelde voor Studio Sport: "Ze hebben me twee, drie dagen na mijn goede optreden op de kilometer opgezocht. Ze zeiden: 'Je hebt al een goeie 1.000 gereden. Misschien kun je de 5.000 dus laten lopen.' Dan zou Gretha kunnen rijden zodat ze olympisch goud zou kunnen winnen. Dat was niet netjes."

De Poolse vervolgde: "De coach van Gretha heeft me 50.000 euro geboden. Wij Poolse sporters hebben geen sponsors. Het was voor mij een groot bedrag. Maar ik vond het geen fairplay. Als zij zo goed was, had Nederland haar moeten opstellen. Dat ze me geld boden, was echt heel erg fout. Toch heb ik 'nee' gezegd. En: 'Hier ga ik echt niet op in. Ik ga zélf schaatsen, al word ik laatste.' Gewoon om te laten zien dat niet iedereen zomaar te koop is."

In Turijn reed Wójcicka zowel de 1.000 als 1.500 als 3.000 meter. "In eerste instantie was ik niet eens van plan om de vijf kilometer te rijden. Maar toen ze geld boden, besloot ik dat wel te doen. Anders zou iedereen denken dat ik het geld had aangenomen." De Poolse werd uiteindelijk laatste op de langste afstand voor dames.

Zowel Gretha Smit als haar toenmalige coach Ingrid Paul wilden niet op de beschuldigingen reageren. Smit maakte vorige maand nog bekend dat ze per direct stopte met schaatsen.


Wil je meepraten over dit onderwerp? Dat kan in het FOK!forumtopic!