'Windows 7 positief ontvangen'

Windows 7, het nieuwe besturingssysteem van softwaregigant Microsoft, is positief ontvangen. Persbureau ANP heeft dit nagevraagd bij een aantal grote ketens die het systeem verkopen.

Microsoft heeft Windows 7 op 22 oktober wereldwijd op de markt gebracht. Volgens Microsoft is het besturingssysteem lichter en gebruiksvriendelijker, dit in tegenstelling tot zijn voorganger Windows Vista.

"Het is positief opgepikt", aldus directeur Steven Bakker van de computerwinkel MyCom. "In eerste instantie keek men even de kat uit de boom, nu nemen de verkoopcijfers per week toe." Verder is Paradigit ook tevreden over de verkoop "We verkopen honderden losse pakketten per week", volgens een woordvoerder van het bedrijf. "Het zijn geen spectaculaire cijfers, maar de hogere verkopen houden langer aan dan bij Vista na de introductie." Bij Paradigit is sinds de release van Windows 7 de verkoop van computers met twintig procent toegenomen.

Twee weken na de release had Windows 7 al vijftien procent van het marktaandeel, gemeten met de omzet. Marktonderzoeksbureau Gfk had dit onderzocht. Windows 7 zal vooral marktaandeel wegnemen van de vorige versies van het besturingssysteem. Op dit moment draait 89 procent van de verkochte computers op Windows.

Bij de release van Windows Vista had het besturingssysteem een hoop problemen, deze zijn later door Microsoft opgelost. "De eerste impressie was heel belangrijk. We hebben hier veel van geleerd voor de introductie van Windows 7", aldus Ralf Becks, hoofd van de Windows-tak bij Microsoft Nederland. "We hebben er meer dan ooit voor gezorgd dat randapparatuur werkt en we hebben van tevoren veel uitgebreider getest."