'Belchinees' gespot bij FC Oss

In de verhalen rond gokschandalen in het voetbal komen de zogenaamde 'belchinezen' naar voren. FC Oss heeft er één weten te spotten op de tribune.

Belchinezen is een nieuwe term in het voetbal. Hiermee worden mensen bedoelt, die op de tribunes zitten en gedurende de hele wedstrijd statistische gegevens doorbellen naar wedkantoren.

Men is op zijn hoede voor deze belchinezen. Zij hebben mogelijk iets te maken met de verhalen van de gokschandalen bij twee duels in de Jupiler League, waaronder een wedstrijd van FC Eindhoven.

Bij het duel tussen FC Oss en RBC Roosendaal werd een zogenaamde belchinees gespot. "Hij zat bovenin alleen op de tribune continu te bellen. We hebben hem gevraagd zich te legitimeren", aldus Mischa Rook, algemeen manager van FC Oss, tegenover De Telegraaf.

De man bleek informatie door te geven aan een wedkantoor. "Hij noteerde statistische gegevens en belde die door, dat is niet strafbaar en had volgens ons geen verband met de zaken waar iedereen nu mee bezig is", aldus Rook verwijzend naar de gokschandalen. "Hij mocht blijven zitten; je kunt moeilijk de eerste de beste Aziaat het stadion uit zetten."