Voetbal: Uitslagen Eredivisie speelronde 17

De eredivisie is op de helft. Dit weekend werd de zeventiende speelronde afgewerkt. FC Twente mag zich, op de helft van de competitie, herfstkampioen noemen, gevolgd door PSV en Ajax.  Volgende week zal de achttiende speelronde op het programma staan waarna het competitievoetbal in Nederland een maand stil zal liggen.

Het duel tussen beide ploegen stond in het teken van de terugkeer van Dick Advocaat op de Nederlandse velden. De trainer van AZ wist echter niet te debuteren met een overwinning. Het elftal van 'De kleine generaal' kwam goed uit de startblokken maar naarmate de wedstrijd vorderde werden de Eindhovenaren sterker en sterker. Toen scheidsrechter Pieter Vink ook nog eens een rode kaart moest trekken voor een domme overtreding van El Hamdaoui, leek het er steeds meer op dat de ploeg van Fred Rutte alsnog aan het langste eind ging trekken. Dit gebeurde dan ook want in de 86ste minuut wist Ola Toivonen, na een schitterende voorzet, keeper Romero met een kopbal te passeren.

Voorafgaand aan dit seizoen zouden de meeste voetballiefhebbers beide ploegen als mogelijke degradatiekandidaten gezien vooralsnog maakt alleen RKC Waalwijk deze voorspelling waar. VVV-Venlo presteert daarentegen een stuk beter. De Venlonaren onder leiding van Jan van Dijk staan in het linkerrijtje. VVV-Venlo wist dan ook vrij gemakkelijk van de Brabanders te winnen. Binnen 25 minuten stond VVV al met 2-0 voor na doelpunten van Auassar en Timisela.  In de rest van de eerste helft was RKC nergens te bekennen Toen de Waalwijkers via Derk Boerrigter en Frank van Mosselveld nog enkele kansen kregen, leek het erop alsof de Waalwijkers terug konden komen in de wedstrijd. Echter wisten beide heren niet de kansen te benutten die ze kregen. Toen in de slotfase VVV ook nog de derde treffer wist te maken via Leemans, lieten de spelers van RKC de kopjes hangen en konden berusten in opnieuw een nederlaag.

Voor Feyenoord was het lang geleden dat het wist te winnen in Heerenveen. De Rotterdammers zaten al elf seizoenen lang zonder een overwinning bij de Friezen. Beide ploegen kregen in deze aantrekkelijke wedstrijd genoeg kansen. Echter wisten beide deze kansen makkelijk om zeep te helpen. Na 68 minuten kon het elftal van Mario Been voor het eerst juichen. Na een afgeslagen corner kreeg Kevin Hofland de bal in zijn voeten en deze wist hij zonder aarzelen in het net te werken. In de slotfase had Beerens nog de kans op de gelijkmaker maar Ron Vlaar redde op de doellijn, waarna de gasten via Tomassen op de counter hun voorsprong wisten te verdubbelen.