Smit en Paul weten niets van omkoping

Niels (DerMeister)
Gretha Smit en haar coach Ingrid Paul hebben gereageerd op het bericht over de omkoping omtrent de Olympische Spelen van 2006 in Turijn. Toenmalig coach Paul zou de Poolse schaatsster Katarzyna Wójcicka geld 50.000 euro hebben aangeboden in ruil voor haar afzegging op de vijf kilometer.

Smit was in Turijn eerste reserve op de vijf kilometer, nadat Nederland een startplek was kwijtgeraakt na de teleurstellende race van Moniek Kleinsman op de drie kilometer. Smit vertelt tegenover Sportweek dat ze totaal niet weet of er geld geboden is door haar toenmalige coach Paul.

De schaatster vertelt wel dat zij en haar coach bij alle deelneemsters hebben gecheckt of ze daadwerkelijk aan de vijf kilometer wilden meededen. "Ik was verder maar met één ding bezig, met die wedstrijd. Wat er om heen gebeurde interesseert me niet zoveel. Het hele Turijn-verhaal heb ik afgesloten. Ik kan er verder niets van vinden, want ik weet nergens van", aldus Smit.

Ze vervolgt: "Er zijn zoveel dingen ernstig en bovendien is het niet zo ver gekomen. In het wielrennen gebeurt het toch ook, dat er wedstrijden verkocht worden? Ik vraag me af of de mensen van de NOS dat ook zo ernstig vinden."

Ook Ingrid Paul reageerde op het bericht: "Ik zou niet weten waar ik het geld vandaan had moeten halen. Ik kan me niet eens herinneren dat ik bij Wójcicka ben langs geweest. Het is flauw dat dit nu weer opgerakeld wordt."