FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 10 december 2009

Dijksma klaagt school aan

Staatssecretaris Dijksma heeft aangifte gedaan tegen de oud-directeur en oud-bestuursleden van de Buitenschool in Arnhem. Dijksma vermoedt dat er bij deze school voor ongeveer 350.000 euro aan fraude gepleegd is.

Dijksma werd vorig jaar ingelicht door de huidige directie, die na de fusie ontdekte dat er iets mis was. Er zou gefraudeerd zijn met dienstverbanden en ook zouden er onterechte salarisbetalingen zijn gedaan. Het bestuur heeft zelf eerder ook al aangifte gedaan tegen de school.

Op verzoek van Dijksma heeft de Inspectie van het Onderwijs een onderzoek ingesteld. De staatssecretaris wil het geld terughebben, maar zegt ook rekening te houden met de draagkracht van de school.

Nep-heks licht Canadees op

Een Canadese vrouw wordt ervan verdacht zich als heks voor te hebben gedaan en zo een man te hebben opgelicht. De zaak dient op 24 december, zo heeft de politie van Toronto vandaag gemeld. De vrouw wordt vervolgd op basis van een heus wetsartikel dat letterlijk oplichterij door nep-hekserij en tovenarij verbiedt.
Het slachtoffer van Vishwantee Persaud, zoals de nep-toverkol heet, rouwde om de dood van zijn zus. Persaud, die claimde uit een oude heksenfamilie te stammen, wist hem wijs te maken dat ze haar geest bij zich droeg en wist hem zo heel veel geld af te troggelen dat ze vervolgens in verschillende zaken belegde. Dat ging goed totdat in september een aantal van die zaken misliepen en Persaud zo de aandacht van de autoriteiten trok.

OIC: 'Verklaar Zwitsers minaretverbod ongeldig'

Landen van de Organisatie van de Islamitische Conferentie (OIC) hebben vandaag aan de Zwitserse autoriteiten verzocht maatregelen te nemen om het minaretverbod ongeldig te verklaren. Ambassadeurs van 56 lidstaten droegen hun verzoek over aan de Zwitserse permanente vertegenwoordiger bij de VN in Genève, Dante Martinelli.

Dat heeft de Pakistaanse vertegenwoordiger bij de VN, Zamir Akram, laten weten. Diplomaten van de islamitische landen zijn bang dat het referendum een precedent schept in Europa. De OCI-landen hebben de Zwitserse autoriteiten ook gevraagd de dialoog met de islamitische gemeenschap in het Alpenland te versterken.

Het OIC is een intergouvernementele organisatie die opkomt voor de belangen van moslims wereldwijd. De lidstaten zijn landen uit het Midden-Oosten, Afrika, Azië en Zuid-Amerika.

De Zwitserse bevolking stemde eind november in meerderheid (57,5 procent) in een referendum voor het minaretverbod. Internationaal is er veel kritiek op de ban. Het Alpenland heeft vier minaretten. Die mogen blijven staan.

'Foie gras verdwijnt van de kaart'

Het omstreden gerecht foie gras (ganzen- of eendenlever) verdwijnt van de menukaart van hotel- en restaurantketens als Van der Valk, NH Hotels, Sheraton en Marriot. Dit heeft dierenbeschermingsorganisatie Wakker Dier vandaag bekendgemaakt.

Foie gras is omstreden, omdat de eenden en ganzen via trechters in hun keel dwangvoeding toegediend krijgen om hun levers snel in omvang toe te laten nemen. Hoewel veel horecabedrijven beweren diervriendelijk geproduceerde ganzen- en eendenlever te serveren, is uit onderzoek van televisieprogramma Radar gebleken dat ook deze foie gras op dieronvriendelijke wijze is gemaakt. De dieren krijgen nog altijd een trechter in de keel en worden bovendien in te kleine kooien gehouden.

Van tijd tot tijd zal Wakker Dier de horecabedrijven controleren op naleving van de gemaakte afspraken.

Clinton: 'Positief gesprek met Noord-Korea'

De Verenigde Staten hebben in Pyongyang op hoog niveau een positief gesprek gehad met Noord-Korea. Dat zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Hillary Clinton, vandaag. Beide partijen zijn het erover eens dat het noodzakelijk is om de gesprekken over de nucleaire ontwapening van Noord-Korea te hervatten, aldus Clinton.

Al geruime tijd pogen China, Japan, Zuid-Korea, Rusland en de VS met het 'zeslandenoverleg' het Noord-Koreaanse regime ervan te overtuigen zijn nucleaire ambities zoals het maken van kernwapens op te geven in ruil voor hulp. Het overleg ligt vaak stil en heeft nauwelijks vruchten afgeworpen.

Hillary Clinton  (foto: ANP)

Strand

Toen hij vluchtig een blik op haar gezicht wierp, zag hij dat ze haar neus rimpelde. Dat deed ze alleen als iets haar niet beviel. Het zou waarschijnlijk iets te maken hebben met het feit dat de zon niet scheen. Af en toe leek het alsof ze leefde op zon, als een soort bloempje dat alleen haar bladeren opende als ze verwarmd werden door zonneschijn. Hij zuchtte diep en vroeg zich even af of hij een opmerking moest maken over dat ieder weer zijn eigen charme heeft. Hij liet het maar achterwege, ze zou hem niet begrijpen.

Renate Verbaan van RTL naar Net5

Renate Verbaan stapt over van RTL naar Net5. De 30-jarige presentatrice wordt het nieuwe gezicht van de zender in de vooravond, met twee nieuwe programma's in het teken van wonen. Meer informatie over de nieuwe programma's wordt later naar buiten gebracht.

Dat maakte SBS, het moederbedrijf van Net5, vandaag bekend. Verbaan liet in een reactie weten dat zij zich erg verheugt op haar nieuwe baan. "Net5 biedt mij de mogelijkheid om me verder te ontwikkelen op presentatiegebied", aldus de blonde presentatrice.

Verbaan verruilde haar carrière als model in 2004 voor een baan bij muziekzender TMF. In 2006 maakte zij de overstap naar RTL. Zij presenteerde daar onder meer Beauty & The Nerd, RTL Travel, Project Catwalk en Daten in het donker.

Bendtner nog geblesseerd bij Arsenal

Arsenal-spits Nicklas Bendtner heeft te maken gehad met een terugslag. De Deense aanvaller kampt met een liesblessure en de terugslag zorgt ervoor dat hij pas in het nieuwe jaar aan spelen toekomt.

Bendtner liep de blessure op tijdens het duel met Tottenham Hotspur (3-0). Toen er op 10 november een kleine ingreep plaatsvond, dacht men bij The Gunners dat de Deen er nog vier weken uit zou zijn.

Op de website van Arsenal laat coach Arsène Wenger zich uit over de blessure van Bendtner. "Laten we zeggen dat hij rond Nieuwjaar terug is. Het is teleurstellend, want hij zag er scherp uit en leek op weg om weer bij de groep aan te sluiten."

Emmanuel Eboué en Tomas Rosicky zijn niet speelklaar voor het duel tegen Liverpool. William Gallas, Armand Traoré, Cesc Fàbregas en Andrei Arshavin zijn fit genoeg voor het treffen van zondag.

Haase naar halve finale Tennis Masters

Robin Haase heeft zich met moeite geplaatst voor de halve finale van de REAAL Tennis Masters in Rotterdam. De van een blessure teruggekeerde Hagenaar won met 4-6, 6-2 en 6-4 van Jasper Smit.

Jesse Huta Galung drong op hetzelfde toernooi door tot de kwartfinale. Hij had moeite tegen Bart de Gier: 4-6, 6-4 en 6-2. Vrijdag speelt Huta Galung tegen Igor Sijsling voor een plaats in de halve finale.

Dennis sluit terugkeer in de Formule 1 uit

Voormalig McLaren-teambaas Ron Dennis heeft bevestigd dat hij niet meer terug zal keren in de Formule 1. Volgens de huidige teambaas Martin Whitmarsh is het team inmiddels ook een andere weg ingeslagen.

Dennis was bij de Grand Prix van Abu Dhabi voor het eerst afgelopen seizoen aanwezig bij een Formule 1-race. Ondanks dit bezoek is hij niet van plan terug te keren.

Volgens McLarens huidige teambaas, Martin Whitmarsh, zou dit ook niet zo makkelijk gaan. Het team is onder Whitmarsh een andere koers gaan varen. "Iedereen binnen het team is Dennis erg dankbaar voor wat hij heeft gedaan, maar het is ook wel duidelijk dat we de afgelopen twaalf maanden zijn veranderd", verklaarde Whitmarsh.

"Ron is nog steeds aanwezig in ons team en dat zal altijd wel zo blijven. Hij is nog steeds belangrijk voor ons. Maar ik wil wel benadrukken dat de successen die we hebben behaald, zijn bereikt door ons als team. Daar is niet één persoon verantwoordelijk voor", besloot Whitmarsh.

'Ferrari staat Schumacher niet af aan Mercedes'

Het gerucht dat Michael Schumacher in de belangstelling staat van Mercedes blijft maar aanhouden. Als beide partijen met elkaar in zee willen, moet Ferrari eerst besluiten Schumacher vrij te geven. De kans dat dit gebeurt is echter niet groot.

Eerder dit jaar lieten Ferrari en Schumacher in een gezamenlijke verklaring weten dat de Duitser nog minstens drie jaar bij het Italiaanse team blijft. Hij zou zich vooral concentreren op de ontwikkeling van nieuwe straatauto's.

Precies dat is het probleem nu hij met Mercedes in verband wordt gebracht. Ferrari-topman Luca di Montezemolo heeft in kleine kring laten ontvallen dat hij Schumacher niet wil afstaan, zo meldde James Allen op zijn blog.

Nog niet eens zozeer omdat Ferrari en Mercedes op het circuit voortdurend met elkaar in de clinch liggen, maar vooral omdat dit buiten de baan net zo goed doorgaat. Onder meer het feit dat McLaren en Mercedes het niet eens werden over hun strategie op het gebied van straatauto's, was voor de fabrikant een reden om de relatie te verbreken.

Door de SLS Gullwing te lanceren, wordt Mercedes in een klap een directe concurrent van Ferrari wat supercars betreft. Het laatste wat Ferrari wil is een zorgvuldig opgebouwd imago met Schumacher na vijftien jaar weggooien door hem zomaar naar Mercedes te laten gaan.

Overigens is niet duidelijk of Schumacher zijn besluit aan te blijven als adviseur van Ferrari mondeling heeft bevestigd of dat er ook handtekeningen zijn gezet.

Automobilist crasht tegen Blokker

Vandaag is in Haarlem een automobilist tijdens koopavond tegen de achterkant van een filiaal van Blokker gereden. De man was onwel geworden.

Hij is in kritieke toestand overgebracht naar het ziekenhuis. Er zaten nog twee mensen in de auto, zij zijn lichtgewond geraakt en een van hen moest door de brandweer uit de auto worden bevrijd. In het filiaal van Blokker was het druk omdat het koopavond was, maar omdat de auto tegen de achtergevel aanreed raakte er geen winkelend publiek gewond. De muur is door het ongeval wel zwaar beschadigd.

 

Crash Blokker 1
 
Crash Blokker 2
Met dank aan Michel van Bergen voor de foto's. Bekijk hier meer foto's.

 

Bouw Koreaans circuit ligt op schema

De voorbereidingen van de eerste Grand Prix van Zuid-Korea lopen geheel volgens schema, in tegenstelling tot alle geruchten. De geruchten deden al een tijdje de ronde dat het circuit niet op tijd klaar zou zijn.

De eerste Grand Prix van Korea zou op 17 oktober 2010 op de planning staan. Er bestonden ook geruchten dat de organisatie achterliep met de voorbereidingen, maar tijdens het Motor Sport Business Forum in Monaco liet algemeen manager Kevin Lee weten dat alles volgens schema verloopt.

"Ons plan is om alle bouwwerkzaamheden aan het circuit op 5 juli volgend jaar af te hebben. Tot nu toe is er zo’n 60 procent voltooit, dus het is dik in orde", zei Lee.

Het enige probleem waar de organisatie nog mee in de maag zit, is dat er ongeveer 120.000 fans worden verwacht. De hotels in de buurt van de baan zijn namelijk niet berekend op deze massale toestroom van mensen. De accommodatie voor het personeel van de Formule 1 is al wel in orde.

Treinsurfer opgepakt in Den Haag

In Den Haag is eergistermiddag een zogenaamde 'treinsurfer' opgepakt. De Spoorwegpolitie trof de man aan op rangeerterrein De Binckhorst in Den Haag. De man is tussen Den Haag CS en het rangeerterrein meegereisd op een treeplank van de trein.

De man bleek gewond aan zijn gezicht te zijn. Er is eerste hulp verleend, daarna is de man aangehouden en werd er proces-verbaal opgemaakt. De hoogte van de boete is nog niet bekend, die moet de officier van justitie nog bepalen.

Het is overigens niet de eerste keer dat de man aan de verkeerde kant van de trein meereisde.

'Ruim 3 miljard euro EU voor klimaat'

Huidig EU-voorzitter Zweden heeft meer dan 3 miljard euro verzameld bij de lidstaten voor snelle maatregelen tegen de uitstoot van CO2 in ontwikkelingslanden. Het geld is bestemd voor de komende 3 jaar.

Onduidelijk is nog hoeveel Duitsland, Frankrijk en Italië willen bijdragen. Dat meldden diplomaten bij de EU-top in Brussel vanavond. Nederland draagt 300 miljoen euro bij.

De EU wil dit geld inbrengen bij de onderhandelingen op de klimaattop in Kopenhagen. In totaal is er 5 tot 7 miljard euro nodig om de komende 3 jaar de ontwikkelingslanden te helpen bij de bestrijding van de gevolgen van klimaatverandering.

Nieuw voorstel voor probleemgevallen DSB

De klanten met een lening bij DSB die een klacht hebben ingediend en niet meer aan hun financiële verplichtingen kunnen voldoen, ontvangen deze week een brief van de curatoren van de failliete bank. Degenen die kunnen aantonen acute betalingsproblemen te hebben, krijgen een aangepast voorstel, zo lieten de curatoren vandaag weten.

De brief gaat uit naar ongeveer zeshonderd klanten. "De klachten die binnen zijn gekomen zijn complex en verschillen aanzienlijk van aard. De curatoren benadrukken daarom nogmaals dat zij alle klachten op individuele basis zullen behandelen", aldus de verklaring. De curatoren proberen de klachten voor het einde van het eerste kwartaal 2010 af te handelen.

  (foto: ANP)

Brawn GP mag zich Mercedes noemen

De naamsverandering van Brawn GP naar Mercedes Grand Prix is goedgekeurd door de Formule 1-commissie. De vergadering van de World Motor Sport Council (WMSC), die vrijdag plaatsvindt, is daardoor alleen nog maar een formaliteit. Vanaf komend weekend zal het kampioensteam dan ook Mercedes Grand Prix heten.

Mercedes houdt ook recht op een deel van de inkomsten die het team heeft verdiend met de prestaties van Brawn in 2009, wat een grote uitzondering op de regels is. Andere nieuwe teams krijgen niet meteen een deel uit de commerciële opbrengsten van de Formule 1. "De commissie is het erover eens dat Brawn toestemming moet krijgen de naam van het team in Mercedes te veranderen", aldus de commissie in een verklaring.

"Het team zal vanwege de historische prestaties ook betalingen blijven ontvangen. Dit gebeurt bij eenmalige uitzondering vanwege de lange periode dat Mercedes-Benz al actief is in de Formule 1."

Nog niet duidelijk is wie de tweede auto zal besturen. Voor het eerste stoeltje is Nico Rosberg al bevestigd, en voor de andere plaats worden Michael Schumacher en Nick Heidfeld veelvuldig genoemd.

Plan voor nieuw puntensysteem in F1

Het lijkt er op dat het puntensysteem in de Formule 1 voor 2010 op de schop gaat. Nu nog krijgen de eerste acht coureurs in een race punten, in het nieuwe voorstel van de F1-commissie moeten dat er tien worden. De winnaar van een race wordt dan niet tien maar 25 punten toegekend.

Naast de 25 punten voor de winnaar krijgt de nummer twee twintig punten en de nummer drie vijftien. Daarna loopt het als volgt af: 10-8-6-5-3-2 en nog één punt voor de nummer tien. De verandering is voorgesteld omdat de Formule 1-grid volgend seizoen niet twintig maar 26 bolides zal gaan tellen.

De verandering moet morgen nog wel door de World Motor Sport Council van de FIA goedgekeurd worden. De commissie onder leiding van F1-baas Bernie Ecclestone brengt hiermee verandering aan in het systeem dat in 2003 werd ingevoerd.

Naast de aanpassing van de punten moet de Sporting Working Group van de F1-commissie ook gaan werken aan het verbeteren van de show. Deze veranderingen moeten volgend jaar al ingaan. Tenslotte zullen de FIA en de FOM meer gaan samenwerken om de communicatie en de promotie van de sport richting media en fans te verbeteren.

Spaans eindelijk één taal

Meer dan vijfhonderd jaar na het ontstaan van het Spaanse rijk is er eindelijk één Spaanse taal. De Spaanse Koninklijke Academie en 21 organisaties uit de Spaanstalige landen in de wereld zijn het eens geworden over een gezamenlijke grammatica.

De nieuwe taalregels staan in een boek dat vandaag is gepresenteerd in Madrid. Het werk, waar zeker elf jaar aan is gewerkt, telt vierduizend pagina's. Bijna tachtig jaar geleden was voor het laatst een boek met Spaanse grammatica verschenen, maar die hield geen rekening met de verschillende versies die wereldwijd waren gevormd.

Het Spaans, de moedertaal van meer dan driehonderd miljoen mensen, is na Mandarijn de tweede taal ter wereld. Het wordt behalve in Spanje ook gesproken in landen als Mexico, Argentinië, Cuba en de Filipijnen. Door het ontbreken van een standaard zeggen Spaanssprekenden wereldwijd iets anders. Zo is 'jullie praten' in Spanje 'vosotros habláis', terwijl iemand op de Canarische eilanden 'ustedes hablan' zegt.

'Ciske de rat' gaat solo

Dave Dekker, de 12-jarige zanger en acteur die de afgelopen jaren de jonge Ciske de Rat vertolkte in de gelijknamige Joop van den Ende-musical, brengt voor kerst twee solo-singles uit. Komiek André van Duin schreef de nummers 'Er staat een hele grote kerstboom' en 'Hé... 't is weer kessumus' voor Dave. Dat maakte Joop van den Ende Theaterproducties vandaag bekend.

"Ik vind het een eer dat ik dit jonge talent een handje heb mogen helpen op weg naar een veelbelovende toekomst", aldus Van Duin. De nummers zijn vanaf morgen te downloaden.

In 2008 nam Dave het duet Laat ons niet alleen op met collega Danny de Munk dat op diens album verscheen. In april dit jaar stond de jonge zanger op het podium van de Heineken Music Hall met De Munk, waar ze samen Laat ons niet alleen en Droomland zongen.

Schorsing jeugdige schaatser gehandhaafd

De KNSB handhaaft de schorsing voor de 16-jarige Wesley Lommers. De schaatser was bij de tuchtcommissie van de bond in beroep gegaan tegen zijn voorlopige straf wegens dopinggebruik.

Bij Lommers werden begin dit jaar extreem hoge waarden van Nandrolon aangetroffen. Hierop is hij in afwachting tot de definitieve uitspraak in de zaak tot 18 februari 2010 geschorst. Overigens mag zijn jongere zusje Dominique ook niet op schaatsen in actie komen. Zij is geschorst omdat haar ouders weigeren mee te werken aan de dopingtests.

India krijgt er een deelstaat bij

De Indiase regering heeft haar goedkeuring verleend aan de vorming van een nieuwe deelstaat. De nieuwe regio Telangana was onderdeel van de zuidelijke staat Andhra Pradesh.

Voorstanders van het nieuwe gebied vierden feest op meerdere plaatsen in Telangana, na dagenlange gewelddadige protesten tegen de omstreden 'afscheiding'', berichtte de BBC vandaag.

Tegenstanders vrezen dat het besluit van de centrale overheid een precedent schept. In het parlement van Andhra Pradesh zorgde het nieuws in elk geval voor chaos. Meer dan negentig parlementsleden van verschillende partijen dienden uit protest hun ontslag in.

De roep om een eigen staat van het onderontwikkelde en droge gebied gaat al vijftig jaar terug. In 1969 kwamen vierhonderd mensen om bij de strijd voor een eigen deelstaat. Volgens voorstanders wordt de economische ontwikkeling van het gebied genegeerd ten gunste van de rijkere en machtigere regio Andhra. De activisten menen dat een eigen staat de enige oplossing voor het probleem is.

In 2000 kwamen er drie Indiase deelstaten bij. Met Telangana erbij telt India 29 deelstaten.

Harde motie om Q-koorts strandt

De Partij voor de Dieren (PvdD) steunde vandaag als enige de motie van afkeuring tegen de ministers Ab Klink (Volksgezondheid) en Gerda Verburg (LNV). Kamerlid Marianne Thieme (PvdD) toonde zo haar teleurstelling over de Q-koortsaanpak van de twee bewindslieden die volgens haar hebben nagelaten effectief op te treden tegen de epidemie, die al vanaf 2007 steeds meer mensen besmette.

Ook werd niet bekend welk bedrijf besmet was met de Q-koortsbacterie, volgens Thieme omdat economische belangen voorrang hadden op de volksgezondheid. Volgens Klink hebben de economische belangen op geen enkel moment geprevaleerd en is altijd goed overleg geweest tussen de twee betrokken ministeries. Er is volgens hem ook op geen enkel moment verschil van inzicht geweest.

"Advocaat voorbode op komst Gazprom"

Kort nadat bekend werd dat AZ zonder hoofdsponsor kwam te zitten, nadat DSB Bank failliet was verklaard, kwam Gazprom in beeld als overname-kandidaat. Na het aanstellen van Dick Advocaat zijn de geruchten opnieuw opgelaaid. FOK!sport pakt ze even allemaal samen en vat ze samen.

AZ heeft momenteel geen shirtsponsor meer door bovengenoemd probleem. Gazprom gaf al eerder aan dat het de voetbalclub wilde overnemen. De curator van DSB Beheer, waar de aandelen AZ in beheer waren, liet op dat moment weten geen haast te hebben met de verkoop van de Alkmaarse voetbalploeg. Op dit moment zijn we alweer een aantal maanden verder en heeft AZ nog altijd geen sponsor en ook geen nieuwe eigenaar.

De club heeft al aangegeven geen directe financiële problemen te hebben maar nu moet ook trainer Ronald Koeman worden afgekocht. Koeman zal vermoedelijk een behoorlijke zak geld meekrijgen en dit geld moet ook betaald worden, terwijl dit niet is begroot.

De komst van Dick Advocaat kan dus als een eerste stap gezien worden. De Hagenaar was eerder al trainer bij Zenit St. Petersburg, waar Gazprom eigenaar van is en inmiddels enkele honderden miljoenen in heeft geïnvesteerd. Zenit vierde onder leiding van Advocaat een aantal successen. Het wist in 2007 kampioen te worden van de Russische Premier League. Een jaar later wist Advocaat met zijn elftal de UEFA Cup binnen te slepen. Ook de Europese Supercup werd een prooi voor Zenit.

Wat zeker niet voor AZ pleit, zijn de uitlatingen die gedaan zijn tijdens de uitzending van Studio Voetbal afgelopen zondag. Daarin kwam het verhaal naar voren dat de Belgische bond al zeker twee weken wist van het aanstaande ontslag van Ronald Koeman. Ook de vrijwel directe aanstelling van Advocaat kan als vreemd worden gezien. Op het moment dat Koeman op zaterdag werd ontslagen lag binnen 24 uur al wel vast dat Dick Advocaat interim coach zou gaan worden. De Hagenaar heeft zelfs al aangegeven het clubvoetbal te missen en dus ligt een eventueel langer verblijf misschien ook wel in de verwachtingen zeker nu Marcel Brands heeft aangegeven dat de open sollicitatie van Co Adriaanse misschien wat te voorbarig is.

Maar wat het heeft het grootste gasbedrijf ter wereld dan aan AZ? Gazprom heeft veel te winnen in de omgeving van Alkmaar. Het bedrijf wil gas laten opslaan in het Bergermeer. Dat ligt tussen Alkmaar en Bergen. Het ministerie van Economische Zaken ligt onder vuur, nadat de gemeentes en de provincie Noord Holland al afwijzend hebben gereageerd op het voorstel van oliebedrijf Taqa. Dit bedrijf wil de velden volgooien met Russisch gas. Mogelijk willen de Russen met het sponsoren / overnemen van AZ wat meer voet aan de grond krijgen in de regio Alkmaar om zo eventueel de publieke opinie te beïnvloeden.

FOK!sport verwacht in de komende weken weer wat meer nieuwtjes vanuit Alkmaar. Uiteraard houden we je hiervan op de hoogte!

Estelle Gullit praat over overspel

Estelle Gullit spreekt in de nieuwe Miljonair openhartig over overspel. De echtgenote van Ruud Gullit onthulde vanavond op de Miljonair Fair in de RAI in Amsterdam haar eigen cover.

Haar vader Henny, een broer van Johan Cruijff, zinspeelde onlangs op een scheiding van zijn dochter. "Ik vind dat een vader zijn dochter hoort te beschermen. Ook als zij oud en wijs genoeg is om haar eigen keuzes te maken", reageert de voetbalvrouw.

Miljonair noteerde ook enige bedgeheimen. "Ik hoef heus niet elke avond geprik in mijn rug. Ik heb genoeg aan mijn hoofd. Maar als het er is, dan moet het ook goed zijn." Over overspel zegt ze dat vrouwen het altijd weten. "Of je moet echt een flink bord voor je kop hebben. Maar slapen doe ik 's nachts en dan ook nog met één oog open. Als het zo is, dan weet ik het."

Tien jaar geleden had ze haar man resoluut de deur gewezen. Tegenwoordig is ze milder, tenzij het herhaaldelijk gebeurt. "We zijn niet voorgeprogrammeerd, we maken allemaal fouten. Dingen gebeuren. Als je doorgaat, moet je je schouders eronder zetten. Dat is niet altijd makkelijk. De makkelijkste manier is om de koffers buiten te zetten. Maar ik heb meer respect voor iemand die ervoor vecht."

Estelle Gullit praat over overspel  (foto: ANP)

Haarlem krijgt acht dagen respijt

HFC Haarlem heeft nogmaals acht dagen de kans om het achterstallige salaris over te maken aan de spelers. Donderdag werd er een akkoord bereikt met de werknemers, die het overige deel van hun salaris over oktober en de helft van november kregen overgemaakt.

De trainers, spelers en kantoormedewerkers wilden wel akkoord gaan, maar wel op voorwaarde. Het restant van het salaris van november moet uiterlijk 18 december zijn betaald.

Als geldbron werd door de Raad van Commissarissen de stichting Hart voor Haarlem gebruikt, dat de afgelopen weken bijna 80.000 euro overhield aan verschillende acties. Vooralsnog is er geen investeerder gevonden door de clubleiding, waardoor het noodzakelijk was de alternatieve geldbron aan te boren.

Paperboy gaat weer kranten uitdelen

Paperboy, wie kent deze game niet? De game kwam voor het eerst in 1984 uit op de arcade en werd uitgebracht door Atari. In deze game moest je op je fiets kranten uitdelen aan abonnees. Hierbij moest je natuurlijk botsingen en gebroken ramen voorkomen. Nu, ruim twintig jaar later, maakt Elite Systems bekend dat ze Paperboy naar de App Store zullen brengen.

We weten al een klein beetje over deze iPhone-game dankzij de onderstaande screens. Er zal namelijk een 'classic' en een 3D mode zijn. Elite Systems hoopt dat de game vanaf volgende week te downloaden zal zijn.




Ontvoering blijkt kinky seksspel

In de Duitse stad Wuppertal heeft een 53-jarige man vandaag zijn 34-jarige ex-vriendin voor de rechter gedaagd. Hij beschuldigt de vrouw ervan hem te hebben ontvoerd. Onzin, zo vindt de beschuldigde, de kidnapping was slechts een bizar seksspel.

De arme man werd door zijn ex met zware kettingen vastgeketend in een paardenstal. Daarna werd hij door haar gekneveld en hulpeloos achtergelaten. Vervolgens jatte ze 25 euro uit zijn appartement.

Ondanks alles is de vrouw vrijgepleit. Ze heeft de rechter namelijk enkele e-mails voorgelegd, waarin de man enkele dagen voor de 'ontvoering' juist aan haar had voorgesteld om hem lang gevangen te houden. 

[EK] Nederlanders vijfde op estafette wisselslag

De Nederlandse zwemmers Nick Driebergen, Robin van Aggele, Joeri Verlinden en Bastiaan Tamminga hebben op de 4x50 meter wisselslag bij het EK korte baan in Istanbul een vijfde plaats behaald.

Rusland werd Europees kampioen in een wereldrecordtijd van 1.31,80. Duitsland en Frankrijk eisten respectievelijk het zilver en het brons voor zich op. De Nederlanders tikten aan in een tijd van 1.32,94 wat een verbetering van de nationale toptijd was.

Weinig animo voor 'seniorenstad'

Hooguit 23.000 huishoudens van 55-plussers willen binnenkort wel verhuizen naar een woonomgeving met uitsluitend andere senioren. Dat is 1 procent van alle huishoudens van 55-plussers in ons land.

Dat meldt het ministerie van WWI. Voor een heus 'seniorendorp' met 1500 tot 2000 huizen beslaat de landelijke animo nog geen half procent van alle 55-plussers.

De provincie Flevoland en de gemeente Noordoostpolder deden onderzoek op verzoek van het ministerie. De beste kansen dichten de onderzoekers toe aan een klein seniorendorp, grenzend aan de bestaande bebouwing, een buurt van 6 straten en 350 woningen. Voor geïnteresseerde senioren is de nabijheid van zorg, winkelen, openbaar vervoer en vermaak doorslaggevend.

Aanleiding voor het onderzoek was het plan van een groep bedrijven om een seniorenstad te ontwikkelen in de gemeente Noordoostpolder.

Weinig animo voor 'seniorenstad'  (foto: ANP)

EK Zwemmen: Nijhuis pakt goud op 50 meter

Moniek Nijhuis is in Istanbul Europees kampioene op de 50 meter schoolslag geworden. Ze zwom in de finale in Istanbul op de korte baan een Nederlands record met 29,68 seconden. De Estse Jane Trepp werd tweede in 29,82 seconden, voor de Duitse Janne Schaefer met een tijd van 29,92 seconden.

Nijhuis was eerder vandaag in de halve finales al veruit de snelste. Toen scherpte ze al het Nederlands record aan tot 29,90 seconden. Het toernooi in Istanbul is het laatste waar de snelle pakken van polyurethaan gebruikt mogen worden.

Meer sportnieuws vind je natuurlijk op FOK!sport

[EK] Nijhuis kampioene op 50 meter schoolslag

Moniek Nijhuis is in Istanbul Europees kampioene op de 50 meter schoolslag geworden. Ze zwom in de finale in Istanbul op de korte baan een Nederlands record met 29,68 seconden. De Estse Jane Trepp werd tweede in 29,82 seconden, voor de Duitse Janne Schaefer met een tijd van 29,92 seconden.

Nijhuis was eerder vandaag in de halve finales al veruit de snelste. Toen scherpte ze al het Nederlands record aan tot 29,90 seconden. Het toernooi in Istanbul is het laatste waar de snelle pakken van polyurethaan gebruikt mogen gaan worden.

Brein wil verbod op praten over downloads

Stichting Brein, die onder leiding van directeur Tim Kuik 'waakt over auteursrechten', wil een algeheel verbod op het bespreken van downloads. Dit zou betekenen dat het plaatsen van berichten als 'de nieuwe cd van Madonna is te downloaden via usenet' of '2012 zag ik al op de torrents' wat betreft Kuik verboden zouden moeten worden. Sterker nog; uit Breins conclusie van dupliek in de rechtszaak tussen haar en usenetcommunity FTD blijkt dat dat zelfs al verboden zou zijn.

Brein noemde FTD eerder al illegaal, ondanks het feit dat op FTD slechts wordt gesproken over wat er zoal op usenet gedownload kan worden. Hierop spande FTD een zaak aan tegen Brein, waarin ze eist dat het Brein wordt verboden nog te stellen dat FTD illegaal is.  Ook wil zij van de rechter bevestiging dat downloaden van muziek en beeldmateriaal voor eigen gebruik legaal is, omdat Brein ook hierover ten onrechte twijfel zaait in de media.

Brein reageerde hierop door te eisen dat FTD haar platform sluit. Kuik en consorten blijven daarbij hameren op het uploaden van illegale content, maar 'vergeet' daarbij voor het gemak dat FTD daarmee niets te maken heeft. FTD is geen filesharingplatform.

"Met termen als 'toegangssleutel' en 'routebeschrijving' probeert Brein te verdoezelen waar het werkelijk om gaat: mensen melden in gewoon Nederlands wat zij op Usenet zien, zodat anderen dit (legaal, voor eigen gebruik) kunnen downloaden. Hier is dus geen sprake van aanbieden van hyperlinks, torrents, NZB-bestanden of andere technische mogelijkheden om werk te downloaden. Brein zegt in feite dat het verboden moet worden om te praten over te downloaden materiaal", aldus FTD. Dat laatste zou een behoorlijke inbreuk maken op burgervrijheden. Eerder drong Brein al - met succes - aan op het blokkeren van website the Pirate Bay. Mocht the Pirate Bay zich niet onbereikbaar maken voor Nederlandse internetters zal Brein via de rechter ISP's proberen te dwingen de toegang tot de torrentsite te blokkeren.

Kerken: meer vluchtelingen op straat gezet

Het aantal asielzoekers dat met hun kinderen op straat wordt gezet, neemt toe. Dat zegt de Raad van Kerken. De kerkenraad vraagt staatssecretaris Nebahat Albayrak van Justitie in een brief zorgvuldiger om te gaan met vluchtelingen. De Raad van Kerken baseert haar uitspraak op signalen van hulpverleners die zich namens verschillende kerken inzetten voor vluchtelingenhulp.

"Een voorbeeld is een gezin van zeven, van wie één kind jonger dan vijf jaar" , schrijft de Raad. "Ook is ons een geval bekend van een alleenstaande moeder in Ter Apel met twee jonge kinderen." De Raad van Kerken vraagt de regering "mensen niet te verwijderen uit hun opvangvoorzieningen" en te handelen "in de geest van het Verdrag inzake de Rechten van het Kind".

Stoffige leraren

Het leven valt niet mee als je veertien bent. Dat zie ik aan mijn nichtje. Terwijl ze het al zo druk heeft met de puistenplaagbestrijding, het kiezen van de juiste outfit en dromen van Zac Efron, moet ze ook nog naar school. “Duuuh!” Daar draait al twintig jaar lang hetzelfde stel museumstukken plichtsgetrouw de lesjes af. Ik kan het weten. Want ook ik heb onder hun juk op die school mijn pubertijd uitgezeten. 

BV Veendam in geldnood

De middenmoter van de Jupiler League, BV Veendam, heeft opnieuw geldproblemen, meldt RTV Noord. Het geldtekort is een gevolg van de recessie. Hierdoor zijn enkele sponsoren niet in staat om te betalen.

BV Veendam heeft gevraagd aan de gemeente of de huur gespreid mag worden betaald, maar dit verzoek is afgewezen. De voetbalclub heeft wel alle salarissen uit kunnen betalen. Als de situatie niet verbetert, zal uitstel van betaling moeten worden aangevraagd.

BV Veendam is nog in onderhandeling met enkele investeerders, die tot de eventuele bouw van een nieuw stadion garant willen staan voor de tekorten van de club.

IOC past programma baanwielrennen, tennis aan

Tijdens de Olympische Spelen van 2012 in Londen wordt het programma bij het baanwielrennen en tennis aangepast. Dit heeft het Internationaal Olympisch Comité vandaag besloten. Tennis zal worden uitgebreid met het gemengddubel. Bij het baanwielrennen zijn er meer aanpassingen.

Bij de mannen verdwijnen de individuele achtervolging, puntenkoers en koppelkoers. Nieuw is het omnium. Bij de vrouwen verdwijnen de individuele achtervolging en de puntenkoers. Nieuw bij de vrouwen zijn teamsprint, keirin, ploegachtervolging en omnium.

Het IOC wil bij het het baanwielrennen het aantal vrouwelijke deelnemers vergroten. Tot en met de Spelen in Peking waren er voor de vrouwen maar drie disciplines bij het baanwielrennen. Dat worden er nu, net als bij de mannen, vijf.

Veel doden door winterweer Verenigde Staten

Als gevolg van het plotselinge barre winterweer zijn in de Verenigde Staten al zeker zestien doden gevallen, de meeste van hen door ongelukken op gladde wegen. Dit hebben Amerikaanse media vandaag gemeld.

Vooral de staten Kansas en Montana zijn getroffen door sneeuwstormen. Veel automobilisten zaten urenlang vast in hun voertuigen. Op sommige plekken ligt de sneeuw één meter hoog. Een aantal scholen is gesloten. Amerikaanse vliegvelden moesten honderden vluchten schrappen.

Veel doden door winterweer Verenigde Staten  (foto: ANP)

Rijders: "Senna grootste coureur ooit"

Drievoudig wereldkampioen Ayrton Senna is uitgeroepen tot grootste coureur allertijden. De in 1994 overleden rijder kreeg in een 217 stemmen tellende poll van Autosport de meeste stemmen van zijn voormalige Formule 1-collega's.

Senna versloeg hiermee onder meer Michael Schumacher en Juan Manuel Fangio in een poll die de grootste in haar opzet ooit was. Onder de stemmers waren onder meer de meest succesvolle coureur in de historie van de Formule 1 Schumacher, de oudste coureur die nog leeft Paul Pietsch, de coureur die het langst geleden een Grand Prix won Jose Froilan Gonzalez en de huidige wereldkampioen Jenson Button.

Zij werden gevraagd om hun top tien grootste coureurs allertijden in de dienen. Omdat de definitie van 'grootste' open is gelaten heeft de poll dit resultaat opgeleverd samen met enkele andere opmerkelijke uitslagen.

[WB] Pechstein mag alleen 3.000m rijden

Een Zwitserse rechtbank heeft vandaag bepaald dat Claudia Pechstein tijdens de wereldbekerwedstrijden in Salt Lake City alleen de 3.000 meter mag rijden.

Advocaten van Pechstein hadden gevraagd om de Duitse schaatsster ook toestemming geven om te starten op de 1.000 en 1.500 meter, maar dit verzoek is afgewezen.

Volgens het vonnis mag Pechstein meedoen aan de race en trainingen in de Amerikaanse plaats voor zover die gelden als voorbereiding op de race over 3.000 meter.

Eerder dit jaar werd Pechstein voor twee jaar geschorst omdat er afwijkende bloedwaarden waren gevonden in haar biologische paspoort. Pechstein vocht de schorsing eerst tevergeefs aan bij het internationaal sporttribunaal CAS. Een Zwitserse rechtbank bepaalde afgelopen dinsdag in een spoedprocedure dat ze dit weekend wel mag starten.

Zware hormoonkuur niet per se nodig bij IVF

In het Jeroen Bosch-ziekenhuis in is voor het eerst in Nederland een baby geboren uit een nieuwe vruchtbaarheidsbehandeling, in vitro maturatie (IVM) genoemd.

Bij IVM is de zware hormoonkuur niet meer nodig, die bij IVF als reguliere reageerbuisbevruchting gebruikelijk is. Vrouwen kunnen van die hormoonbehandeling behoorlijk ziek worden. Het ziekenhuis bevestigt een bericht hierover vandaag in NRC Handelsblad.

Het Jeroen Bosch Ziekenhuis deed een pilotproject met de vruchtbaarheidsbehandeling. Het ziekenhuis begint nu samen met het St. Elizabeth Ziekenhuis in Tilburg en de Isala klinieken in Zwolle een wetenschappelijk onderzoek naar IVM. Daarvoor kregen de ziekenhuizen deze week toestemming van de Centrale Commissie Mensgebonden Onderzoek.

Zware hormoonkuur niet per se nodig bij IVF  (foto: ANP)

Belaagde Nederlandse vrouw bewaakt in Mexico

In Mexico heeft een Nederlandse vrouw bewaking gekregen nadat ze gisteren in de badplaats Cancún bijna was ontvoerd. Vier mannen dwongen haar in een auto te stappen. Korte tijd later wist de politie haar te bevrijden. Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag vandaag gemeld.

De vrouw is in goede handen, aldus de woordvoerder. Hij wilde niet zeggen waar ze nu verblijft. De vrouw is de moeder van een 29-jarige Nederlandse man die al bijna twee maanden vastzit in Mexico vanwege zware mishandeling. Tijdens een ruzie voor een discotheek heeft hij een Mexicaanse man in coma geslagen. Het ministerie vermoedt een verband tussen de twee zaken. "Ook in de gevangenis zijn maatregelen genomen voor zijn veiligheid", zei de woordvoerder.

De moeder verblijft in Mexico om tijdens zijn gevangenschap de zaken van haar zoon te behartigen.

Fry: "Terugkeer Schumi zou goed zijn voor F1"

De baas van Mercedes Grand Prix Nick Fry zou het een zegen voor de sport vinden als voormalige kampioenen zoals Michael Schumacher terug willen keren in de Formule 1. De Brit zei dit bij de Motor Sport Business Forum in Monaco over de aanhoudende geruchten dat Schumi bij zijn team zou tekenen.

"Ik denk dat de terugkeer Michael of van een andere voormalige wereldkampioen iets toevoegt aan de sport," zei Fry. De Brit wijst hierbij ook op de belangstelling die er is rond de wereldkampioen van 1997 Jacques Villeneuve. "Kan iemand die 40 of 41 is het opnemen tegen iemand die 24 is? In andere sporten hebben mensen bewezen daartoe in staat te zijn. Het voegt een ander fascinerend aspect toe aan de sport."

Fry zei dat de teamgenoot van Nico Rosberg bij Mercedes GP pas begin 2010 bekend zal worden gemaakt. Hij ontkent dat Mercedes er op uit is om er een volledig Duits team van te maken. "Nationaliteit heeft er niets mee te maken. Mercedes gaf de voorkeur aan een Duitse coureur en die hebben we nu met Nico."

De Brit voegde toe dat Mercedes GP niet op zoek is naar een jong talent maar naar een ervaren coureur. "Ik denk dat we dit jaar duidelijk geleerd hebben dat je twee coureurs moet hebben die beiden in staat zijn om in elke race punten te scoren. Hierdoor hebben we het constructeurskampioenschap gewonnen. We hebben zo ongeveer in iedere race punten gescoord en dat heb je wel nodig."

Een ervaren coureur die bij Mercedes GP genoemd wordt is Nick Heidfeld. De Duitser brengt een schat aan ervaring mee maar moet zijn eerste race nog winnen. Ook Robert Kubica is een optie mocht hij onder zijn contract bij Renault uit kunnen. De vaakst genoemde kandidaat bij de renstal uit Brackley is die van zevenvoudig wereldkampioen Schumacher. Volgens onbevestigde geruchten is de Duitser een contract met de renstal overeen gekomen voor een jaar met een optie voor nog een jaar. Het is afwachten of dit verhaal op waarheid berusten of niet.

Banken: zorgsector te afhankelijk van krediet

Zorginstellingen zoals de GGZ (geestelijke zorg) zijn veel te afhankelijk van leningen van banken. Dit is het gevolg van de manier waarop de betaling voor behandelingen momenteel is geregeld. De banken willen dat minister Ab Klink (Volksgezondheid) met maatregelen komt om te voorkomen dat de zorginstellingen in financiële problemen komen.

De banken hebben onlangs hierover een brief gestuurd aan de minister. Een woordvoerder van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) bevestigde vandaag berichtgeving hierover in NRC Handelsblad. "De te grote afhankelijkheid van bancaire financiering vormt een reëel risico, zowel vanuit het perspectief van de instellingen als van de banken", schrijven de banken in de brief.

Sinds vorig jaar is een nieuw declaratiesysteem van toepassing. Daarbij krijgen de GGZ-instellingen pas na afloop van een therapie betaald van een zorgverzekeraar. Daarom moeten de instellingen vooraf werkkapitaal lenen bij banken. Omdat de banken onvoldoende zekerheden hebben of ze het geld krijgen terugbetaald, betalen de zorginstellingen bovendien veel rente. De banken gaan na de kerst met de minister om tafel over de kwestie, aldus de woordvoerder van de NVB.

Banken: zorgsector te afhankelijk van krediet  (foto: ANP)

Reorganisatie bij FrieslandCampina

Zuivelbedrijf FrieslandCampina sluit de komende jaren zes productielocaties in Nederland, Duitsland en België en schrapt 624 van de 20.500 arbeidsplaatsen. Dat heeft de onderneming vandaag bekendgemaakt.

In Nederland komen door de reorganisatie 405 van de 7400 arbeidsplaatsen te vervallen en ontstaan 111 nieuwe arbeidsplaatsen.

Door de fusie tussen Friesland Foods en Campina vorig jaar is volgens de onderneming overlap ontstaan op het gebied van de productie. "Doel van de voorgenomen herschikking van de productie is de kosten verder te verlagen door schaalvergroting en efficiëntieverbetering", aldus FrieslandCampina-bestuursvoorzitter Cees 't Hart.

Reorganisatie bij FrieslandCampina  (foto: ANP)

BioWare trekt topcast aan voor voice-overs Mass Effect 2

Oplettende gamers hadden al gemerkt dat Golden Globe-winnaar Martin Sheen in Mass Effect 2 de rol van "The Elusive Man", de leider van Cerberus, zou gaan vertolken. Vandaag maakte BioWare de volledige cast bekend en naast Sheen zitten er een hoop indrukwekkende namen tussen. Zo zien we Shohreh Aghdashloo, die een oscarnominatie kreeg voor haar rol in House of Sand and Fog, Adam Baldwin (Firefly, Angel, Chuck), Yvonne Strahovski (Chuck), Michael Dorn (Star Trek: Deep Space 9/The Next Generation, Saints Row 2), Tricia Helfer en Michael Hogan (Battlestar Galactica) en Carrie-Anne Moss (The Matrix trilogie).

Naast deze nieuwe namen komt ook een aantal oude bekende terug. Natuurlijk zal Seth Green weer de rol vertolken van de gehandicapte piloot Joker en zien we Keith David terug als captain Anderson. Ray Muzyka, medeoprichter van BioWare, gaf aan dat een goed emotioneel verhaal belangrijk is voor zijn bedrijf en dat het talent dat ze hebben ingeschakeld voor Mass Effect 2 absoluut zal helpen om dat te bereiken.

"Emotionally engaging narrative is a key design pillar for BioWare, and the top-notch voice talent in Mass Effect 2 helps drive this goal. Credible, powerful personalities are vital to delivering a compelling story experience in BioWare’s games, and we have assembled an amazing ensemble cast that surpasses the very high bar set in the original Mass Effect!"

Mass Effect 2 zal eind januari in de Nederlandse winkels verschijnen. Of deze stemmen kunnen helpen om de audio van het origineel te overtreffen zullen we dan merken. Een uitdaging is het wat ons betreft zeker, dankzij onder andere de voice-over werd het geluid uit Mass Effect beloond met de maximale score van 99%.


Martin Sheen speelt The Elusive Man.

Twee gewonden door bermbom in Uruzgan

Twee Nederlandse militairen zijn vandaag in de Afghaanse provincie Uruzgan gewond geraakt toen zij met hun voertuig op een geïmproviseerd explosief (IED) reden. Dat gebeurde tijdens een patrouille in het noorden van de Baluchivallei, vlak onder het stadje Chora.

Het ministerie van Defensie heeft dat bekendgemaakt. Het tweetal zat in een Bushmaster, die aan de onderkant extra gepantserd is.

De gewonden zijn overgebracht naar het hospitaal op de Nederlandse basis Kamp Holland. De mannen hebben zelf hun familie in Nederland kunnen inlichten. Defensie doet verder geen mededelingen over de aard van de verwondingen.

Twee gewonden door bermbom in Uruzgan  (foto: ANP)

'Spyker favoriet voor overnemen Saab'

De Nederlandse sportwagenfabrikant Spyker Cars is General Motors' favoriet voor het overnemen van het Zweedse Saab Automobile. Dat heeft een bron binnen GM die bij de onderhandelingen is betrokken, vandaag gezegd tegen het Zweedse persbureau TT. General Motors is de eigenaar van Saab.

Volgens de bron zou Spyker Cars, in meerderheid eigendom van de Russische zakenman Vladimir Antonov, autofabrikant Saab in zijn geheel willen overnemen. Tot nu toe meenden analisten dat het Chinese BAIC de beste kansen had. Het Aziatische bedrijf zou slechts delen van Saab willen kopen, waaronder de techniek om de modellen Saab 9-3 en 9-5 te maken.

Om risico's te spreiden en het een eventuele koper gemakkelijker te maken, werd vier dagen geleden bekend dat Saab Automobiles op last van het Zweedse ministerie van Economische Zaken in vijf bv's is opgedeeld: Powertrain, Parts, Property, Tools en Investering.

Tools is op 10 november als apart bedrijf geregistreerd en juist daarin toont het Chinese BAIC veel interesse. Property bestaat sinds 12 november. Parts is op 15 oktober in een nieuwe vorm geregistreerd. Powertrain heet sinds 20 november niet langer General Motors Powertrain, maar Saab Automobile Powertrain.

GM wil na de jaarwisseling bekendmaken of er een koper voor Saab is, of dat de stekker uit het Zweedse automerk wordt getrokken.

Manteiga mag van Feyenoord naar Brazilië

De Braziliaan David Henrique dos Santos, ofwel Manteiga, mag van Feyenoord op huurbasis naar zijn vaderland terugkeren. De negentienjarige middenvelder wist sinds zijn komst in 2008 nog niet door te breken in het eerste elftal.

Manteiga speelde vorig seizoen vooral in Jong Feyenoord en is deze jaargang ook veroordeeld tot het spelen in het gecombineerde beloftenteam van Feyenoord en Excelsior. Feyenoord hoopt dat de middenvelder in Brazilië een club vindt, waar hij speeltijd in het eerste elftal zal krijgen. De door Steven Aptroot gescoute middenvelder ligt nog tot medio 2011 vast in Rotterdam.

Kerkinboedel in verhuisdozen naar Oekraïne

Hulporganisatie Kerk in Nood verhuist dinsdag de complete inboedel van de Petruskerk in Vught naar een bisdom in Oekraïne. De katholieke kerk in Vught sloot in 2005 haar deuren. Onder meer het bisdom in 's-Hertogenbosch ging op zoek naar een nieuwe bestemming voor de kerkinrichting.

"In Nederland raken kerkgebouwen overbodig, maar in Oekraïne groeit de kerk juist", aldus directeur Joris van Voorst tot Voorst van Kerk in Nood. De hulporganisatie laat daarom dinsdag vier vrachtwagens met het kerkinterieur naar het Oost-Europese land rijden.

Eagles kan Arkivuo niet behouden

Go Ahead Eagles kan nog tot de zomer een beroep doen op Kari Arkivuo. De Finse middenvelder zal daarna vertrekken, nadat beide partijen het niet eens werden over een contractverlenging.

De 26-jarige middenvelder kwam in de winterstop van het vorig seizoen over van het Noorse Sandefjord en groeide snel uit tot basisspeler. Arkivuo belandde in Deventer na een tip van Jari Litmanen, die nog met bestuurslid Marc Overmars voetbalde. Go Ahead Eagles bood Arkivuo een nieuwe verbintenis voor twee seizoenen, maar de Fin heeft die niet geaccepteerd.

De achtvoudig international hoeft volgens trainer Andries Ulderink niet te vrezen nu buiten de ploeg te worden gelaten. "Het is te prijzen dat Kari vanaf het begin duidelijk is geweest over zijn ambities. Wij zullen op zoek moeten naar een waardige vervanger. Nu bekend is dat hij vertrekt, zullen we Kari niet ineens op de bank of op de tribune zetten. Dat doen ze misschien bij de topclubs maar dat is voor zowel Kari als Go Ahead niet gunstig. En bovendien hebben we te veel respect voor hem."

Vorig seizoen waren er al geruchten over belangstelling van clubs uit de Eredivisie voor Arkivuo, die tot nu toe 31 duels in de Jupiler League speelde voor Go Ahead Eagles en daarin drie keer scoorde.

Sjeik uit Qatar test F1-auto Williams

Sheikh Khalid bin Hamad Al-Thani is de eerste inwoner van Qatar die in een Formule 1-bolide gereden heeft. De koninklijke hoogheid is eigenaar van Al-Anabi Group dat dragraceteams beheert. Al-Thani mocht op het circuit van Losail plaatsnemen in een FW31 die dit seizoen gebruikt werd door de Britse renstal.

Voor aanvang van de test heeft Al-Thani een stoeltje gepast in Groot-Brittannië en heeft hij in de simulator al kennisgemaakt met de bolide. Op het circuit van Losail reed de Qatarees vijf ronden. "De Williams FW 31 is een buitengewoon voertuig, heel anders dan de andere raceauto's waarmee ik gereden heb. Het zijn van de eerste coureur uit Qatar in een Formule 1-bolide is een ervaring die ik nooit zal vergeten. Ik ben er trots op dat ik deze eer thuis in de staat Qatar mee heb mogen maken."

De sjeik bracht het er heel wat beter van af dan Mohammed bin Sulayem uit Dubai. Die crashte in april al na minder dan 100 meter terwijl hij met de Renault R28 nota bene op het rechte stuk reed.

Klik hier voor een filmpje van die gebeurtenis.

Plasterk mengt zich in kerstboomkwestie

Onderwijsminister Ronald Plasterk heeft contact opgenomen met directeur Pim Breebaart van de Haagse Hogeschool over de commotie die is ontstaan over het al of niet plaatsen van een kerstboom.

De Haagse Hogeschool stelt op de eigen site dit jaar te hebben gekozen 'voor een lichtvoetige insteek bij de kerstversiering in de centrale hal'. Het thema 'licht' moest tot uiting komen in onder meer lichtgordijnen. De hogeschool koos niet voor een boom in de vestiging in kwestie. Politieke partijen brachten dat in verband met de multiculturele samenleving.

Plasterk, die vorige week nog Kamervragen moest beantwoorden omdat Sint Nicolaas zijn tabberd en mijter te veel zou aanpassen aan de minderheden in ons land, besloot poolshoogte te nemen.

Uit het gesprek bleek volgens de zegsman van de minister dat er overal in de hogeschool kerstbomen staan: 82 over de verschillende vestigingen. Het is niet zo dat het kerstfeest er niet gevierd wordt.

"Hij en ik zijn het eens dat het van de gekke zou zijn om geen kerstboom in de school te willen hebben. Dat is dus ook niet het geval. Het is dus een misverstand dat het een culturele of ideologische keuze is", zei Plasterk vandaag zelf.

Studenten van de hogeschool waren zo verongelijkt over het uitblijven van een boom dat zij er vandaag zelf maar een in de hal van de bewuste vestiging hebben opgezet.

Plasterk mengt zich in kerstboomkwestie  (foto: ANP)

Van Diermen langer bij Vitesse

Kevin van Diermen heeft zijn contract bij Vitesse verlengd. De Spakenburger tekende een nieuwe verbintenis tot medio 2012 en wordt daarmee beloond voor zijn goede ontwikkeling.

De twintigjarige verdediger debuteerde tijdens het seizoen 2006/07 voor Vitesse. Dit seizoen is hij al regelmatig basisspeler. In totaal kwam Van Diermen al 26 keer in de Eredivisie uit voor de Arnhemmers.

Onlangs toonde FC Utrecht nog belangstelling, maar Van Diermen wilde graag bij Vitesse blijven. "Vitesse is mijn club", legt hij uit. "Arnhem is een vertrouwde omgeving voor mij en hier wil ik mij verder ontwikkelen. Mijn eerste doelstelling is bij Vitesse een vaste waarde te worden. Verder kijken doe ik nu nog niet."

Britse moslim wilde vliegtuigen opblazen

Een rechtbank in Londen heeft een 23-jarige Britse moslim vandaag tot een gevangenisstraf van ten minste achttien jaar veroordeeld. De jury had hem gisteren schuldig bevonden aan een complot om in 2006 zeker zeven vliegtuigen tijdens een trans-Atlantische vlucht op te blazen.

Daarbij wilde hij gebruikmaken van explosieven die hij in frisdrankflessen had verborgen. De man werkte samen met Abdulla Ahmed Ali, een regionale leider van het terreurnetwerk al-Qaeda. Die werd in september met twee andere medeplichtigen tot 108 jaar veroordeeld voor zijn betrokkenheid bij het complot. Twee andere personen die met de 23-jarige Brit hebben samengewerkt, kregen vandaag respectievelijk acht jaar en vijftien maanden gevangenisstraf.

Politie beloont bob met kerststol

Automobilisten die geen alcohol hebben gedronken, krijgen deze maand een kerststol. Dat heeft de politie Haaglanden vandaag beloofd.

De politie controleert deze maand extra streng op alcoholgebruik in het verkeer. Wie niet heeft gedronken, ontvangt de kleine lekkernij. Ook kan een bob een prijskaart invullen waarmee de bestuurder in aanmerking komt voor een prijs die het Bureau Verkeer van de politie in januari zal uitreiken. De politie heeft 2500 kerststollen in voorraad.

'Thomas de Locomotief seksistisch'

Professor Shauna Wilton van de universiteit van Alberta (Canada) stelt dat de populaire tekenfilmserie Thomas de Locomotief seksistisch is. Ze baseert deze uitspraak op een analyse van de plots, karakters en andere aspecten van 23 afleveringen van de serie.

De van oorsprong Britse serie draait om de jonge stoomlocomotief Thomas en zijn familie. De pratende treintjes wonen op het eiland Sodor.

Van de 49 karakters zijn er slechts acht vrouwelijk. Bovendien zijn alle hoofdrollen voor mannelijke karakters, aldus Wilton, die de serie samen met haar drie jaar oude dochtertje keek. De mannelijke karakters weten volgens de professor alles beter, en fluiten hun vrouwelijke medewagons terug als die uit de band springen.

Toch zitten er ook goede aspecten aan de tekenfilms. Wilton vindt het positief dat de serie het belang van tolerantie, goede communicatie en samenwerking belicht.

Glock verdedigt keuze voor Manor/Virgin

Timo Glock heeft zijn keuze om voor het nieuwe F1-team Manor GP/Virgin Racing te rijden verdedigd. De 27-jarige Duitser kiest voor een avontuur bij de debutant, terwijl hij volgens vele geruchten ook had kunnen tekenen bij Renault.

"Sommigen zeggen dat dit het begin van het einde is," zei Glock die in 2004 zijn F1-debuut bij Jordan maakte. Hij kreeg in 2008 zijn tweede kans bij Toyota. "Ik heb tijdens mijn carrière vele ups en downs meegemaakt en daardoor heb een goede langetermijnvisie. Ik denk dat de Formule 1 weer richting de privéteams gaat."

De Duitser beseft maar al te goed dat goede resultaten niet op de korte termijn te verwachten zijn. "We hebben een goede combinatie van jonge en gemotiveerde mensen naast de ervaren krachten. Ik wil met hun meegroeien. In het eerste jaar zullen enkele mensen met hun vinger wijzen en ons uitlachen. De resultaten zullen in de komende jaren wel komen. Als je het mij vraagt dan geeft het meer voldoening om met een klein team je een weg naar boven te werken dan het gewoon rijden in een winnende auto."

Dead Space 2 in meer detail


Afgelopen maandag was het dan zover, Dead Space werd officieel aangekondigd. De eerste game was voor velen een verrassing en dat ook zeker in positieve zin. Het was dan ook wel te verwachten dat deel twee niet erg lang op zich zou laten wachten. Maar alleen het feit dat de game gaat komen is natuurlijk niet genoeg en daarom heeft de developer wat meer informatie vrijgegeven.
Let op!!! Onderstaand bericht bevat spoilers.





Qua verhaal speelt Isaac weer de hoofdrol. Na zijn avontuur op de Ishimura is hij nog steeds in de ban van de necromorphs. Helaas voor hem zit zijn werk er nog niet op, maar de necromorphs hebben de kop weer opgestoken, dit keer op een dichtbevolkt ruimtestation met de naam Sprawl. Aangezien Isaac de enige is die ervaring heeft met het uitroeien van deze wezens is het weer aan hem om de klus te klaren.

De gameplay was in het eerste deel vrij intens. Blijkbaar zijn er meer dan genoeg gamers die niet meer dan een half uur aan een stuk konden spelen, omdat het gewoon teveel voor ze was. De developers hebben aangegeven dat daar in deel twee wat aan gedaan wordt. De game zal niet minder eng worden (sterker nog, ze geven aan dat het horrorgehalte nog een stapje hoger ligt), maar de algehele snelheid in de game wordt aangepast. Dus er zullen stukken die wat rustiger zijn afgewisseld worden met echt angstwekkende momenten. Het geheel zal nog een stuk onvoorspelbaarder worden dat de eerste game, en er zullen veel meer puzzels opgelost moeten worden.

Stukken met gewichteloosheid zullen er nog steeds zijn, maar het zal nu wel mogelijk zijn om tijdens de vlucht van richting te veranderen door je wapen af te schieten. In het eerste deel kon je je alleen maar afzetten en recht vooruit drijven totdat je een obstakel tegenkwam. De Sprawl zal veel en veel groter zijn dan de Ishimura, met afwisselende omgevingen zoals winkelcentra, scholen en kerken.

In dit deel zul je ook pas echt kennismaken met Isaac. Natuurlijk heb je hem in de eerste game bestuurd, maar de person Isaac zelf blijft heel erg op de achtergrond. In Dead Space 2 zullen we hem echt leren kennen, krijgt hij ook een stem en dialogen. Maar wees gewaarschuwd, door zijn eerdere traumatische ervaringen is hij niet helemaal helder meer, dus het verlies van vermogen om verschil te kunnen maken tussen realiteit en fantasie zal een rol gaan spelen.

Wat betreft vijanden wordt Dead Space 2 veel meer een kat en muis spelletje tussen Isaac en de necropmorphs, in tegenstelling tot de eerdere ervaringen waarbij de necromorphs alleen maar een duveltje-uit-een-doosje waren. Ze zullen er bloederiger en enger uitzien, onder andere met scherpe tanden en lange nagels. De diversiteit tussen de monsters zal tevens veel groter zijn.

Naast nieuwe bad guys zitten er natuurlijk ook meer nieuwe wapens in het spel. Een veelgehoorde klacht was dat de plasmacutter te sterk was en dus veruit de beste keuze. De reactie van de developer was niet om de plasmacutter minder sterk te maken. Nee, de andere wapens worden in verhouding stukken beter en de monsters sterker. Een voorbeeld van een nieuw wapen is de Javelin, een soort van harpoen waarmee je een necromorph aan de muur vast kunt pinnen. Ook de telekinese zal sneller en vloeiender werken, en dus veel bruikbaarder in een gevecht. De controls worden licht bijgeschaafd, wat vloeiender, wat sneller. Maar Isaac zal beperkt blijven in zijn kunnen en dus niet als een superheld overheen doorheen kunnen rennen, springen en vliegen.

Als laatste wordt een multiplayer genoemd. Daar wordt door de developer weinig over gezegd, behalve dat het fun wordt om je tegenstanders strategisch van ledematen te ontdoen...


Geld te veel? Koop een gouden Playstation 3

Als je veel geld hebt kan je veel voor de maatschappij betekenen: goede doelen nemen maar al te graag jouw geld over en de voedselbank schreeuwt om een donatie. Geef je hier geen mallemoer om? Zoek je nog een cadeautje voor onder de kerstboom? Wil je graag een unieke Playstation 3 hebben? Dan is de gouden PS3 iets voor jou. Voor het voordelige bedrag van maar $4999 kan je de unieke Playstation 3 bij het Amerikaanse Computer-Choppers bestellen. De spelcomputer is gemaakt van 24 karaat goud en wordt geleverd met twee gouden controllers. Even ter vergelijking, voor dit bedrag kan je 60 nieuwe games kopen bij je lokale gameboer. Maar aan de andere kant kan het met deze crisis wel eens een goede investering zijn, de goudprijzen zijn namelijk flink gestegen!

Morgen duidelijkheid voor Oekraïne

De UEFA beslist morgen of en met hoeveel steden Oekraïne verder mag met de organisatie van het Europees kampioenschap voetbal 2012.

Met nog iets meer dan twee jaar te gaan, is er in Oekraine pas één van de speelsteden klaar voor het EK dat samen wordt georganiseerd met Polen. Hoofdstad Kiev voldoet aan de voorwaarden, Donetsk, Charkov en Lvov zijn nog niet goedgekeurd door de Europese voetbalbond.

In de betreffende steden wordt wel voortgang gemaakt, maar het gaat langzaam. Gleb Kawaljoek, sportjournalist bij een krant in Lvov, zegt dat het stadsbestuur veel te lang heeft gewacht totdat er zich investeerders melden. “Ze kwamen niet, en nu moeten ze alsnog zelf gaan investeren, terwijl de stad door de financiele crisis zo’n beetje failliet is”, aldus Kawaljoek. “Er wordt absoluut voortgang gemaakt nu, de vraag is alleen of het voor de UEFA nog op tijd is”.

F1 moet nieuwe media omarmen

De Formule 1 moet meer doen met internet en de nieuwe media in plaats van zich volledig te richten op de bestaande media zoals televisie. Dat is de boodschap die op de openingsdag van het Motor Sport Business Forum in Monaco verkondigd is.

Formule 1 gaat qua gebruik van de media niet met de tijd mee, terwijl de mogelijkheden er volgens Gerard Lopez, die met zijn bedrijf interesse heeft in het F1-team van Renault, er wel zijn. "De teams kunnen de sport dichter bij het publiek brengen. De sport en alles er omheen gaan veranderen. Je kunt het internetpubliek niet op dezelfde manier beheersen zoals je dat met TV-publiek doet," zei de Luxemburger die wijst naar hoe de muziekindustrie het gedaan heeft.

"De meeste contracten zijn gebaseerd op hoe vijftien tot twintig jaar geleden naar zaken werden gekeken. Het feit is dat over vier jaar de meeste mensen het niet meer via TV zien maar via internet. Dit heeft invloed op de onderhandelingen van contracten en hoe je je content verspreid. Je moet nieuwe manieren vinden om geld te verdienen, want alleen dan hou je de sport in leven."

"Ik kijk naar de toekomst van de Formule 1 zoals deze kan verlopen als ze goed gemanaged wordt. Het is een sport die nog niet de hele wereld heeft bereikt via het web. Ik heb de muziekindustrie destijds verlaten omdat het internet niet wilde omarmen. Ik zat bij Time Warner en ik zei dat als de muziekindustrie het internet niet zou omarmen het ten onder zou gaan."

"Iedereen verklaart me voor gek omdat ik de Formule 1 in ga, maar hier liggen grote kansen op het gebied van online bezittingen en het bereiken van publiek dat nog nooit bereikt is. Er is een kans om van de sport net zoals voetbal een globale sport te maken. Ik denk dat het kan en daarom ben ik er geïnteresseerd in."

Honda mogelijk toch in winterstop weg

Omroep Venlo meldt dat Keisyke Honda op concrete interesse kan rekenen van clubs die hem in de komende winterstop willen aantrekken. De assistent-trainer van VVV-Venlo, Will Boessen, zegt dat vanavond in Club TV.

Boessen zegt dat verschillende clubs gevraagd hebben of ze met Honda mogen praten over een overgang. Mocht Honda inderdaad vertrekken, dan heeft VVV al een vervanger voor hem in gedachte.

Hai Berden, voorzitter van de club uit Venlo, gaf een aantal weken geleden nog aan dat Honda waarschijnlijk tot het eind van dit seizoen bij de club blijft.

Van Buyten: "Interesse in mij is groot"

Bayern München wist afgelopen dinsdag in een spectaculaire wedstrijd de volgende ronde van de Champions League te bereiken. In Turijn werd het 1-4 voor de bezoekers met onder andere Daniël van Buyten in de gelederen.

"De nacht na de wedstrijd ben ik pas om 5 uur gaan slapen," vertelt Van Buyten donderdag tegenover Sporza. "Er was een banket voor de ploeg, maar ik heb geen enkele druppel alcohol aangeraakt. We hebben de match telkens opnieuw gespeeld. Onvergetelijke momenten gewoon."

Het contract van de Belgische verdediger loopt in juni af. "Bayern weet wat ik wil. Over enkele dagen zitten we weer samen om te praten. Ik denk dat ik de laatste maanden getoond heb wat ik waard ben. Dat zou in januari moeten uitmonden in de ondertekening van een nieuw contract. Trouwens, er hebben al veel andere clubs naar mijn manager gebeld. De interesse is groot en de clubs zijn niet de kleinste."

Palmeilanden Dubai zinken

Volgens het Nederlandse bedrijf Fugro, dat gespecialiseerd is in bodemonderzoek, zijn de drie palmeilanden voor de kust van Dubai aan het zinken. Jaarlijks zakt de bodem van de eilanden circa vijf millimeter. Als er geen maatregelen getroffen worden, zal dit proces nog sneller verlopen.

Het bericht hierover zorgde voor nogal wat ophef in Dubai, dat sowieso al gebukt gaat onder financiële zorgen. Fugro werd daarom bang om toekomstige orders in het Arabische Emiraat mis te lopen, en trok zijn keutel in. Het zou allemaal toch wel meevallen, omdat de verzakking minder dan een centimeter op jaarbasis is. Bovendien zou het een normaal verschijnsel zijn.

De melding dat de prestigieuze eilanden verzakken is echter geen grote ramp voor Fugro. Vooral Nakheel, de vastgoedtak van het bijna failliete staatsbedrijf Dubai World, wordt door het nieuws getroffen. 

Met dank aan evil23 voor de submit.


Emanuelson weer fit

Ajacied Urby Emanuelson kan aankomend weekend in actie komen in de competitiewedstrijd tegen NEC. Emanuelson is zo goed als hersteld van zijn rugblessure.

Emanuelson zal tegen de Nijmegenaren waarschijnlijk de plek van de geschorste Vurnon Anita als linksback innemen.

Coach Martin Jol neemt Christian Eriksen nog niet op in de selectie van de Amsterdammers. Jol zegt dat hij voorlopig de voorkeur geeft aan Ismaïl Aissati en Siem de Jong. "Het zou wel kunnen dat Eriksen in de winterstop mee op trainingskamp gaat," aldus Jol.

Armstrong: 'Na 2011 stop ik ermee'

Lance Armstrong stopt naar eigen zeggen na 2011 met fietsen. Dit heeft de Amerikaanse wielrenner in Gazetta Dello Sport laten weten.

Armstrong is op dit moment in Arizona, waar een trainingskamp voor Team RadioShack is belegd. "Dit team is niet voor mij opgezet. Ik ben 38. Onze doelen reiken verder dan Armstrong," liet de Texaan gisteren, tijdens de presentatie van zijn ploeg, al weten.

In de komende twee jaar gaat Armstrong in elk geval proberen de Tour de France voor de achtste maal op zijn naam te schrijven. De laatste Tour-zege van de Amerikaanse wielrenner dateert alweer uit 2005. Kort daarna trok hij zich terug uit het peloton, waarna hij afgelopen seizoen zijn rentree maakte.

Voor meer sportnieuws kijk je natuurlijk op FOK!sport.

Geen Villeneuve bij Lotus F1

Jacques Villeneuve is geen kandidaat om een van de stoeltjes van het nieuwe team Lotus F1 in te nemen. De 38-jarige Canadees werd in de afgelopen maanden gelinkt aan een rentree in de Formule 1 bij Lotus, maar teambaas Tony Fernandes ontkent de interesse.

Villeneuve bezocht recentelijk het hoofdkwartier van Lotus in Groot-Brittannië. Dit voedde de geruchten die nu ontkracht worden. Fernandes zei bij het Motor Sport Business Forum in Monaco dat hij de rijders voor 2010 volgende week bekend zal gaan maken. De coureurs zullen betaald worden en hoeven geen geld mee te nemen zoals bij andere nieuwe teams. "Ik weet dat we in het eerste jaar niet vooraan mee zullen gaan doen. Dat heeft tijd nodig en we hebben een goede basis waarop we kunnen gaan bouwen," meldde Fernandes.

Advocaat gepresenteerd bij AZ

Dick Advocaat is vanmiddag officieel gepresenteerd als trainer van AZ. De Haagse oefenmeester is tot 30 juni 2010 de vervanger van de op 5 december ontslagen Ronald Koeman. Hij combineert zijn werkzaamheden met het bondscoachschap van Belgie.

Pas zaterdagmiddag werd Advocaat door Algemeen Directeur Marcel Brands gebeld met de vraag of hij interesse had in het trainerschap bij AZ. De geruchten dat er al eerder contact zou zijn geweest met AZ werden de kop in gedrukt. "Ik begon natuurlijk 3,5 maand eerder en heb in september al aangegeven bij de Belgische bond dat als er een club zou komen me dat wel wat zou lijken. Na de wedstrijd tegen Hongarije heb ik dat opnieuw aangekaart. Of de naam van AZ toen al speelde? Nee, dat lijkt me niet."

Naar eigen zeggen dreef zijn verslaving aan voetbal hem terug naar de functie van clubcoach. "Ik verveelde me niet bij de Belgische bond, maar miste het voetbal wel. Het begon toch te kriebelen. En ik ben heel erg fit. Waarom zou ik dan niks doen als AZ komt? Ja, het had ook een andere club kunnen zijn, maar die was er niet. Dat AZ kwam is mooi, hoe vervelend de situatie voor Koeman ook is."

De doelstelling van Advocaat is duidelijk.Europees voetbal halen met AZ. "Er moet een herkenbaar systeem komen, zodat de spelers weten wat er moet gebeuren." Waar het aan schort bij AZ wilde de oefenmeester niet zeggen. "Duidelijk is dat er iets mis is als je vijf maanden nadat je kampioen bent geworden negentien punten achterstaat. Ik ga de komende tijd uitvinden wat dat is."

Brands blij met interesse Adriaanse

Marcel Brands reageerde verheugd op de open sollicitatie van Co Adriaanse. De voormalig trainer van de Alkmaarse formatie ziet een eventuele terugkeer bij de regerend landskampioen wel zitten. In de periode tussen 2002 en 2005 had hij het eerste elftal ook al onder zijn hoede.

"Goed om te horen," aldus Brands, technisch directeur van AZ. "Maar het is wel erg voorbarig om hier iets over te zeggen. Natuurlijk vinden we het prettig dat Co de club blijkbaar nog steeds een warm hart toedraagt, maar meer ook niet. We zijn op dit moment nog niet bezig met de vraag wie volgend seizoen hoofdtrainer wordt."

Dick Advocaat zal de selectie van AZ in elk geval tot het einde van het seizoen gaan leiden. De bondscoach van België tekende eerder deze week een contract met de ploeg uit Alkmaar. "Juridisch moeten alle contracten van de KNVB lopen tot 30 juni, dus Dick heeft tot die datum een contract. Maar feitelijk loopt zijn dienstverband hier af, als de competitie afgelopen is. Dan keert hij terug naar België."

Meer dan 100 mensen opgepakt voor kinderporno

De politie heeft na een onderzoek in Nederland en achttien andere landen in totaal 115 mensen opgepakt die via een Oostenrijkse website kinderporno verspreidden. Het onderzoek onder de naam Operatie Typhon heeft twee jaar in beslag genomen. Dat heeft de Europese politieorganisatie Europol vandaag meegedeeld. De Oostenrijkse criminele inlichtingendienst had de leiding van het onderzoek.

Onder de verdachten zijn mensen die door hun werk veel met kinderen te maken hebben, zoals leraren en conciërges. Tot de landen waar bij mogelijke verdachten huiszoeking is gedaan, behoren Nederland, België, Bulgarije, Canada, Hongarije, Malta, Spanje en het Verenigd Koninkrijk. De rechercheurs hebben 221 mensen die van betrokkenheid bij kinderporno worden verdacht, kunnen identificeren. Van vijf slachtoffers, in de leeftijd van 4 tot en met 12 jaar, is de identiteit vastgesteld.

Europol heeft tot nu toe 23 internationale operaties tegen kinderporno ondersteund. Van ongeveer 1600 mensen die zich aan het maken, verspreiden of gebruiken van kinderporno schuldig maakten, is de identiteit vastgesteld.

'Mensenrechten in Iran slechtste in 20 jaar'

De mensenrechtensituatie in Iran is de afgelopen twintig jaar niet zo slecht geweest als op dit moment. Dat schrijft Amnesty International in een vandaag verschenen rapport.

Volgens de mensenrechtenorganisatie worden mensen gemarteld, vermoord en verkracht. Officiële Iraanse onderzoeken naar de beschuldigingen lijken vooral bedoeld om de schendingen te verdoezelen, aldus Amnesty.

De situatie is sterk verslechterd na de omstreden presidentsverkiezingen van 12 juni. De oppositie zegt dat die via fraude door Mahmoud Ahmadinejad zijn gewonnen. De autoriteiten ontkennen dat. Na de verkiezingen ging de oppositie massaal de straat op.

Sindsdien zijn volgens Amnesty zeker vierduizend mensen gearresteerd. Officiële cijfers meldden dat tijdens het geweld na de verkiezingen 36 mensen omkwamen, maar de oppositie spreekt van zeker zeventig doden.

Obama krijgt Nobelprijs

De Amerikaanse president Barack Obama heeft vandaag in het stadhuis van de Noorse hoofdstad Oslo de Nobelprijs voor de Vrede ontvangen.

Obama krijgt de prijs voor onder meer zijn inzet om de spanningen en conflicten in de wereld te verminderen en om zijn streven naar een kernwapenvrije wereld.

Voorzitter Thorbjorn Hagland van het Noorse Nobelcomité verdedigde de keuze van Obama en zei dat de toekenning ook gezien moet worden als "een oproep om te handelen" aan het adres van de president.

Formule 1-teams plannen presentatie

De Formule 1-teams willen volgend jaar in één grote presentatie hun nieuwe auto’s allemaal tegelijk te presenteren. Om kosten te besparen vergadert de Formula One Team’s Association (FOTA) vandaag hierover.

Vandaag komt de FOTA in Monaco bijeen om te vergaderen over het seizoen van 2010. Hierin zal ook de presentatie aan bod komen. Volgens Nick Fry, CEO van Mercedes GP, hebben de teams al ingestemd met het voorstel, maar moet het nog zorgvuldig worden uitgewerkt.

De presentatie zou eind januari in de Spaanse stad Valencia moeten plaatsvinden. De locatie wordt waarschijnlijk het artistieke Ciudad de las Artes y de las Ciencias. BMW Sauber presenteerde hier al eens haar auto's.

Begin februari, als de presentatie achter de rug is, begint de eerste officiële Formule 1-test van 2010 op circuit Ricardo Tormo in Valencia.

Fry: "Ik wil niet te veel ingaan op details, maar de teams hebben al overeenstemming bereikt over een gezamenlijke presentatie. We willen er alleen voor zorgen dat het een degelijk evenement gaat worden."

"Het is een enorm initiatief waarbij wij als teams onze samenwerking onderstrepen. We gaan niet meer op eigen houtje onze auto’s presenteren en daarom willen we iets organiseren dat veel klantvriendelijker is."

Sony's motioncontroller wordt een juweeltje?

Afgelopen E3 hebben Sony en Microsoft allebei aangekondigd aan de slag te zijn met motioncontrollers. Microsoft doet dit met Project Natal en Sony doet dit met... ja, met wat eigenlijk? Er is namelijk nog steeds geen naam aan het beestje gegeven. Op de interwebswordt de motioncontroller 'The Wand' genoemd maar dit is niet de officiële naam. Sony wil er nog steeds niets over kwijt maar EA baas John Riccitiello heeft misschien wel de naam per ongeluk verklapt.

Riccitiello heeft namelijk in een interview laten vallen dat de motioncontroller wel eens 'Gem' zou kunnen gaan heten.

In the coming year, both Sony and Microsoft have announced new controllers. Motion sensor controls, Natal and Gem, these are likely to bring new consumers into the marketplace.

Sony heeft al op dit gerucht gereageerd met het gebruikelijke "We don't comment on rumor and speculation". Helaas moeten we het nog even doen zonder een naam.


De motioncontroller van Sony werkt in combinatie met de Playstation Eye camera. Deze registreert de gekleurde bol aan de bovenkant van de controller en samen met verschillende sensoren in de controller kan de Playstation 3 dit omzetten naar erg nauwkeurige bewegingen. Eerder deze week kwam al het nieuws naar buiten dat Sony een aantal ideeën voor uitbreidingen voor op de controller had gepatenteerd.

Been: "Kans op vertrek De Guzman is groot"

Jonathan de Guzman zit dicht tegen zijn rentree bij Feyenoord aan, maar een transfer is mogelijk dichterbij.

De Guzman traint alweer weken mee met de hoofdmacht van Feyenoord, maar speelminuten maakte hij nog niet. Vanaf half oktober is De Guzman bezig te herstellen van een meniscus-operatie.

Het is goed mogelijk dat De Guzman echter vertrekt bij de Rotterdammers, voordat hij wedstrijdfit is. Grote clubs als Chelsea en Valencia toonde eerder al interesse in de geboren Canadees. Trainer Mario Been houdt rekening met een vertrek in de winterstop.

"Persoonlijk acht ik die kans groot", zei de oefenmeester donderdag over de mogelijkheid van een vertrek tegenover het Algemeen Dagblad. Zaakwaarnemer Jan de Visser heeft echter nog niets over ene transfer te melden. "Er is geen nieuws op dat vlak."

'Onrust bij vrouwen over thuisbevallingen'

Er is veel ongerustheid ontstaan bij zwangere vrouwen door uitspraken van gynaecologen op televisie dat het Nederlands systeem van thuisbevallingen leidt tot onnodige sterfte onder baby's. Dat zegt onderzoeker Marianne Nieuwenhuijze van de vakgroep Verloskunde (Midwifery Science) van de Academie Verloskunde Maastricht.

De verloskundigen houden vandaag een congres in Utrecht waar ze willen benadrukken dat de thuisbevallingen wel veilig zijn. Ze zeggen zich te baseren op wetenschappelijke onderzoeken.

De aflevering van Zembla waarin de gewraakte uitspraken gedaan worden kan je hier vinden.

Agent verdacht van zeker 20 verkrachtingen

De Russische politie heeft donderdag in Moskou een verkeersagent aangehouden die wordt verdacht van zeker twintig verkrachtingen. Alle delicten zou hij vanaf maart dit jaar in het zuiden van de hoofdstad Moskou hebben gepleegd. Dat heeft het Openbaar Ministerie in de Russische hoofdstad meegedeeld.

De Russische politie wordt geplaagd door schandalen. Zo schoot een agent twee personen dood en waren er berichten over mensen die als gevolg van het optreden van agenten waren gestorven. Minister Rasjid Noergaliev van Binnenlandse Zaken zei vorige maand dat burgers het recht hebben terug te slaan als een agent hen aanvalt. Sommige activisten voor de mensenrechten zagen in die uitlating een teken dat de Staat de politie niet meer in de hand heeft.

Nederlandse jongeren gaan snel het huis uit

Nederlandse jongens verlaten de ouderlijke woning gemiddeld als ze 24,2 jaar oud zijn. Voor meisjes ligt die leeftijd op 23,2 jaar.

Nederlandse jongeren horen daarmee tot de koplopers in Europa, samen met de Finse en de Franse. Bulgaarse, Sloveense en Slowaakse jongeren zijn het meest honkvast. Jongens uit deze landen gaan pas thuis weg als ze gemiddeld 31,5 zijn. Voor meisjes ligt die leeftijd een paar jaar lager.

Dat blijkt uit cijfers die Eurostat, het statistisch bureau van de EU, vandaag heeft gepresenteerd.

Het aantal laagopgeleide jongeren tussen de 25 en 34 zonder baan is in Nederland, met zijn Europees gezien geringe werkloosheid, het kleinst: 6,4 procent. Aan kop gaan hier Tsjechië, Slowakije en Letland. Ook hoger opgeleide jongeren komen in Nederland sneller aan de slag dan in de andere EU-landen.

Amsterdamse school dicht wegens virusinfectie

Basisschool De Meidoorn in Amsterdam is tijdelijk dicht wegens de uitbraak van een virusinfectie. Waarschijnlijk is het buikgriepvirus uitgebroken. De GGD in de hoofdstad bevestigde vandaag een bericht hierover in Het Parool.

Zeven leraren en een derde van de circa 150 leerlingen hebben de ziekte onder de leden. De school is vandaag dichtgegaan en gaat waarschijnlijk na het weekend weer open.

Paay: ik krijg geen erectie van Theo

De aanval van Theo Maassen aan het adres van de zestigjarige Paay doet haar helemaal niks. Zo weinig dat ze er uitvoerig over praatte in het programma van Edwin Evers. Gisteren zei Maassen dat Paay de eer aan zichzelf had moeten houden en dat de foto's leuk zijn voor necrofielen.

Paay: "Ik dacht, je probeert leuk te zijn maar je bent helemaal niet leuk. Iedereen keek hem ook met verbazing aan, van 'waar heb je het allemaal over.' Het werd ook zeer vrouwonvriendelijk, het is zeer beledigend. Ik dacht alleen maar wat ben jij een zielige, gefrustreerde man."

Ook wilde Paay, die vertelde iedereen in bed te kunnen krijgen, hem na afloop geen hand meer geven. "Deze man, toen ik zo tegenover hem zat, daar krijg ik geen erectie van hoor. Zo'n man, daar loop ik langs, dat doet me helemaal niks. Hij wilde maar aandacht en dat ging van mijn tijd af."

Ook een mening? Doe mee aan de Maassen vs Paay-poll.

[Upd] Wiggins alsnog naar Team Sky

Team Garmin heeft bekend gemaakt Bradley Wiggins toch te laten gaan. De Brit wilde erg graag voor Team Sky gaan rijden, maar tot een akkoord kwam het steeds niet. Nu is daar alsnog verandering in gekomen.

Jonathan Vaughters, manager van Team Garmin, besloot uiteindelijk om Wiggins toch zijn zin te geven. Het contract van de wielrenner liep nog tot eind 2010 door.

"Deze uitkomst is niet waar we op hoopten, ik had graag gezien dat Bradley was gebleven. Maar we houden vertrouwen in ons team, ook zonder hem. Met Christian Vande Velde hebben we een renner in huis die achtste werd in de Tour van 2009 ondanks een aanloop vol blessures. Maar ook sprintsensatie Tyler Farrar, David Zabriskie, David Millar en Dan Martin hebben getoond iets in de Tour te zoeken te hebben. Voeg daar nieuwkomers als Johan van Summeren en Jack Bobridge aan toe en we kijken met vertrouwen naar de toekomst."

Update:

Inmiddels is bekend geworden dat Bradley Wiggins voor vier jaar bij Team Sky heeft getekend.

Armstrong: "Na 2011 stop ik ermee"

Lance Armstrong stopt naar eigen zeggen na 2011 met fietsen. Dit heeft de Amerikaanse wielrenner in Gazetta Dello Sport laten weten.

Armstrong is op dit moment in Arizona, waar een trainingskamp voor Team RadioShack is belegd. "Dit team is niet voor mij opgezet. Ik ben 38. Onze doelen reiken verder dan Armstrong," liet de Texaan gisteren, tijdens de presentatie van zijn ploeg, al weten.

In de komende twee jaar gaat Armstrong in elk geval proberen de Tour de France voor de achtste maal op zijn naam te schrijven. De laatste Tour-zege van de Amerikaanse wielrenner dateert alweer uit 2005. Kort daarna trok hij zich terug uit het peloton, waarna hij afgelopen seizoen zijn rentree maakte.

Van den Bergh nu al terug bij ADO

Ricky van den Bergh keert terug bij de selectie van ADO Den Haag. Aanvankelijk was de middenvelder tot de winterstop veroordeeld tot de beloften nadat hij in de wedstrijd tegen PSV zijn derde rode kaart van het seizoen kreeg.

Een gesprek tussen trainer Raymond Atteveld, aanvoerder Danny Buijs en Van den Bergh, bracht als uitkomst dat Van den Bergh nu al terugkeert bij het eerste elftal. "We zijn hier alledrie heel blij mee. Datzelfde geldt denk ik voor heel ADO Den Haag," was de reactie van Atteveld.

"De afgelopen weken zijn zwaar geweest. Impulsief heb ik in een bepaalde situatie verkeerd gereageerd. Eén ding is duidelijk: We willen allemaal het beste voor de club," aldus Van den Bergh.

'Suárez in de winter naar Chelsea'

Er bestaat een mogelijkheid dat Luis Suárez na de winterstop niet meer in Nederland speelt. Chelsea is namelijk van plan een bod op de sterspeler van Ajax uit te brengen. De ploeg uit Londen zou twintig miljoen pond (ongeveer 22 miljoen euro) voor de Uruguayaan overhebben.

Ook andere ploegen zouden naar de diensten van Suárez hengelen, maar verscheidene media melden dat een overgang naar The Blues het meest concreet is. Chelsea kan ondanks het opgelegde transferverbod, dat tot 2011 zou gelden, namelijk nog spelers aantrekken. De ploeg ging namelijk in beroep tegen het vonnis, waarna het CAS de eerder genomen beslissing opschortte.

Chelsea zou naast Suárez ook jagen op de handtekening van Sergio Agüero (Atletico Madrid) en Jack Rodwell (Everton).


Discussieer ook op het forum over Ajax!

[EK] Nederlandse dames sterk op 100 meter

Inge Dekker heeft tijdens het EK Kortebaan zwemmen in het Turkse Istanbul verrassend goed van start gegaan. De 25-jarige topzwemster wist na 51,85 seconden de muur weer te raken en zwom hiermee een nieuw kampioenschapsrecord. Dekker bleef nog wel 0,11 seconde achter het Nederlandse record van Marleen Veldhuis.


Op het koningsnummer waren ook nog twee andere Nederlandse zwemsters actief. Zij waren samen met Dekker oppermachtig want Ranomi Kromowidjojo en Femke Heemskerk werden tweede (52,41) en derde (52,68). Kromowidjojo wist zich met deze tijd te plaatsen voor de halve finales. Heemskerk mag niet naar de halve finale doordat er een regel is dat er slechts twee zwemmers per land in de halve finale actief mogen zijn.

Hofland beslist in winterstop

Kevin Hofland zal in de aankomende winterstop een beslissing nemen over zijn toekomst. Dit seizoen speelt de verdediger weinig voor Feyenoord en daar baalt hij van. Hofland zei dit tegenover Voetbal International.

"Ik ben twee keer in de basis begonnen, voor de beker tegen Harkemase Boys en FC Den Bosch. Met alle respect voor die clubs, bijzonder was het niet. Ik heb het naar mijn zin bij Feyenoord, maar wil wel graag spelen," aldus Hofland die nog een contract tot medio 2011 heeft bij Feyenoord.

"Begin januari gaat de transfermarkt open en zal ik bekijken of die ook open gaat voor mij. Pas dan neem ik een beslissing."

Nieuw werk ontdekt van Judith Leyster

Het Frans Halsmuseum in Haarlem heeft een nieuw schilderij ontdekt van de Haarlemse schilderes Judith Leyster (1609-1660), Leyster is de bekendste vrouwelijke Nederlandse schilderes uit de Gouden Eeuw. Het Frans Halsmuseum hoopt het schilderij op korte termijn te kunnen exposeren, maar het werk is erg beschadigd.

Volgens een medewerkster van het museum is de ontdekking zeer recent. Bijzonderheden wilde zij nog niet geven. Het museum komt binnenkort met meer informatie over het nieuw ontdekte werk van de schilderes.

Overmorgen opent het museum ter gelegenheid van de vierhonderdste geboortedag van Judith Leyster een kleine tentoonstelling van haar werk in samenwerking met de National Gallery of Art in Washington.

Tientallen mensen op Filipijnen gegijzeld

Gewapende mannen hebben in het zuiden van de Filipijnen 65 mensen in gijzeling genomen. Dat heeft het leger vandaag laten weten.

Volgens het leger is de gijzeling uitgevoerd in een gebied waar communistische rebellen actief zijn. Vorige maand werden bijna zestig mensen vermoord op het zuidelijke eiland Mindanao. Militieleden van de regerende Ampatuan-clan zaten vermoedelijk achter de massamoord. De slachtoffers waren leden van een rivaliserende clan en een groot aantal journalisten.

Het hoofd van de Ampatuan-clan, gouverneur Andal Ampatuan van de provincie Maguindanao, is aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij het bloedbad. Ook zijn zoon, die als hoofdverdachte wordt gezien, is opgepakt.

Keeper Lehmann leegt blaas tijdens wedstrijd

Jens Lehmann stond gisteravond, tijdens het Champions League-treffen met Unirea Urziceni, korte tijd niet in zijn doel. De sluitpost van VfB Stuttgart had hoge nood en kreeg tien minuten voor tijd de kans zijn blaas te ledigen.

Lehmann ging korte tijd achter de reclameborden zitten en deed daar vervolgens zijn behoefte. Op hetzelfde moment stond VfB Stuttgart al met 3-1 voor in de wedstrijd tegen Unirea Urziceni. De Duitsers slaagden er uiteindelijk om deze stand vast te houden, waardoor zij als tweede in groep G eindigden.


Meer sportnieuws vind je natuurlijk op FOK!sport.
Voor voetbaldiscussies kun je terecht op ons voetbalforum.

Grote jongens helpen Amsterdam bezuinigen

Oud-premier Wim Kok en KPN-topman Ad Scheepbouwer helpen de gemeente Amsterdam bij het voorbereiden van de grote bezuinigingsoperatie die de komende jaren gaat plaatsvinden. Zij zitten in een externe adviesgroep die de wijze van aanpak van de hoofdstad in totaal drie keer kritisch onder de loep zal nemen.

Dat schrijft wethouder Lodewijk Asscher (financiën) in een brief die hij deze week aan de gemeenteraad heeft gestuurd. Ook directeur-generaal van het ministerie van Binnenlandse Zaken Rob Kuipers en kroonlid van de Sociaal Economische Raad Marco Wilke zitten in de adviesgroep.

Asscher kondigde in november aan dat Amsterdam tot en met 2014 in totaal 620 miljoen euro moet bezuinigen om de begroting sluitend te houden. Dat komt onder meer doordat de inkomsten door de economische crisis teruglopen en doordat de kosten van de nieuwe metroverbinding Noord-Zuidlijn de pan uit zijn gerezen.

De gemeente werkt aan een lijst van mogelijke bezuinigingsmaatregelen. Die lijst moet begin volgend jaar klaar zijn.

Grote jongens helpen Amsterdam bezuinigen  (foto: ANP)

Hoop voor mensen die ontlasting laten lopen

Ongeveer 200.000 volwassenen in Nederland hebben moeite om hun ontlasting op te houden. Dat is behalve een lichamelijk ook een zwaar belastend psychisch probleem. Het VU medisch centrum in Amsterdam noemt het daarom hoopgevend dat in het ziekenhuis een nieuwe therapie is ontwikkeld die lijkt te werken, zo heeft de kliniek vandaag bekendgemaakt.

Mensen die incontinent zijn voor ontlasting hebben vaak een beschadigde of verslapte kringspier. Dat kan bijvoorbeeld het gevolg zijn van een zware bevalling. Omdat de kringspier niet goed werkt, ontsnapt er ongewild ontlasting. Tot nu toe was er geen goede behandeling voor dit probleem.

Maag-lever-darmspecialist Maria Meurs-Szojda heeft een in Amerika ontwikkelde therapie uitgeprobeerd. Via een apparaatje diende zij temperatuurgevoelige, radiofrequente energie toe in de kringspier. Die werd daardoor sterker, terwijl het laatste stukje van de endeldarm gevoeliger werd. Patiënten voelden eerder aandrang en konden hun behoefte vaker ophouden totdat ze een toilet hadden gevonden.

Meurs-Szojda heeft de therapie nog maar bij elf vrouwen uitgeprobeerd, maar het resultaat is zeer hoopgevend, aldus de arts. Voorlopig is de behandeling alleen mogelijk in het VUmc, maar het ziekenhuis hoopt dat de zorgverzekeraars de therapie gaan vergoeden als de resultaten zo goed blijven als tot nu toe.

Lehmann leegt blaas tijdens CL-duel

Jens Lehmann stond gisteravond, tijdens het Champions League-treffen met Unirea Urziceni, korte tijd niet in zijn doel. De sluitpost van VfB Stuttgart had hoge nood en kreeg tien minuten voor tijd de kans zijn blaas te ledigen.

Lehmann ging korte tijd achter de reclameborden zitten en deed daar vervolgens zijn behoefte. Op hetzelfde moment stond VfB Stuttgart al met 3-1 voor in de wedstrijd tegen Unirea Urziceni. De Duitsers slaagden er uiteindelijk om deze stand vast te houden, waardoor zij als tweede in groep G eindigden.

Klik hier voor een filmpje!

Clijsters kijkt uit naar 2010

Kim Clijsters kijkt reikhalzend uit naar het nieuwe tennisseizoen, dat in januari 2010 met de Australian Open van start gaat. In augustus van dit jaar maakte de Belgische tennisster haar comeback en blikte vooruit op het komende jaar.

"Ik sta echt te popelen om naar Australië te kunnen vertrekken. Brian is er nog nooit geweest, de Rod Laver Arena is heel speciaal en ik wil de mensen die ik er ken nog eens terugzien," liet Clijsters met een twinkeling in haar ogen weten. "Enkel bij de lange vlucht met Jada heb ik gemengde gevoelens. Maar als ze goed kan slapen, zal ook dat wel meevallen."

Clijsters richt zich in 2010 vooral op de Grand Slam-toernooien gaan richten. "Een derde keer de US Open winnen zou leuk zijn, maar ik wil ook graag een ander grandslamtoernooi winnen," aldus de Belgische. Met dat laatste refereerde ze onder meer naar Wimbledon. "Dat toernooi gaf me de zin om terug te keren op topniveau. Ik ging er graag naar toe met mijn papa, daar wil ik een tandje bijzetten. Maar op Roland Garros heb ik dat ook."

Toch wilde Clijsters niet te ver vooruit kijken. "In 2010 ben ik er sowieso bij, maar ik hoop ook in 2011 nog een vol jaar te spelen. De Olympische Spelen in Londen zie ik op dit moment zeker zitten, maar dat is pas in 2012 en dus nog ver weg."

'Van der Sar wil nog jaar doorgaan'

Over de toekomst van Edwin van der Sar wordt al geruime tijd gespeculeerd. De routinier heeft een aflopend contract bij Manchester United, maar zou er wel wat voor voelen er nog een jaartje aan vast te plakken.

In de media werd Manchester United de afgelopen periode gelinkt aan verschillende doelmannen. Met name Igor Akinfeev (CSKA Moskou) en Manuel Neuer (Schalke 04) werden genoemd.

Volgens The Sun is Van der Sar echter bereid nog een seizoen door te gaan en staat hij open voor een nieuw contract. Manager Sir Alex Ferguson gaf eerder te kennen dat hij de Nederlandse goalie alle tijd geeft om over zijn toekomst na te denken.

Met Van der Sar op doel werd United het voorbije seizoen wederom kampioen van Engeland. In de Champions League reikten de Engelsen tot de finale, die werd verloren van FC Barcelona. Van der Sar werd onlangs door de UEFA verkozen tot doelman van het jaar.


Ook op het forum kan je over de Premier League discussiëren!

Ajax: "Deal Cvitanich nog niet afgerond"

Gisteren werd bekend gemaakt dat Dario Cvitanich op huurbasis voor CF Pachuca zou gaan spelen. Ajax, de huidige werkgever van de Argentijn, verklaarde echter dat er van een afgeronde deal nog geen sprake is.

Zo zou CF Pachuca, dat in de Mexicaanse competitie speelt, nog aan moeten tonen te kunnen voldoen aan een aantal verplichtingen. Cvitanich staat sinds de komst van Marko Pantelic op een zijspoor en krijgt nog maar zeer weinig speelminuten van trainer Martin Jol.

De afgelopen maanden liet Cvitanich dan ook weten niet blij te zijn met de ontstane situatie, waardoor de kans groot is dat hij zal vertrekken. Ajax heeft zich namelijk voorgenomen om de selectie in de winter fors in te gaan krimpen.

Rob Wielaert, Rasmus Lindgren, George Ogararu, Oleguer en Bruno Silva zouden de hoofdstad onder bepaalde voorwaarden al mogen verlaten. Daarnaast bekijkt men of het mogelijk is om een aantal talenten uit de jeugd te verhuren aan andere ploegen.

Manager: "Kimi sloeg F1-aanbod af"

Dat Kimi Räikkönen in 2010 niet in de Formule 1 rijdt is volgens zijn manager Steve Robertson zijn eigen keuze geweest. Hij werd er niet toe gedwongen omdat teams hun aanbod introkken.

De Fin stond in de belangstelling van McLaren, Toyota en Mercedes GP. Hij tekende echter bij het Junior Team van Citroën in het World Rally Championship. Een terugkeer in de Formule 1 sluit The Iceman zeker niet uit voor 2011.

Robertson zei in Turun Sanomat dat Räikkönen het aanbod van de F1-teams naast zich neergelegd heeft omdat hij rally's wilde gaan rijden. "Mercedes wilde Kimi graag hebben, maar op dat moment had hij al besloten om naar het WRC te gaan. Kimi verandert niet van gedachten."

De F1-wereldkampioen van 2007 zal twee weken voor de start van het officiële WRC-kampioenschap zijn debuut maken in de Finse Arctic Lapland Rally. Mogelijk zit er volgens de co-rijder van Räikkönen Kaj Lindström voor deze rally nog een test in op de Finse wegen, maar daarover is nog niets besloten.

Politie stopt met opnemen blikschade

De politie komt vanaf 1 januari niet meer naar alle ongelukken waar alleen sprake is van lichte blikschade. Bij een groot deel van de gevallen moeten weggebruikers voortaan zelf de schadeformulieren invullen.

Een woordvoerder van de Raad van Hoofdcommissarissen heeft dit bericht van de NOS vandaag bevestigd. De politie wil met de nieuwe richtlijn een einde maken aan de willekeur binnen de korpsen. "Sommige korpsen rukken nog wel uit, andere niet", stelt de zegsman. "We willen daar graag wat eenduidigheid in aanbrengen."

Bovendien stelt de politie dat in dit soort simpele gevallen "best een beroep kan worden gedaan op de zelfredzaamheid van de burger". Bij grotere blikschade, of als er onenigheid is tussen twee gebotste automobilisten, komt de politie overigens nog wel naar de plaats van het ongeval.

Asielkinderen sneller teruggestuurd

Uitgeprocedeerde, alleenstaande, minderjarige asielzoekers zullen vanaf volgend jaar sneller worden teruggestuurd naar het land van herkomst. Staatssecretaris Nebahat Albayrak van Justitie wil dat morgen voorstellen aan de ministerraad. Bronnen in Den Haag bevestigen berichtgeving daarover in de Telegraaf.

Asielkinderen verdwijnen nu nog vaak in de illegaliteit. Albayrak is niet van plan om kinderen van veertien of vijftien terug te sturen naar hun eigen land. Ook moet zeker zijn dat de minderjarige asielzoekers opvang hebben in het land van herkomst, totdat ze voor zichzelf kunnen zorgen.

Boete voor spammen via Hyves

De Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit (Opta) heeft een privépersoon een boete van 12.000 euro opgelegd voor het versturen van spam via het sociaal netwerk Hyves. De afzender maakte daarin reclame voor zijn website waar, deels tegen betaling, een maffiaspel gespeeld kan worden.

Onderzoek heeft uitgewezen dat de persoon ruim 3 miljoen ongevraagde 'krabbels' heeft verstuurd vanuit automatisch aangemaakte Hyvesprofielen. Het verzenden van elektronische berichten met commerciële doeleinden is verboden tenzij de ontvanger toestemming heeft gegeven.

Het is voor het eerst dat de Opta een boete oplegt wegens het versturen van ongewenste berichten via een sociaal netwerk als Hyves.

Boete OPTA wegens spammen via Hyves.  (foto: ANP)

Meer belangstelling voor hotels in Dubai

Een vakantie in Dubai is door de alsmaar dalende prijzen steeds aantrekkelijker. Hotelkamers in het emiraat zijn een stuk goedkoper sinds het land in een schuldencrisis is gekomen. Sinds de aangekondigde sanering van investeringsmaatschappij Dubai World op 1 december de financiële crisis in het emiraat inleidde, nam het aantal zoekopdrachten van Nederlanders naar hotels in Dubai met 90 procent toe.

Dat blijkt uit cijfers van boekingssite Hotels.com, marktleider op het gebied van onlinehotelboekingen. In de eerste helft van dit jaar was de gemiddelde prijs voor een vijfsterren hotelkamer in de stad nog 208 euro per nacht. In januari zal dit 159 euro zijn, een prijsdaling van 24 procent. Reizigers die een week lang in de stad verblijven, besparen gemiddeld 343 euro overnachtingskosten, berekent de boekingssite.

Door de dalende prijzen wordt een vakantie in Dubai steeds aantrekkelijker.  (foto: ANP)

Skobrev: "Ik ben onberekenbaar"

Dit seizoen heeft Sven Kramer er in de schaatssport een onverwachte concurrent bij. De Rus Ivan Skobrev is zichzelf aan het ontdekken en rijdt het ene persoonlijke record na het andere. Op de 5.000 meter in Calgary eindigde hij als tweede achter Kramer op maar twee seconden achterstand.

Reden voor de opmars van Skobrev is de overstap van de Russische schaatsploeg naar het team rond de Italiaanse trainer Maurizio Marchetto. Hier moest hij sparringpartner worden van onder meer Enrico Fabris, maar waar de Italiaan kwakkelt rijdt Skobrev juist de sterren van de hemel.

De Rus denkt nu aan het winnen van wedstrijden op de lange afstanden. "Sven is niet onverslaanbaar. Hij is wellicht niet bang voor zijn vaste concurrenten die al jaren achter hem eindigen, maar ik ben onberekenbaar. Ik weet van mezelf niet eens wat ik moet verwachten. Pas dit jaar heb ik ontdekt wat trainen inhoudt."

Toch had de Skobrev het in het begin moeilijk in Italië. "In Rusland was ik onbedreigd de beste, maar tijdens de eerste trainingen onder Marchetto kon ik totaal niet meekomen. In het krachthonk was ik de minste en ook op de fiets moest ik steeds als eerste lossen. Ik was verbaasd dat er zo hard werd getraind."

Skobrev wilde dit seizoen meetrainen met de TVM-ploeg van Kramer, maar werd daar geweigerd. Het rijden in een klein team in Italië bevalt hem wel. De Spelen in Vancouver zijn belangrijk voor hem, maar de 26-jarige schaatser vindt dat er meer is. "Pas dit seizoen behoor ik écht tot de top. Die gedachte maakt me gek. Ik wil winnen. Of het nou een World Cup, een EK of een olympisch toernooi is, maakt me niet uit. Iedere dag leer ik bij en word ik een betere schaatser, daarom is iedere dag voor mij even belangrijk. Ik kan Sven nu nog niet verslaan. Maar misschien lukt het me in Vancouver al. Anders over vier jaar in Sochi."

Skobrev komt uit een verre van ideale situatie, maar voor de Spelen van 2014 in Rusland zal alles beter geregeld zijn dankzij hulp van oud-schaatser Aleksandr Kibalko en een rijke oom. "Een goede coach is weliswaar belangrijk, maar het gaat er vooral om dat je een goed team hebt. Ik wil een eigen ploeg formeren, met minimaal drie goede mannen naast mezelf."

"Het gaat niet om geld, maar om het creëren van de ideale situatie. Dat is ook het geheim van Sven. Zijn vader was een goede schaatser, hij is geboren op een steenworp afstand van Thialf en hij maakt deel uit van een goede ploeg. Ik werd geboren in Oost-Rusland en de dichtstbijzijnde ijsbaan lag vele honderden kilometers verderop, in het Chinese Harbin. Ik zou wel willen weten waar ik nu gestaan zou hebben als ik elders was geboren."

Surfacescapes, het nieuwe tabletop gamen

Microsoft is nu al enige tijd bezig met Surface, een tafelgroot touchscreen waarmee Microsoft onderzoek doet naar de toekomst van User Interfaces. Maar zo'n tafelgroot touchscreen is natuurlijk voor veel meer leuke dingen te gebruiken, onder andere om het traditionele tabletop gaming een toffe twist mee te geven.

In onderstaande filmpjes komt een team van de Carnegie Mellon Universiteit aan bod die een Dungeons & Dragons-client hebben gemaakt voor Surface. Met behulp van echte miniaturen kun je interacteren met de virtuele wereld die op de Surface voorkomt. Het klinkt allemaal wazig, maar onderstaande twee filmpjes maken het duidelijker. Het eerste filmpje is een achtergrondfilmpje, hoe kwam het team op het idee, het tweede filmpje is een gameplayvoorbeeld.


Zwangerschapsgym voor de koe

Vijftien drachtige koeien op een proefboerderij in het Utrechtse Zegveld hebben in de afgelopen maanden meegedaan aan speciaal voor hen ontworpen zwangerschapsgymnastiek. De koeien zijn ondertussen allemaal bevallen van een gezond kalf. Of de zwangerschapsgym echt goed is geweest voor de koeien, moet nog blijken uit laboratoriumtesten die naar verwachting in januari klaar zijn.

Dierenarts Roselinde Goselink van de faculteit dierenwelzijn van de Wageningen Universiteit heeft het project opgezet. "Het begon als een wild idee, zo van: dat zou misschien wel fijn zijn voor koeien. Het productschap Zuivel heeft het opgepakt en nu onderzoeken we serieus of het goed is voor koeien om in de laatste zes weken van hun dracht wat actiever te blijven. Dat doen koeien niet vanzelf, want ze zijn van nature ontzettend lui."

Zwangerschapsgym? Moehhhhhhhh.  (foto: ANP)

Abu Dhabi wil aanpassing F1-kalender

De organisatie van de Formule 1-race in Abu Dhabi hoopt nog steeds dat de FIA de Grand Prix naar achteren schuift op de kalender voor 2010. Hierdoor zou de wedstrijd in het Midden-Oosten net als dit jaar de laatste race van het seizoen worden.

Op de voorlopige kalender staat Abu Dhabi nog op 31 oktober, terwijl Brazilië voor 14 november in de planning staat. Alleen als beide promotors van de Grands Prix het eens zijn kunnen de data omgewisseld worden. Onderhandelingen zijn hierover gaande en volgens Autosport heeft de baas van het Yas Marina-circuit Richard Cregan goede hoop dat zijn race ook in 2010 de laatste van het seizoen zal zijn.

"Later deze week weten we meer," zei Cregan. "Deze week is de laatste ontmoeting over dit onderwerp en na afloop weten we waar we op de kalender staan. We houden de vingers gekruist of we de laatste race worden of niet. In beide gevallen zijn we even blij, want we willen de Grand Prix net zo'n succes maken als dat het dit jaar was."

De reden dat Abu Dhabi de laatste race van het seizoen wil zijn van economische aard. Het land kan meer aandacht vestigen op de race, zeker als de titelstrijd nog niet volledig beslist is. Daarnaast hoopt het dat het toerisme een impuls krijgt omdat de mensen na de race nog enkele dagen in het land blijven bivakkeren.

Droom Kazachstaanse Nederlanders voorbij

De droom is definitief voorbij voor de Nederlandse marathonschaatsers die namens Kazachstan wilden deelnemen aan de ploegenachtervolging bij de Olympische Spelen in Vancouver.

De Internationale schaatsunie ISU heeft de schaatsers geen toestemming gegeven om dit weekend deel te nemen aan de wereldbekerwedstrijden in Salt Lake City. Voor de Kazachstanen was dat de laatste kwalificatiemogelijkheid voor Vancouver. Volgens de ISU is er teveel onduidelijkheid over de papieren van de schaatsers.

Voor meer sportnieuws kijk je natuurlijk op FOK!sport.

Julio P. wil berechting in Nederland

De Argentijns-Nederlandse verkeersvlieger Julio P. wil in Nederland worden berecht voor zijn mogelijke aandeel in vluchten des doods ten tijde van het militaire bewind in Argentinië. Zijn advocaat Gerard Spong eist vandaag in een kort geding bij de rechtbank in Den Haag dat Nederland Spanje vraagt om uitlevering van P.

Spanje hield de ex-medewerker van Transavia aan op verzoek van Argentinië, dat hem wil berechten. Het land verdenkt Julio P. ervan dat hij in de jaren zeventig in opdracht van de militaire junta tegenstanders van het systeem vanuit vliegtuigen in de oceaan heeft gedumpt om hen te laten verdwijnen. De Spaanse rechter besluit waarschijnlijk begin volgend jaar definitief of Spanje hem aan Argentinië uitlevert.

De verdachte zelf wil echter liever voor een Nederlandse rechter komen. Hij heeft zowel de Argentijnse als de Nederlandse nationaliteit. Minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie heeft aangegeven dat hij meent dat Argentinië beter in staat is de piloot te vervolgen.

Tiger Woods uit beeld

Sponsors houden vol dat ze de overspelige golfer Tiger Woods niet laten vallen, maar de aandacht voor de Amerikaanse sportmiljardair is tanende. Hij is sinds zijn bizarre auto-ongeluk voor de deur van zijn villa nauwelijks nog te zien geweest in reclamespots, meldde klantenonderzoeksbureau Nielsen.

Gilette was op 29 november de laatste sponsor die op prime time een commercial met de alomtegenwoordige Woods uitzond. Dat was twee dagen na het ongeval in zijn woonplaats Windermere, waarbij Woods een brandkraan en een boom voor zijn huis ramde en snijwonden in zijn gezicht opliep.

Kort daarna staken de verhalen op over zijn buitenechtelijke relaties en was het zijn woedende vrouw Elin Nordegren, een voormalig fotomodel, die Woods in de gewraakte nacht met een golfclub achterna zou hebben gezeten.

De steenrijke golfer verontschuldigde zich nadien publiekelijk voor zijn gedrag. Hij gaf toe dat hij zijn gezin (met twee kinderen) en familie in de steek had gelaten en bekende min of meer zijn ontrouw. De Amerikaanse media doen sindsdien niet anders dan zijn onberispelijke imago verder schaden met wilde verhalen. Zo zou Woods in de bewuste nacht onder invloed zijn geweest van drank en kalmeringsmiddelen.

Waterpolovrouwen spelen gelijk

De Nederlandse waterpolovrouwen hebben hun eerste wedstrijd in de strijd om de Holiday Cup gelijkgespeeld. Tegen wereldkampioen Verenigde Staten werd het 6-6.

De Amerikaanse vrouwen begonnen beter aan de wedstrijd en kwamen op een 3-1 voorsprong. Nog voor de pauze zorgde Nienke Vermeer en Yasemin Smit dat het gelijk werd.

In de tweede gelft scoorden de teams om en om. Mieke Cabout bracht Oranje in de vierde periode op 6-5, maar in de tegenaanval maakte Lauren Silver de gelijkmaker, wat ook de eindstand was.

Australië is de volgende tegenstander van de Nederlandse waterpolovrouwen.

Springsteen op de bres voor homohuwelijk

Zanger Bruce Springsteen heeft gisteren opgetreden tijdens een pro-homohuwelijk bijeenkomst in zijn thuisstaat New Jersey. Met zijn optreden hoopt hij het debat over de invoering van het huwelijk tussen twee personen van hetzelfde geslacht te beïnvloeden.

Vandaag stemt de Senaat in New Jersey over het al dan niet legaliseren van het homohuwelijk. 'The Boss' is zelf een actief voorvechter van het homohuwelijk. Hij zei dat trouwen een recht is dat voor ieder mens moet gelden.

In de Verenigde Staten is het homohuwelijk een controversieel agendapunt. New Jersey is bij een positieve stemming de zesde staat waar het homohuwelijk zal worden gelegaliseerd. In de staten Connecticut, Iowa, Massachusetts en Vermont is het recht reeds erkend. In New Hampshire wordt het homohuwelijk op 1 januari van kracht.


Bruce Springsteen op de bres voor homohuwelijk  (foto: ANP)

Rutte beste politicus, Verdonk slechtste

Mark Rutte (VVD) is door zijn collega's in de Tweede Kamer gekozen tot Politicus van het Jaar. Rita Verdonk (Trots op Nederland) is volgens de parlementsleden het slechtste Kamerlid van 2009. Dat heeft de organisator van de verkiezing, actualiteitenrubriek EenVandaag, vandaag laten weten.

Rutte wordt in de lijst gevolgd door premier Jan Peter Balkenende (CDA) en minister van Wonen Wijken en Integratie Eberhard van der Laan (PvdA). In de categorie slechtste politicus is de tweede plek voor Geert Wilders (PVV) en de derde voor Agnes Kant (SP).

Tweede Kamer: Rutte beste politicus  (foto: ANP)

Terreurgroep eist aanslagen Bagdad op

De Islamitische Staat in Irak, een met het terreurnetwerk al-Qaeda verbonden groepering, heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor de bomaanslagen eergisteren in Bagdad. De claim is op een website verschenen, die extremisten in het Midden-Oosten vaker benutten.

De Islamitische Staat in Irak stelde in de verklaring dat de acties waren gericht tegen de "bastions van het kwaad, de nesten van de afvalligen en de vijanden van de islam". De groepering liet weten dat het aanslagen blijft plegen totdat de sharia, de islamitische wetgeving, is ingevoerd.

Door een reeks aanslagen eergisteren in Bagdad kwamen meer dan 120 mensen om het leven. Volgens de Iraakse politie kregen de daders hulp uit de buurlanden Syrië en Saudi-Arabië.

Ook Albert Heijn stopt met verkoop paling

Vanaf medio 2010 wordt er geen paling meer verkocht bij supermarktketen Albert Heijn. In navolging van enkele andere supermarkten staakt het concern met de verkoop van de vissoort, omdat paling een ernstig bedreigde diersoort is. Dat heeft de supermarktketen vandaag bekendgemaakt.

Eerder haalden Jumbo, Dirk, Bas, Digros en Jan Linders paling al uit de schappen. Sinds 2007 staat de vissoort op de zogenoemde Rode Lijst van bedreigde diersoorten.

Albert Heijn heeft in samenwerking met het Wereld Natuur Fonds een duurzaam alternatief voor paling ontwikkeld. Het gaat hierbij om een andere gerookte vissoort. Deze gerookte vis ligt voor Pasen in de schappen van de supermarkt.

Vanaf medio 2010 geen paling meer bij AH  (foto: ANP)

Droom Kazachstaanse Nederlanders voorbij

De droom is definitief voorbij voor de Nederlandse marathonschaatsers die namens Kazachstan wilden deelnemen aan de ploegenachtervolging bij de Olympische Spelen in Vancouver.

De Internationale schaatsunie ISU heeft de schaatsers geen toestemming gegeven om dit weekend deel te nemen aan de wereldbekerwedstrijden in Salt Lake City. Voor de Kazachstanen was dat de laatste kwalificatiemogelijkheid voor Vancouver. Volgens de ISU is er teveel onduidelijkheid over de papieren van de schaatsers.

PlayStation 3 firmware 3.15

Na de grote 3.10 update, die onder andere ondersteuning bracht voor Facebook en NOS Uitzending Gemist komt er nu een 3.15. Deze update zal niet verplicht zijn, maar biedt wellicht voldoende nieuws om deze toch te downloaden. Een lijstje van verbeteringen en toevoegingen:

- Sync problemen Bluetooth gefixed
- Sync problemen met trophies gefixed
- PSP Mini's zullen te spelen zijn op de PS3
- Toegevoegd ikoon in de XMB: Minis Save Data
- LAN data transfer utility. Hiermee is het mogelijk om 2 PlayStations direct met een LAN-kabel met elkaar te verbinden en op die manier data over te zenden. Zelfs zaken die gekocht zijn in de PlayStation Store kunnen overgezet en gebruikt worden, zolang als het account op de tweede PS3 maar geactiveerd wordt op het PlayStation Network.

CD: Enzyme X - Component 1

Veel van de hedendaagse hardcore is afkomstig van het Nederlandse Enzyme Records. Met namen als Nosferatu, Ruffneck, Endymion en Ophidian hebben ze niet de minste dj's/producers onder contract. Deze heren en de rest van de artiesten verbonden aan het label werken samen aan een project genaamd Enzyme X. Onder dit alias produceren ze tracks die normaal gesproken onder hun eigen naam nooit zouden uitbrengen. Wie achter welke plaat zit, blijft een mysterie. Wat geen geheim is, is dat een groot deel van de releases nu verzameld zijn op een dubbel-cd: Component 1

Co-op-campaign zonder Sam in Splinter Cell: Conviction

Sam Fisher keert begin komend jaar terug, maar dit keer niet als agent van Third Echelon, maar als een zelfstandig opererende bad motherfucker die op jacht is naar de ontvoerders van z'n dochter. Terwijl Sam links en rechts kontschopt is Third Echelon in dikke paniek, want er zijn wat EMP-wapens gestolen en die zouden best eens tegen de VS en z'n bondgenoten gebruikt kunnen gaan worden.

Hoe deze wapens gestolen zijn, zul je gaan ondervinden in een proloog. Nu is het gebruikelijk dat deze proloog aan de speler gepresenteerd wordt in de vorm van een filmpje, maar Ubisoft heeft besloten om hier een aparte co-op-campagne voor te implementeren. Deze campagne alleen zal al zes uur in beslag nemen en laat spelers in de rol kruipen van Daniel Sloane-Suarez (codenaam Archer) en Mikhail Loskov (codenaam Kestrel). Deze twee vertrouwen elkaar voor geen meter, maar tijdens de campagne zullen ze steeds meer op elkaar gaan bouwen. Tijdens de campagne leer je dat de EMP-wapens gestolen zijn door losgeslagen facties binnen de Russische geheime dienst en doorverkocht zijn aan de Russische mafia. De co-op-campagne speelt zich twee maanden voor het hoofdverhaal af en begint direct in een schuilplaats van de mafia in St. Petersburg.

Daarnaast zal Conviction ook een zestal uitdagingen bevatten, genaamd Third Echelon Missions. Vier van de missies zijn gebaseerd op levels uit de co-op-campagne, twee zijn exclusief in de TEM beschikbaar. Op het moment van schrijven zijn er vier van de zes missies bekend, te weten:

Hunter – Clear the map of enemies
Infiltration – Clear the map of enemies, without being detected
Last Stand – Protect an EMP warhead from waves of enemies
Face Off – Two players go head-to-head, includes a number of customisable AI enemies spread throughout the map

Eto'o: "Een klein team kan ons kopzorgen geven"

Internazionale plaatste zich gisteravond voor de achtste finales van de Champions League. De Italiaanse kampioen won met 2-0 van het Russische Rubin Kazan. Inter-aanvaller Samuel Eto'o vindt dat het allemaal wel wat beter moet.

"Het is een zege die is voortgekomen uit een goed optreden", reageerde de spits tegenover TMW. "We hebben veel meters gemaakt en dat heeft ons geholpen."

Eto'o vindt dat er van hem meer verwacht mag worden. "Negen treffers tot nu toe is bij lange na niet genoeg. Ik moet harder werken als ik in de harten van de fans terecht wil komen."

Een tegenstander voor de achtste finales heeft de aanvaller nog niet in zijn hoofd. "Als we zo spelen, wordt het altijd lastig. Zelfs een klein team kan ons al kopzorgen geven."

Jol overweegt Eriksen bij selectie te halen

De kans is aanwezig dat Martin Jol de Deen Christian Eriksen zal opnemen in de selectie van het eerste elftal voor het duel met NEC van komende vrijdag. De coach van de Amsterdammers constateerde afgelopen zondag na de nederlaag tegen FC Utrecht dat het creativiteit op het middenveld mist.

De jonge Deen maakt tot dusver indruk in het hoogste juniorenteam van de Amsterdammers. Jol is op zoek naar wat meer creativiteit op het middenveld. Eerder dit seizoen benaderde de Amsterdammers Rafael van der Vaart al voor een terugkeer naar de hoofdstad, maar Van der Vaart weigerde. Jol is zich er van bewust dat met de komst van Eriksen de ontwikkeling van onder andere Ismail Aissati en Siem de Jong zal stagneren.

Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over het bestelen door de Oranjes van het volk.

Een klinkend succes voor RTL. De rechter bepaalde dat nog veel meer informatie over het privégebruik van vliegtuigen door de koninklijke familie moet worden verstrekt. Die kosten van al die privéreisjes worden door de belastingbetaler opgehoest. Verkeer en Waterstaat had eerder door RTL geëiste documenten weliswaar verstrekt, maar bleek sommige informatie met zo’n antiek potje correctielak onzichtbaar te hebben gemaakt. Nu komt de onderste steen boven. Ik heb een nieuwe term bedacht om dat gegraai aan te duiden.

Bolat: "Dat God mij zoiets gunt"

Met een harde kopbal liet hij Sclessin gisteravond ontploffen. Sinan Bolat was al een held nadat hij Standard Luik vorig jaar kampioen maakte met een gestopte strafschop, maar na het duel met AZ zal er stilaan een standbeeld voor de Turkse goalie gemaakt gaan worden.

Standard stond op de rand van de afgrond en stond op het punt erin te tuimelen. Jeremain Lens had AZ op 0-1 gezet en de Alkmaarders consolideerden die voorsprong lang, heel lang. In de 95ste minuut besloot Bolat echter mee op te komen.

"Ik keek naar de bank of ik mee mocht gaan", haalt hij het moment terug tegenover Goal.com. "Iedereen zei: ga maar mee. Dan hoop je natuurlijk om te scoren, maar je hebt eigenlijk zoiets dat het toch niet gaat lukken. Totdat ik die schitterende vrije trap zag komen. Met heel wat geluk gaat de bal er dan in."

Bolat bleef dus nederig. "Het is puur geluk. Ik moet vooral God bedanken, die mij zoiets gunt. We hadden niets meer te verliezen. Het was de laatste seconde van de wedstrijd. Dit is mijn eerste doelpunt ooit. Fantastisch."

Schaars: "Dit verzin je niet"

AZ bleef gisteravond verbijsterd achter in Luik. Standard-doelman Sinan Bolat kopte AZ in diepe blessuretijd uit het Europese toernooi. Geen Europa League, maar louter de Nederlandse Eredivisie voor de Alkmaarders.

AZ-aanvoerder Stijn Schaars kon het achteraf nog amper bevatten. "Dit verzin je niet", stamelde hij voor de camera van de NOS. "We krijgen weer een doelpunt tegen in de laatste minuten."

"Je kan alles afspreken, maar zo'n laatste bal is vrouw en kinderen eerst", keek de middenvelder terug op de late kopgoal van Bolat. "Hij niet koppen, jij niet koppen. Dit is heel zuur. Je wil Europees spelen en jezelf graag laten zien."

De dreun is bij Schaars wel aangekomen. "Ik ben heel erg teleurgesteld. Dit moet ik even verwerken. Ik wil nog niet denken over de uitwedstrijd van zaterdag tegen PSV."



Meer discussies over AZ vind je op het forum

Adriaanse heeft wel oren naar terugkeer naar AZ

Co Adriaanse ziet wel wat in een functie als trainer bij AZ. De oefenmeester is momenteel clubloos en gaf tegenover de NOS aan de Alkmaarders een ‘goede optie’ te vinden.

Na het ontslag van Ronald Koeman trok AZ eerder deze week Dick Advocaat aan als interim-trainer. De bondscoach van België zal tot het einde van dit seizoen de honneurs waarnemen bij de regerend landskampioen.

Na de periode Advocaat moet AZ op zoek naar een nieuwe oefenmeester. Mocht de club aankloppen bij Adriaanse, dan is er een goede kans dat de oefenmeester daar op in gaat.

Bij de Noord-Hollandse club is Adriaanse geen onbekende. Tussen 2002 en 2005 stond hij al als trainer op de loonlijst van AZ. Destijds behaalde hij met de club de halve finale van de UEFA Cup, waar het in de slotminuten werd uitgeschakeld door het Portugese Sporting Lissabon.

Uitreiking Nobelprijzen in Oslo en Stockholm

In Oslo en Stockholm worden vandaag de Nobelprijzen uitgereikt. De Amerikaanse president Barack Obama neemt de meest prestigieuze, de Nobelprijs voor de Vrede, in de Noorse hoofdstad Oslo in ontvangst, in aanwezigheid van de Noorse koning Harald V

Obama krijgt de onderscheiding voor zijn "buitengewone inspanningen om de internationale diplomatie en samenwerking tussen volkeren te versterken", aldus de jury eerder dit jaar.

Later op de dag worden in de Zweedse hoofdstad Stockholm de prijzen in de andere categorieën uitgereikt door de Zweedse koning Carl Gustav XVI. Het gaat om Natuurkunde (Charles K. Kao, Willard S. Boyle en George E. Smith), Scheikunde (Venkatraman Ramakrishnan, Thomas A. Steitz en Ada E. Yonath), Geneeskunde (Elizabeth H. Blackburn, Carol W. Greider en Jack W. Szostak), Literatuur (Herta Müller) en Economie (Elinor Ostrom).

Mysterieuze lichtspiraal boven Noorwegen

Gisterochtend rond acht uur 's ochtends was er een wonderlijk verschijnsel zichtbaar boven het noordelijk deel van Noorwegen. Het verschijnsel leek op een blauwe bol die ronddraaide en lichtgevende ringen afgaf.

Het kwam achter een berg vandaan, waarna het stil hing in de lucht. Daarna bewoog de bol in cirkels door de lucht en kwam er een groenblauwe straal uit het centrum dat tien tot twaalf minuten aanhield en daarna verdween.

Omdat een filmpje zo ongeveer duizend keer zo veel zegt als een rijtje woorden: kijk hier, hier en hier voor filmpjes. Foto's hier en hier.

Op het forum zijn er topics in GC, NWS, DE en TRU

Met dank aan oa. JeetjeMina en bremmie voor de submit.

Geile boodschappen (5)

Doordat ze een ruime turquoise uniformblouse aan heeft, kan ik alleen maar gissen naar hoe de rest van haar lichaam is. Ze is denk ik niet al te groot, en te oordelen naar haar ietwat mollige armen heeft ze wat vollere rondingen dan de gratenbalen die je tegenwoordig in de modebladen ziet. Haar lachje is er een om in te lijsten. Zó'n meisje is het. Ik sta graag bij haar in de rij. Hoe langer, hoe fijner.

Adriaanse beschikbaar voor AZ

Co Adriaanse sluit niet uit dat hij volgend seizoen hoofdtrainer van AZ is. "Ik ben beschikbaar", zei de oefenmeester terwijl hij in de studio van de NOS de wedstrijd in de Champions League tussen Standard Luik en AZ (1-1) analyseerde.

Adriaanse was tussen 2002 en 2005 al hoofdtrainer van AZ. De leiding van club uit Alkmaar benaderde hem afgelopen zomer ook om Louis van Gaal op te volgen. Adriaanse kreeg afgelopen week na het ontslag van Ronald Koeman geen telefoontje. Het bestuur van AZ vond Dick Advocaat bereid om als interim-trainer te functioneren.

"Maar het is ook bekend dat ik halverwege het seizoen ook niet aan zo'n klus begin", zei Adriaanse. "Maar komende zomer is er weer een andere situatie. Dan ben je als coach betrokken bij de komst van nieuwe spelers. Dan kan je aan een team bouwen. Nee, ik heb niet de ambitie om in de aanloop van het EK van 2012 bondscoach te worden. Ik sluit een baan bij AZ niet uit."

 

Meer sportnieuws vind je natuurlijk op FOK!sport.

Afgezette Hondurese president naar Mexico

De afgezette president Manuel Zelaya van Honduras vertrekt uit zijn land en gaat in ballingschap in Mexico. Dat meldde de Hondurese krant La Prensa gisteren op zijn website.

Volgens de krant verliet Zelaya gisteren (lokale tijd) nog de Braziliaanse ambassade in de hoofdstad Tegucigalpa, waar hij bijna drie maanden geleden zijn toevlucht zocht. Een anonieme regeringsbron in Mexico bevestigde het bericht.

Zelaya werd in juni afgezet door het leger en overgebracht naar het buitenland. In september slaagde hij erin terug te keren naar Honduras en zijn toevlucht in de Braziliaanse ambassade. Van daaruit bleef hij zich verzetten tegen het bewind van zijn opvolger, interim-president Roberto Micheletti.

De nieuwe machthebbers en de ex-president kwamen na bemiddeling door de Verenigde Staten overeen dat het parlement zou beslissen of Zelaya zijn ambtstermijn alsnog zou mogen uitdienen. Een krappe meerderheid in het Hondurese parlement hield een rentree van de politicus vorige week echter tegen.

Ontvoering Nederlandse in Mexico mislukt

In Mexico is de ontvoering van een Nederlandse vrouw mislukt. In de badplaats Cancún op het schiereiland Yucatán werd ze door vier mannen gedwongen in een auto te stappen. Korte tijd later wist de politie haar te bevrijden.

Omstanders hadden het zien gebeuren en waarschuwden de politie. Die vonden de auto met de ontvoerders en de vrouw terug bij een winkelcentrum. Daar kwam het tot een schotenwisseling, meldde de Mexicaanse politie gisteren (lokale tijd).

De kidnappers sloegen vervolgens op de vlucht. Na een achtervolging van 2 kilometer reden de ontvoerders met hun auto tegen een lantaarnpaal. De vrouw werd bevrijd en de mannen werden opgepakt.

Parlement VS wil ongenode gasten Obama horen

Het Amerikaanse koppel dat eind vorige maand zonder uitnodiging bij een staatsdiner van Barack Obama wist binnen te komen, moet voor een parlementscommissie verschijnen om tekst en uitleg te geven over het voorval. Dat meldden Amerikaanse media.

De commissie Binnenlandse Veiligheid van het Huis van Afgevaardigden besloot het stel gisteren te dagvaarden. Ze moeten op 20 januari acte de présence geven. Tareq en Michaele Salahi hadden eerder geweigerd vrijwillig voor de commissie te verschijnen.

De Salahi's waren er in geslaagd op 24 november het Witte Huis binnen te komen waar Obama op dat moment de Indiase premier Manmohan Singh en honderden andere hoogwaardigheidsbekleders ontving. Dat kwam doordat beveiligingsmedewerkers niet controleerden of hun namen wel op de gastenlijst stonden. De twee gingen op de foto met hoogwaardigheidsbekleders op de rode loper en schudden zelfs de hand van Obama.

De 'partycrashers' uit de staat Virginia hebben laten weten dat ze zich zullen beroepen op hun zwijgrecht, dat is vastgelegd in de Amerikaanse grondwet. Volgens hun advocaat hebben ze de commissie al van schriftelijke informatie voorzien waaruit zou blijken dat ze wel degelijk zijn uitgenodigd. Die bewering wordt door het Witte Huis ten stelligste ontkend.

Het incident leidde tot een zeldzaam openbaar excuus van de Secret Service, de beveiligingsdienst van de president. Drie medewerkers zijn met verlof gestuurd.

Theo Maassen ruziet met Patricia Paay

De reactie van caberetier Theo Maassen op de foto's van Patricia - ik krijg iedereen in bed - Paay die morgen in de Playboy verschijnen zorgde voor veel ophef in het televisieprogramma De Wereld Draait Door (DWDD). Maassen was het duidelijk niet eens met de Playmate en ging in zijn betoog zo ver dat DWDD-presentator Matthijs van Nieuwkerk hem om excuses vroeg.

Na het bekijken van de foto's die morgen in de Playboy staan zei Theo Maassen: 'Een vriend van mij is necrofiel, en die zou het wel mooi vinden'. Dit werd door presentator Matthijs van Nieuwkerk niet gewaardeerd, hij vond dat Theo Maassen zijn excuses moest aanbieden. Dit weigerde Theo Maassen te doen, waarna Patricia Paay hem beschuldigde van aandachtstrekkerij.

Eerder in deze aflevering bracht DWDD-dichter Nico Dijkshoorn nog een ode aan de Playboy-reportage van Patricia Paay. De uitzending wordt vanavond herhaald, om 23:55 uur op Nederland 3.

Update:
Hieronder de beelden,

 



Amerikanen krijgen digitaal patiëntendossier

De Amerikaanse president Obama geeft 85 gemeentelijke ziekenhuizen in het land ruim 88 miljoen dollar voor het digitaliseren van patiëntengegevens. Dit geld is onderdeel van een plan waarin de ziekenhuizen in totaal 600 miljoen dollar krijgen voor het verhogen van de kwaliteit.

Obama beloofde dat dit geld niet alleen bedoeld is om de efficiëntie te verhogen, en daarmee de kosten te verlagen. Zo zou de kwaliteit van de zorg omhoog gaan en zou eindeloos papierwerk in de toekomst voorkomen worden.

Daarnaast hoopt Obama met het plan meer werkgelegenheid te creëren. Sinds het officiële begin van de recessie in de Verenigde Staten zijn ruim acht miljoen Amerikanen hun baan verloren. Op dit moment zit tien procent van de Amerikanen werkloos thuis.

Vieze kinderen worden gezonder

Ouders die hun kroost lekker in de modder laten spelen en op de grond gevallen snoepjes geven, dragen mogelijk bij aan de gezondheid van het kind als hij wat ouder is. Dat blijkt uit een Amerikaans onderzoek. Voornamelijk hart- en vaatziekten kunnen voorkomen worden.

De baas van het onderzoek, Thomas McDade, liet weten dat een ultrahygiënische leefomgeving voor kinderen zorgt voor een lage weerstand, ook op latere leeftijd. De onderzoekers hebben kinderen die in de jaren ´80 geboren zijn op de Filippijnen actief gevolgd tot hun twintigste levensjaar. Kinderen op de Filippijnen leven een ´viezer´ bestaan dan kinderen in de VS en komen vaker in aanraking met planten en dieren.

Statistieken wijzen uit dat de Filippijnse kinderen een hogere weerstand hebben dan de Amerikaanse, een verschil van bijna 80 procent. En dat terwijl de kinderen op de Filippijnen veel vaker worden blootgesteld aan besmettelijke ziektes. De onderzoekers willen trouwens niet dat alle Amerikaanse gezinnen nu een varken in huis nemen om wat extra bacteriën in huis te halen. Ze hopen dat de uitslag van het onderzoek mensen bewust maken van het feit dat juist in de jonge jaren van een kind ze blootgesteld moeten worden aan bacteriën. Op die manier wordt het kind gezonder.

 

Kamer wil af van aanbesteding in thuiszorg

Een meerderheid van de Tweede Kamer wil af van de verplichte Europese aanbesteding in de thuiszorg. Dat bleek vandaag in een debat over een initiatiefwetsvoorstel van SP-leider Agnes Kant.

De verplichte aanbesteding geldt sinds januari 2007. Gemeenten moesten volgens de wet op de thuiszorg (WMO) de huishoudelijke zorg aanbesteden. Dat leidde tot veel ontslagen en slechtere zorg. Naast de SP zijn nu ook GroenLinks, PvdA, CDA en de PVV tegen de verplichte marktwerking in de thuiszorg.

Agnes Kant is blij. "Het was een politieke beslissing om de marktwerking in te voeren. Nu erkent de politiek dat dit niet hoeft en ook niet gewenst is."

Borderlands DLC 'Zombie Island' nu ook uit voor de PC

Een aantal weken geleden konden de eigenaren van een PS3 of een Xbox 360 de Downloadable Content van Borderlands downloaden, PC gamers dachten dat het voor hen ook meteen kwam en dat ze in tegenstelling tot de 'dirty console peasants' niets voor de DLC hoeven te betalen .

Helaas hebben ze geen gelijk, pas vanaf vandaag is de DLC ook te vinden bij steam voor de prijs van 10 euro. In 'The Zombie Island of Dr. Ned' beschik je over een nieuw gedeelte in het spel, waarin de bekend lijkende Dr. Ned hulp vraagt omdat er iets mis is gegaan met zijn project. Helaas voor hem zijn alle zombies op het eiland uitgebroken en is het de taak aan jou om ze allemaal weer onder de grond te stoppen.



Mega Man 10 op komst voor WiiWare

In de nieuwe 'Nintendo Power' is aangekondigd dat Mega Man 10 binnenkort uitkomt voor WiiWare. In deze nieuwe Mega Man titel ga je weer aan de slag als de 8-bit avonturier en schiet je al het vijandelijke gespuis aan gort. Het principe van het spel blijft hetzelfde, al zijn er wat veranderingen.

Zo is het verhaal nu anders, je zal verschillende delen van een vaccin zoeken die robots genezen van de ziekte 'Robotenza', een ziekte die de robots gek maakt. Ook zal je vanaf het begin kunnen kiezen uit 3 characters, Mega Man, zijn broer Proto Man en een nog onbekende held. Uiteraard zijn er in dit spel weer vele nieuwe stages, vijanden en eindbazen te vinden. De raarste van die eindbazen moet wel Sheep Man zijn, een combinatie tussen een schaap en een robot, die zich in vieren kan splitsen en je uit de lucht beschiet met zijn kogels.

De game moet ergens in 2010 uitkomen en komt exclusief voor WiiWare uit.



Kerst komt tot leven in PlayStation Home

Sinterklaas is al weer even weg en het duurt nog maar een paar weken tot het kerst is. Dat laat Sony ook niet onopgemerkt voorbij gaan, zij brengen kerst tot leven in PlayStation Home.

Zo staat er in 'Central Plaza' en Festive Tree, met daaronder pakjes. Dit is geen kerstboom aangezien er verschillende festiviteiten zijn rondom kerst en Sony wil niemand uitsluiten, die hebben goed gekeken naar de Haagse Hoge School. Wat de pakjes onder de boom doen is nog geheim.

Ook zijn er prijzen te winnen, wat dacht je van Diner Dash, een arcade game die vanaf deze week in de PlayStation store uit komt. Ook zal er nieuwe (betaalde) content zijn van Dead Space en Motorstorm Pacific Rift.

Om Diner Dash gratis te winnen moet je op 11 december in PlayStation Home zijn en daar verschillende puzzels oplossen, lukt je dit krijg je een code te zien waarmee je het spel gratis kan downloaden.




2800 kilo illegaal vuurwerk gevonden

In Emmen is vandaag ongeveer 2800 kilo illegaal vuurwerk aangetroffen in een loods. Het gaat om Chinees siervuurwerk, dat alleen door personen met een speciale vergunning mag worden afgestoken. "Het vuurwerk is extra gevaarlijk, omdat er geen vertraging op de lontjes zit. Als er vuur bij komt volgt onmiddelijk een explosie," aldus een politievoorlichter.

Na een anonieme tip is de politie gaan kijken in de loods. Deze bleek niet te voldoen aan de eisen voor de opslag van vuurwerk. Volgens de politie was er zelfs geen sprinklerinstallatie. In de loods was tijdens de controle verder niemand aanwezig.  De eigenaar van de loods is door de politie opgespoord, maar blijkt deze verhuurd te hebben.

Het vuurwerk wordt door een gespecialiseerd bedrijf afgevoerd en daarna vernietigd.

Xbox Live Marketplace update brengt demo's en games

Vanaf vandaag is er behoorlijk wat nieuwe content te downloaden op Xbox Live. Zo zijn er demo's beschikbaar maar ook nieuwe 'Games on Demand'.

De update brengt het volgende met zich mee, er zijn demo's te downloaden van Guitar Hero: Van Halen, Fairytale Fights, Crash Time 3 en Planet 51.
De demo's zijn natuurlijk gratis te downloaden.

De Games on Demand van deze week zijn: Trivial Pursuit en Bolt, ze kosten allebei los 30 euro. Als je toevallig een Canadees of Mexicaans account hebt is ook Facebreaker te downloaden.

Duitser 'verdoomt' reclameborden

Een Duitser is zo vrij geweest om een aantal reclameborden met stickers te beplakken. Nou is dit op zich niet zo interessant, alleen hij/zij wou er een mooi gamerskunstje van maken. Zo zijn verschillende billboards van telefoonbedrijven en van een lingeriewinkel beplakt met Doom stickers, het spel dat niet helemaal legaal te koop is in Duitsland.

Of dit een actie is tegen het censuur van games, of deze Duitser gewoon deze bedrijven haat is niet duidelijk.





Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.