Advocaat gepresenteerd bij AZ

Dick Advocaat is vanmiddag officieel gepresenteerd als trainer van AZ. De Haagse oefenmeester is tot 30 juni 2010 de vervanger van de op 5 december ontslagen Ronald Koeman. Hij combineert zijn werkzaamheden met het bondscoachschap van Belgie.

Pas zaterdagmiddag werd Advocaat door Algemeen Directeur Marcel Brands gebeld met de vraag of hij interesse had in het trainerschap bij AZ. De geruchten dat er al eerder contact zou zijn geweest met AZ werden de kop in gedrukt. "Ik begon natuurlijk 3,5 maand eerder en heb in september al aangegeven bij de Belgische bond dat als er een club zou komen me dat wel wat zou lijken. Na de wedstrijd tegen Hongarije heb ik dat opnieuw aangekaart. Of de naam van AZ toen al speelde? Nee, dat lijkt me niet."

Naar eigen zeggen dreef zijn verslaving aan voetbal hem terug naar de functie van clubcoach. "Ik verveelde me niet bij de Belgische bond, maar miste het voetbal wel. Het begon toch te kriebelen. En ik ben heel erg fit. Waarom zou ik dan niks doen als AZ komt? Ja, het had ook een andere club kunnen zijn, maar die was er niet. Dat AZ kwam is mooi, hoe vervelend de situatie voor Koeman ook is."

De doelstelling van Advocaat is duidelijk.Europees voetbal halen met AZ. "Er moet een herkenbaar systeem komen, zodat de spelers weten wat er moet gebeuren." Waar het aan schort bij AZ wilde de oefenmeester niet zeggen. "Duidelijk is dat er iets mis is als je vijf maanden nadat je kampioen bent geworden negentien punten achterstaat. Ik ga de komende tijd uitvinden wat dat is."