Brein wil verbod op praten over downloads

Stichting Brein, die onder leiding van directeur Tim Kuik 'waakt over auteursrechten', wil een algeheel verbod op het bespreken van downloads. Dit zou betekenen dat het plaatsen van berichten als 'de nieuwe cd van Madonna is te downloaden via usenet' of '2012 zag ik al op de torrents' wat betreft Kuik verboden zouden moeten worden. Sterker nog; uit Breins conclusie van dupliek in de rechtszaak tussen haar en usenetcommunity FTD blijkt dat dat zelfs al verboden zou zijn.

Brein noemde FTD eerder al illegaal, ondanks het feit dat op FTD slechts wordt gesproken over wat er zoal op usenet gedownload kan worden. Hierop spande FTD een zaak aan tegen Brein, waarin ze eist dat het Brein wordt verboden nog te stellen dat FTD illegaal is.  Ook wil zij van de rechter bevestiging dat downloaden van muziek en beeldmateriaal voor eigen gebruik legaal is, omdat Brein ook hierover ten onrechte twijfel zaait in de media.

Brein reageerde hierop door te eisen dat FTD haar platform sluit. Kuik en consorten blijven daarbij hameren op het uploaden van illegale content, maar 'vergeet' daarbij voor het gemak dat FTD daarmee niets te maken heeft. FTD is geen filesharingplatform.

"Met termen als 'toegangssleutel' en 'routebeschrijving' probeert Brein te verdoezelen waar het werkelijk om gaat: mensen melden in gewoon Nederlands wat zij op Usenet zien, zodat anderen dit (legaal, voor eigen gebruik) kunnen downloaden. Hier is dus geen sprake van aanbieden van hyperlinks, torrents, NZB-bestanden of andere technische mogelijkheden om werk te downloaden. Brein zegt in feite dat het verboden moet worden om te praten over te downloaden materiaal", aldus FTD. Dat laatste zou een behoorlijke inbreuk maken op burgervrijheden. Eerder drong Brein al - met succes - aan op het blokkeren van website the Pirate Bay. Mocht the Pirate Bay zich niet onbereikbaar maken voor Nederlandse internetters zal Brein via de rechter ISP's proberen te dwingen de toegang tot de torrentsite te blokkeren.