Banken: zorgsector te afhankelijk van krediet

Zorginstellingen zoals de GGZ (geestelijke zorg) zijn veel te afhankelijk van leningen van banken. Dit is het gevolg van de manier waarop de betaling voor behandelingen momenteel is geregeld. De banken willen dat minister Ab Klink (Volksgezondheid) met maatregelen komt om te voorkomen dat de zorginstellingen in financiële problemen komen.

De banken hebben onlangs hierover een brief gestuurd aan de minister. Een woordvoerder van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) bevestigde vandaag berichtgeving hierover in NRC Handelsblad. "De te grote afhankelijkheid van bancaire financiering vormt een reëel risico, zowel vanuit het perspectief van de instellingen als van de banken", schrijven de banken in de brief.

Sinds vorig jaar is een nieuw declaratiesysteem van toepassing. Daarbij krijgen de GGZ-instellingen pas na afloop van een therapie betaald van een zorgverzekeraar. Daarom moeten de instellingen vooraf werkkapitaal lenen bij banken. Omdat de banken onvoldoende zekerheden hebben of ze het geld krijgen terugbetaald, betalen de zorginstellingen bovendien veel rente. De banken gaan na de kerst met de minister om tafel over de kwestie, aldus de woordvoerder van de NVB.

Banken: zorgsector te afhankelijk van krediet  (foto: ANP)