FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 22 augustus 2008

Groot verschil BMW-coureurs

Robert Kubica was vandaag overduidelijk de snelste BMW-rijder. De Pool reed in de tweede vrije training de achtste tijd, terwijl teamgenoot Nick Heidfeld een teleurstellende achttiende tijd liet noteren. De Duitser bleef er nuchter onder.

In de eerste training werd Kubica zesde en Heidfeld zestiende. De laatste vond het verzette werk wel goed, maar hij wil zeker nog wat harder gaan. "Ik vind het nieuwe circuit erg leuk en ze hebben fantastisch werk geleverd met deze lay-out. Natuurlijk was het circuit in het begin erg vies, maar dat is natuurlijk gelijk voor iedereen. We hadden geen technische problemen en ik kon de banden goed testen. Ik ben nog niet blij met mijn rondetijd, dus daar moeten we naar kijken."

Robert Kubica zei het lastig te vinden iets te voorspellen voor morgen: "In de eerste vrije training hielden we ons vooral bezig met het leren van het circuit. Het asfalt was erg stoffig in de ochtendsessie, dus we moesten wachten tot er wat meer rubber lag. In de tweede sessie waren de omstandigheden beter, hoewel het nog steeds vrij glad was en ons belangrijkste doel het uitzoeken van de banden was. Hierdoor is het moeilijk om een voorspelling te maken voor morgen."

BMW zelf probeert nog altijd voor de constructeurskampioenschap te gaan.

Opvallend is dat bijna alle coureurs het hebben over de vuile, stoffige baan. Morgen wordt duidelijk of die viezigheid nog steeds roet in het eten zal gooien, of dat er inmiddels voldoende rubber ligt om de grip te waarborgen.

Toyota en Alonso tevreden over Valencia

De eerste trainingen zijn inmiddels verreden op het stratencircuit van Valencia en verschillende coureurs zijn lovend over de baan. Beide Toyota-coureurs en Renault-rijder Fernando Alonso zijn te spreken over de baan in het havengebied van de Spaanse stad.

Jarno Trulli was niet tevreden over de auto vrijdag, maar prees de baan wel. "Dit was niet echt een goede dag voor me. We moeten de balans in de auto wat aanpassen, dus daar moeten we vanavond naar kijken. Het circuit is wel erg goed. In de karts reden we vroeger vaak op stratencircuits, dus het duurde niet zo lang om het te leren. Je moet echter wel een compromis vinden in je set-up, want je hebt een combinatie van snelle en langzame stukken. Het asfalt is vrij glad en hoewel het erg glad was, zou dat moeten verbeteren gedurende het weekend."

Zijn teamgenoot Timo Glock was eveneens tevreden over de baan. "Het is altijd leuk om op een nieuw circuit te rijden en ik ben onder de indruk. Het was behoorlijk heet, maar het circuit is erg leuk en de lay-out is interessant. Ik hou wel van stratencircuits, omdat ik in mijn Champ Car-tijd er veel heb gezien. Afgezien van de haven en de gebouwen lijkt het echter niet op een stratencircuit, omdat het lange rechte stukken heeft. We hadden een goede dag. De eerste training was wat moeilijk met een stoffig circuit, maar dat was verwacht. 's Middags ging het een stuk beter en hopelijk kunnen we dat morgen vasthouden."

Alonso vergelijkt de baan met het circuit in Canada. "Remmen en tractie vormen hier de sleutel tot succes, net als in Canada. Ik hoop maar dat als we veel rubber op het circuit rijden, de baan dan veel grip geeft. Blijft het glibberen en glijden, dan zullen er auto's wijd gaan in de langzame bochten. Voor je het weet verlies je dan veel tijd. Goede exits zijn belangrijk."

Over de bochten maakt Alonso zich geen zorgen. "Soms lijkt een bocht wat krap, maar dat komt ook omdat de rechte stukken juist weer erg breed zijn. Als je gaat meten, dan kom je op behoorlijke aantallen uit. Ik verwacht geen problemen. We hebben het natuurlijk wel over een stratencircuit, dus dan spelen dit soort zaken. Verder herbergt het circuit een aantal blinde bochten. Prima, ik ken geen circuit waar dat niet zo is. Volgens mij is het een prima baan."

Om een indruk van de baan te krijgen is een onboardfilmpje van Robert Kubica te bekijken. Het filmpje begint en eindigt in bocht 11 en omvat een gehele ronde over het circuit. Voor de foto's van het circuit kijk je hier en hier.

Boete voor Alonso

Tijdens de tweede vrije training op het circuit van Valencia vandaag heeft Fernando Alonso de witte lijn bij de ingang van de pitstraat overschreden. Daar heeft de Spanjaard een reprimande voor gekregen, met een flinke boete van 10.000 euro.

Het gebeurde tijdens de vrije training voor de Grand Prix van Europa, die dit weekend verreden wordt in Valencia, op een geheel nieuw circuit voor alle rijders. Alonso moest zich verantwoorden na afloop van de oefensessie tegenover de wedstrijdleiding. Hij reed wel de tweede tijd van de dag met 1:39.497 in 39 rondjes in de tweede sessie.

Toro Rosso goed van start

Verrassend was de naam van Sebastian Vettel als snelste in de eerste vrije training in Valencia, maar hij gaf meteen toe dat het kwam vanwege de nieuwe banden en een lege tank. De tweede sessie bracht voor de STR-rijders een vertrouwder beeld wat plek betreft, maar ze zijn wel positief over het verloop van de dag.

"Dit was een goede dag", aldus Vettel. "Dit is een zeer interessant circuit en zeker geen typisch stratencircuit. Het is erg leuk om er te rijden en technisch zeer veeleisend. Het mag dan een beetje op Canada lijken, het is zeker iets heel anders. De bochten zijn lastig en het duurde even voordat we de juiste lijn hadden gevonden."

Sébastien Bourdais vertelde: "Het circuit is erg leuk en ik vind het prima ontworpen. Natuurlijk zal er gedurende het weekend meer grip komen, want tegen het einde van de dag was de racelijn prima, maar daarnaast was het bijzonder moeilijk. De auto is niet slecht, hoewel ik nog wel wat moeite heb met de instabiele achterkant bij het insturen van de bocht. De banden lijken zich goed te houden."

BMW gaat nog voor constructeurstitel

Het BMW Sauber-team presteerde in de afgelopen races matig, maar teambaas Mario Theissen zegt dat het team zich ten doel heeft gesteld om de constructeurstitel dit seizoen te winnen. BMW ging dit seizoen al aan de leiding in de titelstrijd, maar zakte de afgelopen races terug naar de derde plaats.

Het begin van het seizoen verliep uitermate goed voor het team, waarbij ze vele podiumplaatsen binnen haalden en via Robert Kubica in Canada zelfs hun eerste overwinning boekten. Daarna verliep het seizoen minder, maar het team zegt de oorzaken voor het slechte presteren te hebben gevonden.

"In Hongarije waren we nergens. Dat kwam door twee of drie problemen. Het lag vooral aan een verkeerde bandendruk. Op dat gebied hebben we het in Hongarije simpelweg verkloot, maar in de races daarvoor waren we ook niet sterk," aldus Theissen tegen autosport.com.

"De banden spelen een cruciale rol in het klokken van een snelle rondetijd. De juiste bandendruk kan, afhankelijk van de weers- en baansomstandigheden en de afstelling van de wagen, heel snel veranderen. Het is een lastig onderdeel en we hebben geleerd dat we er de tijd voor moeten nemen om dat in orde te krijgen." Over de rest van het seizoen is Theissen duidelijk. "We willen nog altijd de twee teams voor ons verslaan.'

Coureur Robert Kubica geeft aan dat het lastig wordt om te strijden om de individuele titel. "Gezien onze prestaties de laatste tijd... Ik hoop dat we erin slagen onszelf te verbeteren. Zoniet, dan wordt het wel heel erg moeilijk. Maar zolang er een kans is, moet je ervoor blijven vechten. Zo heb ik dat geleerd."

"Ferrari en McLaren kunnen we misschien nog net bijbenen, maar meer niet. En Toyota is de laatste races soms sneller geweest dan wij terwijl ook Renault niet ver weg was. Er kan van alles gebeuren, dus we zien wel," aldus de BMW-coureur die tevreden is over hoe het seizoen voor hem begonnen is.

Ook McLaren optimistisch

Het team van McLaren Mercedes kan wel tevreden zijn met een vijfde en een zesde tijd, maar het is er nog niet. Toch lijken Lewis Hamilton en Heikki Kovalainen zich geen zorgen te maken, ze spreken van nuttige vrije trainingen en hebben veel vooruitgang geboekt.

Hamilton had het over de vieze baan in Valencia: "Gezien de stoffigheid van het circuit, was het begin van vanochtend erg veelbelovend. Elke run ging het sneller en we gingen met een prima basis de tweede training in. In de tweede training bleken onze aanpassingen opnieuw perfect, maar het vele verkeer betekende dat het moeilijk was om een goed beeld te krijgen van de afstelling. We zijn desalniettemin in een prima vorm en ik kijk uit naar morgen."

De Fin Kovalainen vond het vooral in de morgen te vuil: "Ik vond direct een goede balans in de auto in de eerste sessie. Vanmorgen was het circuit echter nog erg stoffig, waardoor het weinig zin had om grote veranderingen aan te brengen op de auto. 's Middags maakten we die veranderingen wel en ze leken zich uit te betalen. Tegen het einde van de sessie werkte de auto prima en voelde de balans erg goed. De voortgang is bemoedigend."

Ferrari tevreden na eerste rondjes

Het Ferrari-team is wel optimistisch gestemd na de vrije trainingen vandaag in Valencia. Kimi Räikkönen was in de tweede training het snelst, Felipe Massa werd tweede in de eerste training. Overall stonden ze respectievelijk eerste en vierde, de tijden uit de tweede training waren wat sneller.

Räikkönen vertelde: "Deze baan bevalt mij wel, al is dit stratencircuit totaal anders dan de anderen. Toen ik donderdag over het circuit wandelde, vermoedde ik al dat dit een zeer leuk circuit is om op te rijden en dat vermoeden werd vandaag bevestigd. Het circuit kent een paar zeer snelle stukken en bijna overal is voldoende ruimte om te racen. Het circuit van Valencia doet me erg denken aan de Noord-Amerikaanse circuits van vroeger. Mijn complimenten voor de organisatie dus."

De Fin, die momenteel op plek twee staat met 57 punten achter Lewis Hamilton (62 punten), vervolgde: "We zijn het weekend goed begonnen, maar het is natuurlijk nog te vroeg om een conclusie te trekken over waar we precies staan ten opzichte van onze concurrrenten. De set-up die we hebben gevonden is zeker niet slecht, maar er is nog ruimte voor verbetering."

Teamgenoot Felipe Massa vond het ook een leuk circuit: "Dat waren twee vermakelijke trainingen. De rondetijden bleven maar naar beneden duikelen en alle coureurs kregen steeds meer vertrouwen in dit circuit. Het baanoppervlak was wel erg vies, waardoor het gemakkelijk was om fouten te maken en waardevolle tienden te verliezen. Het belangrijkste van vandaag was om een goede afstelling te vinden en dat is gelukt."

Hollandse Brug gesloten voor vrachtverkeer

De Hollandse Brug over het Gooimeer is tot zondag 20.00 uur afgesloten voor vrachtwagens. Rijkswaterstaat moet dit weekend afrondende werkzaamheden verrichten aan de brug in de A6. De sluiting van de brug leidde vandaag in de avondspits tot files, meldt de VerkeersInformatieDienst (VID).

Vandaag werden vrachtwagens die over de brug wilden rijden teruggestuurd. Als gevolg hiervan was het op de A1, de A9 en de A10 volgens de VID drukker dan normaal.

In april vorig jaar liet het ministerie van Verkeer de brug afsluiten voor vrachtverkeer omdat gevreesd werd dat zware trucks gaten in het brugdek zouden veroorzaken. De werkzaamheden aan de Hollandse Brug duren tot het einde van dit jaar.

Transportorganisaties Transport en Logistiek Nederland (TLN) en EVO gaven aan verheugd te zijn over de volledige opening. De transportschade door de sluiting van de brug is volgens TLN en EVO ongeveer 45 miljoen euro.

De organisaties stapten begin april naar de Raad van State omdat ze het niet eens waren met het besluit van de rechtbank in Zwolle over de Hollandse Brug. TLN en EVO wilden de sluiting vorig jaar via de rechter tegenhouden, maar die wees hun bezwaar af. De procedure bij de Raad van State loopt nog.

Greipel wint tweede rit in Eneco Tour

André Greipel heeft de tweede etappe van de Eneco Tour gewonnen. In de rit van Roermond naar Nieuwegein over 173 kilometer was de Duitser uit Team Columbia de snelste in de massasprint.

Tweede werd de Argentijn Juan José Haedo (CSC Saxo Bank) en derde werd Gerolsteiner-rijder Robert Förster uit Duitsland. Beste Nederland was Kenny van Hummel, hij kwam als vierde over de meet.

De Spanjaard Jose Ivan Gutierrez (Caisse d'Epargne) blijft in het bezit van de leiderstrui. Op 6 seconden staat Koen de Korte als beste Nederlander achtste.

Uitslagen Jupiler League speelronde 3

Dit weekend werd in de Jupiler League de 3e speelronde afgewerkt. Hieronder vind je alle uitslagen, de vernieuwde stand, de topscorers en het programma voor aankomende week.

Al na drie speelrondes is er geen enkele club meer zonder puntverlies. SC Cambuur-Leeuwarden en AGOVV, die tot vandaag de ongeslagen koplopers waren met zes punten uit twee duels, verloren hun derde duel van respectievelijk FC Zwolle en FC Den Bosch. FC Zwolle voert na die overwinning samen met FC Emmen de ranglijst aan.

Onderin wisten Go Ahead Eagles, dat speelde zonder de geblesseerde Marc Overmars, Helmond Sport, Fortuna Sittard en BV Veendam ook hun derde duel niet in winst om te zetten. MVV, FC Omniworld en FC Den Bosch deden dat wel en boekten daarmee hun eerste overwinning.

Excelsior boekte een monsterzege op Fortuna Sittard, na een ruststand van 1-0 voor de Kralingers werd het uiteindelijk 5-1 in Rotterdam. Telstar boog op eigen veld een achterstand van 2-0 na rust om tot 2-2.

Uitslagen:

ThuisUitUitslagen
Excelsior Fortuna Sittard 5-1
FC Den Bosch AGOVV Apeldoorn 2-0
FC Eindhoven VVV-Venlo 1-3
FC Emmen FC Dordrecht 2-1
FC Omniworld BV Veendam 2-1
FC Zwolle SC Cambuur-Leeuwarden 3-1
MVV Helmond Sport 3-1
RBC Roosendaal HFC Haarlem 2-0
RKC Waalwijk Go Ahead Eagles 1-1
Telstar TOP Oss 2-2

Stand:
#ClubGespeeldWinstGelijkVerliesPuntenSaldo
1 FC Zwolle 3 2 1 0 7 6-2
2 FC Emmen 3 2 1 0 7 5-3
3 VVV-Venlo 3 2 0 1 6 8-3
4 Excelsior 3 2 0 1 6 6-2
5 SC Cambuur-Leeuwarden 3 2 0 1 6 6-3
6 RBC Roosendaal 3 2 0 1 6 5-4
7 AGOVV Apeldoorn 3 2 0 1 6 3-3
8 RKC Waalwijk 3 1 2 0 5 6-3
9 FC Den Bosch 3 1 2 0 5 5-3
10 Telstar 3 1 2 0 5 5-4
11 TOP Oss 3 1 1 1 4 6-4
12 MVV 3 1 1 1 4 3-2
13 FC Dordrecht 3 1 0 2 3 3-3
14 HFC Haarlem 3 1 0 2 3 4-6
15 FC Eindhoven 3 1 0 2 3 4-7
16 FC Omniworld 3 1 0 2 3 3-6
17 Go Ahead Eagles 3 0 2 1 2 2-7
18 Helmond Sport 3 0 1 2 1 3-6
19 Fortuna Sittard 3 0 1 2 1 3-8
20 BV Veendam 3 0 0 3 0 2-9

Topscorers:
#SpelerClubGoals
1Fabio Caracciolo FC Eindhoven 3
=Glynor Plet Telstar 3
=Ruben Schaken VVV-Venlo 3
4Dries Mertens AGOVV Apeldoorn 2
=Michiel Hemmen BV Veendam 2
=Jesse Schotman FC Emmen 2
=Género Zeefuik FC Omniworld 2
=Bram van Polen FC Zwolle 2
=Zarko Grabovac Fortuna Sittard 2
=Tim Peters RBC Roosendaal 2
=Fred Benson RKC Waalwijk 2
=Ruud ter Heide SC Cambuur-Leeuwarden 2
=Sandro Calabro VVV-Venlo 2

Programma:
DatumThuisUit
28/08Fortuna Sittard TOP Oss
29/08AGOVV Apeldoorn Excelsior
29/08BV Veendam RBC Roosendaal
29/08FC Den Bosch MVV
29/08FC Dordrecht RKC Waalwijk
29/08Go Ahead Eagles FC Omniworld
29/08Helmond Sport FC Eindhoven
29/08SC Cambuur-Leeuwarden FC Emmen
29/08VVV-Venlo FC Zwolle
31/08HFC Haarlem Telstar

Automobiliste verzint kind na ongeluk

Een 52-jarige automobiliste heeft de Zeeuwse hulpdiensten vrijdagavond flink extra werk bezorgd. Nadat ze bij Arnemuiden van de weg was geraakt en haar auto op z'n kop in een droge sloot terecht was gekomen, zei ze tegen de politie dat er een kind onder de auto lag.

Nadat de brandweer, ambulancepersoneel, politiehonden, een takelwagen en een traumahelikopter uit Nijmegen waren uitgerukt gaf ze toe dat er helemaal geen kind onder de auto lag, meldt de politie.

De vrouw, die een verwarde indruk maakte, is aangehouden. Een arts van de GGD onderzoekt of ze onder invloed was van alcohol, drugs of medicijnen.

IOC onderzoekt leeftijd turnster

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) stelt een onderzoek in naar de leeftijd van Chinees turnster He Kexin. Zij zou haar twee gouden medailles in de landenwedstrijd en individueel op de brug met ongelijke leggers moeten inleveren als blijkt dat ze jonger is dan leeftijdsgrens van zestien jaar voorschrijft.

Dat heeft een niet met naam genoemd IOC-bestuurder verklaard in The Times. Een computerexpert uit de Verenigde Staten zou op internet documentatie hebben gevonden dat de Chinese regering He's identiteit zou hebben verwijderd. Volgens de gegevens van de computerexpert blijkt dat China's lievelingetje geboren is op 1 januari 1994, en dus niet op 1 januari 1992 zoals vermeld in haar paspoort.

He won met China de landenwedstrijd en behaalde ook op de brug met ongelijke leggers het goud. De Amerikaanse delegatie deed al hun beklag over het mogelijke gesjoemel met leeftijden door de Chinezen. De coach de Amerikanen, Martha Karolyi, deed maandag een extra duit in het zakje: "Ze hebben nog niet eens al hun melktanden gewisseld."

In 1981 werd de minimumleeftijd voor turnsters bepaald op vijftien jaar en werd in 1997 verhoogd naar zestien jaar, dit om met name de fysieke en mentale gezondheid van atletes te beschermen.
Legende Nadia Comaneci, Roemeense, behaalde haar eerste gouden medaille toen ze veertien was, in 1976.

Duitse politie rolt kinderpornoring op

De Duitse politie heeft een omvangrijke kinderpornoring op het internet opgerold. Een woordvoerder sprak vandaag over de grootste slag tot nu toe.

De Duitse justitie opende een onderzoek tegen bijna duizend verdachten. Wereldwijd zouden personen in 98 landen bij de ring zijn betrokken. Zij downloadden kinderporno van een versleutelde site van een aanbieder in de Zuid-Duitse regio Konstanz.

Bij doorzoekingen in heel Duitsland werden ruim duizend computers, 1800 videobanden en 45.000 cd-roms en andere informatiedragers in beslag genomen.

Sommige verdachten misbruikten hun eigen kinderen. Een man die zich dagelijks aan zijn kroost vergreep, is al tot acht jaar celstraf veroordeeld. Het onderzoek begon in 2006. De hoofdverdachten konden nog niet worden opgepakt.

Schapen ingezet als snelheidsremmer

Om de snelheid in het Belgische Eeklo te verlagen, komt het dorp met een natuurlijke verkeersdrempel. De Belgen willen namelijk schapen inzetten om de snelheid eruit te halen.

Vereniging Pro Natura wil de wolfabriekjes in de bermen van landelijke wegen laten grazen. Op deze manier zal een automobilist eerder geneigd zijn het kalmer aan te doen, zo denkt men. "Chauffeurs hebben vaak de neiging om op landwegen veel te hard te rijden en vormen een gevaar voor wandelaars en fietsers", legt voorzitter Johan De Beule uit. "Wanneer ze zich door een kudde schapen moeten wringen, zijn ze echter gedwongen om te vertragen."

De beesten zullen telkens over een stuk van zo'n tweehonderd meter grazen. Het perkje wordt afgeschermd door speciale drempels die het verkeer afremmen en de kudde bij elkaar houden. De speciale drempels bevatten een laag water met daaroverheen een rooster. Omdat de schapen de diepte van het water niet kunnen inschatten, zullen ze niet over de drempel heen durven.

Vooralsnog gaat het hier om een experiment, dat zal worden uitgevoerd op een stuk weg dat is afgesloten voor autoverkeer. Mocht het plan zijn geslaagd, dan willen ze het echt gaan invoeren. "Wij willen het beroep van herder de moderne tijd inloodsen. Schapen kunnen veel breder worden ingezet dan enkel als grasmachine. In dit experiment willen we onderzoeken hoe ze de verkeersveiligheid kunnen verhogen", vindt De Beule.


Nu maar hopen dat ze geen gekke dingen uitspoken met de natuurlijke drempels

Burnout motoren codename Davis onthuld

In september 2008 zal Criterion Games de Davis update uitbrengen voor Burnout Paradise waarin het mogelijk zal zijn om gebruik te maken van motoren. De update is nagenoeg gereed en is nu in de laatste testfase. De Davis update zal ongeveer tien uur aan gameplay toevoegen, waarvan het voornamelijk nieuwe dingen zijn en niet meer van hetzelfde.

Er zullen 70 nieuwe challenges bij komen waarvan de helft standaard Freeburn Challenges zijn. De rest zijn timed multipart challenges waar je een zo goed mogelijke tijd neer kan zetten en wheelies kunt maken en op je achterwiel kan blijven rijden, aangezien je natuurlijk voor het eerst op een motorfiets zit.


Naast motorfietsen krijg je een nieuwe kaart van Paradise City met tal van wegen voor motoren vergelijkbaar met de huidige Burning Routes, genaamd Burnout Rides. Deze Burnout Rides belonen spelers die de stad goed kennen. Naast de huidige snelste tijden in de straten van Paradise City kun je snelle tijden zetten in de 64 straten van Paradise City met de motor.

Met deze update zullen voor het eerst in de geschiedenis van Burnout motoren door de straten van Paradise City scheuren. Criterion heeft aangegeven dat ze Burnout dit jaar drastisch willen veranderen door te downloaden packs. Tot slot geeft Criterion aan dat ze volgende week bekend zullen maken hoe de dag- en nacht gameplay in zijn werk gaat.


Celta de Vigo huurt Verpakovskis

Maris Verpakovskis zal volgend seizoen op huurbasis uitkomen voor het Spaanse Celta de Vigo.

De 28-jarige international uit Letland krijgt geen vertrouwen bij zijn club Dynamo Kiev en moet zijn kans zien te grijpen in Spanje. Een vertrouwd land voor de Let, die al eerder speelde in Spanje. Eerder kwam hij al uit voor Getafe.

Verpakovsksis staat dan wel onder contract bij Dynamo Kiev, maar het is lang geleden dat hij daar een wedstrijd voor speelde. Vorig seizoen werd hij ook al verhuurd, toen aan Hadjuk Split. In Vigo hoopt de held van het EK 2004 weer op niveau te komen.

OS: Nederland blijft tiende in klassement

Nederland is ook na vandaag tiende in het medailleklassement van de Olympische Spelen. De hockeysters bezorgden Oranje vandaag de zevende gouden plak. Omdat ook nummer negen Italië vrijdag een goude medaille aan het totaal toevoegde, kon Nederland niet verder stijgen in het klassement.

Na 258 van de 302 onderdelen te hebben gehad, lijkt de tiende plaats het hoogst haalbare voor Nederland. Belangrijkste concurrenten voor die positie de laatste twee dagen zijn Jamaica (6 goud) en Oekraïne en Frankrijk (allebei 5 goud).

Voor meer olympisch nieuws kijk je op Peking 2008 @ FOK!

Colin gepresenteerd bij Sporting Gijón

De transfer van Jurgen Colin van Ajax naar Sporting Gijón is nu helemaal afgerond. Vanmiddag werd de verdediger gepresenteerd.

Vrijdagmiddag tekende Colin een éénjarige verbintenis bij de Spaanse promovendus. Nadat hij zijn contract ondertekend had werd hij gepresenteerd.

Henk ten Cate haalde Colin naar Ajax. De nieuwe trainer, Marco van Basten ziet het niet in hem zitten en zette hem samen met Albert Luque, Kenneth Perez en Laurent Delorge terug naar Jong Ajax.

Gijón geeft de 27-jarige rechtsback nog wel een kans. Colin mag zich nu in Spanje gaan bewijzen.

[GC 2008] Public beta Killzone 2 komt binnenkort

Senior online gameplay designer van Killzone 2, Eric Boltjes, heeft deze week aangegeven dat de publieke beta van Killzone 2 er binnenkort aankomt. Boltjes gaf eveneens aan te luisteren naar iedereen die de game tijdens de Game Convention in Leipzig speelde en commentaar gaf. Op dit moment zit de ontwikkeling van de game nog op een punt waar bepaalde aspecten van de game aangepast of veranderd kunnen worden, waardoor de feedback van het publiek bijdraagt tot een positieve oplevering van de game, aldus Boltjes.

Gisteren werd de online versie van de game voor het eerst getoond aan iedereen buiten Sony Europe. Volgens Boltjes was dit behoorlijk zenuwslopend. Boltjes vertelde dat ze meer dan twee jaar aan het ontwikkelen geweest zijn aan het online gedeelte en dat het niet makkelijk was om zijn kindje aan de wereld te onderwerpen.

I am very happy to say though that today could not have gone better and we got some really good responses from all of the journalists we showed the game to. There is something almost magic about seeing people playing the online game for the first time and more importantly, seeing them really get into it! Some of the journalists were so into the game that they almost forgot to ask questions for their articles! Lots of smiles and lots of good feedback as well.

That is another good part of today; listening to dedicated gamers and hearing what they do not like as well. We are still at a point in the project where we can change and tweak specific aspects of the game so getting this kind of feedback from our audience (even though they might be journalists) is a tremendous help to getting this project done and out the door.

One more day of Leipzig remains and then it’s onto the Public Beta which is coming soon! Getting even more feedback and putting our game to the test once more. It is a lot of work but it is also a lot of fun and I am really looking forward to getting the whole world to get a glimpse of Killzone 2 Online Multiplayer…

Naast een online multiplayer komt er eveneens een multiplayer met AI bots. Tegenover Kotaku bevestigde Botjes dat de bots online de games zullen opvullen en voor iedereen die liever niet online speelt moet het mogelijk zijn om toch een multiplayer game te spelen. Bots in Killzone 2 zullen zoveel mogelijk proberen te reageren hoe spelers van vlees en bloed zouden reageren, alle mogelijkheden gebruiken en mee doen in allerhande type missies.

David Degen naar Young Boys

De Zwitser David Degen verruilt zijn huidige club Borussia Mönchengladbach voor het Zwitserse Young Boys Bern.

Hiermee keert de middenvelder terug naar zijn geboorteland. Dit werd vrijdag door de club uit Zwitserland kenbaar gemaakt.

Young Boys betaalt geen cent voor de Zwitserse international, hij komt namelijk transfervrij over. Hij tekent een contract voor drie seizoenen.

Degen speelde het afgelopen seizoen voor FC Basel, die club maakte gebruik van zijn diensten omdat er geen plek was bij Gladbach.

Chinese keeper op proef bij PSV

PSV heeft momenteel de Chinese doelman Wang Dalei (19) op stage.

De keeper is afkomstig van Shanghai Shenhua en blijft tot halverwege volgende week in Eindhoven om afwisselend mee te trainen met het eerste elftal en met Jong PSV.

Wang Dalei is doelman bij het Chinese nationale elftal en werd al vaak opgeroepen voor meerdere jeugdselecties. Vanmiddag (vrijdag) trainde hij voor het eerst mee bij de beloften van de Eindhovenaren.

Bologna haalt Di Vaio

Het Italiaanse Bologna heeft aanvaller Marco Di Vaio overgenomen van Genoa.

De 32-jarige Di Vaio speelde sinds januari 2007 voor de ploeg uit de Italiaanse havenstad, maar zijn verblijf bij Genoa werd nooit een groot succes.

Di Vaio zal vrijdagmiddag gepresenteerd worden bij de Rossoblu. Promovendus Bologna versterkte zich eerder al met Coelho (Corinthians), Cristian Zenoni, Sergio Volpi (beiden Sampdoria) en Gaby Mudingayi (Lazio Roma).

Vliegtuig stort op huis Las Vegas

Een experimenteel vliegtuigje is vandaag kort na het opstijgen neergestort op een huis in Las Vegas. De piloot en twee mensen in het huis zijn daarbij om het leven gekomen. In het huis brak een enorme brand uit.

De piloot van het zelfgebouwde vliegtuigje meldde kort nadat hij van de luchthaven North Las Vegas was opgestegen dat hij geen hoogte kon maken en ging neerstorten.

Een woordvoerder van de federale luchtvaartdienst omschreef het toestel, een Velocity 173 RG, als een experimenteel toestel en zei dat het gemaakt kan worden van een bouwpakket. Volgens het register van de FAA had het in 2002 een vliegvergunning gekregen.


Experiment mislukt  (foto: DAG)

AC Milan richt vizier op Senderos

Nu de terugkeer van Andrei Shevchenko van de baan is, heeft AC Milan de interesse verlegd naar Arsenal-verdediger Philippe Senderos.

Volgens Corriere dello Sport onderhandelt Milan momenteel met Arsenal over de mogelijkheid om de Zwitser voor een seizoen te huren. Bovendien zouden de Rossoneri een optie tot koop krijgen op Senderos.

Senderos speelde in Zwitserland voor Servette. Eind 2002 werd de 23-jarige verdediger aangetrokken door Arsenal, waarvoor hij 74 wedstrijden in de Premier League achter zijn naam heeft staan.

Met de komst van Mikaël Silvestre lijken The Gunners bereid te zijn om Senderos te laten gaan.

[GC 2008] Grimmige taferelen in Stalker: Clear Sky

Stalker: Clear Sky wordt een prequel op de originele Stalker, een game die met gemengde gevoelens is ontvangen hier bij FOK!games.

Met Clear Sky hoopt ontwikkelaar Deep Silver wat meer van de oorspronkelijke beloftes waar te maken met behulp van een betere AI, een mer dynamisch verloop van het verhaal en meer vrijheid in het algemeen. Ook de X-Ray engine is gepimpt, nu met ondersteuning voor DirectX 10 met bijbehorende effecten.

Screens:








Art:


Developer interviews:





Stalker: Clear Sky wordt 5 september verwacht op de PC.

Betaalde Team Fortress 2 update komt er aan

De PC-versie van Team Fortress 2 heeft inmiddels al vele grote updates achter de rug. Zo zijn de Medic, Pyro en Heavy-class al allemaal onder handen genomen met nieuwe wapens, nieuwe achievements en daarnaast ook nog eens twee nieuwe gamemodes met bijbehorende levels.

De console-varianten van Valve's Orange Box, waar Team Fortress 2 deel van uitmaakt, hebben deze updates echter nog niet mogen ontvangen. Nu is er goed nieuws voor de Xbox 360-gebruikers, de updates zullen gezamenlijk naar de console komen, alleen wel tegen betaling.

Valve's Doug Lombardi heeft tegen Kotaku gezegd dat Valve de updates een beetje op liep te sparen, zodat de Xbox 360-gamers waar voor hun geld zouden krijgen. De prijs is nog niet bekend, maar Valve richt op een zo laag mogelijke prijs (als het aan Valve zelf zou liggen zou de update gratis zijn, maar blijkbaar wil Microsoft dat er betaald wordt voor nieuwe content), al zal deze waarschijnlijk niet onder de $ 10 komen te liggen.

Of de PlayStation 3-versie van de game ook een update zal mogen ontvangen is nog onduidelijk, temeer omdat deze versie niet door Valve zelf is ontwikkeld. Zodra hier duidelijkheid over is laten we dat uiteraard weten.


Eén van de nieuwe maps die in de update zal zitten.

[GC 2008] Guitar Hero: World Tour krijgt extra instrument

Guitar Hero World Tour trekt alles uit de kast om concurrent Rock Band 2 achter zich te laten. Zo heeft ontwikkelaar Neversoft een nieuw instrument aangekondigd.

Het instrument zal enkel te gebruiken zijn in de "Music Creation Mode". De gamemode waarin je zelf je eigen nummers kunt maken, om ze vervolgens te spelen in de game of online te delen met vrienden.

Neversoft heeft nog niet gezegd om welk instrument het gaat, maar hoogstwaarschijnlijk gaat het om een keyboard. Neversoft had eerder aangegeven dat je met je gitaar keyboardgeluiden kan maken in de "Music Creation Mode".

Guitar Hero World Tour komt uit op de volgende consoles: Playstation 2, Playstation 3, Xbox 360 en de Wii, waarbij Neversoft de PS3 en 360 versies voor haar rekening neemt, en Vicarious Visions zich ontfermt over de Wii versie. Daarnaast verzorgt Budcat de Playstation 2 versie.

[GC 2008] Vers beeldmateriaal The Witcher: Enhanced Edition

The Witcher verraste vorig jaar vriend en vijand door vanuit het niets eigenlijk een enorm leuke RPG te zijn, zoals ook blijk uit het zeer mooie cijfer wat de game toentertijd van ons heeft gekregen.

Maar de developers van de game, CD Projekt Red, waren er nog niet tevreden mee. Van nature Pools merkten ze dat de vertaling van de game naar het Engels negatieve gevolgen heeft gehad, en vonden ze dat ze de game in het algemeen nog wel veel toffer konden maken. De developers hebben dan ook het afgelopen jaar besteed om ieder onderdeel van de game verder te perfectioneren, zodat we begin september kunnen genieten van de gepimpte versie van deze game.

Tijdens de Games Convention in Leipzig zijn enkele nieuwe screenshots vrijgegeven, samen met een developer diary welke onder de screens te vinden is.



Uitslagen dag 14 - avond

Vanwege het grote programma op de Olympische Spelen zul je op FOK!sport een paar keer per dag een overzicht vinden van alle belangrijke gebeurtenissen. Hieronder vind je de uitslagen van de finales van dag 14 vanaf een uur of twee Nederlandse tijd tot nu.

Atletiek, mannen

Polsstokhoogspringen

1. Steven Hooker (Aus) 5,96 m OR
2. Jevgenij Loekjanenko (Rus) 5,85 m
3. Denis Joertsjenko (Oek) 5,70 m
4. Derek Miles (VS) 5,70 m
5. Dmitriy Starodubtsev (Rus) 5,70 m
6. Danny Ecker (Dui) 5,70 m
7. Jérôme Clavier (Fra) 5,60 m
8. Raphael Holzdeppe (Dui) 5,60 m

Tienkamp,eindstand

1. Bryan Clay (VS) 8.791 pntn
2. Andrej Krautsjanka (WRu) 8.551 pntn
3. Leonel Suarez (Cub) 8.527 pntn
4. Alexander Pogorolev (Rus) 8.328 pntn
5. Roman Barras (Fra) 8.253 pntn
14. Eugene Martineau 8.055 pntn

4x100 meter

1. Jamaica 37,10 WR
2. Trinidad&Tobago 38,06
3. Japan 38,15
4. Brazilië 38,24
5. Duitsland 38,58
6. Canada 38,66
7. Nederland 45,81

Atletiek, vrouwen

5.000 meter

1. Tirunesh Dibaba (Eth) 15.41,40
2. Elvan Abeylegesse (Tur) 15.42,74
3. Meseret Defar (Eth) 15.44,12
4. Sylvia Chibiwott Kibet,Ken 15.44,96
5. Vivian Cheruiyot (Ken) 15.46,32
6. Lilija Sjoboechova (Rus) 15.46,62
7. Alemitu Bekele (Tur) 15.48,48
8. Meselech Melkamu (Eth) 15.49,03

Verspringen

1. Maurren Maggi (Bra) 7,04 m
2. Tatjana Lebedeva (Rus) 7,03 m
3. Blessing Okagbare (Nga) 6,91 m
4. Chelsea Hammond (Jam) 6,79 m
5. Brittney Reese (VS) 6,76 m
6. Oksana Oedmoertova (Rus) 6,70 m
7. Jade Johnson (Eng) 6,64 m
8. Grace Upshaw (VS) 6,58 m

4x100 meter

1. Rusland 42,31
2. België 42,54
3. Nigeria 43,04
4. Brazilië 43,14
5. Duitsland 43,28

Basketbal, mannen

Halve finale

Spanje - Litouwen 91-86
Verenigde Staten - Argentinie 101-81

Boksen, mannen

Lichtvlieggewicht, halve finale

Zou Shiming (Chi) - Paddy Barnes (Ier) 15-0
Serdamba Purevdorj (Mgl) - Yampier G.Hernandez (Cub) +8-8

Bantamgewicht, halve finale

Yankiel Leon Alarcon (Cub) - Bruno Julie (Mri) 7-5
Badar-Uugan Enkhbat (Mgl) - Veaceslav Gojan (Mol) 15-2

Lichtgewicht, halve finale

Aleksei Tisjtsjenko (Rus) - Hrachik Javakhyan (Arm) 10-5
Daouda Sow (Fra) - Yordenis Ugas (Cub) 15-8

Weltergewicht, halve finale

Carlos Suarez Banteaux (Cub) - Silamu Hanati (Chi) 17-4
Bachit Sarsekbajev (Kaz) - Kim Jung-joo (ZKo) 10-6

Halfzwaargewicht, halve finale

Kenny Egan (Ier) - Tony Jeffries (GB) 10-3
Zhang Xiaoping (Chi) - Jerkeboelan Sjinalijev (Kaz) +4-4

Superzwaargewicht, halve finale

Zhang Zhilei (Chi) - Vjatsjeslav Glazkov (Oek) walkover
Roberto Cammarelle (Ita) - David Price (GB) rsc

Handbal, mannen

Halve finale

Ijsland - Spanje 36-30

Hockey, vrouwen

Finale

Nederland - China 2-0

Strijd om brons

Argentinie - Duitsland 3-1

Honkbal

Halve finale

Cuba - Verenigde Staten 10-2

Moderne vijfkamp, vrouwen

Eindstand

1. Lena Schöneborn (Dui) 5.792 pnt
2. Heather Fell (GB) 5.752
3. Victoria Teresjoek (Oek) 5.672
4. Anastas.Semoesevitsj,WRu 5.640
5. Chen Qian (Chi) 5.612
6. Paulina Boenisz (Pol) 5.564
7. Katy Livingston (GB) 5.548
8. Amy Medany (Egy) 5.544

Voetbal, mannen

Strijd om brons

Belgie - Brazilie 0-3

Volleybal, mannen

Halve finale

Brazilie - Rusland 3-1 (19-25 25-18 25-21 25-22)

Waterpolo, mannen

Halve finale

Hongarije - Montenegro 11-9 ( 3-4 3-3 3-0 2-2)
Verenigde Staten - Servie 10-5 (3-3 2-1 2-1 3-0)

Wegen, bruggen en tunnels in filmpje Cities XL

Sinds Simcity 4 is er eigenlijk geen goede citybuilder meer geweest, en Monte Cristo hoopt daar verandering in te brengen met Cities XL. Een belangrijk gedeelte van een citybuilder is je eigen stad ontwerpen, en in het verleden werd dat vaak nogal beperkt door het raster, wegen konden acht kanten op. In het volgende filmpje zie je dat je alle kanten opkan en dat je erg vrij bent in het bouwen van je weg. Om de stad van je dromen te kunnen gaan ontwerpen, moet je nog even wachten tot ergens in 2009.

Historisch: Tabakssponsoring

In 1968 verscheen de allereerste tabaksreclame op een Formule-1-auto: de Lotus was rood-wit geschilderd en droeg stickers van Gold Leaf, een sigarettenmerk van Imperial Tobacco. Dit jaar, precies veertig jaar later, is het eerste seizoen sindsdien dat er geen tabaksreclame meer te zien is op een Formule-1-wagen.

 

Sponsoring was in de jaren zestig nog eerder een uitzondering dan een regel. Matra reed met een bescheiden logo rond van het Franse Elf en McLaren had een miniem stickertje van Shell op de wagen. De introductie van tabaksreclame door Lotus bleek het begin van een trend en binnen een paar jaar verschenen ook bij andere teams merknamen van tabaksproducten in de livery.

Waar de wagens voorheen één traditionele kleur of livery hadden, werd het uiterlijk vanaf de jaren zeventig vooral bepaald door de hoofdsponsor. Het gebruikelijke Ferrari-rood veranderde in het rood-wit van Marlboro, het racing green van Lotus maakte eerst plaats voor het rood-wit van Gold Leaf en later voor het zwart van John Player Special. Andere memorabele kleurenschema's waren onder andere de gele Jordan (Benson & Hedges), de geel/blauwe Williams (Camel) en rood/witte en later zilvergrijze McLaren (Marlboro, West).

Wie denkt dat de strijd tégen tabaksreclame in de sport echter iets van de laatste jaren is, komt bedrogen uit. Al in 1965 passeerde Groot-Britannië de eerste wet die tabaksreclame op televisie moest verbieden en in 1974 begon het Ministry of Sport zich te bemoeien met de sportsponsoring. Tabaksreclame op Formule-1-wagens was daarmee nog niet verboden, maar wel sterk gereguleerd.

In Italië was tabakssponsoring al wel verboden, volgens een wet uit 1962. Deze wet werd echter bewust genegeerd, vooral omdat er maar lage straffen op stonden. In 1983 verhoogde Italië de sancties op het overtreden van de wet, maar daar trokken de teams zich nog weinig van aan. Het was gebruikelijk dat ieder team tijdens een raceweekend in Italië dagelijks een bezoekje en een boete kregen van de lokale politie, waarna ze braaf betaalden. De kous was daarmee dan weer af.

 

In 1985 werd er pas een echte poging gedaan om de tabakssponsoring tegen te gaan, ditmaal door de Europese Economische Gemeenschap (EEG, de voorganger van de EU). De Europese Commissie startte het programma "Europa Tegen Kanker" en stelde een internationaal verbod op tabaksreclame voor. In 1991 werd dit verbod overgenomen door onder andere Frankrijk en Italië.

In 1992 begon het verbod serieuzere vormen aan te nemen toen een antitabakslobby in Frankrijk voor de rechter een verbod op televisie eiste op van tabaksreclame op stilstaande objecten. De rechter bepaalde dat de Franse televisiezender TF1 tienduizend frank moest betalen voor ieder beeld waarin zo'n object met tabaksreclame in beeld zou zijn. TF1 reageerde met het dreigement de Franse Grand Prix niet uit te zenden. Na dagenlang onderhandelen werd een compromis bereikt en de race werd alsnog uitgezonden.

Later dat jaar legde dezelfde rechter de teams van Williams en Renault miljoenboetes op vanwege de Camel-stickers op hun wagens tijdens de Japanse en Australische races. Als ze niet zouden betalen, zou bij een volgend bezoek aan Frankrijk hun materiaal in beslag worden genomen. Max Mosley reageerde door de Franse Grand Prix tijdelijk van de kalender van 1993 te halen. Bernie Ecclestone doneerde in 1997 een miljoen pond aan de Britse Labour Party, die slechts maanden later aan de macht kwam en direct alle tabaksreclame in Engeland verbood. Ecclestone kreeg na de ophef die hierover ontstond zijn geld terug.

 

De Europese acties werden door de Verenigde Staten en Canada belangstellend bekeken. President Clinton gaf de Food and Drug Administration FDA het recht om tabaksreclame te reguleren, maar Canada besloot gedurende twee jaar alle sportevenementen uit te sluiten van haar eigen verboden op tabaksreclame.

In 1999 vond de eerste race plaats zonder tabaksreclame op de wagens. De Waalse regering dreigde met rechtszaken tegen de teams als ze toch tabakssponsors zouden voeren tijdens de wedstrijd op Spa-Francorchamps. Ze was daarmee de Europese Commissie voor, dat pas in 2002 tot een compleet verbod op tabakssponsoring besloot. Het verbod zou in 2006 ingaan. De Belgische voortvarendheid zorgde voor een boycot van de Belgische Grand Prix in 2003. De boycot verraste de Belgen, en hetzelfde jaar besloten ze de Formule 1 voorlopig uit te sluiten van het verbod. Tot hetzelfde soort tijdelijke uitzonderingen werd besloten in onder andere Engeland, Canada en Maleisië, uit angst haar race te verliezen.

Williams was in 2000 het eerste topteam dat zonder tabaksfabrikant als hoofdsponsor op de grid verscheen. Het team nam, met het oog op de totale wereldwijde uitbanning van tabaksreclame in 2005 door de Wereld Gezondheids Organisatie, geen risico en kwam met Compaq en HP als hoofdsponsors op de proppen. Andere teams volgden in de jaren erop. Jordan sloot een deal met de Deutsche Post, McLaren met Emirates Airlines, Vodafone en Johnnie Walker, en Honda verving haar Lucky-Strike-livery door een groen-blauwe "earthdream".

 

In 2007 reed er nog slechts één team rond met een tabakssponsor. Ferrari verscheen in Bahrein, Monaco en China met de bekende Marlborologo's op de wagens, maar haalde op de andere circuits de naam uit het logo. Dit jaar is dat logo gemaskeerd door een streepjescode, waarmee de tabaksreclame in de Formule 1 definitief ten einde is.

De angst dat er teams financieel ten onder zouden gaan zonder tabakssponsors, is niet gegrond gebleken. In plaats van terug te vallen op de traditionele brandstof- en lifestylemerken ter vervanging van de sigarettenmerken, blijken de teams extreem creatief in het zoeken naar nieuwe sponsors. Luchtvaartmaatschappijen, frisdrankfabrikanten en banken lijken nu gemeengoed en zelfs uitzendbureau's verschijnen nu op de bolides. Het lijkt of het verbod op de tabakssponsoring voor meer sponsoring dan ooit heeft gezorgd.

Barrichello: "In gesprek voor 2009"

Het contract van zowel Jenson Button als Rubens Barrichello bij Honda loopt dit seizoen af. Fernando Alonso zou in beeld zijn bij teambaas Ross Brawn. Barrichello is dan ook aan het zoeken naar een stoeltje voor 2009.

De Braziliaan laat weten dat hij in gesprek is met andere teams. "Volgens mij is Honda zeker in gesprek met Fernando, maar dat is nog wel een vraagteken. Ik ben nog nooit zo enthousiast geweest bij een team. Ik verliet Ferrari, omdat ik daar niet de vrijheid had om te doen wat ik wilde. Bij Honda heb ik die wel, maar heb ik niet de beschikking over een auto waarmee ik goed kan presteren. Daar wacht ik nog op. Momenteel ben ik in gesprek met het team, maar ik praat ook met alle andere teams. Ik wil na dit jaar gewoon blijven racen."

Barrichello heeft tot nu toe elf punten gehaald in het rijderskampioenschap. Dat is voor de Williams-coureurs Kazuki Nakajima en Nico Rosberg (8 punten) en achter Toyota-rijder Timo Glock en Nelson Piquet jr. voor Renault (13 punten).

Belg duwt hoofden kinderen emmer in

Een 33-jarige Belg is gisteren gearresteerd omdat hij zijn kinderen en vrouw op bizarre wijze mishandelde. De man wilde kennelijk niet dat zijn drie kinderen – respectievelijk 1, 3 en 5 jaar - midden in de nacht naar het toilet gingen. De moeder was het daar echter niet mee eens en ze besloot om de kinderen een handje te helpen. Ze had op de eerste etage van de woning een emmer opgehangen waar de kinderen hun behoeften in konden doen.

Helaas kreeg vaderlief het plan door, met een woedeaanval tot gevolg. Hierop besloot hij om de hoofden van de kinderen in de emmer te duwen. De vrouw des huizes probeerde zijn grillige actie nog te stoppen, maar zij kreeg hierdoor zelf klappen te verduren.

Volgens de politie is dit niet de eerste keer dat de man gearresteerd is. Hij is in het verleden eveneens aangehouden voor geweldsdelicten.

Treinen gaan volgend jaar vaker rijden

Er gaan volgend jaar meer treinen rijden. In de nieuwe dienstregeling van de NS en andere regionale spoorvervoerders die vanaf 14 december 2008 in gaat, staan 75.000 extra treinritten. Belangrijkste wijziging is het traject tussen Utrecht en Schiphol. Daar gaan dubbel zoveel treinen rijden. Nu zijn er twee intercity's per uur en dat worden er vier.

Op het nachtnet tussen Rotterdam en Utrecht rijdt voortaan op donderdag-, vrijdag- en zaterdagnacht ieder uur een rechtstreekse nachttrein. Daarnaast wordt het nieuwe station Holendrecht in gebruik genomen. Die ligt tussen Amsterdam Bijlmer en Abcoude. En er komt weer een doorgaande Intercity tussen Zwolle-Arnhem-Nijmegen-'s-Hertogenbosch-Roosendaal en een doorgaande stoptrein Zutphen-Arnhem-Nijmegen.

In totaal zijn er volgend jaar 3,1 miljoen treinritten over het Nederlandse spoor. Zo'n 90 procent daarvan is reizigersvervoer, de rest zijn goederen.

Nieuwe spits voor Go Ahead Eagles

Go Ahead Eagles heeft een nieuwe spits gevonden. De Est Sander Post wordt voor een jaar gehuurd van FC Flora Tallinn.

De 23-jarige Post is bijna twee meter lang en speelde één interland voor Estland. Opvallend genoeg speelde hij die als centrale verdediger, de positie waarop hij doorbrak als prof. Bij Flora Tallinn werd Post in de spits geposteerd. Go Ahead Eagles-trainer Andries Ulderink scoutte hem ook als zodanig in de wedstrijd die Flora afgelopen zaterdag speelde tegen FC Levadia.

De club uit de Jupiler League heeft Post direct in de selectie opgenomen voor de wedstrijd tegen RKC Waalwijk van vanavond. Dit is nodig ook, aangezien Marc Overmars geblesseerd is en ook Halil Colak met een kuitbeenbreuk voorlopig uit de roulatie is.

Clay wint tienkamp, Martineau 14e

De Amerikaan Bryan Clay heeft op de tienkamp het olympisch goud gewonnen. Clay kwam tot een puntentotaal van 8.791.

Vanaf het eerste onderdeel, de 100 meter, ging Clay aan de leiding. Hij kon het zich veroorloven om de afsluitende 1.500 meter in een 'wandeltempo' af te leggen.

De Nederlandse deelnemer, Eugene Martineau, stond na de eerste dag negentiende. Hij wist vandaag een paar plaatsen op te schuiven en eindigde de tienkamp uiteindelijk als veertiende met 8.055 punten.

Spelende opa breekt politiebureau af

Een 77-jarige man uit Den Haag was gistermiddag niet zo snugger bezig toen hij in Politiebureau Jan Hendrikstraat aan het wachten was. De bejaarde verveelde zich kennelijk en hij speelde daarom met de hendels op zijn scootmobiel.

Opa mag nog even goed leren hoe je de snelheid regelt, want hij haalde een hendel over waarmee zijn scootmobiel snel vooruit schoot. Het gevolg was een grote schade in het politiebureau. Een glazen deur lag volledig aan diggelen en glasscherven vlogen in het rond. De man kwam tegen een pilaar tot stilstand.

De onhandige opa is er ongedeerd vanaf gekomen. Hij kon in ieder geval direct, samen met een medewerker van het politiebureau, een Europees schadeformulier invullen.

OS: Weer goud en WR voor Bolt

Usain Bolt heeft zijn derde gouden medaille van deze Olympische Spelen gewonnen. Samen met zijn teamgenoten won hij de 4x100 meter estafette en ze liepen tevens een wereldrecord. Nederland haalde door een mislukte wissel de finish niet.

Het viertal Nesta Carter, Michael Frater, Usain Bolt en slotloper Asafa Powell liepen een tijd van 37,10. Het oude wereldrecord stond op 37,40, een tijd die tot twee keer toe is gelopen door de Verenigde Staten. In 1992 door Mike Marsh, Leroy Burrell, Dennis Mitchell en Carl Lewis. In 1993 evenaarden Jon Drummond, Andre Cason, Dennis Mitchell en Leroy Burrell deze tijd.

Het Nederlandse team, bestaande uit Maarten Heijsen, Guus Hoogmoed, Patrick van Luijk en Caimin Douglas had zich verrassend geplaatst voor de finale. In de finale mislukte een wissel waardoor het als zevende eindigde.

Voor meer olympisch nieuws kijk je op Peking 2008 @ FOK!

 

Jamaica wint 4x100 in WR, Oranje 7e

Usain Bolt heeft zijn derde gouden medaille van deze Olympische Spelen gewonnen. Samen met zijn teamgenoten won hij de 4x100 meter estafette en ze liepen tevens een wereldrecord. Nederland haalde door een mislukte wissel de finish niet.

Het viertal Nesta Carter, Michael Frater, Usain Bolt en slotloper Asafa Powell liepen een tijd van 37,10. Het oude wereldrecord stond op 37,40, een tijd die tot twee keer toe is gelopen door de Verenigde Staten. In 1992 door Mike Marsh, Leroy Burrell, Dennis Mitchell en Carl Lewis. In 1993 evenaarden Jon Drummond, Andre Cason, Dennis Mitchell en Leroy Burrell deze tijd.

Het Nederlandse team, bestaande uit Maarten Heijsen, Guus Hoogmoed, Patrick van Luijk en Caimin Douglas had zich verrassend geplaatst voor de finale. In de finale mislukte een wissel waardoor het als zevende eindigde.

'VS in 2011 weg uit Irak'

De Amerikaanse strijdkrachten zullen Irak uiterlijk in 2011 verlaten. Dat staat in een concepttekst waarover de Amerikaanse en Iraakse onderhandelaars overeenstemming hebben bereikt.

De belangrijkste onderhandelaar aan Iraakse zijde, Mohammed al-Haj Hamoud, heeft dat vandaag laten weten aan de Amerikaanse nieuwszender CNN.

De einddatum van 2011 is echter afhankelijk van de veiligheidssituatie in Irak, verklaarde Hamoud. Bovendien zou in de deal een clausule zijn opgenomen, die het mogelijk maakt dat Amerikaanse militairen in Irak blijven om de Iraakse strijdkrachten te trainen.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice was enkele dagen geleden naar Irak afgereisd om te overleggen over de deal. Het akkoord is inmiddels goedgekeurd door de Amerikaanse president George W. Bush. De Iraakse regering moet haar fiat nog geven.

Al-Qaeda eist aanslagen Algerije op

Al-Qaeda heeft de aanslagen in Algerije van dinsdag en woensdag opgeëist, waardoor meer dan vijftig doden vielen. Dat meldde de Arabische nieuwszender al-Jazeera vandaag.

Twee autobommen in het oosten van Algerije kostten woensdag aan zeker twaalf mensen het leven. De explosies vonden plaats bij een hotel en een militaire basis. De dag daarvoor reed een auto met explosieven in dezelfde regio een politieschool binnen. Bij deze zelfmoordaanslag kwamen 43 mensen om.

Een woordvoerder al-Qaeda zei in een geluidsopname, die door al-Jazeera werd uitgezonden, dat de aanslagen een vergelding waren voor de dood van twaalf jonge moedjahedienleden begin augustus. De leden van die radicaalislamitische beweging waren in de Algerijnse stad Tizi Ouzou in een hinderlaag gelopen.

Rode Duivels grijpen tegen Brazilië naast brons

Het Belgisch olympisch voetbalteam is er niet in geslaagd om het brons te winnen. Brazilië won de strijd om de derde plaats met 3-0.

België speelde niet slecht, maar de ploeg vergat te scoren. Bij 1-0, door een treffer van Diego, waren er kansen voor de Belgen om op gelijke hoogte te komen, maar ze faalden. Met dank aan het slechte ingrijpen van keeper Logan Bailly wist Jô de ruststand op 2-0 te zetten.

De tweede helft was een stuk minder dan de eerste, met weinig kansen. Het enige wapenfeit was dat Jô in de blessuretijd zijn tweede goal maakte en de eindstand daarmee op 3-0 bepaalde.

Liftend naar Parijs (1)

Voordat ik kon antwoorden springt m'n maat in het stuk schrootafval. Vaarwel lieve longen. Zodra het gaspedaal wordt ingetrapt opent Pierlala z’n dashboardkastje, pakt één van z'n naar schatting 30 voorgedraaide zware shagjes en begint een onophoudelijke woordenstroom uit te rochelen. Het noodweer weerhoudt me ervan om het raam volledig open te draaien. Voor de eerste keer vandaag ben ik blij dat we een mini-lift hebben bemachtigd. Twintig minuten en vijf Javaanse jongens later kuchen we het barrel uit bij opnieuw een plaatselijk benzinestationnetje. Toch verbazingwekkend hoeveel je over iemand te weten kunt komen in zo’n korte tijd.

OS: Goud voor hockeydames

De Nederlandse hockeydames hebben het olympisch goud veroverd. In de finale werd China met 2-0 verslagen.

Nederland begon sterk aan de wedstrijd, en kreeg al snel enkele kansen. Deze werden niet benut, en ook enkele strafcorners gingen er niet in. Na ongeveer zes minuten ging de Nederlandse storm liggen en kwam de wedstrijd meer in evenwicht. De Chinezen kregen een paar kansen, maar keepster Lisanne de Roever bracht redding. Ook Nederland kreeg nog een kansen, maar telkens stond de Chinese keepster Zhang in de weg. De ruststand was hierdoor 0-0.

In de tweede helft kwam Nederland na een mislukte strafcorner toch op 1-0. Na een mislukte stop werd het schot van Minke Smabers gekeerd door Zhang, maar Naomi van As stond daarna vrij om alsnog het doelpunt te scoren. Direct daarna kreeg China twee strafcorners, maar gevaarlijk werd het niet. Met nog acht minuten te gaan kwam Nederland op 2-0 na het schot van Maartje Goderie. Hierna was de wedstrijd gespeeld en werd China geen moment gevaarlijk meer.

Het voor de tweede keer dat Nederland het goud in het vrouwenhockey wint. De eerste keer was in 1984 in Los Angeles.

Voor meer olympisch nieuws kijk je op Peking 2008 @ FOK!

Goud voor hockeydames

De Nederlandse hockeydames hebben het olympisch goud veroverd. In de finale werd China met 2-0 verslagen.

Nederland begon sterk aan de wedstrijd, en kreeg al snel enkele kansen. Deze werden niet benut, en ook enkele strafcorners gingen er niet in. Na ongeveer zes minuten ging de Nederlandse storm liggen en kwam de wedstrijd meer in evenwicht. De Chinezen kregen een paar kansen, maar keepster Lisanne de Roever bracht redding. Ook Nederland kreeg nog een kansen, maar telkens stond de Chinese keepster Zhang in de weg. De ruststand was hierdoor 0-0.

In de tweede helft kwam Nederland na een mislukte strafcorner toch op 1-0. Na een mislukte stop werd het schot van Minke Smabers gekeerd door Zhang, maar Naomi van As stond daarna vrij om alsnog het doelpunt te scoren. Direct daarna kreeg China twee strafcorners, maar gevaarlijk werd het niet. Met nog acht minuten te gaan kwam Nederland op 2-0 na het schot van Maartje Goderie. Hierna was de wedstrijd gespeeld en werd China geen moment gevaarlijk meer.

Het voor de tweede keer dat Nederland het goud in het vrouwenhockey wint. De eerste keer was in 1984 in Los Angeles.

Uitslag 2e vrije training Europa

Kimi Räikkönen heeft de snelste tijd neergezet tijdens de tweede vrije training voor de Grand Prix van Europa. Fernando Alonso reed de tweede tijd, gevolgd door Jenson Button en Felipe Massa. Lewis Hamilton maakt de top vijf compleet.

PosCoureurTeam TijdRonden
1 K. Räikkönen Ferrari 1:39.47730
2 F. Alonso Renault 1:39.49739
3 J. Button Honda 1:39.54635
4 F. Massa Ferrari 1:39.67831
5 L. Hamilton McLaren 1:39.71231
6 H. Kovalainen McLaren 1:39.95430
7 T. Glock Toyota 1:39.96732
8 R. Kubica BMW 1:40.14935
9 N. Piquet jr. Renault 1:40.43932
10 G. Fisichella Force India F1 1:40.50023
11 M. Webber Red Bull 1:40.58524
12 N. Rosberg Williams 1:40.60734
13 D. Coulthard Red Bull 1:40.69623
14 K. Nakajima Williams 1:40.74234
15 J. Trulli Toyota 1:40.87732
16 S. Vettel Scuderia Toro Rosso 1:40.98236
17 A. Sutil Force India F1 1:40.99932
18N. HeidfeldBMW 1:41.08435
19S. Bourdais Scuderia Toro Rosso 1:41.24638
20R. Barrichello Honda 1:41.37731

[GC 2008] Leipzig Games Convention Awardwinnaars bekend

Zoals ieder groot evenement zijn er ook in Leipzig awards te winnen, de games (en hardware) werden voorgelegd aan de deskundige jury (dezelfde mensen die de hele show op hebben gezet) en die heeft inmiddels zijn mening uitgesproken.

Beste PC-game: Spore
Beste Xbox 360-game: Mirror's Edge
Beste PlayStation Portable-game: Resistance: Retribution
Beste PlayStation 3-game: LittleBigPlanet
Beste Wii-game: Skate It
Beste Nintendo DS-game:Sonic Chronicles: The Dark Brotherhood
Beste Mobiele Telefoon-game: Pro Evolution Soccer 2009
Beste Online-game: Warhammer Online: Age of Reckoning
Beste Hardware: PlayStation PlayTV
Beste PlayStation 2-game: Te weinig aanmeldingen

De Leipzig Games Convention duurt nog tot komende zondag, al wordt onze delegatie al eerder terug verwacht, met veel verhalen en goodies.

Evers naar MVV

MVV heeft Brenny Evers teruggehaald naar Nederland. De verdediger komt van het Duitse TuS Koblenz. Mogelijk debuteert hij vanavond al tegen Helmond Sport.

In Duitsland kreeg de 29-jarige Evers geen nieuw contract meer. Hij trainde vervolgens mee bij Fortuna Sittard, de club waar hij in het betaald voetbal debuteerde. In het seizoen 1999/00 speelde Evers zestien keer voor Fortuna in de eredivisie. Na een seizoen bij Helmond Sport vertrok hij in 2001 naar Duitsland. Daar speelde Evers vier seizoenen voor KFC Uerdingen 05 en drie seizoenen voor TuS Koblenz. In totaal kwam de linksback tot 221 competitieduels in het betaald voetbal, waarin hij twee keer scoorde.

Voetbal: Babel in voorselectie Oranje

Bondscoach Bert van Marwijk heeft Ryan Babel opgenomen in de voorlopige selectie van het Nederlands elftal voor het oefenduel met Australië en het WK-kwalificatieduel tegen Macedonië.

Babel speelde de afgelopen weken met het Olympisch Elftal in Peking. In juni van dit jaar miste Babel het EK door een blessure die hij opliep op de training vlak voor de start van het toernooi.

Voorlopige selectie

Doel: Maarten Stekelenburg (Ajax), Henk Timmer (Feyenoord)

Verdediging: Khalid Boulahrouz (VfB Stuttgart), Tim de Cler (Feyenoord), John Heitinga (Atlético Madrid), André Ooijer (Blackburn Rovers), Joris Mathijsen (HSV)

Middenveld: Ibrahim Afellay (PSV), Mark van Bommel (Bayern München), Giovanni van Bronckhorst (Feyenoord), Orlando Engelaar (Schalke 04), Nigel de Jong (HSV), Demy de Zeeuw (AZ), Rafael van der Vaart (Real Madrid)

Aanval: Klaas Jan Huntelaar (Ajax), Dirk Kuyt (Liverpool), Robin van Persie (Arsenal), Arjen Robben (Real Madrid), Jan Vennegoor of Hesselink (Celtic), Ryan Babel (Liverpool).

Voor meer voetbalnieuws kijk je op FOK!sport!

Babel terug in voorselectie Oranje

Bondscoach Bert van Marwijk heeft Ryan Babel opgenomen in de voorlopige selectie van het Nederlands elftal voor het oefenduel met Australië en het WK-kwalificatieduel tegen Macedonië.

Babel speelde de afgelopen weken met het Olympisch Elftal in Peking. In juni van dit jaar miste Babel het EK door een blessure die hij opliep op de training vlak voor de start van het toernooi.

Voorlopige selectie

Doel: Maarten Stekelenburg (Ajax), Henk Timmer (Feyenoord)

Verdediging: Khalid Boulahrouz (VfB Stuttgart), Tim de Cler (Feyenoord), John Heitinga (Atlético Madrid), André Ooijer (Blackburn Rovers), Joris Mathijsen (HSV)

Middenveld: Ibrahim Afellay (PSV), Mark van Bommel (Bayern München), Giovanni van Bronckhorst (Feyenoord), Orlando Engelaar (Schalke 04), Nigel de Jong (HSV), Demy de Zeeuw (AZ), Rafael van der Vaart (Real Madrid)

Aanval: Klaas Jan Huntelaar (Ajax), Dirk Kuyt (Liverpool), Robin van Persie (Arsenal), Arjen Robben (Real Madrid), Jan Vennegoor of Hesselink (Celtic), Ryan Babel (Liverpool).

Dibaba wint ook 5.000 meter

Na de 10.000 meter eerder deze Spelen heeft Tirunesh Dibaba ook het goud gewonnen op de 5.000 meter.

Net als op de 10 kilometer plaatste de Ethiopische atlete een versnelling in de slotronde. Haar medekoploopsters konden niet volgen en moesten haar laten gaan. Dibaba won in een tijd van 15.41,40.

De Turkse Elvan Ebeylegesse, die tweede werd op de 10 kilometer, won nu ook zilver. Het brons was voor Dibaba's landgenote Meseret Defar.

[GC 2008] Motorstorm 2: Pacific Rift demo in oktober

Sony heeft aangekondigd een demo van Motorstorm: Pacific Rift beschikbaar te maken in de september-editie van QORE, hun betaalde online-magazine over het PlayStation Network.

Hier kleven voor Europese gamers twee nadelen aan. Een editie van QORE kost $ 2,99, al dat zat voor veel mensen best de demo waard zijn. Het grootste nadeel is echter dat QORE niet beschikabar is in Europa, alleen in de VS. De demo komt een maand later wel gewoon gratis online, en zal dus begin oktober beschikbaar zijn voor ons Europeanen.

Om de pijn nog erger te maken heeft Sony een nieuwe trailer van de game vrijgegeven, vol beukende voertuigen en modder-plezier.

Motorstorm: Pacific Rift wordt 28 november verwacht voor de PlayStation 3.

[GC 2008] SingStar Singalong with Disney zal Nederlands zijn

Berichtten we eerder al dat Sony met een special Disney-versie van SingStar zou komen, is daar nu eindelijk wat meer informatie van beschikbaar.

Allereerst zal de game op de PlayStation 2 uitkomen, waarmee Sony handig inspeelt op de grote hoeveelheid van de vorige generatie consoles die er nog rondzwerven. Aangezien de overige SingStars prima werken op de PlayStation 3 is de verwachting dat de game het ook prima zal doen op de huidige zwarte doos (tenminste, de 60GB versie).

Daarnaast kunnen we de standaard SingStar-features verwachten, zingen kan solo, in duet of in een battle. Het beste nieuws voor de kleinsten onder ons is echter dat de game gelocaliseerd per territorium zal zijn, wat inhoudt dat wij hier in Nederland niet "I just can't wait to be king" zullen zingen maar gewoon "Wacht maar af totdat ik koning ben".

Een voorlopig onvolledige (Engelse) tracklist is als volgt:

Aladdin - A Whole New World
The Jungle Book - The Bare Necessities
Toy Story - You Got A Friend In Me
The Little Mermaid - Under The Sea
Pinocchio - When You Wish Upon A Star

Uit de vrijgegeven screenshots blijkt echter dat de volgende nummers ook in de game zullen verschijnen:

The Lion King - I Just Can't Wait To Be King
Lady And The Tramp - He's A Tramp
Tarzan - Son Of A Man
The Aristocats - Everybody Wants To Be A Cat



SingStar Singalong with Disney wordt deze herfst verwacht voor de PlayStation 2.

Fredericks neemt het op voor Bolt

Oud-topsprinter Frankie Fredericks heeft het opgenomen voor tweevoudig olympisch kampioen Usain Bolt. Gisteren sprak IOC-voorzitter Jacques Rogge de Jamaicaan aan over zijn uitdagende vreugdegebaren na zijn zeges op de 100 en 200 meter.

"Dit was zijn moment", aldus Fredericks die in zijn carrière vier zilveren medailles op de Spelen won, twee op de 100 en twee op de 200 meter. "We kunnen iemand van 22 jaar niet voorschrijven hoe hij moet reageren", sneerde de 40-jarige Namibiër richting Rogge.

Fredericks sprak ook over de dopinggeruchten die na de imponerende zeges van Bolt de kop opstaken. "Ik vertrouw hem, 99,9 procent van de atleten is schoon."

Celstraf voor opeten duim

Een 18-jarige Deen heeft 1,5 jaar celstraf gekregen omdat hij de duim van een vrouw afhakte met een bijl en het lichaamsdeel daarna opat. Dat besloot de rechtbank in Frederiksberg, schrijft de Deense krant Berlingske Tidende vandaag.

De man werd onder druk gezet door de geesteszieke vriend van de vrouw. Die dwong hem twee jaar geleden in een schuur ten zuiden van Kopenhagen de vrouw (toen 19) te mishandelen. De vriend van de vrouw zit nog vast en moet in november voorkomen voor de mishandeling.

De aanklagers hadden 2,5 jaar geëist tegen de Deen. Zijn advocaten gaan in hoger beroep. Volgens hen is de straf van 1,5 jaar te zwaar, omdat de jongen onder dwang handelde en pas 16 was ten tijde van de misdaad.

Scheidsrechter Van Hulten vrijgesproken

De commissie van beroep van de KNVB heeft scheidsrechter Jack van Hulten vrijgesproken van belediging. Dat heeft een woordvoerder van de KNVB vandaag bevestigd.

De tuchtcommissie had de arbiter anderhalve week geleden geschorst voor drie duels, waarvan één voorwaardelijk, voor het beledigen van PSV'er Ibrahim Afellay. Van Hulten diende beroep in en riep donderdagavond tijdens de zitting een aantal extra getuigen op.

Volgens Afellay, die zelf overigens geen klacht had ingediend, zou Van Hulten hem voor 'tyfushond' hebben uitgemaakt in de oefenwedstrijd tegen VVV-Venlo eind juli. De scheidsrechter heeft dat steeds ontkend, hij zou Afellay 'slechts' een 'naar typetje' hebben genoemd.

Meer sportnieuws vind je op FOK!sport

Man met mega-harem maakt het te gek

Een gezaghebbende islamitische raad in het midden van Nigeria heeft bepaald dat tachtig echtgenotes toch echt te gek is. De invloedrijke raad Jamatu Nasril Islam heeft de ontbinding gelast van tientallen huwelijken gesloten door Mohammedadu Bello Masaba.

Dat bericht vandaag The Guardian vanuit Lagos.

Masaba mag vier echtgenotes houden maar hij moet binnen vier dagen van de overige 76 vrouwen scheiden. Wanneer hij deze uitspraak negeert, dient hij de doodstraf te krijgen, volgens de raad. Een man kan in islamitisch recht (sharia) erg vlot van een vrouw scheiden, dus de tijdslimiet hoeft geen probleem te zijn.

Al 4620 dopingcontroles

Het IOC heeft vandaag bekendgemaakt dat er tot nu toe tijdens de Olympische Spelen al meer dopingcontroles zijn gehouden dan vooraf de bedoeling was. Drie dagen voor het einde zijn er 4620 tests uitgevoerd.

De organisatie had in totaal 4550 dopingtests gepland, waarvan 1300 bij verrassing. Nu zal de teller zondag naar verwachting op ongeveer 5000 staan.

Sinds de opening van het olympisch dorp op 27 juli hebben al die controles vijf positieve gevallen opgeleverd, de vier paarden niet mee gerekend.

De betrapten zijn de Spaanse wielrenster Maribel Moreno, de Noord-Koreaanse schutter Kim Jong-su, de Vietnamese turner Do Thi Ngan, de zilveren Oekraïense zevenkampster Ljoedmila Blonska en de Griekse atlete Fani Halkia.

Soul Calibur IV demo nu online

Hadden we gisteren al de prachtige demo van The Force Unleashed, vandaag maakt Microsoft ons weer blij met een nieuwe demo, namelijk een van Soul Calibur IV.

Verwacht veel gemep, getrap, gekrijs, gegil en gekrab in deze demo, en wees niet bang voor Nachtmerries anders blijft er nog maar één ander speelbaar karakter over.


Soul Calibur IV ligt inmiddels al in de winkel, meer informatie over de game is te vinden in onze prachtige review van de game.

Van Hulten vrijgesproken

De commissie van beroep heeft Jack van Hulten vrijgesproken. De tuchtcommissie had de scheidsrechter eerder een straf van 3 duels schorsing (1 voorwaardelijk met een proeftijd van 1 jaar) opgelegd.

Van Hulten zou Ibrahim Afellay in de oefenwedstrijd tussen VVV en PSV een "tyfushond" hebben genoemd. Van Hulten heeft echter gezegd dat hij Afellay enkel een "naar typetje" had genoemd.

De tuchtcommissie schorste Van Hulten op grond van schriftelijke verklaringen en de getuigenis van VVV-speler Frank van Kouwen. Van Hulten ging in beroep en riep nog drie getuigen op. De aanklager bleef bij zijn strafeis, maar de commissie van beroep heeft hem nu vrijgesproken.

Zevenkampster Blonska is zilver kwijt

Ljoedmila Blonska, die bij een dopingcontrole positief werd bevonden, zal haar zilveren medaille, die ze won op de zevenkamp, moeten inleveren.

Ook de B-staal van de Oekraïense atlete bevat methyltestosteron. Hierop besloot het IOC vandaag dat Blonska uit de uitslag wordt geschrapt. Het zilver gaat nu naar de Amerikaanse Hyleas Fountain en het brons naar de Russin Tatiana Tsjenova.

Blonska werd gisteren al uitgesloten van verdere deelname aan de Spelen. Ze had zich als derde geplaatst voor de finale van het verspringen.

Olsson hoopt op transfer naar WBA

NEC-verdediger Jonas Olsson staat in de nadrukkelijke belangstelling van de Engelse promovendus West Bromwich Albion.

De Zweed, die het afgelopen seizoen sterk speelde, ziet een overgang naar de Engelse Premier League best zitten. "Het is een droom voor mij om in de Premier League te kunnen spelen," aldus Olsson tegenover het Zweedse Fotbollskanalen.

Op dit moment zijn beide partijen in onderhandeling. Olsson zelf heeft goede hoop op een transfer. "Ik heb nog een contract voor één seizoen. Als de club geld wil vangen, moeten ze mij nu verkopen."

Het is niet de eerste keer dat de 25-jarige speler in verband wordt gebracht met een club uit Engeland. Verscheidene Premier League-clubs toonden al interesse in de speler, maar wilden de gevraagde transfersom niet ophoesten.

Opgaves OS-prijsvraag

In deze post vind je de opgaves voor de Olympische Spelen prijsvraag. Winnaars winnen een DVD-box over de geschiedenis van de Olympische Spelen

De opgaves:
1. Welke Nederlandse zeiler won er in Atlanta brons en in welke klasse was dat?
2. Wat was er bijzonder aan de gouden medaille van roeier Steve Redgrave tijdens de Spelen in Sydney?
3. Hoever reikte Roger Federer tijdens het tennistoernooi in Athene in het herenenkelspel?
4. Wie evenaarde tijdens de Spelen van Athene de prestatie van Paavo Nurmi, die op de Spelen van 1924 zowel de 1500 meter als de 5000 meter won?
5. Welke Nederlanders wonnen in Sydney goud en voor welke onderdelen was dit?
6. Welke legende ontstak in tijdens de openingsceremonie van de Spelen in Atlanta het vuur?
7 Wie werd er in 1996 in de finale van de 100 meter atletiek gediskwalificeerd?
8. De Nederlandse hockeyers bereikten in 2000 de halve finale doordat de Duitsers hun laatste poulewedstrijd verloren. Van wie?
9. Hoeveel wedstrijden verloren de Amerikaanse basketballers in Athene?

De antwoorden kun je mailen naar sport@fok.nl.

Inzenden kan tot 22 augustus 23:59 uur

Uitslagen dag 14 - ochtend en middag

Vanwege het grote programma op de Olympische Spelen zul je op FOK!sport een paar keer per dag een overzicht vinden van alle belangrijke gebeurtenissen. Hieronder vind je de uitslagen van de finales van dag 14 tot nu.

Atletiek, mannen

50 km snelwandelen

1. Alex Schwazer (Ita) 3.37.09 OR
2. Jared Tallent (Aus) 3.39.27
3. Denis Nizhegorodov (Rus) 3.40.14
4. Jesús Angel García (Spa) 3.44.08
5. Erik Tysse (Noo) 3.45.08
6. Horacio Nava (Mex) 3.45.21
7. Yuki Yamazaki (Jap) 3.45.47
8. Rafal Fedaczynski (Pol) 3.46.51

Tienkamp, stand na acht onderdelen

1. Bryan Clay (VS) 7.365 pnt
2. Andrej Krautsjanka (WRu) 7.049 pnt
3. Alexander Pogorolev (Rus) 6.979 pnt
4. Oleksij Kasjanov (Oek) 6.874 pnt
5. Maurice Smith (Jam) 6.860 pnt
6. Leonel Suarez (Cub) 6.827 pnt
7. Roman Serble (Tsj) 6.823 pnt
8. Andre Nicklaus (Dui) 6.753 pnt
9. Aleksei Drozdov (Rus) 6.705 pnt
10. Mikk Pahapill (Est) 6.696 pnt
17. Eugene Martineau 6.451 pnt

Boksen, mannen

Vlieggewicht, halve finale

Andris Laffita Hernandez (Cub) - Georgi Balaksjin (Rus) 9-8
Somjit Jongjohor (Tha) - Vincenzo Picardi (Ita) 7-1

Vedergewichtt, halve finale

Vasil Lomatsjenko (Oek) - Yakup Cilic (Tur) 10-1
Khedafi Djelkhir (Fra) - Shahin Imranov (Aze) 5-2,opgave

Lichtweltergewicht,halve finales

Manus Boomjumnong (Tha) - Roniel Iglesias Sotolongo (Cub) 10-5
Felix Diaz (Dom) - Alexis Vastine (Fra) 12-10

Middengewicht, halve finale

James Degale (GB) - Darren John Sutherland (Ier) 10-3
Emilio Correa Bayeaux (Cub) - Vijender Kumar (Ind) 8-5

Zwaargewicht, halve finale

Rachim Tsjachiev (Rus) - Osmai Acosta Duarte (Cub)10-5
Clemente Russo (Ita) - Deontay Wilder (VS) 7-1

Handbal, mannen

Halve finale

Frankrijk - Kroatie 25-23

Honkbal

Halve finale

Zuid-Korea- Japan 6-2

Kanovaren vlakwater, mannen

C1,1.000 meter

1. Attila Sandor Vajda (Hon) 3.50,467
2. David Cal (Spa) 3.52,751
3. Thomas Hall (Can) 3.53,653
4. Vadim Menkov (Oez) 3.54,237
5. Aleksandr Sjoekovski (WRu) 3.55,645
6. Florin Mironcic (Roe) 3.57,876
7. Mathieu Goubel (Fra) 3.57,889
8. Andreas Dittmer (Dui) 3.57,894

C2,1.000 meter

1. Bachdanovitsj/Bachd.(WRu) 3.36,365
2. Gille/Wylenzek (Dui) 3.36,588
3. Kozmann/Kiss (Hon) 3.40,258
4. Popa/Flocea (Roe) 3.40,342
5. Chen/Zhang (Chi) 3.40,593
6. Russell/Beauchesne (Can) 3.41,165
7. Tyszynski/Baraszkiew.(Pol) 3.42,845
8. Oelegin/Kostoglod (Rus) 3.44,669

K1 ,1.000 meter

1. Tim Brabants (GB) 3.26,323
2. Eirik Veraas Larsen (Noo) 3.27,342
3. Ken Wallace (Aus) 3.27,485
4. Ben Fouhy (NZe) 3.29,193
5. Max Hoff (Dui) 3.29,391
6. Markus Oscarsson (Zwe) 3.30,198
7. Stjepan Janic (Kro) 3.30,495
8. Adam van Koeverden (Can) 3.31,793

K2 ,1.000 meter

1. Hollstein/Ihle (Dui) 3.11,809
2. Knudsen/Poulsen (Den) 3.13,580
3. Facchin/Scaduto (Ita) 3.14,750
4. Seroczynski/Kujawski (Pol) 3.14,828
5. Kammerer/Kucsera (Hon) 3.15,049
6. Walker/Ferguson (NZe) 3.15,329
7. Colin/Carre (Fra) 3.16,532
8. Straume/Zalupe (Let) 3.19,387

K4,1.000 meter

1. Wit-Rusland 2.55,714
2. Slowakije 2.56,593
3. Duitsland 2.56,676
4. Italië 2.57,626
5. Hongarije 2.59,009
6. Polen 2.59,505
7. China 3.00,078
8. Rusland 3.00,654

Kanovaren vlakwater, vrouwen

K4, 500 meter

1. Duitsland 1.32,231
2. Hongarije 1.32,971
3. Australië 1.34,704
4. Polen 1.34,752
5. Spanje 1.35,366
6. Japan 1.36,465
7. Zuid-Afrika 1.36,724
8. Italië 1.36,770

Softbal

Finale

Japan - Verenigde Staten 3-1

Tafeltennis, mannen

Enkelspel, kwartfinale

Wang Hao (Chi) - Ko Lai-chak(HKo) 4-1
Jörgen Persson (Zwe) - Zoran Primorac (Kro) 4-1
Wang Liqin (Chi) - Tan Ruiwu (Kro) 4- 0
Ma Lin (Chi) - Oh Sang-eun (ZKo) 4-0

Volleybal, mannen

Halve finale

Verenigde Staten - Rusland 3-2 (25-22 25-21 25-27 22-25 15-13)

Beachvolleybal, mannen

Finale

Rogers/Dalhausser (VS) - Marcio Araujo/Fabio Luiz (Bra) 23-21,17-21,15-4

Duel om brons

Ricardo/Emanuel (Bra) - Geor/Gia (Geo) 21-15,21-10

Wielrennen, fietscross, mannen

1. Maris Strombergs (Let)
2. Mike Day (VS)
3. Donny Robinson (VS)
4. Andres Jimenez (Col)
5. Rob van den Wildenberg
6. Jared Graves (Aus)
7. Sifiso Nhlapo (ZAf)
8. Damien Godet (Fra)

Wielrennen, fietscross, vrouwen

1. Anne-Caroline Chausson (Fra)
2. Laetitia le Corguille (Fra)
3. Jill Kintner (VS)
4. Sarah Walker (NZe)
5. Gabriela Diaz (Arg)
6. Nicole Callisto (Aus)
7. Sammy Cools (Can)
8. Shanaze Reade (GB)

30 jaar eis voor Fries bloedbad

De 44-jarige Ids I. uit Harkema die in februari zijn 36-jarige ex-vriendin Murkje de Vries uit Kootstertille doodschoot, hoorde gisteren voor de rechtbank in Leeuwarden 30 jaar celstraf tegen zich eisen.  De vrouw had nog geprobeerd te vluchten, maar half hangend uit het raam had hij haar neergeschoten. Ze overleed in de dakgoot.

Voordat hij zijn vriendin vemoordde, had hij in Harkema al de ex-man van Murkje en diens nieuwe vriendin Trienke T. (37) neergeschoten.  Die schietpartij was voor de politie live te volgen omdat Trienke T. (zelf de ex-vriendin van Ids) 112 had gebeld toen Ids de voordeur inbeukte om binnen te komen.

''Ga weg hier, Ids!” zo was te horen. ''Ik ben in m’n poot geraakt”. Even daarvoor had Ids tegen haar vriend Meint van der B. (43) gezegd: ''Ik zal je dak eens openen, een kogel door de hersenen via de nek weer laten uittreden.''  Daarop loste hij een schot met zijn Mauserpistool. Tegen Trienke zei hij: ''Meint krijgt je niet. Die is dood.” Volgens de behandelend artsen is het een wonder dat B. deze verwondingen heeft overleefd. Wel is de man voor de rest van zijn leven ernstig gehandicapt. Ook Trienke heeft ernstig lichamelijk letsel opgelopen.

Ids verklaarde tegen de rechtbank aan geheugenverlies te lijden en tijdens het gebeuren een blackout te hebben gehad als gevolg van medicijn- en alcoholgebruik. Volgens deskundigen is dit niet aan te tonen en lijkt de man volledig toerekeningsvatbaar.  De officier van justitie wees er ook op dat Ids al een paar minuten na de moord op Murkje in een telefoontje naar zijn broer aangaf dat hij verwachtte ''een jaartje of 8'' gevangenisstraf te krijgen.

Reden voor de actie van Ids zou jaloezie zijn geweest. Wrang detail is dat het 8-jarige zoontje van Meint en Murkje de schietpartij heeft gehoord.

 

 

Vliegtuigbom uit WOII opgeruimd in Eibergen

Leden van de Explosieven Opruimings Dienst (EOD) hebben vandaag in Eibergen een vliegtuigbom uit de Tweede Wereldoorlog tot ontploffing gebracht. Dat gebeurde op het KTV-terrein, net buiten het centrum van Eibergen.

Het projectiel werd tien dagen geleden op deze plek gevonden tijdens het bouwrijpmaken het dit gebied. Omdat er geen direct gevaar was, werd besloten de Amerikaanse 100-ponder tijdelijk weer in te graven.

De bom werd in maart 1945 door de geallieerden afgeworpen. De kans dat er nog meer bommen liggen is klein. "Het grootste deel van het gebied is in kaart gebracht, alleen de locatie waar een beek wordt gegraven kan nog voor verrassingen zorgen", aldus locoburgemeester Leo Scharenborg vrijdag. Op het KTV-terrein worden 230 woningen gebouwd.

Dieetpleister tijdens ramadan mag voor Turkse moslims

Turkse moslims grijpen naar dieetpleisters om de vastenmaand ramadan door te komen. Dat meldt het Turkse persbureau Anadolu vandaag.

De medewerkers van een islamitische telefonische hulplijn in Turkije krijgen op grote schaal de vraag voorgelegd of zulke pleisters, die het hongergevoel onderdrukken, toegestaan zijn tijdens het vasten. Islamitische geestelijken benadrukken echter dat er geen probleem is met zulke hulp.

"Vasten is een manier om het lichaam te disciplineren. Mensen die dieetpleisters gebruiken, proberen hetzelfde te bereiken", verklaarde een Turkse moefti, een islamitisch rechtsgeleerde.

Tijdens de ramadan, die in Turkije op 1 september begint, mogen moslims een maand lang van zonsopkomst tot zonsondergang niet eten, drinken, roken en seks hebben.

Juventus gaat voor Michael Ballack

Juventus hoopt de selectie volgende zomer te versterken met Michael Ballack.

De Duitse international staat nog tot medio 2009 onder contract bij Chelsea, maar lijkt daar zijn verbintenis niet te gaan verlengen.

De middenvelder kwam medio 2006 over van Bayern München, maar wist in eerste instantie weinig indruk te maken bij The Blues.

Pas aan het eind van het vorige seizoen kwam Ballack enigszins los, maar de topvorm uit zijn Duitse tijd hebben ze op Stamford Bridge nog niet vaak gezien.

Juventus hoopt Ballack nu alvast vast te leggen voor volgend seizoen. Volgens Tuttosport kan de Duitser per jaar 4,5 miljoen euro gaan verdienen in Turijn.

Britse gloeilamp blijft licht geven

Een gloeilamp van een Britse weduwe lijkt het eeuwige licht te geven. Het peertje brandt al sinds haar schoonvader het in 1938 in een lamp draaide, bericht de Daily Mail vandaag.

Mo Richardson en haar man kregen het peertje van het model Swann-Edison tientallen jaren geleden van zijn vader. Sindsdien verlichtte de lamp, met de bijnaam 'de Oude Trouwe', achtereenvolgens het toilet en de hal. Het peertje heeft er al ongeveer 600.000 branduren opzitten. Normaal gesproken heeft een gloeilamp een levensduur van ongeveer duizend uur. Een energiespaarlamp kan tienduizend uur halen.

De Oude Trouwe is niet het langst brandende lichtje ter wereld en staat in de schaduw van het peertje dat al sinds 1901 dienst doet in een brandweerkazerne in de Amerikaanse staat Californië en waarover FOK! al in 2002 berichtte.

[GC 2008] IJzige Cryostasis: Sleep of Reason trailer

Cryostasis, ook wel bekend als de Russische BioShock, speelt zich af temidden van heel erg veel ijs. In een diepgevroren ijsbreker ga jij als meteoroloog Alexander Nesterov op zoek naar zowel hittebronnen als de herinneringen van alle lijken. Want Alexander bezit de gave om de laatste herinneringen van de doden te herleven, en op deze manier ontrafelen we het geheim van het schip.

Cryostasis wordt verwacht voor de PC en wel op 10 oktober.

Kindermoord-verdachte te dik om voor rechtbank te verschijnen

De 454 kilo zware Mayra Lizbeth Rosales uit Texas moet wegens kindermishandeling en moord voor de rechtbank verschijnen, maar de vrouw is zo omvangrijk dat zij niet door de deur van haar huis past. De vrouw is aangeklaagd voor het ombrengen van haar 2-jarige neefje.

Volgens de plaatselijke sheriff is het onmogelijk de 27-jarige vrouw met het oog op haar rechtszaak vast te zetten, omdat zij intensieve medische hulp nodig heeft. Detentie zou haar dood kunnen betekenen, aldus de sheriff.

Rosales werd aangeklaagd nadat een autopsie had uitgewezen dat het kind door geweld om het leven was gekomen. Onderzoekers denken dat het jongetje zeker twee keer tegen zijn hoofd is geslagen.

De moeder van het jongetje is aangeklaagd voor kindermishandeling, omdat zij het kind bij zijn tante achterliet. 

Uitslag 1e vrije training Europa

Zojuist is op het circuit van Valencia de eerste vrije training voor de Grand Prix van Europa verreden. Sebastian Vettel zette de snelste tijd neer, gevolgd door Felipe Massa en Lewis Hamilton. Sébastien Bourdais zette de vierde tijd op de klokken, en Heikki Kovalainen maakte de top vijf compleet. David Coulthard parkeerde zijn bolide in de muur.

PosCoureurTeam TijdRonden
1 S. Vettel Scuderia Toro Rosso 1:40.49629
2 F. Massa Ferrari 1:40.65427
3 L. Hamilton McLaren 1:40.82221
4 S. Bourdais Scuderia Toro Rosso 1:41.09931
5 H. Kovalainen McLaren 1:41.16323
6 R. Kubica BMW 1:41.28124
7 K. Räikkönen Ferrari 1:41.31727
8 K. Nakajima Williams 1:41.32926
9 F. Alonso Renault 1:41.38531
10 N. Rosberg Williams 1:41.70622
11 R. Barrichello Honda 1:41.83027
12 J. Trulli Toyota 1:41.93027
13 A. Sutil Force India F1 1:41.95123
14 T. Glock Toyota 1:42.03627
15 N. Piquet jr. Renault 1:42.10732
16 N. Heidfeld BMW 1:42.45323
17 J. Button Honda 1:42.46029
18 G. Fisichella Force India F1 1:43.07525
19 D. Coulthard Red Bull 1:43.31223
20 M. Webber Red Bull 1:43.52424

Veelpleger land uit dankzij enkeltje gemeente

De gemeente Amsterdam sponsort criminele illegalen uit de Europese Unie in een poging hen het land uit te krijgen. Wie vrijwillig aangeeft terug te willen naar zijn thuisland, kan een enkele reis voor de bus van Eurolines bemachtigen.

Dat meldt de korpskrant van de politie Amsterdam-Amstelland. Een ticket kost gemiddeld 58 euro. Inmiddels hebben zestig buitenlandse veelplegers van de gelegenheid gebruik gemaakt.

De buskaartjes worden uitgegeven door de GGD. Het gaat volgens een woordvoerster niet alleen om criminele illegalen, maar ook om verslaafden en dak- en thuislozen.

Rutte werkt aan groenrechtse koers VVD

VVD-leider Mark Rutte werkt aan een milieuplan en laat zich daarbij onder anderen inspireren door de Britse Conservatieve voorman David Cameron. Deze 'groenrechtse agenda' moet klaar zijn voordat de Tweede Kamer dit najaar de nieuwste milieubegroting behandelt.

Een partijwoordvoerder bevestigt vandaag een bericht hierover uit dagblad Trouw.

Cameron is geen liberaal. In Europees verband werkt zijn partij zelfs samen met het CDA. In het Europarlement zitten CDA en Conservatieven in dezelfde fractie. De VVD vormt met D66 en andere liberale partijen een eigen fractie. Rutte is dit voorjaar bij Cameron op bezoek geweest. Dit najaar komt de Britse oppositieleider naar Nederland. "Hij maakt als jonge nieuwe leider werk van eigentijdse thema's, wat Rutte ook wil", aldus de woordvoerder.

[GC 2008] Cinematische trailer Warhammer Online

Nadat gisteren al het prachtige introfilmpje van Wrath of the Lich King online kwam, is nu ook de introductie van Warhammer Online: Age of Reckoning online te vinden.

Echte graphics-hoeren kijken de trailer natuurlijk in HD, en dat kan hier.

Warhammer Online: Age of Reckoning is een MMORPG in het bekende universum van de makers van Dark Age of Camelot. Verwacht veel Realms vs Realm-combat met PvP en PvE op dezelfde map.

'Turkse dienstplicht belemmert integratie niet'

Het vervullen van de Turkse dienstplicht is geen belemmering voor de integratie van mannen met een Nederlands en Turks paspoort. Dat heeft minister Ella Vogelaar van Integratie gezegd op basis van onderzoek van de Universiteit van Amsterdam.

De universiteit trekt de conclusie op basis van onderzoek onder 68 Turks-Nederlandse mannen en na gesprekken met Turkse organisaties in Nederland en met Turks-Nederlandse advocaten gespecialiseerd in de rechten rond nationaliteit.

Voor de meeste Turks-Nederlandse mannen betekent het behouden van de Turkse nationaliteit niet dat zij geen deel willen uitmaken van de Nederlandse samenleving, komt uit de studie naar voren. Wel beschouwen zij het Turkse paspoort als een onderdeel van hun identiteit.

Turkije eist dat iedere man met een (dubbel) Turks paspoort de dienstplicht vervult. Een meerderheid in de Tweede Kamer vindt de verplichte militaire dienst van achttien maanden voor Turks-Nederlandse mannen ongewenst.

Uit het onderzoek blijkt dat het overgrote deel van de Turkse Nederlanders de dienstplicht als een begrijpelijke voorwaarde ziet voor het bezitten van een Turkse nationaliteit. Sommigen doen afstand van het Turkse paspoort om de dienstplicht te ontlopen. De Turkse overheid zegt daar onder voorwaarden akkoord mee te gaan.

De meeste mannen kiezen echter voor het betalen van een afkoopsom van ruim 5500 euro met daaraan gekoppeld een korte dienstplicht van drie weken. Na deze basisopleiding zijn zij voor altijd reservist voor Turkije.

Hoe word je de nieuwe Lara Croft?

Lara Croft, wie kent haar niet? Ze was één van de eerste grote vrouwelijke hoofdpersonages in games. Natuurlijk staat ze vooral bekend om haar grote memmen, maar Lara Croft is meer. Zo is ze Engels, stinkend rijk en komt voor haar werk op de meest mooie plekjes op aarde. Voor velen dus de perfecte vrouw!

Door de jaren heen zijn er een boel modellen geweest die hebben geprobeerd om de officiële Lara Croft te worden. Dit jaar was Alison Carroll de gelukkige. Nu komt natuurlijk de vraag: Hoe word je de nieuwe Lara Croft? Dat kan je zien in onderstaand filmpje. Kan het je helemaal niet schelen hoe je de nieuwe Lara Croft wordt, maar hou je gewoon van vrouwen met guns in weinig kleren, dan raad ik je aan om toch ook maar te kijken.

'Moslimdiabeet moet ramadan mijden'

Moslims die suikerziekte hebben, kunnen beter niet meedoen aan de ramadan. Dat stellen onderzoekers deze week in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde. Ze raden patiënten met diabetes nadrukkelijk af om te vasten vanwege een groot risico op complicaties. De ramadan begint over anderhalve week op 2 september.

Volgens de onderzoekers behoren allochtonen tot de belangrijkste risicogroepen voor suikerziekte. Dat zou komen doordat zij met meer overgewicht kampen en minder lichaamsbeweging hebben. Als ze dan meedoen aan de ramadan, hebben ze minder controle over hun bloedsuikerwaarden.

Het Suikerfeest, dat aan het einde van de ramadan wordt gehouden, is volgens de onderzoekers voor diabeten al helemaal uit den boze. Dan worden vaak zoete dingen gegeten die kunnen leiden tot een te hoge waarde van de bloedsuikerspiegel.

De onderzoekers, onder wie de internisten Eelco Meesters en Victor Gerdes van het Amsterdamse Slotervaartziekenhuis, raden de vastende diabeten aan zich onder controle te stellen van hun huisarts. Die kan de patiënt wijzen op het belang van gezonde voeding.

Bij diabetes kan het lichaam het bloedsuikergehalte niet meer zelf in evenwicht houden. Als insuline, het hormoon dat de bloedsuikerspiegel regelt, zijn werk niet kan doen, loopt dit gehalte veel te hoog op. Wanneer lange tijd te veel suiker in het bloed zit, is dat schadelijk voor alle delen van het lichaam. Diabetespatiënten nemen extra insuline in om de bloedsuikerwaarde zelf in evenwicht te houden.

Gary Glitter terug in vaderland

Gary Glitter is vanochtend geland in zijn vaderland Groot-Brittannië. De glamrocker van weleer werd drie dagen geleden vrijgelaten uit een Vietnamese gevangenis, waar hij een straf had uitgezeten wegens pedofiele activiteiten.

Hij vloog via Bangkok, waar hij nog even bleef hangen wegens een kleine ontsteking in de borststreek. Een arts gaf hem pijnstillers en stelde vast dat hij wel degelijk kon reizen. Gedacht werd dat Glitter de krachten overdreef om de reis naar zijn vaderland op zijn minst uit te stellen. Hij stelt zich weinig positiefs voor van zijn ontvangst thuis. Thailand had echter helemaal geen zin hem toe te laten.

De 64-jarige zanger arriveerde vanochtend vanuit Bangkok op Heathrow bij Londen.


Gary Glitter  (foto: ANP)

CDA wil kind behoeden voor 'tikfoutdomeinen'

Tweede Kamerlid Mirjam Sterk (CDA) wil kinderen behoeden voor zogenoemde 'tikfoutdomeinen', kennelijk opzettelijk verkeerd gespelde websiteadressen voor commerciële doeleinden, omdat erachter porno- en datingsites schuilgaan.

Ze wil dat minister André Rouvoet voor Jeugd en Gezin uitzoekt of er iets aan kan worden gedaan, bevestigt zij vandaag een bericht hierover in de Volkskrant.

Mensen maken nog wel eens een tikfout als ze achter de computer een website openen. Kinderen belanden zo op valse websites waarop zonder veel moeite kan worden doorgeklikt naar pornosites. "Je kunt gissen naar de redenen van de makers, maar het is ze kennelijk te doen om het aantal hits en zo reclameinkomsten binnen te halen", stelt Sterk.

Voorbeelden van zulke tikfoutdomeinen zijn www.sesamstaat.nl (zonder r), www.jeugjournaal.nl (zonder d) of www.jeugtjournaal.nl (t in plaats van d).

Alonso rijdt met rouwband

Fernando Alonso zal in zijn 'thuis-Grand Prix' een eerbetoon brengen aan de slachtoffers van de vliegtuigramp in Madrid van woensdag. Momenteel zijn er 153 doden te betreuren. Het Spaanse volk is geschokt door het ongeluk.

"Ik zal een rouwband dragen en morgen praat ik met de coureurs", sprak Alonso in Valencia. "Misschien kunnen we iets doen voor de start, een minuut stilte in de pitstraat of iets dergelijks. Het ongeluk heeft het weekend voor mij absoluut veranderd, omdat het een enorme tragedie is. Het Spaanse volk is in shock en dat ben ik ook. Het is waarschijnlijk de meest trieste aanloop naar een weekend die ik ooit heb gehad."

De Spanjaard die uitkomt voor het ING Renault-team rijdt komend weekend opnieuw een race in zijn vaderland. Maar hij blijft er nuchter onder: "Morgen beginnen we rustig aan het weekend, het leven gaat immers door. Maar het is een totaal ander weekend dan wat het zou moeten zijn."

Cammy toegevoegd aan Street Fighter IV

Street Figher IV producer Yoshinori Ono heeft verklaard dat 'Cammy' haar opwachting gaat maken in het nieuwe deel van de Street Fighter franchise.

Ono:

"Zoals je weet, hebben we mensen laten stemmen over wie ze het liefst in de console versie erbij zouden willen zien. Cammy kreeg de meeste stemmen en zal dus zeker te zien zijn in het spel."

Het spel is nu al te spelen in de Japanse arcade hallen, maar de PS3 en Xbox 360 versies, waarin Cammy zal verschijnen, zijn nog in ontwikkeling en worden volgend jaar pas verwacht.



Cammy maakt haar opwachting in de nieuwe Street Figher game...



Ehm.... laat me raden... Blanka?

Zorgen Bridgestone over brug

Volgens het Britse Autosport maakt bandenfabrikant Bridgestone zich zorgen over de brug in Valencia. Er zou een hoogteverschil tussen het wegdek op de brug en het asfalt vóór de brug zijn. Dat zou voor lekke banden kunnen zorgen.

Bridgestone heeft bij de wedstrijdleiding gevraagd de kwestie te onderzoeken. Hirohide Hamashima van Bridgestone Motorsport vertelde aan Autosport: "Ik heb Charlie Whiting gevraagd deze kwestie te bekijken. Het wegdek op de brug ligt iets hoger en de banden kunnen lek raken als ze de rand raken. Het probleem is niet heel ernstig, maar als ze dit kunnen aanpassen, dan zou dat mooi zijn. Het is beter om een baanoppervlak te hebben dat helemaal egaal is."

Dit weekend wordt voor het eerst op het stratencircuit van Valencia gereden, de Grand Prix van Europa.

BMW rondt onderzoek KERS-schok af

Het team van BMW heeft uitvoerig gezocht naar de oorzaak van de elektrische schok die een van hun monteurs kreeg na een test in Jerez. Dat was voor het team de eerste keer dat het testte met het KERS-systeem, dat in 2009 in gebruik moet worden genomen.

Volgens 'head of powertrain' Michael Duesmann, moeten er veranderingen worden aangebracht in het ontwerp van dit systeem dat energie moet besparen. "De monteur kreeg een elektrische schok, nadat hij de sidepod en het stuurwiel van de auto beetpakte", aldus Duesmann. "Het voltage van het KERS-systeem liep door de bedrading van het stuurwiel. Er kon hierdoor slechts een klein beetje energie gaan, maar dat was genoeg om een zeer pijnlijke reactie te veroorzaken. De coureur was beschermd door zijn overall en handschoenen, dus hij is nooit in gevaar geweest." Op de foto op het forum staat de monteur zonder handschoenen en zonder overall.

"Ons zeer nauwkeurige onderzoek zal van grote waarde blijken voor de ontwikkeling van het KERS-systeem. We hebben ontdekt dat er veranderingen nodig zijn in het ontwerp van het systeem, om herhaling te voorkomen. Onze bevindingen zijn doorgestuurd naar de FIA en bij de eerstvolgende vergadering van de Technical Working Group zullen we ze ook voorleggen" vervolgde Duesman. "Als alle noodzakelijke technische veranderingen in het concept zijn doorgevoerd, zullen we verder gaan testen. We verwachten dat dit in de herfst zal zijn."

Als het aan de team ligt, wordt het KERS-systeem uitgesteld tot 2010, onder andere vanwege de incidenten als deze.

Mystery Land ook op de radio

Voor wie geen kaartjes heeft voor Mysteryland zendt Radio538 morgen van 20.00 tot 01.00 uur uit zijn vanaf het dance-evenement. Gedurende de avond zal Dennis Ruyer verschillende bekende dj's ontvangen.

Nadat het festival om 23.00 is afgelopen zal de beste muziek nog uitgezonden worden in een compilatie waarbij dj's als Michel de Hey, David Guetta en Fedde le Grand zeker langs zullen komen. Ook Dance-Tunes radio zal Mystery Land sets gaan uitzenden. Deze zullen vooral uit de Classics area komen waar dj's als DJ Jean, Remy, Marcello en Miss Monica acte de presence geven. De uitzending van Dance-Tunes radio zal van 10.00 t/m 22.30 duren.

Met dank aan Paxlie voor de submit.



Mystery Land 2008.

Seedorf bijna van FC Den Bosch

FC Den Bosch zal weldra kunnen beschikken over Stefano Seedorf. Seedorf speelde het afgelopen seizoen bij de Griekse club Veria, maar mag daar volgens zijn contract transfervrij vertrekken omdat de club is gedegradeerd.

Veria wil de middenvelder echter niet vrijgeven, waardoor Den Bosch de hulp heeft ingeschakeld van de Griekse voetbalbond. "Daar valt wel mee te praten. De bond is begripvol en ik reken er voorzichtig op dat hij binnen twee dagen wordt vrijgegeven," spreekt zaakwaarnemer Baving in het Brabants Dagblad.

Heerenveen hoopt op doelman Steppe

SC Heerenveen-trainer Trond Sollied hoopt nog voor de start van het seizoen een nieuwe doelman te contracteren. In eerste instantie werden de pijlen gericht op Stijn Stijnen van Club Brugge, maar die transfer heeft geen doorgang gevonden.

Volgens Het Laatste Nieuws heeft de Friese club de pijlen nu gericht op Kenny Steppe van Germinal Beerschot Antwerpen. De 19-jarige sluitpost brak vorig seizoen definitief door. Enige probleem is wel dat Steppe nog tot medio 2011 onder contract staat bij de Belgische club.

In het geval de jonge Belg niet haalbaar is, zal Heerenveen de competitie ingaan met Rob van Dijk en Brian Vandenbussche.

Achenteh vindt onderdak bij FC Eindhoven

Rochdi Achenteh heeft in FC Eindhoven zijn nieuwe werkgever gevonden. De 20-jarige middenvelder heeft een tweejarig contract getekend bij de club uit de Jupiler League.

Achenteh is afkomstig van stadgenoot PSV, waar hij in het beloftenelftal speelde. Bij de landskampioen kon hij echter niet de stap naar de A-selectie maken. Onlangs werd Achenteh nog afgetest door het Belgische KV Mechelen en ketste een overgang naar FC Den Bosch af.

Medunjanin maakt indruk in Spanje

Haris Medunjanin heeft een goede indruk gemaakt op de technische staf van het Spaanse Real Valladolid. De middenvelder van AZ is momenteel op proef bij de club en coach José Luis Mendilibar is gecharmeerd van zijn voetbalkwaliteiten.

Mendilibar wil Medunjanin, die mag vertrekken bij zijn huidige werkgver AZ, dan ook graag aantrekken. "Hij heeft me overtuigd en we gaan proberen om hem over te nemen," aldus de oefenmeester op de officiële website van de Spaanse club. "We zullen contact opnemen met zijn club en dan moeten we afwachten. Als hij komt, dan is dat uitstekend. Zo niet, dan is er geen man overboord."

Mendilibar vindt met name de techniek van Medunjanin uitstekend. "Hij heeft veel gevoel voor de bal, maar hij moet wel agressiever worden in zijn spel." Verder verwacht de coach niet dat hij problemen zal krijgen met de Spaanse taal. "Het is een intelligente jongen en hij zal snel Spaans leren. Hij is bijzonder slim en snapte meteen wat ik hem vroeg."

Caracciolo naar ADO Den Haag

ADO Den Haag is erin geslaagd spits Fabio Caracciolo over te nemen van FC Eindhoven. De 23-jarige Belg heeft een driejarig contract getekend bij de promovendus uit de residentiestad. Het is niet bekend hoeveel ADO heeft betaald voor Caracciolo.

Eerder deze week bood ADO 100.000 euro voor de spits, maar FC Eindhoven verlangde op het laatste moment toch meer. Even leek het erop dat de transfer niet zou door gaan, maar beide partijen zijn er uiteindelijk toch uitgekomen.

Na jaren voor MVV te hebben gespeeld belandde Caracciolo vorig seizoen bij FC Eindhoven. Bij deze club vestigde hij zijn naam als doelpuntenmaker door zeventien keer te scoren. Afgelopen vrijdag was hij nog drie keer succesvol namens de Eindhovenaren in de wedstrijd tegen Haarlem.

Sno blij met terugkeer naar jeugdclub

Ajax versterkte zich gisteren enigszins verrassend met Evander Sno van Celtic. De speler zelf is erg content met zijn nieuwe werkgever.

"Ik heb in de jeugd altijd voor Ajax gevoetbald. Het is mooi dat ik nu terug ben", aldus Sno op de website van zijn nieuwe werkgever. "Ik verwacht drie mooie jaren hier met goed voetbal. Ik ken een groot gedeelte van het elftal nog, onder andere Urby Emanuelson en Kenneth Vermeer. Ik ga voor een plaats op het middenveld, voor de verdediging dan wel met de punt naar voren."

Ajax was eigenlijk op zoek naar een centrale verdediger en een verdedigende middenvelder, maar had nog maar geld voor één speler. Daarom zochten ze iemand die op beide posities uit de voeten kan, en kwamen zo twee weken geleden bij Sno terecht, nadat de transfer van Robbie Wielaert van FC Twente was afgeketst.

Sutil: "Kans op prima races"

Force India-coureur Adrian Sutil denkt dat hij wel kans maakt de resterende races dit seizoen. Met name de stratencircuits van Valencia en Singapore zouden hem goed liggen. De nieuwe naadloze versnellingsbak moet hem daarbij helpen.

Sutil heeft in de zomerstop vooral aan zijn conditie gewerkt: "In de zomer heb ik in de bergen gewerkt aan mijn conditie voor het laatste deel van het seizoen, dat zwaar zal zijn met vier races buiten Europa. In die races deden we het vorig jaar erg goed en scoorde ik een punt op Fuji, dus ik kijk er zeker naar uit. De nieuwe races in Valencia en Singapore vinden plaats op stratencircuits en daar ga ik ook vaak erg goed. Ik denk dan ook dat we kans hebben op prima races."

"In Valencia zullen we de nieuwe naadloze versnellingsbak gaan gebruiken in ene race en hopelijk brengt dat een paar tienden en zullen we ons wat beter kwalificeren. Dat zal het doel zijn in de tweede helft van het jaar", aldus de 25-jarige Duitser. Zijn teamgenoot Giancarlo Fisichella verwacht geen wonderen van die nieuwe bak, maar een paar tienden winst op de andere teams zouden meer richting zes of zeven tienden moeten gaan.

Fisichella over de rest van het seizoen: "Ik kijk er naar uit om na de zomerstop weer in de auto te klimmen. Ik heb het rustig gedaan in de vakantie, met familie en wat trainen, dus ik voel me fris en klaar om de laatste races van het seizoen aan te gaan. Mijn doel is om ze allemaal te finishen en er te zijn als er kansen zijn om punten te scoren. Ik ben blij dat we nu eindelijk met de naadloze versnellingsbak kunnen gaan racen. We hebben al een paar mooie gevecht gehad, zeker met Honda, en die nieuwe bak zal ons een paar tienden brengen, waarmee we misschien ervoor kunnen komen. Het veld zit zo dicht bij elkaar, dat iedere nieuwe ontwikkeling ons dichter bij de teams voor ons brengt."

Door Amerikanen opgepakte Iraakse cameraman vrij

Een Iraakse cameraman die vorige maand door het Amerikaanse leger werd opgepakt is donderdag vrijgelaten. Volgens de Amerikanen vormde de cameraman toch geen gevaar voor de openbare veiligheid, zoals bij zijn arrestatie werd gedacht.

De cameraman, Ali al-Mashhadani, werkt onder andere voor het persbureau Reuters en de BBC. Hij zat al twee keer eerder vast, een keer vijf maanden. Reuters en de BBC hebben het Amerikaanse leger om opheldering gevraagd. De organisatie Verslaggevers Zonder Grenzen heeft de Amerikanen ervan beschuldigd journalisten in Irak naar willekeur te arresteren en eist dat ze hiermee ophouden.

Al-Mashhadani woont in Ramadi, de hoofdstad van de provincie Anbar. Hij werd op 26 juli opgepakt toen hij in de Groene Zone in de hoofdstad Bagdad een nieuwe perskaart wilde aanvragen. Ook na zijn eerdere arrestaties werd hij uiteindelijk niet vervolgd.

Lange Frans is vader

Lange Frans is de vader geworden van een zoon. Zijn vrouw Daniëlle beviel donderdagavond van een gezonde baby, die luistert naar de naam Willem Frans Hendrikus Frederiks. De 27-jarige rapper laat via zijn manager weten dat alles heel goed is gegaan.

Het kindje kwam ter wereld in het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam. De bevalling verliep 'helemaal top' en de twee trotse ouders zijn erg gelukkig, vertelt de manager.

De zwangerschap verliep voor Daniëlle niet helemaal als gehoopt. Ze belandde een maand geleden al eens in het ziekenhuis door plotselinge hevige weeën. Bovendien kreeg ze eerder in de zwangerschap te maken met bloedingen.


Lange Frans en baas D.  (foto: DAG)

Inspectie: brief over reanimatiebeleid onzorgvuldig

Het St. Pieters en Bloklands Gasthuis in Amersfoort heeft in een brief aan zijn bewoners ten onrechte de indruk gewekt dat het reanimeren van 70-plussers met verschillende aandoeningen niet zinvol is. Dat stelt de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) na onderzoek. Ook had het verzorgingstehuis een 'ja-tenzij'-beleid moeten voeren in plaats van andersom.

De inspectie constateerde tegelijkertijd 'geen ernstige onzorgvuldigheden' in de aanvankelijke aanpassing van het reanimatiebeleid van het verzorgingstehuis. Het tehuis wilde alleen nog reanimeren als bewoners dit expliciet hadden aangegeven. Na de commotie die hierover ontstond, waarbij de IGZ haar onderzoek aankondigde, werden de plannen teruggedraaid.

[GC 2008] Meer info rondom Heavy Rain

De Leipzig Games Convention is in volle gang. Twee dagen geleden werd op de persconferentie van Sony de nieuwe game van Quantic Dream, Heavy Rain, eindelijk aan het publiek getoond. Quantic Dream, de makers van het populaire Fahrenheit, wil dat er nog veel mysterie omtrent deze game blijft bestaan. Zo zal de demonstratie waarschijnlijk niet in de werkelijke game zitten, en ook zal de demo die van de game verschijnt, niets te maken hebben met het verhaal. Toch zijn we met deze demonstratie wel dingen te weten gekomen over bijvoorbeeld de gameplay.

De controls van de game zijn iets anders dan dat we gewend zijn. Naar voren lopen doe je door middel van de R2 trigger, en met de linker stick bestuur je het hoofd en de richting waar je naar loopt. Op deze manier kan Quantic Dream de camera in mooie standpunten zetten, zonder dat de gameplay daaronder te lijden heeft.

Alles in de game is context-gevoelig, wat betekent dat je alles kan gebruiken als voorwerp of aanwijzing. Het praten met karakters en het activeren van context-gevoelige objecten gaat met de Sixaxis. Als je bijvoorbeeld voor een deur staat, is het mogelijk om deze te openen, erop te kloppen of aan te bellen. Dit doe je door de Sixaxis naar een bepaalde hoek van het scherm te kantelen.

Daarnaast heeft alles wat je doet invloed op het verhaal. In de closed-door presentatie op de GC werd dit geshowd. Weet je niet van de moordenaar te ontsnappen, en ga je dood, dan is dit een twist in het verhaal, maar deze gaat wel door. Als je niet ontsnapt van de moordenaar maar je weet hem te doden, dan heeft dit weer een andere invloed. Ook de manieren waarop je dit doet hebben invloed op wat er in de toekomst zal gebeuren.

Force-Feedback stuurwiel voor de Wii aangekondigd

De bekende fabrikant van computer-accessoires, Logitech, heeft een stuurwiel voor de Wii aangekondigd. Het bijzondere aan de Speed Force Wireless is de force-feedback die ingebouwd zit. Daardoor ontstaat ook gelijk een nadeel; het 10" stuurwiel is ondanks zijn naam niet meer draadloos. Om de force-feedbackmotoren te bekrachtigen moet je de stekker in het stopcontact steken. De communicatie met de Wii gaat echter wel gewoon draadloos.

Voor gasgeven en remmen zijn flippers achter het stuur gemonteerd. Er kan een steun uitgeklapt worden waardoor het stuur op de schoot te plaatsen is. Het stuur zal in november 2008 op de markt komen, voor een adviesprijs van nog net geen tachtig euro. Need for Speed: Undercover, dat eveneens in november uitkomt, zal het eerste spel worden dat ondersteuning heeft voor het stuurwiel. Of oudere racegames, zoals Mario Kart Wii, ook ondersteuning kunnen en gaan krijgen is helaas onbekend.



Acteur Jean Reno in ziekenhuis

De Franse Hollywoodster Jean Reno (Captain Bezu Fache in The Da Vinci Code) is donderdag opgenomen in een ziekenhuis in de hoofdstad van het Franse Caribische eiland Martinique. Dat schrijft het showbizzblad People.

De 60-jarige acteur heeft te kampen met buikgriep en brandend maagzuur. Een woordvoerder ontkende het gerucht dat Reno vanwege een hartaanval in het ziekenhuis zou liggen.

Reno, die verder bekend is van films als 'Ronin', 'Mission Impossible' en 'Leon', vierde vakantie op het Zuid-Amerikaanse eiland.

Jean Reno  (foto: ANP)

CD: One Night Only - Started A Fire


En weer is daar een indie-band uit Engeland. Het genre blijft immer populair in die contreien en nieuwe namen waaien ook steeds sneller over naar het vasteland. De verkoop van de indie-bijbel NME schiet omhoog in Nederland en de London Calling passe-partouts zijn al maanden voordat de line-up bekend is compleet uitverkocht. Eén van de bands die een gooi doen naar indie-wereldroem is One Night Only met hun debuutalbum Started A Fire.

Gewonde walvisbaby uit lijden verlost

De gewonde walvisbaby die de afgelopen week voor de Australische kust boten aanklampte die hij kennelijk voor zijn moeder aanzag is vrijdag afgemaakt. Dat gebeurde nadat dierenartsen hadden vastgesteld dat de walvis, een bultrug, te zwak was om het zonder moeder te redden.

Het een tot twee maanden oude dier werd donderdag na in het water te zijn verdoofd naar het strand gesleept, waar het een dodelijk middel kreeg toegediend. Het publiek en de pers werden door de waterpolitie op afstand gehouden.

Tegen het besluit om de walvis te laten inslapen was in Australië wel enig protest te horen, maar de dierenbescherming oordeelde dat het wreed zou zijn geweest om het dier verder te laten leven. Vermoed wordt dat de walvis door zijn moeder in de steek werd gelaten omdat hij ziek was. Waarschijnlijk was het dier ook aangevallen door een haai.

De walvis werd door de Australiërs Colin genoemd, maar vrijdag bleek dat het waarschijnlijk een vrouwtje was.


walvisbaby uit lijden verlost  (foto: AP/DAG)

PvdA wil gratis parkeren voor invaliden

Gehandicapten met een invalidenparkeerkaart mogen binnenkort overal gratis parkeren. De PvdA heeft hiervoor een initiatiefwet ingediend. De invaliden mogen volgens de nieuwe wet op alle openbare parkeerplekken gratis parkeren. Volgens de indiener van het voorstel, Tweede Kamerlid Marjo van Dijken, krijgt het initiatief steun van een Kamermeerderheid van PvdA, CDA en SP.

Van Dijken wil dat Nederland een uniform systeem krijgt voor het invalidenparkeerbeleid. "Gemeenten mogen nu zelf het parkeerbeleid bepalen. Dus in de ene stad moet je als invalide betalen en in de andere stad niet", legt het Kamerlid vrijdag uit.

Het PvdA-Kamerlid zegt signalen te hebben ontvangen van gemeenten dat zij niet in de problemen komen door de gemiste inkomsten. Gemeenten zouden ook kosten besparen door de nieuwe maatregel, weet Van Dijken. Zo zouden er bijvoorbeeld geen fietsen meer weggehaald moeten worden voor de bereikbaarheid van de parkeerautomaten. Ook hoeven gemeenten automaten niet meer aan te passen omwille van de toegankelijkheid van de automaat.


Gratis voor invaliden  (foto: Novum/DAG)

[GC 2008] Cell-shaded asskicking in trailer Prince of Persia

Na de Sands of Time quadrilogie gaat Ubisoft van start met een nieuwe verhaallijn voor de Prince of Persia. Dit keer draait de game op de Scimitar-engine die we kennen uit Assassin's Creed met een toegevoegde cell-shader. Of de gameplay veel veranderd is kunnen we jullie nog niet zeggen, maar een aardige indruk hiervan kun je wel krijgen in onderstaande trailer.

Rogers/Dalhausser pakken goud

De Amerikanen Todd Rogers en Philip Dalhausser zijn olympisch kampioen geworden in het beachvolleybaltoernooi bij de mannen. De regerend wereldkampioenen klopten in de finale Marcio Araujo en Fabio Luiz Magalhaes met 2-1 (23-21,17-21,15-4).

De Brazilianen wisten in de eerste set naar een 9-3 voorsprong uit te lopen. De wereldkampioenen werden echter wakker en via enkele goede bloks wisten ze de achterstand langzaam goed te maken. De Brazilianen wisten aan het einde van de eerste set nog wel twee setpoints weg te werken, maar bij het derde sloegen de Amerikanen wel toe.

Ook in de tweede set keken de Amerikanen lang tegen een achterstand aan. Op 9-9 kwamen ze echter langszij en tot 15-15 bleven beide duo's in balans. Rogers en Dalhausser maakten in de slofase van de tweede set een aantal servicefouten en hierdoor kon het Braziliaanse duo de set naar zich toe trekken.

In de derde en beslissende set waren de Amerikanen oppermachtig. Dankzij een aantal zeer goede bloks van Dalhausser liepen de Amerikanen uit naar 9-1 en wisten de wedstrijd daarna niet meer uit handen te geven.

Geen Nederlandse medaille bij BMX

Bij het fietscrossen, ofwel de BMX, is Rob van den Wildenberg er niet in geslaagd een medaille te pakken. In de finale eindigde hij als vijfde.

Raymon van der Biezen en Lieke Klaaus misten allebei op een haar na de halve eindstrijd. In de laatste run van de halve eindstrijd werd Van der Biezen eerste, maar hij had 1 punt tekort om de finale te mogen rijden.

Klaus stond na twee heats op de derde plaats, maar ze eindigde als vijfde in de laatste heat en kwam ook een punt tekort.

Bij de heren ging de olympische titel naar de Let Maris Strombergs. Bij de vrouwen won Anne-Caroline Chausson uit Frankrijk.

Nieuw onderzoek naar leeftijd Chinese turnsters

De leeftijd van de turnsters van het Chinese vrouwenteam wordt opnieuw onderzocht. Dat heeft het Internationaal Olympisch Comité (IOC) vrijdag gevraagd aan de internationale gymnastiekbond FIG. Volgens een woordvoerder van het IOC is er nieuwe informatie beschikbaar over mogelijk valse leeftijden van de Chinese turnsters.

Voor het begin van de Olympische Spelen speelde deze kwestie ook al, maar toen deed FIG de zaak af met de mededeling dat de paspoorten waren goedgekeurd en dat aan overheidsdocumenten niet werd getwijfeld. De minimumleeftijd om mee te doen aan de Spelen is zestien jaar, maar er zijn aanhoudende geruchten die beweren dat zeker drie van de zes meisjes veertien jaar zijn.

"We hebben de gymnastiekbond gevraagd om het verder te bekijken", zei IOC-woordvoerder Giselle Davies. "Als we ergens onze vraagtekens bij zetten en we zorgen hebben over iets, dat in dit geval dus zo is, is de richtlijn dat de betreffende overkoepelende organisatie verder onderzoek doet." Onduidelijk is welke informatie beschikbaar is gekomen, waardoor twee dagen nadat het turntoernooi is afgelopen, alsnog de leeftijden worden bekeken.

De vrouwen van China wonnen in totaal zes medailles, waaronder goud op de meerkamp voor landen en op het individuele onderdeel brug.

Sinds de jaren tachtig is het sjoemelen met leeftijden een probleem in het turnen. In die tijd werd de minimumleeftijd verhoogd van veertien naar vijftien jaar, om jonge sporters te beschermen tegen blessures. In 1997 werd de grens verlegd naar zestien jaar.

In 1993 werd Noord-Korea uitgesloten van het wereldkampioenschap toen bleek dat Kim Gwang Suk, twee jaar eerder wereldkampioen, voor het derde jaar op rij als 15-jarige werd opgegeven. En de Chinese Yang Yun zei eerder in een interview op de nationale televisie dat ze tijdens de Spelen in Sydney nog maar veertien jaar was.

'Kabinet stelt btw-verhoging uit'

De verhoging van het btw-tarief van 19 naar 20 procent per 1 januari gaat waarschijnlijk niet door. Het kabinet koerst af op uitstel van de omstreden verhoging, schrijft De Telegraaf vrijdag op basis van ingewijden in Den Haag.

Via een aantal 'technische maatregelen' zou 1,4 miljard euro vrijgemaakt moeten worden. Burgers zouden hier niets van merken. Volgende week neemt het kabinet een definitief besluit over de btw.

In ruil voor uitstel van de verhoging moeten werknemers genoegen nemen met loonmatiging. Het kabinet overlegt met de vakbonden om hierover een toezegging te krijgen.

Het afschaffen van de ww-premie wordt waarschijnlijk wel doorgevoerd. Hierdoor moeten meer mensen aan het werk gaan. Voor werkenden levert het schrappen een voordeel van tachtig tot negentig euro op per maand.

Wendy van Dijk spreekt tekenfilm in

Wendy van Dijk heeft haar stem geleend aan de animatiefilm 'Dora redt de sneeuwprinses'. De RTL-presentatrice is te horen als de sneeuwprinses in de film, die op 15 en op 22 oktober wordt uitgezonden op Nickelodeon.

Georgina Verbaan is binnenkort ook te horen op de kinderzender. De actrice heeft Pim & Pom ingesproken, een nieuw peuterprogramma over twee katten die allerlei avonturen beleven. Verbaan tekende tevens voor de titelsong van de serie, die op 27 oktober van start gaat.

Net als Van Dijk en Verbaan hebben Johnny Kraaijkamp jr. en Marc-Marie Huijbregts stemmen ingesproken voor Nickelodeon. Kraaijkamp is te horen als Freddy de Fret in de serie Barnyard, die zondag voor het eerst te zien is. Huijbregts is op 2 november te horen als Lord Royal Highness in de tv-film 'SpongeBob atlantis squarepantis'.

Wederom geen VN-resolutie Georgië

De VN-Veiligheidsraad heeft gisteren (lokale tijd) zijn laatste spoedbijeenkomst over Georgië afgesloten zonder resolutie. De vijftien leden tellende raad wist opnieuw geen overeenstemming te bereiken over het beëindigen van de vijandigheden en het beginnen van een dialoog.

Rusland legde de raad eergisteren een ontwerpresolutie voor die bijna volledig overeenkomt met het zesstappenplan voor vrede, dat is ondertekend door Georgië en Rusland. Rusland spoorde andere raadsleden aan de tekst te steunen.

Westerse diplomaten lieten weten achter het zesstappenplan te staan, maar vonden het plan echter onvoldoende voor een resolutie. In het document wordt namelijk niet gerept over de soevereiniteit van Georgië en de toekomst van de afvallige regio's Zuid-Ossetië en Abchazië. Ook is onvermeld waar de Russische troepen in de toekomst precies zijn gestationeerd. En, het allerbelangrijkste volgens de diplomaten, Rusland heeft zich tot op heden nauwelijks teruggetrokken.

Rusland is juist van mening dat door het conflict de zeggenschap van Georgië over de regio's ter discussie staat. En dat de internationale discussie over de status van de beide regio's onderdeel moet vormen van punt zes van het vredesplan, dat spreekt van "internationale discussies over veiligheid en stabiliteit van Zuid-Ossetië en Abchazië".

Engeland verliest gegevens criminelen

De Britse regering is opnieuw persoonsgegevens van burgers kwijtgeraakt. Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft toegegeven dat het persoonlijke gegevens van alle criminelen in Engeland en Wales heeft verloren, berichtte dagblad The Guardian.

Een ingehuurd consultancybedrijf informeerde het ministerie vorige week dat het een geheugenstick was kwijtgeraakt. Hierop stonden onder meer gegevens van 84.000 gevangenen en 30.000 criminelen met zes of meer veroordelingen.

Het Ministerie van Defensie gaf vorige maand toe dat ruim 700 laptops waren verloren of gestolen sinds 2004. In juni lieten functionarissen vertrouwelijke documenten in de trein liggen. In november bleek dat een koerier cd-roms was kwijtgeraakt met persoonsgegevens van 25 miljoen Britten. Premier Gordon Brown bood toen zijn verontschuldigingen aan.

Dreigbrieven voor John mcCain-team

Twee campagne-kantoren van de Republikeinse presidentskandidaat John McCain zijn donderdag ontruimd nadat er dreigbrieven bij de post zaten. De kantoren in Centennial (Colorado) en Manchester (New Hampshire) ontvingen een enveloppe met daarin een dreigbrief en nog onbekend wit poeder.

Het personeel is onder quarantaine geplaatst, meldt de Amerikaanse geheime dienst. Ook de andere campagne-kantoren worden onderzocht op verdachte zaken.

De 71-jarige senator uit Arizona had die dag zelf vrij van de campagne en was in zijn woning in de plaats Sedona (Arizona). In 2001 werden kort na de aanslagen van 11 september bij verscheidene Amerikaanse instellingen brieven met anthraxpoeder ontdekt. Vijf personen overleden nadat zij met de bacterie in aanraking waren gekomen. Een wetenschapper die werkzaam was bij de overheid en er van verdacht werd achter de brieven te zitten, pleegde vorige maand zelfmoord.

Maandag begint de Democratische Nationale Conventie in Denver. Op de drie dagen durende bijeenkomst wordt besloten wie namens de Democraten de afgevaardigde kandidaat, de zogeheten 'running mate', voor het presidentschap zal zijn. Tweede Kamerleden Alexander Pechtold (D66) en Hans van Baalen (VVD) wonen de conventie bij.

  (foto: ANP)

Boek: Charlotte Link - De echo van de schuld

Psychologische thrillers beginnen steeds populairder te worden. Was het vroeger voldoende als er wat onbezonnen spanning in een boek zat, tegenwoordig moet het allemaal wat dieper gaan. De lezer moet aan het denken worden gezet, zich bewust worden van wat de psyche met een mens kan doen. In dit populaire genre heeft schrijfster Charlotte Link een nieuwe, sterke titel neergezet: De echo van de schuld. De hoofdpersoon in het verhaal is Virginia, de vrouw van een succesvolle bankier, die graag de politiek in wil. Haar leven komt totaal op zijn kop te staan wanneer haar verleden lijkt terug te keren in het huidige leven. Alleen zij kent de hele waarheid en alleen zij kan het dus tegemoet treden.

DVD: Untraceable

Happy Slapping is een fenomeen dat anno 2008 helaas regelmatig voorkomt. Hiermee is wel vast te stellen dat internet niet altijd een goede ontwikkeling is. Al ligt het natuurlijk vooral aan de zieke geesten die naast het begaan van de mishandeling deze ook willen tonen. De film Untraceable laat één van de gruwelijkste vormen van happy slapping zien. Het blijft niet bij mishandeling, het slachtoffer vindt online de dood. Hoe bizar moet je als mens in elkaar zitten om dit te willen laten zien aan de wereld. En je vraagt je af wat mensen bezielt om dit massaal te wíllen zien op het internet, want de kijkers houden dit mede in stand. Hoe het ook zij, het vormt de basis voor een ijzingwekkende thriller.

Vliegtaks blijft ondanks economische tegenwind

Door de invoering van de vliegtaks zou de KLM dit jaar een half tot een miljoen minder passagiers krijgen. De staatssecretaris is niet onder de indruk.

De huidige economische ontwikkelingen staan los van de vliegbelasting en vormen geen reden om speciaal voor de luchtvaartsector fiscale maatregelen te treffen. Dit antwoordt staatssecretaris De Jager van Financiën op schriftelijke vragen van de Tweede Kamerleden Weekers en Remkes van de VVD.

De kamerleden stelden hun vragen naar aanleiding van het bericht dat de KLM zeer nadelige gevolgen van de nieuwe belasting ondervindt. Het aantal boekingen bij de luchtvaartmaatschappij zou dit jaar afnemen met een half tot een miljoen passagiers. De staatssecretaris schrijft in zijn antwoorden dat de economische situatie en stijgende brandstofprijzen consumenten kunnen beïnvloeden bij hun keuzes, maar hij is niet van plan in te grijpen door belastingen te verlagen.

De luchtvaartsector heeft pas sinds kort te maken met verbruiksbelasting, terwijl dit voor de meeste ondernemers een gebruikelijk verschijnsel is. Het feit dat het nieuw is, vormt voor de staatssecretaris geen reden de luchtvaart anders te behandelen.

Vliegtuigpassagiers in Nederland betalen sinds 1 juli een toeslag op hun ticket. Voor bestemmingen tot 2500 kilometer afstand bedraagt deze 11,25 euro, voor overige bestemmingen is de vliegtaks. Frankrijk en Engeland kennen al jaren een vliegbelasting.


Wordt vliegen steeds duurder?  (foto: DAG)

Beatrix nog steeds bij 14 rijkste vorsten

Koningin Beatrix behoort nog steeds tot de veertien rijkste vorsten ter wereld. Dat bleek donderdag uit de jaarlijkse lijst die het Amerikaanse zakenblad Forbes heeft gepubliceerd.

De 70-jarige vorstin bezit volgens Forbes een vermogen van 300 miljoen dollar (201 miljoen euro) en bekleedt daarmee de veertiende plaats in de illustere lijst. Zij staat tussen sjeik Sabah Al-Ahmad Al-Jaber Al-Sabah van Koeweit en koning Mswati III van Swaziland in. Vorig jaar bekleedde Beatrix ook al de veertiende plek in de lijst.

De jaarlijkse inventarisatie van Forbes wordt aangevoerd door koning Bhumibol Adulyadej van Thailand. Met een geschat vermogen van 35 miljard dollar (23,5 miljard euro) mag de 80-jarige Thai zich de rijkste soeverein ter wereld noemen.

Zeker twaalf nationaliteiten in ramptoestel Madrid

In het toestel dat eergisteren in Madrid neerstortte, bevonden zich burgers uit zeker twaalf landen. Veruit de meeste van de 172 passagiers en bemanningsleden hadden de Spaanse nationaliteit.

Volgens de Spaanse regering donderdagavond zaten verder vijf Duitsers en twee Franse burgers in het rampvliegtuig. Zij kwamen om. Andere slachtoffers waren respectievelijk een persoon uit Mauritanië, Turkije, Bulgarije, Brazilië, Indonesië, Colombia, Italië en Gambia. Onder de gewonden is een Zweed. Van drie personen stond de afkomst nog niet vast.

Volgens Spaanse media woonde ruim de helft van de passagiers op de Canarische Eilanden. Het gecrashte vliegtuig had het Canarische eiland Gran Canaria als bestemming.

Jennifer Garner toch zwanger

Na weken vol speculatie kunnen de media nu rustig ademhalen, het is een feit; Jennifer Garner en Ben Affleck zijn in verwachting van hun tweede kindje.

Nou, we zijn er hoor. Na een maand strijd tussen de media en het koppel Jennifer Garner en Ben Affleck hebben de media toch gelijk gekregen. De media speculeren nou al dik een maand dat Garner zwanger zou zijn, maar zowel Garner als Affleck bleef stellig volhouden dat dit absoluut niet het geval is. En deze trend zie je vaker in Hollywood de laatste tijd. Sterren willen koste wat het kost zelf met het nieuws naar buiten komen, voor zover dat eigenlijk nog het geval is natuurlijk.

En dat moment was dan toch echt gisteren aangebroken en er is nu dus officieel een nieuwe Affleck in de maak. Tegen Access Hollywood probeerde ze het nieuws nog te verzwijgen, toen een interviewer Garner vroeg of hij haar mocht feliciteren met haar tweede baby. "Oh, ik ben niet in verwachting hoor, ik heb gewoon een calorierijk ontbijt gehad. Hoe noemen ze dit ook alweer? Een buidel? Of een ontbijtzak?" zei Garner lachend wijzend naar haar buik. Daarna zag ze dat ze er niet meer omheen kon en bevestigde het nieuws maar.

Voor Garner en Affleck wordt dit het tweede kindje, in 2005 beviel Garner van een dochter die de twee Violet noemden. Overigens valt de zwangerschap van Garner samen met die van de vrouw van een van Affleck's beste vrienden; Matt Damon. In maart werd bekend dat ook zij in verwachting is van een kind, het paar verwacht een dochter. Op de wekenlange speculatie over haar zwangerschap moet Garner alleen maar lachen en zegt ze: "Het is zo bizar, je leest constant 'is ze het wel, is ze het niet', ik bedoel.. je komt er toch wel achter dus wacht gewoon lekker rustig af."


Jennifer Garner toch zwanger  (foto: DAG)

Lijk gevonden op strand Zoutelande

Op het strand in Zoutelande (Zeeland) is donderdagavond een stoffelijk overschot van een man gevonden. Dat heeft de waterpolitie donderdagavond bevestigd.

De waterpolitie heeft het lichaam geborgen en doet onderzoek naar de identiteit van het slachtoffer. De politie houdt er rekening mee dat het gaat om de 36-jarige zeiler uit het Belgische Brasschaat, die vorige week donderdag op de Westerschelde bij Breskens overboord sloeg en vermist raakte. Een grote zoekactie met onder meer reddingsboten en een helikopter leverde toen niets op.

Vooruitblik GP Europa

Komend weekend staat de Grand Prix van Euopa op het programma. Deze Grand Prix wordt dit jaar gehouden op het stratencircuit van Valencia. Het circuit is nieuw op de kalender en daarom heeft FOK!sport alvast een voorproefje van de baan gegeven. Die vooruitblik in foto's vind je hier en hier.

FOK!sport geeft een blik op het circuit, een korte geschiedenis, het tijdschema, de weersverwachtingen en de standen in het rijders- en het constructeurskampioenschap.

Valencia Urban Circuit

Bron: Fia.com

Lengte: 5,440 km
Aantal ronden: 57
Totale lengte: 310,080 km
Baanrecord: -

Geschiedenis
De Grand Prix van Europa staat al sinds 1923 op het programma van de hoogste klasse van de autosport. Verschillende jaargangen is de Grand Prix niet verreden, maar sinds 1983 staat deze race in een nieuw format op de kalender. Tussen 1986 en 1992 en in 1998 is de race niet verreden. In het verleden werd een van de nationale races benoemd als Grand Prix van Europa, maar sinds 1983 is het een zelfstandig evenement.

De laatste negen jaar is de wedstrijd verreden op het Nürburgringcircuit. In 1999 mocht Heinz Harald Frentzen van poleposition starten met zijn Jordan. Bij de tweede start viel zijn teamgenoot Damon Hill in de tweede bocht stil, waardoor Alexander Wurz uit moest wijken en Pedro Diniz aantikte die op zijn dak belandde. Doordat het lichtjes begon te regenen kwam Mika Häkkinen binnen voor regenbanden, maar dat bleek niet de goede beslissing te zijn. Ferrari ging deze race opzichtig in de fout doordat er bij de stop van Eddie Irvine maar drie banden klaar stonden en de vierde pas na dertig seconden gevonden was. Na wederom een regenperiode ging de wagen van Frentzen stuk en kwam Johnny Herbert aan de leiding en bracht zo de eerste overwinning binnen voor Stewart-Ford, vóór Jarno Trulli en Rubens Barrichello.

In 2000 was het wederom een regenbui die de race op de kop zette. Michael Schumacher wist hier optimaal van te profiteren en won de race. Mika Häkkinen werd tweede en David Coulthard derde, maar had wel een ronde achterstand. Moment van de race was de inhaalactie van Jos Verstappen die hiermee zichzelf, Eddie Irvine en Ralf Schumacher uitschakelde. In 2001 was Michael Schumacher wederom de beste voor Juan Pablo Montoya en Coulthard. 2002 was het jaar dat Barrichello in zijn Ferrari won voor teamgenoot Schumacher en Kimi Räikkönen. Voor Jordan begon deze race rampzalig, omdat Giancarlo Fisichella en Takuma Sato na één bocht achterstevoren stonden na elkaar aangetikt te hebben.

In 2003 was Ralf Schumacher de sterkste voor Williams-teamgenoot Montoya en Barrichello. Räikkönen leek op de overwinning af te gaan, maar zijn Mercedes-motor gaf na 25 ronden de geest. In 2004 won Michael Schumacher wederom. Dit keer voor teamgenoot Barrichello en Jenson Button. Ferrari kreeg de race in de schoot geworden na de opgeblazen van motoren van Räikkönen, Coulthard en Takuma Sato. In 2005 behaalde Nick Heidfeld in de BMW Sauber zijn eerste poleposition. Räikkönen leek op de overwinning af te stevenen, maar hij kreeg een platte kant op zijn band. De McLaren begon hevig te trillen en één ronde voor het einde brak de rechtervoorkant van de auto af. Daardoor ging Fernando Alonso er met de overwinning vandoor, voor Heidfeld en Barrichello. De race betekende de terugkeer voor BAR dat twee races geschorst geweest was, omdat hun wagens tijdens races onder het minimum gewicht zouden zijn geweest.

In 2006 was Michael Schumacher weer de beste, na lange tijd achter Fernando Alonso gereden te hebben. Alonso werd nog wel tweede voor de op het podium debuterende Felipe Massa. Vorig jaar zou de Grand Prix van Europa niet verreden worden, maar door problemen met de rechten van de Grand Prix van Duitsland werd de race op de Nürburgring toch de Grand Prix van Europa. De race zelf zou aanvangen als een droge race, maar regen was op komst, zodat Spyker-rijder Markus Winkelhock alvast regenbanden liet monteren. Nadat de sluizen in de eerste ronden openstonden, er vele rijders crashten en de rest van het veld binnenkwam voor bandenwissels, ging Winkelhock bij zijn Formule 1-debuut aan de leiding van de wedstrijd. Hamilton kreeg al in de eerste ronde een lekke band en belandde na een bandenwissel in de tweede ronde in de grindbak, maar liet de motor lopen en werd weer de wedstrijd in getild door de marshals. Door alle rotzooi op de baan werd de race afgevlagd en later opnieuw gestart. Winkelhock werd de eerste rijder die bij zijn debuut van de laatste naar de eerste plaats opgeschoven is in een race en ook van die plaatsen een race aangevangen is. Uiteindelijk wist Fernando Alonso de race te winnen voor Massa en Mark Webber in een race die de boeken in zal gaan als een met de meeste pitstops ooit, namelijk 75.

Tijdschema

DagTijdSessie
Vrijdag10.00 - 11.30vrije training 1
Vrijdag14.00 - 15.30vrije training 2
Zaterdag11.00 - 12.00vrije training 3
Zaterdag14.00 - 15.00kwalificatie
Zondag14.00race

Weersvoorspelling

DagMinimumMaximumNeerslagkansWeerbeeld
Vrijdag22 °C31 °C20%half bewolkt
Zaterdag21 °C29 °C20%zonnig
Zondag21 °C28°C0%zonnig
Bron: The Wheather Channel

Prestaties afgelopen jaren

#Coureur2007200620052004
1Kimi RäikkönenDNF (1)4 (5)11 (2)DNF (4)
2Felipe Massa2 (3)3 (3)14 (11)9 (16)
3Nick Heidfeld6 (4)10 (13)2 (1)10 (13)
4Robert Kubica7 (5)
5Fernando Alonso1 (2)2 (1)1 (6)5 (6)
6Nelson Piquet jr.
7Nico RosbergDNF (11)7 (22)
8Kazuki Nakajima
9David Coulthard5 (20)DNF (12)4 (12)DNF (18)
10Mark Webber3 (6)DNF (19)DNF (3)7 (14)
11Jarno Trulli13 (8)9 (7)8 (4)4 (3)
12Timo Glock
14Sébastien Bourdais
15Sebastian Vettel
16Jenson ButtonDNF (17)DNF (6)10 (13)3 (5)
17Rubens Barrichello11 (14)5 (4)3 (7)2 (7)
20Adrian SutilDNF (21)
21Giancarlo Fisichella10 (13)6 (11)6 (9)6 (19)
22Lewis Hamilton9 (10)
23Heikki Kovalainen8 (7)
gridpositie tussen haakjes; snelste ronde is vetgedrukt; DNF = uitgevallen

Klassement coureurs

Pos.CoureurPunten
1Lewis Hamilton62
2Kimi Räikkönen57
3Felipe Massa54
4Robert Kubica49
5Nick Heidfeld41
6Heikki Kovalainen38
7Jarno Trulli22
8Fernando Alonso18
9Mark Webber18
10Timo Glock13
11Nelson Piquet Jr.13
12Rubens Barrichello11
13Kazuki Nakajima8
14Nico Rosberg8
15David Coulthard6
16Sebastian Vettel6
17Jenson Button3
18Sebastien Bourdais2

Klassement constructeurs

Pos.TeamPunten
1Scuderia Ferrari111
2McLaren Mercedes100
3BMW F190
4Toyota Racing35
5Renault F131
6Red Bull Racing24
7Williams16
8Honda Racing F114
9Scuderia Toro Rosso8
10Force India0
11Super Aguri F10
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.